Kokoomusjohtaja Alexander Stubb kävi kääntämässä takkiaan Snellmansäätiön tilaisuudessa Helsingissä. Tai ainakin liitti takkiinsa yöpakkasvuoret. Puheen työmarkkinapuoli on herättänyt ihmetystä niin Hakaniemessä kuin Etelärannassakin, mutta se ei kuulu tämän viestimen alaan. Sen sijaan noteeraamme Helsingin Sanomien perusteella Stubbin arvoavauksen ns perinteisten kokoomusarvojen suuntaan. "Minä olen konservatiivi liberaalin vaatteissa", sanoi Stubb ja arveli joidenkin mielestä liiankin liberaaleissa.
HS totesi selostuksessa, että salissa olleista vanhemman konservatiivisen linjan kokoomuslaisista kaikki eivät ole ilolla seuranneet Stubbin linjaa ja mm seksuaalivähemmistöjen avioliitto-oikeuksien tukemista.
Stubb oli HS:n mukaan maininnut Risto Rytin. Hänhän ei ollut kokoomuslainen vaan lähellä edistyspuoluetta. Mutta ehkä Risto Rytin lausuntoa "isänmaan palvelemisesta vankilassa yhtä hyvin kuin presidentinlinnassa" mukaillen voisi todeta, että ihmisoikeuksien edistäminen onnistuu yhtä lailla vanhoillisen kaavussa kuin edistyksellisen shortseissa. Jos nimittäin kokoomuksen johdon viime viikkojen aatekehityksestä on pakko sanoa jotain myönteistä.
Ehkä Stubbin lausumia Rake-salilla 16.12.14 voidaan tulevaisuudessa pitää yhtä merkittävinä linjankorjauksina kuin Kekkosen Pitkänsillan ylitystä ja puhetta Työväentalolla 25.9.1964.
Puoluejohtajan ilmoitus uskostaan "kotiin, uskontoon ja isänmaahan" ei mitenkään nollaa tai deletoi puhujan toimia hlbti-ihmisoikeuksien puolesta. Kaikkien kolmen käsitteen piirissä entisen yhtenäiskulttuurin rinnalle on tullut uuttakin ajattelua. Tähänastistaan Stubb ei uutisten mukaan kieltänyt. Puheen tekstiä kirjoittaja ei ole nähnyt.
Mutta ehkä kokoomuksessa nyt alkaa aatteellinen yöpakkaskausi. K.A. Fagerholmille (50-luvun lopun yöpaikkasviikkoina) ongelmana olivat sekä Moskova että se silloinen Tamminiemen ajattelija. Mikä lie Stubbin tilanne. Lopultako Fagerholmia ja Stubbia yhdistää historiassa muukin kuin se, että Stubb on ensimmäinen äidinkieleltään ruotsinkielinen pääministerimme sitten KAF:n.
Rake-sali on vähemmän tunnettu kokoontumispaikka. Onko niin, että siellä pidetään merkittävät vanhoillisen Suomen sisäpiirin linjapuheet, jos yleisöä ei saada mahtumaan Suomalaiselle Klubille?