Puoluekannatustiedot vesittävät asennekyselyjen tulokset
Näkökulma
Näkökulma
jnsto
29
Tuoreet tiedot kertovat kolmen "porvaripuolueen" olevan kolme kärjessä, demarit pudonneet neljänneksi. Tieto lupaa hyvää kokoomuksen toiveelle ei-sosialistien hallituksesta, mutta tasa-arvokysymyksille ja etenkin avioliittolain korjaamiselle visio on synkkä. Vaikka kansalaisten asennetutkimuksissa avioliittolain tasa-arvoistaminen on menestynyt hyvin, keskustan ja PS:n kanta on kielteinen ja kokoomuksen on helppo vetäytyä niiden varjoon tässä asiassa.
Tällä vaalikaudella kansalaisaloitepohjalla nyt liikkeellä oleva hanke voi menestyä vain jonkin ulkoisen tekijän pakottaessa Suomen eliitiin seuraamaan Länsi-Euroopan esimerkkiä. Ehkä kielteinen julkisuus, eriseuraisuuden muusta Pohjolasta käyminen hankalaksi tai jotain muuta. Mutta tuskin riittävää.
Vihreille ja demareille tarjoutuu mahdollisuus profiloitua "länsieurooppalaisina". Ammattiyhdistysäänestäjistä PS:n kanssa kilpaileville demareille liiallinen tasa-arvosuuntautuminen voi kuitenkin olla myrkkyä, jota ei haluta nauttia. Jäljelle jäävät vihreät ja vasemmistoliitto, jotka voivat tällä pohjalla lisätä kannatustaan. Kuitenkaan sellaista äänivyöryä, joka mahdollistaisi hallituspohjan demarit-vihreät-vasemmistoliitto-sfp, tuskin saadaan aikaiseksi.
Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu
Avioliittolaki ja laajemminkin tasa-arvokysymykset haluttaneen oikealla laidalla jotenkin saada pois julkisesta keskustelusta. Järjestötoimijoihin yritettäneen vaikuttaa. Mutta ainakin evl-kirkon melskeet tasa-arvon ympärillä kuitenkin jatkuvat, joten aihetta ei voida sivuuttaa.
Niin. Tällä hetkellä puoluekannatuskyselyt eivät lupaa erityisen hyvää avioliittolainsäädännön uudistamiselle.
Olisi niin helppo äänestää vaaleissa oikein, jos äänestettäisiin vain tasa-arvoisen avioliittolainsäädännön tulevaisuudesta. Mutta kun emme äänestä.
Ongelma on, ettei glbti-kysymyksissä järkijoukossa seisovien vihreiden, vasemmistoliiton tai sdp:n joukoissa ole sellaista suurta tulevaisuusvisiota, jota edistämään oikein olisi syytä asettua. Rkp on taas keskittynyt aivan liikaa yhteen (kieli)asiaan visioinneissaan. Eivät perussuomalaiset tai keskustalaiset visiotkaan minua puhuttele, mutta ilmeisesti kuitenkin varsin suurta osaa suomalaisista kumminkin. KD yhteen (uskon)asiaan sitoutuneena ei suurta kannatusta saa, mutta näemmä sekin saa tahtoaan läpi.
Avioliittolain uudistamiselle on suomalaisen enemmistön tuki. Tärkeää on kasvattaa tuota tukea ja pitää asiaa tulilla riittävän aktiivisesti. Avioliittolakiuudistusten läpimeno läntisissä maissa on avuksi, kuten tietysti myös kirkon sisällä käytävä "homokeskustelu".
Vastakkain avioliittoasiassa ovat järkiseikat ja ns. arvokysymykset. Pitää siis saada ihmisiä entistä laajemmin ymmärtämään uudistuksen tuomia etuja ja toisaalta sitä, ettei se heikennä kenenkään asemaa - siis saada ns. arvokysymyksiin takertuvat ymmärtämään niihin takertumisen mielettömyys.
Yksi asia, mitä tässä rinnalla olisi (ollut) syytä edistää aktiivisemmin, ovat avioliiton ja rekisteröidyn parisuhteen käytännöllisten erojen kaventaminen - siis sukunimiasia ja adoptioasia. Siviilisäätytieto lomakkeissa tuskin voi täysin muuttua perisuhdeinstituutioiden osalta yhtenäiseksi ennen kuin parisuhdeinstituutioita on yksi.
Sekin aika kyllä tulee vielä, ennemmin tai myöhemmin.
Haitallista avioliittoasian etenemisen kannalta on liikaa politisoida kysymystä ja paaluttaa sitä punaviheriääksi tasa-arvokysymykseksi. Kysymys olisi hyvä pitää puhtaana asiakysymyksenä, jotta sillä olisi mahdollisuutta saada nimenomaan asiakysymyksenä uskottavuutta laajalti.
Puolue-politics schmolitics...jos mitään muuta syytä äänestää ei ole, itse asettuisin kyllä tasa-arvoa edistävien tahojen puolelle, en niitä vastustavien. Kun kyse ei ole pelkästään homoavioliitosta, vaan tasa-arvosta, tasa-arvokysymys menee politiikan ylitse. Ihan vaan periaatteesta, ei siksi, että haluan vaan naimisiin.