Iivi Anna Masson kolumni poiki jatkokeskustelua

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006
  • 2

18.2.2010 Puheenvuoro Iivi Anna Massoa vastaan

Toisenlaista näkökulmaa edusti eilen Postimees-lehdessä Tõnu Lehtsaar, joka kirjoittaa, että parisuhdelakia ei ole, joten Viro ei ole astunut moraalisen rappeutumisen tielle. Lehtsaar on uskonto- ja kommunikaatiopsyklogi.

Lehtsaar kirjoittaa, että Viro ei tarvitse sellaista lakia, joka säätelisi samaa sukupuolta olevien parien suhteita. Oikeusministerin selvitys osoittaa, että EU ei velvoita jäsenmaitaan säätämään sellaisia lakeja. Viron perustuslaki sano, että perhe on kansan vakauden ja kasvamisen kannalta olennainen ja lain suojeluksessa. Se tarkoittaa, että miehen ja naisen avioliitto muodostaa perheen. Kun sanotaan, että homoliitot eivät muuta heteroavioliittojen statusta, se on samaa kuin mies vakuuttaisi puolisolleen, että rakastajattaren pitäminen ei muuta naisen statusta.

Perheen ja avioliiton rikkominen on moraalinen rikos Viron kansaa vastaan. Siitä ei seuraa kansan vakautta ja kasvamista, ja on muistettava, että virolaisia on vähän.

Lehtsaar kritisoi Iivi Anna Masson kolumnia. Kun Masso väittää, että suhtautumisessa homoavioliittohin virolaiset eivät ole läntisten demokratioiden tasolla, hän käyttää tyypilistä homoideologista argumenttia. Siinä seksuaalinen suuntautuminen absolutisoidaan (tehdään täydelliseksi?).

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Lehtsaar sanoo, että hän henkisesti kuuluu Eurooppaan. Hän on opiskellut eri maissa, kykenee keskustelemaan eri kulttuuripiireistä tulevien ihmisten kanssa ja puhuu viittä kieltä. Hän kunnioittaa kristillistä perinnettä ja sietää eriäviä mielipiteitä. Hän nauttii eurooppalaisesta sananvapaudesta ja oikeudesta henkilökohtaiseen vakaumukseen. "On syvästi epämoraalista vaatia minua pitämään syntisiä siveellisinä", sanoo Lehtsaar lopuksi.

*****

Lukijat kommentoivat kirjoitusta. Yksi nainen ihmettelee, miten hänen perhe-elämänsä toisen naisen kanssa tuhoaa heteronaapureiden avioliittoja. Toinen ihmettelee, alkavatko homot nyt lisääntyä, kun parisuhdelakia ei tehdä. Tuleeko homoista heteroita.


16.2.2010 Iivi Anna Masson kolumni

Iivi Anna Masso on viime aikoina tullut tutuksi radionkuuntelijoille. Lauantaisin klo 12.15 hän on Ylen Radio 1:ssä juontanut ihmisoikeuksia käsittelevaa ohjelmasarjaa. Masso on politologi ja sekä Suomessa että Virossa tunnettu kolumnisti.


Tänään 16.2.2010 Iivi Anna Masso kirjoittaa homoavioliitosta ja demokratiasta. Samaa sukupuolta olevien liiton rekisteröimisellä on käytännön merkitys näille ihmisille ja samalla se on moraalinen kysymys: oikeus olla virallisesti oma itsensä.

Iivi Anna Masso kyselee: mihin valtioiden ryhmään Viro haluaisi kuulua. Ruotsi, Norja, Hollanti, Espanja ja Kanada on yksi ryhmä. Näissä maissa on hyväksytty samaa sukupuolta olevien avioliitto. Toinen ryhmä muodostuu EU-maista: Suomi, Saksa, Tanska, Ranska, Englanti. Niissä on rekisteröity parisuhde, joka vastaa oikeuksiltaan avioliittoa. Vai kuuluuko Viro tähän ryhmään: Moldova, Albania, Venäjä, Romania ja Turkki. Käytännössä Viro kuuluu tähän viimeiseen ryhmään, jossa lisäksi on Liettua, Latvia, Puola, Bulgaria.

Maailmassa on maita, joissa asiat ovat vieläkin huonommin ja joissa homot voivat saada kuolemantuomion. Tällaisia ovat Iran, Saudi-Arabia, Somalia ja pohjoinen Nigeria. Niissä on monenlaisia rangaistuksia kivittämisestä hirttämiseen ja ruoskaniskuihin.

Viro kuuluu siihen ryhmään, jossa pitkäaikaisillekaan homosuhteille ei anneta virallista statusta.Valtion suhtautuminen seksuaalivähemmistöihin näyttää yhteiskunnan yleisen sallivuuden tason. Tuntuu hämmästyttävältä, että Viron parisuhdelaki ei ole edennyt. Yhteiskunnassa tuntuu olevan aika vähän kiinnostusta asiaan ja kansan joukossa on paljon käsittämätöntä vastustusta. Maallinen, pohjoismainen ja yleensä vapaamielinen Viro voisi pikemminkin kuulua Suomen ja Tanskan kuin Azerbaizanin ja Valko-Venäjän ryhmään.

Oikeastaan mikään ei estäisi Viroa kuulumasta kaikkein suvaitsevimpien maitten joukkoon, kuten nyt on tilanne Espanjassa ja Portugalissa. Ne ovat katolisia maita, joissa perhearvot ovat olleet lujat. Edes Viron gayaktivistit eivät esitä sellaista vaihtoehtoa. Heidän vaatimuksensa ovat kovin pidättyväisiä.

Mikä on syynä virolaisten jääräpäisyyteen tässä homoliittoasiassa? Ei ole paljon kirkollista konservatismia. On vain mennyt neuvostoaika ja siitä jäänyt ajattelutapa, että ei saa sallia liikaa asioita. Puoli vuosisataa meni ja Viro, Latvia ja Liettua jäivät paikalleen vapauksissa, kun Länsi-Eurooppa kehittyi sallivammaksi.

Homosuhteiden hyväksyminen on myös lännessä aika uusi ilmiö. Se alkoi 1990-luvulla. Virossa kuitataan asia niin, että tämä ei ole olennaista, tai se voi jollain tapaa olla jopa vaarallista. Puolueista IRL (Isänmaa ja Res Publika liitto) on vastaan, Reformipolueelle se on aika yhdentekevää ja Viron keskustapuolueelle koko asia on pseudo-ongelma. Oikeusministeriö tutki kansan asenteita ja totesi , että parisuhteiden virallistamiseksi ei ole yhteiskunnallisia edellytyksiä. Homojen tasavertaisuus on yhä vaikea asia.

Kansan keskuudessa elää samantapainen ajatus kuin USAn armeijassa: eläkööt miten haluavat, mutta ei pidä tulla näkyviin vaatimaan oikeuksia. On pidettävä salassa. Tämä merkitsee, että osalta ihmisistä kielletään mm. perhe-elämä ja henkilökohtaisia ratkaisuja ei voi tehdä niin, että muutkin saavat tietää.


Yhteiselämän rekisteröimisellä on käytännön merkitys. Esim. aviopuoliso pääsee tapaamaan puolisoaan vaikkapa sairaalassa tai voi hankkia yhteistä omaisuutta. Asialla on myös moraalinen puoli. Tulee oikeus virallisesti olla oma itsensä, teeskentelemättä..

Perustuslakiin kuuluu, että ihmiset ovat lain edessä tasa-arvoisia. Nykytilanteessa kaikilla ei kuitenkaan ole oikeutta luoda perhesuhteita. Siinä tehdään ihmisten välille sellaista eroa, jota alkaa olla vaikea perustella.

Milloin valtio voi rajoittaa ihmisten oikeuksia? Siihen vastaa yksi liberaalisen ajattelutavan tiennäyttäjä: John Stuart Mill. Vapauksien rajoittaminen valtion puolelta on oikeutettua vain silloin, kun sillä rajoitetaan muille aiheutuvaa haittaa. Kahden ihmisen keskinäiseen sopimukseen perustuva yhdessäeläminen ei ole sellainen asia, jota valtio saisi rajoittaa esim. moraalisten ennakkoluulojen perusteella.


Nyt Viro voi näyttää, miten paljon se haluaa olla Pohjoismaiden kaltainen. Eurooppalainenkaan suvaitsevaisuus ei ole itsestäänselvä ja automaattinen. Jotkut sanovat, että esim. Hollannissa kadulla liikkuminen on taas muuttunut homolle vaaralliseksi pohjoisafrikkalaisten maahanmuuttajien suvaitsemattomuuden takia.

Venäjällä homofobia lisääntyy samalla tavalla kuin ulkomaalaisiin suuntautuva viha. Suuri osa Euroopasta on päättänyt pitää kiinni suvaitsevaisuudesta, mutta se vaatii kaiken aikaa ponnistelua. Virossa keväällä päätetään parisuhdelaista. Sillä päätöksellä voidaan siirtyä itäisestä Euroopasta läntisen Euroopan maiden joukkoon.

(vapaasti referoituna http://www.postimees.ee/?id=225578 )


Raimo Mets: nuoret suhtautuvat suvaitsevammin homopareihin kuin vanhemmat

Postimees-lehdessä esitti näkemyksiään myös homojärjestön edustaja Raimo Mets. Hänen mukaansa nuoret ovat paljon suvaitsevampia kuin heidän vanhempansa uskovat. Mets arvioi, että netin homovihamieliset kirjoittelijat ovat pääasiassa ikäluokissa 35-50. Neuvostoaika on selvästi synnyttänyt heissä suvaitsemattoman asenteen.

Homoavioliitot eivät aiheuta kenellekään mitään pahaa. Päinvastoin.Kun valtio antaa ihmisille oikeuksia, ihmiset ovat onnellisempia ja tuottavampia. Perustuslakiin voisi kirjoittaa, että jokaisella ihmisellä on oikeus elää onnellisena. Mets sanoo, että avioliitto on instituutiona jäänyt ajastaan jälkeen,ja sen takia seksuaalivähemmistöt pitävät parempana rekisteröityä parisuhdetta avioliiton sijaan. Senhän voisi laajentaa koskemaan myös heteropareja, koska rekisteröity parisuhde on paljon nykyaikaisempi ratkaisu.

Sosiaalidemokraatteja lukuunottamatta yksikään puolue ei ole ilmaissut selkeää mielipidettään parisuhdelaista. Puolueet ilmeisesti pelkäävät, että jos ne kannattavat homoliittoja, ne saavat "homopuolueen" leiman. Mets korosti, että perustuslaissa kaikki ovat yhdenvertaisia. Mitä paremmin ihmiset tulevat keskenään toimeen, sitä helpompaa kaikkien on elää.

Mets muistutti vielä Postimees-lehdessä, että EU:ssa tulevilta jäsenmailta edellytetään liittymisen ehtona, että niillä on seksuaalivähemmistöjä koskeva lainsäädäntö kunnossa.

http://www.postimees.ee/?id=225663

2 kommenttia

Varsin osuva kirjoitus. Virolaisten itsetunnolle ei ole lainkaan hyväksi, kun joku ryhmittelee heidät ihmisoikeuksissa Moldovan, Albanian ja Venäjä... kanssa. Ärtsyjä kommentteja on varmasti tiedossa. Nyt jo 145 kappaletta. Mielenkiintoista lukijakommentien kannatuksessa tai torjunnassa äänet menevät usein puoliksi. Mielestäni tämä on merkki asenteiden muuttumisesta. Muutama vuosi sitten jyrkän homokielteiset kirjoitukset saivat paljon kannatusta.
  • 2 / 2
  • Oscari
  • 17.2.2010, 22.03
Masso kirjoittaa hienosti ja inhimillisesti. Hänen kanssaan on helppo olla samanmielinen. Kunhan Suomessakin keskityttäisiin oikeisin homoasioihin, eikä johonkin kirkon siunaamiseen. Se on todella triviaali asia, se siunaaminen.