Unkarin parlamentissa tehtiin tiistaina päätöksiä uudesta kirkkolaista. Hallitsevan Fidesz-puolueen kanssa kimpassa toimiva kylkiäinen, kristillisdemokraatit, sai jo alkuvuodesta tehtäväksi valmistella uusi kirkkolaki eli "laki omantunnovapaudesta ja uskonnosta ja kirkoista, uskonnoista ja uskonnollisista yhteisöistä".
Lakiehdotus on saanut kovan tuomion. Se olisi Euroopan rajoittavin kirkkolaki. Neuvostoaika olisi palautunut. Erityisesti evankelikaaliset uskonyhteisöt olisivat menettäneet asemansa kirkkoina. Kirkkoja olisi kolmenlaisia. Ylimmässä ryhmässä olisi 14 tunnustettua kirkkoa. Niillä olisi kaikki kirkkojen oikeudet ja velvollisuudet. Kakkos- ja kolmosryhmässä oikeuksia olisi rajoitettu. Lista olisi suljettu. Uusia kirkkoja ei voisi enää tulla.
Koska oli vaarana, että Unkari joutuu nopeasti Strassbourgiin tuomittavaksi uskonnonvapauden loukkauksista, Fidesz-puolue esitti tiistaina oman kirkkolakiehdotuksensa, joka hyväksyttiin. Kirkko pääsee kirkkolain piiriin, kun se on toiminut vähintään 20 vuotta. Uusia kirkkoja hyväksytään, mutta hyväksyjänä on parlamentti (ei ministeriö tai tuomioistuin). Ilmeisesti parlamentissa istuu suuri määrä jumalan tasoisia ihmisiä, joilla on tieto siitä, mikä on kirkko. Päätökset tehdään 2/3-osan enemmistöllä. Uskonnosta on tullut poliittinen asia.
Viikonvaihteen aikana amerikkalaiset ja eurooppalaiset kansalaisjärjestöt ovat esittäneet huolensa erityisesti pienten kirkkojen syrjinnästä. Ollaan lähellä ihmisoikeusloukkauksia. Mielenkiintoista oli se, että kristillisdemokraatit eivät olisi antaneet kirkon oikeuksia fundamentalistiselle Faith Churchille, vaikka se on aika suuri kirkkokunta. Fideszin lakiehdotuksessa se meni läpi. Kirkon asemaa joutuvat uudelleen hakemaan mm. muslimit, buddhistit ja metodistit, vaikka jotkut niistä ovat toimineet maassa jo vuosisatoja. Hyvänä nähdään se, että kaikenlaiset kaupalliset yritykset eivät voi kutsua itseään kirkoiksi.
Top14-listalle eli historiallisiin kirkkoihin kuuluvat mm. juutalaiset, ja se aiheutti äärioikestossa kovaa protestointia. Top14-listan huipulla ovat tietenkin maan suurimmat uskontokunnat, katoliset ja kalvinistit.
*****
Joidenkin uskovaisten asema maailmalla ilmeisesti on uhattuna. Uskonnonharjoittaminen ei olekaan vapaata, niin kuin ihmisoikeuspykälissä on yritetty vakuuttaa. Unkarin kristillisdemokraatit yrittivät rajoittaa uskonnonvapautta. Pride-paraateissa voisi olla oma ryhmä, joka muistuttaisi, että uskovaisetkin tarvitsevat Euroopassa tasa-arvoista kohtelua. Tervetuloa mukaan omana blokkina.
Esim. tällä sivulla on lisää aiheesta
http://foref.info/news/europa/ungarn-religionsfreiheit-in-gefahr/