Eurogames - Helsinki Pride - Closing Party - July 2, 2016, Cable Factory, helsinki
ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


dtm
Miss Gay Finland 2016
Mr. Gay Finland 2016
Sinuiksi - tuki- ja neuvontapalvelu
www.seksipertti.fi
Palveluoppaassa mukana
Chicas
Verkkokauppa naisille

Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta

Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta, yhdellä sivulla. Saat luettavaksesi haluamasi viikon arkiston valitsemalla vuoden ja viikon oikean reunan valikosta.

Senaatintorilla jälleen sateenkaaren värien juhlaa

vaeltaja2006 • 01.07.2016 22:00 • 1 kommentti. UUTISET: PRIDE

Tieteen kehitystä symboloiva hahmo nostaa ilmaan kolmihaaraisen laitteen, spektroskoopin.
Pride-kulkue tuo jälleen Senaatintorille tuhannet sateenkaariliput ja muut sateenkaarisymbolit. Mutta yksi yksityiskohta jää usein huomaamatta: Aleksanterin patsaan jalustassa tiedettä symboloivalla naishahmolla on kädessään laite, jolla valo hajotetaan sateenkaaren väreihin.


Patsas on pystytetty 1864. Patsas on vuoden 1863 muistoksi. Silloin mm. säännöllinen valtiopäivätoiminta alkoi ja suomen kielen asema kohentui. Patsaan jalustassa on neljä teemaa: laki, työ, rauha ja valo (Labor, Lex, Pax et Lux). Valo-aihe on valtioneuvoston linnan suuntaan ja se kuvaa laajemminkin tieteen merkitystä.

Kuva maapallon ulkopuolisesta maailmasta alkoi täsmentyä 1800-luvulla. Keksittiin uusia menetelmiä esim. taivaankappaleiden etäisyyksien selvittämiseen. Vuonna 1859 amerikkalaiset Robert Bunsen ja Robert Kirchoff julkaisivat tutkimuksensa spektraalianalyysistä. Heidän mittalaitteensa oli spektroskooppi. Kun tähtien valo hajotettiin alkuosiinsa eli sateenkaaren väreiksi, saatiin tarkempaa tietoa taivaankappaleiden rakenteesta, liikkeestä ja kehitysvaiheista.

Vain viisi vuotta myöhemmin 1864 Johannes Takasen ja Walter Runebergin suunnittelemassa patsaassa tieteen vertauskuvan hahmo kohottaa ylös laitteen, spektroskoopin. Tieteellisen mullistuksen ja uudistuksen viesti oli muutamassa vuodessa kantautunut suomalaisille taiteilijoille.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Urheiluvaikuttajat Eurogames-seminaarissa: Ovet avattava kaikille

Sami Mollgren • 01.07.2016 21:56 • 1 kommentti. UUTISET: URHEILU • KOTIMAA
Setan ja lhbti-urheilukilpailu Eurogamesin perjantaina järjestämässä kansainvälisessä ihmisoikeusseminaarissa vedottiin urheilujärjestöihin, että syrjintää vastaan tulisi toimia näkyvästi niin sanoin kuin teoin.

Seminaarin avauspuheenvuorossa opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen totesi, ettei tulisi hyväksyä tilannetta, jossa urheilija joutuu teeskentelemään jotain muuta kuin on, valehtelemaan tiimikavereilleen tai pelkäämään ammattiuransa puolesta.

- Otan hyvin vakavasti, että vihapuhe on nousussa eurooppalaisissa yhteiskunnissa. Loukkaava nimittely ei ole sananvapautta. Syrjintä ei ole mielipidekysymys. Ennakkoluuloissa ei ole kysymys henkilökohtaista vakaumuksesta. Naisviha ei ole hauskaa. Meidän täytyy vastustaa suvaitsemattomuuden asettamista julkisen keskustelun ja julkisen mielipiteen perustaksi, sanoi Grahn-Laasonen.

Euroopan parlamentin varapuhenainen ja parlamentin lhbti-ryhmän puheenjohtaja MEP Ulrike Lunacek muistutti puheessaan kuinka tärkeää on, että urheilu on avointa kaikille.

- Valitettavasti homofobia ja transfobia estävät liian monia lesboja, homoja, biseksuaaleja, transihmisiä ja intersukupuolisia ihmisiä osallistumasta urheiluun avoimesti omana itsenään. Ei tarvitse kuin kysyä entiseltä ammattilaisjalkapallon pelaajalta Thomas Hitzelspergeriltä tai espanjalaiselta erotuomari Jesus Tomillerolta kuinka tämä vaikuttaa hyvinvointiin ja kuinka pelottavia heidän ulostuloprosessinsa ovat olleet. Kokonaisvaltaiset ennakkoluulot, syrjintä ja väkivallan pelko pitävät liian monia meistä kaapissa.

- Tämän takia yleisten urheilujärjestöjen täytyy alkaa kamppailla omassa toiminnassaan esiintyvää homofobiaa vastaan: heidän täytyy ottaa käyttöön parhaat käytännöt, sanktioida homofobinen käytös, rohkaista lhbti-ihmisiä olemaan avoimia ja heteroita toimimaan tukena. Ja tämän vuoksi Eurogamesien kaltaisilla kilpailuilla ja tapaamisilla on voimauttava vaikutus meidän yhteisöllemme. EuroGames tarjoaa turvallisen tilan lhbti-ihmisille osallistua urheiluun ja lähettää viesti: me olemme täällä jäädäksemme, tottukaa meihin!, Lunacek sanoi.

Lunacek osallistui myös EuroGamesien uintiosuuteen perjantaina.

Birgitta Kervinen ENGSO:sta (European Non-Governmental Sports Organisation) totesi, että koulutus ja tiedon lisääminen seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta on erittäin tärkeää. Kervinen muistutti, että suomessakin esimerkiksi Ari-Pekka Liukkosen ulostulo aiheutti kohua.

- Urheilun tulisi olla perusoikeus ja työ syrjintää vastaan pitäisi olla aivan kaikkien urheilujärjestöjen ytimessä, sanoi Kervinen.

Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo peräänkuulutti selkeitä ja konkreettisia viestejä, joissa toivotetaan sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvat urheilijat tervetulleiksi.

- Urheilujärjestöjen on osoitettava sanoin ja teoin, ettei syrjintää ja homo- ja transfobiaa sallita urhelukentillä tai pukuhuoneissa. Erityisen tärkeää olisi viestiä kaikille lapsille ja nuorille, että harraste- ja kilpaurheilun pariin on tervetullut juuri sellaisena kuin on. Myös seurajohdon kouluttaminen seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta ja fanikulttuurin muuttaminen yhdenvertaisuutta tukevaksi on yhtä tärkeää, sanoi Tarjamo.

Perjantaina järjestetyssä Equality and diversity in sports -seminaarissa Kiasmassa keskusteltiin laajasti sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen asemasta harrasteurheilussa sekä nuorten liikunnan parissa. Esillä ovat kokemukset, tutkimustieto ja parhaat käytänteet niin Suomesta kuin muualta Euroopasta.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Riita vuokrasopimuksesta: Tallinnan Vanilla Lounge sulki ovensa

Sami Mollgren • 01.07.2016 21:45 UUTISET: VAPAALLA • EU

kuva: Vanilla Lounge
Keväällä Tallinnaan avattu suomalaisten pyörittämä Vanilla Lounge -baari on sulkenut ovensa kesäkuun lopussa.

Asiasta kertoo Tallinna24-sivusto.

Vanilla Loungen toinen omistaja Jani Nieminen kertoo Tallinna24:lle, että baari jouduttiin sulkemaan vuokrasopimuksesta syntyneiden erimielisyyksien vuoksi.

Vanilla Lounge toimi suomalaisen Satumaa-karaokebaarin alakerrassa, ja Vanilla Loungella oli sen kanssa vuokrasopimus. Nieminen katsoo vuokrasopimuksen päättyneen kyseenalaisesti.

Tallinna24 kertoo ettei baari kohdannut vastustusta paikallisten taholta, eikä asiakkaistakaan ollut pulaa.

Nieminen kertoo sosiaalisessa mediassa, että Vanilla Lounge on entisessä paikassaan suljettu, eikä tule sinne enää avautumaan. Tallinna24:lle Nieminen kertoo toivovansa, että baari voisi jatkaa toimintaansa toisaalta. Uusi tila on hänen mukaansa haussa.


» Jutun oma sivu
Yhdenvertaisuusvaltuutettu pitää Hallinto-oikeuden linjausta gambialaisen miehen oleskelulupakysymyksessä tärkeänä

Sami Mollgren • 01.07.2016 21:32 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Helsingin hallinto-oikeus kumosi 20.6. antamallaan päätöksellä Maahanmuuttoviraston kielteisen päätöksen gambialaisen miehen oleskelulupaa koskevassa asiassa. Hallinto-oikeus palautti asian Maahanmuuttoviraston käsittelyyn.

Oikeuden mukaan valittajan voidaan katsoa olevan ulkomaalaislaissa tarkoitettu kumppaninsa aviopuolisoksi rinnastettava henkilö ja siten tämän ulkomaalaislaissa tarkoitettu perheenjäsen. Yhdenvertaisuusvaltuutettu antoi asian oikeuskäsittelyä varten lausunnon, jonka mukaan oleskeluluvan epääminen rikkoi yhdenvertaisuuslakia, koska hakija asetettiin eri asemaan seksuaalisen suuntautumisen perusteella.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu on ilmaissut tyytyväisyytensä hallinto-oikeuden päätökseestä. Tämä pitää Hallinto-oikeuden linjausta tärkeänä ja vaatii perhemuotojen moninaisuuden tunnustamista myös maahanmuutossa.

- Eri maiden lainsäädäntö ja viranomaiskäytännöt asettuvat usein seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien henkilöiden perheenyhdistämisen ja muun perhe-elämän tielle. Hallinto-oikeuden päätös on perus- ja ihmisoikeusmyönteinen ja osoittaa ajanmukaista ymmärrystä perhemuotojen moninaisuudesta. Päätös sopii erittäin hyvin Helsinki Pride -viikolle, sanoo yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä.

Hallinto-oikeuden mukaan asiassa on painavia syitä poiketa ulkomaalaislain asettamista aviopuolisoksi rinnastamisen ehdoista, koska suomalais-gambialaisella miesparilla ei ole käytännössä ollut mahdollisuutta täyttää näitä ehtoja. Ulkomaalaislaki edellyttää rekisteröityä parisuhdetta tai kahden vuoden yhdessä asumista. Asumisaikavaatimuksesta voidaan ulkomaalaislain mukaan poiketa painavasta syystä.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu antoi hallinto-oikeudelle syksyllä 2015 lausunnon asian oikeuskäsittelyä varten gambialaisen miehen oikeusavustajan pyynnöstä. Oikeuden päätös ei ole vielä lainvoimainen.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu on itsenäinen ja riippumaton viranomainen, joka valvoo yhdenvertaisuuslain noudattamista sekä yleisesti edistää yhdenvertaisuuden toteutumista ja ehkäisee syrjintää. Yhdenvertaisuuslaki kieltää syrjinnän muun muassa seksuaalisen suuntautumisen perusteella.


» Jutun oma sivu
Priden ja Eurogamesin yhteiset viralliset päätösbileet lauantaina Kaapelitehtaalla

Camille • 01.07.2016 20:37 • 1 kommentti. UUTISET: PRIDE • KOTIMAA
Helsinki Priden ja Eurogamesin yhteiset viralliset päätösbileet pidetään tänä vuonna Helsingin Ruoholahdessa sijaitsevalla kulttuurikeskus Kaapelitehtaalla. Bileet käynnistyvät kello 18 ja jatkuvat lähes auringonnousuun - aamuyöhön kello neljään saakka.

Bileiden järjestelyistä vastaava Mikko Silvennoinen kertoo ranneliike.netille, että järjestäjät saavat paljon kyselyitä illan käytännön yksityiskohdista. Yleisimmät kyselyt liittyvät lippujen saatavuuteen, bileiden alkuaikaan, ruokailumahdollisuuteen - ja urheiluun sekä urheilijoihin.

Myydäänkö lippuja ovella?

Kyllä, liput saa myös paikan päältä, mutta suosittelemme vahvasti ostamaan ne netistä www.tiketti.fi Netistä saa myös kätevän mobiililipun. Paikan päällä liput maksavat enemmän ja jonottaminen saattaa kestää.

Milloin kannattaa tulla paikalle?

Valtava terassi Kaapelitehtaan sisäpihalla avataan klo 18. Humppa Workshop eli lavatanssit alkaa klo 20. Päälavalle nousevat ensimmäiset esiintyjät klo 22, eli kannattaa tulla ajoissa paikalle. Daruden arvioitu aloittamisaika on puoliltaöin. The Carry Nation aloittaa noin kahdelta. Kaikki aikataulut on julkaistu osoitteessa www.closingparty.f

Saako sieltä ruokaa?

Kyllä, tarjolla on street foodia koko yön ajan. Eli tarjolla on makkaraperunoita ja falafelia varmasti mahan täydeltä.

Onko bileissä mahdollista katsella jalkapalloa?

Valitettavasti ei. Emme pystyneet löytämään sisätilaa, johon screenit ja äänentoiston pystyy rakentamaan kunnolla. Rohkaisemme ottamaan mukaan oman ipadin ja kuulokkeita itselle sekä kavereille, jolloin esimerkiksi terassilla pystyy varmasti nauttimaan jalkapallostakin!

Tuleeko ne kuumat urheiljat sinne varmasti?

Kyllä! Iso osa Eurogames-vieraista hankki pääsylippunsa jo kisapaketin mukana kuukaisia sitten. Nämä ovat ainoat viralliset päätösbileet molemmille viikon isoille lhbtiq-tapahtumille.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Kymmenen vuotta suuria pride-kulkueita

vaeltaja2006 • 01.07.2016 17:03 • 2 kommenttia. HLBTI-HISTORIAA

Vuoden 2006 pride-kulkue.
Ennen vuotta 2006 pride-kulkueet (aik. vapautuspäivien kulkueet) olivat muutaman sadan rohkean ihmisen letkoja läpi kaupungin keskustan. Liikkeelle lähdettiin mm. Sinebrykoffin puistosta ja Pikkuparlamentin puistikosta. Kulkueet etenivät melkein juoksuvauhtia keskustan katujen läpi. Kohdattiin paljon huuteluja ja pilkkaa. Setan pitkäaikainen puheenjohtaja Jorma Hentilä muistaa, miten 1980-luvun puolivälissä, aidsin aikaan, marssijoita oli alle 100. Sellaisina kulkueita ei kannattanut jatkaa. Oli keksittävä uusia tapoja kiinnittää ihmisten huomio homojen ja lesbojen kokemaan rajuun syrjintään ja halveksintaan.
Kaavamainen kuva havainnollistaa, miten vuonna 2006 tapahtui muutos. Osanottajia oli yhtäkkiä tuhansia.

Jo 1990-luvulla osallistujamäärät alkoivat hiljalleen nousta. Muistikuvia on, että 1994 oli 300 marssijaa ja 1996 noin 500. Oltiin kuitenkin vain sadoissa osanottajissa. Kulkueissa oli ainoastaan "omaa väkeä", ja marssijat huomasivat, että suurin osa "omasta väestä" oli katujen varsilla katsomassa, ei marssimassa. Jokaisesta vapautuspäivien ja priden kulkueesta oli tv-uutisissa lyhyt uutisjuttu, ja useimmat hlbti-ihmiset halusivat pysyä pois tv-kameroiden kuva-alalta.

Helsingissä pridejä järjestettiin vain joka toinen vuosi. Välivuosina se oli maakuntakaupungeissa. Vuonna 2004 oli poikkeuksellisen sateinen pride, ja väkimäärä oli sen takia vähäinen.


Vuonna 2006 kaikki muuttui

Sää oli selkeä ja lämmin. Pridejä oli päätetty pitää Helsingissä joka vuosi. Silminnäkijät muistelevat. Vuoden 2006 kulkuetta odoteltiin Kauppatorilla.

"Sitten se kulkue tuli näkyviin talojen välistä. Olimme odotelleet, että sieltä tulee muutama sata pilleihin puhaltavaa ja iskulauseita huutavaa nuorta, mutta sieltä tulikin valtava ihmismassa, 5-6 ihmistä rinnakkkain jokaisessa ruodussa, kadun täydeltä. Ihmetytti. Mitä on tapahtunut, kun noin suuri joukko on liikkeellä?"

Pari vuotta myöhemmin homomies jää katsomaan kulkuetta rautatieaseman edustalle.

"Sieltä tuli aina vaan lisää ja lisää väkeä. Eikö se ihmisjoukko lopu koskaan?"


Miksi yhtäkkiä pride-kulkueisiin alkoi tulla tuhansittain ihmisiä? Enää ei ollut pelkästään omaa väkeä, vaan myös heteroystäviä, järjestöväkeä ja muutamassa vuodessa myös poliitikkoja ja kirkon väkeä. Tiia Forström (ent. Aarnipuu) oli Setan puheenjohtajana vuoteen 2005. Hän arvioi näin:

"Ensimmäisenä tulee mieleen parisuhdelaki: siihen johtanut työ, johon liittyi myös paljon julkisuuden käyttämistä, ja lain hyväksyminen, joka toi miesparit ja naisparit myönteiseen ja "vaarattomaan" häähumu-uutisointiin ja monien mielestä uudella tavalla hyväksytyiksi. Monet hyvää tarkoittavat heterot myös tajusivat vasta parilain aattona että oho, eihän maailma olekaan vielä valmis. Olivat siis kuvitelleet että tietenkin Suomessa on mahdollista mennä naimisiin kenen kanssa haluaa, sukupuolesta riippumatta."


Kristiina Puukko oli vuonna 2006 Helsinki Priden ensimmäinen tapahtumakoordinaattori. HeSeta oli palkannut hänet ensimmäistä kertaa tuottamaan Helsinki Prideä. Priden teemaksi oli valittu: Helsinki Pride 2006 rohkaisee tulemaan ulos kaapista. Yhdistyksen hallitus ja vapaaehtoiset tekivät valtavasti töitä priden eteen. Ensimmäistä kertaa toimittiin isolla joukolla ja organisoidusti. Kristiina Puukko muistelee:

Itse koin tuolloin tärkeäksi tapahtumasta tiedottamisen myös yhteisön ulkopuolelle, sisällön tuottamisen sekä kaikkien yhteisön eri toimijoiden mukaan saamisen. Haettiin myös rahoitusta, sponsoreita ja yhteistyökumppaneita. Näin ohjelma monipuolistui ja tapahtuma kasvoi isolla harppauksella. Kävijöitä tapahtumissa koko viikon aikana yhteensä noin 8 000.


Ranneliikkeen päätoimittaja Sami Mollgren kertoo, että ranneliike käynnistyi vuoden 2001 syksyllä. Juuri sitä ennen oli hyväksytty laki rekisteröidystä parisuhteesta. Mediassa hlbti-aiheiden käsittelyn sävy muuttui. Olisiko mahdollista, että kehotuskiellon poistaminenkin olisi vaikuttanut?

"Yhä useampi hlbti-vähemmistöön kuuluva uskalsi lähteä kaapista kadulle omana itsenään ja asenteiden muutoksen myötä muutkin kuin vähemmistöön kuuluvat lähtivät kulkueeseen tukijoiksi. Parisuhdelaki ainakin nosti sateenkaariaihepiirin isosti esiin. Ja Salatut elämät -sarjassa nähtiin Kalle Laitela.

Kansainvälistä homofobian vastaista päivää vietettiin ensimmäisen kerran 2005 ja se pääsi otsikoihin Suomessakin. Seuraavana vuonna järjestettiin Suomessa ensimmäinen asiaan liittyvä tilaisuuskin.

Oletettavasti hlbtiq-aihepiirin kohdalla lampun henki oli noilla nurkilla saatu hinkatuksi esiin. Tai hlbti-vähemmistön yhdenvertaista asemaa vastustavien mielestä tietysti pandoran lipas tullut avatuksi.

Oletan vahvasti, että yhdessä asenteiden muuttumisen kanssa Helsinki Priden muuttuminen jokavuotiseksi lopulta synnytti itseään ruokkivan myönteisen kierteen."Vielä pari kommenttia. Tutkija Kati Mustola ei pidä kehotuskiellon poistamista merkittävänä, koska kehotuskielto käytännössä oli kuollut lakipykälä. Sen sijaan:

"2006 kamppailtiin hedelmöityshoitolaista. Silloin oli mielenosoituksia ja asiaa pyrittiin kaikin keinoin saamaan julkisuuteen. Se varmaankin herätteli ihmisiä myös pridemarssille, parisuhdelaki ei ollutkaan ratkaissut kaikkia ongelmia.

Kaasuisku (2010, vaikutus seuraavana vuonna) ja lakivaliokunnan tyly päätös prideviikolla 2014 herättelivät heteroita tulemaan mukaan. Tuo 2013- 2014 iso hyppäys johtuu siitä."Tutkija Tuula Juvonen kirjoitti viime vuonna kirjan "Kaapista kaapin päälle" ja siinä käsitellään tätä aikaa. Juvonen pohdiskeli viime viikolla muutoksen syitä näin:

"Pitäisi ehkä katsoa, millaisia TV-sarjoja tuolloin tuli televisiosta - olisiko siellä ollut jotain, joka olisi kasvattanut itsetuntoa? Olin itse ulkomailla vuonna 2006, joten en osaa omiin muistikuviini vetoamalla saada kiinni muutoksesta. Mutta yksi mahdollinen selitys on sukupolvi. Syrjintäkieltolaki tuli voimaan 1995, joten kymmenen vuotta myöhemmin meillä oli kaduilla sellainen lesbo- ja homosukupolvi, jolle ei koko aikuistuvan elämänsä aikana ollut voinut tulla mieleenkään, että heitä saisi syrjiä. Mutta aivan ilmeisesti tämä(kin) olisi asia, jota pitäisi tutkia!".


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Ihmisoikeuskonferenssi "Equality and Diversity in Sports" alkoi Kiasmassa

vaeltaja2006 • 01.07.2016 12:34 UUTISET: URHEILU
Osana EuroGames-kisoja Kiasmassa alkoi aamupäivällä ihmisoikeuskonferenssi "Equality and Diversity in Sports". Konferenssissa pohditaan sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien harrastajaurheilijoiden ja urheilua harrastavien nuorten asemaa.

Seuraavassa kuullaan konferenssin viralliset avauspuheenvuorot. Ensimmäisenä puhuu opetus- ja kulttuuriministseri Sanni Grahn-Laasonen. Sen jälkeen avajaispuheenvuoron käyttävät Europarlamentin varapuheenjohtaja Ulrike Lunacek, Birgitta Kervinen ENGSOsta eli European Non-Govermental Sports Organisation -järjestöstä ja viimeisenä Toni Piispanen, joka syyskuussa 2012 voitti 100 metrin kultaa Lontoon paraolympialaisissa.

Avauspuheet ovat englanniksi.

Ministeri Sanni Grahn-Laasonen
Yhteiskuvassa Birgitta kervinen, Toni Piispanen ja Ulrike Lunacek.
Avauspuheenvuorot: Sanni Grahn-Laasonen, Ulrike Lunacek, Birgitta Kervinen ja Toni Piispanen.

» Jutun oma sivu
Radion kulttuuritunti Kultakuume täynnä pride-asiaa

vaeltaja2006 • 01.07.2016 10:10 RADIO
Perjantaina iltapäivällä Ylen Radio 1:n Kultakuume-lähetys keskittyy sateenkarikansan asioihin. Lähetys alkaa klo 15.

Ohjelmassa on keskustelu homojen huumorista. Blogissa kahden isän perheessä elänyt nuori kertoo elämästään. Ohjelmassa käsitellään myös homokirjallisuutta.


» Jutun oma sivu
Lakialoite translain muuttamisesta sai laajan tuen

jnsto • 01.07.2016 07:46 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA

Kansanedustaja Silvia Modig. Kamera tavoitti hänet Pride-viikon mediakeskustelusta. Taustalla kaupallisen radion piiristä tunnettu toimittaja Laura Haimila.
Kansanedustaja Silvia Modig on jättänyt lakialoitteen translain korjaamiseksi. Juhannuksen alla eduskunnan kansliaan jätettyyn aloitteeseen kertyi kannatusta 85 edustajalta. Heitä oli kaikista muista ryhmistä paitsi perussuomalaisista ja kristillisistä. Aloitteen mukaan lainkohtaa pakkosteriloinnista tulisi muuttaa. Aloitteesta uutisoi HBL 1.7.16.

Suomen sterilisointisääntö on saanut arvostelua kansainvälisellä ihmisoikeuskentällä. Suomen tilanne mainitaan mm YK:n Kidutuksen vastaisen komitean viimeisimmässä maaraportissa.

Seta pääsihteeri Kerttu Tarjamo huomauttaa, ettei nykyinen laki lähde yksilön itsemääräämisoikeudesta. Prosessi voi myös kestää vuosia. Muualla Pohjoismaissa sterilointipakko on voimassa vain Färsaarilla.


» Jutun oma sivu
Marko Fali on Mr. Gay Finland 2016

Sami Mollgren • 30.06.2016 23:54 UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA

Mr. Gay Finland -kilpailun voittajakolmikko (kuva: Leo Koivistoinen)
Helsingissä ravintola dtm:ssä torstai-iltana järjestetyssä finaalitapahtumassa on valittu järjestyksessään seitsemänneksi Mr. Gay Finlandiksi Marko Fali.

- Avoliitossa elävä Marko on 28-vuotias, Kemissä syntynyt ja Helsinkiin muuttanut lähihoitaja. Harrastuksiin kuuluvat liina-akrobatia, kuntosali, lenkkeily ja purjehtiminen, kerrotaan Falin kilpailijaprofiilissa.

- Mr. Gay Finlandiksi Marko kokee olevansa valmis, sillä on sosiaalinen ja tulee hyvin toimeen ihmisen kuin ihmisen kanssa: "haluaisin osoittaa ihmisille, että kannattaa tarttua hetkeen, olla pelkäämättä erilaisuutta ja uskaltaa esiintyä omana itsenä - erilaisuus on rikkautta". Kilpailun voittaessaan mies haluaisi tuoda esiin enemmän sateenkaariperheiden elämää.

Kaikkiaan kahdeksan ehdokasta tavoitteli Mr. Gay Finland 2016 -titteliä.

Ensimmäiseksi perintöprinssiksi valittiin Mika Kokkola. Toiseksi perintöprinssiksi valittiin Jesse Rasinmäki, jonka yleisö valitsi ranneliike.netin järjestämässä tekstariäänestyksessä myös suosikikseen.

Mr. Gay Finland -kilpailu tukee vuosittain vaihtuvaa hyväntekeväisyyskohdetta. Vuoden 2016 hyväntekeväisyyskohde on suomalainen Gay-liikunta- ja urheiluseura H.O.T Ry.

Kilpailun päätuomarina toimi mediavaikuttaja Mikko Silvennoinen ja juontajana oli muun muassa UMK2016-finaalista sekä Toosa-TV:stä tuttu Cristal Snow. Tuomaristoon kuuluivat taikuri ja mentalisti Noora Karma, Salattujen Elämien ”Elias Vikstedtinä” tunnettu näyttelijä Petteri Paavola ja ”Eva Tammisena” tunnettu näyttelijä Tiia Elg, naaG - not an average Guy -blogin perustaja sekä some-persoona Janne Naakka, kouluratsastaja Marko Björs sekä toimitusjohtaja Katja Warborn.

Vuonna 2010 Mr. Gay Finlandiksi valittiin Kenneth Liukkonen, joka osallistui aktiivisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskevaan yhteiskunnalliseen keskusteluun. Vuonna 2011 tittelin sai Jussi Laitinen, vuonna 2012 Janne Tiilikainen, vuonna 2013 Aleks Vehkala, vuonna 2014 Peter Linden ja vuonna 2015 Aku Raita.

KATSO KUVAGALLERIA JUTUN OMALTA SIVULTA


» Jutun oma sivu
USA:n asevoimat poisti transsukupuolisten palveluskiellon

Sami Mollgren • 30.06.2016 23:45 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
USA:n asevoimat on vahvistanut, että transsukupuoliset henkilöt saavat oikeuden palvella maan asevoimissa. Asiasta ilmoitti keskiviikkona USA:n puolustusministeri Ashton Carter.

Pentagonin mukaan uusi käytäntö on täydessä käytännössä vuoden kuluttua, heinäkuun 2017 alkuun mennessä. Siihen mennessä asiaan liittyvät uudet toimintatavat on määrä ottaa käyttöön askel askeleelta.

Välittömästi astui voimaan sääntö, että transsukupuolisuus ei ole enää palveluksesta erottamisen peruste; transsukupuoliset henkilöt voivat jatkossa olla avoimia sukupuoli-identiteetistään.


Avoimesti homoseksuaalisten henkilöiden palveluksen kieltäneen Yhdysvaltain armeijan DADT-käytännön päättynyt laki astui voimaan 20. syyskuuta 2011.


» Jutun oma sivu
Lauantai on pride-kulkueen ja puistojuhlan päivä

vaeltaja2006 • 30.06.2016 19:13 • 2 kommenttia. UUTISET: PRIDE

Hanna Alava oli juuri lounastamassa, kun pyysimme häneltä rupatteluhetkeä.
Lauantai on tärkeä monelle sellaiselle ihmiselle, joka ei halua käydä illalla bilettämässä. On kulkue ja puistojuhla. Valmistelut ovat loppusuoralla. Tietenkin jännitetään, kuinka paljon väkeä tänä vuonna lähtee liikkeelle.

Festivaalitoimistolla Hanna Alava vastaa yritysyhteistyöstä. Yhteistyökumppaneita saadaan jo paremmin kuin menneinä vuosina. Hanna kertoo myös puhelinsovelluksesta, jolla saa nopeasti tietoa priden tapahtumista.

Pride-kulkue lähtee liikkeelle Senaatintorilta klo 13. Kärjessä kulkevat nuoret. Hanna kertoo lisää yritysyhteistyöstä, puhelinsovelluksesta ja kulkueesta.» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Euroopan parlamentin varapuheenjohtaja Ulrike Lunacek tulee perjantaina EuroGames-kisoihin

vaeltaja2006 • 30.06.2016 15:15 • 1 kommentti. UUTISET: URHEILU

Ulrike Lunacek. Kuva hänen EU-sivultaan.
Itävaltalainen poliitikko ja Euroopan parlamentin varapuheenjohtaja Ulrike Lunacek saapuu perjantaina EuroGames-kisoihin. Hän on täällä kilpailemassa uinnissa ja ihmisoikeuskonferenssissa osanottajana. Konferenssin avaa opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen.

Ulrike Lunacekilla on pitkä historia ihmisoikeustyössä. Hän on ollut vuosina 1999-2009 ensimmäinen avoimesti lesbo parlamentaarikko Itävallan parlamentissa. Sen jälkeen hän on ollut europarlamentaarikkona. Heinäkuun alussa 2014 hänet valittiin Europarlamentin varapuheenjohtajaksi.

Ulrike Lunacek on toiminut Europarlamentin hlbtiq-asioita seuraavan ns. intergroupin jäsenenä. Intergroupissa on jäseniä eri parlamenttiryhmittymistä. Intergroupiin kuului meiltä Suomesta aikaisemmin Alexander Stubb ja nyt Sirpa Pietikäinen.

Ulrike Lunacek on kierrellyt monissa vihan ympäröimissä pride-tapahtumissa. Vuonna 2014 hän sai Wienissä päälleen voihappoa. Ulrike Lunacek on usein vieraillut puhujana ja keskustelijana ILGA Europen vuosittaisissa konferensseissa.

Itävaltalaisen hlbti-järjestön lehdessä Lambda Nachrichten Lunacekilla on kuukausittainen kommentointipalsta, jossa hän tarttuu ajankohtaisin aiheisiin. Nyt viimeksi hän moitti Brexitiä ajanutta Lontoon pormestaria, joka ennen oli hyvin homokielteinen, mutta nyt on kääntänyt kelkkaansa.

Lunacekin palsta Lambda Nachrichten -lehdessä

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Musta vihko kertoo, onko oikein vai väärin

jnsto • 30.06.2016 12:01 • 6 kommenttia. KIRJAT • KOTIMAA

Saatesanoissa todetaan journalismiin kuuluvan joukko valintoja linjan, näkökulmien ja kuvituksen suhteen. Niihin Seta toivoo voivansa vaikuttaa oppaallaan.
Seta on julkaissut uuden laitoksen oppaastaan toimittajille ”Näin kirjoitat sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöistä”. Tiedottaja Eliisa Alatalo esitteli mustaa vihkoa Pride Talon ohjelmistoon kuuluneen mediakeskustelun yhteydessä 29.6.16.

Teos tarjoaa tarkkoja käsitteiden määrittelyjä ja ohjeita ilmaisujen käytöstä. Auktoriteettiotteesta huolimatta Seta toteaa, että jäsenjärjestöillä voi olla eri linjauksia. Vihkosta on ilmeisesti eniten apua tilanteissa, joissa toimittaja pyrkii kirjoittamaan korrektisti eikä halua tahattomastikaan aiheuttaa sekaannuksia.

Satunnaisesti eteensä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöaiheen saavalle toimittajalle kirjoittaminen voi olla haastavaa. Vaikka osoittelevia ja nyttemmin alatyylisiksi yleisesti miellettyjä ilmaisuja osaisikin karttaa, voi erehtyä ihan hyvässä uskossa.

Tekstinlaatijoiden työn tahti on moninkertaistunut, määräaikoja on pitkin päivää tai periaatteessa aina. Perehtymismahdollisuuksia ei aina ole. Ja johonkin aiheeseen toimituksessa perehtynyt ei juuri osu vuoroon.

Kiistattomien asiavirheiden määrä lehdissä on lisääntynyt viime vuosina. Valtamedian pienten ja suurten virheiden taustalla lienee peruskirjoittajien tietotaso jostain aiheesta ja yhtä lailla kontrollista säästäminen. Verkkouutisista virheitä korjataan, mutta usein väärä tieto pääsee painettuihin lehtiin saakka.

Kun muustakin on pitänyt tinkiä, toimitusten johto ei välttämättä jaksa panostaa tasa-arvoalan määrittelyjen ja rajankäyntien tuntemukseen tai katsoa perään asiahallintaa toimituksessa. Tietenkin on myös tilanteita, joissa päällikkötaso ei asiasta välitä tai päinvastoin sallii pienten neulanpistojen esiintymisen palstoilla. (Ilmaisu neulanpistoista on ajalta, kun neuvostovastaisuutta alettiin kitkeä lehdistä 50-luvun lopulla.)

Setan kannalta aiihepiiriä harrastaneet tietenkin ovat voitettu kanta, paitsi jos toimittaja on liikkeellä nuivin aikein.

Lukuun Meitä on moneksi on koottu myös esimerkkejä virheistä. Siellä on mm Kalevan päätoimittajan aikanaan julkisuutta saanut kommentti tietovuotaja Bradley Manningista.

Seta nostaa ruutukuvan kanssa esille myös MTV:n uutisten koostesivun Homoliitot. Sinne MTV kokoaa verkkosivuillaan tasa-arvoista avioliittolakia koskevat uutisaiheet. Seta huomauttaa homoliittojen olevan suppea käsite eikä sen alle tulisi laskea kaikkia seksuaalivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä. Koostesivun otsikointi ei Maikkarissa kuitenkaan näytä olleen epähuomiossa syntynyt ja pikaisesti korjattu erehdys, vaan kyseinen sivu oli 30.6.16 aamulla yhä käytössä. Ainakin sen yhteydessä pyöri myös aamun tuoreiden uutisten banneri. Setan toive ei joko ole tavoittanut tai sitten siitä ei ole välitetty.

Poliittinen korrektius julkisessa sanassa ja etenkin sosiaalisessa mediassa on Suomessa viime vuosina väljentynyt. Setan opas palvelee etenkin niitä, jotka haluavat olla poliittisesti korrekteja. Muillekin se tarjoaa määritelmiä.

Sivulla 12 julkaistaan luettelo vanhahtavista tai vääristä sanonnoista ja niiden suositelluista vastineista.

Seta määrittelee paikkaansa ja vahvuusalueitaan. Vihkossa kerrotaan järjestön nimenmuutoshistoriasta. Aiemmin nimi oli Seksuaalinen tasavertaisuus SETA ry. Lukijalle kerrotaan, miksi nimeä muutettiin.

Samalla todetaan, että jäsenjärjestöjen nimessä voi yhä olla ilmaisu seksuaalinen tasavertaisuus ja että jäsenjärjestöillä voi olla eri painotuksia linjauksissa. Sivulle 13 on tehty nosto sitaatista, jossa ”Jäsenjärjestön aktiivi” toteaa, että puheenjohtaja ei aina ole hlbtiq-asiantuntija, vaan kommentoi aihetta omista kokemuksistaan. Maakuntamedian toimittajalle tässä ehkä viestitetään kysymään vielä Helsingistäkin.

Musta vihko taustoittaa, määrittää ja kotimaistaa. ”Ihmisiä, jotka ovat polyamorisesssa suhteessa keskenään, voi kutsua vaikkapa moniskunnaksi”. Jos he muodostavat perheen ja yksi tai useampi kuuluu seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön, voi tällaista perhettä kutsua myös sateenkaariperheeksi, jos he niin itse määrittelevät.”

Mutta nahkassa tulee sitten ilmeisesti raja vastaan. ”Seksuaalinen moninaisuus taas tarkoittaa laajempaa kokonaisuutta, joka voi pitää sisällään seksin harrastamiseen liittyvät asiat tai fetisismit, eli vaikkapa sen, että ihminen kiinnostuu nahka-asuista. Tämä jälkimmäinen ulottuvuus ei kuulu Setan asiantuntemuksen piiriin.”

Tässä oli käsillä aivan painettu vihkonen (20s), mutta Setan opas on saatavilla sähköisesti ja siten päätynee toimitusten referenssiaineistoon, helposti saatavaksi.

Oppaan esipuheen on allekirjoittanut Setan tiedottaja Eliisa Alatalo.

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Outi Ojala saavutti 70 vuoden iän

vaeltaja2006 • 30.06.2016 03:35 IHMISIÄ JA ILMIÖITÄ

Outi Ojala vuonna 2014 tilaisuudessa, joka järjestettiin heti sen jälkeen, avioliittolain muutokset hyväksyttiin eduskunnassa.
Outi Ojala (vas) on niitä kansanedustajia, jotka ovat panneet itsensä likoon ajaessaan sateenkaariväen oikeuksia.

Oikeusministerinä toimineen Tarja Halosen (sd) asettama Perhetoimikunta esitti (1992) samaa sukupuolta olevien parisuhteiden saattamista oikeudellisen sääntelyn piiriin. Esko Ahon (kesk) hallitus ei kuitenkaan ryhtynyt toimiin asiassa.

Niinpä Outi Ojala jätti (1993) eduskunnalle aloitteen parisuhdelaista. Aloite ei kuitenkaan johtanut mihinkään jo yksin radikaalin sisältönsä vuoksi. Ojalan toista lakialoitetta (1996) hiottiin vähän laajemmalla poliittisella pohjalla ja siitä jätettiin pois vaikeiksi koetut adoptio ja yhteinen sukunimi.

Samalla, kun eduskunta hylkäsi aloitteen, se kehotti hallitusta ryhtymään toimiin parisuhdelain säätämiseksi. Hallitus toimi, kuten käsky kävi. Eduskunta hyväksyi hallituksen esityksen parisuhdelaiksi marraskuussa 2001. Laki astui voimaan 1.3.2002.

Outi Ojalasta tuli parisuhdelain "äiti". Hän sai niskaansa kaikenlaista törkyä. Voittopuolisesti palaute oli kuitenkin myönteistä.

Ojala oli välillä yhden kauden europarlamentissa ja osallistui poliittisten ryhmien rajat ylittävän sateenkaariväen oikeuksia edistävän ryhmän perustamiseen. Eduskunnan hän jätti 2007 ja Helsingin kaupunginvaltuuston 2012. Ruotsia taitavana hän osallistui monin tavoin pohjoismaiseen yhteistyöhön.

Outi Ojala syntyi 28.6.1946 Viipurin-evakkojen perheeseen. Ammatiltaan hän on erikoissairaanhoitaja ja ennen poliittista uraansa hän toimi parikymmentä vuotta osastonhoitajana Marian sairaalassa Helsingissä.


» Jutun oma sivu
Dokumenttisarja Lontoon drag-kuningattarista Yle Areenassa

Camille • 30.06.2016 02:29 TELEVISIO • KOTIMAA

Kuva: Yle Kuvapalvelu
Yle Areena julkaisee Pride viikon kunniaksi 10-osaisen Lontoon drag queeneista kertovan dokumenttisarjan.

Lontoon drag-kulttuuri pursuaa glamouria, draamaa ja suuria tunteita. Sarja kuvaa millaista on drag-taiteilijoiden elämä suurkaupungissa, jossa taistelu paikasta parrasvaloissa vaatii rohkeutta, lahjakkuutta ja sisua.

Ensimmäiset viisi osaa on julkaistiin 27.6. ja loput viisi osaa julkaistaan 1.7. Jaksot ovat katseltavissa Yle Areenassa 25.9. saakka.


» Jutun oma sivu
Helmi-Maaria Jokinen on Miss Gay Finland 2016

Sami Mollgren • 29.06.2016 23:50 • 1 kommentti. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA

Miss Gay Finland -kilpailun voittajakolmikko kukitettuna (kuva: Leo Koivistoinen)
Voittaja valittiin kahdeksan finalistin joukosta keskiviikkoiltana ravintola dtm:ssä, Helsingissä.

Miss Gay Finland 2016 on espoolainen 26-vuotias Helmi-Maaria Jokinen.

- Olen hirveän eläinrakas, ja lemppareitani ovat laiskiaiset ja koirat. Valmistuin viime talvena musiikkiteatterilinjalta ammattikorkeakoulusta ja olen pyörinyt viime vuodet eri teatteri- ja konserttilavoilla sekä niiden takana, myös käsikirjoitus- ja ohjaushommissa. Minulle on äärimmäisen tärkeää tehdä oma osuuteni siinä, että maailmasta tulisi parempi paikka olla, erityisesti sateenkaarinuorille. Teen vapaaehtoistöitä Sinuiksi-palvelussa sateenkaarinuorten tukihenkilönä ja vedän Lahden Setan nuorten ryhmää, kertoo Jokinen kilpailuprofiilissaan.

Miss Gay Finland -kilpailussa Ravintola dtm tekee lahjoituksen voittajan valitsemaan hyväntekeväisyyskohteeseen. Jokinen aikoo lahjoittaa voittosumman Lahden Seta ry:lle, sillä siellä hänen mukaansa on ihmisillä kova into ja tahto toiminnan kehittämiseen.

Ensimmäinen perintöprinsessa on Tuuli Kamppila, joka valittiin ranneliike.netin järjestämässä tekstiviestiäänestyksessä yleisön suosikiksi. Kamppila teki myös historiaa, sillä hän on ensimmäinen transnainen kilpailun finaalissa.

Toinen perintöprinsessa on Ida Boucht

Voittajat valitsi raati, johon kuuluvat aiemmat Miss Gay Finland -voittajat Leena Luuri, Melanie Orenius ja Catariina Salo, Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo, dtm:n ravintolapäällikkö Markus Hakala sekä Miss Gay Finland -kisan priimusmoottori Kristiina Puukko.

Vuonna 2013 ensimmäinen Miss Gay Finland oli Lenna Luuri ja vuonna 2014 Melanie Orenius. Kolmanneksi tittelin haltijaksi valittiin vuonna 2015 Catariina Salo.

Torstaina 30. kesäkuuta dtm:ssä järjestetään Mr. Gay Finland 2016 -finaali.

KATSO KUVAGALLERIA JUTUN OMALTA SIVULTA


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
EuroGames käynnistyi virallisesti keskiviikkoiltana

Sami Mollgren • 29.06.2016 22:56 • 2 kommenttia. UUTISET: PRIDE • KOTIMAA

Eurogames-logolla varustettuja t-paitoja on kaupan kisakylässä.
EuroGames-tapahtuman avajaistilaisuus järjestettiin keskiviikkoiltana 29. kesäkuuta Helsingin keskustassa Kansalaistorilla, jonne on rakennettu kisakylä. Sään suosiessa paikalla oli kilpailemaan saapuneiden urheilijoiden sisäänmarssia ja muuta ohjelmaa seuraamassa runsaasti katsojia.

Esiintymislavan läpi marssivat Australia, Itävalta, Belgia, Brasilia, Kroatia, Tsekki, Tanska, Ranska, Saksa, Kreikka, Unkari, Intia, Irlanti, Israel, Italia, Alankomaat, Norja, Portugali, Venäjä, Etelä-Afrikka, Espanja, Ruotsi, Sveitsi, Thaimaa, Iso-Britannia, USA ja Suomi. Kaikkiaan osallistuvia maita on 40.

Joistain maista edustus oli kahden hengen suuruinen, kun taas toisista maista joukkue oli kymmenien jopa satojen osallistujien suuruinen. Suurin joukkue on Saksan noin kolmensadan urheilijan ryhmä.

Venäjän joukkue oli saapununut Suomeen pyöräillen.

Viihteellisemmän ohjelman lisäksi pidettiin myös viralliset puheet. Ensin lavalla olivat HOT ry:n Juha Meronen ja Erika Patrikainen. Sen jälkeen puheenvuoron saivat EuroGamesin kattojärjestön johtajat Annette Wachter ja Paul Brummitt. Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen toi kaupungin tervehdyksen.

Virallisissa puheissa muistutettiin siitä, miksi hlbti-vähemmistöt tarvitsevat omia urheilukilpailujaan ja omia urheiluseurojaan: jotta hlbti-vähemmistöihin kuuluvat voisivat urheilla omina itseinään turvallisessa ympäristössä. Kaikkialla se ei ole mahdollista.

Myös Orlandon uhreja muistettiin minuutin hiljaisella hetkellä.

Tapahtuman juonsivat Saara Aalto ja Kristoffer Ignatius.

» Tänään on EuroGamesien avajaispäivä
» Kansalaistorille nousee EuroGamesien kisakylä

KATSO KUVAGALLERIA JUTUN OMALTA SIVULTA


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Keskiviikko on EuroGamesien avajaispäivä

vaeltaja2006 • 29.06.2016 14:04 • 2 kommenttia. UUTISET: PRIDE • KOTIMAA
EuroGames-tapahtuma avataan tänään klo 18.30. Kävimme puolen päivän jälkeen katsomassa kisakylän hälinää. Ravintolat ja myymälät ovat jo auki ja kilpailijoiden ilmoittautuminen on täydessä käynnissä. Kisaylän portilla ensin tuli vastaan venäläisten kilpailijoiden joukko.

HOT ry:n toinen puheenjohtaja Juha Meronen kertoi EuroGameseista, avajaisista ja kaikenlaisesta muustakin kisojen ympärillä. Seuraavassa äänikoosteessa ovat mukana myös monet vapaaehtoistyöntekijät. Epäviralliset lähteet kertoivat, että kilpailijoita saapuu Helsinkiin n. 1200. Lippurivistö on valmiina.

Juha Meronen on HOTin toinen puheenjohtaja.
Äänikoosteen kesto on n. 10 minuuttia.
Tunnelmaa kisakylässä Helsingin Kansalaistorilla. Se sijaitsee Kiasman ja Musiikitalon välissä, eduskuntatalon etupuolella.

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Seksuaalivähemmistöillä heteroita enemmän terveysongelmia

Sami Mollgren • 29.06.2016 12:27 • 2 kommenttia. UUTISET: TERVEYS JA TUTKIMUS
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvilla aikuisilla on vähemmistöihin kuulumattomia useammin terveysongelmia. Myös tupakointi ja alkoholin liikakäyttö on hlb-vähemmistön keskuudessa yleisempää.

Tiistaina julkaistun yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen havainnot tukevat aiempien, suppeammalla ja vähemmän edustavalla otoksella tehtyjen vastaavien selvitysten havaintoja.

Tutkijoiden arvion mukaan terveyserojen taustalla saattaa olla seksuaalivähemmistöjen kokema rakenteellinen ja suora syrjintä, joka johtaa ns. vähemmistöstressiin. Tutkimus ei kuitenkaan anna suoraa vastausta ilmiön syistä.

Tulosten mukaan homomiehet kokevat kolme kertaa heteromiehiä todennäköisemmin psyykkistä ahdistusta. Lesboilla on lisäksi heteronaisia keskimäärin heikompi terveydentila ja useammin kroonisia terveysongelmia.

Erityisen huonossa asemassa ovat biseksuaalit, varsinkin miehet. Tutkimustulosten mukaan biseksuaalisilla miehillä vakava psyykkinen ahdistus on viisi kertaa heteromiehiä yleisempää ja alkoholiongelmat kolme kertaa yleisempiä. Biseksuaalimiehet myös tupakoivat kaksi kertaa useammin kuin heteromiehet.

Erot terveydessä tulivat esiin, vaikka seksuaalivähemmistöihin kuuluvat olivat keskimäärin korkeammin koulutettuja ja parempituloisia kuin saman ikäiset heterot.

Oppilaitosten Vanderbilt University School of Medicine ja University of Minnesota School of Public Health tutkijoiden tekemä tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton Jama Internal Medicine -lehdessä. Tutkimukseen vastasi 525 naispuolista ja 625 miespuolista homoseksuaalia, 515 biseksuaalia ja 67 000 heteroseksuaalia henkilöä. Vastaajien keski-ikä oli 47.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Homomusikaali "The Land of the Midnight Fun" - kolme näytöstä Savoy-teatterissa pride-viikolla

Sami Mollgren • 29.06.2016 08:23 UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA

The Land of the Midnight Fun -homomusikaali Savoy-teatterissa 30.6.-2.7. (kuva: HGT)

Helsingin Gayteatteri HGT, Helsingin gaykuoro Out ´n loud ja H.O.T. -urheiluseuran liikuntaryhmä ovat toteuttaneet suomalaisen "The Land of the Midnight Fun" -homomusikaalin. Sen esitykset ovat Helsingissä Savoy-teatterissa Helsinki Pride -viikon torstaina, perjantaina ja lauantaina.

- Musikaali on täysin uusi; sävelletty musiikki, laulut ja niiden sanat, käsikirjoitus, tanssikoreografiat. Mukana esityksessä näyttelijöiden, laulajien ja tanssijoiden lisäksi on tanko- ja liinatanssijoita, ilma-akrobaatteja sekä showbändi Mehumaija.

- "The Land of the Midnight Fun" on absurdi, musiikillinen matka halki Suomen täynnä taikaa, rakkautta ja suomalaista pähkähulluutta. Juhannusyössä matkalla Lapista Helsinkiin sateenkaaren väreissä hehkuva, kansainvälinen laulava joukko törmää suomalaiseen kesäkulttuuriin. Miltä näyttää Suomen kesä ja suomalaisuus ulkomaalaisen silmin? Yöttömässä yössä voi tapahtua mitä vain, sillä keskikesän aurinko saa päät pyörälle monin tavoin!


Esityksen ohjaavat Cris Af Enehielm ja Veli Toppinen, koreografiat suunnittelee ja harjoituttaa Tuomo Railo, sävellykset ovat Ari Leskelän, Salla Markkasen ja Anna-Mari Kähärän tekemiä sekä käsikirjoitus, dramatisointi ja laulujen sanat Ari Murron käsialaa. Musikaalin työryhmässä on mukana lähes 60 henkilöä.


» Jutun oma sivu
Kirjallisuuskeskustelua antikvariaattihyllyn äärellä

vaeltaja2006 • 29.06.2016 07:52 UUTISET: PRIDE
Priden infopisteeseen on avattu pieni hlbtiq-kirjallisuuden antikvariaattihylly. Tiistai-iltana hyllyn äärellä käytiin keskustelua varhaisemmasta ja uudemmasta hlbti-kirjallisuudesta. Keskustelu ehkä innoittaa lukemaan myös vanhempaa kirjallisuutta. Sitä ei saa kaupoista, vaan ainoastaan kirjastoista tai antikvariaateista.

Keskustelua johdatteli antikvariaatti-idean äiti, "kirjallinen intoilija" Anna Englund ja vierailevana asiantuntijana kirjallisuudentutkija Mikko Karlsson.

Aluksi puhujat esittäytyvätKeskustelun alkuosaTässä ollaan jo "uudemmassa ajassa", 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa.
"Uusin aika" tuo uuden näkökulman homona, lesbona, transihmisenä tai queerina olemiseen.

» Jutun oma sivu
Lontoon pride ennätyksellisen suuri

Camille • 29.06.2016 07:07 • 1 kommentti. PRIDE

Launtaina Lontoossa järjestetyn ennätyssuuren pride-paraatin avasivat Todella Upeeta -sarjan Edinana ja Patsynä tunnetut Jennifer Saunders ja Joanna Lumley. (Kuva: Mikko Kivinen)

Lauantaina Lontoossa järjestettyyn pride-paraatiin osallistui ennätysmäärä ihmisiä.

Varsinaiseen ennakkoilmoittautumisen vaatineeseen paraatiin osallistui 300 eri ryhmässä 41 000 ihmistä. Tapahtumaa oli 1,4 mailin (2,3 kilometrin) mittaisen paraatireitin varrelle kerääntynyt seuraamaan arviolta yli miljoona katsojaa.

Pride in London -tapahtuman teemana oli tänä vuonna #nofilter. Teema kannusti ihmisiä elämään omina itsenään ilman suodattimia tai itsesensuuria ja jakamaan omia innostavia tarinoitaan.

Paraatin avasivat Todella Upeeta -sarjan Edinana ja Patsynä tunnetut Jennifer Saunders ja Joanna Lumley. Paraatin kärjessä kävelivät Lontoon pormestari Sadiq Khan ja Britannian Yhdysvaltain suurlähettiläs Matthew Barzun.


Monet Pride-paraatiin osallistuneet ryhmät osoittivat solidaarisuutta Orlandolle ja muistivat siellä tapahtunutta verilöylyä.

Sekä Orlandon tapahtumien että myös Brexitin aiheuttaman hämmentyneen ilmapiirin arveltiin yleisesti jo etukäteen lisäävän halua osallistua kulkueeseen, joka sitten toteutuikin.

Tapahtuman pääjuhla- ja kokoontumispaikkana oli lauantaina Trafalgar square, jossa lavalla esiintyi lukuisa joukko artisteja ja kuultiin puheita sateen viilentäessä tunnelmaa.


Sunnuntaina oli puolestaan luvassa Pride in the Park -päätöstapahtuma, joka järjestettiin Vauxhall Pleasure Gardensissa rentona piknik- ja konserttitapahtumana. Pride in London järjesti tapahtuman yhteistyössä UK Black Priden kanssa.Myös suomalaisia Lontoon Pridessä

Pride in London -tapahtuman järjestävässä organisaatiossa työskentelee lukuisia eri kansallisuuksia ja tiedusteluihin pystyttiin vastaamaan järjestäjien mukaan useilla kymmenillä eri kielillä tarpeen mukaan. Pride in London -organisaation joukkoon kuului myös jo neljättä vuotta peräkkäin suomalainen jäsen Sari Huttunen, joka vastasi tänä vuonna median akkreditaatioista.

Lisäksi Hanko Pride oli näyttävästi esillä tapahtuman pääjuhla- ja kokoontumispaikalla lauantaina Trafalgar squarella.

KATSO KUVAGALLERIA JUTUN OMALTA SIVULTA

Lontoon Pride-paraatin kärjessä kävelivät Britannian Yhdysvaltain suurlähettiläs Matthew Barzun (vasemmalla) ja Lontoon pormestari Sadiq Khan vaimonsa Saadiya Ahmedin kanssa (keskellä). (Kuva: Mikko Kivinen)
Tapahtuman pääjuhla- ja kokoontumispaikkana oli lauantaina Trafalgar square. (Kuva: Mikko Kivinen)
Lontoon pride-kulkueessa nähtiin paljon kannanottoja Orlandon muistolle. Kylttejä, joissa luki: "Muistakaa Orlando - Loppu homofobialle ja rasismille", näkyi paljon. (Kuva: Mikko Kivinen)
Sunnuntaina järjestettiin Vauxhall Pleasure Gardensissa Pride in the Park -päätöstapahtuma livemusiikki ja piknikhengessä. (Kuva: Mikko Kivinen)

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Hanko Pride esillä Lontoon Pridessa

Camille • 29.06.2016 07:07 UUTISET: PRIDE

Hanko Pridea esitelleen kojun työryhmä (vasemmalta oikealle) Titti Myhrberg, Mikko Lintunen, Ville Kinos ja Nina Isabella

Tuore suomalainen kesätapahtuma Hanko Pride sai kansainvälistä näkyvyyttä Lontoon Pride-tapahtumassa lauantaina 25.6. Trafalgar Squarella.

Meille avautui yhden Hanko Pride-tapahtuman sponsorin Tom's Casinon avustuksella mahdollisuus markkinoida Hangon paikallistapahtumaa Lontoon Pride-tapahtuman päänäyttämöllä Trafalgar Squarella. Rakennamme yhteistyössä Eventz.todayn ja Hangon kaupungin kanssa Lontooseen oman markkinointitempauksen, jonka tavoitteena on edistää Hangon matkailua ja markkinoida Suomen eteläisintä Pride-tapahtumaa, Hanko Pride -tapahtuman tuottaja Titti Myhrberg toteaa.

Trafalgar Squaren markkinointikojun lahjoittanut Tom's Casino on myös Pride Lontoon virallinen yhteistyökumppani.

- On erityisen mahtavaa, että Hanko Pride pääsee kanssamme Lontooseen, Tom's Casinon taustalla olevan Lunas Entertainmentin toimitusjohtaja Tom Kåhre toteaa.

Trafalgar square oli Pride in London -tapahtuman lauantain pääjuhlan kokoontumispaikka. Eventz.todayn ja Hangon kaupungin kanssa yhteistyössä rakentamassa kojussa sai tutustua lähemmin Hanko Pride-tapahtuman ohjelmarunkoon sekä Hangon kaupungin tarjoamiin puitteisiin.

Hanko Pride järjestetään Länsi-Uudellamaalla Hangossa 19.-21. elokuuta.

KATSO KUVAGALLERIA JUTUN OMALTA SIVULTA


» Jutun oma sivu
Kansalaistorille nousee EuroGamesien kisakylä

vaeltaja2006 • 28.06.2016 13:02 UUTISET: PRIDE

35 lipputankoa nousee parhaillaan reunustamaan Euro Games -kisakylän aluetta Helsingissä Kansalaistorilla.
Tiistaina kovalla touhulla rakennetaan EuroGamesien kisakylää Helsinkiin Kiasman ja Musiiikitalon välissä olevalle Kansalaistorille, kaupungin ytimeen. Kisakylä avautuu keskiviikkona puolen päivän aikaan.

Kisakylää reunustaa 35 lipputankoa. Juuri äsken rekka toi toisen kahdesta puulämmitteisestä saunasta. Ulkomaisille vieraille halutaan esitellä suomalaista saunakulttuuria. Kisakylässä tulee olemaan ohjelmalava ja paljon ravintolapalveluita sekä erilaisia pikku putiikkeja, joista saa esim. Tom of Finland -tuotteita. Kisakylässä on loppuviikon aikana monenlaista ohjelmaa. Kisakylään on kaikilla kansalaisilla vapaa pääsy.

Kisojen suojelija presidentti Niinistö ei pääse paikalle, koska hän isännöi samaan aikaan Putinin vierailua Kultarannassa.

EuroGames Villagen päällikkö Tony Ahlqvist kertoi hetki sitten lisää kisakylästä ja sen tarjoamista palveluista.

Toienen saunoista saapui juuri paikalle.

» Jutun oma sivu
Helsinki Pride 2016 käynnistyi virallisesti

Sami Mollgren • 27.06.2016 21:06 UUTISET: PRIDE • KOTIMAA

Helsinki Pride 2016 avattiin virallisesti Pride Housessa eli Senaatintorin reunalla sijaitsevassa Kiseleffin talossa
Kesän 2016 Helsinki Pride käynnistyi maanantaina 27. kesäkuuta virallisesti. Kello 18 alkanut avajaistapahtuma pidettiin Pride Housessa eli Senaatintorin reunalla sijaitsevassa Kiseleffin talossa.

Ohjelman aloitti musiikillaan Sanna Komi. Tapahtuman juonsi Anna Perho, joka on myös yksi pride-kummeista. Hänen alkupuheenvuoronsa jälkeen lavalle nousi Helsinki Priden ohjelmakoordinaattori Minna Kalenius.

Tapahtuman suojelija, kansanedustaja Silvia Modig (vas) muistutti puheenvuorossaan, että vaikka Suomessa ja Helsingissä on syytä juhlaan, se ei ole itsestäänselvyys. Modig nosti esiin Venäjän homopropagandalait, Orlandon tapahtumat ja Istanbulissa mellakkapoliisin väkivalloin keskeyttämän priden. Modig muistutti, että Suomen hyvästä tilanteesta huolimatta meilläkin on yhä paljon tehtävää. Modig halusi nostaa esiin sosiaali- ja terveysministeriössä jo valmiina odottavan translain uudistuksen. Sitä ei edellinen hallitus ei saanut toteutettua, eikä se ole tulossa eduskuntaan nykyisen hallituksenkaan voimin. Modig pyrkii viemään translakia eteenpäin kansanedustajan aloitteena, ja pohtii sen edistämistä kansalaisaloitteena avioliittolaki- ja äitiyslakihankkeen menestyksen innoittamana.

- Mä vaan kysyn teiltä, että olisiko siinä kansalaisaloitteen paikka, sanoi Modig.


Myös Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen otti esiin Orlandon tapahtumat. Hänen mukaansa huolta aiheuttavista tapahtumista huolimatta on kuitenkin tärkeää elää eteenpäin.

- On tärkeää, että pride korostaa ydinviestissään sitä, että me kaikki voisimme elää yhdenvertaisina ihmisinä ja toinen toistamme kunnioittaen, sanoi Pajunen.


Lopuksi puheenvuoron saivat HeSeta ry:n puheenjohtaja Annu Kemppainen ja hallituksen jäsen Catariina Salo.

Avajaisten ohjelma päättyi Mia Renwallin esittämään kappaleeseen Full Circle Rainbow, joka on vuoden 2016 virallinen pride-biisi.

Priden suojelija, kansanedustaja Silvia Modigin puheenvuoro
Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajusen puheenvuoro
Anna Perho juonsi Helsinki Pride 2016 -tapahtuman avajaistilaisuuden.
Pride-tapahtuman suojelija on kansanedustja Silvia Modig
Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen
Mia Renwall on virallisen pride-biisin esittäjä
Pride-viikon käynnistymisen myötä myös Helsingin keskustan keskeisin risteys sai sateenkaaren värit kauppakeskus Forumin lasikulmaan.

» Jutun oma sivu
Helsingissä on tämän viikon ajan Pride House

vaeltaja2006 • 27.06.2016 11:29 • 3 kommenttia. UUTISET: PRIDE

Pride Housen osoite: Aleksanterinkatu 28.
Ensimmäistä kertaa Helsingissä on pride-viikon ajan oma Pride-talo eli Pride House. Se sijaitsee turismi-Helsingin ytimessä, Senaatintorin varrella. Pride Housessa on viikon aikana erilaista ohjelmaa, mm. maanantaina priden avajaiset klo 18. Avajaisissa puhuvat kaupunginjohtaja Jussi Pajunen ja priden suojelija kansanedustaja Silvia Modig.

Priden suojelija Silvia Modig on toisen kauden kansanedustaja. Hän on hyvin aktiivinen ja hän on mm. ollut perustamassa eduskunnan hlbti-verkostoa toukokuussa 2015. Keskiviikkona 29.6.2016 hlbti-verkosto järjestää Pride Housessa kansanedustajien kyselytunnin
klo 15.00–16.30.Pride-viikon kohokohtia ovat lauantain pride-kulkue ja lauantai-illan suuri päätösjuhla Kaapelilla. Sinne mahtuu 5000 juhlijaa, ja ne tulevat olemaan Pohjoismaiden suurimmat hlbtiq-bileet.

Priden turvallisuudesta on nyt huolehdittu entistä paremmin, kun parin viikon takana on Orlandon joukkosurma. Tiedotuspäällikkö Amanda Staven kertoo.


Helsinki Priden tiedotuspäällikkö Amanda Staven kertoi Pride Housesta ja lähipäivien ohjelmasta sekä priden suojelijasta kansanedustaja Silvia Modigista.
Näkymä Pride Housen parvelta.
Juuri nyt Helsingissä sataa.

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Homofobiaa vai homovihaa vastaan

vaeltaja2006 • 27.06.2016 06:38 • 11 kommenttia. NÄKÖKULMAT

Vuonna 2013 heteropriden jälkeisiä tunnelmia
Kaikkialla maailmassa pride-marsseilla nähdään tänäkin vuonna kylttejä, joissa muistutetaan homofobiasta. Heteromaailma tuskin tuntee pistoa sydämessään, koska he eivät mielestään tunne mitään fobiaa homoja nähdessään. Kylttien viesti menee ohi.


Meillä Suomessakin on sanottu ääneen, että 'homofobia' on ongelmallinen termi. Näytelijä Morgan Freemann kirjoitti vuonna 2013 twitteriin: "Vihaan sanaa homofobia. Se ei ole fobiaa. Et ole ahdistunut foobikko, vaan olet mulkku, paskiainen".

Lainauksella Morgan Freemannin twiittaukseen aloittaa kommenttikirjoituksensa tänään Nils Pickert itävaltalaisessa der Standard -lehdessä. Pickert kirjoittaa usein mm. Huffington Postiin hlbti-kysymyksistä. Hänen mukaansa termi 'homofobia' vapauttaa väkivallantekijän vastuusta. Voi sanoa, että: "Minkä sille aggressiolle voi, kun sielun on vallannut kauhea homopelko". Se, joka vihaa homoja, tai herjaa tai antaa homoille turpiin, ei voi syyttömänä nostaa käsiään ja vedota pelontunteisiinsa. Jos jotakuta pelkää, hänelle pitää sanoa: Mene matkoihisi. Nyt sen sijaan otetaan kiinni ja isketään naama verille.

Käsite 'homofobia' sisältää myös ajatuksen, että homot ovat osasyyllisiä fobiaan. "Homot, koettakaa käyttäytyä niin, ettei meidän heterojen tarvitse tuntea ahdistusta. Älkää käyttäytykö tuollaisena räikeänä joukkona, koska tuolla tavoin te ärsytätte meitä".

Termi homofobia johtaa harhaan senkin vuoksi, että se kohdistuu pääasiassa homomiehiin. Mutta siinä samalla paljastuu, että homovihassa on kysymys heteromiesten suhteesta toisiinsa. Ei ole kysymys epämääräisestä ahdistumisesta, kun näkee homoja, vaan suhteesta heterokavereihin. Ei ole pelkästään kysymys siitä, että homossa nähdään epämiehekkyyttä, vaan paniikinomainen tunne siitä, että oma epävarmuus omasta miehekkyydestä näkyisi ulospäin.

Miesten ryhmät ovat eräänlaisia sukupuolipoliisijoukkoja. Ne ovat tuomioistuimia, jotka alituisesti vahtivat toistensa miehekkyyttä ja suorituksia. Rangaistus tulee nopeasti, jos miehisyyssuoritus ei ole riittävä.

Homovihamielinen ("homofobinen") käyttäytyminen suuntautuu kahteen suuntaan. Viha suuntautuu homouhriin, jolle annetaan turpiin. Samalla lähetetään viesti kavereille, siis katsojajoukolle: "Katsokaapa, olen kunnon mies, kun iskin tuota epä-miestä" (raamatussa: miehimys). Kaverijoukossa toimitaan ja näytellään puhtaasti ahdistuksen vallassa.

Osalle heteromiehistä on tärkeää olla "ei-homo". Yksi "ei-homon" tuntomerkki on tervehdys; ei halata, vaan taputellaan pari tanakkaa tervehdysiskua selkään.


Suomenkielessä on ihan hyviä sanoja homofobian tilalle: homoviha, homovihamielisyys, vastenmielisyys homoja kohtaan. Niitä kaikkia selitellään myös kyllästymisellä "homosaatioon". "Kyllästymiseen asti puhutaan aina vain homoista". Varmaan osittain totta. Keski-Euroopassa homoviha on jatkuvasti puheenaiheena, koska siellä homojen pahoinpitelyitä tapahtuu lähes joka viikko.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Istanbulin pride-kieltoa uhmanneita vastaan käytettiin kovia otteita

Sami Mollgren • 27.06.2016 01:14 • 2 kommenttia. UUTISET: PRIDE • ULKOMAAT
Turkin poliisi käytti voimakeinoja estääkseen kielletyn pride-kulkueen järjestämisen. Arviolta muutama sata henkeä pyrki sunnuntaina uhmaamaan viranomaisten määräystä.

Poliisin kerrotaan äkyttäneen kyynelkaasua ja kumiluoteja hajottaakseen tapahtuman. Ainakin 19 henkilöä kerrotaan pidätetyn. Pidätettyihin kuului myös joukko saksalaispoliitikkoja: vihreä europarlamentaarikko Terry Reintke, vihreiden kansanedustaja Volker Beck ja kaksi muuta poliitikkoa.

Sunnuntaina 19. kesäkuuta mellakkapoliisi hajotti Istanbulissa Trans Pride -tapahtuman käyttäen samoin kumiluoteja ja kyynelkaasua. Sunnuntainen Trans Pride -tapahtuma oli Istanbulin pride-viikon lähtölaukaus. Viikon oli määrä huipentua sunnuntaina 26. kesäkuuta järjestettävään pride-kulkueeseen. Jo perjantaina kuitenkin kerrottiin, että pride-kulkuetta ei sallita turvallisuuteen ja yleiseen järjestykseen vedoten.

Kesällä 2015 poliisi käytti kyynelkaasua, kumiluoteja ja vesitykkejä pride-kulkueen hajottamiseksi. Lukuisilta nettiin ladatuilta videoilta on nähtävissä, että hyökkäys alkaa varoittamatta. Joidenkin tietojen mukaan hyökkäystä olisi edeltänyt presidenttiin kohdistuva nimittely.

Taksim-aukiolla kaikki mielenosoitukset ovat olleet kiellettyjä vuodesta 2013.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Helsinki Pride 2016 -viikko käynnistyy

Sami Mollgren • 27.06.2016 00:46 • 1 kommentti. UUTISET: PRIDE • KOTIMAA

Helsinki Pride 2015 -kulkue
Helsinki Pride 2016 -viikko käynnistyy maanantaina ja EuroGames-tapahtuma keskiviikkona. Viikko huipentuu launtaina 2. heinäkuuta, jolloin järjestetään paraati, puistojuhla ja pääjuhla.

Senaatintorin nurkalla (osoitteessa Aleksanterinkatu 28) sijaitseva Pride House aukeaa jo aamulla kahdeksalta. Virallisesti pride-viikko avataan maanantai-iltana kello 18 alkavassa avajaistilaisuudessa.

Helsinki Pride -tapahtuman teemana on media ja kulttuuri. Tapahtuman suojelija on kansanedustaja Silvia Modig (vas).

Priden järjestää HeSeta ry ja EuroGamesin urheiluseura H.O.T. ry.

Helsinki Priden kävijämäärät ovat kasvaneet jatkuvasti kahden viimeisimmän vuoden aikana. Vuosi sitten tehtiin Helsinki Priden järjestäjien mukaan jälleen uusi ennätys, kun kulkueeseen ja Puistojuhlaan osallistui yli 25 000 ihmistä.

EuroGames puolestaan järjestetään Suomessa nyt ensimmäistä kertaa.» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Tom of Finlandin öinen kävelyreitti

vaeltaja2006 • 26.06.2016 19:31 • 19 kommenttia. IHMISIÄ JA ILMIÖITÄ

Merikadun ja Wecksellintien risteyksessä Viktor Janssonin Taistelija-patsaan jykevä hahmo katselee Kirsikkapuistoon päin
Tom of Finland kertoi haastatteluissaan, millaisia reittejä hän kuljeskeli Helsingin yössä piirtämisen lomassa. Näillä kävelyretkillä hän saattoi tavata uusia ihmisiä ja löytää uusia ideoita piirroksiinsa. Siihen aikaan kaikissa läntisen maailman kaupungeissa ja myös itäblokin maissa harrastettiin puistoissa kuljeskelua ja pikaisia pysähdyksiä julkisiin vessoihin. Turvallisia kokoontumispaikkoja sisätiloissa ei juuri ollut. Monille seuraa hakeville kehittyi omat reitit, joita seurattiin ilta illan jälkeen.

Taidehallissa keskustellaan torstaina 30.6.2016 klo 16 Tomista ja Tomin taiteesta.
Tässä Tom of Finland paljastaa oman reittinsä


Kävelyreitti on pituudeltaan n. 3 kilometriä. Kävelyreitin alkupiste on Kiasman ja Musiikkitalon välinen notkelma, baana. Reitti suuntautuu eteläisimpään Helsinkiin meren rannalle. Kierroksella ohitetaan myös hänen pitkäaikainen kotinsa Ullanlinnan kaupunginosassa.

Kohde 1: Lähtöpiste: Kiasman ja Musiikkitalon välinen notkelma, baana

Nykytaiteen museo Kiasman ja Musiikkitalon välissä on notkelma, jossa Mannerheimintien ali kulkee entinen ratatunneli, nykyinen kevyen liikenteen väylä baana. Aiemmin notkelmassa oli VR:n tavara-asema makasiineineen. Paikka oli iltaisin ja öisin pimeä – juuri sopiva paikka homomiesten kruisailulle. Kadun toisella puolella, Eduskuntatalossa, päätettiin maan asioista. Notkelmaa kutsuttiin Kissalankujaksi tai Kalastavan kissan kujaksi. Kujan varrella oli peltinen pisuaari, jossa illan ja yön aikana pistäytyivät monet lähikapakoista omille retkilleen lähteneet. Välillä pisuaarin eteen parkkeerasi suuria, komeita autoja.Pisuaari oli olemassa vielä vuonna 1971, kun homoseksuaalisuuden rangaistavuus poistui rikoslaista. 96-lehden pakinoitsija Bibinettekin oli paikalla seuraamassa yön tunnelmia. Kaikki oli niin kuin ennenkin, samat ihmiset, samat jutut.

Kissalankujalta voi nopeasti piipahtaa nykyisen Presidentti-hotellin paikkeille. Siellä oli ennen lautainen pömpeli, jossa Tomin mukaan "muusikkohomot ja soitto-oppilaat" poikkesivat Konservatoriosta tullessaan.Kohde 2: Esplanadin puisto, Espa

Esplanadin puisto oli homojen suosima kävely- ja kohtauspaikka 1940-50 -luvuilla, lempinimeltään Perverskaja Ulitsa tai Bögelund. Tom of Finland kuvailee värikkäästi haastattelussa, miten Espalla kokoonnuttiin iltaa viettämään ja kikattamaan. Monet siellä viihtyvät olivat Tomin mukaan naismaisia miehiä. Hän itsekin yritti, mutta tajusi pian, että jos joku tuttu kävelisi ohi ja näkisi hänet siellä, maine olisi mennyttä. Tomin alkuaikojen maalauksissa on näitä "feminiinisiä miestyyppejä".Puistossa oli suosittu käymälä, lempinimeltään Päämaja tai Pääkonttori. Jo sota-aikana siellä oli "liikennettä". Heteromiehetkin tiesivät, eivätkä uskaltaneet sisälle. Espalla käveltiiin edestakaisin ja välillä käytiin asioimassa Kauppatorin peltipömpelissä. Tom kertoo itse:Espa ei ollut enää 60-luvun lopulla kohtauspaikkana. Silloin ulkotapaamispaikat olivat siirtyneet pois ydinkeskustasta hieman syrjemmälle: Mäntymäen ja Laakson kallioille.

Homot palasivat Esplanadin puistoon 1980-luvun alkupuolella, kun Setan vapautuspäivien puistojuhlia alettiin pitää Espan lavalla. Kesällä 1994 järjestettiin "näytöshäät": kaksi miesparia ja yksi naispari solmivat epävirallisen avioliiton. Toinen miespari oli pukeutunut täysiin nahkoihin.

Kohde 3: Palacen ravintola

Osoite: Eteläranta 10

Olympialaisten alla 1952 valmistui loistohotelli Palace etelärantaan vanhan kauppahallin viereen. Se majoitti varakkaimpia kisavieraita. Tom oli opiskellut pianonsoittoa Sibelius-akatemiassa. Hän soitti pianoa Palacen toisen kerroksen elegantissa ravintolassa. Hän soitteli siellä vuosikausia, ravintolasta tuli Tomin toinen koti.Kun illalla ravintola suljettiin, Tomin oli helppo lähteä öiselle kierrokselleen. 1950-luvun alkupuolella hän asui Munkkivuoressa Ulvilantiellä, mutta jossain vaiheessa hän muutti lähemmäksi keskustaa, Kalevankatu 48:aan.


Kohde 4: Tähtitorninmäki, maisematerassit

Tähtitorininmäki oli suosittu öinen kohtauspakka. Kun noustaan Tähtitorninmäen satamanpuoleista reunaa, voi käydä katsastamassa kallion terassimaista rakennetta. Siellä oli rauhallista istuskella sivummalla ja odottaa seuraa.Ylätasanteella on Haaksirikkoisten patsas, joka pystytettiin jo Venäjän vallan aikana. Pietarista oli tullut määräys, että patsaan ihmishahmot katsovat itään, kohti valtakunnan pääkaupunkia Pietaria, mutta asennustöissä oli sattunut "virhe": patsaan mieshahmo katsoo länteen, ei itään.

Alhaalta satama-altaasta lähtivät laivat Ruotsiin ja Keski-Eurooppaan. Laivat ja meri synnyttävät helposti mieleen kaukokaipuun. Tom kuului jo 50-luvulla siihen harvalukuiseen suomalaisten joukkoon, joka pystyi matkustelemaan ympäri Eurooppaa.

Laivat veivät myös "seksuaalipakolaisia". 1960-70 -luvuilla monet homot muuttivat Ruotsiin etsimään vapaampaa ilmapiiriä. Ruotsin seksuaalivähemmistöjen järjestössä RFSL:ssä oli runsaasti Suomesta muuttaneita jäseniä, ja RFSL:n lehdessä oli omat suomenkieliset sivut.


Tähtitorninmäkeä hallitsee observatorio. Sen keskitornin päällä tangossa näkyy musta "pussi" tai "hattu". Vielä 30-luvulla hattu nostettiin ylös tankoon joka päivä ennen klo 12 ja täsmälleen puolen päivän aikaan hattu pudotettiin alas. Herrat kauppatorilla saivat tarkistaa taskukellojensa ajan. Silloin puut eivät peittäneet näkyvyyttä.


Kohde 5: Tähtitorninmäen länsirinne

Observatorion länsipäädyn ja ruotsalaisen nomaalilyseon välissä oli Tähtitorninmäen suosittu käymälä. Vieläkin maaperä on typen rehevöittämä. Tom of Finland kertoo, miten sodan aikana siellä kävi saksalaisia sotilaita ja sodan jälkeen valvontakomission aikaan hyvinkin eksoottisia puna-armeijan sotilaita. Kaikilla oli halu. Tom of Finland ei ollut kiinnostunut siitä, millaista poliittista suuntaa hänen öiset kumppaninsa edustivat.

Toukokuussa 2016 tässä maastossa filmattiin Tom of Finland -elokuvan Tähtitorninmäki-kohtauksia. Avustajiksi oli pyydetty mm. MSC Finlandin jäseniä, avustajat puettiin ajan henkeen sopivasti. 1950-luvulla nahka-asut olivat melko erilaisia.Kansallisgalleria omistaa Tomin työn vuodelta 1954-55 "Poika Tähtitorninmäellä".

Kohde 6: Tomin kotitalo 1972-1984

Osoite: Tehtaankatu 7 eli taloyhtiö Sampsa

Tom asui merkittävän osan luovasta kaudestaan osoitteessa Tehtaankatu 7 D-rappu. Taloyhtiön nimi on Sampsa. Se on 1900-luvun alussa rakennettu jugendtalo, jossa huoneet ovat korkeita. Tomin asunto oli 92 neliömetriä. Erkkeri-ikkuna oli pohjoisen suuntaan. Tomilla ja hänen elämänkumppanillaan Velillä oli omat huoneet. Pohjoispuolen ikkunoista näkyy Vuorimiehen puistoon. Tom tunsi puiston jo entuudestaan, koska sen länsisivustalla oli vuoteen 1950 saakka pömpeli. Rakennelma räjähti 14.1.1950. Kyseessä oli ilmeisesti itsemurharäjäytys.

MSC:n entinen puheenjohtaja Leeku Kimmel kertoi, että Tomilla ja Velillä ei ollut mitään keskinäistä testamenttia. Kun Veli kuoli vuonna 1981 kurkunpääsyöpään, Velin omaiset kävivät hakemassa huoneistosta pois lähes koko kalustuksen.

Vuonna 1984 asunnon omistaja ilmoitti myyvänsä asunnon, joten Tom joutui muuttopuuhiin. Tom järjesti kirpputorin, jossa hän myi mm. taulujaan ja suuren osan vanhoista amerikkalaisista homolehdistä.

Monia tunnettuja kulttuuri-ihmisiä on asunut samassa korttelissa. Luettelo on naapuritalon, Tehtaankatu 5:n historiikista.
Kohde 7: Kaivopuisto

Kaivopuisto oli Tomille kiinnostava paikka. Siellä oli ainakin kaksi pömpeliä, ja siellä voi tavata "raavaita miehiä". Pusikot tarjosivat näkösuojaa. Toinen toileteista on edelleen tallella Kaivohuoneen takapuolella, mutta se on vain harvoin auki.Kaivopuiston länsikulmalta länteen päin lähtee Merikatu. Vielä 1970-luvun alussa monet homot kertoivat lähtevänsä kruisailemaan "Merikadulle ja Kirsikkapuistoon". Maisema oli aika hoitamatonta ja rannan vieressä kenttä oli varattu veneiden säilytykseen. Nyt maisema on täysin uusiutunut, kirsikkapuita on istutettu pitkin rantaa ja veneet on siirretty kauemmaksi länteen.Kohde 8: Kirsikkapuisto

Kirsikkapuistossa, nykyisen Merenkulkijoiden ja mereen menehtyneiden muistomerkin ympärillä, oli paljon pensaita, joiden kukinnot tuoksuivat spermalta. Samoja pensaita on nykyäänkin Linnanmäen rinteissä. Kirsikkapuisto, oikealta nimeltään Ursinin kalliot, oli suosittu kruisailupaikka. Puinen toilettirakennus oli siitä hyvä, että sen vierelle pääsi autolla ja oviaukosta mahtui pyörätuolilla.Kruisailu loppui heti 1970-luvun alussa, kun pömpeli tuhottiin. Nyt koko ranta on suosittu vapaa-ajanviettoalue. Rannasta Café Caruselin vierestä lähtee vene Pihlajasaareen, jossa on nudistiranta.Kohde 9: MSC:n klubi

Osoite: Pursimiehenkatu 26

Pursimiehenkadulla oli 1990-2000-luvulla MSC:n klubitila, joka tuli kuuluisaksi siitä, että poliisi teki sinne ratsian vuonna 2000. Ilta-Sanomat kertoi ratsiasta.Tom oli MSC:n kunniapuheenjohtaja. Hän oli tavannut alkuaikojen puuhamiehen Leeku Kimmelin vuonna 1977 Merikadulla, ja liittyi heti MSC:n jäseneksi. Tom ei koskaan ehtinyt vierailla täällä Pursimiehenkadun klubilla, mutta ensimmäisillä klubeilla Sörnäisissä ja Pihlajatiellä hän kävi silloin tällöin. Kaikki muistavat hänet myönteisenä, miellyttävänä herrasmiehenä. Hän oli aina pukeutunut pukukoodin mukaan. Kun hän 80-luvulla palasi talven vietosta Los Angelesista, aina joku oli lentoasemalla häntä vastassa - joskus isompikin ryhmä ja joskus motoristien ryhmä.

MSC Finland vaalii Tomin muistoa.

Kohde 10: Johanneksen urheilukenttä

Johanneksenkirkon vieressä, urheilukentän molemmissa päissä oli pari surkeaa peltipömpeliä. Vain harva viitsi pistäytyä niissä.
Kohde 11: Kultakauha

Osoite: Ratakatu 1

Ravintola Kultakauhan omistajat 1970-luvulla olivat homoja, ja MSC Finland sai pitää kuukausitapaamisiaan ravíntolassa. Kuulopuheiden mukaan Kultakauhassa suunniteltiin Tukholman käynnin ohjelmaa, kun SLM Stockholm juhli joulukuussa 1977 "Decemberplotia". Tukholman kerholla Tom piirsi ja kertoi tarinoita kuin Kylli-täti, ja suosio oli valtava. Tom oli suunnitellut myös sätkyukon, jolla liikkuivat kaikki tapeelliset ruumiinosat. Jorma Uotinen tuli Pariisista Tukholman juhliin ja esitti modernia tanssia.

Joskus Tom kantoi Kultakauhaan filmiprojektorin ja näytti Amerikasta tilaamiaan 8-millisiä filmejä. Välillä ulkomailta tilaaminen tuotti pettymyksen. Esim Pool-filmi ei ollutkaan peliä uima-altaalla vaan biljardin peluuta. Tom matkusti ensi kerran Amerikkaan vuonna 1978.


Kohde 12: Iso-Roba ja Dianapuisto

Osoite: Iso-Roobertinkatu 3


Ison Roobertinkadun alkupäässä sisäpihalla siijaitsi Suomen ensimmäinen homoravintola Gay Gambrini. Se aloitti heinäkuussa 1984.Ravintolaan järjestettiin baaritila "tosimiehille". Se sai nimekseen Company Bar. Wiki toimi alkuaikoina siinä baarimikkona. Hän oli Tomin viimeinen henkilökohtainen avustaja vuonna 1991.
MSC Finland järjesti silloin tällöin nahkabileitä Gambrinissa. Oman väen voimin rakennettiin jonkinlainen "show". Rahaa oli käytettävissä hyvin vähän, joten kaikki tehtiin talkootyönä. Nykyisin on toisin: rahaa tuntuu olevan ja eurooppalaisten nahka- ja fetissikerhojen kesken on varustelukilpailu siitä, kenellä on parhaat bileet ja mahtavimmat showt.

Dianapuiston ja Ison Roobertinkadun kulmassa oli aikoinaan pömpeli. Senkin Tom tsekkasi silloin tällöin.

Iso Roobertinkatu oli hyvin erinäköinen ja ahdas. Raitiolinja 3 kulki pitkin katua. Isoroba muuttui kävelykaduksi 1985 ja raitiovaunukiskot siirrettiin Fredrikinkadulle. Kadun läntisessä päässä oli osto- ja myyntiliikkeitä ja tärkeä antikvariaatti, josta sai jo 1960-luvulla tuoreimmat, sensuroimattomat tanskalaiset homolehdet. Niissä nähtiin Suomessa ensi kertaa Tomin piirroksia.
Kohde 13: Tomin viimeinen koti

Osoite: Fredrikinkatu 43
1980-luvun puolivälissä Tom asui vuoden Lauttasaaressa, mutta hän ei pitänyt asunnostaan. 1986 löytyi tilava asunto jugend-talosta Lönnrotinkadun ja Fredrikinkadun kulmasta. Oli kolme avarakaarista erkkeriä ja kaksi parveketta, neljäs kerros. Vaikka ulkoisesti kaikki oli hyvin, pitkäaikainen ystävä Tuomo pani merkille, että Tomin kunto huononi nopeasti. Pahenevan keuhkosairauden vuoksi hän ei enää matkustanut Amerikkaan vuoden 1988 jälkeen. Ystävät auttoivat, mutta hänelle etsittiin myös säännöllisempää kodinhoitoapua. Hän sai avukseen Gambrinin henkilökuntaa. Viimeinen avustaja oli Wiki. Heille kehittyi lämmin suhde ja Tom piirsi tunnetun kuvan Wikistä irokeesikampauksessa.Viimeisen vuoden aikana Tomin arkistoja siirrettiin Kaliforniaan Tom of Finland Foundationin tiloihin. Olihan vaara, että arvokkaat arkistot ja piirrokset päätyvät roskikseen mahdollisen kuoleman jälkeen. Wiki toimi kuriirina.

Tieto Tomin kuolemasta tuli marraskuun 7. päivänä 1991. Hänet oli löydetty tajuttomana vuoteestaan ja oli kutsuttu ambulanssi, mutta hän ei enää herännyt. MSC Finland vietti seuraavan päivän kerhoiltaansa muuttuneissa tunnelmissa. Kynttilä paloi koko illan Tomin muistoksi.
Kävelykierros perustuu suurimmalta osin Tomin haastatteluun MSC Finlandin jäsenlehteä, Prätkäpostia, varten huhtikuussa 1990. Mukana on omia muistikuvia 1960-70-luvuilta. Asiantuntijana on ollut tutkija Kati Mustola. MSC Finlandin pitkäaikainen puheenjohtaja Magnus tarkisti MSC:tä koskevia kohtia. Lähteenä on käytetty myös Valentin Hoovenin kirjaa Tom of Finlandista.Jälkipainatus ja kääntäminen muille kielille sallittu.
Lähteeksi tulee mainita: ranneliike.net ja tämän artikkelin nettiosoite (http://ranneliike.net/teema/tom-of-finlandin-oinen-kavelyreitti?aid=12357)
Voit tulostaa artikkelin tästä.

Tähtitorninmäen huomaamattomia terasseja, taustalla satama ja Ruotsinlaivat
Tässä observatorion länsipäädyn kulmalla oli pömpeli, jossa kävi kansainvälistä sotilashenkilökuntaa Saksasta ja Neuvostoliitosta. Tom tapasi monia.
Tom of Finlandin kotitalo 1972-1984, Tehtaankatu 7 D-porras, ylin kerros.
Tom of Finland löysi homoja Espan puistosta jo sodan aikana. Hän päätteli, että naismaiset, kikattavat miehet ovat homoja ja liittyi seuraan.
96-lehden terhakas pakinoitsija Bibinette kuvasi numerossa 2/1971 tunnelmia Kissalankujalla, kun laki oli muuttunut eivätkä homot olleet enää rikollisia. Napsauttamalla sivu suurenee lukukelpoiseksi.
Kissalankuja vuonna 1970. Kuva julkaistiin 96-lehdessä.
Kirsikkapuisto vuonna 1970. Merenkulkijoiden ja mereen menehtyneiden muistomerkki oli pystytetty vuonna 1968. Vuosisadan alkupuolella tässä oli kaupungin uimalaitos.
MSC:n kerhotila oli vasemmanpuoleisen rakennuksen 5. kerroksessa joitakin vuosia vuosituhannen vaihteessa. Alhaalla oli ovikello. Kun kerhohuoneiston oveen kolkutettiin, oven avannut näki toistakymmentä poliisia. Hän veti oven heti kiinni. Hetken kuluttua hän oli käsiraudoissa.
Ravintola Gambrini sijaitsi tässä talon läpi kulkevassa käytävässä, suoraan edessä, toisessa kerroksessa. Sisään pujahdettiin oikealla olevan oven kautta.
Wiki (keskellä), Tom of Finland -säätiön perustaja Durk Dehner (vas) ja Liverpoolin Homotopia-projektin vetäjä Gary Everett Hietaniemen muistolehdossa Tomin syntymäpäivänä 2012.
Tämä oli ensimmäinen Tom of Finlandin piirros, jonka tämän kiertokävelyn laatija löysi antikvariaatista Iso-Roba 42:ssa. Kuva oli marraskuun 1965 Manege-lehdessä. Lehti oli tanskalainen.
Espan "homohäät" 1994: Suudelma. Kuva Prätkäpostin kannesta.
Company mahtui Gambrinin eteistilaan.
Miksi urheilukentän molemmissa päissä oli peltikäymälä? Varmaan sen vuoksi, että olympialaisten aikaan 1952 kentällä verryteltiin ja harjoiteltiin, eikä liikunta tuntunut hyvältä, jos oli pissahätä.
Kultakauhan paikalla on nyt nepalilainen ravintola.
Kuuluisuuksia, jotka ovat asuneet Tehtaankadun taloissa 5-9.
Homojen kohtauspaikka oli tässä Esplanadinpuiston länsilaidalla Ruotsalaisen Teatterin takana. 40-luvulla käymälä oli suunnilleen samalla kohdalla kuin nykyinen moderni, vihreä toiletti.
Kaivopuiston länsikulmalla, penkkirivistön takana oli vielä 70-luvulla yksi pömpeli. Nykyään kesäaikana täällä kokoontuvat kymmenet motoristit rupattelemaan.
Mahtava Merikatu johtaa kohti seuraavaa kohdetta, "Kirsikkapuistoa". Merikadun ja Huvilakadun risteyksessä asui teatterinjohtaja Vivica Bandler (1917-2004) sukutalossaan. Hän oli Tove Janssonin ystävä. Tom ei ilmeisesti paremmin tuntenut kumpaakaan.
Hampurilaisen Tom's Saloonin omistaja Ullrich Tangermann ja Wiki Taidehallin näyttelyssä toukokuussa 2016. Tomin piirtämä kuva Wikistä on seinällä alimmaisena.
Tässä haastattelukatkelmassa Tomi kertoo, miten hän työskenteli. Aarno oli monesti hänen mallinaan. Puhutaan myös piirrossarjasta Front Runner ja Gay Gameseista.
Tomin haastattelusta käy ilmi, että hän alkoi kyllästyä muusikkoelämään. Omasta mielestään hänestä ei koskaan olisi tullut huippupianistia.
Tom tapasi Espalla komean saksalaisen upseerin. Lähdettiin kävelemään Kaivopuistoon. Tarinalla oli traaginen loppu.
Heti sodan jälkeen valvontakomission venäläiset sotilaat löysivät Tähtitorninmäen pömpelin ja olivat innolla mukana.
Tom hankki ensimmäiset filminsä postitilauksina Amerikasta. Sieltä tuli myös erilaisia bodauslehtiä, joista löytyi hyväkroppaisia malleja.
Kartan pohja on Helsingin karttapalvelusta http://ptp.hel.fi/avoindata/. Kartta tarkentuu klikkaamalla kerran.
Palace-hotelli, kuva: Helsingin kaupunginmuseo
Kaivopuiston länsikulman käymälä, Helsingin kaupunginmuseo, kuvaaja tuntematon, kuva vuodelta 1938.
Kuvauksissa kevyt usva on noussut lisäämään Tähtitorninmäen salaperäisyyttä toukokuun lopulla 2016
"Oletko sinä...?" -nimisessä dokumenttielokuvassa vuodelta 1969 on kuvia Helsingin ulkotapaamispaikoista. Tässä Youtubesta tallennetussa kuvassa on Kissalankujan pömpeli. "Oletko sinä...?" hyllytettiin Yleisradiossa ja se esitettiiin ensi kerran vasta vuonna 1999. Se löytyy englanninkielisin tekstityksin youtubesta.
Kuva julkaistu Tom of Finland Foundationin luvalla.

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
USA: New Yorkin Stonewall Inn -baarin ympäristöstä kansallinen muistomerkki

Sami Mollgren • 26.06.2016 01:08 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Pride-liikkeen käyntiin polkaisseiden tapahtumien miljöö on saamassa kansallisen muistomerkin aseman USA:n New Yorkissa. Asiasta ilmoitti perjantaina Yhdysvaltain presidetti Barack Obama.

Stonewall on kansallisista muistomerkeistä ensimmäinen, joka kertoo hlbti-vähemmistöjen aseman puolesta käydystä kamppailusta. Obama sanoo, että kansallispuistojen on heijastettava maan historiaa kokonaisvaltaisesti, sen rikkautta ja monimuotoisuutta.

Greenwich Villagen kaupunginosassa sijaitseva Stonewall Inn, sen vieressä oleva puisto ja lähialueet olivat näyttämönä vuoden 1969 tapahtumille. Tuolloin jatkuviin ratsioihin kyllästyneiden Stonewall Inn -baarin asiakkaiden aloittamat usean päivän mittaisiksi venyneet mellakat synnyttivät hlbti-vähemmistöille parempaa asemaa vaatineen ruohonjuuritason liikkeen.


Valkoisen talon ilmoitus kansallisesta muistomerkistä annettiin vain muutama päivä ennen korkeimman oikeuden homoavioliitot koko liittovaltiossa sallineen päätöksen ensimmäistä vuosipäivää.

Tasan vuotta aiemmin, kesäkuussa 2015 New Yorkin kaupungin ”Landmarks Preservation Commission” päätti yksimielisesti nimittää baarin kulttuurimuistomerkiksi.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
USA: Transsukupuoliset päässevät pian palvelemaan asevoimissa

Sami Mollgren • 26.06.2016 00:21 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Yhdysvaltain puolustusministeriön odotetaan pian päättävän siitä, että transsukupuoliset henkilöt saavat oikeuden palvella maan asevoimissa.

USA Today kertoo puolustusministeriön lähteisiinsä viitaten, että Pentagon ilmoittaisi uusista toimintatavoista heinäkuun alussa.

Mikäli päätös sallia transsukupuolisten palvelus toteutuu, on päätös tuotava käytäntöön vuoden kuluessa kaikissa asevoimien haaroissa. Päätös vaikuttaa esimerkiksi rekrytointiin, univormuihin ja majoitukseen.

Transsukupuolisten sotilaiden aseman suhteen on tehty töitä runsaan vuoden verran. Keskustelua asiasta on käyty useita vuosia.

Kaikkiana USA:n armeijassa palvelee 1,3 miljoonaa sotilasta, ja transsukupuolisia arvellaan olevan muutama tuhat. Vuosittain kymmeniä henkilöitä pyrkii sukupuolenkorjausprosessiin.

Nykyisin seksuaali-identiteetistään avoin transsukupuolinen sotilas voidaan erottaa palveluksesta.

Avoimesti homoseksuaalisten henkilöiden palveluksen kieltäneen Yhdysvaltain armeijan DADT-käytännön päättynyt laki astui voimaan 20.syyskuuta 2011. Käytäntö ehti olla voimassa vuodesta 1993, jolloin silloinen presidentti Bill Clinton myöntyi tekemään kompromissin tahojen kanssa, jotka halusivat pitää homojen asepalveluksen kokonaan kiellettynä. Kaikkiaan noin 13 000 homoseksuaalisesta suhteesta kiinnijäänyttä tai muuten homoseksuaaliseksi paljastunutta henkilöä erotettiin USA:n asevoimien palveluksesta 18 vuoden aikana.


» Jutun oma sivu
David Cameron - yksi hlbti-liikkeen vahvimmista tukijoista

Britannia äänesti EUsta eroamisen puolesta ja pääministeri Cameron ilmoitti erovansa virastaan. Hlbti-liike menettää yhden vahvimmista puolestapuhujistaan. Cameron sai Britanniassa läpi tasa-arvoisen avioliiton vuonna 2013.

Cameron tuli parlamenttiin 15 vuotta sitten 34-vuotiaana. Konservatiivipuolue oli siihen aikaan tiukasti vastustanut englantilaisen kehotuskiellon eli Section 28 poistamista. Section 28 kielsi mm. koulujen opettajilta kaiken homoseksuaalisuudesta puhumisen. Cameronkin oli vastustanut Section 28 poistamista kansanedustaja-aikanaan vuonna 2003. Mutta aika oli hitaasti muuttumassa. Kun Cameronista tuli 2005 puoluejohtaja, hän alkoi ajaa hlbti-väestön oikeuksia. Hän yritti pehmentää konservatiivipuolueen kovaa imagoa. Ensimmäisessä puoluekokouksessaan hän puhui avioliitto-oikeuden puolesta.

Samoihin aikoihin EU-tasolla konservatiivipuolue oli perustamassa EU-ryhmää, johon mukaan tuli Puolan supervanhoillinen Laki ja järjestys -puolue. Vuonna 2014 Suomen perussuomalaiset mepit halusivat samaan ryhmään: Euroopan konservatiivien ja reformistien europarlamenttiryhmään eli ECR:ään. Tunnetusti Soinilla on vahvoja sympatiatunteita Englannin suuntaan. Mutta toisin kuin Soini tai Puolan Kaczynskin veljekset Cameron alkoi edistää hlbti-ihmisten oikeuksia. Vuonna 2010 Cameron lausui PinkNewsille, että hän on avoin aviolittolain muuttamiselle tasa-arvon varmistamiseksi. Hän lupasi myös kumota lailla homouden vuoksi langetetut vanhat rikostuomiot.

Cameronista tuli pääministeri vuonna 2010. Puoluekokouksessa 2011 hän vahvasti puolusti homojen avioliitto-oikeutta. Vuonna 2012 joissakin mielipidekyselyissä yli 60 brittivastaajista kannatti homoavioliittoja, mutta toisissa tutkimuksissa enemmistö oli mies-nais-avioliiton kannalla. Jopa monet parlamentin liberaalit takapenkkiläisetkin pelkäsivät, että Cameronin myönteinen kanta aiheuttaisi puolueelle vahinkoa vaaleissa, ja lisäksi puolue oli hajalla. Pelättiin kovasti konservatiivisia kansalaisia. Vaikka ajatus homoavioliitoista oli jalo, se ei poistanut konservatiivipuolueen imago-ongelmia.

Tammikuussa 2013 Cameron piti puheen, jossa hän kertoi kansanäänestyksestä. Ensin neuvotellaan parempi sopimus EU:n kanssa ja sitten kansa saa päättää. Hän lupasi väsymättä seuraavina vuosina puhua EU:n puolesta. Kansanäänestyksellä Cameron halusi pelastaa oman hallituksensa ja puolueensa maineen.

Pari viikkoa myöhemmin helmikuun 5. päivänä 2013 parlamentin ensimmäisessä äänestyksessä päätettiin homojen avioliitto-oikeudesta suurella äänten enemmistöllä. Mutta: yli puolet konservatiiveista äänesti lakiesitystä vastaan. Cameronia haukuttiin siitä, että asia ei ollut vaaliohjelmassa eikä hallitussopimuksessa, joten se tuli "puskan takaa". Nyt jälkikäteen Cameron on sanonut, että tasa-arvoinen avioliitto oli yksi hänen uransa hienoimmista saavutuksista.


Entä nyt?

Ennen Englannin avioliittolakia vain Ruotsisssa konservatiivinen pääministeri, Reinfeldt, oli ajanut läpi homoavioliiton. Nopeasti Englanti on noussut Rainbow Europe -listalla kärkisijoille. Listan laatii ILGA Europe, ja siinä vertaillaan eri maiden lainsäädäntöä hlbti-näkökulmasta. Saksa on sijalla 16. Merkel on kertonut haastattelussa, että näissä homokysymyksissä hän saa vatsanväänteitä (tarkemmin: Bauchgefühle). Täysin auki on, miten eri maista naimisiin menneitä jatkossa Isossa-Britanniassa kohdellaan.

Isossa-Britanniassa homokielteinen politiikka saa vahvistusta EU-eron takia. Useimmat EU-eroa halunneet kuulunevat konservatiivisiin ihmisiin, joita homojen oikeudet kaihertavat. Pääministeriehdokkaaksi on jo povattu Lontoon entistä pormestaria Boris Johnsonia, joka nyt on homoystävällinen, mutta aikaisemmin päivitteli, että tuleeko seuraavaksi kahden miehen ja koiran avioliitto. EU-eron myötä jotkut poliitikot ovat vaatineet, että Englannin on syytä erota Euroopan ihmisoikeussopimuksesta eikä riita-asioita enää käsiteltäisi ihmisoikeustuomioistuimessa. Aikaisemmin sieltä on saatu tärkeitä päätöksiä hlbti-ihmisten kannalta, esim. armeijan homokielto kumottiin 1999. Lähikuukaudet näyttävät, mihin suuntaan Englanti on menossa. Jos vanhoilliset näkemykset valtaavat laajemmin alaa, homo-oikeuksien puolustaminen on entistä tärkeämpää. Nyt kannattaa kuunnella, mitä Lontoon pridessä puhutaan.


» Jutun oma sivu
FBI ei ole löytänyt todisteita Orlandon murhaajan homoyhteyksistä

vaeltaja2006 • 25.06.2016 10:59 • 6 kommenttia. UUTISET: YLEISET
Parin viikon ajan lehdissä on ollut spekulaatioita Orlandon verilöylyn tekijän homoudesta. On mm. haastateltu hänen "entistä rakastajaansa". FBI torjuu nämä huhut. Mitään todisteita ei ole löytynyt.

Amerikkalainen espanjankielinen tv-kanava Univision haastatteli miestä, joka kertoo olleensa joukkosurmaajan, Omar Mateenin, ystävä ja ex-rakastaja. Miguel-niminen mies ei näyttänyt kasvojaan, vaan hänellä oli naamio. Hän kertoi pari kuukautta kestäneestä suhteesta. Seksiä oli harrastettu parikymmentä kertaa eräässä hotellissa. Miguelin mukaan Omar Mateen vihasi puertoricolaisia homoja, koska hänellä oli ollut seksisuhde puertoricolaiseen, ja myöhemmin paljastui, että tällä oli HIV. Orlandolaisessa yökerhossa oli paljon "latinoja", ja verilöyly johtui vihasta.

Lehdissä on laajemminkin pohdittu verilöylyn motiiveja. Kolme vaihtoehtoa on tullut esiin: hän oli solidaarinen ISISille, hän vihasi homoja tai oli psyykkisestsi sairas. Monet haastatellut olivat nähneet murhaajan yökerhossa edellisten viikkojen aikana. FBI on vahvistanut ainoastaan sen, että murhaaja kävi yökerhossa samana iltana ennen surmatöitä ja poistui. Siitä ollaan yksimielisiä, että murhaajan isä oli hyvin homofobinen. Mahdollisesti pojalla oli asian kanssa ongelmia.

FBI on torjunut väitteet Omar Mateenin homoudesta. Mitään todistseita ei ole löytynyt. LA Times -lehden mukaan ei ole löytynyt valokuvia, ei tekstiviestejä, ei pornoa, ei puhelimen homokontaktiaplikaatioita. Miehen menneisyyden tutkinta jatkuu. Hänellä on takanaan kaksi avioliittoa. Verilöylyä edeltävänä päivänä hän oli ostanut lentolipun San Franciscoon, jossa hänen entinen vaimonsa ja 3-vuotias lapsi asuvat. FBI ei usko "ex-rakastajan" tarinaa ja muutkin todisteet ovat hataria. Henkilöstä on erehdytty. Omar Mateenin puhelu hätäkeskukseen on totta. FBI on julkaisssut puhelun sisällön kokonaisuudessaan. Puhelussa Mateen vakuuttaa uskollisuuttaan ISISin jihadistijohtajalle Abu Bakr al-Baghdadille.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
 

Arkisto

Valitse vuosi ja viikko


vain uutiset | kaikki
  Mainonnan paikka  
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2016 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy