• Kolmoisritti

Taas yksi asia, jota epäilin tuli todistetuksi:

Sosiologian professori Pekka Sulkunen kertoo ranskalaistutkimuksesta, jonka mukaan yksi syy erilaisten riippuvuuksien lisääntymiseen löytyisi yhteiskuntamme ajatusmaailmasta.

- Vallalla oleva yksilökeskeinen suoritusyhteiskunta tekee ihmiselle sen, ettei hän koskaan voi olla täydellinen. Aina voi tehdä enemmän, paremmin ja tehokkaammin, Sulkunen kuvailee.

Pohjattomien vaatimusten keskellä eläminen saattaa saada ihmisen tuntemaan olonsa jatkuvasti riittämättömäksi. Riittämättömyyttä luo myös tunne, ettei ihminen enää ikinä saa töitään loppuun.

- Kun yksi projekti loppuu, toinen on jo alkanut ja kesken. Ihmisellä ei ole enää tunnetta, että hän on tehnyt jotain hyvin loppuun asti.

- Tämä kaikki lisää alityydyttynyttä oloa, joka puolestaan aiheuttaa depressiota. Depressio taas tunnetusti lisää addiktioita eli alkoholilla tai pelaamisella tai vastaavalla yritetään taistella tätä masennusta vastaan, Sulkunnen pohtii.

Depressio on monien asioiden taustalla, ei ainostaan alkoholin liikakäytön, vaan esimerkiksi seksiaddiktin. Joidenkin homomiesten yletön seksin haluaminen on keino torjua depressiota. Sama asia väkivaltaisessa aseiden kanssa hillumisessa. Moni suomalainen mies on depressiossa, kun käyttäytyy humalassa aggressiivisesti. Depressio siellä luuraa.