Unkarin parlamentissa keväällä hyväksyttiin perustuslain muutoksia, joissa mm. perhe-käsitystä kavennettiin. Sateenkaariperheet ja homo/lesboperheet eivät enää ole perheitä. Tällä voi olla monenlaisia vaikutuksia, mm. asumistukiin ja muuhun sosiaalipolitiikkaan.
Pääministeri Viktor Orban esitteli tiistaina Györin kaupungissa paneelikeskustelussa näyttävästi maan perhepolitiikkaa. Avioliittoperhettä suojellaan. Lapsia on saatava lisää. On tekeillä ohjelma lapsiperheiden tukemiseksi. Mm. Unkarin suurlähetystö kiertokirjeessään mainostaa tänään Orbanin perheiden-tukemis-suunnitelmaa.
Unkarin uusi perustuslaki on herättänyt EU:ssa suurta huolta. Parhaillaan tutkitaan, miten portugalilainen selvitysmies Rui Tavares arvioi perustuslakia ja sen suhdetta eurooppalaisiin arvoihin. (Vaikeasti luettava viimeviikkoinen raportti on tässä: http://www.europarl.europa.eu/meetdocs/2009_2014/documents/libe/pr/935/935253/935253en.pdf ). Samaan aikaan Unkarin hallitus teetti kolmella valitsemallaan kansainvälisellä asiantuntijalla arvion perustuslaista, ja se arvio on ollut uutisaiheena eilen ja tänään.
Hallituksen oma äänenkannattaja, Magyar Nemzet –lehti ylistää, että asiantuntijoiden mukaan perustuslaki on EU-arvojen mukainen. On vain hieman huomautettavaa. Lehti kirjoittaa, että homoavioliitot eivät asiantuntijoiden mukaan kuulu eurooppalaisiin arvoihin, joten homoavioliittokielto ei ole ristiriidassa EU-arvojen kanssa. Hallitusta myötäilevä lehti vaikenee kokonaan siitä, että perhekäsitys oli asiantuntijoiden mukaan huolestuttavan kapea ja rajoittava.
Ulkomaiset, kutsutut asiantuntijat olivat: Francis Delpérée Belgiasta, Pierre Delvolvé Ranskasta ja Eivind Smith Norjasta. He analysoivat tarkasti, mitä eurooppalainen oikeuskäytäntö sanoo avioliitosta ja perheestä.
Unkarin uusi perustuslaki määrittelee niin, että ”Unkari puolustaa avioliittoinstituutiota, joka on miehen ja naisen välinen itsenäisen päätöksen perusteella syntynyt yhdessäelämisen muoto ja se on kansakunnan olemassaolon perusta”. Keväällä perustuslakiin tuli lisäys, joka kuuluu: ”Perhesuhteen perustana on avioliitto tai vanhempi-lapsi –suhde.”
Avioliitosta asiantuntijat toteavat, että perustuslain sanamuodolla halutaan estää homojen ja lesbojen avioliitot. Puolan perustuslaissa on samanlainen rajoitus. Euroopasta ei löydy mitään normia, joka kieltäisi tällaisen rajoituksen. Ei ole myöskään normia tai säännöstä, joka pakottaisi hyväksymään samaa sukupuolta olevien avioliitot. Euroopan ihmisoikeustuomioistuimesta saatiin 24.6.2010 asiaa koskeva päätös (Schalk et Kopf v. Austria). Jo vuonna 2000 EU:n perusoikeussopimuksessa todettiin, että avioliiton solmimiseen ja perheen perustamiseen sovelletaan kunkin maan omia kansallisia lakeja. EU ei säädä avioliitosta. (Vuonna 2010 ihmisoikeustuomioistuin kuitenkin toteaa, että oikeuskäytäntö saattaa muuttua, jos yli puolet eurooppalaisista maista hyväksyy rekisteröidyt parisuhteet tai homoavioliitot.)
Asiantuntijoiden mukaan huolestuttavampaa on se, mitä Unkarin perustuslaissa sanotaan perheestä. Asiantuntijat ovat laatineet tästä asiasta kolmen sivun mittaisen analyysin, vaikka hallituksen lehti Magyar Nemzet ei kirjoita asiasta sanaakaan.
Jo 13.6.1979 ihmisoikeustuomioistuin teki päätöksen (Marckx v. Belgium), jossa vedottiin jokaisen ihmisen oikeuteen yksityis- ja perhe-elämään. Oikeuden päätöksissä ei tehdä eroa siinä, onko perhe-elämä laillisen avioliiton seurausta vai onko se syntynyt muulla tavoin (kuten esim. avoliitto). Tämä on tärkeää silloin, kun selvitellään avioliitossa syntyneiden ja avioliiton ulkopuolella syntyneiden lasten asemaa ja oikeuksia. Ihmisoikeustuomioistuin on tehnyt monia päätöksiä tässä periaatteellisessa asiassa. Unkarin perustuslain sanamuoto ei tässä kohdassa ole ristiriidassa eurooppalaisten normien kanssa.
Unkarin perustuslain kapea perhekäsitys on kuitenkin ristiriidassa EU-normien kanssa. Ihmisoikeustuomioistuin on tehnyt päätöksiä, joissa avioliitolla tai vanhempi-lapsi –suhteella ei ole merkitystä, kun perhettä määritellään.18.12.1986 on päätös (Johnston et al. v. Ireland), jossa kaksi yhdessä elävää 15-vuotiasta muodostaa perheen. Samansuuntainen on päätös 26.5.1994. Siinä määritellään, että avioliitto ei saa olla ehtona perheelle. Vuodelta 2010 on päätös (Schalk et Kopf v. Austria) , jossa myös homosuhteessa elävät muodostavat perheen.
Nyt Unkarilla on paineita muuttaa perhe-käsite sellaiseksi, että myös homoparit ja sateenkaariperheet muodostavat perheitä. Luultavasti Unkarin hallitus tulee kauan hangoittelemaan vastaan, koska perustuslain pykälät ovat osa ideologista kristillistä taistelua, ei pyrkimystä oikeudenmukaisuuteen.
*****
Unkarin pääministeri Viktor Orbán saapuu vierailulle Suomeen maanantaina. Hän pitää luennon Aleksanteri-instituutissa, aiheena Euroopan tulevaisuus. Unkarin asiat luultavasti nousevat taas esiin suomalaisessa mediassa. Orban on useasti syyttänyt läntistä lehdistöä vasemmistoliberaalien puolustamisesta. Helsingin Sanomien huolestunut kirjoittelu muutama viikko sitten aiheutti heti vastalauseen suurlähetystön ja kulttuurikeskuksen suunnalta.
Unkarissa on tullut tavaksi syyttää läntistä ”vasemmistoliberaalia” lehdistöä Unkarin parjaamisesta. Arkiajattelussa maallikkoa kuitenkin aina ihmetyttää se, että kansallinen ja kristillisdemokraattinen politiikka usein vie monissa asioissa kohti tiukempaa kuria ja säätelyä. Esimerkkejä löytyy. Avioliitto on toivottu ilmiö, muut yhdessä elämisenmuodot ei-toivottavia. Rikollisten rangaistuksia on kovennettava ja kuolemanrangaistuskin on alkanut esiintyä mielipidekirjoittelussa. Kouluun halutaan lisää kuria ja isänmaallista luettavaa. Opintojen jälkeen on pysyttävä maassa, jos on saanut valtion opintotukea. Abortti kiellettäisiin kokonaan ja alkoholin saantia rajoitettaisiin (tosin palinkaa saa polttaa kotona). Ilman asuntoa eläminen kielletään ja mustalaiset on saatava kuriin. Myös juutalaiset ovat epäilyttäviä. Ja homojen pride-paraatit on siirrettävä kauas pois kaupunkien keskustoista, etteivät lapset näe ja liikenne takkuunnu (tulevan kesän pride-paraati on sallittu Budapestin keskustassa!). Erityisen arveluttavia ovat kaikki ulkomaalaiset ja EU, koska he juonittelevat Unkaria vastaan. ”Me unkarilaiset”, vastaan romanit ja juutalaiset ja ulkomaalaiset ja homot ja rahamaailma ja EU ja USAn demokraatit ja maailmanpankki ja sosialistit ja maahanmuuttajat.
Meillä Suomessa joidenkin perussuomalaisten puheenvuoroissa on esiintynyt samoja äänenpainoja. Soini ja Ruohonen-Lerner tämän tästä joutuvat rauhoittelemaan innokkaimpia totuuden puhujia. Osa kansasta tykkää siitä, että kuri on kova – muille.