Berliinin "hallitseva pormestari" Klaus Wowereit poistui julkisesta roolistaan joulukuun toisella viikolla 2014. Wowereitin merkitys Berliinin kansainväliselle kuvalle on ollut kiistaton eikä vastaavaan julkisuuteen ja imagovahvuuteen yltävää pormestaria ehkä tule pian.
Kaupungin ja aikanaan Länsi-Berliinin liberaali päivälehti Der Tagesspiegel toteaa pääkirjoituksessaan, että arvio Wowerweitista jää lopulta historijoitsijoille, mutta koskaan aiemmin ei ole ollut hänen kaltaistaan. Wowereitista tuli poliittisen roolinsa ohella kaupungin maskotti ja lähes korvaamaton markkinointitekijä. Varsinaisella kunnallispoliittisella saralla Berliinin talous on nyt paremmalla tolalla kuin kymmenen vuotta sitten. Miehitysajalta peräisin olleesta subventiomentaliteetista on päästy eikä kaupunki ole enää synonyymi kylmälle sodalle, muurille, työttömyydelle tai idän johtajille kuten Ulbrichtille.
Der Tagesspiegel pyysi pääkirjoituksessaan anteeksi itäberliiniläisiltä ja palautti mieliin monet valovoimaiset entisen Lännen "hallitsivat pormestarit".
Käsite on peräisin ajalta, jolloin kaupungin ylipormestari oli neuvostovyöhykkeellä ja Lännessä oli vain regierende eli hallitseva ja Schönbergin raatihuone oli virkaa tekevä kaupungintalo. 90-luvun alussa "hallitseva" muutti itävyöhykkeelle jääneeseen kaupungintaloon, mutta nimikettä ei vaihdettu.
Wowereitin aikana vanha Länsi palasi kaupungin imagoainekseksi arvoineen. Tosiasialisesti kuitenkin Berliini on hallinnossaan "itäsaksalaistunut" siten, että aikanaan idässä uransa aloittaneet ovat nousseet keskeisiinkin asemiin kaupunginosissa ja esimerkiksi koululaitoksessa. Länsi on menettänyt sille aikanaan oleellisia 50-luvun ja 60-luvun maamerkkejä ja muutamat kulttuurivaikuttajat julkaisivat pari vuotta sitten vanhan Länsi-Berliinin kuolinilmoituksen lehdessä. Wowereit edusti henkistä länsiberliiniläisyyttä muuttuneen todellisuuden keskellä. Muutos ei ole ollut vaikea niinkään kaupungin kulttuuriliberaaleille vaan vanhan lännen keski- ja yläluokkaisille asukkaille etenkin lounaisessa Berliinissä. Heille Wowereit oli ajatusmaailmaltaan oikastaan vähän vieras, mutta länsiberliiniläisenä hyvin sopiva.
Mutta Wowereit markkinoi enemmän kuin sai toteuttamispuolella aikaan. Lentokentät olivat kompastus. BER-suurkenttä on vuosia myöhässä ja hankkeen ongelmat valkenivat projektia johtaneelle Wowereitille liian myöhään. Wowereit epäonnistui myös vanhan Tempelhofin historiallisen kentän kanssa. Se suljettiin noin vain, mutta jatkokäyttö alueelle on epäselvää. Kansanäänestyksessä alueen kehittäminen jumiutui lopullisesti.
Berliinissä vallitsee asuntopula, vuokrat nousevat, maahanmuuttajien integrointi ei ole toiminut. Tagesspiegel toteaa, että nykykuva Wowereitista ei vastaa aikanaan muodostunutta.
HLBTI-tasa-arvoa käytännössä toteuttaneista lauseista Wowereitin "Ich bin schwul und das ist gut so" meni suoraan asiaan, ei vältellyt ja kertoi lausujansa olevan sinut itsensä kanssa.
Tämän kirjoittaja oli sattumoisin kaupungissa Wowereitin pitäessä läksiäisjuhliaan. Satunnaisissa kuulovaikutelmissa Länsi-Berliinissä Wowereit oli kadun ja liikennevälineiden aihe, mediasta puhumattakaan. Varsinainen vallanvaihto on maanantaina ja silloinkin vielä muutama haastattelu.