Herkullisia grillivartaita eli Šašlik

  • Teema
  • Ruoka ja juoma
  • Kosti Heiskanen

Herkullisia grillivartaita syödään Venäjän, Kaukasiassa lisäksi myös Balkanilla ja Turkissa.

Voit tietenkin ostaa šašlik-lihat valmiina, mutta on paljon hauskempaa valmistaa ne itse, ja lopputuloskin on herkullisempi. Sitä paitsi helppoja reseptejä on paljon. Venäjän, Kaukasian ja Balkanin maiden ruoka tunnetaan ehkä parhaiten vartaassa grillatuista naudan-, lampaan- tai kananpaloista. Grillausteknikka on lähes kaikissa maissa ihan samaa, ero on lähinnä kastikkeissa. Šašlikin ohjeita on varmasti yhtä monta kuin tekijöitäkin. 

Šašlikit kypsennetään melko miedolla lämmöllä hitaasti, joten maltti on valttia hiilloksen kanssa. Optimaalisin vaihtoehto on grilli, jossa ritilän korkeutta pystyy säätämään. Tavallisessa pallogrillissäkin voi saada hyvän tuloksen. Kaasugrilliä en voi suositella, sillä savun maku on saatava šašlikkiin: se on olennainen ainesosa.

Vartaiden on oltava metallisia tai kaupasta ostetut paksut. Marketeissa on myös myytävänä valmiita šašlik-grillisettejä. Vartaisiin kannattaa pujottaa reilusti sipulia. Lihapalat pujotetaan vartaisiin mahdollisimman tiiviisti, jolloin lihanesteet eivät haihdu grillatessa.

Laitan tähän useamman reseptin, jotta voit itse valita makusi mukaan.

Suosittelen ensisijaisesti sianlihaa, koska rasvainen liha kestää grillausta paljon paremmin - ja parhaimmillaan lopputulos on murea ja erittäin mehevä. 

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

1 kg kassleria, tai muuta sianlihaa

2 isoa sipulia  

suola ja pippuria 

2 ruokalusikallista adjikaa (Adjika tai Adžika on Kaukasiasta peräisin oleva tulinen tomaatti-paprikakastike)

Kaukaasialaisessa reseptissä käytetään punaviiniä. Sianlihakuutiot pyöritellään ohuen ohueksi leikatuissa sipulisiivuissa (kaksi isoa sipulia), suolaa ja pippuria laitetaan maun mukaan, pari lusikallista adjikaa ja lopuksi 2 dl punaviiniä. Seoksen  pistämme jääkappiin marinoitumaan. Sipulit ja punaviini mureuttavat lihaa hyvin.

Vartaiden tekeminen ja grillaaminen

Lisäainekset: tomaatti, paprika, herkkusienet, kesäkurpitsapalat, kevyesti suolattuna, öljyttynä ja hieman maustettuna.

Leikkaa liha reilunkokoisiksi noin 5x5 cm kokoisiksi kuutioiksi. Sipulit leikataan viipaleiksi ja sekoitetaan lihapalojen, suolan ja pippurin kanssa. Valmiit lihakuutiot pannaan jääkaappiin vuorokaudeksi. Ne grillataan n. 15-20 min kääntellen.

Kanan ystäville minulla on oma hyvä ja helppo resepti

2 kg kananrintaa

2 kanamunaa

1 tl mustapippuria

1/2 rkl punaista pippuria

1 rkl suolaa

1 rkl kanamaustetta jos on kotona  

halutessasi voit laitaa 3 rkl adjikaa

Leikkaa kanan rintafile neljään osaan, riko muovikulhoon kaksi kanamunaa, lisää teelusikallinen mustapippuria, puoli ruokalusikallista punaista paprikkaa, ruokalusikallinen suolaa sekä ruokalusikallinen kanamaustetta, jos sitä löytyy kotoa. Sekoita mausteet ja kananpalat keskenään, pujota sipulit ja muut lisäainekset. Halutessasi voit pujotta samaan vartaaseen sekä kanan että sian lihaa.

Vihreä salaatti sopii hyvin šašlikkien kera

Vihreän salaatin tekeminen on hyvin helppoa. Huuhdo ja kuivaa salaatti esim. salaattilingolla. Kuori ja leikkaa yksi kurkku ja kolme isoa tomaattia kuutioiksi, lisää salattiin grillatut sipulit ja sekoita purkillinen (250 g) maustamatonta jugurttia, mausta suolalla ja pippurilla.

Berliinissä asuva suomalainen toimittaja ja itse opiskellut kokki Kosti Heiskanen tekee ruokajuttujen ja -ohjeiden sarjaa. Heiskanen on kerännyt ruokaohjeita eri puolilta maailmaa ja nyt ranneliike.netin lukijat pääsevät itse toteuttamaan eri kulttuurien ruoanlaittoa.

Siperian ihmeitä: käpyhillo

Kostin lehtitaikinapiirakat

Kostin jauhelihapihvit ja uunissa paistetut vihannekset

Marjaiset jälkiruoat ja raparperisoppa

Herkullisia grillivartaita eli Šašlik

Ruokaohjeita maailmalta

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!