Eduskunta ei saa Äitiyslaki-kansalaisaloitetta käsiteltäväkseen ennen eduskunnan kesälomia. Aloite seisoo yhä lakivaliokunnassa. Ranneliike.netin lähteen käsityksen mukaan aloitteen käsittelyn lykkääntyminen liittyy perussuomalaisten hajoamiseen.
Riittävästi kannatusilmoituksia kerännyt kansalaisaloite Äitiyslaista luovutettiin eduskunnan puhemiehelle 9. syyskuuta 2016. Aloite on sisällöltään yhtäläinen oikeusministeriön syksyllä 2014 ja alkuvuodesta 2015 valmisteleman lakialoitteen kanssa. Käytännössä esitys on läpikäynyt normaalin lakiesityksen valmisteluprosessin. Myös esimerkiksi lapsivaikutusarvio on jo tehty lakiesityksen valmistelun yhteydessä.
Äitiyslaki-kansalaisaloitteen lakivaliokuntakäsittely venyi
Eduskunnan lakivaliokunta on käsitellyt Äitiyslaki-kansalaisaloitetta kevään mittaan. Helmikuussa valiokunta kuuli aloitteen edustajia ja huhtikuussa valiokunta aloitti asiantuntijakuulemiset. Asiantuntijoina kuultiin kaikkiaan kymmeniä eri tahoja.
Toukokuun 23. lakivaliokunnan oli tarkoitus päättää Äitiyslaki-kansalaisaloitteen jatkokäsittelystä, mutta oikeusministeriöltä päädyttiin pyytämään vielä lisälausunto. Seuraavan kerran jatkokäsittelystä piti päättää 1. kesäkuuta, mutta kokous ei ollut päätösvaltainen. Seuraavan kerran Äitiyslaki-kansalaisaloite näkyi valiokunnan 13.6. pidettävän kokouksen esityslistalla, mutta useita päiviä ennen kyseistä kokousta asia oli kadonnut esityslistalta.
Samaan aikaan toisaalla
Jussi Halla-ahon nouseminen Perussuomalaisten puheenjohtajaksi varmistui viimeistään kesäkuun alussa, ja konkretisoitui puoluekokouksen 10.6. järjestetyssä äänestyksessä. Halla-ahon nousu puheenjohtajaksi oli kuitenkin ongelmallista hallitusyhteistyön kannalta; Halla-ahon johtamat Perussuomalaiset eivät enää kelvanneet varsinkaan Kokoomukselle, eikä keskustallekaan vaihtoehto ollut mieluisa.
Oli puheita hallituksen kaatumisesta ja Perussuomalaisten korvaamisella KD:llä ja RKP:llä. Hallituksen meneillään olevien projektien läpivieminen olisi todennäköisesti vaikeutunut. RKP olisi ainakin lypsänyt Sote-uudistukseen liittyen Vaasan keskussairaalan päivystyksen jatkon ja KD olisi kaatanut alkoholilain uudistuksen. Käytännössä monien meneillään olevien hallituksen projektien jatkuminen on mahdollista vain nykyisellä hallituspohjalla.
Perussuomalaisten hajoaminen halla-aholaisiin ja soinilaisiin oli käynyt vallan kabineteissa selväksi viimeistään kesäkuun alussa. Asiasta uutisoitiin Lännen median julkaisuissa Aamulehden politiikan toimittajan Lauri Nurmen kirjoittamassa jutuissa viikkoa ennen Perussuomalaisten puoluekokousta: hallituksella oli olemassa valmis suunnitelma Halla-ahon valinnan varalle. Suunnitelma pantiin täytäntöön puoluekokousta seuraavalla viikolla, kun parikymmentä kansanedustajaa jätti Perussuomalaisten eduskuntaryhmän ja perusti Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmän.
Käytännössä käsikirjoitus oli tehty hyvissä ajoin ennen Halla-ahon valintaa.
Varsinainen poliittinen teatteri hallituksen eronpyyntöineen, pääministerin U-käännöksellä varustettuine lentokonematkoineen ja eronpyynnön polttamisineen käynnistyi puoluekokousta seuraavalla viikolla. Näyttämön laittaminen esityskuntoon oli käynnistetty vaivihkaa jo ennen - vaikka pääministeri Juha Sipilää myöten on väitetty asioiden tulleen eteen yllätyksenä.
Hintana Äitiyslaki-kansalaisaloitteen panttaaminen valiokunnassa?
Ranneliike.netin lähteen käsityksen mukaan Äitiyslaki-aloitteen käsittelyn lykkääntymisellä syksyyn ja Perussuomalaisten hajoamisesta johtuneilla tapahtumilla on yhteys; Äitiyslain jatkokäsittelystä päättämisen poistaminen lakivaliokunnan 13.6. kokouksen esityslistalta oli pieni yksityiskohta uuteen tilanteeseen siirtymisen valmistelevien töiden joukossa.
Ranneliike.netin lähteen käsityksen mukaan Äitiyslaki-aloitteen viivyttäminen yli kesälomien oli hyvitys Uusi vaihtoehto -ryhmälle, jonka jäsenistä esimerkiksi Timo Soini ja Lea Mäkipää ovat voimakkaasti vastustaneet Äitiyslain säätämistä. Aiemmin vahva enemmistöhallitus on nyt kutistunut niukan enemmistön hallitukseksi, ja kaikenlaisia kitkaa aiheuttavia asioita on pyritty lykkäämään tuonnemmaksi.
Mikäli ranneliike.netin lähteen arviot pitävät edes osittain paikkaansa - ja miksi eivät pitäisi - on sateenkaariperheet ja niihin syntyvät lapset otettu jälleen kerran ruman poliittisen pelin nappuloiksi.
Äitiyslaki toisi hedelmöityshoidoilla syntyvälle lapselle juridisen suhteen kumpaankin vanhempaansa alusta alkaen
Äitiyslain tavoitteena on parantaa lapsen juridista asemaa toiseen tosiasialliseen vanhempaan nähden. Äitiyslaki mahdollistaisi, että naisparille hedelmöityshoidoilla syntyvän lapsen juridinen suhde molempiin vanhempiinsa voitaisiin vahvistaa tunnustamalla lapsi neuvolassa, ilman tarvetta perheen sisäiseen adoptioon.
Aamulehti: Tämä toteen käynyt toimittajan ennustus puhuttaa juuri nyt: ´Hallituksessa suunnitelma Halla-ahon voiton varalle´
Lakivaliokunta kuulee asiantuntijoita Äitiyslaki-aloitteesta 20.4.
Jussi Halla-aholle äänivyöry - hänestä Perussuomalaisten uusi puheenjohtaja