Helsingin juhlaviikot katkaisi yhteistyön Querelle-festivaalin kanssa

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren
  • 17
Ensimmäinen Querelle-festivaali järjestetään 24.-25.8.2018 Helsingissä Train Factoryssa eli Vallilan makasiineilla.

Helsingin juhlaviikot on irtisanonut yhteistyön Vallilan makasiineilla elokuun lopulla järjestettävän queer-festivaali Querellen kanssa, ainakin tällä erää. Taustalla yhteistyön päättämiseen on tapahtuman järjestäjiin kuuluvan henkilön reagoiminen Twitterissä festivaalia kohtaan esitettyyn kritiikkiin.

Jo maanantaina 5.3. Elina Sorsa oli pahoitteli viestissään festivaalin lippujen mielestään korkeita hintoja. Hänen mukaansa juuri festivaalin kohderyhmä kärsii korkeista hinnoista, koska hänen mukaansa pienituloisuus koskettaa juuri sitä ryhmää. Sorsa myös katsoi, että järjestäjillä ei ole intersektionaalista osaamista kohderyhmänsä asioista.

Tapahtuman ideoija ja järjestäjiin kuuluva Jaakko Parkkari puolestaan kommentoi Sorsan näkemyksiä tapahtuman Twitter-tunnuksella. Keskustelu kävi kiivaammaksi ja pian Parkkarin kommentit muuttuivat henkilökohtaisuuksiksi.

Tiistaina 6.3. Sorsa oli avannut omaa näkemystään laajemmin blogikirjoituksessaan, jonka kommenteissa on luettavissa myös Sorsan käsityksiä kritisoivia huomioita.

Keskiviikkona Parkkari pahoitteli Helsingin Sanomien Nyt-liitteen verkkosivuilla julkaistussa jutussa kiivastumistaan. Hän totesi, etteivät omat vahvuutensa ole viestinnässä vaan tapahtumien järjestämisessä. Tapauksen jälkeen festivaalin tiedotusvastaavaa vaihdettiin, ja Parkkari kertoi siirtyvänsä taka-alalle.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Parkkari kertoo Helsingin Sanomille, että kritiikkiä saanut lippujen korkeaksi katsottu hinta on tiedostettu ongelma, mutta asian hyväksi on tehty voitava. Päivälipun hinnaksi on kerrottu 69 euroa ja koko kaksipäiväisen tapahtuman lipun hinnaksi 129 euroa. Toisaalta on luvattu alennusta ennakkoon ostetuista lipuista ja Setan jäsenille. Parkkari oli muistuttanut jo heti hintakritiikin esittämisen jälkeen, että festivaalin tekeminen on kallista. Samalla Parkkari tarjosi mahdollisuutta osallistua talkoolaiseksi festivaalin toteuttamiseen - mutta viestittelyn kuumettua hän perui tarjouksen talkootyöhön osallistumisesta.

Sorsa viestitti Twitterissä käydyn keskustelun luonteesta myös Setalle ja Helsingin juhlaviikoille. Keskiviikkoiltapäivänä Helsingin juhlaviikot puolestaan viestitti päättäneensä yhteistyön Querellen kanssa, tällä erää.

- Juhlaviikoille on tärkeää noudattaa kaikessa toiminnassaan yhdenvertaisuuden ja toisten kunnioittamisen arvoja sekä ammattimaisen tapahtumatuottamisen käytäntöjä. Tästä syystä Juhlaviikot ei tällä erää jatka yhteistyötä Querellen kanssa, mutta toivotamme tapahtumalle menestystä, todetaan Helsingin juhlaviikkojen keskiviikkona Twitterissä julkaisemassa viestissä.


Aiemmin Querelle-festivaalin verkkosivuilla ollut Helsingin juhlaviikkojen logo oli poistettu. Torstaina 8.3. Querelle-festivaali julkaisi tiedotteen, jossa todetaan, että työryhmä on kohdannut kokemattomuutensa.

- Festivaalin promoottori on käyttäytynyt Twitterissä harkitsemattomasti ja loukkaavasti festivaalin nimissä käymässään keskustelussa. Työryhmä on tämän käytöksen ja toiminnan johdosta käynyt perusteellisen keskustelun festivaalin tavoitteista ja jatkosta; turvallisuus ja saavutettavuus on säilytettävä tapahtumien ytimessä ja queerkulttuurin ja -tietouden edistäminen sen tärkeimpänä tehtävänä, todetaan tiedotteessa.

- Festivaalin promoottori on siirretty yhteisellä päätöksellä sivuun viestinnästä, yhteistyöneuvotteluista sekä festivaaliin liittyvistä asialinjauksista, joista vastaavat nyt kokonaan työryhmän muut henkilöt, joilla on runsaampi kokemus LHBTIQ-asiosta. Promoottorin osaamista ja kokemusta hyödynnetään enemmän festivaalin käytännön asioita hoidettaessa, jatkuu tiedotteen teksti.

Alunperin kritiikkiä herättäneistä lippujen hinnoista todetaan, että järjestäjät ovat niiden edessä nöyriä ja realistisia.

- Querellen ohjelma koostuu korkealaatuisista kansainvälisistä ja kotimaisista esiintyjistä. Esiintyjät ovat tähtiä ja heille kaikille halutaan maksaa esiintymispalkkiot, todetaan tiedotteessa.

Lipputulojen kerrotaan kuluvan esiintyjien palkkioihin sekä tilaan ja muihin festivaalituotannon kustannuksiin. Torstaisessa tiedotteessa luvataan pitää lippujen hinnat maltillisina. Festivaalin lähestyessä luvataan etsiä myös tapoja, joilla jokainen pääsee mukaan, ja muistutetaan mahdollisuudesta osallitua festivaalin tekemiseen talkoolaisena.

Querelle on määrä järjestää 24.-25.8.2018 Train Factoryssa eli Vallilan makasiineilla, ja sen toteuttamisesta vastaa Peaches on Beaches -niminen yritys.. Festivaalin verkkosivuilla todetaan, että se edistää tasa-arvoa ja yhdenmukaisuutta kaikissa näiden muodoissa ja pyrkii myönteisyydellään nostamaan yhteiskunnalliseen keskusteluun sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä koskevia ajankohtaisia aiheita.

HS: Queer-festivaali Querelle joutui myrskyyn, kun sen virallinen Twitter-tili lähti kierroksille – ´Olisi täytynyt pitää turpa kiinni´, sanoo järjestäjä
Elina Sorsan bloggaus: Querelle-festivaali ja inklusiivisuuden mahdottomuus
Helsingin juhlaviikkojen yhteydessä Querelle-festivaali - tapahtumaan vieraaksi Chelsea Manning
querelle.fi

17 kommenttia

Hohhoijaa.
Cishetero äärifeministi ja cisheteromies nälvivät toisiaan Twitterissä
--->
Lopetetaan HLBT-tapahtuman kanssa yhteistyö.

.________________.
Varmaan S halusi huomiota, provosoi ja sai sitä.

"Kyseessä on siis seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille suunnattu tapahtuma, joka ei kuitenkaan aidosti ole kohdeyleisönsä saavutettavissa. Esimerkiksi luokkaerot ja mielenterveysongelmat kohdistuvat suhteessa enemmän jo marginaalissa oleviin ihmisiin: seurauksena on eriasteista köyhyyttä ja syrjäytymistä, jotka vaikuttavat suoraan mm. yhteisön osallistumismahdollisuuksiin."

Hän kirjoitti ilm ystävistään, joita tietää ja tuntee.

Toisaalta minä kirjoitin aikoinaan hyvinvointivajeesta ja sain täystyrmäyksen. Ehkä S väitteessä onkin jotain perää. Kaikilla HLBTIQ kuuluvilla ei ole varaa, koska ovat työttömiä tai syrjäytyneitä.

Minusta tästä pitäisi kirjoittaa ja puhua enemmän ja nostaa esiin eri foorumeilla.

Oma ratkaisu oli että yhteiskunta satsaa enemmän ja jakaa korvamerkittyä sateenkarirahaa kouluttautumiseen, asumiseen, työllisyyteen, terveydenhoitoon, kuntouttavaan toimintaan ja kulttuuriin.