Netin sateenkaarenvärinen vuosikymmen

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • Sami Mollgren

Vuonna 2001 jännitin monen muun kanssa sitä, miten parisuhdelain käy. Vaikka usko lain läpimenoon olikin olemassa, silti syyskuun lopussa mielessäni kierteli pieni epävarmuus. Äänestystä edeltävänä päivänä järjestettiin Sateenkaarimarssi Helsingin Senaatintorilta Eduskuntatalolle, viestiksi päättäjille. Siellä minäkin olin. Myös lain vastustajat viestivät omaa kantaansa. Perjantaina 28.9. eduskunnassa äänestettiin.

Kun tieto parisuhdelain hyväksymisestä tuli, pistin tiedon välittömästi ranneliike.net -sivustolle parin virkkeen uutiseksi, vaikka sivustoa ei ihan vielä ollut oikeastaan avattukaan. Ranneliike.net avattiin sunnuntaina 30. syyskuuta 2001, joskus iltapäivällä tai alkuillasta, vaikka saittia olikin suunniteltu ja rakennettu ovet jokseenkin selällään.


Parisuhdelakia käsittelevä uutinen ja noiden parin päivän tapahtumiin liittyvä kuvaus olivat ranneliike.net -sivuston ensimmäisiä sisältöjä. Näiden lisäksi oli muutama novelli, pari kieli poskessa tehtyä tekstiä ja vaatimaton homoteemainen linkkilista. Lista Suomen homobaareistakin julkaistiin muistaakseni vasta vähän myöhemmin, ellei sitten juuri tuona sunnuntaina.

Tämä ei ole ranneliike.netin historiikki, syväanalyysi sen toiminnasta ja merkityksestä tai sen tiekartta tulevaisuuteen. Silti aion hieman käsitellä sivuston historiaa, merkitystä ja tulevaisuuttakin. Mikä tämä kirjoitus sitten on? Se on yksi suppea näkökulma kymmenen vuoden ikään tulleeseen sivustoon nimeltä ranneliike.net.

Miksi tällainen sivusto?

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Irc on tekstipohjainen reaaliaikainen keskustelujärjestelmä Internetissä, jonka toiminnallisuuteen monet nykyajan chat-systeemit perustuvat. Irkkaajia esittelevän palvelun roolin sittemmin ottanut irc-galleria oli vasta hissukseen löytämässä paikkansa - ja aika pian siitä tuli muiden(kin) kuin irkkaajien valtakunta. Se puolestaan oli suuri käännekohta suomalaisessa sosiaalisessa mediassa.
Aivan aluksi oli tarkoitus tehdä erälle homoteemaiselle irc-keskustelukanavalle omat nettisivut. Tuohon aikaan irc-kanavilla oli yleensä oma saitti, jonne kanavan vakiohahmot saattoivat laittaa oman kuvansa ja muuta tietoa itsestään ja jossa oli kaikenlaista kanavaan liittyvää informaatiota.


Ranneliike.netiin oli tarkoitus irc-kanavan sivuston vakio-ominaisuuksien ohelle rakentaa jonkinlainen tietopankki asioista, jotka saattaisivat kiinnostaa ja hyödyttää homoja, ja jossa asioita voisi käsitellä homon näkökulmasta. Ideana oli tehdä jotain, joka ei olisi järjestön infosivu ja ilmoitustaulu, mutta ei myöskään pariutumistyökalu, kontaktipalsta tai lääke erotiikannälkään. Piti olla tilaa vakavammalle mutta myös rennommalle tavalle lähestyä asioita. Vuonna 2001 seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskettavat asiat eivät vielä kuuluneet ns. valtamedian valtavirtateemoihin.

Sivustoa tekemään muotoutui eräänlainen ydinryhmä, jonka jäsenet kirjoittivat, kehittivät uusia toiminnallisuuksia ja pyrkivät pitämään hommaa kasassa. Suurempi joukko ihmisiä teki yksittäisiä kirjoituksia ja oli muutenkin mukana.

Keskustelua

Muutamaa kuukautta sivujen avautumisen jälkeen rakennettu keskustelufoorumi teki ranneliike.netistä oikeasti ajatustenvaihdon paikan. Kantava idea oli, että miltei kaikesta voi keskustella, mutta erityisesti haluttiin tehdä tila seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyville aiheille ja näkökulmille; tapahtumille, järjestötoiminnalle, illanviettoinfolle, matkailulle, kotielämälle, yhteiskunnallisille huomioille, viihde-elämän aiheille, oman elämän asioille ja niin edelleen.


Sittemmin naamakirjat, irc-galleriat ja muut sosiaalisen median palvelut ovat houkutelleet yhdenlaisen väen helmoihinsa rupattelemaan. Ranneliike.netin keskustelua “vapaammat” foorumit puolestaan ovat imeneet toisenlaista viestittelytyyliä suosivia käyttäjikseen. Jotkut taas haluavat vaihtaa ajatuksiaan salasanoilla suojatussa nettiympäristössä, julkisimmilta katseilta piilossa.

Silti ranneliike.netin foorumilla käydään edelleen keskusteluja, sangen kiinnostaviakin. Ranneliike.netin keskustelufoorumin voi ehkä havaita muuttuneen rupattelunurkasta vähän vakavamman keskustelun paikaksi. Keskusteluun kirjoittaakseen pitää rekisteröityä, toisin kuin eräillä muilla foorumeilla, mutta foorumi on silti kaikkien vapaasti luettavissa ilman rekisteröitymistäkin.

Henkilökohtaista

Alusta asti keskustelufoorumilla on ruodittu varsin henkilökohtaisia tuntemuksia, joiden taustalla on usein se, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat eivät ole edelleenkään ihan tasa-arvoisessa asemassa tässä yhteiskunnassa. Omaa suuntautumistaan joutuu peittelemään ja piilottelemaan, ja tämän vuoksi vaikkapa ihmissuhteiden solmimisessa on haasteita. Häpeän leima on yhä olemassa. Asia oli ajankohtainen kymmenen vuotta sitten ja sitä se on tänäkin päivänä. Ranneliike.netin foorumilla on näitä asioita käyty läpi monasti vertaiskeskustelun kautta.

Suomessa seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuulumisen suurimmat kivut liittyvät uskoon ja uskontoon. Pahimmillaan näiden umpisolmu on äärimmäisen kiristävä. Me, jotka olemme sinut suuntautumisemme kanssa, emme aina ymmärrä sellaisia ongelmia. Silti joidenkin käsitys maailmanjärjestyksestä näkee homoseksuaalisuuden (ja etenkin sen mukaan elämisen) ja uskon välillä sovittamattoman ristiriidan.

Usko voi olla jollekin elämää suurempi asia, jolloin kamppailua voi joutua käymään asioissa, jotka eivät aukene muille - foorumilla tällaisen ihmisen kirjoitukset voivat näyttää siltä, ettei tämä ole tosissaan, vaan vedättää muita, "trollaa". Ulkopuolisen silmissä turhanpäiväiväiset, kummalliset ja käsittämättömät asiat voivat kuitenkin olla kirjoittajalleen merkittävä. Hyvässä keskustelussa keskustelijat kunnioittavat toisiaan. Jos joku osoittautuukin myöhemmin luonnenäyttelijäksi, niin kukaan ei ole menettänyt mitään.

Uskoakseni ja myös erinäisistä vuosien varrella lukemistani palautteista päättelen vertaiskeskusteluista "kohtalotovereiden" kanssa on ollut hyötyä.

Aatteellinen yhdistys

Ranneliike.net sai rinnalleen lesboille tarkoitetun lepakkolaakso.net -sivuston syksyllä 2004. Naisille on sivustolla jonkin verran omaa sisältöä, mutta suurin osa on yhteistä ranneliike.netin kanssa. Seuraavana vuonna yhdistys aloitti yhteistyön KimmoLiisa Helsinki Gay Radion kanssa. Radiolle tehtiin esimerkiksi kotisivut ja sivulle ruvettiin kokoamaan myös monimediaista glbti-aineistoa - historiaa ja tulevaa historiaa. Sittemmin yhdistys on esimerkiksi järjestänyt kansainvälisenä homofobian vastaisena päivänä 1705-tapatuman ja kampanjoinut muutenkin glbti-asioiden puolesta. Samalla ranneliike.netiä on pyritty kehittämään niin sisällöllisesti kuin teknisestikin.
Aluksi ranneliike.net toimi vailla mitään virallista organisaatiota. Noin kymmenen ihmisen joukko teki asioita. Homma pelasi, kunnes tuli tarve alkaa toimia muiden tahojen kanssa. Tarvittiin sopijaosapuoli ja oikeustoimikelpoinen taho taustalle.

Yritystä ei haluttu perustaa. Kaupallisesti tällainen palvelu tuskin olisi kannattavaa ja kaupalliset paineet voisivat pahimmillaan olla liiaksi ristiriidassa sivuston taustalla olevien arvojen kanssa.

Yhdistys sopi hyvin sivuston selkänojaksi ja sellainen perustettiinkin - nykyiseltä nimeltään se on Sateenkaariyhteisöt ry. Työtä on tehty vapaaehtoispohjalta. Palkkioita ei ole maksettu suunnittelusta, koodaamisesta, kirjoittamisesta, tapahtumien järjestämisestä tai mistään muustakaan. Sivuston mainostuloilla on katettu mm. palvelinkuluja, tapahtumien pakollisia kuluja ja muita vastaavia. Tulot on kierrätetty toimintaan. Silti ainakin itse koen puurtamisen varsin antoisana.

Minne nyt?

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyviä asioita seurataan sivustolla toimitetusti nykyisin tarkemmin ja laajemmin kuin vielä jokunen vuosi sitten. Ranneliike.netille alkoi syntyä toimitus, kun eräät vapaaehtoiset rupesivat kirjoittamaan sivustolle aktiivisesti uutisia ja muita ajankohtaisartikkeleita. Parin viime vuoden ajan tämä ryhmä on löytänyt hyviä tapoja toimia yhdessä, vaikka toimitaan omien koneiden ääreltä, eri puolilla maatakin. Samalla mukaan on tullut lisää jäseniä. Uusia kirjoittajia kuitenkin kaivataan yhä; ihmisiä, joilla on erilaisia kiinnostuksen kohteita ja halu kirjoittaa glbti-ihmisiä sivuavista aiheista.

Etenkin jo aiemmin mainitsemani sosiaalinen media antanut mahdollisuuden liikuttaa tietoa ja ajatuksia ennennäkemättömällä tavalla. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvilla on paremmat mahdollisuudet viestiä vertaisryhmänsä kanssa kuin koskaan ennen. Samalla esimerkiksi meillä Suomessa on kuljettu reippain askelin kohti tasavertaisuutta. Vuonna 2011 seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskettavat asiat kuuluvat ns. valtamedian valtavirtateemoihin, vaikka vielä hieman ulkopuolelta tarkasteltuna.

Uskon, että ranneliike.netin olemassaolo on antanut mahdollisuuden nähdä asioita entistä useammasta vinkkelistä. Uskon myös, että niin on oleva jatkossakin.

Enää ei tarvitse olla erityisen huolissaan sateenkaarikansaa koskevan tiedon liikkumismahdollisuuksista, vaan ehkä enemmänkin olennaisen poimimisesta ja ison kuvan hahmottamisesta. Ranneliike.net voi tulevaisuudessa ottaa suuremman roolin glbti-ihmisiin liittyvien ilmiöiden ja asioiden tekemisessä ymmärrettävämmäksi. Maailman glbti-uutisista kertominen suomeksi yhdessä kotimaan asioista kertomisen kanssa on juuri tällaista ison kuvan kirkastamista. Samoin on erilaisten tietopankkien kokoaminen "yhden katon alle".

Ranneliike.net ja sen sisko lepakkolaakso.net haluavat olla yhä moniääninen, mutta kuitenkin jollain tavalla glbti-ihmisiä yhdistävä tekijä. Sen sivuille mahtuu sateenkaarevien asioiden tarkastelua vakavalta ja viihteelliseltä kantilta, yhteiskunnallista keskustelua, aiheita omasta elämästä, tietoa erilaisista tapahtumista, toiminnasta ja sateenkaariystävällisestä yritystoiminnasta ja paljon muutakin.

Ranneliike.netin nyt alkavan juhlavuoden myötä on tulossa monenlaista isompaa ja pienempää uutta. Sivustoa uudistetaan teknisesti, visuaalisesti ja sisällöltäänkin. Tarkoitus ei ole korvata vanhaa ranneliike.netiä uudella, vaan huolehtia siitä, että sivusto sisältöineen ja toimintoineen säilyy jatkossakin kiinnostavana, monipuolisena ja toimivana. Ensimmäinen näkyvä uusi asia on tänään tälle sivustolle saapunut Rakkaat siskot -sarjakuva, jonka tuorein strippi on näkyvillä ranneliike.netin ja lepakkolaakso.netin etusivulla.


Haluan sivuston päätoimittajana esittää suuret kiitokseni kaikille, jotka ovat vuosikymmenen aikana antaneet panoksensa ranneliike.netille tai vain seuranneet sivustoa. Ja tietysti toivon intoa ja mielenkiintoa jatkoonkin. Me teemme tätä ensisijaisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten hyväksi - siis itsellemme.


Sami Mollgren
päätoimittaja
ranneliike.net

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!