Euroopan komission portugalilainen puheenjohtaja Jose Manuel Barroso piti eilen linjapuheen, jossa hahmotellaan uutta Eurooppaa. Viesti on selvä: Euroopan unionia pitää vahvistaa edelleen kohti kiinteämpää poliittista liittoa. Barroson puhe ei näy suurimpien lehtien nettisivujen etulehdillä. HS.fi on piilottanut sen ”talous”-osioonsa. Onneksi tv esitteli Barroson puhetta laajasti. Barroso haluaa taloudellista ja poliitttsta liittovaltiota, vaikka se on kuuma poliittinen kiistelyn aihe. Aamulehti tyrmää: Barroson haaveilua, mikä ei ainakaan nykyeväillä toteudu.
Yhdysvalloissa presidentillä on ollut tapana pitää vuosittain puhe valtakunnan tilasta. Barroso on ottanut saman käytännön. ”State of the Union” –puheessaan hän kertoi käytännön toimista, joilla pankkeja aletaan valvoa. Mutta samalla hän hahmotteli Euroopan poliittista unionia. Barroso haluaisi koko unionin kattavat poliittiset puolueet eikä vain sekalaisia kansallisia puolueita, jotka Brysselissä muodostavat jonkinlaisia löyhiä yhteenliittymiä. Harva tavallinen EU-kansalainen tietää paljonkaan Europarlamentin poliittisista ryhmistä.
Barroso haluaa vahvistaa Euroopan unionin perustaa: perusarvojen kunnioitusta, oikeusturvaa ja demokratiaa. Viime aikoina näihin perusasioihin on kohdistunut uhkaa erityisesti Romanian ja Unkarin suunnasta. Esim. Unkarissa pääministeri ilmoittaa puolustavansa "vapaata maataan" EU-uhkaa vastaan. Mutta Euroopan parlamentti ja Komissio ovat ensimmäisinä soitelleet hälytyskelloja siihen suuntaan. Barroson mukaan tarvitaan jotain tiukempia EU-elimiä, joilla vikuroivat jäsenvaltiot pidetään EU-arvojen tiellä. Sen vuoksi Barroso esittää koko Euroopan laajuista syyttäjävirastoa, European Public Prosecutor’s Office.
Europarlamentissa liberaalisesti ajattelevat ovat olleet niskan päällä ja on voitu päättää lainsäädännöstä, jolla suojellaan vähemmistöjä, mm. HLBTI-ihmisiä. Esim. Puolassa yhteiskunnallinen muutos on tapahtunut nopeasti. Nyt siellä vakavasti harkitaan rekisteröityä parisuhdetta, kun vielä seitsemän vuotta sitten pride-paraati kokonaan kiellettiin.
Monessa Euroopan maassa homot, lesbot ja transihmiset ovat saaneet tuen EU:lta. Lakiuudistuksia esim. syrjintää vastaan ei olisi tullut ilman EU:n päätöksiä. EU tukee myös taloudellisesti kansalaisjärjestöjen toimintaa.
Mutta populistien paine on kova. Monien maiden populistien mukana EU:hun tulee kuin varkain vanhaa ajattelua, jossa vaaditaan rajoja kiinni, kristillisen moraalin paluuta, aborttia ja heteroperheen yksinoikeutta vallitsevaksi perhemalliksi. On oltava valppaana.
Muuten: Onko liittovaltiossa jotain erityistä pahaa? Sellainen systeemi toimii kuulemma Amerikassakin.