Ranneliike.net summaa perinteisesti päättyneen vuoden seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskettavia uutistapahtumia - ja toivottaa samalla entistä parempaa uutta vuotta 2018!
Vuoden 2017 suurin sateenkaariuutinen sataa itsenäistä vuottaan juhlineessa Suomessa oli tasa-arvoisen avioliittolain voimaantulo viimein 1.3.2017. Keskustelua translaista ja äitiyslaista sekä niiden hitaasta etenemisestä sen sijaan käytiin yhä. Pride-tapahtumia järjestettiin ennätyksellinen määrä, Hangosta Inariin ja Ahvenanmaalta Pohjois-Karjalaan.
Translain eteneminen yhä jumissa
Suomen translainsäädännön kehno tila puhutti pitkin vuotta.
Toukokuussa Suomi sai YK:ssa ihmisoikeustilanteen arvioinnissa suosituksia hlbtiq-ihmisoikeustilanteen parantamiseksi. Huomiota kiinnitettiin erityisesti sukupuolivähemmistöjen asemaan. Suomi on aiemminkin saanut kansainvälisiltä ihmisoikeusmekanismeilta huomautuksia translain ihmisoikeuksien vastaisista vaatimuksista, erityisesti steriliteettivaatimuksesta. Myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen kanta on, ettei valtio voi vaatia sterilisaatiota ehtona juridiselle sukupuolen vahvistamiselle. Kesällä EU-komissio ilmaisi, että Suomen nykyinen translaki rikkoo ihmisten perusoikeuksia.
Lakiesitys uudistuksesta on olemassa, mutta maan hallitus ei ole hallitusyhteistyön sujumisen vuoksi sitä tuonut eduskunnan käsiteltäväksi, sillä etenkin ulkoministeri Timo Soini (sin) on ilmaissut vastustavansa sitä.
Presidentti Trump virkaansa - USA otti pari askelta konservatiivisempaan suuntaan
Yhdysvalloissa esimerkiksi kiinteistö-, kasino- ja hotellialalla sekä missikilpailu-bisneksessä toiminut ja tosi-tv-ohjelma Diiliä isännöinyt liikemies Donald Trump aloitteli tammikuussa virkakauttaan presidenttinä, voitettuaan syksyn vaaleissa demokraattien Hillary Clintonin. Trump oli noussut republikaanien ehdokkaaksi - vaikka läheskään kaikki puolueessa eivät tästä iloinneet. Varapresidentiksi noussut Mike Pence puolestaan on ilmoittanut olevansa ns. Teekutsuliikkeen kannattaja ja "kristitty, konservatiivi, republikaani, tässä järjestyksessä".
Muutkin kuin hlbti-vähemmistöt tunsivat huolta tulevaisuudestaan ja ympäri maata sekä muuallakin maailmassa järjestettiin mielenilmauksia Trumpia vastaan. Vuoden mittaan Trumpin hallinnon nähtiin siirtävän esimerkiksi hlbti-vähemmistöjen yhdenvertaisuuden edistämisen syrjään liittovaltion politiikasta. Erityisesti ulkopolitiikassa väistyvän presidentin Barack Obaman nostama hlbti-aihepiiri lakaistiin sivuun. Varsinkin Afrikassa hlbti-aktivistit olivat voineet hyvän aikaa tukeutua virallisen Yhdysvaltain tukeen - toisaalta eräissä USA:n arabi-liittolaismaissa homoseksuaalisista suhteista oli tuolloinkin USA:n virallisesta ulkopolitiikasta huolimatta voitu rangaista kuolemalla.
Trumpin toiminnan on nähty antaneen lisää tilaa hlbti-kielteiselle puheelle, mutta toisaalta aiheuttaneen vastareaktioitakin ja antaneen uutta intoa hlbti-vähemmistöjen asemaa edistävälle kansalaistoiminnalle. Toisaalta Trumpinkin kaudella Yhdysvallat on yhä kansainvälisessä keskustelussa puuttunut ihmisoikeusloukkauksiin - myös hlbti-vähemmistöihin kuuluviin kohdistuviin.
USA:n korkein oikeus teki vuonna 2015 päätöksen, joka johti samaa sukupuolta olevien avioliittojen sallimiseen ja tunnustamiseen kaikkialla liittovaltiossa. Siitä huolimatta vielä kaksi vuotta myöhemmin yhdenvertaisen avioliitto-oikeuden vastustajat etsivät keinoja rajata avioliittolaki vain naisen ja miehen väliseksi. Edelleen käytiin myös keskustelua, voiko yritys rajata maailmankatsomukseensa vedoten palvelujaan siten, että esimerkiksi samaa sukupuolta olevat parit joutuvat syrjityiksi - esimerkiksi, voiko leipomo kieltäytyä tekemästä hääkakkua samaa sukupuolta olevien häihin. USA:n korkein oikeus otti käsiteltäväkseen tällaisen tapauksen Coloradon osavaltiosta.
Obaman presidenttikaudella tehtiin päätös lopettaa palveluskielto kokonaisuudessaan heinäkuussa 2017, mutta uuden käytännön voimaantuloa siirrettiin vuodenvaihteeseen. Kesällä presidentti Trump viestitti Twitterissä, että transsukupuoliset eivät voi palvella maan asevoimissa. Trump perusteli asiaa lääketieteellisillä kustannuksilla ja häiriöillä. Myöhemmin asiasta annettiin virallinen määräys. Asia vietiin oikeuteen ja loppuvuodesta kävi selväksi, että Trumpin yritys pysyttää palveluskielto epäonnistui: transsukupuoliset henkilöt saavat mahdollisuuden olla avoimia sukupuoli-identiteetistään palveluksessa vuoden 2018 alusta lukien.
Ennen virkakautensa loppumista Obama määräsi viime töinään Chelsea Manningin vapautettavaksi kansainvälisenä homo- ja transfobian päivänä 17.5.2017. Etunimellä Bradley aiemmin tunnettu amerikkalaissotilas oli tuomittu kymmenien vuosien vankeusrangaistukseen tämän kopioitua salaa satoja tuhansia asiakirjoja ja videoita ja toimitettua ne Wikileaksiin. Vankeusaikanaan Manning korjasi sukupuolensa ja muutti etunimensä.
Vuonna 2017 esillä olleita elokuvia ja tv-sarjoja
Tammikuussa kerrottiin Will & Grace -televisiosarjan saavan jatkoa. Alkuaan vuodesta 1998 vuoteen 2006 pyörineen sarjan tekijät olivat tehneet edellissyksynä Hillary Clintonia USA:n presidentin vaalissa tukeneen erikoisjakson, jonka saaman suosion myötä päätettiin sarjan tekoa jatkaa samoilla näyttelijöillä. Uusia jaksoja nähtiin syksyllä.
» Will & Grace tekevät paluun
Helsingin DocPoint-festivaalin ohjelmistossa oli edellisvuosien tapaan hlbti-teemaisia elokuvia. Samoin oli laita niin toukokuussa järjestetyillä Espoo Ciné -elokuvafestivaaleilla kuin syyskuussa järjestetyillä Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaaleillakin. Järjestyksessään 26. vain hlbti-teemaisiin elokuviin keskittyvä Vinokino -elokuvafestivaali järjestettiin Turussa lokakuussa ja Helsingissä marraskuussa. Lisäksi elokuvanäytöksiä oli Tampereella ja Jyväskylässä.
Kaunotar ja Hirviö oli ensimmäinen Disney-elokuva, jossa esiteltiin homoseksuaali hahmo LeFou, joka on ihastunut Gastoniin. Disneyn Andi Mack -nuortensarjassa nähdään myös seksuaalista moninaisuutta, kun nuori Cyrus pohdiskelee omia ihastuksiaan.
Helmikuussa sai ensi-iltansa Dome Karukosken ohjaama taiteilija Touko Laaksosen elämästä kertova Tom of Finland -elokuva. Jo tammikuussa sai ensi-iltansa ToF-musikaali. Helmikuussa julkaistujen uusien Suomi-emojien joukossa oli myös yksi, joka kuvaa Tom of Finlandia. Huhtikuussa kerrottiin, että Turku saa Tom of Finlandille nimetyn aukion ja kesäkuussa ToF huomioitiin Helsinki-päivänä. Hype ulottui laajalle - ja syksyllä Tom of Finland -elokuva valittiin vielä Suomen Oscar-ehdokkaaksi.
» Tom of Finland -elokuva Suomen Oscar-ehdokkaaksi
Norjan television tuottama nuorisosarja SKAM sai huomiota myös Suomessa, sarjan tultua katsottavaksi Yle Areena -verkkopalveluun. Keväällä ja kesällä sarja näytettiin myös televisiossa. Norjassa jo syksyllä 2016 nähdyn kolmannen tuotantokauden päähenkilönä oli oman seksuaalisen suuntautuneisuutensa löytänyt ja kauden mittaan hyväksynyt Isak (Tarjei Sandvik Moe). Isakin ja Evenin (Henrik Holm) suhteen kehittyminen sai laajaa huomiota sosiaalisessa mediassa myös Pohjoismaiden ulkopuolella - ja Norjassa tukuittain palkintoja. Sosiaalisessa mediassa tunnisteella #EVAK tunnettu kaksikko oli vahvasti esillä myös keväällä 2017 nähdyllä päätöskaudella. USA:ssa tuotetaan sarjasta englanninkielinen versio.
» Tv-sarja Skam voitti kaksi palkintoa Norjan televisiogaalassa
Helmikuussa parhaan elokuvan Oscarin voitti Barry Jenkinsin ohjaama ja Tarell Alvin McCraneyn kirjoittama elokuva Moonlight, joka kertoo vaatimattomissa oloissa Miamissa varttuvan mustan pojan kasvutarinan. Elokuvan teemoihin kuuluu esimerkiksi oman identiteetin etsiminen suvaitsemattomassa ilmapiirissä.
» Moonlight-elokuva voitti parhaan elokuvan Oscarin
Mikko Mäkelän kirjoittama ja ohjaama elokuva A Moment in the Reeds (työnimi "Tämä hetki kaislikossa") kertoo Suomesta Pariisiin opiskelemaan lähteneen Leevin (Janne Puustinen) ja syyrialaisen turvapaikanhakija Tareqin (Boodi Kabbani) lyhyestä mutta merkityksellisestä romanssista suomalaisessa kesämökkimaisemassa.
» Savitaipaleella kuvattu A Moment in the Reeds -elokuva nähdään Lontoon elokuvajuhlilla
Myös Nils-Erik Ekblomin ohjaama Pihalla-elokuva on homoteemainen. Siinä kesämökkinaapureiden 17-vuotiaat pojat tutustuvat toisiinsa, ja samalla on tultava kaapista. Pääosissa nähdään parikymppiset Mikko Kauppila ja Mikko Kauppila.
» Kaapistatuloelokuva, jossa ei surkutella homojen kohtalo
Syksyllä sai ensi-iltansa elokuva God's Own Country - Englannin maaseudulle sijoittuva miesten välinen rakkaustarina. Elokuvan on käsikirjoittanut ja ohjannut Francis Lee.
» God's Own Country - Englannin maaseudulle sijoittuva miesten välinen rakkaustarina
André Acimanin romaaniin perustuva Call Me by Your Name -elokuva nousi ehdolle Golden Globe -palkinnon saajaksi draamaelokuvien sarjaksi. Elokuvan on ohjannut Luca Guadagnino. Aiheena on 17-vuotiaan Elionin (Timothée Chalamet) ja 24-vuotiaan Oliverin (Armie Hammer) rakkaustarina. Chalamet on myös ehdolla draamaelokuvan parhaan miespääosan esittäjän palkinnolle ja Hammer parhaan sivuosan esittäjän palkinnolle.
MTV3:n Salatut elämät -sarjassa Lari Väänäsen hahmoa näytellyt Ronny Roslöf jätti sarjan maaliskuussa. Larin hahmon tarina kertoi rakkaussuhteen kehittymisestä Eliakseen (Petteri Paavola). Tarina päättyi Eliaksen kuolemaan marraskuussa 2016.
Suomi 100
Suomi 100 -hankkeeseen kuului juhlavuoden 2017 kestävä Yleisradion toteuttama Kirjojen Suomi -kokonaisuus. Mukana oli myös joukko sateenkaarinäkökulmasta kiinnostavia kirjoja, esimerkiksi Martti Laine: Kuilu (1937), Tove Jansson: Muumipapan urotyöt (1963), Pirkko Saisio: Kainin tytär (1984) ja Pajtim Statovci: Kissani Jugoslavia (2014). Statovcin Kissani Jugoslavia sai keväällä myönteisen arvion New York Timesilta. Teos on käännetty englannin lisäksi muun muassa norjaksi, ranskaksi, tanskaksi, tšekiksi ja viroksi. Kirjasta on tekeillä myös vuonna 2018 ensi-iltansa saava näytelmäsovitus Kansallisteatteriin.
Alkuvuodesta avautui mahdollisuus päästä tutustumaan edesmenneen taidekeräilijä Juhani Kirpilän museoituun kokoelmaan. Opastus oli ns. queer-näkökulmainen.
Rakkauden tiloja - Nautinnon nälkä -näyttely aukesi Hotelli- ja ravintolamuseossa ystävänpäivänä. Näyttelyssä myös sateenkaarikansan ravintolahistoria pääsi esiin.
Helsingin Gayteatteri HGT esitti maaliskuussa kymmenvuotisjuhlansa kunniaksi alkuaan keväällä 2009 esitetyn, mutta nykyaikaan päivitetyn Olitko sinä? -näytelmän. Syksyllä kymmenvuotista taivalta juhlittiin vielä minifestarin merkeissä.
Suomi 100 -juhlintaan liittyi myös syksyllä Helsingissä järjestetty ensimmäinen pohjoismainen hlbtiq-kuorofestivaali Queertune.
Alkuvuoden sähkeitä
Ruotsalaisen QX-julkaisun Suomessa järjestetyssä Gay gaalassa palkittiin hlbti-vähemmistöjen asemaan myönteisesti vaikuttaneita henkilöitä ja toimijoita. Videobloggari ja Tom of Finland -elokuvassa nuorta Touko Laaksosta esittänyt näyttelijänalku Tuure Boelius sai Vuoden homo -tunnustuksen, ja hänen nuoruutensa sai aikaan kipakkaakin keskustelua - ja herätti vaatimuksia lastensuojelunkin puuttumiseen. Loppuvuodesta kerrottiin, että gaalan järjestäminen ei ole ollut taloudellisesti kannattavaa, ja että vuoden 2018 helmikuulle aiottu gaala peruuntuu.
Suomen partioliikkeen piiriin perustettiin alkuvuonna sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen yhdenvertaisuutta partiossa edistävä yhdistys Pinkkipartio ry – Pink Scouter rf.
Sloveniassa samaa sukupuolta olevat parit saivat lähes avioliittoon verrattavat oikeudet, kun 24. helmikuuta astui voimaan samaa sukupuolta olevien parisuhteita koskeva laki.
Suomessa Vihreiden avoimesti homoseksuaalisuudestaan kertonut Pekka Haavisto kertoi lähtevänsä jälleen mukaan presidenttikilpaan. Vuoden 2012 presidentin vaalissa Haavisto pääsi toiselle kierrokselle.
Europarlamentti valitsi uuden puheenjohtajan. Valituksi tuli konservatiivinen, 63-vuotias, italialainen Antonio Tajani. Forza Italia -puoluettakin perustamassa ollut Tajani on vastustanut hlbti-vähemmistöjen yhdenvertaisuutta edistävää kehitystä.
Pääkaupunkiseudun yleisten kirjastojen kirjastoverkko Helmet alkoi huomioida sukupuolista moninaisuutta ottamalla asiakasrekisterissään miehen ja naisen ohella käyttöön sukupuolivaihtoehdon "muu". Helsingissä taas julkisen liikenteen lipuntarkastajat eivät uskoneet tunnetun kauneustubettaja Henry Harjusolan sukupuolta, sillä hän näytti tarkastajien mukaan "rouvashenkilöltä". Asiasta virisi keskustelua: miksi tällaisissa asiakaskorteissa ylipäänsä on viittaus omistajansa sukupuoleen. Harjusola myös palkittiin kesällä Setan palkinnolla.
Sateenkaariperheiden vastaisen "Äiti, isä ja lapset – Eurooppalainen kansalaisaloite avioliiton ja perheen suojelemiseksi" -nimisen EU-kansalaisaloite ei onnistunut keräämään kylliksi nimiä tuekseen. Sen taustavoimat yrittivät omatoimisesti jatkaa nimenkeruuta, mutta EU-komissio muistutti, että aikaa on korkeintaan vuosi. Epäonnistumiseen liittyvä kantelu hylättiin viimein lokakuussa, ja se päätti aloitteen tarinan. Citizens´ Committee -nimen alla toimiva ryhmittymä halusi määritellä EU-tasolla avioliiton vain miehen ja naisen väliseksi. Samalla vain tällaisen määritelmän mukaisen avioparin tai yksinhuoltajan vanhemmoima perhe tunnustettaisiin EU:n alueella perheeksi. Suomessa aloitetta oli edistänyt Aito avioliitto ry.
Gambian homovihamielinen presidentti Yahya Jammeh luopui vallasta tammikuussa. Vaalit oppositiojohtaja Adama Barrow'lle hävinnyt Jammeh ei aluksi suostunut siirtymään syrjään, mutta erityisesti Afrikan unionin tiukka linja sai Jammehin väistymään. Marraskuussa taas Zimbabwen presidentti Robert Mugabe erosi, kun häntä vastaan parlamentissa oltiin nostamassa virkarikossyytettä. Mugaben mukaan homot ”ovat pahempia kuin koirat ja siat”.
Menestynyt laulaja Katy Perry sanoi uskonnollisen taustansa ja myös samaa sukupuolta oleviin kohdistuvan kiinnostuksensa aiheuttamista ristiriidoista.
Taiwanissa perustuslakituomioistuin määräsi maan parlamentin säätämään tarvittavat lait samaa sukupuolta olevien avioliittojen sallimiseksi. Aikaa lakien muuttamiseksi tuomioistuin antoi kaksi vuotta. Lain voimaantulon myötä Taiwanista tullee ensimmäinen samaa sukupuolta olevien avioliitot laillistava alue Aasiassa, ellei jokin muu maa ehdi ensin.
Image-lehden kansikuvassa nähdyt Tom of Finland -kuvaston mukaisiin asusteisiin sonnustautuneet muumeja muistuttavat hahmot herättivät keskustelua tekijänoikeuksista, kun Muumien luojan Tove Janssonin jälkeläiset hermostuivat asiasta. Lopulta asia saatiin sovittua, ja lehti maksoi summan rahaa Setan tukemiseen.
Ruotsi ja Britannia olivat jälleen Spartacus-matkaoppaan vertailun kärjessä. Suomi oli jaetulla kolmannella sijalla, yhdessä Alankomaiden, Belgian, Irlannin, Islannin, Kanadan, Ranskan ja Tanskan kanssa.
Miehistä seuraa etsiville miehille palveluaan suuntaava deittisovellus Grindr siirtyi kokonaisuudessaan kiinalaisomistukseen.
Helsinkiläisen Ravintola Herculeksen Facebook-sivulla julkaistu päivitys herätti närkästystä. Päivityksessä kommentointiin Helsingin Sanomien julkaisemaa uutista, jossa kerrottiin, että seitsemän lapsen yksinhuoltaja Habiba Ali, 30, nousi valtuustoon Espoossa. Ravintolan Facebook-tunnuksella tehdyssä päivityksessä hämmästeltiin tätä yksinhuoltajuutta ja viitattiin halventavaan sävyyn sosiaaliturvan käyttämiseen. Myöhemmin päivitys poistettiin ja ravintola sanoutui irti kommenteista. Keskustelua asiasta kuitenkin käytiin vielä kesällä, Herculeksen ja sisarravintolansa Mann's Streetin ilmoitettua, etteivät Setan puheenjohtajan esittämän kritiin vuoksi osallistu Helsinki Priden kulkueeseen.
Terveys
Suomessa ja monissa muissakin maissa käytiin hiv-lääkitykseen liittyvää keskustelua. Lontoossa homomiesten uusien hiv-tartuntojen määrä oli romahtanut hivin estolääkitys PrEPin ansiosta. Pohdinnan kohteena oli PrEP-estolääkityksen käyttäminen Suomessakin. Ruotsissa PreP oli tulossa korvattavien lääkkeiden joukkoon.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kertoi syksyllä, että miehet, joilla on miesten välistä seksiä, saavat jatkossa hepatiitti A -rokotteen maksutta osana kansallista rokotusohjelmaa.
Joulun alla kerrottiin, että miesten välinen seksi ei enää estä liittymistä Kantasolurekisteriin. Verenluovutuksessa miesten välinen seksi johtaa Suomessa vuoden karenssiin. Iso-Britannia sen sijaan päätti lyhentää miesten välisen seksin karenssiajan verenluovutuksessa kolmeen kuukauteen.
Menneitä vääryyksiä hyvitetään
Englannissa ja Walesissa päätettiin laista, jolla armahdetaan homosuhteista rangaistuksen saaneet. Myöhemmin myös Saksassa tehtiin vastaavanlaisia päätöksiä.
Ruotsissa päätettiin maksaa korvauksia steriloiduille transsukupuolisille.
Kanadassa puolestaan valtionhallinto päätti pyytää anteeksi vuosikymmenien mittaisesta syrjinnästä.
Turvapaikkapolitiikka puhutti
Keskustelu hlbti-vähemmistöihin kuuluvien pakolaisten saamista kielteisistä turvapaikkapäätöksistä jatkui.
Viranomaiset eivät aina ole uskoneet turvapaikanhakijan olevan esimerkiksi homo ja siksi uhan alla kotimaassaan. Hämmästelyä herättivät turvapaikka- ja oleskelulupa-asioista vastaavan Maahanmuuttoviraston eli Migrin paljastuneet kyseenalaiset esimerkiksi homoutensa todistamiseen liittyvät vaatimukset. Asia nostettiin keskusteluun myös eduskunnassa.
Vastaavanlaista keskustelua on käyty myös esimerkiksi Saksassa.
Maaliskuu toi Suomeen tasa-arvoisen avioliittolain
Maaliskuussa parisuhteet osapuolten sukupuolesta riippumatta tulivat Suomessa lain edessä yhdenvertaiseksi, kun runsas kaksi vuotta aiemmin eduskunnassa hyväksytty tasa-arvoinen avioliittolaki astui viimein voimaan 1.3.2017, tasan 15 vuotta parisuhdelain voimaantulon jälkeen.
» Viimeinkin totta: samaa sukupuolta olevat parit voivat solmia Suomessa avioliiton
Vielä helmikuussa avioliittokysymyksen suhteen oli koettu pienimuotoinen jännitysnäytelmä, kun eduskunta käsitteli tasa-arvoisen avioliittolain kumoamista vaativaa Aito avioliitto -kansalaisaloitetta. Äänestyksen jälkeen yhdenvertaisuutta vastustava aloite päätyi äänin 120-48 roskakoriin.
Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa jouduttiin uuden tilanteen eteen, kun papeilla on Suomen lain mukaan oikeus vihkiä myös samaa sukupuolta olevia pareja, mutta kirkolla ei ole asiaan lainsäädäntöön perustuvaa kantaa sen paremmin puolesta kuin vastaan. Käytännössä vain sopiva vihkikaava puuttuu. Papit ovat lakiin perustuvan oikeutensa nimissä vihkineet kymmeniä pareja avioliittoon - ja hiippakuntien tuomiokapitulit ovat vastanneet huomautuksilla ja varoituksilla. Sekä toukokuussa että marraskuussa kirkolliskokous käsitteli avioliittokysymystä, mutta ratkaisua ei ole toistaiseksi näköpiirissä. Naapurimaa Norjan luterilainen alkoi helmikuun alusta lukien vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja avioliittoon. Vihkimistä vastustavat papit tai muu kirkon henkilökunta saa vapauden olla osallistumatta samaa sukupuolta olevien parien vihkitoimituksiin. Pareilla on kuitenkin oikeus vihkimiseen kotikirkossaan, vaikka paikallinen pappi ei haluaisi suorittaa vihkimistä. Norjan käytäntöä on ehdotettu Suomenkin luterilaisen kirkon malliksi.
Vuoden mittaan rekisteröityjä parisuhteita muutettiin avioliitoiksi ja uusia avioliittoja solmittiin ahkerasti: ensimmäisen puolen vuoden aikana 1 578.
Suomessa pride-tapahtumia nykyään läpi vuoden
Suomen pride-kausi alkoi Rovaniemellä 1. maaliskuuta käynnistyneen Arctic Pride -tapahtuman myötä. Aurinkoisessa pakkassäässä 4.3. järjestetyssä kulkueessa runsas 300 osallistujaa iloitsi muutamaa päivää aiemmin voimaan astuneesta avioliittolain uudistuksesta. Huhtikuussa pride-tapahtuma järjestettiin Kuusamon Rukalla jo toista kertaa.
» Kuvagalleria: Arctic Pride 2017
Pride-tapahtumia oli eri puolilla Suomea loppuvuoden aikana vielä parikymmentä.
Nuoret
Maaliskuussa julkaistun uusimman nuorisobarometrin mukaan nuorista, jotka kokevat kuuluvansa seksuaalisen suuntautuneisuutensa ja/tai sukupuoli-identiteettinsä takia vähemmistöön, on 79 prosenttia kohdannut omaan identiteettiin liittyvää syrjintää. Kesällä vastaavanlaisia tuloksia syrjinnästä kuultiin Isosta-Britanniasta.
Selvityksen mukaan brittinuorista kolmannes määrittelee itsensä muuksi kuin "täysin heteroksi". Useat viime aikoina tehdyt selvitykset kertovat samansuuntaisia tuloksia.
Suomessa lukiolaisista ja ammattikoululaisista noin kymmenen prosenttia määrittelee itsensä muuksi kuin "heteroksi". Samainen kymmenen prosenttia havaittiin myös korkeakouluopiskelijoiden kohdalla. Nelisen prosenttia ei koe syntymässään määriteltyä sukupuoltaan oikeaksi.
Tšetšenian homovainot eivät ole aprillijuttu
Huhtikuun alussa kerrottiin Venäjällä, Pohjois-Kaukasiassa sijaitsevassa Tšetšeniassa tapahtuneista homomiesten pidätyksistä ja katoamisista. Myös kuolleista on kerrottu.
Novaja Gazeta -lehden paljastama viranomaisten toiminta kielii suoranaisesta homovainosta. Varmistettua tietoa on kuitenkin ollut vaikea saada tapahtuneesta. Tarkentuvaa tietoa tihkui jatkuvasti vuoden mittaan.
Venäjä ei ole ollut erityisen halukas selvittämään sitä, mitä todella on tapahtunut.
Homorummutusta
Homorummutuksesta puhuttiin huhtikuun lopussa, kun kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala (ps) julkaisi mustan listan “homorummutukseen” osallistuneista yrityksistä. Saarakkalan tempaus synnytti monenlaista hupailua sosiaalisessa mediassa. Käsitteen “homorummutus” lanseerasi politiikan sanastoon Raimo Vistbacka (ps) parisuhdelain käsittelyn yhteydessä vuonna 2001, ja sanaa on käyttänyt myös Timo Soini (ps).
Syksyllä puhuttivat samassa hengessä sukupuolineutraalit liikennemerkit. Uuteen tieliikennelakiin liittyen on tarkoitus tehdä liikennemerkeistä selkeämpiä ja entistä helpommin havaittavia. Hahmojen yksinkertaistamisen myötä eräät sukupuolisuuteen viittaaviksi tulkitut yksityiskohdat katoavat, jolloin hahmoista tulee "sukupuolineutraaleja". Verkossa on vellonut oletus siitä, että muutoksen taustalla olisi nimenomaan pyrkimys häivyttää liikennemerkeissä olevien ihmistä kuvaavien hahmojen ulkomuodosta pois tunnistettavat naiseen ja mieheen viittaavat sukupuoliset piirteet. Kristillisdemokraattien Varsinais-Suomen piirihallitus antoi asiasta julkilausumankin: se ei hyväksy sukupuolineutraaleja liikennemerkkejä. Myös ulkoministeri Soini kommentoi kirjoituksessaan kriittisesti liikennemerkkikysymystä.
Musiikki
Yhdysvaltalainen laulaja ja lauluntekijä Barry Manilow on kertonut julkisesti parisuhteestaan managerinsa Garry Kiefin kanssa. Pari on ollut yhdessä vuodesta 1978 lähtien ja he solmivat avioliiton vuonna 2014.
Englantilainen syntikkapop-duo Hurts julkaisi keväällä neljännen albuminsa ensimmäisen singlen ja siihen liittyvän videon. Beautiful Ones -musiikkivideolla nähtiin perinteisen sukupuolirajan rikkomiseen liittyvä tragedia. Kappaleen kerrottiin olevan ylistyslaulu yksilöllisyydelle.
Eurovision laulukilpailu järjestettiin toukokuussa Ukrainan Kiovassa. Vuoden 2017 laulukilpailun teema on celebrate diversity (suomeksi “ylistys moninaisuudelle”). Lehdistössä on käsitelty paljon sitä, että laulukilpailun yleisössä on ollut perinteisesti paljon hlbti-vähemmistöihin kuuluvia - ja samalla hitaasta parantumisesta huolimatta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien asema Ukrainassa on yhä paljon heikompi kuin esimerkiksi EU-maissa ja muualla läntisessä Euroopassa. Neuvostoliiton 1982 rakennuttama Kansojen ystävyyden kaari Kiovan keskustassa piti maalata sateenkaaren väreihin, mutta maalaus jäi kesken seksuaalista tasa-arvoa vastustavien palautteen takia. Yle puolestaan päätti syksyllä, että Suomea kevään 2018 laulukilpailussa edustaa Saara Aalto.
Hlbti-vähemmistöihin kuuluvien asema vaihtelee miltei laidasta laitaan
Toukokuussa julkaistiin ILGA-Europen vuosittainen hlbti-maavertailu. Suomi oli seitsemännellä sijalla ja Malta kärjessä. Suomi toteuttaa 68 prosenttia ILGA-Europen tavoitteista.
Toukokuussa kerrottiin myös, että samaa sukupuolta olevien väliset intiimit suhteet ovat laillisia 124 maassa, mutta rangaistavia yhä 72 maassa, kahdeksassa maassa jopa kuolemanrangaistuksella. Egypti oli kriminalisoimassa samaa sukupuolta olevien välisiä suhteita, joskin jo aiemmin miesten välinen seksuaalinen kanssakäyminen on voinut johtaa ongelmiin. Myös Tansaniassa olot ovat kiristymässä. Samaa sukupuolta olevien parisuhteet tunnustetaan virallisesti 51 valtiossa, joista noin puolessa on mahdollisuus solmia avioliitto. Yhteisadoptio on mahdollista 26 maassa ja perheen sisäinen adoptio 27 maassa. Maailman maista alle neljäsosa tunnustaa seksuaalivähemmistöjen olemassaolon ylipäänsä ja useissa maissa seksuaalivähemmistöihin kuuluvien itseilmaisua ja kokoontumisvapautta rajoitetaan. Myös seksuaalivähemmistöjä koskettavan asiallisen tiedon välittämistä suitsitaan.
YK:n ihmisoikeusneuvosto julkisti päätöslauselman, jossa vaaditaan lopettamaan kuolemantuomioiden langettaminen sellaisista teoista, jotka katsotaan rikoksiksi uskonnollisin tai moraalisin perustein - esimerkiksi homoseksuaalisuudesta tai transsukupuolisuudesta. Päätöslauselmaa vastustivat Kiina, Irak, Katar, Saudi-Arabia, Yhdistyneet Arabiemiirikunnat, Egypti, Etiopia, Bangladesh, Botswana, Burundi, Intia, Japani ja USA. Päätöslauselma kuitenkin tuli hyväksytyksi.
Ranskassa valittiin presidentiksi Emmanuel Macron selvällä enemmistöllä. Vastustajat yrittivät mustamaalata häntä esimerkiksi väittämällä tämän avioliittoa merkittävästi vanhemman vaimonsa kanssa kulissiksi, jolla Macron salaisi todellisen seksuaalisen suuntautuneisuutensa. Macronin seksuaalisesta suuntautuneisuudesta ilmaan heitettyjen epäilysten jäljet johtivat Venäjälle ja sen ns. trollitehtaille. Macronin vastaehdokkaana toisella kierroksella oli Euroopan unioniin kielteisesti suhtautuva Marine Le Pen.
Kansainvälinen homo-, trans- ja bifobian päivä 17.5.
Toukokuun 17. päivänä vietetään vuosittain kansainvälistä homo-, trans- ja bifobian päivää.
Ajankohtaan osui myös Joensuussa ja ympäröivässä Pohjois-Karjalassa järjestettävä pride-tapahtuma.
» Kuvagalleria: Pohjois-Karjala Pride 2017
Sateenkaariyhteisöt ry päätti, ettei se nimitä kansainvälisenä homo-, bi- ja transfobian vastaisena päivänä hyvän tahdon lähettilästä enää vuonna 2017. Kaikkiaan 11 lähettilästä nimitettiin vuosien 2006 ja 2016 välillä. Kahdennentoista lähettilään valinnan kohdalla todettiin, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille on kovaa vauhtia kasvamassa kuuluva julkinen oma ääni. Esimerkkinä oman äänen voimistumisesta on edellisen kesän Helsinki Pride -tapahtuman suojelijaksi nimitetty poliitikko Silvia Modig (vas), joka kuuluu itse seksuaalivähemmistöön.
Kesäkuu on pride-kuukausi
Erityisesti USA:ssa, mutta myös muualla pohjoisella pallonpuoliskolla monet merkittävät pride-tapahtumat ajoittuvat kesäkuuhun. Pride-tapahtumia pidettiin esimerkiksi Varsovassa, Tel Avivissa, Roomassa, Sofiassa, Ateenassa, Zagrebissa, Zürichissä, Göteborgissa, Washington DC:ssä, Los Angelesissa, Bostonissa, Torontossa, Kiovassa, Ljubljanassa, Wienissä, Shanghaissa, Luulajassa, Philadelphiassa, São Paulossa, New Yorkissa, Milanossa, Istanbulissa, Dublinissa, Seattlessa, Oslossa, Lontoossa, San Franciscossa, Mexico Cityssä, Pariisissa, Kölnissä, Chicagossa ja Kiirunassa.
Kesäkuun alussa järjestettiin Tampereella toistatuhatta marssijaa matkaansa houkutellut pride-kulkue Pirkanmaan priden merkeissä.
» Kuvagalleria: Pirkanmaan pride 2017
Juhannuksen jälkeen järjestettiin entistä suuremmaksi kasvanut pride-tapahtuma Helsingissä, ja mukana olivat esimerkiksi tärkeimmät työmarkkinajärjestöt ja poliisi. Sen sijaan kritiikkiä turvapaikanhakijoiden kohtelusta saanut Maahanmuuttovirasto Migri perui osallistumisensa Helsingin priden kulkueeseen. Poliisin Twitterissä julkaiseman tiedon mukaan kulkueessa oli noin 35 000 osallistujaa. Mannerheimintien ja Eteläesplanadin varrella oli lisäksi tuhansia kulkuetta katsomaan tulleita.
» Helsinki Pride 2017 -viikon huipennus: pride-kulkue ja puistojuhla
» Kuvagalleria: Helsinki Pride 2017 - kulkue ja puistojuhla
Helsinki Priden yhteydessä Seta jakoi kolme Asiallisen tiedon omena -palkintoa. Asiallisen tiedon omenalla palkittiin Näkymätön sukupuoli -projekti, Sukupuolena ihminen -projekti ja vloggari Henry Harjusola. Kunniarotta-antipalkinnon sai Tšetšeniaa johtava Ramzan Kadyrov.
» Seta jakoi Asiallisen tiedon omenoita ja Kunniarotan
World Pride -tapahtuma puolestaan järjestettiin Espanjan pääkaupungissa Madridissa. Erityisesti USA:n kesäkuun pride-tapahtumat huomioitiin laajasti esimerkiksi jääkiekkoliiga NHL:ssä, yritysmaailmassa ja toiminnallisuuksina sosiaalisen median palveluissa.
Kanadan Torontossa pääministeri Justin Trudeau oli mukana pride-kulkueessa.
Turkin Istanbulissa pride-tapahtuma sen sijaan pysyi muutaman edellisvuosien tapaan kielletty. Kieltoa uhmanneita vastassa olivat poliisi ja kumiluodit.
Suomen hallitus oli hajota
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaisemman aseman tukkeena usein olleet Perussuomalaiset saivat kesäkuisessa puoluekokouksessaan uuden puheenjohtajan. Puoluetta käytännössä alusta asti johtanut Timo Soini väistyi, eikä hänen suosikkinsa Sampo Terho menestynyt. Puheenjohtajaksi nousi ns. maahanmuuttokriittistä siipeä edustanut Jussi Halla-aho. Muutamia päiviä myöhemmin Soinin ympärillä oleva ryhmä muodosti oman eduskuntaryhmänsä ja sittemmin perusti oman puolueensa. Suomen hallitus ei hajonnut, sillä uuden ryhmän avulla se säilytti enemmistön. Tihkuneiden tietojen mukaan ainakin Äitiyslaki-kansalaisaloitteen käsittelyä lykättiin tapauksen vuoksi.
Sateenkaarivähemmistöä politiikan huipulla
Irlannissa nousi maan johtoon avoimesti homoseksuaalisuudestaan kertonut Leo Varadkar, 38, kun maata hallitseva keskusta-oikeistolainen Fine Gael -puolue valitsi hänet yhdenneksitoista puheenjohtajakseen.
Serbiassa puolestaan pääministeriksi nousi avoimesti lesbo Ana Brnabic. Syyskuussa hän osallistui myös pääkaupungissa Belgradissa järjestettyyn pride-kulkueeseen.
» Serbian pääministeri osallistui sunnuntaina pride-kulkueeseen Belgradissa
Luxemburgin pääministerinä on vuodesta 2013 ollut avoimesti homo Xavier Bettel.
Kesäkuu käänsi Saksan avioliittokeskustelun päälaelleen
Kesäkuun lopulla Saksan avioliittolakikeskustelussa koettiin kaikki yllättänyt käänne, kun liittokansleri Angela Merkel lakkasi vastustamasta samaa sukupuolta olevien avioliitot sallivan lakiesityksen käsittelyä parlamentissa. Siihen asti uskottiin, että avioliittokysymyksestä tulisi merkittävä vaaliteema syksyn liittopäivävaaleihin.
Aloite tuli parlamentin käsittelyyn pikavauhtia, ja uudistus tuli voimaan lokakuun alussa, mutta pikaisen valmistelun jäljet näkyvät: monia lakiin liittyviä yksityiskohtia paikkaillaan ja viranomaisten tietojärjestelmiä sovitetaan uuteen tilanteeseen vielä pitkään, lain jo tultua voimaan.
» Saksa: Samaa sukupuolta olevien avioliitot salliva lakimuutos astui voimaan lokakuun alusta
Samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeus astui voimaan Tanskalle kuuluvilla Färsaarilla heinäkuun alussa.
Maltan parlamentti hyväksyi heinäkuussa sukupuolineutraalin avioliittolain. Päätös syntyi lähes yksimielisesti. Asian lopullinen käsittely vei noin puoli tuntia. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaista asemaa edistävien toimijoiden eurooppalaisen kattojärjestö ILGA-Europen toukokuussa 2017 julkaistussa vuosiraportissa Malta oli 49 maan vertailun kärjessä.
Myös heinäkuu on pride-kuukausi
Heinäkuun pride-paikkakuntia Suomessa olivat Lohja, Kajaani, Kustavi ja Tampere. Viimeksi mainitussa on järjestetty viime vuosina kaksi eri pride-tapahtumaa, eri järjestäjän voimin. Helsingissä pride-viikko jatkui heinäkuulle, ja varsinainen kulkuepäiväkin sattui heinäkuun alkuun.
» Lohjan pride keräsi väkeä piknikin merkeissä Aurlahden rantaan
» Kajaanissa vietettiin lauantaina pridea piknikin merkeissä
» Queerstavi Pride 2017 keräsi Kustaviin runsaan sata henkeä kulkueeseen
» Tampereella järjestettiin kesän toinen pride-tapahtuma
Tallinnassa järjestettiin heinäkuussa pride-tapahtuma kulkueineen. Kulkue oli ensimmäinen vuosikymmeneen. Lähes kahdentuhannen osallistujan kulkue halki Vanhankaupungin sujui rauhallisesti, toisin kuin aiemmat yritykset. Alkuvuodesta Virossa oikeus oli päättänyt, että ulkomailla solmittu kahden samaa sukupuolta olevan avioliitto on tunnustettava ja rekisteröitävä. Virossa samaa sukupuolta olevat eivät voi solmia avioliittoa, mutta ovat voineet vuoden 2016 alusta lähtien solmia parisuhdesopimuksen yhdenvertaisesti eri sukupuolta olevien kanssa. Parisuhdesopimuksiin liittyvä lainsäädäntö on kuitenkin vaillinainen, koska parlamentissa ei ole riittävää kannatusta tarvittavien pykälien säätämiseksi. Virossa hlbti-aihepiiristä käydään keskustelua hissuksiin.
» Tallinnan pride lauantaina 8.7. osana Baltic Pride -tapahtumaa
Myös Italiassa ja Armeniassa korkein oikeus teki vastaavanlaisen päätöksen ulkomailla solmittujen avioliittojen hyväksymisestä. Italiassa samaa sukupuolta olevat parit ovat muutaman vuoden ajan voineet rekisteröidä parisuhteensa, mutta Armeniassa hlbti-vähemmistöjen asema on yleisesti tukala. Loppuvuodesta kerrottiin, että Armenian lisäksi monissa muissakin Venäjän nykyiseen valtapiiriin kuuluvissa entisissä neuvostotasavalloissa seksuaalivähemmistöihin kuuluvien asema on käynyt huonommaksi.
Elokuu se vasta pride-kuukausi olikin
Elokuussa pride-tapahtumat järjestettiin Lahdessa, Uudessakaarlepyyssä, Hangossa, Ahvenanmaan Maarianhaminassa, Porvoossa, Turussa, Sipoossa, Torniossa sekä Inarissa. Inarissa kyse oli saamelaisten Sápmi Pride -tapahtumasta, joka järjestetään vuorovuosin saamelaisalueella Norjassa, Ruotsissa ja Suomessa. Nyt tapahtuma oli ensi kertaa Suomessa. Syyskuussa järjestettiin pride-tapahtuma Raaseporin Karjaalla. Vuoden viimeinen pride-tapahtuma Suomessa järjestettiin marraskuun lopussa Mikkelissä, jossa samaan aikaan järjestettiin myös Setan edustajakokous.
» Pride väritti lauantai-iltapäivänä Lahden keskustaa
» Uudenkaarlepyyn pride-tapahtumassa 500 osallistujaa
» Hanko Pride 2017 -kulkue järjestettiin toista kertaa
» Porvoo vietti ensimmäistä prideaan lauantaina
» Kuvagalleria: Åland Pride 2017
» Saamelaisten pride-kulkue ensimmäistä kertaa Suomessa
» Kuvagalleria: Turku Pride 2017
» Sadat ihmiset marssivat lauantaina BorderPride-kulkueessa Ruotsin Haaparannalta Suomen Tornioon
» Raasepori Pride - Karjaan keskusta sateenkaaren väreissä lauantaina
» Mikkelissä järjestettiin kaupungin ensimmäinen pride-kulkue
Monien mielestä ikuisuusaiheelta tuntuva urheilun kielteinen asenneilmapiiri seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan puhutti niin Suomessa kuin maailmalla. Etenkin miesten joukkuelajeissa halventavalla tavalla esitetty homottelu on yhä hyvin yleistä, vaikka sitä on yritetty suitsia. Suomessa aihepiirin valopilkkuihin kuuluu turkulaisen jääkiekkoseura TPS:n tuki Turun pride-tapahtumalle.
Loppukesästä virisi keskustelua myös siitä, kenelle pride kuuluu ja millä ehdoilla. Yhtäältä kuului kritiikkiä siitä että pride-paraateissa vakavat asiat ovat liian suuressa roolissa - ja toisaalta muistutettiin, että pride on taustaltaan nimenomaan mielenilmaisu. Yksi näkökulma oli myös kritiikki joidenkin tapahtuman järjestäjien halulle tuoda omia hlbtiq+ -vähemmistöihin liittymättömiä poliittisia intohimoja osaksi pride-tapahtumaa.
Ruotsinkielisten sateenkaariviikonloppu järjestettiin lokakuussa. Teemana oli "band" - sidokset. Järjestäjänä on yhdistys Regnbågsankan, joka jo 10 vuoden ajan on sitonut yhteen ruotsinkielisiä hlbtiq-ihmisiä.
» Suomen ruotsinkielisen sateenkaariviikonlopun aikana puhutaan sidoksista
Sukupuolineutraalit henkilöpaperit
Elokuun lopussa kerrottiin, että Kanada alkaa myöntää passeja, jossa sukupuoli määritellään merkinnällä "X. Myös Pakistan rupesi myöntämään sukupuolineutraaleja passeja kesällä 2017. Saksassa perustuslakituomioistuin päätti, että intersukupuolisella henkilöllä on oikeus saada virallisiin papereihin merkityksi ns. kolmas sukupuoli. Aihepiiristä käydään keskusteluja monissa maissa, esimerkiksi Ruotsissa. Sukupuolineutraaleja passeja on myönnetty jo pitkään Intiassa ja Nepalissa. Australia päätti vastaavanlaisesta käytännöstä sukupuolen merkitsemisessä vuonna 2011 ja Uusi-Seelati vuonna 2012.
Joulukuussa kansanedustaja Jani Toivola esitti hallitukselle osoittamassaan kirjallisessa kysymyksessä sukupuolisen moninaisuuden huomioon ottamista Suomessakin ja kolmannen sukupuolen käyttöönottoa.
Suruviestejä
Vuoden 2017 poismenneisiin kuuluivat stylisti Teri Niitti, sateenkaarivähemmistöjen asemaa edistänyt poliitikko Outi Ojala, sateenkaarilipun suunnittelijana tunnettu Gilbert Baker, hlbti-kulttuuria esiin nostanut toimittaja Kari Lempinen eli Walter de Camp, jo Setan varhaisvaiheissa mukana ollut Bengt Lindblom, hlbti-aktivisti Edith Windsor, kirjailija ja runoilija Pentti Holappa sekä taiteilija Pauli Vuorisalo.
Loppuvuoden sähkeitä
Syyskuun lopulla eduskunnan lakivaliokunta päätti tehdä puoltavan mietinnön Äitiyslaki-kansalaisaloitteesta. Valiokunta oli yksimielinen siitä, että aloitteesta tehdään mietintö. Puoltavan mietinnön kannalla oli 14, hylkäävää mietintöä kannatti kolme. Asia etenee mietinnön valmistuttua eduskunnan käsiteltäväksi ja lopulta kansanedustajien äänestettäväksi. Mietintö on valmistumassa kevätkaudella 2018.
TransHelsinki-tapahtuma järjestettiin marraskuun lopussa. Tapahtuman yhteydessä nousi esiin vaatimus nimilain määräysten sukupuolittuneisuuden poistamisesta sekä translain uudistaminen itsemääräämiseen perustuvaksi.
Setan jäsenjärjestö pääkaupunkiseudulla suunnittele nykyisen nimensä HeSetan korvaamista. Suunnitelmissa oli nimi Helsinki Pride Yhteisö, mutta yhdistyksen syyskokous ei saanut taakseen riittävää enemmistöä. Kokous päätti kuitenkin asettaa toimikunnan selvittämään nimenmuutosasiaa.
Suomen suosituimpiin kuuluva iskelmälaulaja Jari Sillanpää jäi kiinni autolla ajamisesta huumausaineen vaikutuksen alaisena.
Itävallassa perustuslakituomioistuin päätti avata avioliiton myös samaa sukupuolta oleville pareille. Parlamentin on laadittava tarvittavat lait vuoden 2018 aikana ja uuden käytännön on oltava voimassa vuoden 2019 alussa.
Australiassa hyväksyttiin joulukuussa samaa sukupuolta olevien avioliitot salliva lakiuudistus. Neuvoa-antavassa äänestyksessä 61,6 prosenttia äänestäjistä halusi parlamentin hyväksyvän samaa sukupuolta olevien avioliitot, ja parlamentti toimi kansan toivomalla tavalla. Parlamenttikäsittelyn yhteydessä parlamentaarikko Tim Wilson kosi yleisölehterillä keskustelua seurannutta kumppaniaan Ryan Bolgeria. Ensimmäiset avioliitot solmittiin erikoistapauksina jo päättyneen vuoden puolella, mutta varsinaisesti avioliitto aukeaa yhdenvertaiseksi 9. tammikuuta.
Britannian merentakaisiin alueisiin kuuluvasta Bermudasta on tulossa ensimmäinen tasa-arvoisen avioliittolain kumoava alue. Oikeus oli vasta keväällä päättänyt, että avioliitto kuuluu myös samaa sukupuolta oleville pareille, mutta paikallinen parlamentti teki päätöksen erottaa samaa sukupuolta olevien parisuhteet eri instituution alle.
Eteläisellä Atlantilla sijaitseva Saint Helena sen sijaan on avaamassa avioliiton myös samaa sukupuolta oleville pareille. Hallinnollisesti samaan kokonaisuuteen kuuluvat Ascension Island ja Tristan da Cunha sallivat samaa sukupuolta olevien avioliitot aiemmin päättyneenä vuotena. Saarikolmikko kuuluu myös Britannian merentakaisiin alueisiin.
Vuoden missejä ja mistereitä
Toukokuussa vuoden 2017 Mr. Gay World -kilpailun voitti filippiiniläinen John Fernandez Raspado.
Huhtikuussa valittiin Mr. Bear Europe. Kilpailun voitti hollantilainen Henk Heijenka.
Kesäkuussa Miss Gay Finland 2017 -tittelin haltijaksi valittiin Noora Kalpio ja Mr. Gay Finland 2017 -tittelin sai Rami Kiiskinen.
Elokuussa Englannin Matt Rood kruunattiin Mr Gay Europe 2017 -tittelin haltijaksi. Samalla kerrottiin, että Mr. Gay Europe järjestetään elokuussa 2018 Puolassa.