Kunnallisvaalit on nyt takana ja uudet valtuustot valittu. Kokoomus, Vihreät ja etenkin Perussuomalaiset saivat reilusti. Suunnilleen yhtä reilusti menettivät SDP ja Keskusta. Kristillisdemokraatit nousivat hieman, kun taas Vasemmistoliitto ja RKP menettivät kannatustaan.
Äänimäärät eivät käy käsi kädessä saavutettujen valtuustopaikkojen kanssa, sillä runsasväkisissä kunnissa on suhteessa vähemmän valtuustopaikkoja. Tämän vuoksi valtuustopaikoilla mitattuna suurin puolue on edelleen Keskusta. Sitä seuraavat SDP, Kokoomus, Vasemmistoliitto, RKP, Perussuomalaiset, Vihreät, Kristillisdemokraatit, SKP, Senioripuolue, Itsenäisyyspuolue ja Köyhien asialla.
Kaiken kaikkiaan valtuustopaikkoja oli jaossa ronskisti vähemmän kuin edellisissä kunnallisvaaleissa, etenkin kuntaliitosten vuoksi. Valtuustopaikkojen määrä putosi vahvimmin Keskustalla, liki tuhannella. Myös SDP menetti runsaat viisisataa paikkaa. Vasemmistoliitto ja RKP menettivät paikkoja toistasataa. Kokoomus ja Kristillisdemokraatit menettivät kymmeniä paikkoja. Vain Perussuomalaiset ja Vihreät kasvattivat merkittävästi paikkalukuaan.
Äänestysvilkkaus oli 61,2 prosenttia.
Puolueiden kannatus (suluissa saavutetut valtuustopaikat)
- Kokoomus 23,4 % (2018)
- SDP 21,2 % (2071)
- Keskusta 20,1 % (3520)
- Vihreät 8,9 % (370)
- Vasemmistoliitto 8,8 % (832)
- Perussuomalaiset 5,4 % (442)
- RKP 4,7 % (509)
- Kristillisdemokraatit 4,2 % (349)
Edustajia saivat valtuustoihin myös SKP, Senioripuolue, Itsenäisyyspuolue ja Köyhien asialla.
Uusissa valtuustoissa on naisia hieman enemmän kuin ennen. Silti naisten osuus on vain 36,7 prosenttia. Ehdokkaina naisia kuitenkin oli suhteessa roimasti enemmän. Valtuutettujen keski-ikä on hieman 50 alapuolella. Sateenkaarivähemmistöihin kuuluvia meni läpi useissa kaupungeissa.
Mitä tulos merkitsee Sateenkaarikansalle?
Kunta huolehtii koulutuksen, terveyspalvelujen, pelastuspalvelun, sosiaalipalvelujen ja monien muiden asioiden järjestämisestä asukkailleen. Kuntien tehtävät lisääntyvät samalla kuin käytettävissä olevat varat vähenevät. Kunnanvaltuustot viime kädessä päättävät, miten kunnan kassassa oleva raha jaetaan. Valtakunnan politiikkaan vaalit eivät suoraan vaikuta.
Vihreiden menestys on perinteisesti ollut hyvästä sateenkaariasioiden suhteen. Muiden puolueiden kohdalla on etenkin alueellisella tasolla vaikea löytää punaista lankaa, sillä isoissa kaupungeissa saattavat saman puolueen edustajat olla sateenkaarimyönteisiä samalla kuin ympäristön maaseudulla tilanne ei ole kovin valoisa. Kielteisin suhtautuminen sateenkaarikansan tasa-arvon edistämiseen tuntuu kuitenkin olevan Perussuomalaisissa ja Kristillisdemokraateissa.
Kaikkiaan sateenkaariteemaisia asioita käytiin läpi hyvin vähän etenkin valtakunnallisesissa vaalikuvioissa. Eräillä paikkakunnilla paikalliset Setan järjestöt olivat kuitenkin ihailtavan aktiivisia, joten näitäkin asioita saatiin paikallisesti nostettua esiin. Tällä vaalien jälkeisellä viikolla julkistetaan tulos "Suomen homoystävällisin kaupunki" -äänestyksestä. Toivottavasti seuraavalla nelivuotiskaudella asiat kehittyvät myönteiseen suuntaan.