Sateenkaaren värinen vuosi

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • Sami Mollgren

Muutaman viime vuoden ajan pride-tapahtuma on järjestetty joka kesä Helsingissä. Tämä on ollut suomalaisen sateenkaarivähemmistön näkymisen ja GLBTI-aktiivisuuden kohokohta. Tapahtumaviikon kalenteri on ollut perinteisesti täysi. Helsinki Pride on pikku hiljaa kasvanut, vaikka ei se vielä ole maailman mittakaavassa kovin iso. Jos - ja kaiketikin kun - tapahtumaa halutaan kasvattaa, on tämä vuotuisuus ainoa keino. Hyvä niin. Tänä vuonna pride-viikko on 22. - 28.6.2009.

Priden lisäksi vuotuinen merkkipaalu kalenterissa on kansainvälinen homofobian vastainen päivä 17. toukokuuta. Siinä missä pride on yhteisöllinen tapahtuma (vaikka toki sillä on sanoma myös valtaväestölle), niin kansainvälisen homofobian vastaisen päivän tarkoitus on viestiä ensisijaisesti valtaväestölle seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kokemasta syrjinnästä ja syrjinnän aiheuttamista ongelmista. Olisi hyvä, jos tähän teemaan tartuttaisiin suuremmin myös paikallisesti; suurimmat homofobian aiheuttamat ongelmat eivät ole pääkaupunkiseudulla. Ranneliike ry on painattanut homofobia-teemaisia flyereita. Niitä voi tilata jaettavaksi esimerkiksi palautesivumme kautta. Aikaa tähän teemapäivään on enää pari kuukautta.

Viime syksynä, kunnallisvaalien alla järjestettiin Suomen homoystävällisin kaupunki -äänestys. Tähänkin liittyy homofobia, syrjintä ja syrjimättömyys. Keskustelun avasi yllättäen Kristillisdemokraattien Toimi Kankaanniemi, joka kertoi blogissaan Örebron kunnassa tehdystä aloitteesta, jonka mukaan Örebrosta tulisi tehdä Ruotsin homoystävällisin kaupunki. Kallis pohti 1. elokuuta 2008 verkkopäiväkirjassaan, että "mitä kaupunkia Vihreät tai Rkp tulevat pian ehdottamaan Suomen homoystävällisimmäksi kaupungiksi". Helsingin Vihreät Nuoret tarttuivatkin kiinni Kalliksen suvaitsevammasta Ruotsista meille tuomaan ideaan - ja tämän innoittamana päätimme järjestää äänestyksen.

Lopputulos oli melko odotettu; kärjen kaupunkeina olivat Helsinki, Tampere, Kuopio, Lahti ja Turku. Kintereillä olivat Jyväskylä, Rovaniemi, Oulu, Hämeenlinna ja Vantaa. Isot paikkakunnat, paikat joissa on vireää GLBT-toimintaa ja paljon opiskelijoita pärjäsivät. Yhdessä kommentissa perusteltiin asiaa näin: "Koska Helsingissä on tarpeeksi suuri ja heterogeeninen populaatio, jossa suuntautumisten variaatiot eivät nouse automaattisesti silmätikuiksi. Tosin täälläkin esiintyy syrjintää, nimittelyä ja väkivaltaakin, ja olen itsekin kokenut lähes Korhosen kohtalon juuri Helsingissä joitakin vuosia sitten."

Tasa-arvoon ja syrjinnän loppumiseen on vielä pitkä matka Helsingissäkin.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Vuoden varrelle mahtuu toki paljon muutakin tapahtumaa - muuallakin kuin Helsingissä. Lähes jokaisessa suuremmassa kaupungissa on ainakin kuukausittain sateenkaari-ihmisille järjestetyt bileet ja erilaisia tapaamisia.

Aktiivisen toiminnan pyörittäminen valitettavasti jää kuitenkin yleensä muutaman ihmisen harteille. Ja kun tällainen kantava voima muuttaa pois paikkakunnalta tai väsyy, niin homma helposti hiipuu kasaan. Toisaalta tänä päivänä verkostot pysyvät yllä netin välityksellä ja olojen vapautuessa seksuaalivähemmistöihin kuuluvat eivät ihan entiseen malliin välttämättä tarvitse aktiivisesti ylläpidettyä vertaisryhmätoimintaa. Oma piiri voi löytyä muutenkin.

Tampereella järjestetään säännöllisesti Leimarit, Vinokino-elokuvatapahtuma on Turusta lähtenyt kiertämään maata, Joensuuhun on vakiintunut keväinen sateenkaaritapahtuma Hohto... Mitä muuta tapahtuu? Moni hienokin tapahtuma jää jopa paikallisesti kovin pienen piirin jutuksi, koska tieto tapahtumasta ei tavoita tarpeeksi hyvin.

Miten saisimme tiedon leviämään entistä paremmin? Ja miten saisimme esiin nostettavat teemat paremmin keskustelun kohteeksi?

» www.1705.fi - kansainvälinen homofobian vastainen päivä
» www.helsinkipride.fi - viralliset sivut
» www.hohto.info - Joensuun Hohto-tapahtuman sivu
» www.vinokino.fi - Vinokino netissä
» Tapahtumakalenteri GLBTI-tapahtumista

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!