Suomalaiselle yhteiskunnalle SETA on suunnilleen kuin HLBT-suomalaisten osoite. Eduskuntavaalien alla viime keväänä tuo järjestö oli aktiivisesti mukana viestillä "Älä äänestä homofobia". Tuskinpa moni tasa-arvohenkinen suomalainen olisi tehnyt niin ilman tuota viestiäkään, mutta kampanja oli osoitus omanarvontunnosta ja tavoitteista.
Nyt pressanvaalien alla SETA:n sivuilta löytyy edelleen linkki "vaalit". mutta se vie eduskuntavaalisivuille. Presidentin valinnasta ei ainakaan maanantaiaamuna 16.1. näyttänyt olevan mitään kaikille näkyvää. Suljetuilla alueillla voi olla. Tässä tarkoitan julkisia kannanottoja. Ero SETA:n julkisuuskuvaan nyt ja eduskuntavaalien alla on suuri.
Presidenttiehdokkaiden HLBT-myönteisyys tai eriasteinen etäisyyden otto koko aiheesta on varsin selvää.
Tilanne on ilmeisesti SETA:lle jotenkin vaikea. Niinistö on ylivoimainen ehdokas, mutta hänen kannanottonsa HLBT-aiheista ovat olleet epämääräisiä tai sekä-että. SETAssa ilmeisesti katsotaan, että järjestön tulee olla poliittisesti sitoutumaton, näin varmaankin on ollut aina. Mutta oman edunvalvontansa piirissä SETA voisi sentään listata HLBT-kannalta myönteiset ehdokkaat. Jäisihän siinäkin valinnan varaa, tasa-arvomyönteisyys kattaa selkeästi kolmen puolueen ehdokkaat, ehkä melkeinpä neljäkin. Mutta kristillisdemokraattien, kepun, perussuomalaisten ja kokoomuksen porteilla tuo myönteisyys jo hyytyy.
Tietenkin on mahdollista, että SETA katsoo olevansa "yleishyödyllinen", ikäänkuin Raha-automaattiyhdistys tai vaikkapa valtiorahoitteinen Suomi-Seura (ulkosuomalaisille suunnattu). Mutta siten yhteiskunnallisen asemansa määrittämällä SETA minimoi edunvalvontarooliaan.
Vuoden 2011 poliittinen historia ei ollut HLBT-aihepiirin kannalta myönteinen. Vaaleissa menestyi monensorttinen vanhoillisuus. Ja vaalien jälkeen johtava puolue kokoomus otti pikaisesti etäisyyttä aiempiin päätöksiinsä ja kokoomuslainen pääministeri Katainen otti maan homo-ongelmaisimman puolueen erityissuojeluunsa. Ja mitä vielä tuosta seuraakin.
Kokoomuksen HLBT-myönteisyys - silloisen ulkoministerin Pride-suojeluineen - osoittautui suureksi bluffiksi. Ehkä joku on pohtinut, kuinka paljon vihreiden taantuma kevään eduskuntavaaleissa johtui hyväuskoisesta siirtymästä kokoomukselle.
HLBT-tasa-arvon kannatus on Suomessa perinteisesti tullut vasemmistolta ja arvoliberaaleilta. Perussuomalaisten menestys on säikäyttänyt osan vasemmistostakin.
Mutta tässä on vielä viikko aikaa vaikkapa varoittaa äänestämästä "kantaa vältteleviä" tai suorastaan tasa-arvoa vastustavia. Sloganiksi sopisi vaikkapa "epämääräisyys ei ole vastaus".