SDP näyttää napanneen julkisen keskustelun aloitteen kysymyksessä yhdenvertaisesta avioliitosta. Puolueen viesti voi oman kannattajakunnan ohella tavoittaa otollisesti sellaisia kokoomuksen liberaalikannattajia, joille lakivaliokunnan tapahtumat olivat liikaa.
Antti Rinne toi aiheeseen uutta sisältöä nostaessaan avioliittokysymyksen perustuslakiongelmaksi. Hänen kannanottonsa lauantaina puolueen nettisivuilla ei pyrkinyt sovittelemaan ja ottamaan huomioon kannattajia ja vastustajia. Pääministeri Alexander Stubb katsoi omassa kirjoituksessaan yhäti kyse olevan eduskunnassa "omantunnon asiasta". Rinne taas nimenomaan sanoi, ettei ihmisoikeuksien toteutuminen saa olla kiinni "muiden moraalista ja omastatunnosta".
Aihe on Rinteen tekstissä perustavanlaatuinen ihmisoikeusasia eikä "tunnekysymys tai omantunnonkysymys, eikä siinä ole kyse liberaalisuudesta tai konservatiivisuudesta". Stubb totesi kyllä, että yhdenvertaisuus lain edessä on keskeinen oikeusvaltion periaate.
Sekä SDP että kokoomus ovat aiheessa sisäisesti jakautuneita. Kokoomuksessa vastustajat ovat lakivaliokuntavoittonsa jälkeen voimaantuneita eivätkä välttämättä lainkaan toisenlaisen viestinnän tavoitettavissa. SDP:ssäkin tokin purnataan, mutta rohkealla sanankäytöllä Rinne myös kalastaa kannattajia lakivaliokuntaepisoodin jälkeen kokoomuksesta vieraantuneista liberaaleista.
Lauantain uutisoinnissa Rinne ja Stubb vielä niputettiin yhteen tasa-arvon kannattajiksi. Kahden puoluejohtajan kannanottojen erilaisuuden nosti esille vasta HS:n politiikan toimittaja Pia Elonen tiistaina. Elosen kolumnin muuta antia on käsitelty toisaalla ranneliike.netissä.
Vaikka Stubb pysyi kannanotossaan omatuntopohjaisen lainsäädännön kannattajien puolella, julkisuudessa huomattiin kyllä hänen toimineen näyttävämmin avioliittolain muuttamisen puolesta kuin Katainen koskaan pääministerikautensa aikana. Tulevalle tutkimukselle - ja jo sitä ennen politiikan toimittajille - jää selvitettäväksi, kuinka paljon kevään 2011 katastrofi oli pääministeriksi ehdottomasti halunneen Kataisen valintaa.
Jos tulevan talven ratkaisuissa suomalainen yhdenvertaisuus joutuu lopulta pitkälle korpivaellukselle, kevään 2011 tapahtumat kaivetaan varmasti esille viimeistään Kataisen pyrkiessä presidenttiehdokkaaksi.