ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


lepakkolaakso.net
kimmoliisa.net

Kulmakahvio
Sinuiksi - tuki- ja neuvontapalvelu
www.miestenkesken.fi
Palveluoppaassa mukana
Pieni Taivas ADP
ATK-palveluita, kotisivutilaa, tietokoneiden korjaukset ja asennukset.

Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta

Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta, yhdellä sivulla. Saat luettavaksesi haluamasi viikon arkiston valitsemalla vuoden ja viikon oikean reunan valikosta.

Joensuun Hohto käynnistyy

Sami Mollgren • 04.05.2015 00:32 UUTISET: PRIDE • KOTIMAA

Hohto-tapahtumaa vietetään Joensuussa 4. - 15. toukokuuta (Kuva: Hohto)
Hohto-sateenkaaritapahtumaa vietetään Joensuussa 4. - 15. toukokuuta. Hohto-viikko huipentuu lauantaina 9.5. kello 15 järjestetään Hohto-kulkueeseen.

Hohto-tapahtumaan kuuluu myös perjantaina 15.5. yhteistyössä Joensuun kaupunginteatterin kanssa järjestettävä teatteriklubi, jossa nähdään Outo homo -näytelmä.

Hohdon järjestää Joensuun seudun seksuaalinen tasavertaisuus Hobiles ry.

Kevään 2015 Hohdon kerrotaan painottuvan aiempaan tapaan kulttuuriteemoihin sateenkaaripoliittisella pohjavireellä, ja pohjoiskarjalaista sateenkaariväestöä tuodaan esiin mm. maalaustaiteen, teatterin, runouden ja elokuvan keinoin. Luvassa on myös karaokeilta, open stage -tilaisuus, lautapeli-iltamat, sateenkaarimessu ja koripalloa.

- Hohdon tarkoituksena on tarjota Pohjois-Karjalan sateenkaarikansalle ja heidän ystävilleen mahdollisuus viettää aikaa yhdessä ja olla ylpeästi oma itsensä. Samalla Hohto tuo sateenkaaren koko värikirjoa esille maakunnassamme, kertovat Hohto-sateenkaaritapahtuman järjestäjät.

- Tällä kertaa Hohdossa huomioidaan erityisesti eri sukupuolet ja sukupolvet. Viikolla muistellaan menneitä vuosikymmeniä muisteluillassa, pohditaan yhdenvertaista vanhuutta, keskustellaan ulostuloista ja luodaan uutta taidetyöpajassa.

Hohto-sateenkaaritapahtumaa on järjestetty Joensuussa vuodesta 2004 lähtien.


» Jutun oma sivu
Mr Gay World 2015 -titteli Saksaan - Suomi mukana kärkiviisikossa

Klaus Burkart, 21, Saksasta kruunattiin yöllä Etelä-Afrikan Kapkaupungissa Mr Gay World 2015 -tittelin haltijaksi.

Burkart kertoo, että hän haluaisi olla nuorille homomiehille roolimalli ja auttaa heitä kaapistatulossa. Samoin hän haluaisi muuttaa nuorten käsitystä homoseksuaalisuudesta.

- Haluaisin johdattaa maailmaa sellaiseksi, ettei olisi edes tarpeen tulla ulos, sanoo tuore Mr Gay World GayNZ-sivuston mukaan.

Burkart suunnittelee vierailevansa kouluissa ja puhuvansa kiusaamista ja homoihin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan, ja haluaisi mukaan myös kanssakilpailijansa omissa kotimaissaan.


Klaus Burkart haluaa #oneday -kampanjassaan, että jonain päivänä ei ole enää tarpeen erityisesti tulla kaapista.

GayNZ kertoo, että kärkiviisikko tämän vuoden kilpailussa oli Islannista, Belgiasta, Saksasta, Hong Kongista ja Suomesta. Suomea edusti Mr Gay Finland 2014 -kilpailun ensimmäinen perintöprinssi Tomi Lappi.» Jutun oma sivu
Vuonna 2014 parisuhteita rekisteröitiin 333

Sami Mollgren • 03.05.2015 08:40 • 5 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Tilastokeskuksen siviilisäädyn muutoksia koskevien tilastojen mukaan vuonna 2014 Suomessa rekisteröitiin yhteensä 333 parisuhdetta. Pareista 117 oli miespareja ja 216 naispareja.

Rekisteröityjen parien eroja oli 109. Miesparien eroja oli 30 ja naisparien eroja 79.

Samaa sukupuolta olevat parit ovat voineet Suomessa rekisteröidä parisuhteensa vuodesta 2002 lähtien. Ensimmäisenä vuonna rekisteröitymisiä oli 446. Sen jälkeen parisuhteita rekisteröitiin vuosittain noin 200. Vuonna 2008 määrä nousi noin 250:een ja vuodesta 2010 lukien uusien rekisteröityjen parisuhteiden määrä on ollut runsas 300. Vuonna 2013 parisuhteita rekisteröitiin 373 ja eroja oli 101. Rekisteröidyssä parisuhteessa eläviä pariskuntia on Suomessa yhteensä vajaa 3 000.

Samaa sukupuolta olevien rekisteröity parisuhde eroaa avioliitosta sisällöllisesti siten, että parisuhteen kumppaninsa kanssa rekisteröivä ei saa automaattisesti oikeutta ottaa itselleen kumppaninsa sukunimeä tai käyttää yhdysnimeä. Rekisteröidyssä parisuhteessa elävä pariskunta ei voi myöskään hakea yhdessä adoptiota. Maaliskuusta 2017 lukien myös samaa sukupuolta olevat parit voivat solmia Suomessa avioliiton.

Tilastokeskuksen väestönmuutostietojen mukaan vuonna 2014 solmittiin 24 462 avioliittoa, mikä oli 657 vähemmän kuin edellisenä vuonna. Avioeroon päättyi 13 682 avioliittoa, mikä oli 84 vähemmän kuin vuotta aiemmin. Avioerojen määrä on Tilastokeskuksen mukaan pysynyt samalla tasolla jo yli 20 vuotta.

Tilastokeskus julkaisi siviilisäädyn muutoksia käsittelevän tilastonsa 21. huhtikuuta.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Pinkkiyrittäjyyttä muualta: Saksalainen miespari pitää pensionaattia vanhassa saksalaisessa maatalossa

vaeltaja2006 • 02.05.2015 19:42 IHMISIÄ JA ILMIÖITÄ
Saksalaisen tv-kanavan NDR:n sarjassa ”Schönes landleben” (kaunista maalaiselämää) esitellään tällä viikolla miespari, joka avioitui 10 vuotta sitten, vaihtoi elämän suuntaa ja muutti maalle. Hajo Kahl ja Dirk Endrulat asuvat lähellä Rehnan pikkukaupunkia, n. 30 km Lyypekistä itään. Sieltä he löysivät oman ”mansikkapaikkansa”, Kastanienhofin. Maatilahotellin nettisivulla sateenkaarilippu kertoo jotain isäntäparista.

derkastanienhof.com

Entinen liikemies Hajo Kahl tuli Bremenistä. Silloin hän oli vielä ahkera discoissa kävijä. Nyt hän hoitaa puutarhaa ja eläimiä. On ainakin siipikarjaa ja eksoottisen oloisia villasikoja, joita suojaa paksu karvapeite. Yksi sioista on erityisesti leimautunut isäntäänsä. Hajo sanoo, että aamut maalla ovat hienoja. Jokainen sumuinen aamu on kaunis.

Entinen toimittaja Dirk Endrulat muutti tänne Hampurista. ja hän pitää huolta keittiöpuutarhasta ja pensionaattivieraiden hyvinvoinnista. Vihannesvalikoina on runsas, esim. artisokkaa, pasternakkaa, puumaista pinaattia, selleria, piparjuurta ja erilaisa salaatteja, jotka tv-kuvassa näyttävät hyvin reheviltä. Vieraita ihastuttaa eniten vanhan maalaistalon avara alakerta ja vierashuoneet, joita on neljä.

Hajon ja Dirkin yhteinen yritys alkoi jo vuonna 2004. He luopuivat vuokra-asunnoistaan kaupungissa ja ostivat maatalon. Sen kunnostaminen nykyasuun vei vuosia. Työyhteisön uusin tulokas, Mariuz, on kotoisin Romaniasta ja hän viihtyy keittiössä. Ohjelman kuvaustsen aikaan hän sai hammassäryn ja isännät järjestelivät hoidon. (Myöhemmin ohjelmanteon aikana työsuhde purkaantui,)

Viime vuonna tv:n suvaitsevaisuusviikolla miehet kertoivat, millaista on elää miesparina keskellä traditioita, mutta samalla niin, että ollaan mukana yhteiskunnalllisessa elämässä. Vaalien alla he ovat aina olleet ahkerasti mukana vaalityössä muiden lähiseudun asukkaiden kanssa. He toimivat aktiivisesti myös perinne- ja kansallispukuyhdistyksessä (Trachtverein). Tulevaisuuden haaveena heillä on aloittaa Kastanienhofissa ikäänyneiden asumispalveluja (erityisesti ystäväpiirille). Nyt rakennetaan viikonloppuhuonetta nuoremmalle ystävälle.
Lähiseudulla on toinen samantyyppinen maatalo, mutta sitä isännöi kaksi naista, kaksi Monikaa. Naispariskunnalla oma tila, Storchenhof (”haikarahovi”), on ollut viisi vuotta. Välillä käydään heitä tervehtimässä (29 min alusta). Pensionaatin sijasta heillä on leirintä- ja asuntovaunualue ja tarvittavat palvelut. Tuttavat ja ystävät olivat hyvin epäuskoisia, kun he päättivät muuttaa Kölnistä maalle Pohjois-Saksaan. Kuitenkin kokemukset ovat olleet hyvät. He ovat oppineet tuntemaan paikallisia asukkaita, eikä kenelläkään ole valittamista. Enakkoluulot vähenivät varsin nopeasti.

www.bauernhofurlaub.de

Tv-ohjelma on saksankielinen, mutta sen kauniit miljöökuvat ja kuvaukset arkisesta aherruksesta kertovat paljon. Työpäivät ovat pitkiä, usein 12-16 tuntia. Meillä Suomessakin on pariskuntia, jotka ovat uskaltautuneet ulos entisistä ympyröistä ja muuttaneet maalle. Rohkeutta, käden taitoja ja ahkeruutta se vaatii.


Kastanienhofin pariskunta, Kuva youtubesta
Storchenhofin naispariskunta, kuva youtubesta

» Jutun oma sivu
Mr ja Miss Gay Finland 2015 -kilpailujen ilmoittautumiset käynnissä

Sami Mollgren • 02.05.2015 15:47 UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA

Mr Gay Finland ja Miss Gay Finland valitaan Helsinki Pride -viikolla.
Huhtikuun puolivälissä alkaneet Mr Gay Finland 2015 ja Miss Gay Finland 2015 -kilpailujen ilmoittautumiset jatkuvat 6. toukokuuta asti. Finalistit on määrä julkistaa kesäkuun alussa ja molempien kilpailujen finaalitapahtumat ovat Helsinki Pride -viikolla Ravintola dtm:ssä.

Kuudes Mr Gay Finland -kilpailu

Mr Gay Finland -kilpailussa valitaan järjestäjien mukaan "vuodeksi Suomen fiksuin ja komein homomies toimimaan hyvän tahdon lähettiläänä sekä esikuvana suomalaisille seksuaalivähemmistöille. Tarkoituksena on edistää homomiesten yhteisöllisyyttä ja seksuaalivähemmistöjen tasa-arvoisuutta, sekä tukea ylpeyttä olla avoimesti oma itsensä". Mr Gay Finland -kilpailun finaalitapahtuma on torstaina 25. kesäkuuta.

Mr Gay Finland -kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2010. Ensimmäiseksi tittelin haltijaksi valittiin tuolloin Kenneth Liukkonen. Seuraavien vuosien Misterit olivat Jussi Laitinen, Janne Tiilikainen, Aleks Vehkala ja Peter Linden. Kunkin vuoden voittajat ovat edustaneet Suomea kansainvälisissä Mr. Gay Europe ja Mr. Gay World -kilpailuissa. Tuore Mr Gay Finland on perinteisesti ollut myös näkyvästi esillä Helsinki Pride -kulkueessa ja puistojuhlassa. Tänä vuonna kulkue ja puistojuhla järjestetään lauantain 27.6.2015.

- Mr. Gay Finland on myös hyväntekeväisyyttä, sillä kilpailun voitto lahjoitetaan vuosittain vaihtuvaan hyväntekeväisyyskohteeseen. Aikaisempina vuosina lahjoitus on osoitettu Amnestyn HLBTI-ryhmälle, North Pride -tapahtumalle, Helsinki Pride -kaupunkifestivaalille, Hiv-tukikeskukselle ja Trans-tukipisteelle, kerrotaan Mr Gay Finland -kilpailun taustavoimista.

Kolmas Miss Gay Finland -kilpailu

Miss Gay Finland -kilpailu järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2013. Miss Gay Finlandiksi valittiin tuolloin Leena Luuri. Toiseksi tittelin haltijaksi valittiin vuonna 2014 Melanie Orenius.

- Olet sitten bisse, lepakko, trans, butch, femme, dyke, queer, leidi, rouva, poliisi, lentoemo, naistutkija tai mitä ikinä, voit hakea kilpailuun. Kaikki täysi-ikäiset homo- ja biseksuaalit naiset iästä, mitoista ja tyylistä riippumatta voivat osallistua. Eikä ole väliä viihdytkö reisitaskuhousuissa vai minihameessa, kumppareissa vai korkkareissa. Finaaliin valitaan ennen kaikkea erilaisia persoonia!, todetaan Miss Gay Finland -sivustolla.

Miss Gay Finlnad -kilpailussa voittaja saa päättää, mille Setan jäsenjärjestölle ohjataan rahapalkinto.

Miss Gay Finland -kilpailun finaali järjestetään keskiviikkona 24. kesäkuuta.


» Jutun oma sivu
Mr Gay World 2015 -kilpailu huipentuu lauantaina Kapkaupungissa

Mr Gay World 2015 -kilpailu huipentuu lauantai-iltana 2.5. Kapkaupungissa Etelä-Afrikassa. Suomea edustaa Mr Gay Finland -kilpailun ensimmäinen perintöprinssi Tomi Lappi.

Lappi kilpailee Mr Gay World -tittelistä kahdenkymmenen eri puolilta maailmaa tulevan miehen kanssa. Kilpailuviikko käynnistyi 26. huhtikuuta ja viikon mittaan kilpailijat ovat joutuneet suorittamaan erilaisia tehtäviä, joiden perusteella heidät laitetaan paremmuusjärjestykseen.


Suomea edustavan Tomi Lapin esittelyvideo

Tällä kertaa Suomea edustaa ensimmäinen perintöprinssi, koska vuoden 2014 Mr Gay Finland Peter Linden osallistui Mr Gay World -kilpailuun jo kesällä 2014.

Mr Gay Finland 2014 -sivuilla kerrotaan, että nykyään Helsingissä asuva Tomi Lappi on syntynyt Saksassa. Hän aloitti kilpatanssin kuusivuotiaana, ja kilpaili 19-vuotiaaksi saakka.

Mr Gay Finland 2014 -kilpailussa parhaiten menestyneet: vasemmalta 2. perintöprinssi Ismo Poutiainen, Mr Gay Finland Peter Linden, 1. perintöprinssi Tomi Lappi ja yleisön suosikki Mikko Wivolin. (kuva: Leo Koivistoinen)

» Jutun oma sivu
Helsingin homokuoro juhlii 10-vuotissyntymäpäiväänsä juhlakonsertin merkeissä

Sami Mollgren • 02.05.2015 14:21 UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA

Helsingin gaykuoro – Helsingfors gaykör Out ´n loud (kuva: Out ´n Loud)

Helsingin gaykuoro – Helsingfors gaykör Out ´n loud juhlii syntymäpäiväänsä Helsingin konservatoriossa lauantaina 2. toukokuuta 2015 järjestettävällä juhlakonsertilla "X". Konsertti alkaa kello 18.

- Luvassa on helmiä vuosien varrelta sekä aivan uutta, varta vasten kuorolle sävellettyä musiikkia. Tunnelmat vaihtelevat Out’n loudin katkeransuloisista kaupunkitarinoista nykymusiikkiin ja kansainväliseen poppiin – riemastuttava lavashow sisältää myös yllätysvieraita, lupaa kuoro.

Kantaesityksenä kuullaan ja nähdään Jarkko Kantalan "Love Will Find Out the Way".

Kymmenvuotista taivaltaan juhliva Helsingin gaykuoro – Helsingfors gaykör Out ´n loud on nykyään 40-jäseninen kuoro. Kuoroa johtaa musiikin maisteri Hilkka Kangasniemi. Kuoron ”koti” on Helsingin kaupungin ruotsinkielisen työväenopiston Arbis, jossa kuoro harjoittelee osana Arbiksen toimintaa. Kuoro laulaa kotimaisten kielien lisäksi mm. englanniksi, ranskaksi, venäjäksi ja espanjaksi.

Keväällä 2014 kuoro julkaisi ensimmäisen pitkäsoittolevynsä Out 'n loud.

15 euron hintaisia lippuja myydään Tiketissä kello 15 asti ja mikäli tilaa vielä on, ovelta kello 17 alkaen. Helsingin konservatorio sijaitsee osoitteessa Ruoholahdentori 6, Helsinki.


» Jutun oma sivu
Applelle homopropagandasyytös Venäjällä

Sami Mollgren • 02.05.2015 14:20 • 1 kommentti. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • ULKOMAAT

Kohua Venäjällä herättänyt levyn kansikuva on nähtävissä U2-yhtyeen kotisivuilla.
Venäjän parlamentin alahuoneessa eli duumassa vaikuttava liberaalidemokraattista puoluetta (LDPR) edustava Alexander Starovoitov on vaatinut valtakunnansyyttäjä Juri Tshaikaa tutkimaan, syyllistyikö Apple Venäjän ns. homopropagandalakien vastaiseen toimintaan, kun se jakoi syyskuussa irlantilaisen U2-yhtyeen Songs of Innocence -albumin kaikille iTunesin puolelle miljardille käyttäjälle.

Asiasta kertoo brittilehti The Guardian.

Albumin kansikuvassa yhtyeen rumpali Larry Mullen Jr halaa paidattomana 18-vuotiasta samoin paidatonta poikaansa Elvistä. Yhtyeen mukaan kansi kuvaa sitä, kuinka toisen viattomuudesta on paljon helpompi pitää kiinni kuin omasta.

Starovoitov katsoo kuitenkin kyseessä olevan "laittoman sisällön tuputtamista nuorille" ja miesten välisen seksin markkinoimisesta.

Jos oikeus katsoo Applen syyllistyneen homopropagandan levittämiseen, voi yhtiö joutua maksamaan miljoonan ruplan (runsas 17 000 euroa) suuruisen sakon. Vaihtoehtona on toiminnan keskeyttäminen 90 päiväksi Venäjällä.

Kremlin mielisenä tunnettu sanomalehti Izvestija kertoo asianajaja Jevgeni Tonkista, joka sanoo olevansa valmis haastamaan Applen ja vaatimaan korvauksia oman poikansa puolesta.

Apple ja yrityksen nykyinen toimitusjohtaja Tim Cook ovat olleet aiemminkin Venäjän homoseksuaalisuutta vastustavien voimien hampaissa. Venäjän ns. homopropagandalain isänä tunnettu Vitali Milonov on esimerkiksi vaatinut avoimesti homoseksuaalisuudestaan kertoneelle Cookille maahantulokieltoa Venäjälle. Venäjällä myös poistettiin Applen edellisen, jo edesmenneen toimitusjohtaja Steve Jobsin muistomerkki.

Venäjällä hyväksyttiin kesällä 2013 ns. homopropagandalaki, joka käytännössä kieltää esimerkiksi homoseksuaalisista suhteista kertomisen myönteisessä valossa. Suurin osa kansasta katsoo homoseksuaalisuuden olevan kielteinen ilmiö, ja homovastaisella lainsäädännöllä on Venäjällä laaja kannatus.

Tietotekniikkajätti Apple taas on lukuisissa yhteyksissä osoittanut tukensa hlbti-vähemmistöille.

Aiemmin keväällä Applen iPhoneissa ja iPadeissa käytettävän Siri-puheentunnistusapuohjelman venäjänkielisen version huomattiin huhtikuun alkupuolella käyttäytyvän "homofobisesti". Kun käyttäjä kysyi homoseksuaalisuutta sivuavia kysymyksiä, ohjelma antoi väisteleviä vastauksia. Applen raportoitiin kuitenkin korjanneen apuohjelman toiminnan nopeasti asian tultua julkisuuteen. Applen oman väitteen mukaan Sirin homofobisena näyttäytyvässä toiminnassa oli kyse "bugista" eli ohjelmistossa olleesta viasta. Sen tarkemmin yhtiö ei ole suostunut asiaa kommentoimaan.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Pinkit yrittäjät verkostoituvat

Sami Mollgren • 01.05.2015 19:58 • 8 kommenttia. IHMISIÄ JA ILMIÖITÄ • KOTIMAA
Joukko seksuaalivähemmistöihin kuuluvia yrittäjiä oli satunnaisesti jo pidemmän aikaa pohtinut pinkkien yrittäjien tapaamisen järjestämistä. Tuttavapiirissä ja tutun tuttuina oli muita hlbti-vähemmistöihin kuuluvia yrittäjiä, joten ihan harvinaisesta ilmiöstä ei pitäisi olla kyse. Tapaamisen myötä olisi kenties mahdollista jotenkin verkostoitua.

Viimein Helsinki Pride 2014 -tapahtuman yhteyteen pari aktiivia päätti järjestää yrittäjien kokoontumisen - ja katsoa tulisiko yhtään asiasta kiinnostunutta paikalle.

Ensimmäiseen tapaamiseen ilmaantui parikymmentä yrittäjää.

Kesän 2014 priden jälkeen yrittäjiä on kokoontunut vaihtelevalla kokoonpanolla kuukausittain. Tapaamispaikaksi vakiintui Hugo’s Room ja ajankohdaksi kuukauden ensimmäinen arkitiistai. Toukokuussa yrittäjät tapaavat Café Cavalierissa.

Ranneliike.net kävi tammikuun tapaamisessa ottamassa selvää siitä, millaisesta toiminnasta on kyse ja utelemassa millaisia suunnitelmia sateenkaaren värejä tunnustavilla yrittäjillä on. Paikalla oli kymmenpäinen joukko yrittäjiä.

- Vaihtamassa kuulumisia ja pitämässä pientä hengähdystaukoa arjen kiireiden keskellä.

Henkilökohtaisten kuulumisten vaihtamisen ohella tarjolla on myös vertaistukea: puhutaan yrittämisen arjesta, vaihdetaan kokemuksia, puidaan haasteita ja jaetaan myönteisiä kuulumisia. Tai annetaan neuvoja vaikkapa siitä, miten yritys pistetään pystyyn.

Keitä Pinkit yrittäjät ovat?

Pinkit yrittäjät pyörittävät niin yhden hengen toiminimiä kuin isompiakin yrityksiä. Mukana on laaja kattaus erilaista osaajia: esimerkiksi sisustamisen, pihasuunnittelun, rakentamisen, vaatetusalan, taloushallinnon, it-alan, kielten sekä terveys- ja hyvinvointipalvelujen ammattilaisia. Mukana on myös kahvila- ja kirpputoriyrittäjät.

Pääosa nyt mukana olevista yrittäjistä on pääkaupunkiseudulta, mutta sosiaalisen median kautta aktiivisia yhteyksiä on muuallekin Suomeen. Toistaiseksi toimintaan osallistuneet ovat pääasiassa homomiehiä, mutta muutkin hlbti-vähemmistöihin kuuluvat yrittäjät ovat yhtäläisesti tervetulleita.

Pinkkinä yrittäjänä

Viime vuosikymmeninä on puhuttu seksuaalivähemmistöihin kuuluvien ostovoimaan viitattaessa pinkistä rahasta. Erityisesti Pohjois-Amerikassa, mutta enenevästi muissakin länsimaissa hlbti-vähemmistöihin kuuluvien käyttämä raha on arvossaan: seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien tiedetään suosivan yrityksiä, jotka ovat toiminnassaan hlbti-myönteisiä - eli mainostavat näillevähemmistöille suunnatuissa viestimissä ja kohtelevat hlbti-vähemmistöihin kuuluvia palvelussa ja henkilöstöpolitiikassa tasavertaisesti heteropareihin verrattuna. Hlbti-omisteisuus voi olla yritykselle myös valttikortti.

Vahvuutena hlbti-yrittäjyydessä nähdään tavallaan luonnostaan tuleva sensitiivisyys vähemmistöihin kuuluvien erityistarpeita kohtaan. Omaan kotiin on helpompi päästää toinen hlbti-vähemmistöihin kuuluva ja esimerkiksi transvestiitin on mukavampi käydä sovittamassa vaatteita hlbti-yrittäjän liikkeessä omalla ajalla.

Yhdeksi yrittäjien tapaamisten hedelmistä mainitaan syntynyt verkosto eri alojen luotettavista tekijöistä: jos esimerkiksi kahvilanpitäjä tarvitsee sisustussuunnittelijan tai kirjanpitäjän palveluita, saattaa sopiva tekijä löytyä jo olemassa olevasta tuttavapiiristä tai verkostosta. Pilke silmäkulmassa paikallaolijat puhuvatkin "homomafiasta" ja "hyvä homoveli -verkostosta".

Entä onko avoimesti homona yrittäjänä toimimisessa erityisiä haasteita?

Jotkut paikallaolijat kertovat kohdanneensa toisinaan homovihamielisyyttä, kun yrittäjän seksuaalinen suuntautuneisuus on tullut esiin. Tämän vuoksi kaikki eivät varauksettomasti halua esimerkiksi pitää sateenkaarilippua esillä yrityksensä ovessa tai mainonnassa.

Tulevaisuuden suunnitelmia

Vielä Pinkkien yrittäjien toiminnan kuvaillaan olevan “synnytysvaiheessa”. Tapaamiset ja muu toiminta on ehditty kuitenkin kokea tarpeelliseksi, joten tulevaisuudenkin miettiminen on ajankohtaista. Mukaan on hiljalleen tullut uusia kasvoja, vielä toistaiseksi pääasiassa toiminnassa jo mukana olevien tuttavuuden kautta.

Kesän 2015 Helsinki priden yhteydessä on tarkoitus tulla isommin "kaapista ulos".

Pinkeillä yrittäjillä on tukikohtanaan ulkopuolisilta suljettu, mutta aktiivinen ryhmä Facebookissa. Facebook-ryhmässä on kymmeniä jäseniä. Facebook-ryhmän lisäksi on luotu julkinen pinkitsivut.fi -sivusto, jossa oli alkuvuodesta mainittuna toistakymmentä yritystä. Pinkkien Sivujen vertailukohdaksi otettiin Luckanin ylläpitämä ruotsinkielisten yrittäjien hakemisto Företagssidan, jossa on esillä satoja ruotsinkielistä palvelua tarjoavia yrityksiä.

- Emme halua profiloitua hlbti-ystävällisinä yrittäjinä, vaan idea on nimenomaan esiintyä hlbti-yrittäjinä.


Parhaillaan Pinkit yrittäjät keskustelevat myös toiminnan viemisestä järjestäytyneempään suuntaan. On myös puhuttu yhteistyöstä yrittäjäjärjestöjen kanssa.

Yksi esiin noussut ajatus on lisätä tietoisuutta siitä, ettei hlbti-vähemmistöissä kyse ole mistään oudosta vähemmistöstä, vaan kuluttavasta, työtä tekevästä, omistavasta ja taloutta ylläpitävästä kansanosasta.

Entä miten toimintaan pääsee mukaan?

Helpoimmaksi keinoksi tulla mukaan toimintaan kerrotaan ilmaantuminen kuukausittaiseen tapaamiseen tai lähestyminen pinkitsivut.fi -verkkosivuston yhteydenottolomakkeen kautta.

Pinkkien sivujen on määrä kokea muodonmuutos kesällä 2015

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Arkkipiispa sai nuhteita tuomiokapitulilta - ei ollut kuitenkaan ylittänyt toimivaltaansa

Sami Mollgren • 30.04.2015 21:55 • 8 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituli on ottanut kantaa arkkipiispa Kari Mäkisen marraskuisiin kommentteihin homoavioliitoista ja eduskunnan hyväksymästä tasa-arvoisesta avioliittolaista.

Tuomiokapitulin mukaan arkkipiispan olisi ollut syytä tuoda kommenteissaan vahvemmin esiin Suomen evankelis-luterilaisen kirkon avioliittokäsitys. Tuomiokapituli kuitenkin katsoi, ettei arkkipiispa ylittänyt toimivaltaansa.

Arkkipiispa kertoi Facebookissa iloitsevansa sateenkaariväen rinnalla siitä, että eduskunta hyväksyi tasa-arvoisen avioliittolain. Hän myös kiitti kansalaisaloitteen tekijöitä.

Arkkipiispan kommentit hermostuttivat monia vanhoillisesti ajattelevia. Joidenkin näkemysten mukaan arkkipiispa ylitti toimivaltansa ja toimi kirkkoa vastaan. Arkkipiispan kommenteista kanteli kolme yksityishenkilöä.

Tuomiokapituli kuitenkin toteaa, että Mäkinen korosti kommenteissaan ymmärtävänsä myös tasa-arvoisen avioliittolain vastustajien näkemyksiä. Arkkipiispa myös korosti kommenteissaan, että lakiuudistus ei koske tai muuta kirkon avioliittokäsitystä.

Tuomiokapituli pitää asiaa nyt loppuunkäsiteltynä.

Arkkipiispa Kari Mäkinen on monissa muissakin yhteyksissä asettunut tukemaan seksuaalivähemmistöihin kuuluvien aseman parantamista yhteiskunnassa ja kirkon piirissä. Esimerkiksi kesällä 2014 arkkipiispa pyysi Porissa Suomi-areena- tapahtumassa puhuessaan anteeksi sitä, että yhteiskunta ja kirkko ovat kohdelleet homoseksuaaleja julmasti.» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
EU-tuomioistuin otti kantaa homoseksiä harjoittaneiden verenluovutuskieltoon

Sami Mollgren • 30.04.2015 21:30 • 3 kommenttia. UUTISET: TERVEYS JA TUTKIMUS • EU
Euroopan unionin tuomioistuin katsoo, että yksittäiset maat voivat terveysriskeihin vedoten kieltää miehen kanssa seksiä harrastaneilta miehiltä verenluovutuksen.

Tuomioistuimen mukaan rajaus voidaan tehdä kuitenkin vain silloin, jos veren vastaanottajan terveyttä ei muilla keinoin voida varmasti suojella. Muutoin verenluovutuksen homoilta kieltävä määräys voidaan tulkita syrjinnäksi seksuaalisen suuntautuneisuuden perusteella. EU-tuomioistuin kehottaa etsimään vähemmän rajoittavia keinoja luovutetun veren turvallisuuden varmistamiseksi.

EU-tuomioistuin sai asian käsiteltäväkseen sen johdosta, että miehen kanssa seksiä harrastaneelta ranskalaismieheltä oli estetty veren luovuttaminen vuonna 2009, ja tämä oli vienyt asian oikeuden käsiteltäväksi Strasbourgiin, joka taas halusi Euroopan unionin tuomioistuimen kannan asiaan.

Ranska kielsi miesten välistä seksiä harrastaneilta verenluovutuksen vuonna 1983. Kiellon taustalla on silloinen aids-epidemia. Alkuaikana esimerkiksi taudin leviämisestä ei tiedetty paljon, ja tauti yhdistettiin erityisesti homomiehiin.

Ranska päätti huhtikuussa 2015 muuttaa käytäntöjään: verenluovutuksen yhteydessä selvitetään seksuaalisen suuntautumisen asemesta mahdollista riskikäyttäytymistä.

Suomessakin oli kevääseen 2014 asti voimassa määräys, jonka mukaan kerrankin miesten välistä seksiä harrastanut esti verenluovuttamisen pysyvästi. Nykyään varoaika on vuoden mittainen. Esimerkiksi Australiassa, Britanniassa, Japanissa ja USA:ssa on voimassa vastaavanlainen käytäntö.

Suomen Punaisen ristin Veripalvelu perustelee miesten väliseen seksiin liittyvää pidempää varoaikaa suuremmalla hi-viruksen tartuntariskillä ja sen aiheuttamalla kohonneella riskillä verivalmisteita tarvitsevan potilaan turvallisuudelle.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Fredy Hirsch pelasti satoja lapsia keskitysleirin kuolemalta

vaeltaja2006 • 29.04.2015 08:23 • 4 kommenttia. HLBT-HISTORIAA

Kuva Fredy Hirschistä
Auschwitz vapautettiin tammikuun 27, päivänä 1945. Saksan Bundesliigan sivuilla kerrotaan muistopäivän vietosta. Tänä vuonna jo yhdettätoista kertaa Bundesliiga kunnioitti kansallissosialismin vainoamien muistoa ja vietti muistopäivää. Muistopäivän vietto alkoi Bundesliigan säätiön aloitteesta vuonna 2005, teemana ”Ei koskaan enää”. Bundesliiga haluaa, että menneitä julmia tapahtumia ei unohdeta. ”Yhteiskunnassamme ei ole tilaa rasismille, syrjinnälle eikä vierasmaalaisten vihaamiselle”, sanoi tänä vuonna tammikuussa liigan presidentti Reinhard Rauball.

Bundesliiga muistaa nettisivullaan joka vuosi yhtä natsihallintoa vastaan asettunutta keskitysleirin asukkia tai auttajaa. Tänä vuonna muistetaan nuorta miestä, Fredy Hirschiä. Hän oli syntynyt vuonna 1916 juutalaisperheeseen Aachenissa. Fredy Hirsch oli ennen natsien valtaantuloa partiojärjestössä toimihenkilönä ja urheiluohjaajana. Sodan aikana keskitysleireissä hän pystyi pelastamaan satoja, ehkä jopa tuhansia lapsia holokaustilta. Usein pelastajana mainitaan Oscar Schindler (”Schindlerin lista”), mutta Fredy Hirsch jäi tuntemattomaksi, koska hän oli homo. Tänä vuonna Bundesliigassa päätettiin kertoa tämän homosankarin elämästä ja toiminnasta toisen maailmansodan aikaan.

Fredy Hirschin elämästä tiedetään katkelmia. Hänestä tuli jo nuorena aktiivinen sionisti, joka halusi valmistaa lapsia elämään Palestiinassa. Kun natsit tulivat valtaan, hänelle selvisi, että kaikki tulevaisuuden haaveet ovat kaatumassa. Homona hän ei voinut paeta mihinkään, koska homoja ei missään hyväksytty.

Fredy Hirsch pakeni 18-vuotiaana Prahaan, mutta natsit tulivat ennen pitkää perässä ja miehittävät maan. Prahan juutalaislapset eivät ymmärtäneet laajojen poliittisten vainojen syitä, ja Fredy Hirsch yritti auttaa lapsia säilyttämään elämän mielekkyyden. Urheilukentällä järjestettiin treenejä ja muuna aikana luettiin ja harjoiteltiin teatteriesityksiä. Fredy itse oli innostunut urheilija ja tiukka valmentaja. Monet aikalaiset muistavat, kuinka Fredyä ihailtiin esikuvana.

Fredy Hirsch joutui ensin Theresienstadtin keskitysleirille. Hän sai hoitaakseen keskitysleirin lastenkodin. Sinne sijoitetut lapset säästyivät tuhoamiselta. Myöhemmin Fredy Hirsch joutui Auschwitzin-Birkenaun leirille. Leirin lääkäri mengele teki siellä ihmiskokeita myös lapsilla. Hirrsch onnistui pääsemään lasten paralkkeihin huolehtimaan lapsista. Lapset saivat huolenpitoa, lämpöä, ylimääräisiä ruoka-annoksia ja opetusta. Hän onnistui säästämään heikoimmatkin lapset kaasukammioista, joiden piiput tuprusivat mustaa savua vain muutaman sadan metrin päässä.

Kun Fredy Hirsch sai tietää, että lapsia ja entisiä Theresienstadtin asukkeja aiotaan kaasuttaa kuoliaaksi, Fredy Hirsch teki itsemurhan rauhoittavilla lääkkeillä maaliskuun 8. päivänä 1944. Päivää myöhemmin hänen ruumiinsa poltettiin Auschwitzin krematoriossa.

Saksan Bundesliigan sivuilla ihmetellään, että tähän päivään mennessä Fredy Hirschin elämäntarinaa ei ole kerrottu. Nyt tilanne kuitenkin on korjaanunut. Saksan ZDF- eli kakkoskanava lähetti osittain dramatisoidun dokumentin, jossa kerrotaan Fredy Hirschin toiminnasta Ausschwitzissa. Se jäi huomaamatta, kerrottiinko dokumentissa Fredyn homoseksuaalisuudesta ja oliko asia keskitysleirin natsien tiedossa.


Auschwitzin sähköaitaa
Krematorio
Birkenaun keskitysleirin parakin sisätiloja ja turisteja

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Pohjois-Irlannin edustajakokous torjui samaa sukupuolta olevien avioliitot

Sami Mollgren • 28.04.2015 20:10 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU

Pohjois-Irlannin edustajainkokous kokoontuu Stormontissa Belfastissa
Pohjois-Irlannin edustajakokous torjui maanantaina neljännen kerran samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeuden äänin 47 puolesta ja 49 vastaan. Edustajakokous käsitteli samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeutta nyt neljännen kerran Sinn Féinin aloitteesta.

Hanke ei olisi edennyt yksinkertaisella enemmistölläkään, sillä Demokraattinen unionistipuolue esitti "petition of concern" -menettelyn käyttämistä, jolloin käsiteltävän asian on saatava äänestyksessä vähintään 60 prosentin kannatuksen edetäkseen. Menettelyn käyttöönotto vaatii taakseen vähintään 30 edustajan tekemän esityksen puhemiehelle.

Ministeri erosi homovastaisten kommenttiensa jälkeen

Yhdenvertaiseen avioliitto-oikeuteen liittyvän keskustelun yhteydessä Pohjois-Irlannin terveysministeri Jim Wells on väittänyt, että samaa sukupuolta olevien vanhempien lapset joutuvat muita todennäköisemmin kohdelluksi kaltoin tai laiminlyöndyksi. Sittemmin hän pahoitteli sanomisiaan, mutta syntyneen äänekkään kritiikin jälkeen Wells jätti eronpyyntönsä tehtävästä.

Demokraattiseen unionistipuolueeseen kuuluva Wells sanoo eroavansa ministerin virasta, että voisi huolehtia sairaasta vaimostaan.

Pohjois-Irlanti hlbti-kysymyksissä konservatiivinen

Pohjois-Irlanti on ainoa osa Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistynyttä kuningaskuntaa, jossa samaa sukupuolta olevat parit eivät voi solmia avioliittoa.

Pohjois-Irlannissa samaa sukupuolta olevat parit ovat kuitenkin voineet rekisteröidä parisuhteensa vuodesta 2005 lähtien, kuten Englannissa ja Walesissa sekä Skotlannissa. Englanti ja Wales sekä Skotlanti avasivat avioliiton homopareille vuonna 2014. Adoptio on ollut mahdollista Englannissa ja Walesissa vuodesta 2005, Skotlannissa vuodesta 2009 ja Pohjois-Irlannissa vuodesta 2013. Syrjintäsuoja Englannin ja Walesin sekä Pohjois-Irlannin lainsäädännössä on kattavampi kuin Skotlannissa.

Pohjois-Irlannissa homoseksuaaliset suhteet laillistettiin vuonna 1982 ja suojaikäraja yhtenäistettiin vuonna 2009. Skotlannissa homosuhteet oli laillistettu vuotta aiemmin ja suojaikärajat yhtenäistetty vuonna 2001. Englannissa ja Walesissa vastaavat vuosiluvut olivat 1967 ja 2001.

Naapurimaa Irlannissa avioliittokysymys kansanäänestykseen

Naapurimaa Irlannin tasavalta puolestaan äänestää samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeudesta 22. toukokuuta.


» Jutun oma sivu
USA: Enemmistö amerikkalaisista kannattaa homoparien yhdenvertaista oikeutta avioliittoon

Sami Mollgren • 28.04.2015 08:08 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Tuoreessa amerikkalaisten kantoja selvittäneessä mielipidetiedustelussa ennätykselliset 61 prosenttia vastaajista ovat valmiita sallimaan avioliiton myös samaa sukupuolta oleville pareille. Yhdenvertaista avioliitto-oikeutta vastusti 35 prosenttia vastanneista. Sama enemmistö vastaajista katsoo, että avioliittoasia pitäisi ratkaista liittovaltion tasolla.

Huhtikuussa 2015 tehdyn selvityksen taustalla ovat Washington Post ja ABC News.

Kansalaisten suhtautumisessa homoavioliittoihin on tapahtunut nopea muutos. Etenkin nuorissa ikäryhmissä yhdenvertaisen avioliitto-oikeuden kannatus on suurta. Myös vanhimmissa ikäryhmissä homoavioliittojen hyväksyminen on kasvanut.

USA:ssa homoparien yhdenvertaisen avioliitto-oikeuden kannattajien määrä ohitti vastustajien määrän vuonna 2010.


USA:n korkein oikeus alkaa käsitellä avioliittokysymystä tiistaina ja oikeuden päätöstä odotetaan kesäkuun loppuun mennessä. Korkeimman oikeuden arveioidaan päätyvän homoavioliittojen sallimisen kannalta myönteiseen tulokseen.


» Jutun oma sivu
Avioliittoasia USAn Korkeimmassa oikeudessa

vaeltaja2006 • 27.04.2015 19:07 • 2 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA

Odotusta twitterissä
Tiistaina 28.4.2015 pidetään USAn Korkeimmassa oikeudessa kuuleminen, jossa kuultavina ovat samaa sukupuolta olevien avioliittojen vastustajien ja puolustajien edustajat. Asia siirtyi Korkeimmalle oikeudelle yhdestä valitustuomioistuinpiiristä (6th Circuit Court of Appeals) , jossa todettiin, että avioliittoasia ei kuulu tuomioistuimelle vaan lainsäätäjälle ja äänestäjille. Oikeuden käyttämin termein nyt on vastakkain neljä samanlaista oikeustapausta: Obergefell vastaan Hodges, Tanco vastaan Haslam, DeBoer vastaan Snyder ja Bourke vastaan Beshear.

Korkeimman oikeuden blogissa, ns. Scotusblogissa, oikeuden reportteri Lyle Denniston pohtii tilannetta. Ylihuomenna aamulla saadaan oikeuden istunnon ääninauhat, mutta varsinainen päätös julistetaan kesäkuun lopulla, Helsinki Priden aikaan.

Vajaat kaksi vuotta sitten Korkein oikeus teki merkittävän päätöksen, eli ei ottanut homoaviolittoja koskevaa valitusta käsiteltäväkseen. Voimaan jäi alemman tuomioistuimen päätös: homoavioliittokielto on perustuslain vastainen. Korkeimman oikeuden ilmaistua kantansa eri osavaltioissa alettiin hyväksyä samaa sukupuolta olevien parien avioliittohakemuksia. Kuitenkin Ohiossa toimiva vetoomustuomioistuin, 6th Circuit Court of Appeals, päätti yleisestä kannasta poiketen, että homoavioliittokiellot eivät ole perustuslain vastaisia, ja näin asia tulee nyt uudelleen Korkeimpaan oikeuteen.

Twitterissä on jo tunnelmia ja kuvia tapahtuimapaikalta.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Adam Lambert: Olen maannut kaapissa olevien Hollywood-tähtien kanssa

Sami Mollgren • 27.04.2015 18:40 • 6 kommenttia. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI
Laulaja Adam Lambert kertoo Glamour Magazinelle maanneensa lukuisten kaapissa olevien tunnettujen miespuolisten henkilöiden kanssa.

Lambert arvelee, että monet homoseksuaaliset miespuoliset tähdet saattavat kätkeä seksuaalisen suuntautuneisuutensa, koska viihdeteollisuutta pyörittävät miehet. Lambert ottaa esiin alan piirissä vaikuttavan macho-kulttuurin.

Laulaja pohtii, että elokuvissa kävijät ja levyjä ostavat ovat kuitenkin pääosin naisia.

Lambert kertoo harrastaneensa menneisyydessä seksiä myös naisen kanssa.

Nyt 33-vuotias Lambert tuli tunnetuksi American Idol -ohjelman myötä vuonna 2009 ja hänestä tuli sittemmin kansainvälisesti menestynyt laulaja.

Lambert seurusteli muutaman vuoden suomalaisen Sauli Koskisen kanssa. He tapasivat toisensa Helsingissä vuonna 2010 ja alkoivat pian seurustella. Syksyllä 2011 Brittiläinen Flecking Records-verkkolehti valitsi lukijaäänestyksen perusteella Adam Lambertin ja Sauli Koskisen maailman ihanimmaksi julkkispariksi.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Kiista Tom of Finland -patsaasta alkaa jakaa laajemminkin perussuomalaisia

vaeltaja2006 • 27.04.2015 12:00 • 26 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA

Perussuomaliasten nuorten tiedote tänään
Perussuomalaiset ovat olleet tarkkoja konservatiivisista arvoistaan. Eri tavalla ajattelevia on kohdeltu ankarasti. Viimeistään nyt paljastuu, että jäsenistössä on erilaisia arvoja. Perussuomalaiset nuoret kannattavat Tom of Finland -patsasta, ja toivovat siitä ”ratsastajapatsasta”. Ehdotuksen ”isä” on Helsingin kaupunginvaltuuston varavaltuutettu Nuutti Hyttinen (ps). Hän on myös Helsingin ps-nuorten sihteeri. Helsingin Sanomat julkaisi tänään yhden perusuomalaisten nuorten julkaisemista ”havainnekuvista” keskustakirjastosta, jonka edustalla Tom of Finlandin piirroshahmot ”ratsastavat” moottoripyörän satulassa.

Perussuomalaisten nuorten piirijärjestön puheenjohtaja Jarmo Keto kertoo tiedotteessa, että patsashanketta kannatetaan lämpimästi. Maailmalla eivät menesty kaupungit, yritykset tai kansakunnat, jotka vain matkivat muita. On oltava omaleimainen ja on oltava taidetta, jossa on särmää.

Perussuomalaisten valtuustoryhmän johtohahmot tyrmäsivät viime viikolla Hyttisen ehdotuksen arvojen vastaisena. Kuin vastauksena siihen ps-nuoret ilmoittavat lähettävänsä kaikki kirjepostinsa Tom of Finland -postimerkeillä varustettuina.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
 

Arkisto

Valitse vuosi ja viikko


vain uutiset | kaikki
  Mainonnan paikka  
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2015 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot