Toukokuun puoliväli. Valoisaa on myöhään iltaan asti ja jo aamuyöstä heräilee siihen, että huomaa verhojen sittenkin jääneen turhan raolleen. Viikonloppuisin näkee (ja kuulee) teinien ja vähän vanhempienkin valtaavan nurmikot siidereineen. Linnut pesivät, puut alkavat olla vihreitä ja allergiasta kärsivät ihmettelevät nenä ja silmät punaisina. Ensimmäisiä hellepäiviä odotellaan. Kohta on kesä.
Kuluneen talven ja kevään aikana meillä ja muissa teollisuusmaissa jatkui keskustelu seksuaalivähemmistöihin kuuluvien syrjinnästä ja myös siitä, mikä oikein on syrjintää. Puhuttiin myös homoavioliitoista, parisuhteiden virallisistamisista ja rekisteröimisestä, adoptiosta, hedelmöityshoidoista, sateenkaariperheistä ja monista muista asioista. Eri maissa keskustelun painopiste on aina sen mukainen, millainen sikäläinen lainsäädännön tila ja yhteiskunnallinen ilmapiiri on. Teollisuusmaiden ulkopuolella ilmapiiri vaihtelee rajummin. Yhä vielä useissa maissa homoksi todettu voi päästä hengestään.
Keväällä edesmennyt paavi Johannes Paavali II jatkoi loppuun asti voimakasta hyökkäilyään homoliittoja vastaan. Katolinen maailma sai uuden paavin, kun Benedictus XVI valittiin virkaansa. Hän tosin on entistä vanhoillisempi asenteiltaan, ja totesi mm. homouden olevan länsimainen muoti-ilmiö. Katolisen kirkon vastustaessa, mutta kansan hyväksyessä, sorvattiin vahvasti katolisessa Espanjassa homoavioliittoja.
Myös Suomessa todettiin kirkon piirissä vaikuttava vanhoillisuus, kun arkkipiispa Paarma ilmoitti suvaitsevansa hedelmöityshoidot vain sitoutuneille heteropareille (naimisiin menon vaatimusta ei enää kuulunut). Hedelmöityshoidoista käytävä poliittinen keskustelu on vielä pahasti kesken. Kuten myös suomalainen versio keskustelusta homojen adoptio-oikeudesta.
Ruotsissa kirkko on myötämielinen homoliitoille. Työryhmä kannattaa siunauskaavan luomista parisuhteille. Ruotsissa sateenkaarielämä on muutenkin vilkasta. QX-lehden perinteinen Gaygala 2005 järjestettiin Tukholman Gröna Lundin Tyrolissa tammikuun lopussa. Tapahtumassa palkittiin voittajat useissa kategorioissa, kuten vuoden homo/bi, vuoden hetero, vuoden drag, vuoden artisti, vuoden TV-ohjelma, vuoden kirja, vuoden homoklubi ja niin edelleen... Paikalla oli Ruotsin viihde-elämän kerma ja Gaygalan TV-taltiointi keräsi miljoonapäisen ruotsalaisyleisön TV:n ääreen.
Keväällä puhuttiin myös homoille suunnatusta saksalaisesta "Queer Beer"-oluesta, homoista pingviineistä joiden käännyttämisestä heteroiksi luovuttiin, brittilaivaston kampanjasta rekrytoida homoja riveihinsä, dtm:n julkaisemasta homoklubien klassikoita sisältävästä levystä, seksuaalivähemmistöjen asemasta työelämässä, median homohahmoista ja naistähdistä, jotka tekivät levyn tukeakseen homoliittoja.
Sateenkaarikansan merkkipäiviä
Kansainvälinen homofobian vastainen päivä oli ja meni 17. toukokuuta. Tänä vuonna ensimmäistä kertaa järjestetyn päivän tehtävänä oli tuoda esiin seksuaalivähemmistöjen olemassaolo ja syrjintä. Suomessa päivä nousi esiin alkuun hieman vaisusti, kunnes Vihreiden Rosa Meriläinen ehdotti, että päivämäärä julistettaisiin meilläkin virallisesti homofobian vastaiseksi päiväksi - ja siihen liittynyt idea liputuspäivästä sai kuin saikin median heräämään.
Alkava kesä, etenkin kesä-elokuu on aikaa, jolloin ympäri pohjoista pallonpuoliskoa on pride-kulkueita ja muitakin sateenkaari-ihmisten tapahtumia. Suomen pride on tänä kesänä Tampereella. Motoristihomoilla on oma tapahtumansa itäisessä Suomessa. Lähialueilla mm. Tallinnassa, Tukholmassa, Oslossa, Kööpenhaminassa, Berliinissä, Amsterdamissa ja monissa muissakin suurkaupungeissa on omat pride-tapahtumansa. Kynnelle kykenevien isoista tapahtumista pitävien kannattaa noissa poiketa.
Kohta alkavasta Suomen lyhyestä (ja oikukkaasta) suvesta kannattaa ottaa irti se, mikä otettavissa on ja kerätä energiaa varastoon. Alkuvuodesta menneen kesän lämpöä todella tarvitsi. Ja jos ei aina kesällä paistakaan, niin sateeseen voi liittyä sateenkaari. Hyvää kesää!