On surullista, kun kulttuurillisesti merkittäviä kohteita tuhoutuu tai tuhotaan sodissa, onnettomuuksissa, tahallaan, vahingossa tai miten vain. Missä päin hyvänsä tätä maailmaa.
Muurit ja kellotornit jäivät, mutta korkeaa keskitornia ei enää tänä aamuna ole.
4 kommenttia
smo
16.4.2019 14:59
Osa hienoista ruusuikkunoista ovat ilmeisesti hajonneet, mutta suurimman ikkunoista kerrotaan pääosin säästyneen. Myös urkujen kerrotaan säästyneen pahimmilta tuhoilta.
JuhaniV
16.4.2019 20:02
Pariisin Notre Dam -kirkon tulipalo on säikäyttänyt myös britit. Parlamenttitalo Lontoossa on todella kurjassa kunnossa. Siellä on jopa useita palomiehiä, jotka kiertävät palonalkuja etsien. Vettä tuli äskettäin katon läpi istuntosaliin.
Jo vuosia on Lontoossa pohdittu, mistä miljoonat jättimäiseen, vuosia kestävään remonttiin ja minne toiminta siirrettäisiin.
Briteille parlamenttitalon mittava tulipalo olisi Pariisin tulipalon kokoinen katastrofi.
The terrible fire at Notre Dame shows why parliament’s restoration cannot wait
https://www.theguardian.com/commentisfree/2019/apr/16/notre-dame-fire-parliament-restoration-cannot-wait
smo
17.4.2019 06:46
Syksyllä 2018 Brasilian kansallismuseo koki tuhon. Maailma on täynnä (kulttuurihistoriallisesti) merkittäviä kohteita, joiden turvallisuuteen olisi syytä panostaa aika tavalla. Sen lisäksi, että ne itsessään usein ovat muistomerkkejä, on niissä ainutlaatuista esineistöä sekä ihmiskunnan että laajemminkin maailman historiasta. Kun noissa myös työskentelee ja vierailee ihmisiä, ovat tietysti ihmishengetkin vaarassa.
smo
15.4.2020 09:01
Notre Damen tulipalosta on tullut kuluneeksi vuosi. Radion Ykkösaamussa haastateltu taidehistorian ja arkeaologian professori kertoi, että onnettomuus avasi tutkimus- ja kurkistusmahdollisuuden keskiaikaan. Samalla saatiin arvio: korjaustyö on valmis kenties kolmen vuosikymmenen kuluttua.