Ajattelin, että nuoruuden tyhmyydestä kumpuava narsismi kuuluu siihen ikäkauteen: ollaan tietävinään kaikki, kun ei tiedetä mitään.
Mutta ehkä koulu kasvattaakin siihen. Opettajathan ovat testien perusteella äärimmäisen narsistisia. Joskus 95% opettajista väittää olevansa kollegojansa parempia opettajia. En usko kuitenkaan kyseessä olevan synnynnäisen luonnevian vaan ympäristön tuottaman tilapäisen mielenterveysongelman. Opettaja alkaa vertailemaan itseään oppilaisiinsa ja kuvittelemaan muiden aikuisten olevan oppilaidensa tasolla. Harha tietysti haihtuu aika äkkiä, jos työpaikka vaihtuu.
Itsellenikin teki oikein hyvää keskustella postinkantajan kanssa, joka väänsi ulkomuistista rakennushankkeen kustannusarviota nopeammin kuin minä. Tuli melkein mieleeni kysyä, että mistä aiheesta hän on tehnyt tohtorinväitöskirjan.
Koulu ei kasvata epäilemään vaan muistamaan ulkoa asioita, joita ei ymmärrä. Ja ihmisiä on helpompi ymmärtää, kun epäilee niiden elävän hyvin pienissä ympyröissä.
1 kommentti
Aboa
2.1.2011 11:49
Hohhoijaa. Koulusta tuntuu jokaisella olevan aina kovat ja ehdottoman oikeat mielipiteet. Se, että on itse joskus koulun käynyt ja katsellut opettajaansa teinin silmin tekee jokaisesta ekspertin opetustyön arviointiin. Osaanko minä päätellä vaikkapa kassatyön olennaisen osan sen perusteella, että olen nähnyt monta marketin kassaa ostoksilla käydessäni. Kuuluikohan Arvi Lindin työhön jotakin muutakin kuin olla kuvaruudussa puoli tuntia päivittäin? Itsestäni opettajan arvon kieltäminen alkaa vaikuttaa symboliselta isänmurhalta...
Oman opetukseni tärkein pointti on nimenomaan kriittiseksi opettaminen, sillä sen avulla maailmassa pärjää. Muuten opettajia ja opetusta ohjaa hyvin pitkälle opetussuunnitelma, joka kertoo opetuksen sisällön. Biologipuolisoni kiroilee aina sitä, kuinka joutuu opettamaan samat varikset ja sinisorsat uudelleen, vaikkapa ympäristönsuojelussa löytyisi hänen mielestään huomattavasti tärkeämpiä asioita.
Koulutyössä minä tiedän olevani aikuinen, ja siksi en osaa verrata itseäni lapsiin. Pitääköhän päiväkodin työntekijä itseään ylijumalana, kun osaa tehdä tarpeensa auttamatta? Koska olen aineenopettaja, tunnen olevani asiantuntija omassa oppiaineessani, mutta esimerkiksi matemaattiset aineet ovat minulle olleet vaikeita aina. Ja tiedoksesi; meillä opettajilla on olemassa sosiaalista elämää koulun ulkopuolella, joten saan kyllä vaikutteita jopa aikuisilta...