Milano keskeyttää ystävyyskaupunkitoiminnan Pietarin kanssa - mitä tekee Turku?

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • vaeltaja2006
  • 11

Milano on päättänyt keskeyttää ystävyyskaupunkitoiminnan Pietarin kanssa. Syynä on vuoden alussa Pietarissa käyttöön otettu ns. "homopropagandalaki". Kaupunginvaltuusto päätti suurella enemmistöllä katkaista ystävyyskaupunkisuhteet niin pitkäksi aikaa, kun ns. homopropagandalaki on voimassa. Ehdotuksen ystävyyssuhteiden katkaisemisesta teki vasemmistoliberaali poliitikko Marco Cappato, joka oli vuoteen 2009 saakka europarlamentaarikkona ja yritti vaikuttaa siihen, että Venäjä sallisi maaperällään pride-paraatit. Nyt pride-paraatit on kielletty esim. Moskovassa 100 vuoden ajaksi. Milanon kaupunginvaltuustossa vain oikeistopopulistinen Lega Nord halusi säilyttää ystäävyyskaupunkisuhteet Pietariin. Berlusconin puolueen edustajat poistuivat salista ennen äänestystä.

Ystävyyskaupunkisopimuksen katko tarkoittaa,että Milanon edustajat eivät enää osallistu Pietarin järjestämiin tilaisuuksiin. Ystävyyssuhteet luotiin neuvostoaikana vuonna 1967.


Milanon päätös on huomattu muuallakin

Pietari on luonut ystävyyskaupunkisuhteet myös Torinon ja Venetsian kanssa, ja ihmisoikeusaktivistit toivovat, että nämäkin kaupungit katkaisevat suhteenssa Pietariin.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Pietarilla on Keski-Euroopassa useita ystävyyskaupunkeja. Saksassa ovat Hampuri ja Dresden ja Itävallassa Graz.

Suomessa Turku on ollut vuodesta 1953 lähtien Pietarin ystävyyskaupunkina. Aikoinaan neuvostoaikana suomalaisia kaupunkeja hoputettiin luomaan ystävyyskaupunkiverkostoja itään päin. Monien mielestä venäläisten vierailut ystävyyskaupungeissa olivat lähinnä poliittista huvimatkailua. Sitä paitsi 2000-luvun alussa on huomattu, että kansainvälinen toiminta Venäjällä on kiristynyt ja ulkosuhteet takkuilevat. 200 suomalaisella kunnalla on ystävyyskunta Venäjällä, mutta monissa kunnissa on alettu keskustella ylipäätään Venäjän kanssa tehtävän ystävyyskaupunkiyhteistyön mielekkyydestä.

Turun ja Pietarin ystävyyskaupunkitoiminta täyttää ensi vuonna 60 vuotta, ja sen merkeissä matkustellaan puolin ja toisin. Tässä voisi olla hyvä paikka protesteille homopropagandalakia vastaan.

11 kommenttia

Turku tuskin reagoi mitenkään negatiivisesti näin "marginaaliseen" kysymykseen.
Taloudelliset seikat ja Pietarin tarjoama potentiaali kauppakumppanina painavat (valitettavasti) paljon enemmän täällä metropolin naapurustossa kuin vaikkapa Milanossa, jolla on tärkempiä kauppasuhteita vaalittavana lähempänäkin.
  • 2 / 11
  • puppeliassi
  • 28.11.2012, 20.32
turussa pääsi läpi paljon homofobeja ja oikeistoa, joille raha ja homojen kärsimys on tärkeintä. ihmettelen jos katkaisevat ystäväkaupunkitoiminnan.