Yökerho Herculeksen omistaja uhkaa bloggaajaa asianajajalla

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 32
Hercules toimii Helsingissä Pohjoisella Rautatiekadulla.

Helsinkiläisen homoyökerho Herculeksen omistaja Erkki Koski uhkaa nimellä Tämän kylän homopoika tunnettua bloggaajaa Eino Nurmistoa asianajajalla.

Tapahtumien juuret ovat sosiaalisessa mediassa jo pitkään käynnissä olleissa keskusteluissa, joissa esillä ovat esimerkiksi rasismiin liittyvät kysymykset.

Syksyllä 2016 käytiin keskustelua turvapaikanhakijoiden sisäänpääsystä Helsingin hlbti-vähemmistöille suunnattuihin yökerhoihin. Huhtikuussa 2017 puolestaan yökerho Herculeksen Facebook-seinällä julkaistiin päivitys, jossa Espoon valtuustoon noussutta maahanmuuttajataustaista seitsemän lapsen yksinhuoltajaäitiä käsiteltiin halventavasti. Päivitys poistettiin myöhemmin, kun asiasta alkoi keskustelu.

- Herculeksen Facebook-tilillemme on viime yönä ilmestynyt yksityisen henkilön henkilökohtainen päivitys, joka on samantien poistettu asian tultua ilmi. Joku ehti jo reagoida, että kyseessä on tilin kaappaus, mutta kyseessä on ollut ilmeisesti kirjautumisvahinko väärälle tilille, tai joku on päässyt yhtiön tietokoneelle. Valitettavasti asiaton viesti ehti myös levitä, kirjoitti ravintolan omistavan MOEK Trading Ltd:n toimitusjohtaja Erkki Koski FB-päivityksessä 11. huhtikuuta.

- Asiaton viesti ei edusta missään muodossa yhtiömme kantaa. Olemme olleet seksuaalivähemmistöille suunnattu ravintola-alan yritys jo yli 20-vuoden ajan ja irtisanoudumme yrityksenä kaikesta syrjinnästä ja politiikasta kaikissa sen muodoissaan, jatkoi Koski.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Jotkut ovat ihmetelleet, miksi tarkempaa selvitystä ei ole annettu siitä, miten, missä yhteydessä ja missä tilanteessa päivitys ravintolan sivulle joutui. Omistajan kommentti ja samalla sen ympärille syntynyt keskustelu myös poistettiin pariin otteeseen ravintolan FB-sivulta. Närkästystä herätti samoin se, ettei ravintola esittänyt selvää julkista anteeksipyyntöä espoolaisvaltuutetulle. Monet kokivat ravintolan väistäneen vastuutaan tapahtuneesta. Esimerkiksi valtakunnallisen Setan puheenjohtaja Viima Lampinen otti kantaa tapaukseen Facebookissa. Lampinen totesi päivityksen sisältäneen rasistista vihapuhetta. Jotkut ovat myös ottaneet esille Kosken omalle henkilökohtaiselle Facebook-seinälleen tekemät postaukset.

Hercules ja Mann's Street eivät osallistuneet prideen

Keskustelu aiheesta käynnistyi uudelleen Helsinki Priden alla, sen jälkeen kun Erkki Koski oli Facebookissa ilmoittanut, etteivät Hercules ja saman omistajan toinen ravintola Mann's Street osallistu Helsinki Priden kulkueeseen Setan puheenjohtajan kommenttien vuoksi. Ravintolat ovat olleet useana viime vuonna mukana Helsinki Priden kulkueessa omalla ajoneuvollaan. Priden boikotoimispäätöksen kerrotut perustelut ovat kuitenkin hämmästyttäneet joitakin, sillä Helsinki Priden järjesti helsinkiläinen paikallinen yhdistys HeSeta, ei valtakunnallinen järjestö Seta.

Helsinki Priden alla rovaniemeläinen kaupunginvaltuutettu Miikka Keränen vaati Twitterissä ruotsalaisen QX-sivuston suomenkielistä osiota poistamaan Herculeksen heidän karttasovelluksestaan, perusteena yökerhon omistajan asenteet. Keränen esitti vastaavan kehotuksen myös ranneliike.netille. Asiasta käytiin Twitterissä keskustelua, johon osallistui joukko muitakin. Kumpikaan sivusto ei kuitenkaan löytänyt välittömiä perusteita poistaa ravintolaa ainakaan toistaiseksi palvelusivuiltaan.

- Ranneliike.netin palveluoppaassa on esillä erityisesti hlbti-vähemmistöille palvelua tarjoavia sekä muita sellaisia toimijoita, jotka sitoutuvat palvelemaan yhdenvertaisesti hlbti-vähemmistöön kuulumisesta riippumatta. Mikäli oikeus tai viranomaiset toteavat jonkun oppaassa olevan yrityksen tai muun palveluntarjoajan toimivan rasistisesti tai muuten syrjivästi, niin sellainen on tietysti peruste toimenpiteille. Jos muuten tulee esiin tietoa yrityksen syrjivästä toiminnasta, luonnollisesti pyrimme selvittämään asiaa tarkemmin ja toimimaan sen mukaan. Seuraamme tilannetta, sanoo ranneliike.netin taustayhdistyksen Sateenkaariyhteisöt ry:n puheenjohtaja Mikko Kivinen.

Myöhään tiistai-iltana 4. heinäkuuta alkoi aihepiirin puiminen jälleen Twitterissä, kun Tämän kylän homopoika kommentoi aihetta - ja tuon keskustelun yhteydessä Koski viittasi asianajajan ottamiseen mukaan keskusteluun ja loukattuun kunniaan. Koski kysyy twiitissään Nurmistolta, että "Vastaatko minulle vai asianajajalle?" ja twiittaa myöhemmin lakitekstiä kunnianloukkauksen määritelmästä.

Twitterissä käydään väittelyä.
Helsinkiläisyökerhojen ovipolitiikkaa on käsitelty pitkään

Syksyllä 2016 syntyi keskustelua, kun ravintola dtm ei päästänyt Regnbågsankanin tapahtumaan sisään turvapaikanhakijaa, koska tällä ei ollut esittää virallista henkilöllisyystodistusta. Ravintola kertoi sisäänpääsyn epäämisen syyksi viranomaisen hyväksymän henkilöllisyystodistuksen puutteen ja viranomaisten antamat anniskeluun liittyvät ohjeet. Ravintolan mukaan yksityistilaisuudessa, jossa tarjoiltiin alkoholia, oli tulijoiden ikä tarkistettava henkilöllisyystodistuksesta.

Ravintola dtm alkoi sittemmin hyväksyä oleskelulupakortin iän todistamiseksi, mutta Hercules ei muuttanut käytäntöä. Herculeksen ovella kerrotaan vaadittavan muilta kuin kantasuomalaisten näköisiltä varttuneemman näköisiltäkin henkilöpapereita tiukemmalla seulalla.

Iän tarkastamisessa hyväksyttäviä todistuksia ovat viranomaisen myöntämä ja voimassa oleva henkilökortti, passi ja sellaiseksi on vakiintunut myös ajokortti. Turvapaikanhakijoille myönnetty oleskelulupakortti taas ei ole virallinen henkilöllisyystodistus.

Asiasta Twitterissä käytävää keskustelua
Dtm perustelee sisäänpääsyn epäämistä joukolta turvapaikanhakijoita
Ravintola Herculeksen Facebook-sivulla julkaistu halventava päivitys aiheutti närkästystä

32 kommenttia

"Herculeksen Facebook-seinällä julkaistiin päivitys, jossa Espoon valtuustoon noussutta maahanmuuttajataustaista seitsemän lapsen yksinhuoltajaäitiä käsiteltiin halventavasti."

Noihin juttuihin ei voi paljoakaan muuta sanoa, kuin että Suomessa on palkittu vuosikymmeniä 13-tms-lapsisia lestadiolais-yms-äitejä Vuoden äiteinä.
Vastaavantyyppisistä asioista nousseet älämölööt liittynevät persu-uussuntalais-dementiaan.


Useampi aikaansaamaton, omasta poterostaan kun lyö päänsä yhteen, niin kumisee ontosti moniäänisesti. Setalaisena, hercculaisena yms panisin hynttyyt yhteen ja ottaisin viranomaisia kimppakivasti raiveleista ja vaatisin käytännön pahaan ongelmaan korjausta. Parhaisten se etenisi tapahtumakutsulla vaikkapa Hercun eteen, jonne kutsuttaisiin henkilöllisyystodistus-anniskelulupa-turvapaikkakäsittely-ministerit ja johtajat, joille herculaiset yms ja turvapaikanhakijat ystävineen näyttäisivtä, mille järjesttömän epäinhimilliselle sekasotkulle on saatava loppu. Mutta onkohan Setalla, Herculla tai muilla yhtään kykyjä?


Herculeksen toisen omistajan kamujengissä tosin on esitetty aivopieru-vaateita että juurikin "ketään lähi-itäsyntyisen näköistä ei pitäisi Herccuun päästää, koska ne Lähi-itäsyntyiset voivat olla varallisia ja heidän läsnäolonsa voisi aiheuttaa turvattomuuden tunnetta", mikä menee sitten jo ihan täysin rasismin piikkiin ja unohtaa täysin sen, mitkä tahot Suomessa seksuaalisuuteen liittyviä viharikoksia tekevät. Puhumattakaann siitä että tuollaisilla vaateilla homojen asettaminen eri kasteihin on täysin epäkäypää.


Mutta, kuten sotkuihin usein liittyy, niin tuostakin syrjintä-viranomaiskäytäntö-sotkusta on tullut hyvääkin. Helsingissä on järjestetty jo yli vuoden ajan kahvila-tansseja ei-alkoholiannaiskelupaikassa, erityisesti em. sotkun uhreiksi joutuneiden pakolaisten ja maahanmuuttajien elämän virkistykseksi ja myös heidän kanssaan kohtaamispaikkana. Tuo LGBT cafe järjestääkin ensi viikolla, säästä riippuen tiistaina tai keskiviikkona, 11. tai 12. heinäkuuta Aleksiskivenkatu 1:ssä, Dallapepuistossa LGBT puistopiknik (&nyyttikesti) illanvieton klo 18 - 21, jossa ounastelen myös tanssittavan lähi-idänkin partymusan tahdeissa. Joten eiköhän mennä sinne : )
p.s. Paikalla on jonkin verran talkoojärjestäjien piknik-safkatarjontaa, mutta mahdollisuuksien mukaan tuokaa (etenkin vegeruokaa) ja alkoholitonta juotavaa.

dabke-tanssiletka on tosi gay-kätevän iloinen https://c1.staticflickr.com/5/4025/35640118895_b72126b5c7_k.jpg

Kommenttia muokattu: 06.07.2017 klo 02:03
  • 2 / 32
  • Jotain rajaa
  • 6.7.2017, 1.44
Onpas omituista aktivismia ja painostusta yksityistä yritystä kohtaan.

Jos Herculeksen toimintatavat ja palvelut eivät kelpaa, ne voi aina jättää käyttämättä. Yritysten julkinen nolaaminen ja mustamaalaaminen ei ole asianmukaista. Jos on kiistoja omistajien kanssa ne voi hoitaa yksityisesti.

Vaikuttaa siltä, että virallinen homoaktivismi, SETA etunenässä, on jo politisoitumassa niin, että aletaan puuttumaan yritysten toimintaan ja painostamaan poliittiseen korrektiuteen.