Avioerotutkija korostaa tunnesuhdetta

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • jnsto
  • 2

Tuore väitöskirja avioeroista maalaa kuvaa avioeron tragediasta miehen kannalta. Itä-Suomen yliopistossa valmistunut tutkija Jari Koskelan väitös kertoo ”hylätyksi tulleista” miehistä.

Koska vielä muutama vuosikymmen sitten monet homot menivät naimisiin, eroon päättyneiden liittojen puolisoissa oli ja on vieläkin myös homoja tai lesboja, joille avioliitto oli ollut ehkä jo alun alkaen virhe. Tällaisia tapauksia kahdeksan miehen otannassa ei ehkä ollut. Niissä tilanteissa eroon on ehkä voinut suhtautua asenteella ”parempi myöhään kuin ei milloinkaan”.

Tutkimuksen mukaan erossa särkyvät ensisijaisesti miesten sosiaaliset suhteet ja heidän vuorovaikutustaitonsa joutuvat koetteelle. Avioliiton mittaan ensisijaisen suuntautumisensa tiedostaneitten eroajien tilanne ei ehkä ole huonoimmasta päästä.

Heteroavioliiton ollessa annettu normi aikanaan varoitettiin homopuolisoista. 70-luvun alussa nuorille naisille suunnatun aikakausilehden lääkäripalstalla sanottiin, että mieskandidaatin liikaa pidättyvyyttä seksistä tytön on syytä kavahtaa. - Ei pidä luulla, että mieskandidaatti ikään kuin osoittaa kunnioitusta. Eli jos kovaa hinkua yhdyntään ei näyttänyt olevan, ehkä kannatti vielä ratkaisua miettiä. Ehkä nimittäin mies olikin homo.

Koskela toteaa avioliiton olevan nykyisin yhä selvemmin tunnesuhde puolisoiden välillä. Taloudellinen turvallisuus tai lasten etu eivät enää riitä pitämään avioliittoja koossa. Tutkimuksessa haastatellut miehet kuitenkin niin uskoivat. Tutkija Jari Koskelan mukaan eroon joutuneet miehet eivät ole tiedostaneet avoimen vuorovaikutuksen ja elämyksellisyyden suurta merkitystä avioliittoa ylläpitävänä tekijänä. Uskottomuus ei ole enää keskeinen avioeron syy, kuten aiemmin, eivät myöskään erot yhteiskunnallisissa tai uskonnollisissa näkemyksissä.

Tunnesuhteen ylläpitoa tähdentävä Koskela suosittaa ulkopuolisen tuen käyttämistä. - Ehkä kerran vuodessa tai kolmessa olisi hyvä käydä avioliittoleirillä suhdetta syventämässä, tutkija sanoo.

Ehkä tästä neuvosta on apua myös samasukupuolisia liittoja solmineille. Kukapa vaan heille ylläpitokursseja järjestää. Näkemys tunnesiteestä avioliiton perustana on myös käyttökelpoinen keskustelussa avioliittolainsäädännön tasa-arvoistamisesta.

Itä-Suomen yliopiston väitöstiedotteiden sivu

2 kommenttia

  • 1 / 2
  • Homopallero
  • 24.9.2012, 13.31
Rakkaus ei tunne sukupuolta, joten miksi avioliiton tulisi? Siitähän koko instituutiossa on kyse, eikä mistään sukupuolesta tai lisääntymisestä.
Ja eikähän noissa "heteromaisissa" avioliitoissa ole ollut enempi kyse kuitenkin biseksuaaleista naisista tai miehistä - eikä monestikaan niin lesboista tai homoista, jotka eivät varmasti ennenkään sen emotionaalis-seksuaalisesti ihan täysin epäkiinnostavan sukupuolen kanssa ole naimisiin lähteneet.

Biseksuaalejahan ihmisiä arvellaan olevan kuitenkin sen 15 prosenttia ja homoja tai lesboja ehkä vain 3 prosenttia.

Nykymaailmassa on hieman nurkinkurista se, että - kuten uutisessakin puhutaan - vaikka parisuhteiden tai avioliittojen sanotaan olevan keskeisesti tunnesuhde, niin puhutaan yleisesti "seksin harrastamisesta", eikä rakastelusta, missä nyt ainakin kuvaannollisesti tuntuisi olevan enemmän tunnettakin mukana.