Kun johtavat läntiset EU-maat ja Ruotsi nostivat esille Tshetshenian ilmeiset homovainot, Suomi ei ollut mukana. Suomi on EU:n linjoilla, mutta korrektisti ja epämukavuutta välttäen. Joskus selviää, tekikö tässä geopolitiikka jo paluutaan Suomen ihmisoikeuslinjaan - vai menikö vielä vain Soinin linjan piikkiin.
Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström sekä Britannian, Ranskan, Saksan ja Alankomaiden ulkoministerit ovat lähettäneet Venäjän ulkoministeri Sergei Lavroville kirjeen ihmisoikeuskysymyksistä ja nimenomaan seksuaalivähemmistöjen väitetystä vainoamisesta Tshetsheniassa.
Kirjeessä todetaan "syvä huoli" lukuisista tiedoista, että homoseksuaaleja on vainottu ja joitakin jopa surmattu suuntautumisensa takia.
Tieto kirjeestä levisi Suomen mediassa juuri kun ulkoministerit Timo Soini ja Sergei Lavrov olivat aloittamassa keskustelujaan Haikossa torstaina 4.5.
Valmistelussa lausunnossaan tiedotustilaisuudessa Soini totesi keskustelujen koskeneen myös ihmisoikeuskysymyksiä:
"Kävimme läpi EU:n ja Venäjän välisiä suhteita. EU:n jäsenenä Suomi toteuttaa osaltaan unionin yhteistä ulkopolitiikkaa. Keskusteluissamme nousivat esiin ihmisoikeudet, joita käsiteltiin myös Frederica Mogherinin vierailun yhteydessä Moskovassa parisen viikkoa sitten. Suomi pitää näitä kysymyksiä hyvin tärkeinä."
Tiedotustilaisuuden jälkeen muutama toimittaja tivasi salista kiiruhtavalta Soinilta tarkennusta ihmisoikeuskantaan, mutta Soini ei antanut vastausta kysymykseen.
Myöhemmin iltapäivällä Soini sanoi, että Suomi ei toimi julkilausumapolitiikan kautta, vaan kahdenvälisesti.
"Minun tapani toimia on se, että keskustellaan kahdenvälisesti ja silloin sanotaan ihmisoikeusasiat", Soini kommentoi valtioneuvoston avoimen täysistunnon jälkeen Porvoossa.
Tämäkin tiedotustilanne korosti vaikutelmaa, että Suomi on mukana EU-tason kannanotoissa, mutta ei aktiivisesti etenkään HLBTI-oikeuksia aja. Viimeisimmän kerran Suomen ulkoministeri taitaa olla tätä ihmisoikeuksien sektoria tähdentänyt Tuomiojan tehtävää hoitaessa.
Ruotsin Wallström oli sanonut Aftonbladetille aikovansa tehdä "henkilökohtaisesti kaikkensa", jotta "tämä kysymys ei unohtuisi."
Lavroville lähetetty kirje on laadittu Tukholmassa yhdessä Britannian, Ranskan, Saksan ja Hollannin suurlähettiläiden kanssa.
Tiistaina Saksan liittokansleri Angela Merkel otti Tshetshenian homojen kohtelun esille tapaamisessaan presidentti Vladimir Putinin kanssa Sotshissa.
Tshetshenian johtaja Ramzan Kadyrov on kiistänyt pidätykset ja kiduttamisen.