ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


Palveluoppaassa mukana
RK Teknik
Rakennustekniset kokonaisuudet lattiasta kattoon. Luomme Sateenkaaren löysin Rantein. Erittäin trendikäs rakennusalan yritys pääkaupunkiseudulla. Käy sivuillamme ja tiedät mistä ja mitä.

Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta

Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta, yhdellä sivulla. Saat luettavaksesi haluamasi viikon arkiston valitsemalla vuoden ja viikon oikean reunan valikosta.

Venäjän ulkoministeri opastaa ulkomaille matkaajia: ei kannata esiintyä homovastaisena

Vaikka Venäjällä homovastaisuus on ”valtion suojeluksessa”, ulkomaille matkaavalle turistille annetaan ohje: kannattaa pidättäytyä homo- ja transfobisista ilmauksista ja ilmeistä. Kussakin maassa kannattaa huomioida sen maan tapa elää.


Matkustusohjeissa Ranskaan neuvotaan, että ei ole viisasta sättiä hlbtiq-yhteisön jäseniä eikä kannata ilmeillä ilmaista kielteisiä tuntojaan. Espanjassa ei löydy ymmärtämystä, jos ilmaisee negatiivisia mielipiteitä ”ei-perinteisestä” seksuaalisesta suuntautumisesta.

Kanadassa samaa sukupuolta olevien avioliitto on jo kauan ollut laillinen ja siellä on ollut sukupuolten tasa-arvo. ”Äijävitsejä” ei kannata kertoilla. Myöskään Itävallassa ei pidä lausua loukkaavia mielipiteitä ihmisten seksuaalisen suuntautumisen perusteella.

Turisteille annetaan ohjeeksi olla pidättyväinen alkoholin nauttimisessa ja kannattaa olla ystävällinen isäntämaan ihmisiä kohtaan. Ei kannata käyttää Hollywood-filmeissä käytettyjä loukkaavia käsimerkkejä. Mustia ei pidä kutsua neekereiksi.Monet EU-maiden ulkoministeriöt opastavat kansalaisiaan ottamaan huomioon Venäjän homopropagandakielto. Suomen ulkoministeriön matkustustiedotteessa opastetaan Venäjälle matkustavia näin:

”Homoseksuaalisuus ei ole Venäjällä rikos, mutta lain mukaan on kiellettyä rinnastaa eri ja samaa sukupuolta olevien suhteet sekä jakaa tietoa ”ei-perinteisistä” seksuaalisuhteista alaikäisille.

Erilaisia vähemmistöjä kohtaan voi esiintyä suvaitsemattomuutta ja jopa väkivaltaista käyttäytymistä.”


» Jutun oma sivu
Vuoden homoksi valittu Tuure Boelius vieraana MTV3:n uutuusohjelmassa torstaina 30.3.

Sami Mollgren • 30.03.2017 00:40 TELEVISIO • KOTIMAA

Tuure Boelius valittiin alkuvuodesta 2017 Vuoden homoksi. (kuva: Oskari Sarjakoski)
Torstaina 30. maaliskuuta kello 21 käynnistyy MTV3:lla uusi ohjelma "Enbuske, Veitola & Salminen". Ensimmäisessä lähetyksessä on vieraana Vuoden homoksi valittu Tuure Boelius, joka on kertonut joutumisestaan kyseenalaisen viestittelyn kohteeksi.

- Vuoden homo Tuure Boelius, 16, kertoo miltä tuntuu, kun aikuiset miehet lähettävät hänelle seksiviestejä. Lähetyksessä otetaan myös selvää kuinka paljon viestejä oikein tulee.

Ohjelmassa on vieraana myös vapaaottelija Makwan Amirkhani, entinen MTV-pomo Jorma Sairanen sekä näyttelijä Pilvi Hämäläinen.


» Jutun oma sivu
Finlayson ei tuuppaa menestyskuosiaan Kiinaan

jnsto • 29.03.2017 20:01 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Finlaysonin nousua siivittänyttä Tom of Finland -henkisyyttä ei nähdä Kiinaan avattavissa myymälöissä. - Esteenä on lisenssisopimuksen puute, kertoi toimitusjohtaja Jukka Kurttila STT:lle. Tom of Finland kuosia myytiin viime vuonna 800 000 eurolla.

Finlaysonin liikevaihto kasvoi viime vuonna 53 prosenttia 35 miljoonaan euroon ja kate 2,2 miljoonaan euroon. Toimitusjohtaja Jukka Kurttilan mukaan kasvun takana on laaja uudistuminen, jossa on uudistettu tuotteiden lisäksi arvoja, designfilosofiaa, johtamista ja myyntiä.

Julkisuudessa Finlayson on ollut juuri Tom of Finland -kuosin kautta. Toimitusjohtaja toteaa Tom of Finland -tuotteilla olleen merkitystä julkisuutta laajemmin.

– Se oli lähtölaukaus uudistumiselle. Se tuli myyntiin marraskuussa 2014 ja myynti on kasvanut kolmatta vuotta. Joka vuosi menee paremmin.
- Se on avannut silmät ihmisille, että Finlayson on vielä olemassa ja tekee mielenkiintoisia asioita, Kurttila sanoi STT:lle.

Tom of Finland -tuotteet ovat olleet myös osa Finlaysonin kansainvälistä profiilia.

Lähivuosina on tarkoitus avata kymmeniä omia myymälöitä mm Hongkongissa ja manner-Kiinassa. Siellä tarjontaan ei tule Tom of Finland-henkisyyttä. Finlaysonilla ei ole Kurttilan mukaan kuosiin lisenssiä Aasiassa.

Aasiassa kiinnostaa Finlaysonin aiempi mallista. – Meidät tekee mielenkiintoiseksi 200 vuoden historia ja satoja kuoseja arkistossa. Tarinaa riittää ja se tuntuu viehättävän heitä, Kurttila kertoo.

Finlaysonilla on Kiinan ja Hong Kongin markkinoille yhteistyösopimus mm monikansallisen A-Fontanen kanssa. Finlayson ja A-Fontane suunnittelevat yhdessä Kiinassa myytävät mallistot.

Finlayson on kertonut neuvottelevansa usean muun hongkongilaisen ja mannerkiinalaisen valmistajan ja jakelijan kanssa tulevasta yhteistyöstä, kertoi aiemmin Taloussanomat.


» Jutun oma sivu
Berliinin osavaltion senaatti: Lastentarhoissa ei suvaita syrjintää

Berliinin osavaltion hallitus on ilmoittanut, että lastentarhan tapauksen tulee jäädä poikkeukseksi. Samalla valitetaan, että erityisesti miehiä kohtaan lasten vanhemmilla on ennakkoluuloja.

Lastentarhan työntekijä, joka kertoi olevansa homo, on joutunut muslimivanhempien suunnalta niin voimakkaan painostuksen kohteeksi, ettei hän halua työskennellä ko. lastentarhassa. Lastentarhan johtaja asettui kuitenkin tukemaan työntekijäänsä ja ohjasi protestoijat etsimään muita hoitopaikkoja.

Poliittiset päättäjät ovat kertoneet, että miespuolisten työntekijöiden osuutta halutaan lisätä lastentarhoissa. He voivat toimia roolimalleina lapsille (Rollenvorbild), sanoi Sandra Scheeres (sosdem, hallituksen jäsen koulutus- ja perheasioissa). Kuitenkin vanhemmilla on ennakkoluuloja miestyöntekijöitä kohtaan. Usein ennakkoluulo miehiä kohtaan liittyy pelkoon heidän homoudestaan. Lastentarhoissa on miehiä vain 9,8%. Senaatti ei ole kuitenkaan aikaisemmin kuullut tapauksesta, jossa homotyöntekijää yritettäisiin syrjiä.

Koulutus- ja kasvatusalan ammattiliitosta GEWistä kerrotaan, että lastentarhoissa ja peruskoulussa esiintyy piilotettua homofobiaa. Vain hyvin harvoin asiaa nostetaan julkisemmin esiin. Lastentarhan kasvattajan voi olla vaikeampi tulla kaapista kuin opettajan. Vanhemmat voivat alkaa heilutella pedofilia-korttia. Pienten lasten kanssa työskentelevä joutuu pakosti ruumiilliseen kosketukseen lasten kanssa. Avoin keskustelu ja selkeä kanta on paras lääke tähän asiaan. Jos työntekijä on ulos kaapista, hän on tyytyväisempi ja autenttisempi lasten kanssa toimiessaan, sanotaan ammattiliitosta.

Kun koulussa esiintyy homofobisia huuteluita, asiat otetaan heti käsittelyyn - tilannetta kuitenkaan suurentelematta. Koulussa seksuaalinen monenlaisuus on teemana eri tavoi eri luokka-asteilla. Myös muslimivanhempien on hyväksyttävä, että on erilaista seksuaalista suuntautumista.

(Lähde: Tagesspiegel-lehti tänään)


» Jutun oma sivu
EU:n perusoikeusvirasto Wienissä kritisoi hlbtiq-pakolaisten kohtelua

EU:n perusoikeusviraston mukaan hlbtiq-pakolaiset eivät saa riittävää apua. Monet jäsenmaat eivät ota riittävästi huomioon homo-, bi-, trans- ja intersukupuolisten turvapaikanhakijoiden tarpeita. Esim. turvapaikkapuhutteluissa on puutteita.


EU:n perusoikeusvirasto julkaisi raportin hlbtiq-pakolaisten kohtelusta maanantaina. Vain muutamalla EU:n jäsenmaalla on yhtenäinen linja tai henkilökunnan koulutusta siihen, miten hlbtiq-pakolaistsen tilannetta kartoitetaan, kerrotaan perusoikeusvirastosta. On selvitetty 14 maan menettelyitä ja koottu tietoja mm. kansalaisjärjestöiltä. Turvapaikkapuhuttelut ovat usein liian lyhyitä, ja niiden pohjalta on ollut mahdoton luotettavasti selvittää turvapaikanhakijoiden seksuaalisuuden vuoksi kohtaamaa vainoa. Pakolaiselle voi olla vaikeaa esitellä intiimejä asioitaan.

Perusoikeusvirasto on itsenäinen EU:n virasto. Se on kertonut kantanaan, että liian intiimejä kysymyksiä tulisi välttää, koska niillä loukataan turvapaikanhakijan oikeuksia. Kuitenkin ainakin Saksassa ja Suomessa on raportoitu sellaisista kysymyksistä haastatteluissa. Turvapaikkapuhutteluja tekevillä virkamiehillä on usein hyvin stereotyyppienn kuva hlbtiq-ihmisistä. Monissa maissa käytetään hyvin kyseenalaisia menetelmiä hakijan seksuaalisen suuntautumisen määrittelyyn, esim. Unkarissa ns. musteläiskätestejä eli Rohrschachin testejä. Niiden luotettavuus on hyvin kyseenalainen.

Hlbtiq-pakolaissten määrä ei ole aivan vähäinen. esim. Hollannissa apua antava organisaatio on saanut 3000 tiedustelua. EUn perusoikeusvirasto on kerännyt tietoja Bulgariasta, Tanskasta, Saksasta, Suomesta, Ranskasta, Kreikasta, Italiasta, Hollannista, Itävallasta, Puolasta, Ruotsista, Slovakiasta, Espanjasta ja Unkarista.

Majoituksesta

Myös hlbtiq-pakolaisten majoitus on perusoikeusviraston mukaan ongelmallista. Useimmissa maissa heidät majoitetaan passissa kerrotun sukupuolen mukaan. Se on synnyttänyt muiden pakolaisten aiheuttamia ristiriitatilanteita.

EU-lainsäädännössä turvapaikanhakijan seksuaalinen suuntautuminen on yksi peruste turvapaikan saamiseen, jos on lähtöisin maasta, jossa homous on rangaistavaa. EU-tuomioistuinEuGH on antanut asiasta päätöksen 7.11.2013, ja siinä kolme arfikkalaista homomiestä sai turvapaikan Hollannista.

fra.europa.eu


» Jutun oma sivu
Berliini: Homomies lastentarhan työntekijänä ”piilevä” vaara

vaeltaja2006 • 28.03.2017 10:51 • 4 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA
Homomies palkattiin Berliinin Reinickendorfin kaupuginosassa työntekijäksi lastentarhaan. Lastentarhassa on pääasiassa muslimiperheiden lapsia. Syntyi protestiaalto. Vanhemmat eivät halua homon olevan tekemisissä heidän lapsensa kanssa.

Tagesspiegel-lehti kuvaili eilen, miten kiistan kohteeksi joutunut 36-vuotias homomies Christian Berger (nimi muutettu) huolehtii lapsista mm. hiekkalaatikolla ja liukuradalla. Hän kertoo, että lapset ovat ottaneet hänet hyvin vastaan ja melkein kiistelevät siitä, kuka saa pitää häntä kädestä, kun ollaan liikkeellä.

Kaikenlainen fyysinen kosketus on osoittautunut nyt kiistan aiheeksi. Lasten vanhemmat nousivat barrikaadeille ja olivat aloittamassa nimien keruuta. He ovat taustaltaan muslimeja ja näkevät uudessa lastentarhan kaitsijassa vaaran lapsilleen.

Christian Berger kertoi työpaikkahaastattelussa olevansa homo. Lastentarhan johtaja kertoi uudesta työntekijästä vanhempien illassa. Pelkästään miehen tuleminen osaksi työryhmää aiheutti muslimivanhemmissa vastarintaa. Mies ei saa kosketella heidän lapsiaan. Sitten johtaja kertoi vielä, että mies on homo. Vaikeudet melkein räjähtivät käsiin. Vanhemmat ovat lähtöisin arabimaista, Venäjältä, Turkista ja Romaniasta. Berger sanoo, että monille vanhemmille homo on automaattisesti lasten hyväksikäyttäjä.

Jyrkimmin suhtautneet vanhemmat ovat jo vetäneet lapsensa pois lastentarhasta. Nyt painostetaan myös lastentarhan johtajaa. Hän oli palkannut Bergerin, koska tämä oli tehnyt hyvän vaikutelman eikä kenenkään homoseksuaalisuus kiiinnosta Saksassa työnhaussa. Syrjintä olisi lainvastaista.

Berger tietää, että nyt liikutaan hyvin kapealla pinnalla.Hän näki jo edellisessä työpaikassaan, miten jotkut vanhemmat heijastivat omaa ahdistustaan häneen. Yhdellä vanhemmista oli omassa lapsuudessaan väärinkäyttöä ja hän pelkäsi oman lapsensa puolesta. Kuitenkin lastentarhassa normaaliin elämään kuuluu kylpeminen, vessassa käynti ja lasten koskettaminen.

Venäläisiä näkemyksiä edustava saksankielinen Sputniknews epäilee, että kyseessä on lastentarhan johdon provokaatio muslimivanhempia vastaan.”Kivikautiset asenteet” tuttuja myös länsimaissa 1900-luvun lopulla

Muslimiperheiden asenteita voi kauhistella ”kivikautisina”. Kuitenkin on hyvä muistaa, että lähes kaikkialla Euroopassa vielä 1980-luvulla suhtauduttiin hyvin epäillen mm. homo-opettajiin. Saksassa homopykälät poistettiin laista vasta 1994 ja Suomessa kehotuskielto poistui 1998. Venäjällä homoseksuaalisuus on suuri tabu, josta puhuminen on lähes kokonaan estetty. Afganistanissa, Marokossa, Egyptissä, Syyriassa tai Bangladesissa homoseksuaalisuudesta seuraa vankeusrangaistus ja Iranissa, Jemenissä tai Sudanissa kuolemanrangaistus.

www.tagesspiegel.de

Mutta omankin maan kanta-asukkaat voivat olla tiukkalinjaisia. Läntisessä Saksassa (mm. Stuttgartissa) on vuosia käyty kiistaa siitä, että kouluihin ei saa tuoda seksuaaliopetusta. Transihmisten erilaisuutta ei haluta hyväksyä. Suomessakin keskustelu tytöistä ja pojista on päätynyt yhden puolueen kuntavaaliohjelmaan saakka: kouluihin ei haluta yhteisvessoja vaan tyttöjen ja poikien vessat erikseen. Ja sukupuolia on kaksi. Meilläkin on omat ennakkoluulopesäkkeet.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Tom of Finland skeittilautoihin

Sami Mollgren • 28.03.2017 09:55 • 5 kommenttia. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA

(kuva: Happy Hour Skateboards)

Rullalautatarvikkeita ja vaatteita tuottava suomalaisyritys aloittaa yhteistyön Tom of Finland foundationin kanssa. Happy Hour Skateboards tuo huhtikuussa myyntiin ToF-kuvastolla varustettuja tuotteita.

Yritys kertoo tiedotteessaan, että Happy Hour Skateboardsin uusissa dekeissä nähdään Tom of Finlandin eli Touko Laaksosen alkuperäiset kuvitukset.

- Tom of Finland Foundationin kanssa tehdyllä yhteistyömallistolla Happy Hour Skateboards haluaa kunnioittaa Suomen kansainvälisesti tunnetuinta taiteilijaa ja olla osaltaan edistämässä suvaitsevaisuutta skeittialalla, kerrotaan tiedotteessa.

Happy Hour Skateboards X Tom of Finland -mallisto sisältää kolme erilaista Tom of Finland -aiheista skeittidekkiä sekä limited edition -vaatemalliston, johon kuuluu t-paitoja, huppareita ja kangaskasseja.

Kauppoihin yhteistyömallisto tulee lauantaina 8. huhtikuuta 2017.

Happy Hour Skateboards kertoo tiedotteessaan yhteistyön saaneen alkunsa, kun Happy Hourin perustaja Jarkko Poropudas tapasi Tom of Finland Foundationin puheenjohtajan Durk Dehnerin Mr. Leather Europe -kisoissa, jotka pidettiin Helsingissä viime elokuussa.

- Oluet juotuamme olimme molemmat sitä mieltä, että tämä pitää tehdä, Poropudas sanoo.

- Kun liikkuu maailmalla skeittipiireissä, huomaa, että Suomesta tunnetaan Arto Saari ja Tom of Finland. Tämä on meidän kunnianosoituksemme Suomen kansainvälisesti tunnetuimmalle taiteilijalle. Haluamme myös omalta osaltamme edistää paitsi seksuaalivähemmistöjen oikeuksia yleisemmin, myös skeittialan suvaitsevaisuutta, hän jatkaa.

Happy Hour Skateboards X Tom of Finland -mallisto pohjautuu Touko Laaksosen alkuperäisteoksiin "Day & Night" (1980) ja "Fuck The World" (1976).

Kaksiosainen "Day & Night" -teos esittää Tom of Finland -miestä päivä- ja yörooleissaan – päivällä kravatti kaulassa, yöllä mustassa nahassa. Se heijastaa monen skeittaajien elämää, jossa päivällä käydään töissä ja illalla skeitataan ja eletään muutenkin omannäköistä elämää.

Yritys toteaa tiedotteessaan yhteistyömalliston olevan kansainvälisestikin rohkea ja ajankohtainen hanke. Suvaitsevaisuus on skeittaajien keskuudessa nyt puhutumpi aihe kuin koskaan.

- Skeittaus on pitkään nähty maskuliinisena lajina, jossa seksuaalisuuden eri suuntauksille ei ole aina löytynyt sijaa. Laji on kuitenkin muutoksessa. Syyskuussa ensimmäinen amerikkalainen ammattilaisskeittaaja tuli kaapista. Skeittilegenda Brian Anderson paljasti Vice-tuotantoyhtiön dokumentissa, ettei hän uskaltanut vuosiin puhua seksuaalisesta suuntautumisestaan ammattiskeittauksen machokulttuurissa.

- Toivottavasti myös Suomessa kaikenikäiset skeittaajat uskaltavat olla juuri sellaisia kuin ovat, Poropudas lisää.

Tiedotteessa kerrotaan vuonna 2002 perustetun Happy Hour Skateboardsin olevan Suomen vanhimpia yhtäjaksoisesti toimineita skeittimerkkejä. Rullalautatarvikkeita ja vaatteita tuottava Happy Hour Skateboards on skeittaajavetoinen: sen omistaa pitkän linjan skeittaaja Jarkko Poropudas, tuotantoa sekä jakelua hoitaa Oki Kalaoja (Four Down Distribution) ja graafisesta ilmeesta vastaa Mikko Kempas. Happy Hourin tiimiin kuuluu 12 skeittaajaa Helsingistä Ouluun.

Viime vuosina Tom of Finland -kuvasto on esiintynyt esimerkiksi postimerkeissä, tekstiileissä, sammutuspeitteissä ja kahvipaketeissa.


(kuva: Happy Hour Skateboards)
(kuva: Happy Hour Skateboards)

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Seksuaalista häirintää - mitä häiriköiden päässä oikein liikkuu?

Sami Mollgren • 26.03.2017 13:30 • 7 kommenttia. NÄKÖKULMAT • KOTIMAA
Perjantaina 24. maaliskuuta Vuoden homoksi alkuvuodesta valittu Tuure Boelius vastaa videoblogissaan seuraajiensa lähettämiin kysymyksiin. Video on otsikoitu "Pippelikuvia ja panopyyntöjä!". Boelius muun asian muassa ottaa esiin saamansa kyseenalaisena pitämänsä ehdotukset.

- Sen jälkeen kun tulit kaapista ulos, oletko saanut paljon ällöttäviä tai limaisia treffipyyntöjä, kysyy eräs Boeliukselle kysymyksen lähettänyt.

Boelius vastaa, että varsinaisia "treffipyyntöjä" ei juuri ole tullut.

- Saan enemmän sähköpostiin sellasia pippelikuvia ja panopyyntöjä "et hei Tuure oisko pikkukivaa, täs kuva mun peeniksestäni", kertoo Boelius videopostauksessaan.

Boelius sanoo videollaan napakasti, ettei halua vastaanottaa kuvia sukupuolielimistä.

On hyvä, että tämä teki julkiseksi asian, joka häntä ilmiselvästi häiritsee - ja joka ei ole lainkaan harvinaista. Törkeän seksuaalisen häirinnän kohteeksi joutuvat sekä nuoret että varttuneemmat, niin miehet kuin naisetkin, seksuaalisesta suuntautuneisuudestaan riippumatta. Unohtaa ei saa myöskään sukupuolivähemmistöihin kuuluvia, joiden sukupuolisuuteen liittyvä identiteetti joutuu usein vielä rankemman seksualisoinnin kohteeksi.

Seuranhakupalveluiden viestittelyssä sensuroimaton kuvitus yleistä

Erilaisissa sähköisissä seuranhakupalveluissa miehet oheistavat viestiinsä varustuksestaan ottamiaan kuvia - tai paremminkin nostavat kuvat pääasiaksi. Seuranhakupalveluissa suorasukainen kommunikaatio onkin muotoutunut käytännöksi - mutta tällaiseen palveluun hakeutunut yleensä tietää, mitä odottaa. Toisaalta useimmissa palveluissa on mahdollisuus määritellä, millaista seuraa on etsimässä ja siten säädellä yhteydenottojen laatua.

Vaikka suorasukaisuus korostuukin etenkin välineissä, joissa miehet etsivät kontaktia toisiin miehiin, ei ilmiö tietenkään ole yksistään miesten välisen seuranhaun erikoisuus. Naisetkin saattavat tuoda esiin rintavarustustaan miehille osoittamassaan seuranhakuviestinnässä. Millaiset lainalaisuudet on naisten välisessä sähköisessä seuranhaussa?

Erään näkökulman mukaan miesten välisen seuranhaun suorasukaisemman luonteen taustat ovat biologiset; naiset etsivät miehiä keskimääräisesti todennäköisemmin pitkäkestoisempaa suhdetta, ja yhteyttä keskenään etsivien sukupuolet sanelevat seuranhaun lainalaisuuksia.

Homous näyttäytyy yhä yliseksualisoituna

Vaikka homot ja samaa sukupuolta olevien väliset suhteet nähdään yhä useammin "normaalina", ovat historian varjot yhä läsnä. Marginaaliin ajettuun vähemmistöön kuuluvat joutuivat yhteiskuntaan kelvatakseen yleensä ylläpitämään jonkinlaista heterokulissia - ja etsimään läheisyyden ja ihmisten välisen lämmön muruja piilossa ja salaa.

Monet homoseksuaalisuuteen ja miesten väliseen seksuaaliseen kanssakäymiseen liittyvistä stereotypioista ja ennakkokäsityksistä ovat pornoteollisuuden aikaansaannosta. Mukaan on limittynyt tarinoita esimerkiksi marginaaliin työnnettyjen mutta seksuaalisesti aktiivisten homomiesten seuranetsintäkulttuurin erityispiirteistä. Homoseksuaalisuus marginalisoituna ilmiönä on vuosikymmenet kuplinut yleisön näkyville lähinnä tällaisen kautta, äärimmäisen seksikeskeisenä.

Mutta henkilökohtaisesti lähetetty sähköposti?

On totisesti ihmeteltävä kikkelikuvilla ryyditettyjä ehdotuksia jonkun sähköpostiin tai muuhun henkilökohtaiseen viestikanavaan lähettävien kykyä ajatella muulla kuin sukuelimillään. Mitä tällaisten viestien lähettäjien päässä liikkuu, vai liikkuuko yhtään mitään? Mistä syntyy oletus, että joku haluaisi pyytämättä sähköpostiinsa kuvia toisten "vehkeistä" tai että sellaisten lähettäminen olisi millään tavoin asiallinen tapa lähestyä ketään toista ihmistä? Näkevätkö nämä jonkun homouden vain pelkkänä loputtomana seksuaalisena haluna?

Voitaisiinko oppia kunnioittamaan ihmisten oikeutta olla joutumatta sen paremmin fyysisen kuin verbaalisenkaan seksuaalisen häirinnän kohteeksi? Yhtä hyvin niin baarissa, työpaikoilla, kouluissa kuin sähköisissä kanavissakin.

Julkinen kaapistatulokaan ei ole lupa asiattomalle lähestymiselle.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Ruotsi: korvauksia steriloiduille transsukupuolisille

Sami Mollgren • 26.03.2017 11:10 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU
Ruotsi aikoo maksaa korvauksia sterilisaatioon sukupuolen korjauksen yhteydessä pakotetuille transsukupuolisille henkilöille.

Vuosien 1972 ja 2013 välisenä aikana sterilointipakkoon joutui alistumaan noin 800 ihmistä. Dagens Nyheterin mukaan hallituksen esityksen mukainen korvaussumma olisi 225 000 kruunua (noin 24 000 euroa).

Joulukuussa 2012 oikeus päätti, että sterilointipakko oli ristiriidassa Ruotsin perustuslain ja Euroopan ihmisoikeussopimuksen kanssa. Päätös lopetti vaatimuksen lisääntymiskyvyttömyydestä tammikuussa 2013.

Ruotsissa keskustellaan parhaillaan myös muutoksesta, jossa juridinen sukupuoli ja lääketieteellinen sukupuolen korjaaminen erotettaisiin toisistaan. Käytännössä se antaisi yksilölle oikeuden päättää itse juridisen sukupuolensa. Hallituksen suunnitelmista kertoi Aftonbladetin mukaan kulttuuri- ja demokratiaministeri Alice Bah Kuhnke.

Joukko transsukupuolisia henkilöitä on useamman vuoden ajan vaatinut valtiolta anteeksipyyntöä ja korvauksia. Tähän asti korvauksista on kieltäydytty.

Ruotsissa vuoteen 1975 asti noudatetun ns. rotuhygieniaohjelman perusteella erilaisista syistä pakkosteriloiduille noin 230 000 henkilölle maksettiin vuonna 1999 korvauksia. Myös Suomessa on ennen vuotta 1970 steriloitu ihmisiä vastaavanlaisen käytännön nimissä, mutta Suomessa ei ole päädytty korvauksiin.

Suomessa translain uudistus on jumissa

Nykyinen lainsäädäntö pakottaa sukupuoltaan korjaavan henkilön lisääntymiskyvyttömiksi, mutta Suomessakin on keskusteltu translain uudistamisesta. Pakkosterilointilaki on herättänyt ulkomaita myöten huomioita Suomen lainsäädännön syrjivyydestä. Esimerkiksi YK:n Kidutuksen vastainen komitea on kiinnittänyt huomiota Suomen lainsäädännön ongelmiin asiassa.

Sosiaali- ja terveysministeriö on laatinut lakiesityksen translain kokonaisuudistuksesta, mutta edellisellä hallituksessa mukana olleet kristillisdemokraatit estivät esityksen tuomisen eduskunnan käsiteltäväksi, ja tällä hallituskaudella perussuomalaiset ovat olleet esityksen eduskuntakäsittelyn tulppana.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Muumimaiset hahmot Image-lehden kannessa Tom of Finlandin hengessä - Janssonin perikunta hermostui

Sami Mollgren • 26.03.2017 09:55 • 16 kommenttia. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA

Imagessa julkaistuissa piirroksissa muumien näköiset hahmot on puettu ToF -kuvaston henkisesti. Kuvitus liittyy Antti Holman artikkeliin, jossa käsitellään ToF-hahmojen muuttumista koko kansan maskotiksi, kuvitukseksi esimerkiksi pyyhkeisiin.
Image-lehden kansikuvassa on Tom of Finland -kuvaston mukaisiin asusteisiin sonnustautuneita muumeja muistuttavia hahmoja. Muumien luojan Tove Janssonin jälkeläiset suhtautuvat asiaan tekijänoikeusrikkomuksena.

Kansikuva liittyy lehden samassa numerossa julkaistuun Antti Holman kirjoitukseen. Holma käsittelee kirjoituksessaan yhtä seksuaalista alakulttuuria edustavan Tom of Finland -kuvaston päätymistä koko kansan maskotiksi. Otsikolla “Munavangin laulu” julkaistussa artikkelissa kysytään, että “miten ihmeessä Tom of Finlandin nahkaiset homosonnit löysivät patalappuihin ja lakanoihin painettuna tiensä ihan tavallisten anoppien joululahjapaketteihin”. Holman pohtii artikkelissa myös miehisyyttä, seksuaalisuutta, seksuaaliseen suuntautuneisuuteen liittyviä arvohierarkioita, Tom of Finland -hypeä ja prosessia, jossa “Tom of Finlandindin piirtämä unelmamies Kake on muuttunut Muumipeikoksi”.

Kiistelyn kohteeksi joutuneet kuvat piirtänyt Sami Saramäki kertoo, että kansia on kolme erilaista. Kaikki kolme kuvaa nähdään jokaisessa lehdessä itse jutun yhteydessä. Imagen päätoimittaja Heikki Valkama puolestaan kertoo, että lehti on herättänyt kiinnostusta ulkomaita myöten.

Muumien tekijänoikeuksia hallitseva Moomin Characters vaatii muumi-kuvaston käyttämisestä luvan pyytämistä. Image ei kuitenkaan ollut kysynyt kysynyt yritykseltä lupaa Muumi-hahmojen käytöstä, koska se katsoo julkaistujen kuvien edustavan parodiaa ja kuvien julkaisun journalistista tekoa. Image-lehden Valkama kertoo, että Moomin Characters on lähestynyt lehteä korvausvaatimuskirjeellä.

Helsingin Sanomat kertoo, että Imagen Valkaman mukaan satiiria ei voisi tehdä esimerkiksi pääministeristä, jos lupia jouduttaisiin kyselemään etukäteen. Moomin Charactersin toimitusjohtaja Roleff Kråkström kuitenkin katsoo, ettei kyse ole satiirista. Hän myös muistuttaa, että pääministeri ei ole tavaramerkki, mutta muumi on. Lisäksi Imagen kannessa esiintyy suojattu Moomin-sana muodossa “Moomin of Finland”. Myöskään Kaj Stenvallin ankkamaalaukset eivät Kråkströmin mukaan rinnastu nahka-asuisiin muumeihin, sillä Stenvall ei ole käyttänyt Aku Ankan tavaramerkkiä. Kråkström sanoo lehdelle, että muumit hahmoina ja sanoina ovat Tove Janssonin luoma kokonaisteos, kun taas Stenvallin ankkahahmot geneerisiä ankkahahmoja.

Helsingin Sanomien mukaan Kråkströmiä ei häiritse muumien yhdistäminen Tom of Finlandiin. Hän myös toteaa Holman kirjoittaman artikkelin olevan kiinnostavan ja asianmukaisen.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Alkolan talo on nyt peruskorjattu

vaeltaja2006 • 26.03.2017 09:42 • 7 kommenttia. HLBTI-HISTORIAA

Vuosina 2002-2011 tässä oli DTM
Alkolan talo eli Iso Roobertinkatu 28 on viime syksyn aikana tullut esiin rakennustelineiden alta. Vuonna 1938 valmistuneen talon ulkopinta on kaunista liuskekiveä. Entisen DTM:n tiloissa on nyt hyväntekeväisyysmyymälä Fida.

Gay Night Club DTM oli tässä talossa vuosina 2002-2011. Samaan aikaan kun DTM lopetti Isolla Roobertinkadulla, sitä pyörittänyt Ravintola Oy Afrodite meni konkurssiin. Nyt monet ihmettelevät, että hyväntekeväisyysmyymälä eli ”kirpputori” menestyy (?) samoissa tiloissa.

Talolla on maineikas historia. Töölöläinen-lehti kertoo, että funkkistalon on suunnitellut arkkitehti Kaarlo Borg. Se rakennettiin Oy Alkoholiliike Ab:n pääkonttoriksi. Kolmessa alimmassa kerroksessa oli ravintolatoimintaa. Alakerran kansanomaisessa ravintolassa istuttiin puupenkeillä. Yläkerrassa oli hienompi miljöö. Sodan jälkeen 50-luvulla kolmas kerros muutettiin johtajien työhuoneiksi.

1960-luvulta alkaen tiloissa oli ravintola Vanha Roberts ja alakerrassa Zillertal. Yläkertaan noustiin hienoja, leveitä kierreportaita pitkin. Päiväsaikaan siellä nautittiin lounasta rauhallisessa ympäristössä. Iltaisin tanssittiin.

Vuonna 1975 ilmestyneen kirjan ”Puhvelista punatulkkuun” mukaan talon omisti silloin Yhtyneet Ravintolat.Nyt peruskorjauksen jälkeen julkisivu nousee selkeästi esiin. Toisen kerroksen korkeudella on kaksi kiveen veistettyä reliefiä, joissa on ihmisfiguureja. Ikkunat ovat suuria, ikkunanpuitteet tammea. Fidan valomainos on tehty samanlaisilla kirjasimilla, joilla aikoinaan oli teksti Alkola. Museoviraston kanssa on neuvoteltu neonvalotekstistä.

Ensimmäiset uudisasukkaat ovat jo muuttaneet taloon. Oliko talossa asukkaita DTM:n aikaan? Ehkä ei ollut, mutta jos oli, niin heidät on nyt karkotettu. Tämä on tyypillinen ilmiö kaikkialla suurissa kaupungeissa: talot peruskorjataan, entiset asukkaat häädetään ja uutta maksukykyistä väkeä tulee tilalle. Onko näin käynyt Alkolassa, siitä ei ole varmuutta. Talossa on 32 uutta asuntoa, vapaana vielä 14. Asuntoja markkinoidaan niille, jotka haluavat kodin kävelykadun varrelta tai jotka haluavat kakkosasunnon keskeltä kaupunkia. Neliöhinnat vaihtelevat 7 400 -12 000. Ihanteellinen paikka jollekin homo- tai lesbosinkulle, ja jos oma raha ei riitä, kannattaa puhua mammalle ja papalle, jos vaikka sieltä tulisi apua.

Nyt on alettu rakentaa yksiöitä. Tässä talossa on useita yksiöitä, pinta-alat 34-62 neliötä. Näin Töölöläinen-lehti kuvaa yhtä 50 neliön yksiötä: neljäs kerros, pylvään rytmittämä avara loft-tyyppinen tila ilmavan avokeittiösyvennyksen kera. Saunallinen kylpyhuone poikkeuksellisen iso. Esteetön. Kruununa iso sisäpihan puoleinen terassiparveke.

Uniikkia on talon keskelle lohkaistu valopiha. Sellaisiin on tutustuttu seuramatkoilla. Halvoissa huoneissa voi olla näkymä vain valopihalle, joka on synkkä kuilu, mutta ylhäällä pilkottaa valo. Sinne voi heittää pikku roskat ja tupakantumpit. Alkolassa valopiha on varmaan paremmin suunniteltu ja pidetään siistinä. Asunnoista valopihalle on vain lasitiili-ikkunoita, joista kajastuu päivänvalo.

Talossa on myös uusi, korkeatasoinen penthouse eli ullakkoasunto. Koska talolla ei ole omaa pihaa, piharakennuksen katolla on kaikkien käytössä oleva kattoterassi. Sinne saadaan viheristutuksia. Kellarissa on iso polkupyörävarasto, pesula, kuivaus, kerhotila ja sauna.

Näin muuttuu asuminen. Huonoimmassa asemassa ovat sinkut, joista harvalla on niin suuret tulot, että pystyisi asumaan kantakaupungissa tapahtumien lähellä. Mutta tämä kohde sopii hyvin Priden sateenkaarikävelyn yhdeksi kohteeksi. Saisikohan talon sisätiloihin kiertokäynnin?

Tuntuu siltä, että Isolla Roobertinkadulla on ikuisesti käynnissä katutöitä. Katunäkymät ovat epäviihtyisiä. Nyt on luvassa, että kadun peruskorjaus saadaan päätökseen syksyllä 2017.
Vanha kuva ajoilta, jolloin DTM oli vielä täällä

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Yhteiskuntaluokka vaikuttaa jopa puolison valintaan

vaeltaja2006 • 25.03.2017 17:31 • 12 kommenttia. IHMISIÄ JA ILMIÖITÄ

Tohtori Tuula Juvonen viimeisimmän kirjansa julkistustilaisuudessa 2015.
Yhteiskuntaluokka määrää aika paljon, millaisen aviopuolison valitset. Harvoin valitaan puoliso toisesta yhteiskuntaluokasta. Asia on jälleen ajankohtainen. Helsingin Sanomissa haastateltiin tutkija Tuula Juvosta, jonka puoliso on tehdastyöläinen.

Yhteiskuntaluokista alettiin keskustella runsaammin vuonnna 2007, kun Katriina Järvinen ja Laura Kolbe julkaisivat kirjan Luokkaretkellä hyvinvointiyhteiskunnassa (2007). Ruotsissa on käyty keskustelua luokista jo aikaisemmin, ja siellä sana ”luokkaretki” (klassresa) on tarkoittanut työväenluokasta lähtöisin olevan sosiaalista nousua kohti keskiluokkaa. Suomessa on ollut vaikeampi puhua omasta luokkataustata kuin Ruotsissa.

2000-luvulla luokkaerot ovat yhä totta vaikka ne ovat peitellymmin esillä. Lääkärien lapsista tulee hyvin usein lääkäreitä ja juristien lapsista juristeja. Katriina Järvinen kertoo hyvin elävästi, miten hän kohtasi luokkaerot. Hän itse oli työväenluokasta mutta tuli opiskelemaan Helsinkiin. Hän tutustui porvariston hillittyyn charmiin vappuna, kun hän liittyi iloiseen seurueeseen. Yksi tyttö pyysi käymään hänen kotonaan Fredalla tervehtimässä vanhempiaan. Jugend-asunnon sali oli täynnä hillitysti pukeutunutta väkeä kilistelemässä laseja ja nyökyttelemässä toisilleen. Puheensorinasta kuului lauseita ”väitöskirja”, ”virka”, ”Meidän Timo aloitti kauppakorkeassa”.

Katriina Järvisen yhteenveto kirjassa oli, että ns. ylemmät yhteiskuntaluokat ovat erittäin tarkkoja käyttäytymisestä, puhetavoista ja pukeutumisesta. Englannin kaltaisessa luokkayhteiskunnassa nuorella ihmisellä ei ole edes valinnanvaraa. Jo lapsesta asti hänelle on valmiiksi suunniteltu koulutuspaketti, asuinpaikka, harrastukset, jopa ryhmä, josta pitää valita puoliso. Taustaltaan työväenluokkainen ihminen ei lapsuudessaan näe eikä omaksu samaa tyylitietoisuutta. Hänellä ei ole samaa velvoittavaa sukutaustaa, joten tavallaan elämä onkin helpompaa ja voi elää elämää omalla tavallaan, tosin rahallisesti niukemmin.

Yhteiskuntaluokkien käsite on jonkin verran hämärtynyt siitä, mitä se oli 1900-luvun alussa. Tohtori Mari Käyhkö Itä-Suomen yliopistosta on tutkinut yhteiskuntaluokkia ja liikkumista yli luokkarajojen ja sanoo, että tasa-arvo on myytti. Yritetään sanoa, että ihmisen menestys riippuu ihmisestä itsestään, vaikka tosiasiat osoittavat, että monet elämänvaiheet riippuivat siitä, mihin luokkaan ihminen on syntynyt.

Ihmisen sosiaalinen asema halutaan usein pitää piilossa, vaikka se näkyykin ulospäin. Sen näkee siitä, millainen auto, miten pukeutuu, missä ja miten asuu. Sosiaalinen asema vaikuttaa rakkauteen. Puolisoksi valitaan mielellään samanlaisessa sosiaalisessa asemassa oleva. Helpoimmmin tutustutaan samoissa piireissä liikkuviin. Viime vuosina ylemmissä yhteiskuntaluokissa naiset ovat nousseet koulutetuimpien joukkoon. Helsingin yliopistossa 70% opiskelijoista on naisia. Kelpaavatko paremmin koulutetuille naisille vähemmän koulutetut ja heikommassa sosiaalisessa asemassa olevat miehet? Huhuja on kuultu, että esim. poliisit ja palomiehet alkavat jo kelvata. Ongelmia yhteiselämään voivat aiheuttaa esim. tuloerot.


Millaisiin ihmisiin törmätään homopiireissä?

Monelle homo- ja lesboravintolassa käyneelle syntyy mielikuva siitä, että siellä voi tavata hyvin erilaisia ihmisiä. Sinne tiivistyvät kaikkien yhteiskuntaluokkien homot ja lesbot. Sama ilmiö on aikoinaan ollut homojen ulkotapaamispaikoilla. Asiaan varmaan löytyy myös tutkimustietoa eri maista.

Entä elämänkumppanin valinta? Kun rakkaus syttyy, sitä on vaikea selittää. Jokin asia toisessa ihmisessä kiehtoo. Rakastumista on selitetty jonkinlaisena leimautumisena. Jokin ominaisuus käynnistää rakastumisen: silmät, puhetapa, hymyily, kävelytyyli. Usein rakastuminen tuntuu olevan vähittäistä ja sitä edeltää seksuaalinen kokeilu, jossa myös nähdään kumppania ”pintaa syvemmältä”: ihanat reidet, vatsa, lihakset, selkä, peppu, jne. Jokin niistä tenhoaa.

Seurustelun alkuvaiheessa monet yrittävät kartoittaa uutta kumppania. Mitä hän tekee, mitä harrastaa, mitä lukee, missä asuu, miten pukeutuu, onko siisti. Joillekin kelpaa vain riittävän koulutettu akateeminen kumppani, toisille työläiseltä vaikuttava. On tärkeä vertailla. Yhteiskunnassa puhutaan ”paremmin kouluteutuista”, erona ”huonommin koulutettuihin”. Sillä ei ole yhteyttä älykkyyteen tai fiksuuteen, mutta voi olla yhteys sosiaaliseen taustaan.

Kun kadulla katsoo nuoria homomiespariskuntia, hyvin usein he ovat erittäin ”samantyyppisiä”. Joskus on sanottu, että tällainen homomies etsii itsensä kaltaista kumppania. ”Karhumiehen” puoliso on useimmiten ”karhumies”. Lesbopariskunnissa on ulkoisesti paljon enemmän eroja, mutta luultavasti heilläkin koulutustaustoilla on merkitystä. Toiset ovat sitä mieltä, että on hienoa löytää kumppanikseen aivan erilainen ihminen. Toisen ihmisen kautta voi oppia uusia asioita ja näkökulmia maailmaan. Ehkä sen takia joillakin iäkkäämmillä on nuori kumppani.


Tohtori tapasi tehdastyöläisen

Viime viikolla uutisoitiin Helsingin Sanomissa siitä, miten yliopistopiireissä valitaan puoliso. ”Puolison valitseminen omasta säädystä ja elinpiiristä on tuhansia vuosia vanha tapa”, sanoo Helsingin yliopiston sosiologian emerita professori Riitta Jallinoja. Yliopisto on markkinapaikka, jossa arvoiltaan samanlaiset ihmiset löytävät toisensa.

Toissa vuonna on tehty tutkimus, jossa todettiin, että vain joka kymmenennessä avioliitossa puolisot kuuluvat hyvin erilaiseen yhteiskuntaluokkaan. Hyvin koulutettujen seula on tarkempi. Puolisolla on oltava sama koulutustaso. Tosin yliopiston käyneelle kelpaa myös ammattikorkean käynyt.

Kaksi hyvin erilaista ihmistä löysi toisensa, kun Tampereen yliopiston naistutkimuksen dosentti ja akatemiatutkija Tuula Juvonen ja hänen naisystävänsä Ritva Pyrhönen esittäytyivät ystäville. Ritva on työskennellyt pääasiassa tehtaassa ja ollut vuosia pääluottamusmiehenä. Hän meni kansakoulusta ammattikouluun keittäjälinjalle. Hän on ollut naimisissa vuoteen 2009 saakka, ja lapsia on kolme.

Juvonen kertoo Helsingin Sanomien haastattelussa, että ”koulutuserot kävivät heti ilmi, mutta samalla kävi ilmi myös se, että Ritva oli fiksu, ilmaisi itseään vivahteikkaasti ja oli lukenut paljon”.

Tehdasduunarin ja tohtorin suhde ei ole herättänyt akateemisissa piireissä mitään polemiikkia. Pyrhönen on sanavalmis, ja hän sanoo nauttineensa illanvietoista uusien ystävien kanssa. Hän on kuitenkin huomannut, että monet akateemiset puhuvat täysin teoreettisella tavalla sellaisestakin arkisesta asiasta kuin ruoka tai sote-uudistus.

Kun on akateeminen puoliso, alkaa itsekin miettiä asioita erilaisista näkökulmista, mutta samalla akateemiselle puolisolle on voinut opettaa käytännön taitoja, sanoo Pyrhönen. Hän on nyt käynyt iltakoulua ja valmistautuu ylioppilaskirjoituksiin.


www.hs.fi


Lady Chatterleyn rakastaja

Samantyyppistä problematiikkaa on juuri tv:ssä nähdyssä elokuvassa "Lady Chatterleyn rakastaja". Elokuva on Ylen Areenassa.

areena.yle.fi


Tässä kohtauksessa Lady Chatterley ymmärtää, että rakkaus ylittää yhteiskuntaluokkien rajat» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Ovatko Yleisradion uutisjohdon linjaukset kunnossa?

Sami Mollgren • 24.03.2017 07:40 • 4 kommenttia. NÄKÖKULMAT • KOTIMAA

Yleisradion päämaja Helsingin Pasilassa
Yleisradion uutistoiminnan ympärillä kuohuu. Yhtiön uutistoiminnan vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen on ollut yleisradion uutistoiminnan riippumattomuutta ja puolueettomuutta käsittelevän keskustelun polttopisteessä.

Julkisen sanan neuvosto antoi Yleisradiolle langettavan päätöksen pääministeri Juha Sipilää koskevasta Terrafame-uutisoinnista. Neuvosto totesi Ylen luovuttaneen päätoimittaja Jääskeläisen johdolla journalistista päätösvaltaa toimituksen ulkopuolelle, käytännössä Yleä tuohtuneilla viesteillä uutisoinnista tuohtuneelle pääministeri Sipilälle.

Ylen tunnettuja toimittajia on eronnut yhtiön palveluksesta, ja perusteluissa on esitetty kritiikkiä Jääskeläisen toiminnasta journalistisen linjan suhteen. Ainakin toistaiseksi yleisradioyhtiön johto seisoo erikoiseen valoon ajautuneen Jääskeläisen tukena.

Pääministeriin liittyvän uutisoinnin lisäksi kysymyksiä on herännyt myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyvästä uutisoinnista, sillä Jääskeläinen on tehnyt linjanvetoja myös avioliittolain uudistusta koskettavissa aiheissa.

Ei "Tasa-arvoiselle avioliittolaille"

Syksyllä 2014, kun eduskunta käsitteli avioliittolain uudistusta, kielsi Jääskeläinen toimittajia käyttämästä lakialoitteesta nimeä "tasa-arvoinen avioliittolaki", vaikka eduskunnassakin nimi oli käytössä. Jääskeläisen mukaan kyseinen termi oli "suunniteltu luomaan positiivisia mielikuvia" ja siksi "kantaaottavana" hänen mielestään sopimaton.

- Linjamme on entinen. Emme ota kantaa lakiin käyttämällä nimeä, joka on suunniteltu luomaan positiivisia mielikuvia, totesi Jääskeläinen.

Kyllä "Aidolle avioliitolle"

Kun sukupuolineutraalia avioliittolainsäädäntöä vastustavat edistivät omaa agendaansa Aito avioliitto -nimisellä kansalaisaloitteella, ei Jääskeläisellä ollut mitään sitä vastaan, että Yleisradion uutisoinnissa asiaa pidettiin esillä sillä nimellä.

Jääskeläinen ei katsonut, että kyseinen termi olisi suunniteltu luomaan positiivisia mielikuvia tai olisi kantaaottava. Aito avioliitto on Jääskeläiselle kaikesta päätellen siis ihan okei.

Tasapuolista?

Käsitteet tasa-arvo ja aito ovat molemmat yleisesti myönteiseksi miellettyjä asioita. On hyvin vaikea nähdä, miksi niistä toinen olisi vaikkapa lakialoitteen nimessä enemmän kantaaottava kuin toinen. Tai että toinen olisi suunniteltu luomaan positiivisia mielikuvia enemmän kuin toinen. Molemmissa tapauksissa puntarissa olevat käsitteet sisältyivät yhtäläisesti aloitteen viralliseen nimeen.

Kuitenkin vain toista sopi käyttää uutisoinnissa ja toista ei.

Yleisö voikin hyvällä syyllä kysyä sitä, että millä journalistisella perusteella toista kohdeltiin eri tavoin koin toista. Sitäkin voi kysyä, onko ratkaisun tehnyt sittenkään pohtinut asiaa ensisijaisesti journalistisesta näkökulmasta vai ehkä jostain muusta näkökulmasta.

Yleisradion uutistoiminnan palkkalistoilla on myös hlbti-vähemmistöihin kuuluvia henkilöitä, joita tällaiset työnantajan tekemät linjaukset koskettavat henkilökohtaisesti. On vaikea nähdä, ettei työnantajan linjaus näyttäytyisi samalla suhtautumisena hlbti-vähemmistöön kuuluviin työntekijöihinsä.

Voi miettiä, onko ratkaisun tehnyt henkilö oikeasti henkilö paikallaan?


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Salatut elämät: Lari poistuu sarjasta

Sami Mollgren • 24.03.2017 06:18 • 1 kommentti. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA

Lari-hahmon näyttelijä Ronny Roslöf 17 vuotta täyttäneen Salatut elämät -televisiosarjan tiedotustilaisuudessa Konalan studiolla Helsingissä 15. helmikuuta 2016. (kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva)
MTV:n Salatut elämät -sarjassa Lari Väänäsen hahmoa näytellyt Ronny Roslöf jättää sarjan. Larin hahmo oli mukana sarjassa runsaat viisi vuotta, ja hahmon tarina kertoi rakkaussuhteen kehittymisestä Eliakseen (Petteri Paavola).

MTV:n verkkosivuilla kerrotaan, että hahmon tarina on tullut päätökseensä traagisen menetyksen jälkeen. Lari joutui jättämään hyvästit elämänsä rakkaudelle, Eliakselle, kun tämä kuoli traagisesti auto-onnettomuudessa 2. marraskuuta 2016 esitetyssä jaksossa.

- Osasin kyllä aavistaa tämän tulevan, sillä Larin tarina on ollut monella tapaa riippuvainen Eliaksesta. Kun Elias poistui sarjasta syksyllä, oli luonnollista että myös Larin tarina hiipui, Roslöf sanoo MTV:lle.

Larin ja Eliaksen tarina on saanut huomiota Suomen ulkopuolellakin. Tarinan käänteistä käytiin keskustelua sosiaalisessa mediassa ja YouTubeen ladattiin klippejä #larias-kohtauksista, joita tekstitettiin monille kielille. Vastaavanlaisen ilmiön on synnyttänyt Norjan television Skam-sarja, jonka kolmannella tuotantokaudella seurattiin Isakin (Tarjei Sandvik Moe) kasvua ja tämän suhdetta Eveniin (Henrik Holm).

Vuosituhannen vaihteen aikoihin Salattujen elämien yksi alkuperäisistä hahmoista, Pete Latun näyttelemä Kalle Laitela, tuli kaapista ulos. Sarjaa onkin kehuttu siitä, että se on arkipäiväistänyt homoseksuaalisuutta. Toisaalta esimerkiksi Eliaksen kuoleman yhteydessä joissain kriittisissä kommenteissa esitettiin huomioita, että klassisesti tarinoiden homosuhteisiin ja homoihin ei voi kuulua kuin traaginen loppu.

Salatut elämät -sarja on pyörinyt ruudussa vuodesta 1999 lähtien.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Saksan hallituksen lakiesitys: vankilaan joutuneille homoille maksetaan vahingonkorvausta

vaeltaja2006 • 23.03.2017 08:38 • 3 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU

Rehabilitointiprosessi alkoi tällä kertaa tästä mietinnöstä keväällä 2016.
Saksassa on jo jonkin aikaa puhuttu siitä, että homolain eli pykälän 175 perusteella oikeudessa tuomittujen sekä vankilaan päätyneiden homojen maine palautetaan ja maksetaan vahingonkorvaus. Ainakin 64 000 miestä tuomittiin vuosina 1949-94. Homoudesta tuomittuja miehiä arvioidaan olevan elossa n. 5 000. Saksan halitus hyväksyi eilen lakiesityksen. Asia menee vielä parlamentin hyväksyttäväksi.

Henkilökohtaiset vahingonkorvaukset ovat pieniä. Oikeudessa tuomituille maksetaan 3 000 euroa ja 1 500 euroa jokaisesta alkavasta vankilavuodesta. Vahingonkorvaukseen oikeutetut joutuvat itse anomaan tuomion perumista ja vahingonkorvauksia. Tämä lakiesitys ei koske niitä, jotka on tuomittu raiskauksista tai alaikäisiin sekaantumisesta.

Lisäksi on jo maksettu kollektiivista vahingonkorvausta. Magnus Horschfeld -säätiö saa vuosittain 500 000 euroa toimintansa tueksi.

Tällä hetkellä Saksan sisäpoliittisessa myötätuulessa oleva europarlamentin entinen puheenjohtaja Martin Schulz kommentoi, että ”miehet, jotka rakastavat miehiä, pantiin maassamme vankilaan. Tähän mennessä kukaan ei ole maksanut minkäänlaista vahingonkorvausta. Kiitos, että muutat asian Heiko Maas”. Heiko Maas on sisäministeri, ja hän on hoitanut asiaa tehokkaasti menneenä vuonna.

Suomessakin on kyselty, pitäisikö vankilaan tuomittujen homomiesten maine palauttaa ja vankilatuomiot perua. Hallituksen suunnasta on tämänkaltaisiin asioihin vastattu, että tuomiot perustuvat sinä aikana vallinneisiin näkemyksiin ja lakeihin eikä niihin tule puuttua. Joitain anteeksipyyntöjä on julkisesti eistetty. Viime marraskuussa valtio pyysi anteeksi lastensuojelun sijaishuollossa kaltoinkohdelluilta lapsilta, siis huostaan otetuilta. Huonoa kohtelua oli lastenkodeissa, koulukodeissa ja perhesijoituksissa.

Valtiovallalta on vaadittu anteeksipyyntöä mm. vuoden 1918 terrorista ja kirkolta vuoden 1918 aikaisista asenteista. Arkkipiispa Mäkinen pyysi Porin Suomi-Areenalla kesällä 2014 anteeksi seksuaalivähemmistöiltä heidän huonoa kohteluaaan vuosikymmenien aikana. ”Minusta tässä on anteeksipyynnön paikka. Selittelemättä ja kiertelemättä”, arkkipiispa sanoi. Hän jatkoi: ”Se on julma osa suomalaista kertomusta, myös kirkon kertomusta”. Valtiovalta ei ole ottanut asiaan kantaa tai sanotaan, että anteeksipyyntö ei kuulu suomalaiseen järjestelmään.

Martin Schulz twiittasi. Martin Schulzilla on ilmeisesti mahdollisuudet seuraavaksi kansleriksi Merkelin jälkeen.

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
 

Arkisto

Valitse vuosi ja viikko


vain uutiset | kaikki
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2017 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy