Foxin tavoitteet - ´Jää nähtäväksi´ (HS)

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • jnsto
  • 12

Helsingin Sanomissä mediakritiikkiä kirjoittava Jyrki Räikkä totesi uuden Foxin aloitusiltaa kommentoidessaan (HS, 17.4. sivu D7) Foxin tekevän mainonnassaan pesäeroa edeltäjäänsä. Arvioitsija kertaa Suomi TV:n pyrkimyksiä ottaa julkisuuskuvassaan etäisyyttä herätyskristilliseen taustaansa ja uuden kanavan todistelua siitä, ettei edusta samanlaista maailmankuvaa kuin Foxin amerikkalainen uutisakanava. Räikkä kirjoittaa, että konsernin journalismiin kohdistuvien epäluulojen vuoksi Suomen Foxin saattaa olla viisasta korostaa rooliaan viihdekanavana.

HS:n arviossa luonnehditaan Suomi-TV:n vakuutuksia alkujaankin "huonosti peitellyksi bluffiksi". Äskettäin kanavan entinen uutispäätoimittaja "paljasti" Journalismikritiikin vuosikirjassa entisen kanavansa homo-ongelmaisuuden.

Syystä tai toisesta Suomi-TV:n asenteista ei ole paljon (HS:n kulttuurisivujen ulkopuolella) kirjoitettu, etenkään ennen kanavan kaatumisen varmistumista. Ehkä on niin, että suomalaisten toimittajien on aiempaa vaikeampaa nykyisin arvioida ammattitoverien työtä, etenkin taide- ja kulttuuriaiheiden tai puhtaitten yleisömääräarvioiden ulkopuolella ja etenkin jos kollegat ovat helsinkiläistä "uutisyhteisöä". Joskus aikanaan toimittajat kuuluivat ammattiyhdistysluonteisen sopimusliiton (silloiset SSL ja RTTL) ohella usein aatetaustaisiin liittoihin. Tosin niiden nimistä aate ei selvinnyt, tiukimmin vasemmalla oli kai Yleinen lehtimiesliitto. Suomi TV:stä julkaistiin todellisia puffijuttujakin, mm Suomen Kuvalehden tv-liitteessä vielä viime kesänä. Suomi TV:n agenda ja asemointi mediakentällä oli kuitenkin (ainakin tuolloin Kanadasta katsottuna) selvää heti pääomistajan ensimmäisen infon jälkeen

Helsingin Sanomien Jyrki Räikkä kirjoittaa "nähtäväksi jäävän", mitkä ovat Suomen Foxin perimmäiset arvot. Räikkä sanoo, että jos The Walking Deadin perhettään etsivän pyssysankarin otteista voi mitään päätellä, ne eivät ole kaukana Yhdysvaltojen uskonnollisen oikeiston arvoista. Näihin arvoihin toki liittyy paljon muutakin kuin homo-ongelmaisuutta, ja aihepiiri ulottuu sosiaaliturvan vähättelystä kansalaisten aseistautumisen tukemiseen.

Pitkällä tähtäimellä Foxin tulossa on, ellei Fox nyt sitten jotenkin yllätä katsojaluvuissa, myönteistäkin liberaalille laatujournalismille. Kilpailevissa taloissa voidaan antaa edes vähän rahaa ja aikaa Foxin ohjelmiston, esimerkiksi hankintapäätösten valintojen, seuraamiselle, vaikka hömpän valta-asema ei mihinkään muuttukaan. Vaikka Suomi TV oli potentiaalisesti hyvin vaarallinen suomalaisen tasa-arvon kannalta, mediataloissa se varmaan pian todettiin bisnesmielessä harmittomaksi. Toisin on Murdochin laita.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Uuden Suomen Foxin johtoportaasta löytyy tasa-arvomyönteistä asennetta ja elämänkokemusta.

Tasa-arvon ikoneiksi Newscorpin lähipiirin taloissa on harvoin muodostuttu, paitsi lopulta talon kanssa riitautumalla.


12 kommenttia

Vai olisiko FOXilla sittenkin vain motiivina taloudellisen tuloksen tekeminen, ilman erityistä poliittista tai yhteiskunnallista agendaa?

Rahahanat tunnetusti aukeavat parhaiten siten, että unohdetaan muut motiivit kuin mahdollisimman otollisen yleisön maun ymmärtäminen ja sen yleisön tarpeen täyttäminen.

Minä arvelisin, että FOX on rantautunut Suomeen yksinomaan tehdäkseen rahaa. Siinä on kanavan ja sen omistajien perimmäinen arvo.
Raha on perimmäinen arvo, aivan varmasti. Mutta siinä sivulla ja rahan salliessa Newscorp on harrastanut yhteiskunnallista vaikuttamista, aika ajoin ja kiinnostusten mukaan.