Translaki 2019 -kampanja vaatii tulevalta hallitukselta sitoutumista translain kokonaisuudistukseen ihmisoikeuksia ja itsemääräämisoikeutta kunnioittavaksi. Sosiaalisessa mediassa tunnistetta #translaki2019 käyttävä kampanja on kiteyttänyt tavoitteensa neljään kohtaan.
1. Jatkossa juridinen sukupuoli perustuu henkilön omaan ilmoitukseen, ei vuosia kestävään lääketieteelliseen prosessiin, jossa sukupuolen määrittelevät lääkärit. (Juridinen sukupuoli tarkoittaa oikean sukupuolen kirjaamista virallisiin papereihin, kuten passiin ja väestörekisteriin. Päätös lääketieteellisestä hoidoista tehdään jatkossakin lääkärin kanssa.)
2. Juridisen sukupuolen korjaaminen ei vaadi todistusta lisääntymiskyvyttömyydestä.
3. Myös alle 18-vuotiaat voivat korjata juridisen sukupuolensa huoltajan suostumuksella. (Juridinen sukupuoli tarkoittaa oikean sukupuolen kirjaamista virallisiin papereihin, kuten passin ja väestörekisteriin. Päätös lääketieteellisistä hoidoista tehdään jatkossakin lääkärin kanssa.)
4. Lisäksi avataan neuvottelut kolmannen sukupuolivaihtoehdon lisäämisestä väestörekisterijärjestelmään.
Juuri käynnistynyt kampanja toivoo saavansa näkyvää tukea tavoitteidensa saavuttamiseksi. Kampanjan verkkosivuille translaki2019.fi on koottu selkeä tietopaketti, joka käsittelee translain uudistustarpeen perusteita, transsukupuolisuutta, sukupuolen korjaamista ja monia muita asioita, joita asiaa käsittelevässä julkisessa keskustelussa on noussut esiin.
Suomen jo valmistettu translaki ollut pitkään jumissa
Suomen nykyisen lainsäädännön mukaan väestörekisterissä sekä henkilöpapereissa näkyvä transsukupuolisen henkilön juridinen sukupuoli ja lääketieteellinen sukupuolenkorjausprosessi on sidottu toisiinsa. Lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen lisäksi juridisen sukupuolen vahvistaminen edellyttää täysi-ikäisyyttä ja lääketieteellistä selvitystä sukupuolesta. Lisäksi ehtoihin kuuluu vahvistettavaksi halutun sukupuolen "roolissa" eläminen.
Sosiaali- ja terveysministeriössä on jo pitkään ollut valmisteltuna esitys translaiksi. Keväällä eronnut Sipilän hallitus ei edistänyt translakiuudistusta erityisesti perussuomalaisten ja sittemmin sinisten vastustuksen vuoksi. Sitä edeltävä hallitus ei hyväksynyt asian antamista eduskunnalle kristillisdemokraattien vastustuksen vuoksi. Suurin osa puolueista kannattaa translain uudistamista itsemäärittelyä kunnioittavaksi.
Suomi on ainoa Pohjoismaa, joka vaatii lisääntymiskyvyttömyyttä sukupuoltaan korjaavalta. Suomi on saanut kritiikkiä lainsäädännön syrjivyydestä. Juridisen sukupuolensa muuttavan transsukupuolisen on saatava diagnoosi ja läpikäytävä steriliteettiin johtavia lääketieteellisiä hoitoja. Esimerkiksi YK:n Kidutuksen vastainen komitea on kiinnittänyt huomiota Suomen nykyisen translainsäädännön ongelmiin. Myös tasa-arvovaltuutettu edellyttää, että tuleva hallitus ottaa translain uudistamisen hallitusohjelmaan.
Tuoreen mielipidekyselyn mukaan kansalaisista selvästi suurempi osa kannattaa kuin vastustaa translain uudistamista.
Translakikysymys seuraavan hallituksen pöydällä
Eduskuntavaaleissa suurimmaksi puolueeksi nousseen SDP:n puheenjohtajan johdolla Suomeen ollaan kasaamassa uutta hallitusta. Hallitustunnustelijana toimiva puheenjohtaja Antti Rinne (sdp) on lähettänyt joukon kysymyksiä muille eduskuntaryhmille, ja vappuaattoon mennessä saapuvien vastausten perusteella puolue sitten katsoo, ketkä olisivat sopivia mahdollisia hallituskumppaneita. Puolueet ovat antaneet maanantain ja tiistain aikana vastauksensa kysymyksiin.
Päivitys: 30.4. lisätty viittaus hallitustunnustelukysymyksiin ja linkitetty asiaa koskeva uusi juttu.