Yökerho Hercules tylytti sosiaalisessa mediassa palautetta antanutta

  • Uutinen
  • Vapaalla
  • Sami Mollgren
  • 8

Helsinkiläinen yökerho Hercules ilmoitti pääsylippujen hinnasta Facebookissa ravintolan sivulla valittaneelle asiakkaalle loppuvuoden porttikiellosta.

Tapauksesta uutisoi MTV.

Kommentit on sittemmin poistettu Facebookista, mutta niistä otettu kuvakaappaus kiertää sosiaalisessa mediassa.

Hintakritiikki koski lauantaina 25.7. järjestettävän Einin keikan 19 euron hintaisia lippuja. Asiakas koki hinnan nylkemiseksi. Ravintolan vastaus alkoi asiallisesti. Siinä kerrottiin lipun hinnan muodostumisesta: ravintolan osuus on 5 euroa ja artistille tiimeineen kuuluu loput, ja näistä kukin maksaa verot sekä muut kulut. Lisäksi todettiin, ettei ravintolaa voi koronan vuoksi ottaa täyteen.

Tämän jälkeen ravintolan kommentissa sävy muuttui asiakasta sättiväksi, ja ravintolan antama ripitys päättyy MTV:n mukaan seuraavasti: "Sulla on loppuvuodeksi porttikielto vittumaisen nillityksen vuoksi. Me ei tommoista jakseta katsella, kun yritetään parhaamme tehdä artistien ja koko yhteisön eteen tämän kaiken paskan jälkeen. Pidä hauskaa ihan yksinäsi!"

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

MTV haastatteli tapausesta myös Herculeksen omistajaa Erkki Koskea, joka esimerkiksi totesi, että asiakaspalaute oli "aivan loistavasti hoidettu".

Hercules on aiemminkin ollut kohun kohteena sosiaalisen median toimintansa vuoksi. Silloin tapaus liittyi rasistiseen viestiin ravintolan Facebook-sivulla ja vielä myöhemmin syntyi kohu sen jälkipuinnista.

Hercules on parhaillaan Helsingin ainoa erityisesti seksuaalivähemmistöille suunnattu yökerho, sillä DTM sulki toistaiseksi ovensa meluongelman vuoksi. Helsingissä toimii myös saman omistajan baari Mann's Street. Lisäksi Bulevardilla toimii Room.

8 kommenttia

MIssähän kyseinen "asiakas" on nähnyt iskelmätähti-Einin ravintolakonsertin (narikkahintoineen) alle 19 euron lipulla? Noissa ravintolakonserteissakin voi olla myös työaikamenoa ravintolalle ennen iltaakin, koska esiintyjäyhtyeen laulajan ja muusikoiden soundcheck, eli ravintolan audio-mixeri-balanssointi ehkä joudutaan tekemään. Ammattimuusikoilla voi toki olla ainakin osittain säädöt asetustiedostoinakin, mutta silti siihen voi joutua käyttämään ravintolankin työaikaa. Yms. keikanjärjestämiskuluja.

Uutisjutussa kirjoitetttu "ravintolan osuus 5 euroa" ei tuolla mene Herculekselle, vaan tuohan on alihankintana narinkkapalveluita hoitavalle portsari-yritykselle menevä narinkkapalveluhinta (mikä siellä viestittelyssä ja Mtv:n uutisissa kyllä noin kerrottiinkin). Tuolla Herculeksessa(hankaan) portsarit eivät ole Herculeksen omia työntekijöitä, vaan portsari-firman ostopalvelu-työntekijöitä.

Toki tuolla omistajat ovat tietyissä asioissa suorasukaisiakin joskus, vaikka toki palvelutuotannossa niitä hankaliakin asiakkaita "pitäisi ymmärtää" pitkällä pinnallakin, jopa "venyä silkkihanksikkaisiinkin" näin korona-aikoinakin kaikkensa uurtaneiden ravintoloitsijoidenkin.

Esiintyviä artisteja ei kuitenkaan pitäisi vaatia esiintymään orjapalkalla, ei etenkään heidän faniensa. Ja tuolla Herculeksessa on aina vuosittain pariin kertaan Herculeksen (syksyllä) ja uuden Herculeksen (keväällä) synttäreillä ravintolan kustantamat hyvät artistit esiintymässä ja ilmainen sisäänpääsy, ruokatarjoiluineenkin. Viime keväänä siellä helmikuulla esiintyy super-hyvä laulaja Tika (oli Suomen euroviisukarsinnassakin) esittäen todella hyviä akustisia versioita kitaristin kanssa homo-disco-klassikkohiteistä. Tuo synttärikeikan esitys oli aivan huikea - ja asiakkaille ihan ilmainen, kuten joka vuosikin nuo synttärijuhlat.

Querelle-festarihan Vallilan Konepajalla joutui myös some-asiakasnillitykseen vastaamisestaan somehöykytykseen, kun somenillittäjä vaati edullisempia lippuja tapahtumaan, jonne oli hankittu kuitenkin esiintyjiä ulkomailta asti kuluineen - mutta somenillittäjä vaati heitä sitten esiintymään orjatyöpalkkioilla . . .
Olennainen asia ei kai olekaan tuo kritiikki hinnasta. Sisäänpääsymaksuihinhan ei aina olla tyytyväisiä muutenkaan, vaikka kyse olisi muutaman euron "pakkonarikasta". Siinä ei siis ole sinänsä mitään uutta taikka erikoista.

Tietysti voi kysyä, onko ravintolan uudelleen avautumisen yhteydessä ensimmäisinä iltoina fiksu veto ottaa viihdyttämään artisti (ja sen mukaiset pääsymaksut), kun joka tapauksessa laitumelle pääsevää karjaa olisi ollut veräjän takana jonoksi asti. Se on tietysti ravintolan päätös, se.

Mitä kautta ravintolassa välttämättömästi työskentelevien palkat kiertävätkään, ei ole oikeastaan merkityksellistä. On yksinomaan ravintolan ratkaisu hoitaa alihankintana narikka/portsaripalvelu, joka on otettava huomioon toiminnan normaalissa kulurakenteessa joka tapauksessa jollain tavalla.

Olennaista oli tuo "suorasukainen" kommentointi.

Yksi jos toinenkin on tänä keväänä ollut kaikkensa antanut. Toiset ovat puurtaneet itsensä tainnoksiin. Joiltain on viety tyystin mahdollisuudet puurtamiseen, vaikka haluja olisikin. Vaikka ei olisi ihan omalle kohdallekaan osunut, niin stressaava kevät ja alkukesä on varmaan suurimmalla osalla takana. Varmaankin ilmassa on yleisesti turhautumiseen eväitä.

Ehkä teki yökerhon sometilin päivittäjälle hyvää vähän saada päästellä höyryjä? Saihan siitä vähän somekeskustelua aikaiseksi ja pari uutissähkettäkin.

Myös tapaus Querellessa ( https://ranneliike.net/uutiset/14795/helsingin-juhlaviikot-katkaisi-yhteistyon-querelle-festivaalin-kanssa ) tuohon "somenillitykseen" vastaaminen tosiaan oli laistaan. Siinä tarinassa vasta asiattomat vastaukset aiheuttivat ongelmat yhteistyökumppanien ja markkinoinnin kanssa.

Ehkä kritiikkiin vastatessa kannattaisi kuitenkin muistaa hengittää muutaman kerran syvään, laskea hitaasti kymmeneen ja hengittää vielä syvään jonkun kerran.