ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


lepakkolaakso.net
kimmoliisa.net

Kulmakahvio
Sinuiksi - tuki- ja neuvontapalvelu
www.miestenkesken.fi
Palveluoppaassa mukana
City-Klinikka
Plastiikkakirurginen klinikka keskellä Helsinkiä.Täyteaine ja muut pistoshoidot, kasvojen alueen operaatiot, rasvaimu BodyTite menetelmällä ja intiimikirurgiaa sekä miehille että naisille.Turvallisesti ja luotettavasti.Varaa aika ilmaiseen konsultaatioon!

Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta

Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta, yhdellä sivulla. Saat luettavaksesi haluamasi viikon arkiston valitsemalla vuoden ja viikon oikean reunan valikosta.

Helsinki: Poliisi kehotti lapsia piilottamaan sateenkaarilipun näköiset liput

vaeltaja2006 • 31.10.2014 06:45 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Syyskuun lopulla helsinkiläinen kouluryhmä palasi jalkapallo-ottelusta. Mukana oli sateenkaarilipun värinen rauhan lippu. Se oli saatu ottelun tukijalta, Suomen rauhanpuolustajilta. Paikalle osunut moottoripyöräpoliisi kehotti piilottamaan lipun turvallisuussyistä. Mukana ollut opettaja kertoi poliisin pyynnön olleen ystävällinen. Poliisin mukaan mielenosoituksissa, joissa sateenkaarenvärisiä lippuja on käytetty, on käytetty myös pippurisumutetta.

Metro-lehti kertoi asiasta pari päivää sitten, mutta lehden uutisesta ei käy ilmi, tarkoittiko poliisi pippurihyökkäyksellä pride-hyökkäystä vuonna 2010 vai ovatko sen jälkeenkin äärioikeistolaisten näkemysten kannattajat hyökkäilleet lippua kantavien mielenosoittajien kimppuun. Lehti- ja nettitietojen mukaan ainakin Suomen vastarintaliike -niminen joukko on hieman järjestäytynyt ja "partioinut" Helsingissä muutaman hengen voimalla. Aatteeseen kuuluu vahvan tunnesiteen luominen omaan maaperään ("meidän kotikonnut"), josta vieraat ainekset on karkotettava.

Liput ovat muutenkin olleet puheenaiheina. Viime vappuna poliisi katkoi vasemmistonuorten lipuista tangot, koska "niitä voi käyttää aseina". Vasemmistoliitto protestoi, koska vappuparaateissa lippuja on käytetty jo yli 100 vuotta. Eilen poliisihallitus muistutti, että poliisin on oltava tarkka, kun se ottaa haltuun mielenosoitusesineistöä. Joidenkin ryhmien lipputankojen takavarikointi oli kuitenkin perusteltua. Ns. anarkistit ovat nykyään mielenosoituksissa poliisin erityisessä valvonnassa.Ns. rauhanlippu näyttää sateenkaarilipulta, mutta siinä on teksti PACE. Se syntyi vuonna 1961 Italiassa. Homoliikkeen symboli, sateenkaarilippu, syntyi parikymmentä vuotta myöhemmin. Venäjällä viranomaisten erityinen suuttumus viime aikoina on kohdistunut sateenkaarilippuihin, ja ne on ensimmäisinä revitty mielenosoittajien käsistä.


» Jutun oma sivu
Applen toimitusjohtaja Tim Cook avasi kaappinsa ovet virallisesti


Tim Cook (kuva: Valery Marchive (LeMagIT))
Applen toimitusjohtaja Tim Cook on julkisesti kertonut homoseksuaalisuudestaan.

Elokuusta 2011 Applea johtanut Cook tuo Bloomberg Businessweek -lehdessä julkaistussa kirjoituksessa esiin homoseksuaalisuutensa.

Applen nykyisen johtajan homoseksuaalisuus on ollut tähän asti “julkinen salaisuus”. Cookin seksuaalinen suuntautuneisuus tuli esiin näkyvästi jo silloin, kun Cook nimitettiin tehtäväänsä. Asia on kuitenkin pääsääntöisesti väistetty julkisuudessa. Loppuvuodesta 2013 Cook ihmisoikeuksista puhuessaan sivusi "enemmistöstä poikkeavien" kohtaamaa syrjintää ja liitti itsensä tähän joukkoon, ja sen tulkittiin viittaavan hänen seksuaaliseen suuntautuneisuuteensa.

Toisaalta, esimerkiksi keväällä 2013 Cook nimettiin Out-lehden äänestyksessä viihdemaailman vaikutusvaltaisimmaksi seksuaalivähemmistöön kuuluvaksi henkilöksi.

Cook kertoo, että vaikka hän ei ole koskaan kieltänyt seksuaalista suuntautumistaan, ei hän ole asiaa julkisesti myöskään aiemmin ilmaissut. Nyt hän ilmoittaa tekevänsä asian selväksi. Kirjoituksessa hän kertoo olevansa ylpeä homoseksuaalisuudestaan ja pitävänsä homoseksuaalisuuttaan yhtenä suurimmista Jumalan hänelle antamista lahjoista.

- Olen ollut seksuaalisesta suuntautumisestani avoin monille ihmisille jo vuosien ajan. Useat kollegat Applella tietävät, että olen homo, eikä asia näytä vaikuttavan siihen, miten he suhtautuvat minuun. Luonnollisesti olen onnekas työskennellessäni luovuutta ja innovaatioita rakastavassa yhtiössä, joka tietää sen voivan kukoistaa vain ihmisten erilaisuutta syleiltäessä. Kaikki eivät ole yhtä onnekkaita, kirjoittaa Cook.

Cook perustelee virallista “kaapistatuloaan” sillä, että hän haluaa auttaa sellaisia ihmisiä, jotka kamppailevat seksuaalisen suuntautumisensa kanssa ja turvaa tarvitseville asian kanssa yksin oleville. Cook samalla myöntää, ettei kaapin ovien avaaminen ollut helppo valinta. Hän toteaa yksityisyyden olevan hänelle yhä tärkeää.

Cook katsoo, että homona olemisen myötä hänelle on kehittynyt syvempi ymmärrys siitä, millaista on kuulua vähemmistöön ja millaisia haasteita erilaiset vähemmistöryhmät joutuvat päivittäin kohtaamaan. Cook myös ottaa kantaa syrjintää vastaan ja peräänkuuluttaa yhdenvertaisuutta. Hän lupaa johtamansa yhtiön vievän yhdenvertaisuuden asiaa eteenpäin.

Teknologiayhtiö Apple on ilmoittanut antavansa Cookin ilmoitukselle täyden tuen.


» Jutun oma sivu
Kiovassa elokuvateatterissa tuhopoltto, sisällä valkokankaalla drag queen -filmi

vaeltaja2006 • 30.10.2014 14:35 • 2 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Kiovan tilanne on vaikea, ja homofobinen ilmapiiri kouriintuntuva. Keskiviikkoiltana sytytettiin kaupungin vanhin elokuvateatteri tulee, kun sisällä esitettiin drag queen -elokuvaa. Katsojat pelastuivat, talo tuhoutui pahasti. Elokuvateatterin johtaja arveli, että kyseessä oli homofobinen isku.

Teatterissa esitettiin ranskalaisen ohjaajan Mario Fanfanin filmiä Summer Nights. Se kuvaa useiden drag queenien elämää 1950-luvulla. Parhaillaan oli menossa Molofist-elokuvafestivaali. Riippumattoman filmifestivaalin ohjelmistossa on myös hlbti-filmejä.

Yöllä Kiovan pormestari Vitali Klitschko kävi palopaikalla. Hän lupasi, että tapaus selvitetään ja että elokuvateatteri tulee jatkamaan. Se tunnetaan "älyllisestä elokuvatarjonnastaan". Vuonna 2013 elokuvateatteri yritettiin sulkea, jotta paikalle voitaisiin rakentaa ostoskeskus. Se riita voi myös olla tuhopolton syynä. Todennäköisempi on kuitenkin homofobinen motiivi, sillä viime aikoina on sattunut useita homofobisia hyökkäyksiä. Heinäkuussa Pride peruutettiin ja homoklubiin tehtiin peräkkäisinä päivinä kaksi väkivaltaista iskua.» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Kansallisuusfeikkaus on riski, etenkin jos turvaseksi unohdetaan

jnsto • 30.10.2014 11:44 • 3 kommenttia. YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Väärä vaikutelma taustakansallisuudesta tapaamistilanteissa voi houkuttaa välinpitämättömyyteen. Riski on suurinta etenkin hyvän tai kohtuullisen seksiterveyden ja ongelma-alueiden rajamailla. Sellaisiin kuulumme.

Ilmiön syihin on vaikea puuttua, mutta seurausten hillintään ovat vaikuttaneet suomalaistoimijoiden kampanjat satamissa ja asemilla, kuten taas lokakuun lopussa 2014. Uutinen liitteenä.

Oman kansallisuustaustan peittäminen tapaamistilanteissa on vanha ilmiö. Syitä voi olla monia. Toisinaan arvattavasti myös se, että väärään vaikutelmaan pyrkivä on kantapään kautta kokenut kysyntä- tai asenneongelmia. Halpaan innoissaan mennyt saa yleensä syyttää itseään, tarkistus olisi kannattanut.

Mutta oppirahoja maksetaan. Myötätuntoa herättänyt tilanne taannoin. Maahanmuuttajataustainen suomalainen selitti 23N:n pysäkillä, kuinka hienoa, että on vihdoin tutustunut suomalaiseen. Keskustelussa vaikutti selkäesti olevan kyse post festum -tilanteesta, joka olikin sitten sosiaalisesti jatkunut uussuomalaisen aloitteesta. Mutta "kantasuomalaisen" aksentti englannissaan oli outo, vaikeasti mihinkään suomalaiseen murretaustaan yhdistettävissä. Jotenkin siinä vierasmaalaisen olikin sitten kivuttava alas peitepuheistaan.

Se vielä meni läpi, että suomalainen ei ollutkaan Helsingistä. Mutta muutaman tovin kuluttua raikui bussipysäkillä hätääntynyt huutotason älähdys "You are Russian!". Suomalaiseen tutustumistaan juuri äsken ihastellut uussuomalainen lähti pysäkiltä Helsingin yöhön vauhdilla - ja ilmeisen kauhun vallassa. Vaikea sanoa, oliko kyseessä terveystaustainen hätä vai asennepohjainen närkästys.

Ongelma ei ole yksin täkäläinen. Vakuutuksettomia ja siten terveytensä valvonnassa olosuhderajoittuneita amerikkalaisia valuu Kanadan kaupunkeihin - myös hauskanpidon ohella hyödyntämään ilmaisia testejä, koska papereita ei kysytä. Pitkien lentoyhteyksien päähän Eurooppaan hoitoverkkojen ulkopuolisia amerikkalaisia matkustaa vähemmän. Saksan kaupungeissa englannilla toimiva kohtaa läheisiltä idän alueilta tulleita "saksalaisia", jotka menevät täydestä vain saksaa osaamattomille.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Tulevan pää- tai ulkoministerimme ajatusmaailma

jnsto • 29.10.2014 20:03 • 1 kommentti. YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Tuoreissa ennusteluissa useimmiten ulkoministeriksi kevään 2015 vaalien jälkeisessä hallituksessa arveltu Timo Soini on ottamassa seksuaalivähemmistöt yhä enemmän vaaliteemakseen.

Plokissaan 28.10.14 Soini latasi "...Perinteinen avioliitto, perheiden itsemääräämisoikeus ja yksityinen omistusoikeus ovat vapaan yhteiskunnan perustekijöitä. Niiden puolesta taistelen. Niin kovaa kuin sielu sietää ja se sietää paljon..."

Viholliskuvaan kuuluvat "kulttuurimarxilaiset". Nimike ilmeisesti kattaa esimerkiksi homojen oikeuksien puolustajat.

Per Stenbäck kirjoitti tällä viikolla HBL:ssä Suomen mahdollisesti muuttuvan jälleen pitkän tauon jälkeen työvoimaa ja muuttajia luovuttavaksi maaksi. Stenbäckin perusteet olivat lähinnä taloudellisia. Jos työpaikkoja ei synny, työllistymiseen ulkomailla pystyvät alkavat poistua. Ja nykytilanteessa lähtijät olisivat koulutettuja suomalaisia. Stenbäckin aloittamaan keskusteluun on lisättävä myös ns arvopakolaisuus. Tietenkin lähtöperusteeksi voi muotoutua myös konkreettinen syrjintä tai väkivalta.


Mutta mahdollinen Soini-Sipilä -johtoinen Suomi alkaa näyttää aate- ja ajatusmaailmataan sellaiselta, että mobiili, liberaali, länsieurooppalainen suomalaisuus voi alkaa vuotaa maasta.

Muutama vuosi sitten Suomessa ei otettu todesta Putinin puheita Venäjän tulevaisuudesta. Sanottiin, että puheet ovat vain "kotimaiseen käyttöön". Soinista on sanottu hänen viestittävän jyrkästi lähinnä "omiaan" varten, mutta muuten on ihan järkevä ja salonkikelpoinen. Johtopäätös ei ole välttämättä oikea.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Karanteeni - Asiallisesti AIDSista

JuhaniV • 29.10.2014 18:43 • 1 kommentti. KIRJAT • KOTIMAA
Kirja Karanteeni - Kuinka AIDS saapui Suomeen on ensimmäinen kattava katsaus taudin rantautumisesta maahamme, sen vaikutuksita niin homoyhteisöön kuin koko yhteiskuntaan ja tilanteesta aina nykypäivään asti.

Alkujaan sairautta nimitettiin leimaavasti GRIDiksi (gay-related immune deficiency). Varsin pian käyttöön otettiin kuitenkin neutraalimpi nimitys AIDS (acuired immune deficiency syndrome). Tauti tuli julkiseen tietoisuuteen ja näkyväksi ensimmäiseksi Yhdysvaltain homoyhteisössä 1980-luvun alussa. Koska se ilmeni halveksitun seksuaalivähemmistön piirissä, julkinen terveydenhoito lähti liikkeelle siellä varsin hitaasti. Alkuaan sairautta nimitettiin jopa homorutoksi. Tuo sana piti sisällään tuhoisan asenteen: ei tartu heteroihin, eikä heteroiden muka tarvitse siitä piitata. Seuraukset yhteiskunnan välinpitämättömyydestä USA:ssa olivat vakavia. Hitaan liikkeelle lähdön vuoksi tauti pääsi leviämään niin, että se on tänä päivänä levinnyt maailmanlaajuiseksi tartuntataudiksi eli pandemiaksi. Saharan eteläpuoliset maat ovat kärsineet taudista ja sen seurauksista kaikkein vakavimmin.

Kirjan mukaan nykykäsitys viruksen esiintymisestä menee taaksepäin tuonne sadan vuoden tietämille Kaakkois-Kameruniin. Sen arvellaan siirtyneen apinasta ihmiseen verikontaktin kautta. Ihminen saattoi saada verikontaktin nylkiessään simpanssin, joka kantoi HI-virusta.


Kirjan KARANTEENI kirjoittajat Hanna Nikkanen ja Antti Järvi käyvät seikkaperäisesti läpi HIV:n vaiheita Suomessa. Kirjoittajat ovat haastatelleet monia sairauden kanssa tavalla taikka toisella tekemisissä olleita ihmisiä ja kirjanneet heidän kokemuksiaan, varsin kipeitäkin sellaisia. Näitä tarinoita kirjassa julkaistaan osa oikeilla nimillä. Osan tarinoita nimet on muutettu tunnistamisen estämiseksi. Kaikki tarinat ovat totta. Sairauden leimaa pelätään siis edelleen.

Suomi on ollut erityisasemassa AIDS-kuolleisuudessa verrattuna suurimpaan osaan maailman muita maita. 30 vuoden aikana Suomessa AIDSiin on kuollut noin 300 henkeä. Suhteutettuna väestömäärään luku on erittäin alhainen. Samanlaiseen tasoon pääsevät Tsekki ja Kroatia. Esimerkiksi Yhdysvalloissa luku on 40 kertainen. Thaimaassa se on 200 kertainen. Saharan eteläpuolisten maiden tilastointi on niin epätarkkaa, ettei vertailua ole mahdollista tehdä. Luku on todennäköisesti paljon edellä mainittuja suurempi.

Kirjan lopussa tarkastellaan Suomen alhaiseen kuolleisuuteen vaikuttaneita tekijöitä. Niitä on seitsemän.

1. Kattava julkinen terveydenhuolto. Se mahdollisti taudin leviämiseen tehokkaan estämisen. Potilaan rahanpuute ei estänyt hoitojen saamista, kuten oli laita vaikkapa Yhdysvalloissa.

2. Vahva järjestökenttä. Virallinen Suomi luotti järjestöjen, kuten Setan toimijoihin ja käytti hyväksi heidän asiantuntemustaan.

3. Varhainen puuttuminen. Seulontoihin lähdettiin jopa ennen kuin ainuttakaan HIV-tartunnan saanutta oli löytynyt. Verituotteiden ja pistohuumeiden kautta leviävän tartunnan mahdollisuuteen regoitiin aikaisin. Suomessa verensiirrosta viruksen on saanut vain seitsemän suomalaista.

4. Nopeat, epämuodolliset ratkaisut. Lääkintöhallitus, jolle vetovastuu olisi kuulunut ei osannut tehdä heti nopeita aloitteita.

5. Pehmeä politiikka. Pakkokeinoja ei käytetty, kuten muissa pohjoismaissa ja anonyymit testit yhdessä käänsivät tartunnat laskuun.

6. Liberaali seksuaalimoraali. Kansallinen asennoituminen oli muuttunut liberaalimmaksi 1970-luvulta lähtien. Kirjoittajat muistuttavat, että avoimesti homoseksuaali kirjailija Pentti Holappa toimi tuolloin kulttuuriministerinä.

7. Syrjäinen sijainti. Useimmat tartunnat on hankittu ulkomailta.

Kirja on kirjoitettu kiinnostavasti ja kiihkoilematta kerrottaessa vaikeistakin yksityiskohdista. Kirjoittajat ovat käyneet tuotoksesta päätellen läpi mittavan aineiston. Kirja on hyvin tärkeä erityisesti myös niille, jotka eivät ole olleet seksuaalisesti aktiivisia vielä AIDS-epidemian alkuaikaan. Tämä kirja muistuttaa myös siitä, että HIV on edelleen vakavasti otettava sairaus, joka voi osua niin heteroon kuin homoon.

***

KARANTEENI on valittu ehdolle Kanava-lehden (7/2014) vuoden 2014 Parhaat tietokirjat -kilpailuun. Kaikkiaan ehdolle on valittu kymmenen kirjaa. Voittaja julkistetaan lokakuun 2014 lopussa.

***

Anekdootti AIDSin alkuajalta Suomesta. Nokia Data toi 1980-luvun alussa yrityskäyttöön tarkoitetun MikroMikko-pöytätietokoneen. Sen näppäimistössä luki komeasti AIDS. Taudin tultua julkisuuteen näppäin katosi pian uusista koneista. Tilalle tuli muistaakseni näppäin HELP.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Yle todensi näkemyksen, etteivät hallitukset keväällä 2015 avioliittolain uudistukseen ryhtyisi

jnsto • 29.10.2014 17:50 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Yleisradion selvityksessä vaalien jälkeisten mahdollisten hallitusten ohjelmista ei avioliittolain korjaamiselle juuri ole sijaa. Kokonaiskuva on hankkeen kannattajille aika lohduton, jos ajatellaan kansalaisaloitteen jääneen johtamatta tulokseen.

Kovin halu sukupuolineutraalin lain synnyttämiseen löytyy SDP:stä, vasemmistoliitosta ja vihreistä. SDP:lle hallitusoven kuitenkin avaisi vain suuri vaalivoitto.

Useimpien hallitusvaihtoehtojen kohdalla koko asiaa ei Ylen nettikoosteessa mainita. ”Stubbin toisen hallituksen” (kokoomus, keskusta ja perussuomalaiset sekä RKP) yhteydessä kuitenkin kerrotaan RKP:n hyväksyneen avioliittolain muutoksen poisjättämisen, koska on hallituspaikastaan niin kiitollinen.

Yleisradion katsauksen mukaan kolmen suurimman porvaripuolueen hallitus on todennäköisin. Selvityksen mukaan kokoomus, perussuomalaiset ja keskusta eivät todennäköisesti kirjaisi tasa-arvoisen avioliittolain toteuttamista hallitusohjelmaansa.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Kalle Hammin näyttely Keravalla avoinna sunnuntaihin saakka

vaeltaja2006 • 29.10.2014 16:23 UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA
Keravan taidemuseossa on esillä sunnuntaihin 2.11.2014 saakka Kalle Hammin laaja yksityisnäyttely "Vieraalla maalla", Siinä on teoksia taiteilijan 20-vuotisen uran varrelta. Näyttely siirtyy tämän jälkeen Mikkelin taidemuseoon. Siellä näyttely aukeaa 21.11.2014.


Hamm työskentelee paljon yhteistyössä pitäaikaisen kumppaninsa Dzamil Kamangerin kanssa. Myös Vieraalla maalla -näyttelyssä nähdään taiteilijoiden yhteisteoksia. Tänään YLE-uutiset kertoi, että Mäntän kuvataideviikot on kutsunut ensi vuoden kuraattoreiksi Kalle Hammin ja Dzamil Kamangerin. Ensimmäistä kertaa näyttelyn kokoaa taiteilijapari.

Kalle Hamm käsittelee teoksissaan toisenlaisuutta ja vierautta. Hän käsittelee töissään myös valtarakenteita, joissa toiset ihmiset ja ihmisryhmät asetetaan heikompaan asemaan.

Kall Hamm oli toteuttamassa Keravalla myös yhteisötaideteosta Kuuleeko Kerava?. Keravalaisille merkityksellisiin paikkoihin pääsee tutustumaan projektissa toteutetun julkaisun sekä paikkoihin kiinnitettyjen kylttien avulla.

Keravan taidemuseon osoite on Kultasepänkatu 2. Se on n. 250 metriä rautatieasemalta kaupungin itäpuolelle.


Kalle Hammin töitä oli pride-viikolla 2010 Bar Fenixissä, ja hän itse kertoi tuolloin töistään ranneliikkeen haastattelussa.


» Jutun oma sivu
Seurakuntavaaleissa useita sateenkaarimyönteisiä ehdokkaita

JuhaniV • 29.10.2014 09:30 • 6 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Juuri käynnissä olevassa seurakuntavaalissa on tarjolla useita ehdokkaita, jotka liputtavat sateenkaarimyönteisesti.

Nyt on suorastaan paljon sateenkaari-ihmisiä ja sateenkaari-ihmisten oikeuksia ajavia ehdolla tässä vaalissa.

Malliksi vaikkapa

Veronica Saarela Malmilta toimii monella tapaa sateenkaariteemojen puolesta:
tulkaakaikki.net

Rovaniemen ehdokkaasta Miikka Keräsestä on seuraavassa juttua:
nyt.fi

Elli Latva-Hakuni on Lahden Setan varapuheenjohtaja
tulkaakaikki.net

Kallion seurakunnan kohdalla esimerkiksi Jukka Vesa
tulkaakaikki.net

***

Ranneliike.netin toimitus haastatteli yhtä ehdokasta, Juha-Pekka Hippiä, joka on toiminut valtakunnallisen Setan hallituksen puheenjohtajana.

Hipille ehdokkuus seurakuntavaaleissa ei ole hetkessä syntynyt ajatus, vaan hän kertoo ranneliike.netille, että ehdokkuus on kytenyt mielessä pitkään.

- Ehdokkaaksi lähteminen oli mielessä jo neljä vuotta sitten. Seurakunnissa ja kirkon sisällä tarvitaan näkemystä, että eletään tässä päivässä, mikä ei aina vielä tapahdu. Näin kirkko tavoittaa paremmin myös hlbti-ihmisiä. Tähän keskusteluun eri näkemyksiä edustavien välillä tarvitaan vuorovaikutusta, mihin tarjoan liberaalia mutta maltillista näkemystäni.

Hippi näkee, että kirkolla on nyky-yhteiskunnassa selkeä tehtävä, mutta sitä häiritsee esimerkiksi joidenkin instituution piirissä vaikuttavien kielteinen suhtautuminen ihmisten erilaisuuteen.

- Kirkon pitää osata keskittää voimavaransa ihmisten elämän haasteiden kohtaamiseen, kuten syrjäytymisen ja pahoinvoinnin tunnistamiseen. Voimavaroja syö edelleen esimerkiksi se, miten kirkon sisällä osa suhtautuu seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin. Kun konservatiivisemmat pääsevät tästä yli, voidaan alkaa keskustella aidoista ongelmista.

Hipin mielestä kirkkoa ei pidä päästää vanhoillisten käsiin, vaan pitäisi aktiivisesti toimia instituution pitämiseksi kiinni ajassa.

- Seurakuntavaalit on mahdollisuus vaikuttaa siihen, mitä kirkon sisällä tapahtuu. Niiden, jotka ovat olleet tyytymättömiä, kannattaisi ottaa kantaa äänellään eikä jaloillaan.

Juha-Pekka Hippi on ehdolla Helsingin tuomiokirkkoseurakunnassa
tulkaakaikki.net


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
KimmoLiisan aiheena HGT:n uusi näytelmä, Jeffrey

KimmoLiisaMika • 27.10.2014 21:52 KIMMOLIISA • KOTIMAA

Ohjaaja Chris af Enehielm, KimmoLiisan Simo Karhula ja näyttelijä Piatu Puhakka.
KimmoLiisa - Helsinki Gay Radion Simo pääsi haastattelemaan HGT:n uutuusnäytelmän Jeffrey-tekijöitä. Näytelmän teosta kertovat suomentaja Ari Murto, ohjaaja Chris af Enehielm sekä näyttelijät Piatu Puhakka ja Jarno Pimperi. Tulossa on näytelmä, jossa komedian keinoin puhutaan vakavasta aiheesta - HIV:stä.

KimmoLiisa ja HGT osa I: suomentaja Ari Murto
KimmoLiisa ja HGT osa 2: Ohjaaja Chris af Enehielm.
KimmoLiisa ja HGT osa III: Näyttelijät Piatu Puhakka ja Jarno Pimperi

» Jutun oma sivu
Seurakuntavaalit alkoivat

JuhaniV • 27.10.2014 09:19 • 11 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA

Seurakuntavaalien ennakkoäänestys alkoi tänään ma 27.10.2014. Se jatkuu perjantaihin. Varsinainen äänestyspäivä on su 9.11.2014. Päivi Räsänen aiheutti eilen mielipiteineen poliittista kuohuntaa ja mahdollisesti myös kirkosta eroamisia.

Näissä vaaleissa äänestää voi jokainen evankelis-luterilaisen kirkon jäsen, joka täyttää 16 vuotta viimeistään varsinaisena vaalipäivänä.

YLE:n Aamu-tv:ssä haastateltiin tänään pastoreita Teemu Laajasalo ja Mika Ebeling. He pohtivat vaaleja yleisesti. Toimittaja tiedusteli, että ovatko nämäkin vaalit "homovaalit". Kumpikin haastatelluista oli sitä mieltä, että homokysymys ei nouse näissä seurakuntavaaleissa johtavaksi teemaksi.

Sunnuntaina kirkosta eroamisiin tuli piikki. Keskustelijat arvelivat siihen vaikuttaneen usean syyn. Yksi oli mahdollisesti Päivi Räsäsen ulostulo saman päivän Turun Sanomissa, jossa hän uhkasi hallituksesta lähdöllä, jos tasavertainen avioliittolaki tulee voimaan. Sen jälkeen hän saman päivän aikana paikkaili lausuntoaan vielä pariin otteeseen ja väitti ettei tarkoittanut oikeasti hallituksesta lähtemistä.

Toisena syynä sunnuntai eroamisiin keskustelijat pitivät sitä, että kaksi seurakuntaa aikoo osallistua erotiikkamessuille 31.10.2014 Helsingin Kaapelitehtaalla.

***
TV-haastattelussa mainittiin äänestysprosentin jääneen vuoden 2010 vaaleissa 17 prosenttiin. Pienikin äänimäärän lisäys voi muuttaa asetelmia.

Tulkaa kaikki -liike on ollut kannustamassa siihen, että ihmiset aktivoituisivat äänestämään seurakuntavaaleissa ja vaikuttamaan. Tulkaa kaikki -liikeen puolelta todettiin ranneliike.netille:

- Yleisesti voi todeta, että TK-liikkeen tavoitteisiin kuuluu, että seksuaalivähemmistöihin kuuluvat toivotetaan tervetulleiksi ehdoitta kaikissa seurakunnissa, ja kauttamme sateenkaari-ihmiset ovat päässeet seurakuntien ja koko kirkon luottamuselimiin kirkolliskokousta myöten. Nytkin vaalisivuillamme esittäytyy sateenkaari-ihmisiä, jotka tarvitsevat ääniä.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Päivi Räsänen oikoo: KD ei lähdössä hallituksesta, vaikka eduskunta hyväksyisikin tasa-arvoisen avioliittolain

Sami Mollgren • 26.10.2014 19:23 • 3 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Sisäministeri ja kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen on tarkentanut Turun Sanomissa julkaistua haastatteluaan. Räsänen kirjoittaa, että hänen avioliittoa käsittelevä kommenttinsa liittyy ainoastaan hallituksen mahdollisiin esityksiin, ja että haastattelussa häntä oli tulkittu väärin.

- Turun sanomien tämän päivän haastattelussa oli yhdistetty hallitusyhteistyötä koskeva kysymys virheellisesti kansalaisaloitteen käsittelyyn eduskunnassa, kirjoittaa Räsänen blogissaan sunnuntaina.

Haastattelun perusteella RKP:n puheenjohtaja Haglund hämmästeli sitä, että KD olisi valmis kyseenalaistamaan hallituksen toimintakykyä sen takia, että periaatteesta vastustetaan kansalaisten tekemää aloitetta.

- Kataisen hallitusohjelmaneuvotteluissa sovittiin, että hallitus ei tuo esitystä, jolla avioliittolain perusteet muutettaisiin. Tästä edelleen pidämme kiinni ja luonnollisesti luotamme, että myös muut hallituskumppanit pysyvät sopimuksessamme. Emme ole siis hallituksessa, joka tekisi lakiesityksen samaa sukupuolta olevien avioliitosta. Tämä periaate koskee koko hallituksen toimintakautta, tulipa kansalaisaloitteiden tai eduskunnan kautta millaisia tahansa vaatimuksia, kirjoittaa Räsänen.

Räsäsen mukaan haastattelussa ei ollut puhetta kansalaisaloitteen käsittelystä eduskunnassa, mutta KD:n eduskuntaryhmä tekee kuitenkin työtä sen eteen, ettei yhdenvertainen avioliittolaki toteutuisi.

- Avioliittolain tulevaisuus on nyt eduskunnan, ei hallituksen käsissä. Eduskunnan ratkaisujen jälkeen arvioimme tilanteen uudestaan, kirjoittaa Räsänen.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Räsänen käyttää hallituksen horjuvuutta avioliittolakia vastaan

jnsto • 26.10.2014 15:18 • 5 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen yrittää vaikuttaa hallituspuolueiden kansanedustajien äänestyskäyttäytymiseen avioliittolakiasiassa. Räsänen sanoo Turun Sanomissa, että puolue lähtisi hallituksesta, jos avioliittolakialoite menee läpi.

RKP:n puheenjohtaja ehti sunnuntaina kommentoimaan asiaa ja toivomaan "selvennystä" Räsäseltä.

Käytännössä KD:n veto merkitsee sitä, että hallitusryhmissä on vaivihkaa varmistettava, ettei aloite mene "vahingossa" läpi.


Räsänen olisi voinut hoitaa uhkauksensa valtaeliitin sisäisenäkin, mutta julkisuudella asettaa lakia kannattaneen Stubbin yhä vaikeampaan asemaan ja toisaalta näyttää kannattajilleen ja puolueensa sisäiselle oppositiolle, että ajaa lujasti konservatiivis-kristillisiä arvoja hallituksessa.

Suomen avioliittolain muuttamismahdollisuudet kariutuivat hallitusohjelmatasolla 2011, kun pääministeriksi tuolloin nousemassa ollut Jyrki Katainen hyväksyi uudistuksesta pidättäytymisen kristillisdemokraattien kynnyskysymykseksi.

Kannatuksen puutteen varmistaminen on käänteistä sille menettelylle, johon kokoomuksen sisarpuolueisiin kuuluva Kanadan konservatiivit turvautui 2011, kun heidän vaalilupauksena antamansa avioliittolain uudelleenkäsittely piti tehdä. Konservatiivit siellä suosittivat tyhjän (eli poistumisen) käyttämistä sopivassa laajuudessa - ja niin avioliittolaki pysyi tasa-arvoisena.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Onko kiekkoliigan arvomaailma niin ruma, kuin miltä se alkaa näyttää?

Ossi Halme • 26.10.2014 07:00 URHEILU • KOTIMAA

Jääkiekkoaiheinen homofobian vastaisen päivän juliste Kanadasta.
Jääkiekon SM-liigalla on ilmiömäinen kyky nähdä kaikki tikut, ja tarttua sitten niistä lyhyimpään. Tuorein esimerkki tästä oli virallinen siunaus liigan sivuilla blogia pitävän Ari-Pekka Kaipiaisen blogitekstille ”Homot keppihevosina”.

Kaipiaisen teksti on kirjoitettu niin yksipuolisesti, että sen tarkoitushakuisuutta on mahdotonta olla huomaamatta, ja väkisinkin herää ajatus siitä, oliko teksti bloggarin oma idea vai tilaustyö; jälkimmäisen bloggari tosin kiistää kommenttiosiossa. Blogitekstissä on monta kohtaa, joiden kommentoimatta jättäminen antaisi sen kuvan, että kyseessä ovat kiistattomat faktat, joille voimme vain nyökytellä.

Bloggari aloittaa pitämällä homo-ongelmana sitä, että ”jotkut näet nostelevat häntäänsä toisten yksityisasioilla” . Seksuaalinen suuntautuminen on periaatteessa jokaisen yksityinen asia. Sen sijaan käytännössä voidaan ajatella, että miten kiekkojoukkueen kaltaisessa, muutaman kymmenen ihmisen tiiviissä yhteisössä sen voi pitää aidosti yksityisenä asiana eli käytännössä salaisuutena. Tai entä jos joku pelaaja haluaisi jakaa tiedon joukkueensa kanssa? Työpaikan ilmapiiriä voi olla tältä osin vaikea luodata. Vaikea ajatella kenenkään kysyvän työkavereiltaan, että ”jos meillä olisi töissä joku homo, niin olisiko teillä jotain ongelmaa sen kanssa?”.Urheilumedia, tuo suurin syntinen

Kaipiaisen maanista hipovan tekstin mukaan suurin syyllinen homomyllytykseen on ”urheilumedia, joka on kiihtynyt suorastaan maaniseksi paasatessaan joidenkin olettamiensa nimettömien kiekkoilijoiden homoseksuaalisuuden elintilasta kopissa ja käytävillä.” Oletetaan nyt sitten oikein kunnolla. Liigan yhteenlaskettu pelaajamäärä on siinä vajaan 500 miehen kieppeillä. Voidaanko olettaa, että ihan kaikki ovat – ehkä ensimmäisenä tuon kokoisena ryhmänä historiassa – heteroseksuaaleja? Ainakaan nykytieteen valossa ei voida olettaa. Ja ei muuten voida olettaa nykytiedonkaan valossa. Yleisradion urheilutoimituksen kyselyssä liigajoukkueiden kapteeneista osa tiesi sanoa, että liigassa pelaa homoja. Tämä sanottiin ihan julkisesti kyseisen tutkimuksen tulosten uutisoinnin yhteydessä. Tähän sopii sanoa bloggarille takaisin hänen omia sanojaan käyttäen: ” Faktojen selvittämisellä ei ole niin väliä.”

”Mediadraama tapaa kaareutua niin, että vakain ja suurin on lähtökohtaisesti ajastaan jälkeen jäänyt, etujaan varjeleva ja yleissuhmuroiva bronttosaurus (sic.)” . Anteeksi nyt vain, mutta tällä hetkellä vielä toistaiseksi suurin – mutta ei välttämättä enää vakain – tuntuu aina vain enemmän ja enemmän olevan jäänyt jälkeen ajastaan, varjelevan vain omaa lyhytnäköistä etuaan ja olevan yleissuhmuroiva brontosaurus. Tuon mielikuvan olen saanut rakennettua ihan itsekin, ilman urheilumedian apua.

” Uutisdraama edellyttää vastakkainasetteluja. Mutta edellyttääkö suomalaisen urheilun ja siinä toimivien ihmisten etu? Tai homoseksuaalien hyvinvointi?” Mitkä asiat tässä ovat vastakkain? Ihmisten tasavertainen kohtelu vastaan syrjintä? Ei minusta. Minusta media on hyvinkin asiallisesti halunnut selvittää, että mitä jääkiekossa ajatellaan seksuaalivähemmistöistä – juuri niistä, joita siellä kiekkopiirien sisälläkin on. Suomalaisen urheilun etu on tältä osin se, että se kertoo arvonsa ja myös toimii niiden mukaan, jos ne ovat niin hyvin ja modernit, kuin annetaan ymmärtää. Sen sijaan salailu ja brontosaurustelu on lyhytnäköisen edun mukaista, jos taustalla on jotain sellaista, mikä on törmäyskurssilla tämän ajan hengen, Zeitgeistin, kanssa. Ja aivan varmasti kaikkien ihmisten hyvinvoinnille on parempaa olla töissä paikassa, jossa kulisseja ja salailua ei tarvita. Sellaisessa urheilumaailmassa, jossa myös seksuaalivähemmistöön kuuluvalle nuorelle löytyy samaan vähemmistöön kuuluva esikuva.Liiga, Iranin homot ja mediamanipulaatio

Maallisista asioista noustaan korkeampiin sfääreihin siinä kohtaa, kun tekstiin vedetään mukaan toisessa maaosassa sijaitsevan Iranin homoille langettavat kuolemantuomiot, Suomen lainsäädäntö 1970-luvulla (nyt on vuosi 2014) sekä kysellään salaliittoteoriauskovaisen tyyliin arvovaltaisin äänenpainoin: ”on kysyttävä, kuka mediamanipulaation on masinoinut ja miksi?” . En ihan oikeasti tiedä, uskooko kirjoittaja johonkin mediamanipulaatioon. Jos kysymys on vilpitön, suosittelen vastaamaan ”maailmanvalloitusta havittelevat reptiliaanit”.

Samalle tasolle luen näkemyksen siitä, että ”on onnistuttu roihauttamaan medialoimu, jolla yhtä kansanosaa savustetaan kuvitelluista koloistaan julistamaan seksuaalisuuttaan ’ummehtuneelle’ lätkä-Suomelle. Mielestäni media ei ole kovin aktiivisesti repinyt ketään kaapista. Keskustelu on pyörinyt pitkälti arvojen puolella. Ja jos media haluaisi ”savustaa kuvitelluista kolosta” homopelaajan, olisi huomattavasti tehokkaampaa käyttää paparazzi-tyyppistä ratkaisua, kuin vaivautua vuoden kestävään arvokeskusteluun. Enkä kyllä mitenkään ymmärrä tuota ilmaisua ”kuvitelluista koloistaan”, paitsi jos kyse ei ole bloggarin omista kuvitelmista. Sen sijaan lätkä-Suomen ummehtuneisuutta en laittaisi lainausmerkkeihin niin kauan, kunnes toisin todistetaan.Homoikonit ja urheilubisnes

Koko 2000-luvun on ”urheilu ja homot” ollut aina vain kasvava aihe länsimaisessa mediassa ja kulttuurissa. Tähän vaikuttaa myös urheilun viihteistyminen ja kaupallistuminen: sateenkaari-eurot/dollarit/punnat ovat tavoittelemisen arvoisia, ja seksuaalivähemmistöt ovat ostovoimainen ja aktiivinen asiakasryhmä, jota ei pidä ylenkatsoa, vaan johon kannattaa panostaa. Tähän tulokseen tuli amerikkalainen Nielsen-tutkimusjätti.

Seksuaalivähemmistöjen lifestyle-lehtien kansissa on (vähäpukeisiakin) urheiluammattilaisia yhtä usein kuin vaikka laulajia tai näyttelijöitä. Osa heistä on oivaltanut, että ”homoikonin” status on isossa maailmassa myös taloudellisestikin kannattavaa.

Ja pitää muistaa sekin, että maailmalla urheilijat itse ottavat aiheen puheeksi. Esimerkiksi juuri em. homoikoni-statuksen saavuttanut ja siitä täysin sydämin nauttiva ruotsalainen NHL-maalivahti Henrik Lundqvist piti Sotshin olympialaisten alla ihan oma-aloitteisesti mediatilaisuuden, jossa kritisoi Venäjän homolakeja. Lundqvist oli timanttinen nimi myös silloin, kun käynnistettiin homofobian vastaista You Can Play -hankketta, jonka henkinen koti on NHL. Kesti muuten yli vuoden saada ensimmäinen suomalainen You Can Play -osallistuja, eikä sinivalkoinen kokonaismäärä taida olla vieläkään kuin tuo yksi. Lienee sanomattakin selvää, että Ruotsin NHL-tähdistä iso osa oli mukana jo alkuvaiheessa. You Can Playta on pidetty tarpeellisena Pohjois-Amerikassa, joka usein mielletään vanhoillseksi tai konservatiiviseksi alueeksi. Tämän on sanonut jopa konservatiivisena bisnesmiehenä pidetty NHL-komissaari Gary Bettman. Sen sijaan mordernina Pohjoismaana mielellään esiintyvä Suomi suhtautuu vastaaviin hankkeisiin penseästi.Suomen urheilumediassa seksuaalivähemmistökysymys taas on ollut piilossa siksi, että toimittajat eivät ole sitä kysyneet. Tai ainakin tuo oli erään asiaa kommentoineen jääkiekkoilijan selitys näkymättömyydelle.

Urheilulehden arvostamani toimituspäällikkö Jari Kupila on kertonut, kuinka hän oivalsi miten tärkeä asia se on, että myös urheilussa puhutaan seksuaalivähemmistöjen asemasta. Urheilulehti onkin tuon oivalluksen jälkeen pitänyt huolta siitä, että aihetta ei ole lakaistu maton alle.

Suomi ei ole muusta maailmasta erillinen linnake. Meilläkin urheilumedia on alkanut kansainvälisen urheilumedian tavoin miettiä myös seksuaalivähemmistöjen asemaa urheilussa. Ja urheilu puolestaan ei ole mikään erillinen linnake, jolla on oikeus päättää mitkä yhteiskunnan säännöt sitä koskevat.Eheytystä vai ei?

Kohta ”en ole alan ammattimies, mutta olen ollut mukana mm. suuntautumisensa kanssa kamppailevia ihmisiä jeesaavassa vapaaehtoistyössä” laittaa miettimään. Onko kyse ns. eheytyshoidoista? Siis näistä uskomus-/uskontohoidoista, jotka ovat tieteellisesti todettu tehottomiksi, mutta joilla on hyvinkin tehokkaasti tuhottu monen ihmisen mielenterveys. Jos kyseessä on ns. eheytyshoito, niin tieteen näkökulmasta siihen sopii bloggarin eri asiaan sanoma ”keittiöpsykologian ja pukukoppisosiologian sekaista ryönää". Mutta ainakin se on totta, että alan ammattimies ei ole kyseessä. Nimittäin alan ammattimies tai kovin moni muukaan tuskin puhuisi kenenkään seksuaalisesta suuntautumisesta ”valintana” tai ”taipumuksena”.

Ja jos jonkun mielestä seksuaalisuuteen liittyvät asiat ovat sellaisia, että ne jätetään ”kernaasti, terveen kainosti, kahden ihmisen väliseksi” , niin alan kyllä miettiä, että onkohan kirjoittaja oikeasti ollut kuulemassa joukkuelajien urheilijoiden puheita? Lisäksi on tainnut mennä sekaisin seksi sekä seksuaalinen suuntautuminen. Jälkimmäinen ei ole makuuhuoneasia. Havainnollistaen: vaimostaan puhuva mies kertoo omasta seksuaalisuudestaan (paitsi jos kyseessä on kulissiavioliitto). Ja käänteisesti: jos mies sanoo vaikkapa olleensa lomalla poikaystävänsä kanssa, niin siitäkin voi päätellä jotain. Eli aivan arkisiakin juttuja, joilla ei ole mitään tekemistä ruumiinaukkojen kanssa.

Kysymykseen ”miten ihmisyksilön makuuhuonedynamiikka kytkeytyy kiekkojoukkueen ryhmädynamiikkaan?” on helppo vastata. Jos kuka tahansa joutuu missä tahansa ammatissa salaamaan todellisen minänsä tai jopa pitämään kulisseja pystyssä, vie se energiaa. Joukkueen tehtävä on menestyä. Salailu tai kulissien pitäminen syö energiaa yhteisestä päämäärästä.


Liiga siunaa blogitekstin, mutta ei Taulua

SM-liigan vastaava tuottaja Juha Huhta vahvisti Ilta-Sanomille, että liiga allekirjoittaa Kaipiaisen tekstin. Olen seurannut urheilukulttuuria käytännössä koko 2000-luvun, pääasiassa ulkomaiden osalta. Väitän, että mikä tahansa jääkiekon länsimainen ammattilaissarja olisi jo ilmoittanut, että blogit edustavat kirjoittajiensa kantaa, eivätkä ole liigan virallinen kanta.

Mutta allekirjoittaminen on muutenkin liigalle poikkeuksellista, sillä se ei ole ollut halukas allekirjoittamaan monia muita asioita. Yksi tällainen asia on Tasavertaisen Urheilun Lupaus (Taulu). Vain pari viikkoa sitten liigahallituksen puheenjohtaja Vesa Puttonen nimittäin sanoi Yle Urheilulle, että ”SM-liigan hallitus kävi keskustelua siitä, osallistuuko se hankkeeseen [Taulu]. Se ei kuitenkaan lähde siihen mukaan, mutta kunnioittaa sen arvoja.”Hämmentävintä Puttosen sanomisista oli kuitenkin kohta, jossa hän sanoi ”jos lähdemme yksittäisiin hankkeisiin, se on jonkinlainen valinta. Tämän Taulu-asian takana olemme kuitenkin ja korostamme sen arvoja”. Mitä tulee yksittäisiin hankkeisiin osallistumiseen, liiga on ollut erittäin aktiivinen Movember-kampanjan tukija. Siis sen saman Movemberin, jonka erikoisia rahakuvioita on ruodittu niin MTV3-kanavan tutkivan journalismin 45 minuuttia –ohjelmassa, kuin Ranneliike.netissäkin. Jälkimmäisessä lauseessa taas on outoa, että Taulu-asian takana ollaan ja sen arvoja korostetaan, mutta niin yksinkertaista asiaa kuin Lupauksen virallista antamista ei voi tehdä. Syitä voimme ja pitääkin vain arvailla.

Kaipiaisen nyt virallisestikin siunattua tai siis allekirjoitettua kirjoitusta voi pitää radikaalina temppuna. Taulun kolme kohtaa ovat taas ovat niin yksinkertaisia ja löyhästi muotoiltuja, että siitä ei voi vääntää mitään ristiriitaista. Lisäksi se on kertaluontoinen asia, johon ei ole pakko palata myöhemmin. Tietojeni mukaan muuten Veikkausliigan päätös allekirjoittaa Taulu syntyi kutakuinkin hetkessä. Liiga tarvitsi hallituksen kokouksen, jolla voitiin venkoilla ”ihan hyvä mutta nyt ei pysty” –vastaukseen.


Tikkasesta se alkoi

Noin vuosi sitten kirjoitin jääkiekkoilija Harri Tikkasen haastattelun juuri Ranneliikkeen urheiluosioon. Siitä lähti merkittävä keskustelu, joka jatkuu vieläkin. Nostan hattua Tikkaselle, joka teki jotain, mitä hänen ei olisi ollut pakko tehdä. Alkujaan nimittäin piti haastatella ruotsalaista NHL-pelaajaa, mutta erinäisten vaiheiden kautta saatiinkin haastateltavaksi Tikkanen, joka ei ole missään vaiheessa halunnut lopettaa keskustelua. Ei siitäkään huolimatta, että hän on varmasti saanut kuulla asiasta, vaikka ”virallisesti” ei olisikaan kuullut mitään.

Siitä pisteet Harri Tikkaselle, että hänellä oli selkärankaa tehdä aivan uusi avaus täysin vieraasta aiheesta, eikä hänellä ollut tarvetta mennä kenenkään selän taakse piiloon tai, kuten olen itse huomannut joidenkin liigatoimijoiden kanssa asioidessani, vaieta asiaa kuoliaaksi. Tikkasen jälkeen omalla nimellään ovat rakentavassa hengessä ja uskottavin sanavalinnoin kommentoineet myös jääkiekkoilijat Kim Hirschovits ja Ville Nieminen sekä KalPan valmentaja Pekka Virta. Samaan listaan voi lisätä myös ensimmäisen eurooppalaisen NHL-päävalmentajan, nykyään Itävallan jääkiekkoliitossa vaikuttavan Alpo "Ape" Suhosen, joka on muutenkin profiloitunut humanistina.

Keskustelu on nyt käynnissä, eikä sitä voi enää vaieta kuoliaaksi. Liiga voi päättää olla hiljaa, mutta keskustelu liigasta, arvoista, homoista, taloudesta ja lajin tulevaisuudesta jatkuu silti.Miksi urheilubisneksen etiikasta ei saisi puhua?

Kaipiaisen tekstin keskiössä pyörii mielikuva SM-liigasta vain urheiluna. Kyseessä on kuitenkin urheiluviihde, jossa painotan jälkimmäistä sanaa. Liigasta ei voi pudota. Liigaan ei päästä pelaamalla, vaan tilinpäätöksen ja taseen kautta. SM-liiga on bisnestä. Bisnestä, joka perustuu siihen, että yleisö on siitä kiinnostunut. Yritystoimintaa (paitsi HPK, joka on yhdistysmuotoinen vielä pienen hetken), joka perustuu voiton tavoitteluun paitsi jäällä, myös tuloslaskelmassa. Miksi viihdebisneksen eettistä puolta ei saa ruotia? Taloudellisen kestävyyden ruotiminen kun ei ole vaikeaa: liiga joukkueineen on tehnyt jääkiekkobisneksellä yhteensä kymmenien miljoonien tappiot 2000-luvulla. Taloustilanne ei välttämättä ole terve, mutta toivottavasti arvotilanne ei ole yhtä tekohengitetty ja pinnalta koristeltu.

On täysin oikeutettua kysyä, mitä tällä on tekemistä jääkiekko-nimisen pelin ja ammatin kanssa? On myös täysin oikeutettua kysyä, että mikä oikeus jääkiekko-nimisellä, yleisöstä ja sen kiinnostuksesta elävällä liiketoiminnalla on väistellä ja venkoilla arvomaailmansa esiintuomisen kanssa? Ja muuten ammatin kanssa tällä on sen verran tekemistä, että ihmisten tasa-arvoinen kohtelu on asia, jota mm. ammattiyhdistysliike kai on tuossa muutaman sukupolven ajan yrittänyt vauhdittaa.

Bloggari sanoo suoraan, että urheilujournalismi voi olla ydinalueella pysytellessään tasokasta. Onko tämä viittaus siihen, että pitäisi puhua vain suorituksista ja niihin valmistautumisista? Jos mietitään liigaa ja liigaseuroja, niin ydinalueensa eli liiketoiminta urheilumallisen viihteen parissa veisi niitä koskevat mediajutut talous- tai viihde-, eikä urheilusivuille.

Jääkiekon SM-liiga on vielä toistaiseksi suurin urheiluviihdetoimija. Kun liiga puhuu, sen ääni jättää alleen monia muita urheilun ääniä. Esimerkiksi yli 200 000 korkeakouluopiskelijaa edustava Opiskelijoiden Liikuntaliitto (OLL) haastoi liigan ja liigajoukkueet allekirjoittamaan Taulun, mutta haaste vaiettiin kuoliaaksi. Suurimpana liiga näyttää esimerkkiä, halusi tai ei. Niin tuossakin asiassa.


Kuluttajan valinnat vaikuttavat

Blogiteksti lähtee olettamuksesta, että nyt on kyseessä jonkinlainen ajojahti ja itseriittoinen oman suvaitsevaisuuden korostaminen, jossa homourheilijat on unohdettu. Mutta lauseen ”kuohutellaan ilman, että asianosaisilta on kysytty mitään mission tarpeellisuudesta” voi nähdä toisessakin valossa, nimittäin bisneksen kautta. Ainakin minä kuluttajan ominaisuudessa pidän hyvinkin tarpeellisena, että minkälaista toimintaa tuen, jos ostan ottelulipun, seuratuotteen tai jonkin suuren sponsorin tuotteen.

Kuluttaja voi tehdä valintoja myös eettiseltä pohjalta. Yksinkertaisimmillaan kyse voi olla vaikka Reilun Kaupan tuotteiden suosimisesta tai vaikkapa siitä, että välttää ostamasta sellaisen yrityksen tuotteita, joiden tuotantotapoja tai arvomaailmaa pitää epäeettisenä. Liigan arvomaailma on pitkään ollut täysi mysteeri. Nyt se on kuitenkin alkanut hahmottua.

Yksittäisenä kuluttajana oma ratkaisuni on ollut, että vältän liiga-nimisen tuotteen ostamista suoraan ja välillisesti (ts. pääsponsoreiden tuotteita). Vesa Puttonen sanoi Ylen haastattelussa, että "jääkiekkoseuran kannattaminen ei ole oikeus, vaan velvollisuus." Omatuntoni puolestaan sanoo, että nykytilanteessa liigan ja sen keskeisten sponsoreiden boikotoiminen on parempi vaihtoehto.


Lopuksi vielä: ”On työlästä löytää sen valppaampaa ja ovelampaa eläjää, kuin otsikonkiimainen toimittaja” , kirjoittaa Kaipiainen. Tämä pätenee bloggreihinkin.Ossi Halme
kirjoittaja on toiminut Ranneliike.netin urheilutoimittajana. Tämä Näkökulma-kirjoitus edustaa vain kirjoittajansa henkilökohtaista näkemystä, eikä ainakaan tätä tekstiä ole tilattu.

NHL-supertähti, olympiavoittaja Henrik Lundqvist (SWE) sai seksuaalivähemmistöjen oikeudet puheeksi ollessaan mm. Sidney Crosbyn kanssa Sportsnetin haastattelussa. (Kuva: Sportsnet/ruutukaapaus)
Tätä Taulun tekstiä Liiga tai yksikään sen joukkue ei lopulta pystynyt allekirjoittamaan.

» Jutun oma sivu
Regnbågshelgen: Guldankan 2014 -palkinnon sai Jeanette Östman

vaeltaja2006 • 25.10.2014 22:08 • päivitetty: 25.10.2014 22:34 • 1 kommentti. UUTISET: PRIDE • KOTIMAA

Fotograf: Ulf Bjolin
Guldankan2014-palkinnon sai pietarsaarelainen toimittaja Jeanette Östman. Hän on rohkeasti astunut julkisuuteen moninaisuuden ja ihmisoikeuksien puolesta, ennakkoluuloja vastaan. Käytännön toiminnallaan hän on kyseenalaistanut normeja. Palkinnon luovutti hänelle Regnbågsankan-järjestön puheenjohtaja Oscar Ohlis iltajuhlassa Helsingissä lauantaina 25.10.2014.

Jeanette Öhman toimii journalistina. Hän on ollut kirjoittamassa antologiaa "Klar text" vuodelta 2014 ja hän oli järjestämässä Jeppis Prideä syyskesällä 2014. Palkintoperusteluissa mainitaan: Lämpö, yhteistyökyky ja määrätietoisuus säteilevät kaikesta mihin hän ryhtyy. Yksi hänen palkitsemistaan ehdottanut henkilö kuvaa häntä näin: "Hän on hieno esikuva ja hän osoittaa, että on mahdollista elää avoimesti myös sellaisessa ympäristössä, jossa arvostukset ovat hyvin konservatiivisia".

Guldankan-palkinto jaetaan merkittävästä työstä moninaisuuden, ihmisoikeuksien, ennakkoluulojen vähentämisen ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien puolesta erityisesti ruotsinkielisessä Suomessa.Jeanette Östman tilldelas Guldankan 2014

För ett modigt engagemang i offentligheten för mångfald, mänskliga rättigheter, fördomsfrihet och för att genom konkret handling ha satt normer i gungning belönas Jeanette Östman av föreningen Regnbågsankan rf med priset "Guldankan 2014." Priset delades ut av föreningens ordförande Oscar Ohlis under Regnbågshelgens fest på Adams i Helsingfors på lördag kväll 25.10.

Vinnaren valdes av föreningens styrelse på basen av allmänhetens nomineringar.

Genom priset vill vi lyfta fram Jeanettes journalistiska karriär, antologin Klartext, engagemanget i Jeppis Pride 2014 samt den värme, samarbetsförmåga och målmedvetenhet Jeanette utstrålar i allt hon gör. Hon har förutom engagemanget inom hbtiq-rörelsen jobbat för jämlikhet genom feministiskt självförsvar och delat med sig av personliga erfarenheter av utanförsskap och orättvisa i samhället.

En av dem som nominerade Jeanette Östman skrev följande: "Hon är en fin förebild och visar att det går att leva öppet även i landskap med betydligt konservativare värderingar."


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Regnbågshelgen: Ikääntyneiden kerrostalo Tukholmassa

Tukholmaan perustettiin ikääntyneille hlbti-ihmisille oma yhteinen asumismahdollisuus. Kerrostalon kolmessa ylimmässä kerroksessa on asuntoja iäkkäille hlbti-ihmisille. Lars Mononen tuli Tukholmasta kertomaan kokemuksia.


Kaikki alkoi viisi vuotta sitten seminaarissa, jossa kysyttiin, mitä homolle tapahtuu, kun hän tulee vanhaksi. Monellakaan ei ole lapsia. Voiko järjestää sellaista kotia, jossa saa myös hoitoa? Asioita selvitettäessä tuli ajatus, että voisi yrittää järjestää senioriasuntoja samaan kerrostaloon. Tärkeää olisi olla lähellä keskustaa. Monen vuoden keskustelut poliitikkojen kanssa alkoivat tuottaa tulosta. Tukholmasta haluttiin gay-ystävällinen kaupunki. Löytyi suuri kerrostalo, jonka kolme ylintä kerrosta voitaisiin vuokrata hlbti-ihmisille. Perustettiin taloudellinen yhdistys vuokraamaan näitä huoneistoja. Niitä on nyt 28, ja yhdistys hoitaa vuokrasopimukset. Se oli keino ratkaista yhden erityisryhmän asumisasia (kategoriboende).

Aluksi ei ollut riittävästi kiinnostuneita vuokraajia. Monet esittivät epäilyjään projektia kohtaan. Nyt kun toiminta on jo käynnissä, on 100 ihmisen jono. Kiinnostus on suuri.

Asuminen on lähtenyt käyntiin hyvin. Kullakin on oma asunto. Kyse ei ole kommuuniasumisesta. Vaikka tullaan eri suunnilta, tunnetaan yhteenkuuluvuutta. Lars Mononen itse asuu myös talossa. Hän kertoo, että vaikka asumme omissa asunnoissamme, muodostamme jonkinlaisen "perheen". Toisia tavataan käytävillä ja se antaa turvaa. Voidaan vaihtaa elämän kokemuksia. Ne ovat kuitenkin jossain määrin smaantyyppisiä. Täällä koemme olevamme kotonamme. Keski-ikä on 66 vuotta. Nuorin on 55, vanhin 76. Monet ovat aika nuorekkaita eivätkä tarvitse mitään erityistä apua arjessaan.

Yhteenkuuluvuutta yritetään edistää esim. yhteisellä ruuanlaitolla; paraikaa on ruokakurssi. Talossa on yksi yhteinen tila, jossa esim. tehdään yhdessä ruokaa. Yhteinen tv:n katselu on vähäisempää. Monet vetäytyvät mieluummiin omiin tiloihin tv-katseluun. Lauantaisin kuunnellaan yhdessä Melodikrysset -ohjelmaa ja täytetään veikkauslomake. Viimeksi kymmenkunta oli mukana. Sunnuntai-iltapäivisin on yhteinen kahvihetki. Osa tulee, osa ei. Neljäsosalla asukkaista on koiria. Jos olo on huono, voi pyytää naapuria koiran ulkoiluttamiseen. Käydään myös yhdessä ulkoiluttamassa.

Normaalissa kerrostalossa eletään usein suljetuin ovin eikä tunneta naapureita. Täällä on toisin.

Yhdistykseen eli vuokrajonoon pyrkivältä edellytetään hlbti-profiilia. Sitä ei kuitenkaan tarkkaan määritelllä. Ei ole pääsykoetta. Jotain kuitenkin edellytetään: minimi-ikä 55 vuotta. Monilla on aiemmin ollut avioliitto ja on lapsia. Heitä ei ole käännytetty pois.

Kyse on vuokra-asunnoista, joista huolen pitää yhdistys. Vuokrat ovat samaa luokka kuin vuokrat muuallakin. Yhdistys ei vedä välistä minkäänlaista voittoa. 56 neliön kaksio maksaa 8 000 Ruotsin kruunua eli lähes 800 euroa kuussa. Paikka on Gärdetin kaupunginosassa. Lähellä ovat Östermalmstorg ja Karlaplan.

Poliitikot tekivät tämän mahdolliseksi. Yhdistys käynnistyi ilman ainoatakaan kruunua. Vaihtoehtona olisi ollut ostaa kivitalo miljoonilla. Myös omistusoikeusasunnot olisivat vaatineet miljoonien alkupääomaa. Nyt asukas joutuu maksamaan 3 kuukauden takuuvuokran.

Asuminen on täysin tavallista asumista. Mitään erityistä sairaspäivystystä tai vartiointia ei ole. Sairastuneista huolehtii yhteiskunta samalla tavalla kuin muussakin asumisessa. Pitkän tähtäimen tavoitteena kuitnekin on, että Tukhomaan saataisiin myös hoitokoti, jossa asukkaista huolehdittaisiin, kun voimat loppuvat. Mutta se on eri hanke.

Siitä ollaan tietoisia, että merkittävä osa hoitohenkilökunnasta ja ensiavusta on maahanmuuttajia, ja heillä voi syntyä väärinkäsityksiä hlbti-ihmisten suhteen.

Talon alemmissa kerroksissa asuu muuta väkeä. Heillä on oma talon "asukasneuvosto", mutta se ei koske ylempien kerrosten hlbti-asukkaita. On alettu miettiä, miten integroitaisiin alemmat ja ylimmät kerrokset. Koko talossa on yhteensä 150 huoneistoa. Asukasneuvosto järjestää kaikenlaista aktiviteettia: retkiä, grillausiltoja, jne jne. Kun mukana ei ole ylimpien kerrosten väkeä, on jonkinlaista skismaa. Asukasneuvostossa on 80-vuotiaita herroja ja heillä omat näkemyksensä asioista. Näiltä osin koko suuren talon yhteinen, saumaton elämä ei ole onnistunut. Ratkaisua yritetään löytää keskusteluin.

Yksi ongelma on se, että monelle ammattiuran lopettaminen ja siirtyminen eläkkeelle on suuri mullistus. Työuran aikana moni eli vapaana omaa yksityiselämäänsä, vaikka olisi ollut kaapissa työaikana. Työuran jälkeen osa umpioituu kokonaan ja menee kaappiin. Pelätään kovasti esim. hoitohenkilökunnan asenteita.


Keskustelu jatkuu lähipäivinä

Audio på svenska

Lars Mononen från äldreboendet Regnbågen i Sverige presenterar deras verksamhet.

» Jutun oma sivu
Makedoniassa naamioitunut joukkio hyökkäsi hlbti-tilaisuuteen

vaeltaja2006 • 25.10.2014 20:13 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Torstaina illalla yli 20 hengen naamiojoukko hyökkäsi Skopjessa paikallisen hlbti-järjestön syntymäpäivätilaisuuteen. Paikalla Bar Damarissa oli n. 60 juhlavierasta. Hyökkäys kesti kymmenisen minuuttia. Aseina käytettiin mm. kiviä ja pulloja. Useat paikalla olevat loukkaantuivat. Yksi päähän loukkaantunut nainen jouduttiin viemään sairaalaan. Hyökkääjät huusivat homofobisia iskulauseita.

Kaksivuotisen olemassaolonsa aikana homojärjestö on kokenut jo kuusi hyökkäystä. Avajaisisssa ikkunat rikottiin ja viime vuonna talo yritettiin polttaa.

Makedoniaa johtaa ehdottomalla enemmistöllä kristillis-nationalistinen puolue. Heinäkuussa avioliitto määrättiin miehen ja naisen väliseksi liitoksi. Vuonna 2010 syrjintäsuojalaista poistettiin seksuaalisten vähemmistöjen suoja.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Regnbågshelgen: Jeppis-pride, vuoden suurmenestys

vaeltaja2006 • 25.10.2014 17:10 • 2 kommenttia. UUTISET: PRIDE • KOTIMAA

Jeanette Östman Regnbågshelgen-tapahtumassa. Hän on toimittanut kirjaa Klar text, suomeksi Kaikella rakkaudella (ilmestyneet helmikuussa 2014)
Menneen kesän erityispiirre oli se, että useilla paikkakunnilla Suomessa ja Ruotsissa järjestettiin paikallisia pride-tapahtumia. Kulkueissa ja katujen varsilla oli runsaasti ihmisiä. Erityisen suuri menestys oli Pietarsaaren Jeppis-pridellä. Järjestäjä Jeanette Östman kertoi Jeppis-priden vaiheista.

Jeanette on nykyisin freelance-journalisti ja asuu Pietarsaaressa. Puoli vuotta sitten hän oli toimittajana kirjassa Klar Text, suomeksi Kaikella rakkaudella.

Pietarsaaressa on jo useita vuosia ollut ilmassa ajatus omasta pride-tapahtumasta. Parin ihmisen voimin ajatusta testattiin facebookissa, ja vastaanotto oli myönteinen. Kun paikallislehteen ilmaantui edellisenä vuonna pieni uutinen pridestä, asia räjähti ihmisten tietoisuuteen, ja suhtautuminen oli pääasiassa myönteistä.

Mediassa kiinnostus asiaan laajeni sen vuoksi, että oli myös laajaa vastustusta. Vastustuksesta alkoi tulla varsinainen uutinen. Eniten negatiivista palautetta tuli netin kautta, ja sitä tuli jo ennen kuin oli sekuntiakaan suunniteltu priden ohjelmaa. Pelkkä ajatus herätti vastustusta ja nettiin ja lehtien yleisönosastoihin alkoi tulla raamatun lauseita. Henkilökohtaisia uhkauksia ei ollut.

Seurakuntaneuvosto ei äänestyksessä puoltanut sateenkaarimessua. Se oli ainoa negatiivinen virallinen kannanotto. Kuitenkin keskustelu sinne päin oli rakentavaa. Kaupungin johto ja johtavat poliitikot tukivat prideä. Myös media antoi tukensa. Sateenkaariliputuksesta käytiin kirjeenvaihtoa ja kaupungin päätös oli, että sateenkaariliput voivat liehua raatihuoneella, mutta ei kaupungintalolla.

Kaiken kaikkiaan koko prosessi oli hengeltään positiivinen. Netin ja yleisönosastojen myönteiseen tai kielteiseen kirjoitteluun priden järjestäjät eivät osallistuneet. Tuntui siltä, että monet ihmiset tarvitsivat rajua tuuletusta, kun näistä asioista ei oikein pääse muuten sanomaan omaa "poliittisesti epäkorrektia" mielipidettään. Ja mielikuvitus lensi. Kuviteltiin alastomia ihmisiä puistoissa ja muuta merkillistä.

Jeppis Priden teema oli Usko, toivo ja rakkaus – Pietarsaaren perinteikkäät symbolit. Ohjelma noudatti monien muiden pride-tapahtumien kaavaa: jumalanpalvelus, keskusteluja, näyttelyitä, paraati, juhla.

Kohokohta oli paraati, vaikka oli paljon muutakin kiinnostavaa, esim, ahvenanmaalainen queer-ooppera. Mukana paraatissa oli 2000 ihmistä, ja monet tunsivat toisensa ja muut kaupunkilaiset tunsivat heidät. Suuret paraatit, esim. Helsingin pride, on tuntemattomien paraati. Pienemmällä paikkakunnalla monet tuntevat toisensa. Oli paljon myös muualta tulleita pride-vieraita. Osa katsojista seurasi mukana. Ihmiset taputtivat ja tunnelma oli korkealla. Oli karnevaalitunnelma. Kärjessä oli bändi, joka soitti musiikkia. Oli paljon positiivista energiaa. Negatiivista ei näkynyt, vaikka ennakkoon vähän kuiskuteltiin häiriköistä. Poliisi tiesi myös riskeistä, mutta edes raamattubussia ei näkynyt kaupungilla.

Pietarsaaressa ei ole ollut mitään hlbti-toimintaa, ja voi vain kuvitella niitä hlbti-nuoria, jotka eivät voineet kertoa vanhemmilleen menevänsä pride-paraatiin. Jeppis-priden jälkeen hiljaisuus jatkui, mutta nyt ilmeisesti jotain nuorten toimintaa on käynnistymässä.


Haastattelu (på svenska) 24 minuuttia
Jeanette Östman, en av arrangörerna. Jeanette intervjuas av Nadja Weckström.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Haluaako jääkiekon SM-liiga vain vaientaa kiusallisen homokeskustelun?

Sami Mollgren • 25.10.2014 12:12 • 3 kommenttia. URHEILU • KOTIMAA
Viimeisin erä aiheesta "jääkiekon huipputason homoseksuaalisuuteen liittyvät asenteet" käynnistyi jääkiekkovaikuttaja Juhani "Tami" Tammisen taannoisista sanomisista: hän kertoi, ettei vuosikymmenten mittaisella urallaan ole tavannut kiekon parissa ainuttakaan homoa.

Sen synnyttämän keskustelun myötä on käynyt ilmi viitteitä siitä, että suomalaisen huippujääkiekon piirissä todella on homoja. Käynnistyi myös keskustelu siitä, että ilmapiirin muutos lajin piirissä olisi tarpeen, jotta jokainen voisi olla luontevasti oma itsensä, myös jääkiekon piirissä.

Esimerkiksi Setan varapuheenjohtajana ja Sinuiksi -tuki- ja neuvontapalvelun toiminnanjohtajana toimiva Mikko Väisänen kommentoi lokakuun alussa kaapistatulokeskustelua. Tuolloin hän sanoi, että urheiluseurasta pitää tehdä siten turvallinen, että jokainen voi olla oma itsensä. Väisänen myös sanoi, että seksuaalinen suuntautuminen on kunkin yksityinen asia, eikä kaapista pidä lähteä ketään patistelemaan. Enemmänkin Väisänen toivoi, että myönteisen ilmapiirin myötä jokainen voisi olla luontevasti oma itsensä.

Jääkiekkobloggaaja Ari-Pekka Kaipiainen kritisoi jääkiekon ympärille syntynyttä homokeskustelua liigablogissa Homot keppihevosina -kirjoituksessaan 22. lokakuuta. Hän syytti mediaa keskustelun lietsomisesta ja siitä, että media ylläpitää keskustelua klikkausten ja mainosrahojen toivossa. Hänen mielestään media tekee tätä jopa homojen kustannuksella, ja ajaa homoja pelaajia ulos kaapista. Kaipiaisen mukaan homot pelaajat "elävät valitsemallaan tavalla ilman missioita tai eturyhmäajattelua", ottamatta huomioon sitä tosiasiaa, ettei homoseksuaalinen suuntautuneisuus ole valinta, vaan vasenkätisyyden kaltainen ominaisuus ihmisessä.

Oikeasti kukaan ei ole kuitenkaan ollut vaatimassa kenenkään yksittäisen homon pelaajan ulostuloa. Sen sijaan ilmapiirimuutosta on vaadittu: ettei enää olisi kynnystä tulla ulos kaapista, jos siltä tuntuu. Tuohon liittyy myös vaatimus nollatoleranssista homottelun suhteen ja monista vastaavista asioista.

Ilta-Sanomat kertoi, että jääkiekon SM-liiga seisoo Kaipiaisen tekstin takana. Liigan vastaava tuottaja Juha Huhta kommentoi Kaipiaisen kirjoitusta, ja kertoi lehdelle käsityksensä Kaipiaisen kirjoituksen "pihvistä", joka on hänen mielestään lähinnä se, että jokaisen täytyy saada itse selvittää se, tuleeko (kaapista) ulos, eikä kenenkään tarvitse sitä median painostuksesta tehdä. Huhdan mukaan kirjoituksessa tuotiin yleistä suvaitsevaisuutta esiin.

Blogin kirjoittaja Kaipiainen tarkensi myöhemmin viestiään SM-liigan nettisivuilla: "Minä, sen enempää kuin Liigakaan, EI aja tai halua lukita homoja kaappiin tai mihinkään muuhunkaan huonekaluun. Sinne mahtuisi sitten vähemmän pelikamoja. Blogin ajatus oli se, että heille tulee jättää herkässä ja monille kipeässä asiassa rauha täydelliseen omaehtoisuuteen ja vapauteen."

On kuitenkin vaikea nähdä Kaipiaisen kirjoitusta - ja SM-liigan allekirjoitusta - muuten kuin siten, että Kaipiainen ja ilmeisesti myös SM-liiga haluaisivat "kiusallisen" keskustelun vain päättyvän, koska aiheeseen paneutuminen vaatisi siirtymistä epämukavuusalueelle. Käsikassaraksi keskustelun ylläpitämistä vastaan on otettu martyyrin viitta, jota sovitellaan ainakin erään arvostetun sohituksi joutuneen kiekkovaikuttajan ja "mahdollisten asian kanssa kamppailevien pelaajien" ylle.» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Regnbågshelgen: Eva Biaudet'n kanssa aamukahvilla

vaeltaja2006 • 24.10.2014 14:57 UUTISET: PRIDE

Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet
Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet pistäytyi Regnbågshelgen-aamukahveilla. Tapaaminen oli sen takia erityisen ajankohtainen, että keskiviikkona eduskunnan perustuslakivaliokunta antoi lausuntonsa valmistelussa olevasta yhdenvertaisuuslaista.

Perustuslakivaliokunta haluaa lakiesitykseen merkittäviä muutoksia. Yhdenvertaisuuslainsäädäntö vaikuttaa viranomaistoimintaan ja yksityisten ihmisten keskinäisiin asioihin. Valiokunnan lausunto saa kiitettävän arvosanan niiltä tahoilta, jotka pitävät perustuslakia ja ihmisoikeussopimuksia olennaisen tärkeinä.

Nyt Eva Biaudet kertoo mielipiteensä. Hän haluaa avata kuohuviinipullon tapahtuman kunniaksi. Keskustelua johdatteli Regnbågsankanin puheenjohtaja Oscar Ohlis.

Keskiviikkona perustuslakivaliokunta antoi lausuntonsa uudeksi yhdenvertaisuuslaiksi. Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet pitää lausuntoa kunniakkaana, koska perustuslain yhdenvertaisuuspykäliä noudatettiin. Mm.: yhdenvertaisuuslaki ei voi olla toissijainen laki, jonka "yli ajaa" tarvittaessa jokin muu laki. Lain valmistelussa on törmätty eturustiriitoihin mm. työmarkkinajärjestöjen suunnalta. (suomeksi)
(på svenska) Tässä vastauksessaan Eva Biaudet käsittelee laajemmin perustuslakivaliokunnan lausuntoa ja yhdenvertaisuuslakiin liittyviä periaatteellisia kysymyksiä. Nimike "vähemmistövaltuutettu" on häviämässä ja tilalle tulee "yhdenvertaisuusvaltuutettu". Syrjintä harvoin kohdistuu vain yhteen ryhmään vaan moneen vähemmistöön samaan aikaan. Uuden lain tullessa voimaan kansalaiset voivat valittaa yksittäisistä syrjintätapauksista. Ongelmaksi muodostuu se, voiko syrjintävaltuutettu puuttua työelämän syrjintäkysymyksiin, vaikka ihmiset viettävät työssä suuren osan elämäänsä. Julkiset ja yksityiset palvelut kuuluvat syrjintävaltuutetun alaan. Myös koulut saadaan mukaan.
(på svenska) Työelämän syrjintätutkimukset osoittavat, että koulutuksella ei ratkaista asioita, vaan sillä, että organisaation johto sitoutuu syrjimättömyyteen. Syrjintätilanteista selvitään useimmiten organisoimalla asioita. Mutta mitä sitten, kun syrjintää esiintyy hlbti-ihmisten ja muiden vähemmistöjen sisällä ja keskellä.
(på svenska) Miksi erilaisuus aiheuttaa torjumista tai syrjintää? Yhteiskunnassa kirjoittamattomat normit säätelevät asioita. Esimerkki tulee tanskalaisesta tutkimuksesta, jossa nähtiin normien vaikutus esim. puhetapoihin. On tavallista, että syntyy vastakkainasettelu: me - nuo toiset.

» Jutun oma sivu
Vihreiden Niinistö ottaa etäisyyttä tasa-arvoon

jnsto • 24.10.2014 11:22 • 3 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA

Haastattelun kylkeen taitettu tiivistelaatikko. Vain erimielisyydet ympäristöasioissa voivat kaataa yhteistyön Sipilän keskustan kanssa.
Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö ei lue tasa-arvoaihepiiriä tai ihmisoikeuksia kynnyskysymykseksi poliittisessa yhteistyössä keskustan Juha Sipilän kanssa. Suomen Kuvalehden haastattelussa (43/2014, 19-21) Niinistö sanoo tavoitteena vaalien jälkeen olevan "arvoliberaali" hallitus. Lainausmerkit ovat SK:n tekstissä.

Ville Niinistö sanoo pitävänsä keskustan Juha Sipilän tyylistä. Niinistö sanoo keskustalla olevan "meitä lähellä olevia tavoitteita". Jännitteitä on kuitenkin ympäristönsuojelussa. "Jos ne ratkaistaan, keskusta on kiinnostava kumppani". Keskustan ja etenkin sen puheenjohtajan asenne HLBT-suomalaisten tasa-arvoon ei nouse esille. Ville Niinistö sanoo paljon riippuvan siitä, miten Sipilä asennoituu vasemmisto-oikeistoakselilla. Sipilän ihmisoikeusasenteet eivät ole kynnyskysymys.

Yhteistyön perussuomalaisten kanssa Niinistö rajaa kuntatasolle. "He ovat ihmisoikeus- ja maahanmuuttokysymyksissä kaukana meistä".

Vaalien jälkeen vihreiden tavoitteena on hallitus, joka ajaa "oikeudenmukaista tulonjakoa, panostaa koulutukseen, työllistymiseen, uusiutuvaan energiaan ja puhtaaseen teknologiaan sekä edistää yrittäjyyttä". Tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia ei listalle ole nostettu.

Haastattelun on toimittanut Matti Simula.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
 

Arkisto

Valitse vuosi ja viikko


vain uutiset | kaikki
  Mainonnan paikka  
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2014 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot