Kysely: Hedelmättömyysvaatimuksen poiston juridisen sukupuolen vahvistamisen ehtona hyväksyy 42 prosenttia

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 4
Maaliskuussa 2018 Helsingissä osoitettiin mieltä translain uudistamisen puolesta.

Juridisen sukupuolensa vahvistavien hedelmättömyysvaatimuksesta olisi valmis luopumaan 42 prosenttia suomalaisista. Vastustajia 21 prosenttia. Kantaa ei osaa ottaa 37 prosenttia.

Asia käy ilmi Trasek ry:n tutkimusyhtiö Bilendillä teettämästä kyselystä, johon vastasi 1 000 suomalaista.

Trasekin tiedotteen, josta on uutisoinut esimerkiksi STT, mukaan translain uudistamisen kannalla ovat erityisesti alle 35-vuotiaat ikäryhmät ja naiset. Myös 65-74 -vuotiaiden ikäryhmässä kannatus oli keskimääräistä suurempaa. Uudistus saa vahvimmin hyväksyntää vasemmistoliiton, vihreiden ja keskustan kannattajissa. Uudistuksen kannattajia on erityisesti Helsingissä ja Tampereella.

Kyselyssä kävi ilmi myös se, että tietämys aihepiiristä lisäsi lakiuudistuksen kannatusta: neljä viidestä asian hyvin tuntevasta haluaa Suomen uudistavan translain ja luopuvan hedelmättömyysvaatimuksesta ehtona juridisen sukupuolen vahvistamiselle. 

Suomen jo valmistettu translaki jumissa

Suomen nykyisen lainsäädännön mukaan väestörekisterissä sekä henkilöpapereissa näkyvä transsukupuolisen henkilön juridinen sukupuoli ja lääketieteellinen sukupuolenkorjausprosessi on sidottu toisiinsa. Lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen lisäksi juridisen sukupuolen vahvistaminen edellyttää täysi-ikäisyyttä ja lääketieteellistä selvitystä sukupuolesta. Lisäksi ehtoihin kuuluu vahvistettavaksi halutun sukupuolen "roolissa" eläminen.

Sosiaali- ja terveysministeriössä on jo pitkään ollut valmisteltuna esitys translaiksi. Keväällä eronnut Sipilän hallitus ei edistänyt translakiuudistusta erityisesti perussuomalaisten ja sittemmin sinisten vastustuksen vuoksi. Sitä edeltävä hallitus ei hyväksynyt asian antamista eduskunnalle kristillisdemokraattien vastustuksen vuoksi. Suurin osa puolueista kannattaa translain uudistamista itsemäärittelyä kunnioittavaksi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Suomi on ainoa Pohjoismaa, joka vaatii lisääntymiskyvyttömyyttä sukupuoltaan korjaavalta. Suomi on saanut kritiikkiä lainsäädännön syrjivyydestä. Juridisen sukupuolensa muuttavan transsukupuolisen on saatava diagnoosi ja läpikäytävä steriliteettiin johtavia lääketieteellisiä hoitoja. Esimerkiksi YK:n Kidutuksen vastainen komitea on kiinnittänyt huomiota Suomen nykyisen translainsäädännön ongelmiin. Myös tasa-arvovaltuutettu edellyttää, että tuleva hallitus ottaa translain uudistamisen hallitusohjelmaan.

Translain uudistusta vaadittiin esimerkiksi keväällä 2018 Helsingissä järjestetyssä mielenosoituksessa. Asia kuului myös Setan vaalitavoitteisiin.

Kolmas juridinen sukupuoli

Suomessa on myös avattu keskustelu ns. kolmannen juridisen sukupuolen laillistamisesta Suomessa. Nykyinen juridinen yksinomainen jako miehiin ja naisiin on Suomessa ongelma erityisesti intersukupuolisten kohdalla, joiden sukupuolta ei syntyessä yksiselitteisesti ole mahdollista määritellä jommaksi kummaksi kahdesta vaihtoehdosta. Lisäksi kaksijakoisen sukupuolikäsityksen väliin tai ulkopuolelle itsensä kokevat kohtaavat ongelmia nykytilanteessa. Kolmas juridinen sukupuolivaihtoehto käytössä monissa maissa.

4 kommenttia

Minusta näyttää siltä, että translakiuudistuksen suhteen ollaan jo kalkkiviivoilla. Niin kotimainen kuin kansainvälinenkin paine nykylainsäädännön epäkohtia kohtaan on varsin kovaa. Poliittista tahtoa alkaa olla riittävästi ja yleisessä mielipiteessäkin alkaa näkyä laajempi käsitys muutostarpeesta. Niinsanotusti "pihvi on kääntymäisillään".

Tässä(kin) näkyy asiallisen tiedon voima ja asian normalisoituminen. Kun vähemmistöön kuuluvat käyvät tutuiksi joko henkilökohtaisesti tai tiedotusvälineiden välityksellä, sitä todennäköisemmin pysähdytään ajattelemaan vähemmistöä yksilöinä perusteltuine tarpeineen - eikä kasvottomana "tuolla jossain" olevina sosiaalisen median kiukkuna siitä, että joku jossain on käyttänyt jotain väärää termiä (viitatessaan kenties ihan hyväntahtoisesti sukupuolivähemmistöihin) .
Sitten vielä kun iltapäivälehdistö ja muutkin hömppä-some/mediat lopettaisivat ne vouhotukset "mies tuli raskaaksi", kun miehen raskaudesta ei kuitenkaan ole kyse.

Translakijutussa on koomisuutta siinä että sitä ajetaan translakiuudistus-nimellä, vaikka siinä sitten kuitenkin tähdätään nainen / mies -sukuvariaation määrittelyn muuttamiseen ja "pyyhitään tiskirätillä" sukuvariaatioiden monimuotoisuutta aiempaa enemmän.
Eli koomista se henki että suku"puoli"variaatioita on ilmiselvästi monia, mutta halutaan ehdottomasti olla vain kahta, vain naista tai miestä.

Jos kun lisääntymiskyky säilytetään, eli miehenä voi nainenkin olla tai naisena voi mieskin olla, niin aikamoinen tarve tulee sitten muuttaa iso määrä oppikirjoja ja terveydenhoitoon liittyvää kirjallisuutta, kun pitää määritttelysanallisesti muuttaa kerrontaan "nainen tulee raskaaksi tai mies tulee raskaaksi" -rakenne. Etenkin jos siellä ei saa kertoa (itsemäärittelystä poiketen) tuota muodossa että henkilö tulee raskaaksi.

Asiaanhan liittyy sekin että sukupuoltaan korjaava kait joutunee käyttämään hormonilääkitystä lopun ikäänsä ja jo se hormonilääkitys vie lisääntymiskyvyn, joten lisääntyäkseen se hormonilääkitys pitää katkaista, jolloin sitten kyseenalaistuu se sukupuolen korjaaminenkin, se halu korjata sukupuoltaan. Ja sitten asia menee ihan vain labeleiksi 2-sukupuolikontekstissa.

Ymärrän kyllä niitä heteroseksuaalisesti suuntautuneita, jotka huvittuneina naureskelevat ristiriitaiselle "kehitykselle", jossa juuri kun saatiin avioliittolaki sukupuolineutraaliksi, eli nakattiin avioliittolaista sukupuolet kokonaan pois,
niin sitten translakiuudistuksessa puolestaan pulttaudutaankin naiseen vs mieheen, eli sukupuolistutaan oikein olan takaa.

Vaikka vaihtoehtona olisi ollut joko luopua kokonaan sukupuolista ja olla kaikki henkilöitä, ihmisiä. Tai sitten monimuotoisuuden mukaan lisätä suku"puoli"lajien lukumäärää luonnonmukaisempaan suuntaan, kahdesta tai kolmestakin vielä useammaksi.