Venäjän duuma hyväksyy lakiesityksen, joka kieltää ”homopropagandan” levittämisen. Nigeriassa säädetään laki, jonka perusteella samaa sukupuolta olevan parin häistä voi saada 14 vuoden tuomion. Kiovassa oikeuden päätös estää Pride-kulkueen järjestämisen.
Uutisten valossa lesbojen ja homojen tilanne maailmalla näyttää välillä kurjalta. Yhdenvertaisuuden taivaalle onkin kertynyt synkkiä pilviä.
Kirjoittaessani Pientä maailmanpelastusopasta kahlasin läpi kasapäin tilastoja, selvityksiä ja tutkimuksia. Niiden perusteella ihmisoikeustilanteesta piirtyy myös toisenlainen kuva.
Pitkällä aikavälillä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeudet ovat parantuneet maailmassa huomattavasti. Viime aikoina kehitys on ollut paikoin jopa yllättävän nopeaa.
Ensimmäinen maa, Hollanti, sääti tasa-arvoisen avioliittolain vuosituhannen taitteessa. Nyt 13 vuotta myöhemmin jo reilusti yli puoli miljardia ihmistä elää alueilla, joilla kaksi naista tai miestä voi avioitua keskenään.
Suomen eduskunta on aprikoinut kantaansa avioliittoaloitteisiin viimeksi kuluneen vuoden. Siinä ajassa tasa-arvoinen avioliittolaki on säädetty tai sitä ollaan viimeistelemässä Ranskassa, Englannissa, Walesissä, Uudessa-Seelannissa, Uruguayssa ja Rhode Islandin osavaltiossa Yhdysvalloissa.
Pew Centerin tuoreen kyselyn mukaan yhdenvertaiset asenteet ovat yleistyneet monissa maissa selvästi. Homouden hyväksyvien ihmisten osuus väestöstä on kasvanut Italiassa 9, Yhdysvalloissa 11 ja Etelä-Koreassa peräti 21 prosenttiyksikköä – vain kuudessa vuodessa.
Huolestuttavia uutisia ei pidä toki vähätellä. Yrityksistä polkea ihmisoikeuksia ei saa vaieta. Siksi lähetin juuri avoimen kirjeen Venäjän presidentille Vladimir Putinille.
Pitkä marssi kohti laajempaa yhdenvertaisuutta valaa kuitenkin toivoa. Olemme onnistuneet etenemään näin pitkälle näinkin lyhyessä ajassa.
Kuinka kauas voimmekaan päästä tulevina vuosina, jos teemme tosissamme töitä kaikille yhtäläisten oikeuksien eteen?
Oras Tynkkynen