Ihmisoikeusasiat mielessä kesälläkin

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • Ranneliike net

Heinäkuu on perinteisesti Suomessa lomakuukausi, vaikka nykyisin valtakunta ei sentään enää ole täysin sulki juhannuksesta eteenpäin. Eteläisemmässä Euroopassa lomaillaan hieman myöhemmin kuin meillä. Ranneliike.net on myös kesäaikaan perinteiseen tapaan hieman verkkaisemmin päivittyvä, vaikka ei ylläpito kokonaan lomaile. Lisäksi keskustelufoorumi ja blogit näyttävät olevan aktiivisia kesäkuumallakin. Toivottavasti syksyyn mennessä kesälaitumilla haudutetut juttuideat näkyvät täälläkin...

Kesä on pride-tapahtumien aikaa

Eri puolilla Eurooppaa ja muutakin pohjoista pallonpuoliskoa järjestetään pienempiä ja massiivisempia pride-tapahtumia. Yhteistä niissä on se, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt tulevat esiin, kaduille.

Mm. Berliinissä, Tukholmassa, Kölnissä, Lontoossa ja monissa muissa läntisissä suurkaupungeissa pride-tapahtumat ovat iloitteluja, joihin ottaa osaa niin sateenkaariväki kuin heterotkin. Meillä Suomessa suunta on kohti massatapahtumaa, mutta vielä "meidän kesken" on kuvaavampi luonnehdinta täkäläisestä pridesta. Etelänaapurissa Virossakin myönteistä kehitystä on nähtävissä. Tallinnassa pride on jo melkoisen iso tapahtuma - ja mikä parasta, priden vanavedessä myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksista on alettu puhua asiallisesti.

Muistilistalle voi laittaa muutaman pride-päivämäärän:
Berlin Pride - Berliini, Saksa (15. - 23.7.) / Christopher Street Day Berlin (22.7.)
Pride Riga - Riika, Latvia (19. - 23.7.)
Stockholm Pride - Tukholma, Ruotsi (31.7. - 6.8.)
Tallinn Pride - Tallinna, Viro (7. - 13.08.)
Copenhagen Pride - Kööpenhamina, Tanska (12. - 20.8.)
Linkkejä pride-tapahtumiin on ranneliike.netin pride-kalenterissa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Ihmisoikeudet tapetilla

Kaikkialla ei mene yhtä hyvin. Latviassa ja Puolassa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt joutuvat tosissaan taistelemaan oikeudestaan olla olemassa. Syrjintä ja homofobia ovat arkipäivää. Jopa päättäjät tölvivät sateenkaari-ihmisiä sen minkä ehtivät ja mm. pride-tapahtumien järjestäminen on ollut vaikeaa. Onneksi EU-parlamentti on muutaman kerran muistuttanut, että vähemmistöjä ei Euroopan Unionissa sovi kohdella ihan miten vaan.

Unionin ulkopuolisia maita voisi myös muistuttaa ihmisoikeuksista aina silloin tällöin. Venäjällä poliisi pidätti pride-marssijoita ja antoi äärioikeiston pahoinpidellä näitä. 19. heinäkuuta 2005 Iranilainen oikeusistuin hirtti kaksi teinipoikaa (16-vuotias Mahmoud Asgari ja 18-vuotias Ayaz Marhoni) homoseksin vuoksi. Poikia oli lisäksi piesty julmasti ennen tappamista. Kaksi elämää loppui kesken. Poikia muistetaan eri puolilla maailmaa Iranin edustustojen ja Iranin lentoyhtiön tilojen ulkopuolella.

Homofobiaa on meilläkin - ja sitä voi ehkäistä levittämällä tietoa

Homofobia on seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville ihmisille arkipäivää - myös Suomessa. Suurin osa on kohdannut nimittelyä (mm. homottelua), osa myös väkivaltaa. Homofobian merkittäviä aiheuttajia ovat tietämättömyys ja ennakkoluulot, joten homofobiaa voi ehkäistä jakamalla tietoa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä ja näiden kohtaamasta syrjinnästä.

Tämän vuoksi vuoden 2007 aikana toteutetaan "Onko sulla oikeus...?" -niminen kampanja, jolla pyritään vähentämään homofobisia asenteita. Voit tukea homofobian vastaista työtä osallistumalla rahankeräykseen. Lisää tietoa löydät osoitteesta www.1705.fi. Kertyneet varat ohjataan kokonaisuudessaan kampanjaan.


Sateenkaarenväristä kesää!

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!