Suurkaupunkien ilmaisilla HLBTI-kaupunkilehdillä loppu lähellä

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • vaeltaja2006
  • 10
Saksalaisia ilmaislehtiä 2000-luvun alkupuolelta, kun oli vielä näiden lehtien kulta-aika

Useiden Euroopan maiden suurissa kaupungeissa on ilmaisia kaupunkilehtiä. Niiden asema on kuitenkin viime vuosina heikentynyt ja taloudellinen pohja murentunut. Saksalaisella queer.de-sivustolla ennustetaan, että esim. hampurilainen Hinnerk-lehti on pian tiensä päässä.

Hinnerkin entinen päätoimittaja analysoi tänään tilannetta. Tällaiset kaupunkilehdet elävät pelkästään mainostuloilla. Vielä 10 vuotta sitten kuviteltiin, että homot ja lesbot muodostavat ihanteellisen ja houkuttelevan asiakaskunnan. Se oli toiveajattelua eikä ole toteutunut. Koko painettu lehdistö, ns. printtimedia, on suuressa kriisissä, ja erityisen vaikea on pienten lehtien tilanne. Ilmaisten kaupunkilehtien yksi ongelma on, että ilmaisuus vähentää niiden arvoa. Sen takia nämä lehdet eivät saa mainoksia ja mainosrahaa. Saksassa vain Berliini on niin suuri kaupunki, että siellä voi elää homo/lesbo-ilmaislehti. Tässä taloudellisessa tilanteessa on turha puhua laadukkaasta homojournalismista.

Vielä kymmenen vuotta sitten kaupunkilehdet olivat tärkeässä asemassa, kun homo- ja lesboyhteisöt verkostoituivat ja alkoivat pitää yhtä. Lehdet olivat lisäämässä "me"-henkeä. Muusta lehdistöstä ei silloin löytynyt mitään homo/lesbouutisia. Sitten tilanne alkoi muuttua. Tärkeät homoaiheet, kuten Venäjä, homoavioliitto ja jalkapallo, ovat nyt vahvasti esillä kaikissa lehdissä. Suomessa esim. Helsingin Sanomat hyvin osaavasti kirjoittaa homoaiheista. Termit ovat oikeita ja vanhat ennakkoasenteet pois. Saksassa suuret sanomalehdet kirjoittelevat lähes päivittäin erilaisista homo/lesboaiheista. Siellä HLBTI-väki on siirtynyt harvaan ilmestyvistä ilmaislehdistä nettiin.

Ilmaisten HLBTI-lehtien on ollut vaikea pitää yllä laadukasta journalismia. Julkaisijat painostavat siihen, että on mukana myös PR-juttuja. Se tietää lisää mainosrahaa, mutta se vähentää toimitusten riippumattomuutta. Lehtien rahoittajat painostavat tekemään yhä enemmän juttuja uusista tuotteista ja tavaroista. Uusi kosmetiikka ja alushousumallit ovat ilmaislehtien jokapäiväistä "kuvajournalismia". llmaislehdissä kuitenkin huomataan, että lukijat eivät ole tyytyväisiä. Lehtiä otetaan telineistä mukaan entistä vähemmän. Lukematon lehti on mainostajalle huono enne. Hätäpäissään jotkut homolehdet julistautuvat life-style-lehdiksi, mutta valitettavasti puuttuu homo-lifestyle-porukka, jonka avulla lifestyle-lehti pysyisi hengissä. Suurelle yleisölle tarkoitetut lifestyle-julkaisut pystyvät mennen tullen nujertamaan vähäpätöiset HLBTI-lehdet.

Internet on tullut lehtien tilalle. Paperisten HLBTI-lehtien kustantajat eivät kuitenkaan ole panostaneet omille nettisivuilleen. Harva viitsii sinne mennä klikkailemaan. Sama ongelma koskee suomalaisen NHL-lehden nettisivuja. Sivulla voi käydä lukemassa vanhat lehdet, eikä juuri muuta. Jonkinlainen ajan merkki saattaa olla se, että paperinen NHL-lehti ilmestyy tänä vuonna harvemmin kuin viime vuonna.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Paperin katoaminen näkyy mm. siinä, että nykyään ei ole enää jaossa minkäänlaisia paperisia tapahtumakalentereita. Kaikki on netissä. Bile-kuvagalleriatkin ovat heti tuoreeltaan vain netissä. Ihan hyvä, ettei tarvitse mennä ulos baareihin lehtiä etsiskelemään. Kaikki tulee kotiin verkon kautta, jopa uudet ihmissuhteet.


Ilmaiset kaupukilehdet halusivat olla kaikkea: poliittisen keskustelun areenoita, tapahtumakalentereita ja lifestyle-julkaisuja. Siinä ne ovat epäonnistuneet. Mutta miten käy netissä. Ruotsalainen "HLBTI-julkaisukonserni" QX panostaa sekä lehteen että nettiin. Lisäksi sillä on kontaktipalveluita ja erilaista kaupallista myyntiä. Se haluaa olla pohjoismaiden johtava HLBTI-julkaisija, mutta suomenkielinen palvelu on aika suppeaa. Yhdistystaustainen 11 vuotta toiminut suomalainen ranneliike.net on uutis- ja keskustelupaikka, ja sen talousrakenne lienee kohdallaan, koska suurin osa tehdystä työstä on ns. vapaaehtoistyötä. Sivustoa päivitetään jatkuvasti, päivittäin. Joitain yrityksiä on vuosien mittaan ollut rakentaa yhden ihmisen voimin toteutettavia suomalaisia uutisblogeja, mutta ne ovat nopeasti lopettaneet, koska yksin sellaiseen ei pysty.


Paperisten HLBTI-kaupunkilehtien aika alkaa olla ohi. Samoin muutkin HLBTI-lehdet ovat heikossa asemassa, ja niitä lopetellaan eri maissa. Nyt viimeksi itävaltalainen Lambda Nachrichten, hieno poliittinen lehti, pyytää lukijoilta taloudellista tukea ja uskollisuutta. Lehdillä oli kulta-aika, ja ne vaikuttivat vahvasti ihmisten identiteettiin ja loivat yhteenkuuluvaisuutta, mutta ajat muuttuvat.

10 kommenttia

"Suomessa esim. Helsingin Sanomat hyvin osaavasti kirjoittaa homoaiheista. Termit ovat oikeita ja vanhat ennakkoasenteet pois."

Höpönhöpön. HS on tänäkin vuonna uutisoinut termillä "homoavioliitto" avioliittolakien tasa-arvoistamisesta. Kyseessähän ei ole mikään "homoavioliitto" vaan avioliitto, entisen heterokeskeisen avioliittolainsäädännön parantaminen.

HS myös tavan takaa kirjoittaa vain homoista uutisissaan, eikä mainitse useinkaan esim. biseksuaaleista mitään. Niin HS:kin luol edelleen mediakuvaa että kaikki "touhut" ovat homojen tekemiä. Toki samaan "horjahtaa" Ranneliikekin varsin usein. Eikä sitten mikään ihme, että melkoinen joukko ns. suuresta yleisöstä yhä saattaa kuvitella, että homot olisivat naistenkin kanssa tai että transut kiinnostaisivat homoja - kun uutisoidaan vain naisten kanssa aviossa olevista "homoista", eikä uutisoida heistä sinä, mitä he ovat, eli biseksuaaleina, joilla nyt on "seksuaalisessa suuntautumisessa" ja sen toteuttamisessa enemmänkin kuin puolet eroa homo-miehiin.
Anteeksi vaan, mutta mitä pahaa on sanassa "homoavioliitto"? Perinteisesti meillä on heteroiden avioliitto eli mies ja nainen solmivat liiton. Nyt avioliitto-oikeutta laajennetaan eri puolilla maailmaa ja saadaan kahden homon tai lesbon liittoja. Naseva ilmaus sitä kuvaamaan on "homoavioliitto". Se on uutta. Jos Keijo ja Kalevi solmivat avioliiton, ainakaan minua ei yhtään loukkaa, jos heidän liittoaan kutsutaan "homoavioliitoksi". Kerralla selviää, mistä on kysymys. Muutenhan voitaisiin epäilllä, että uutisessa on painovirhe.

Myös transihmisten osalta ollaan välillä kovin tarkkoja "oikeista" termeistä, joskus jopa kiusallisen tarkkoja. Olen kerran vahingossa kirjoittanut käännösjutussa "sukupuolen vaihtaminen" ja siitä nousi kova melu. Ei enää tehnyt mieli kajota koko teemaan. Tampereella eduskuntavaalien alla oli saatu paneeliin kansanedustajia, mm. Kimmo Sasi. Joku näistä kansanedustajista käytti sanaa "sukupuolen vaihtaminen" ja sielläkin buuattiin. Se oli epäreilua. Kun henkilö X tulee töihin torstaina miehenä ja perjantaina naisena, kyllä se ulospäin näyttää siltä, että nyt on sukupuoli vaihtunut. Useimmat työtoverit eivät voi millään tietää, että takana on vuosien prosessi, jossa monen vaiheen jälkeen sukupuoli korjaantuu oman psykologisen minä-kuvan mukaiseksi. On kohtuutonta buuata, jos joku asiaan vihkiytymätön pitää sitä sukupuolen vaihtamisena. Jos kovin vihaisesti räksytämme termeistä, olemme muiden silmissä vain "äkäinen kuppikunta", jolle mikään ei tunnu kelpaavan. Näissäkin asioissa voisimme olla empaattisia ja koettaa nähdä asioita myös muiden silmin.