Helsingin Sanomat julkaisi keskiviikkona mielipidekirjoituksen, jossa pohditaan sitä, "meneekö ihmisten tasavertaistaminen jo liian pitkälle". Odotetusti kirjoitusta kommentoitiin, puolesta ja vastaan. Eikä aiheeseen tarttuminen ollut ensimmäinen lajissaan.
Kirjoittaja käy läpi viime aikojen keskusteluaiheita. Hän kokee, että enää ei saisi olla miesten ja naisten töitä, eikä tyttöjen ja poikien leluja. Myös sukupuolineutraalit yleisökäymälät pohdituttavat. Kirjoituksessaan hän kertoo rakastavansa naisena olemista; ja mies tekee kirjoittajan vastenmielisiksi kokemat "miehiset" työt, kun hän itse mieluummin hoitaa kotityöt. Hän myös kertoo kokevansa mielihyvää, kun mies "perinteisten" käytösroolien mukaisesti avaa oven, tai maksaa ravintolalaskun.
Mitä on sukupuolineutraalisuus?
Sukupuolineutraalisuus on sitä, että tytöille ei väkisin tuputeta nukkeja autojen sijalle, jos tyttö haluaakin leikkiä niillä autoilla. Tai pojan annetaan leikkiä nukeilla, jos tämä niillä leikkii mieluummin kuin autoilla. Ei ole perusteita keinotekoisesti pyrkiä erityisesti "vahvistamaan" perinteisen käsityksen mukaisten sukupuoliroolien mukaista käyttäytymistä; sehän tulee luonnostaan, ilman että naisen ja miehen paikkaa ilmaistaan kyltillä. Jos on tullakseen.
Sukupuolineutraalisuus antaa tilaa heille, jotka eivät täysin asetu keinotekoisten roolien rajoihin. Kaikkien hyvinvoinnin kannalta tuskin on pahasta, jos elämänvalintojen sopivuuden rajana ei ole oikeanlainen "miehen malli" ja "naisen malli".
On erittäin harvoja tilanteita, jolloin tapoja, käytäntöjä ja lakeja todella on tarpeen sitoa henkilöiden sukupuoliin. Tällaisia ovat esimerkiksi eräät terveydenhuoltoon liittyvät kysymykset. Sen sijaan vaikkapa parisuhteen, perheen ja perusarjen kysymyksissä sukupuolisuus on yleisellä tasolla sinänsä toisarvoinen asia.
Sukupuolineutraalisuus yhdenvertaisuuskehitystä vastustavien "olkinukkena"?
Sukupuolineutraalisuutta kohtaan esitetty kritiikki pohjautunee osittain tahattomaan, mutta ilmeisesti osittain myös tahalliseen väärinymmärrykseen.
Tahallisesti sukupuolineutraalisuuden ajatusta vääristelevät ovat ottaneet käsitteen olkinukeksi, jonka kanssa ollaan käyvinään näyttävää taistelua. Taistelun oikeutukseksi esitetään harhaluulo siitä, että sukupuolineutraalisuutta edistämällä pyrittäisiin estämään naisia olemasta naisia ja miehiä olemasta miehiä, että ihmisten sukupuolta oltaisiin jotenkin häivyttämässä.
Olkinukke-teatterilla pyritään vastustamaan uudistuksia, jotka helpottavat heidän elämää, joille heteroseksuaalinen "perinteinen" miehen ja naisen ideaali ei ole henkilökohtaista todellisuutta.
Kyse on kaikkien täysivaltaisuudesta
Sukupuolineutraalisuus liippaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia, sillä keskustelun ytimessä on kysymys siitä, onko muilla kuin edellä mainittuun heteroseksuaaliseen "perinteiseen" miehen ja naisen ideaaliin sopivilla oikeus ja tilaa olla yhteiskunnan täysivaltainen jäsen - ilman painetta sellaiseen rooliin, joka ei tule luonnostaan.
HS: En halua olla sukupuolineutraali, haluan olla nainen - kotona pesen mielelläni mieheni pyykit