HS:n kuukausiliitteen kirjoitus kertoo surullisen tarinan kahden nuoren miehen kokemuksista Qruiser-palvelun kautta syntyneistä kontakteista ja niiden seuraamuksista.
Kirjoituksessa kerrotaan erittäin aktiivisesta, alaikäisiä nuoria miehiä seksiseurakseen etsineestä aikuisesta miehestä. Houkuttimena hän käytti rahaa ja lahjoja. Rahapulassa olleet, kokemattomat nuoret oli helppo houkutella seksiseuraksi. Aikuisella miehellä oli todella runsaasti tällaisia kontakteja. Tämän tarinan toinen nuori oli teon aikoihin vain kolmetoistavuotias.
Tilanne lähti purkautumaan, kun tarinan toisen nuoren miehen vanhemmat pääsivät sattumalta selville hänen kontaktistaan aikuiseen mieheen. Asiasta tuli välittömästi vakava poliisijuttu. Pitkien tutkimusten jälkeen poliisi sai selvitettyä 40 tämän aikuisen miehen alaikäisiin kohdistamaa seksuaalista hyväksikäyttötapausta. Tuomioksi noista teoista tuli kymmenen vuotta ja neljä kuukautta. Tekijä oli ollut vankilassa jo aiemminkin samoista syistä.
Tarinalla on kohtuullisen myönteinen loppu. Molemmat kertomuksen nuoret miehet ovat pystyneet jättämään taakseen traumaattiset kokemuksensa ja suunnistavat elämässään uusille urille.
***
Ensimmäinen ajatukseni Hesarin kirjoituksen luettuani oli se, että miksi juuri tämä kirjoitus ja mitä vaikutuksia sillä on ihmisten mieliliin. Auttaisiko tämä kirjoitus nuoria ymmärtämään internetissä piilevät piilevät vaarat ja suojautumaan niiltä, vaiko lisäsikö se vain homovihaajille vettä myllyyn? On luultavaa, ettei 15-vuotias jaksa lukea tällaista tekstitulvaa. Kirjoitus ei siis saavuta niitä, joita se erityisesti koskee. Mediakin on tuohon tarkoitukseen väärä. Hesari ei ole nuorten mielilukemistoa.
Sosiaalisessa mediassa aivan odotetusti on ehditty jo pistää jälleen kerran yhtäläisyysmerkit pedofilian ja homoseksuaalisuuden välille. Tätä tapausta ei mielestäni voida kutsua pedofiliseksi, vaan alaikäisen seksuaaliseksi hyväksikäytöksi. Hesari moderoi lukijamielipiteitä. Se näkyy kirjoitusta seuranneissa mielipiteissä, joita tätä kirjoitettaessa on 40. Suurin osa niistä on yllättävänkin asiallisia.
Jutussa ikäänkuin sivulauseessa kerrotaan poliisin tilastoihin nojaten, että viime vuonna ilmitulleita, alle 18-vuotiaaseen henkilöön kohdistuneista seksuaalisen hyväksikäytön uhreista tyttöjä oli 1068 ja poikia 154. Hesarin juttu nostaa näkyville näyttävästi vain alaikäiset pojat taikka nuoret miehet hyväksikäytön uhreina ja homomiehen niiden tekijänä. Kuitenkin tällaisia tekoja kohdistuu niin tyttöihin kuin poikiinkin.
Poliisitutkinnan myötä vanhemmille paljastui yllättäen lisäksi sellaisia seikkoja, että oma poika olikin kiinnostunut samaa sukupuolta olevista seksikumppaneista. Pojat tulivat siis outatuiksi väkisin. Vahinko pojalle saattoi olla silloin kaksinkertainen.
Nimimerkki "nine" kirjoittaa kirjoitusta seuranneessa lukijamielipiteessään:
"Ai miksi pitää jatkuvasti puhua tasa-arvosta ja seksuaalivähemmistöistä ja muusta vastaavasta? Siksikin, ettei enää yksikään nuori joutuisi salailemaan itseään koskevia asioita lähipiiriltään ja etsimään rakkautta siten, että joutuu saalistajien armoille."
Tuon nimimerkin kanssa voi vain olla erittäin samaa mieltä.
***
Ikävä lisäpiirre seksuaalirikostutkintojen vaikutuksista on se, että tutkinta sinällään voi olla lisää uhria traumatisoiva, elleivät tutkijat ole todella taitavia työssään. Hesarin kirjoituksen viimeinen lause, rikostutkijan tutkittavalle nuorelle sanoma "Muista, että sinä et ole tehnyt mitään väärää" osoittaa tutkijan ammattitaitoa. Hän ei syyllistä nuorta lisää.