Kostin lehtitaikinapiirakat

  • Teema
  • Ruoka ja juoma
  • Kosti Heiskanen

Tonnikalapiirakka, jauhelihapiirakka, kasvispiirakka

1990 luvun lopussa kävin paljon erään helsinkiläisen pariskunnan luona. Talon emäntä teki usein jauhelihapiirakan. Jauhelihapiirakka oli aina lottovoitto, mutta se oli mielestäni rasvainen - eikä siinä ollut kanamunaa. Myöhemmin, kun muutin Berliniin, Raijan piirakka on pelastanut monia Berliinin suomalaisten tilaisuuksia - ja toki minä lisäsin reseptiin kanamunan. 

Kerran minulle tuli mieleen vaihtaa jauheliha tonnikalaan ja tehdä piirakasta avonainen eikä umpinainen. Kaikki ensimmäisen tekemäni piirakan maistaneet tykkäsivät ja kehuvat minun keksintöä, näin tonnikalapiirakka sai nimeksi Kostin tonnikalapiirakka. Tähän päivään mennessä olen väsänyt parisen sataa kaikentäytteistä lehtitaikinapiirakkaa.

Kuten on sanottu, "tie miehen sydämeen käy vatsan kautta". Monet meistä pelkäävät kokkaamista, koska lehdissä on hyvin hankalia ja vaikeita reseptejä. Lähtökohtana on se, että kaikki minun ruokaohjeeni ovat helppoja ja nopeita, ja jopa kokematon pystyy niitä tekemään. Kaupasta saatavia näppäriä lehtitaikinarullia on hyvä olla aina jääkaapissa. 

Täyte: 

1 purkki tonnikalaa öljyssä, tai 250 g jauhelihaa

350 ml (kahvimukillinen) riisiä

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

2 keskikokoista sipulia        

2 kanamunaa    

6 rkl salattimajoneesia    

Lisäksi suolaa, pippuria, pikkuisen chiliä. Kuivattuja tomatteja, oliiveja ja herkkusieniä on myös hyvä olla jemmassa kotona.

Valmistus

Keitä riisi ja kaksi kanamunaa. Voit käyttää mitä tahansa riisiä kuhan et käytä puuroriisiä.

Leikkaa kaksi sipulia viipaleiksi ja laita kulhoon. Kulhossa voit hienontaa sipuliviipalet pieniksi palasiksi saksia käyttäen. Kuullota sipulit pannussa miedolla lämmöllä sekoittaen.

Kaada kattilaan tai astiaan purkillisen tonnikalaa sekä riisiä ja lisää 6 rkl majoneesia. Sekoita. 

Kuori keitetyt munat ja pilko ne suoraan kattilassa veitsiä käyttäen.

Sekoita useamman kerran, mausta suolalla, pippurilla ja pienellä määrällä chiliä.

Ota jääkaapista (huom. jääkaapista ei pakastimesta) lehtitaikinarulla. Levitä rulla ja anna levätä pöydällä kymmenen minuuttia. Kauli taikina hellästi kaulimella sivuttain ja poikittain. Ennen kaulimista ripottele vähnäjauhoja päälle, ja koska piirakka venyy, ripottelee vähnäjauhoja pöydällekin, ettei taikina pääse tarttumaan. 

Kaada kattilassa oleva seos taikinan päälle ja tasoittele haarukalla seosta painaen.

Taivuta varovasti reunat ja koristelee piirakka pilkotuilla oliiveilla, kuivatuilla tomateilla tai ihan millä itse haluat. 

Kasvispiirakkaa varten käy vaikkapa hyvin keitetty purjo, eri väriset paprikat, kuivattu tomaatti ja herkkusienet.

Ennen paistamista ripottele piirakan päälle juustoraastetta. Jos ei ole juustoraastetta, niin voit ihan hyvin käyttää tavallista juustoa: viitisen minuuttia ennen valmistumista laita nelisen palaa piirakan päälle.

Koska nykyään on monenmoista hellaa ja uunia, niin ensimmäisen piirakan paistoa on syytä tarkkailla. Minulla piirakka paistuu 180 asteessa 12 minuutissa. Uunia on esilämmitettävä noin kymmenen minuuttia. Piirakka on valmis kun sen reunat saavat väriä. Huom! Piirakka palaa uunissa herkästi, joten älä jätä sitä yksikseen paistumaan!

Berliinissä asuva suomalainen toimittaja ja itse opiskellut kokki Kosti Heiskanen tekee ruokajuttujen ja -ohjeiden sarjaa. Heiskanen on kerännyt ruokaohjeita eri puolilta maailmaa ja nyt ranneliike.netin lukijat pääsevät itse toteuttamaan eri kulttuurien ruoanlaittoa.

Siperian ihmeitä: käpyhillo

Kostin lehtitaikinapiirakat

Kostin jauhelihapihvit ja uunissa paistetut vihannekset

Marjaiset jälkiruoat ja raparperisoppa

Herkullisia grillivartaita eli Šašlik

Ruokaohjeita maailmalta

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!