Missään muualla Sisiliassa ei myydä postikortteja alastomista nuorista miehistä, toteaa HBL:ssä (22.1.2017) toimittaja Elisabeth Sandelin matkakuvauksesta Taorminasta Italiassa. Kaupungissa asui aikanaan kymmeniä vuosia saksalaistaustainen valokuvaaja Wilhelm von Gloeden (1856-1931). HBL:n reportaasi taustoittaa perusteellisesti "Sisilian Tom of Finlandin" elämää ja tuotantoa.
Von Gloedenin elämäntarina ei kerro syrjinnästä tai muustakaan onnettomuudesta, pois lukien tuberkuloosin, jonka hoitaminen oli yksi perusteita hakeutua Italiaan. Von Gloeden syntyi Wismarissa yläluokkaiseen perheeseen, hänen isäpuolensa oli keisari Wilhelm II:n neuvonantaja. Niinpä muutto Italiaan sujui vaivatta. Teorminan asemalla 1877 oli ollut vastassa paitsi kaupungin pormestari myös Pancrazio Bucini, tuolloin suunnilleen viidentoista. Hänestä tuli von Gloedenin avustaja ja rakastettu. Bucini peri von Gloedenin tuotannon ja järjesti erään ystävänsä kanssa tuotannon myyntiä 30-luvun lopulla.
Elizabeth Sandelin ei olllut suinkaan ensimmäistä kertaa Taorminassa. Jutussa hän muistelee tapaamistaan 70-luvulla Bucinin ystävän pojanpojan kanssa. Tämä oli kertonut "Il Morosta", joksi Bucinia kaupungissa oli kutsuttu.
Von Gloeden esitteli Taormina-kuviaan Lontoossa 1893. Kaupunki sai niistä mainetta ja siellä kävivät ajan monet eurooppalaiset kuuluisuudet, joita sattuivat miellyttämään nuoret miehet. HBL:n jutussa mainitaan Karl Wilhelm von Krupp, kruununprinssi August Wilhelm, kirjailija Oscar Wilde, Stefan George ja Andre Gide.
Von Gloeden maksoi kuvaamilleen pojille hyvin. Rahoilla he saattoivat kouluttautua tai ostaa vaikkapa kalastusveneen. Tyttöjä von Gloeden ei koskaan halunnut kuvattaviksi, mutta oli antanut rahallista avustustusta tytöille, joiden perheissä oli kuvauksellisen kiinnostavia nuoria poikia.
Kaupungin asukkaat katsoivat läpi sormien von Gloedenin orgioita, vaikka mukana olisi ollut oman perheenkin poikia. von Gloedenia pidettiin luotettavana ystävänä. Hän oli työnantaja ja hyväntekijä. Paikalliset kutsuivat häntä Guglielmoksi.
Kuvatuotanto nousi kolmeen tuhanteen, pääasiassa 1890- ja 1900-luvuilla otettuja. Nuoret miehet olivat yleensä antiikkia heijastavassa ympäristössä. von Gloeden otti myös transkuvia. HBL:ssä on kuva nuoresta pojasta sisialialaisen tytön asuun pukeutuneena.