ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


dtm
Sinuiksi - tuki- ja neuvontapalvelu
www.seksipertti.fi
Palveluoppaassa mukana
Hannele Luhtasela-El Showk Photography
Olen pääkaupunkiseudulla toimiva valokuvaaja, vankalla hääkuvauskokemuksella. Olin aikoinaan aktiivinen SETA:ssa. Ota yhteyttä!

Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta

Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta, yhdellä sivulla. Saat luettavaksesi haluamasi viikon arkiston valitsemalla vuoden ja viikon oikean reunan valikosta.

Italiassa ensimmäiset parit saivat toisensa virallisesti

Sami Mollgren • 30.07.2016 10:49 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU
Italiassa virallistettiin ensimmäinen samaa sukupuolta olevien parisuhde, kun Elena Vanni (46) ja Deborah Piccinini (45) sanoivat toisilleen "kyllä" sunnuntaina 24. heinäkuuta. Naispari rekisteröi parisuhteensa Bolognan lähistöllä sijaitsevassa Castel San Pietro Termessä.

Toukokuussa hyväksytty myös samaa sukupuolta olevia pareja koskeva parisuhdelaki astui voimaan 5. kesäkuuta, mutta lain käytännön toimeenpanoa viivästyttivät byrokratia ja hallintoalueille annettu puolen vuoden aika huolehtia lain määräämien käytäntöjen voimaansaattamisesta.

Alkuaan arvioitiin, että ensimmäiset samaa sukupuolta olevien parisuhteiden virallistamiset toteutuisivat syksyllä.

Italia viimeinen Länsi-Euroopan suurista maista

Lain myötä Italia viimeisenä vanhan Länsi-Euroopan suurista maista tunnustaa ensi kerran virallisesti samaa sukupuolta olevien parisuhteet, ja laki tuo turvan myös samaa sukupuolta oleville pareille moniin elämäntilanteisiin. "Civili Unioni" -instituutio antaa mahdollisuuden samaan sukunimeen, perintöoikeuden ja tunnustaa parin osapuolet toistensa lähiomaisiksi.

Uutta lakia on kuitenkin kritisoitu puutteelliseksi ja riittämättömäksi. Alkuperäisestä esityksestä vesitetty laki ei kompromissina katolisille konservatiiveille salli edes osittaista adoptio-oikeutta, eikä se sisällä vaatimusta uskollisuuden vannomisesta kumppanille.

Monet maan suurista kaupungeista ovat jo aiemmin tunnustaneet paikallisesti samaa sukupuolta olevien parisuhteita ja rekisteröineet esimerkiksi näiden ulkomailla solmimia avioliittoja. Tällaiset rekisteröinnit ovat kuitenkin olleet paremminkin symbolisia.

Italiassa joukko katolista kirkkoa lähellä olevia konservatiivisia poliitikkoja on ilmoittanut suunnittelevansa kansanäänestyksen järjestämistä parisudelain kumoamiseksi.

Adoptiokysymys

Oikeuden kesäkuussa tekemän ennakkopäätöksen mukaan perheen sisäinen adoptio on mahdollinen myös samaa sukupuolta olevien perheessä. Tuomioistuimen päätöksen mukaan lapsen edun on käytävä edellä kaikissa adoptiotapauksissa, eikä äidin ja adoptiota hakevan puolison seksuaalinen suuntautuneisuus voi olla ratkaiseva kysymys, kun kyse on vakiintuneesta perheestä. Käytännössä jokainen sisäinenkin adoptio harkitaan myös jatkossa erikseen.

Päätöksen myötä perheoikeuksien tuomareilla on kuitenkin entistä vähemmän liikkumavaraa asiassa. Jatkossa yksittäisiä adoptiopäätöksiä peilataan kesäkuiseen ennakkopäätökseen.» Jutun oma sivu
Tukholman Pride: Eletäänkö valoisaa vai synkkää aikaa?

vaeltaja2006 • 30.07.2016 10:40 • 1 kommentti. PRIDE • EU

Tukholman vanhankaupungin kapea kuja
Svenska Dagbladetin otsikko tänä aamuna huolestuttaa: "Tummia pilviä sateenkaarifestivaalin taivaalla". Siinä ei puhuta sadepilvistä. Iltapäivällä on pride-paraati, ja monenlaista keskustelua on käyty viikon aikana mm. siitä, ketkä saavat marssia sateenkaarilipun alla.

Tukholman pride-viikon teema on: "Kuka päättää?". Jotkut päättävät toisten ihmisten elämästä. Päätösvaltaa ei läheskään aina ole annettu näille ihmisille itselleen, eivätkä päättäjät aina usko ihmisten omiin kokemuksiin. Mikä on seksuaali- ja sukupuolikysymyksissä marssijärjestys?

Edelleen keskustellaan siitä, mikä on perhe. Melkein tasan kymmenen vuotta sitten (26.9.2006 ) kokoomuksen silloinen puheenjohtaja Jyrki Katainen saapui Sateenkaariperhetyön projektin avausseminaariin Ateneumiin ja vastasi kysymykseen: voiko kahden miehen tai kahden naisen liitto muodostaa perheen. Kataisen mukaan ihmiset saavat itse päättää, onko se perhe. Se oli ennakkoluuloton vastaus tulevalta pääministeriltä. Siihen aikaan Euroopassa oli monia maita, joissa sateenkaariperheitä ei tunnustettu. Edelleenkään esim. Unkari ei tunnusta. ( ranneliike.net )

Hlbtiq-sateenvarjon alle kuuluu monia ryhmiä, joista monet ovat aika näkymättömiä. Tukholman Pridessä on puhuttu siitä, että kaikki nämä ryhmät on saatava näkyviksi. ja heille on annettava puhevaltaa, kun heidän asioitaan käsitellään. On sellaisiakin ryhmiä, jotka eivät mahdu hlbtiq-lyhenteen alle, esim. a-, inter- tai panseksuaalit. Lisäksi on ihmisryhmiä, jotka eivät helposti mahdu mukaan esim. ihon värinsä vuoksi. Vuoden pride-biisi on: Kärleken är vi (me olemme rakkaus). Nykykäytännössä se on joillekin: Kärleken är vit (rakkaus on valkoinen). Värillisiä ihmisiä ei helposti oteta mukaan.

Keskiviikkona pride-tilaisuudessa (pride-talossa) sattui välikohtaus, josta on puhuttu. Queer-henkilö nosti esiin kyltin, jossa hän syytti yhtä miesjoukkoa rasisteiksi. Vartijat poistivat tilaisuudesta queer-henkilön, mutta rasisteiksi väitetyt saivat jäädä. Turvatoimet kohdistettiin queer-henkilöön. Perjantaina asiasta käytiin neuvottelu homojärjestö RFSL:n ja Tukholman kaupungin välillä. Pride-talo on kaupungin kiinteistössä. Alkuperäinen idea oli, että pride-talo olisi turvallinen paikka kaikille hlbtiq-ihmisille.


Järva pride, homovastaisuus ja kunniakulttuuri


Äärioikeistolainen Ruotsidemokraatit järjesti toista kertaa pride-mielenosoituksen maahanmuuttajien kansoittamassa Tenstan kaupunginosassa. Keskiviikon marssilla oli mukana noin 30 ruotsidemokraattien kannattajaa, ja vastamielenosoittajia oli vähintään yhtä paljon. Vastustajien mielestä Ruotsidemokraatit käyttävät sateenkaarilippuja ja prideä lyömäaseena kiihottaakseen hlbti-ihmisiä maahanmuuttajia vastaan. Ennen vaaleja ruotsidemokraatit kävivät homopaikoissa kalastelemassa itselleen kannatusta.

Liberaalien kansanedustaja Robert Hannah paheksui omassa kannanotossaan Järva Prideä ja ruotsidemokraattien pyrkimystä panna "suvaitsevat" kantaruotsalaiset ja "homofobiset" maahanmuuttajat vastakkain. Ruotsidemokraatit itse eivät ole tehneet mitään parantaakseen hlbti-ihmisten asemaa. Päinvastoin, he tukevat vanhoja patriarkaalisia rakenteita ja perinteitä. Robert Hannah myöntää, että maahanmuuttajien keskuudessa vallitsee ongelmalllinen ilmapiiri, joka liittyy "kunniakulttuuriin" ja sitä kautta priden teemaan "Kuka päättää". Ongelma on olemassa. Esikaupunkialueilla ei tarjota maahanmuuttajanuorille mahdollisuuksia avoimeen ja luottamukselliseen keskusteluun seksuaalisuudesta ja vanhoja normeja murtavista elämäntavoista. Monet ennakkoluulot syntyvät siitä, että puuttuu mahdollisuus keskusteluun. Maahanmuuttajanuorilla olisi valtava tiedonhalu, eivätkä useimmat heistä ole homofobeja. Tänä vuonna ensi kertaa ruotsalaissyyrialaiset ja ruotsalaiskurdit osallistuvat pride-kulkueeseen. Elävä keskustelu on käynnistymässä. Robert Hannah haluaisi myös valtakunnallisen homojärjestön RFSL:n mukaan tähän vuoropuheluun.Öppna moderater on Ruotsin kokoomuksen hlbtiq-ryhmä. Heidän mielipidekirjoituksensa ilmestyi myös keskiviikkona. He pohtivat sitä, mitä voidaan tehdä Ruotsissakin esiintyvään painostukseen, joka liittyy kunniakulttuuriin. Eniten perheen painostusta on naisia ja tyttöjä kohtaan, mutta on myös miehiin ja poikiin kohdistuvaa painostusta. Vähiten julkisesti puhutaan siitä painostamisesta, jota hlbti-nuoret kohtaavat maahanmuuttajaperheissä. Hlbti-nuori saa mm. kuulla: "Mitä isoäiti sanoo tästä", tai "Mitä meidän ystävämme nyt ajattelevat meistä". Kun nuori on juuri tullut kaapista ja kertonut itsestään vanhemmilleen, hän saa kuulla näitä painostavia lausahduksia. Moni hlbtiq-nuori menee naimisiin, jotta perheyhteys säilyisi. Kunniakulttuurissa henkilö ei itse saa tehdä omia päätöksiä, vaan hänen on sopeuduttava siihen, mitä suku ja ystävät ajattelevat. Osa näistä nuorista päättää jättää sukunsa ja alkaa elää erillään omaa elämäänsä. Tukholman kaupunki rahoittaa toimintaa, jolla painostuksen kohteeksi joutuneita autetaan. Sitä varten on oma organisaatio, Origo. Toiminta pitäisi saada koko maan kattavaksi.

qx.se


Ketkä saavat marssia sateenkaarilipun alla

Kun Kristillisdemokraatit ilmoittivat marssivansa mukana pride-paraatissa, asia hyväksyttiin muitta mutkitta. Olisiko äärioikeistolainen Ruotsidemokraatit hyväksytty mukaan, jos he olisivat ilmoittaneet aikeistaan? Tuskin. Ketkä saavat marssia sateenkaarilipun alla?

Viime aikoina on kuultu, että äärioikeistolaiset ja nationalistiset liikkeet ovat saaneet lisää suosiota hlbti-ihmisten, erityisesti homomiesten joukoissa. Tuore tutkimus kertoo, että 38% ranskalaisista homomiehistä voisi äänestää äärioikeistolaista ja populistista Front Nationalia. Voisivatko äärioikeisstolaisetkin olla mukana pridellä (Suomessa eivät halua, kirjoittajan kommentti).

Ruotsalaisen QX.se:n pääkirjoituksessa päätoimittaja Jon Voss kirjoittaa, että sateenkaarilippu ei ole mikä tahansa riepu, joka voidaan nostaa esiin minkä tahansa poliittisen ideologian tueksi. Sateenkaarilipun symboliikkaan kuuluu moniarvoisuus, ja pride on poliittinen tapahtuma avoimen ja monikulttuurisen yhteiskunnan puolesta. Järva Pride -spektaakkeli on sen vastakohta.

Keskiviikkona priden avajaisissa puhui malmöläinen Siavosh Derakhti, joka on muslimi, mutta haluaisi Malmössä kytevän juutalaisvihan loppuvan. Hän toimii rasismia ja antisemitismia vastaan, ja sen vuoksi pride on oikea paikka hänelle.

Päätoimittaja Jon Voss kirjoittaa, että kun sateenkaarilippu nostetaan salkoon, se merkitsee, että emme halua kansallismielisten tai uskonnollisten voimien kiihottaa vihaa yhteiskunnassa. He haluavat "puhtaita" yhteiskuntia, joissa ei ole moniarvoisuutta. Me haluamme yhteiskunnan, jossa kaikki voivat vapaasti elää rinnakkain uskonnosta, traditiosta, mielipiteistä, identiteetistä ja seksuaalisuudesta riippumatta. Terroristit haluavat luoda pelkoa ja hajottaa yhteiskuntaa. Trump ja kumppanit haluavat erottaa, ei yhdistää.

Siinä oli vastaus kysymykseen: kuka saa marssia sateenkaarilipun alla.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Ruotsissa kristillisdemokraatit osallistuvat Tukholman pride-paraatiin

vaeltaja2006 • 29.07.2016 10:05 UUTISET: PRIDE
Perjantaiaamuna Aftonbladetissa Ruotsin kristillisdemokraattien puheenjohtaja perusteli, miksi puolue on mukana lauantain pride-paraatissa. Suomessa kristillisdemokraatteja puolueena ei ole nähty prideilla.

Takana on alkukesä täynnä väkivaltaa ja terroritekoja. Näiden taustalla on halu rajoittaa ihmisten vapautta ja oikeutta elää elämäänsä valitsemallaan tavalla. Orlandossa maalitauluina olivat hlbtiq-ihmiset.

Ruotsin kristsillisdemokraattien puheenjohtaja Ebba Busch Thor kirjoittaa Aftonbladetissa, että hänelle on erityisen tärkeää puolustaa ihmisten vapautta, arvokkuutta ja kunnioitusta. Kun näitä perusarvoja uhataan, on tehtävä kaikki mahdollinen, myös osallistuttava pride-kulkueeseen. Monet ovat arvostaneet tätä kristillisdemokraattien päätöstä, mutta monet ovat myös esittäneet kritiikkiä. On sanottu, että eihän prideä enää tarvita, jos kaikki puolueet marssivat mukana. Ebba Busch Thorin mukaan siinä jää huomaamatta, että ihmisten yhdenvertaisuuden puolesta on edelleen toimittava aktiivisesti.

Nyt on nähty, että demokratia ei takaa ihmisarvon ja perusoikeuksien kunnioittamista. Poliittiset voimat ovat joissakin maissa halunneet vaientaa mielipiteen ilmaisuja. Vähemmistöjen oikeuksia loukataan eri puolilla maailmaa. Ruotsissakin seksuaalivähemmistöihin kuuluvia uhkaillaan ja pahoinpidellään. Nuoria homoja ja lesboja edelleen karkotetaan pois lapsuuden kodeistaan.

Ebba Busch Thor korostaa, että pride-paraatiin osallistuminen ei tarkoita, että puolue hylkäisi oman linjansa ja ottaisi tilalle homojärjestöjen tavoitteet. Homoliike on hyvin monenlainen, siinä on mukana hyvin erilaisia ihmisiä erilaisine ajatuksineen. Pride-kulkueessakin on mukana hyvin erilaista väkeä - palomiehiä, opettajia, kirkon väkeä, ja paljon muita. On monia kristillisdemokraateille tärkeitä kysymyksiä, joissa ollaan eri mieltä: sijaissynnytykset, moniavioisuus, yksinäisten naisten hedelmöityshoidot, seksinoston laillisuus/laittomuus. Eri mieltä ollaan ruotsalaisen homojärjestön RFSL:n radikaaleista identiteettiä koskevista näkemyksistä.

Kristillisdemokraateille on tärkeää perheiden vakaus, mikä antaa lapsille paremmat elämän olosuhteet. Se koskee kaikkia perheitä, vaikka perheitä on hyvin eri muotoisia. Silti kristillisdmeokraatit puolustavat lasten oikeutta vanhempiinsa.


Monet kristillisdemokraatit, joilla on hyvä sydän, eivät osallistu prideen, mutta puolueen puheenjohtaja haluaa olla mukana. Maailmalla tilanne on niin uhkaaava, ettei hän halua vaieta.Turvallisuus kysymykset entistä tärkeämpiä pridellä

Pride-puistossa on tällä viikolla kaikkien sisään pyrkivien kassit tarkistettu. Järjestäjät ja poliisi eivät halua puhua mitään uhkakuvista. Tukholman Priden puheenjohtaja Christian Valtersson kertoi tv-uutisille, että yhteiskunnassa on ryhmiä, jotka eivät pidä hlbtiq-ihmisistä eivätkä heidän kamppailustaan oikeuksiensa puolesta.

Priden reitti on muuttunut. Enää ei lähdetä Södermalmin kaupunginosasta vaan läheltä kaupungintaloa, Kungsholmstorgetilta.

Pride-kulkueeseen lauantaina odotetaan 45 000 ihmistä. Tukholman gayradio lähettää lauantiana klo 15 alkaen tunnin verran pride-ohjelmaa lähiradion taajuudella 95,3MHz. Nettiosoite:
www.narradio.se


» Jutun oma sivu
Tornio saa priden kesällä 2017

Sami Mollgren • 26.07.2016 18:20 UUTISET: PRIDE • KOTIMAA
Meri-Lapissa on määrä järjestää pride keväällä 2017, kertoo Pohjolan Sanomat. Lehden haastattelema Mr. Gay Finland -voittaja Marko Fali on mukana Tornion tapahtuman järjestämisessä.

Tornio muodostaa Ruotsin puolella sijaitsevan Haaparannan kanssa "kaksoiskaupungin".

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asioita ajava kansalais- ja ihmisoikeusjärjestö Meri-Lapin Seta ry on perustettu tasa-arvon päivänä 19.3. vuonna 2012, ja se on ollut valtakunnallisen Setan jäsenjärjestö vuodesta 2015.

Pohjolan Sanomien haastattelema Tornion naapurikaupungista Kemistä syntyjään oleva Fali kertoo, että Mr. Gay Finland -kilpailun voiton myötä hänellä on mahdollisuus vaikuttaa julkisuudessa hänelle tärkeiden sateenkaariperheisiin ja hlbti-vähemmistöihin kuuluvien ikäihmisiin liittyvien asioiden käsittelyyn.


» Jutun oma sivu
Milo Yiannopoulosin pyytäminen puhujaksi Tukholman prideen aiheutti kiistan

Sami Mollgren • 24.07.2016 15:26 • 15 kommenttia. UUTISET: PRIDE • EU

Milo Yiannopoulos pitämässä lehdistötilaisuutta terrorihyökkäyksen kohteeksi joutuneen Pulse-yökerhon ulkopuolella Orlandossa 15. kesäkuuta. (kuva: Drew Angerer / AFP / Lehtikuva)
Trans-vähemmistöä loukkaavia ja muita poliittisesti epäkorrekteina pidettyjä mielipiteitä esittänyt Milo Yiannopoulos pyydettiin Tukholman prideen puhujaksi. Kutsu aiheutti hermostumista Ruotsin hlbti-aktivisteissa. Esimerkiksi ruotsin merkittävimmän hlbti-järjestön RFSL:n piirissä kutsua pidettiin kauheana.

Kyseenalaisena pidettyjä näkyemyksiä esittänyt 32-vuotias kreikkalais-brittiläinen toimittaja Yiannopoulos on avoimesti homoseksuaali, konservatiivi, katolinen ja esimerkiksi ilmoittanutunut kannattavansa republikaanien Donald Trumpin valintaa USA:n presidentiksi. Hän on kritisoinut muun muassa feministejä ja muslimeja. Hän on myös viitannut transsukupuolisuuteen mielenterveydellisenä sairautena.

Yiannopoulosin kutsui Tukholman prideen ruotsalainen maltillisen kokoomuspuolueen piirissä toimiva hlbti-järjestö Öppna Moderatenra. Järjestön tavoitteena oli synnyttää keskustelua eri mieltä olevien välille ja lisätä eri näkökulmien sietokykyä.

- On kauheaa että Öppna Moderater kutsuu hänet. On hyvin vaikea tukea henkilöä, joka niin aktiivisesti ja selkeästi ilmaisee transfobiaa ja islamofobiaa ja levittää vahvaa vihapuhetta, sanoi RFSL:n puheenjohtaja Frida Sandegård.

Syntyneen kohun jälkeen kutsu peruutettiin.

Tukholman pride-tapahtuma käynnistyy maanantaina 25. heinäkuuta. Lauantaina 30. heinäkuuta Tukholmassa järjestetään massiivisen kokoinen pride-kulkue. Kulkueen ja viihteellisen ohjelman lisäksi tapahtuma sisältää myös vakavampaa ohjelmaa, kuten erilaisia keskustelutilaisuuksia.

Yiannopoulos on kutsunsa peruuntumisesta huolimatta tulossa Ruotsiin. Hän aikoo osallistua Tukholman seudulla maahanmuuttajavaltaisella alueella järjestettävään Järva Pride -kulkueeseen. Vuonna 2015 ensimmäistä kertaa järjestettyyn Järva pride -tapahtumaan osallistui noin 20 henkeä. Tapahtumaa on pidetty rasistisena, sillä arvostelijoiden mukaan siinä hlbti-vähemmistöt on asetettu vastakkain maahanmuuttajavähemmistön kanssa. Järva Priden taustalla on Jan Sjunnesson, entinen kansalliskonservatiivisen Sverigedemokraterna -puolueen Samtiden-julkaisun päätoimittaja.

Yiannopoulos on suljettu ulos Twitter-palvelusta, jossa hänet tunnettiin nimimerkillä Nero. Seuraajia hänellä oli yli 338 000. Jo ennen keskiviikkona tapahtunutta pysyvää ulossulkemista Twitteristä Yiannopoulos oli useita kertoja bannattuna. Palvelu perustelee ratkaisuaan käyttöehtojen rikkomisella. Yiannopoulos puolestaan on sanonut hänen poistamisensa palvelusta olevan Twitterin loppu, sillä Twitter ei hänen mukaansa kunnioita sananvapautta.» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
IL: Tasa-arvoista avioliittolakia vastustanut Hannu Takkula nyt: "Pääasia, että saa elämässään rakastaa"

Sami Mollgren • 24.07.2016 11:57 • 6 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA

Europarlamentaarikko Hannu Takkula keskustan puoluevaltuuston kokouksessa Jyväskylässä lauantaina 23. huhtikuuta 2016 (kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen )
Näkyvästi yhdenvertaista avioliittolakia vastustanut EU-parlamentissa istuva Hannu Takkula (kesk) kertoo Iltalehdessä oman avioeronsa ja Brysselissä tapahtuneen terrori-iskun miltei omalle kohdalle osumisen saaneen miettimään asiaa laajasti.

Iltalehdessä kerrotaan Takkulan elävän "elämäsä ensimmäistä sinkkukesäänsä 33 avioliittovuoden jälkeen". Haastattelussa käsitellään niin Takkulan työtä, vapaa-aikaa kuin yksityiselämääkin. Esillä ovat avioeron taustat, lapsenlapset, nykyinen rivitalonpätkä Oulussa, tulevaisuuden suunnitelmat ja itsetutkiskelu loppuelämästään, jonka Takkula kertoo käynnistyneen avioeronsa myötä.

"Aito avioliitto" -aloitteen tukijasta asiaa laajasti miettiväksi

Takkula nähtiin Aito avioliitto ry:n verkkosivuilla esillä henkilönä "tukemassa avioliiton säilyttämistä miehen ja naisen välisenä liittona" - käytännössä vastustamassa tasa-arvoista avioliittolakia. Nyt Takkula kuitenkin pohtii, olisiko sittenkin ihmisen oma asia, ketä rakastaa ja kenen kanssa menee avioliittoon tämän ihmisen lyhyen elämän aikana?

- Pääasia, että saa elämässään rakastaa, sanoo Takkula Iltalehden haastattelussa.

Takkula pohtii elämän haurautta ja kertoo lehdelle poistuneensa vain 15 minuuttia ennen terrori-iskua brysseliläiselle metroasemalle viime keväänä. Iskussa kuoli 20 ja 130 loukkaantui.

Yli 20 vuoden poliitikkoura

53-vuotiaan lestadiolaistaustainen Takkula on kasvatustiedeiten maisteri ja Euroopan parlamentin jäsen. Euroopan parlamentissa kulttuuri- ja koulutusvaliokunnan jäsen ja ALDE-ryhmän koordinaattori, lisäksi hän kertoo Uuden Suomen blogeissa työhönsä kuuluvan jäsenyyden Australian ja Uuden-Seelannin sekä Israelin suhteista vastaavissa valtuuskunnissa sekä Teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnan varajäsenyyden.

Takkula oli Lapin vaalipiirin kansanedustajana vuosina 1995-2004 ja sen jälkeen EU-parlamenttiedustaja. Vuonna 2014 Takkula putosi EU-parlamentista, mutta nousi lopulta mepiksi takaisin varasijalta.

Vuonna 2006 Takkula johti presidentinvaalissa Bjarne Kalliksen (kd) kansalaisvaltuuskuntaa. Tuolloin Takkula kritisoi keskustan linjaa liian liberaaliksi ja vaati "eettisten ja kristillisten arvojen" palauttamista puolueen toimintaan.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Kuvagalleria: CSD Berlin 2016

Sami Mollgren • 23.07.2016 22:52 PRIDE • EU
Saksan pääkaupungissa järjestettiin CSD-paraati - eli pride-kulkue - lauantaina 23. heinäkuuta. Tänä vuonna paraatin reitti kulki Kurfürstendammilta Nollendorfplatzin ja Siegessäulen kautta Brandenburgin portille.

Puolen miljoonan osallistujan tapahtuma sujui rauhallisesti.

Berliinissä pride-tapahtuma - Christopher Street Day - on järjestetty vuodesta 1979 lähtien vuosittain.

KATSO KUVAGALLERIA JUTUN OMALTA SIVULTA


» Jutun oma sivu
Tampere Pride 2016 kulkueessa lähes kaksisataa ihmistä

Camille • 23.07.2016 20:30 UUTISET: PRIDE

Lähes kaksisataa ihmistä marssi Tampere Priden kulkueessa sateenkaarilippujen ja pienten plakaattien värittämänä. (Kuva: Mikko Kivinen)

Lauantaina 23.7. järjestetyssä Tampere pride -tapahtuman kulkueessa oli edellisvuotta enemmän väkeä. Lähes kaksisataa ihmistä marssi kulkueessa sateenkaarilippujen ja pienten plakaattien värittämänä.

Kulkue lähti liikkeelle klo 13.00 Tullikamarin aukiolta ja kulki Hämeenkatua pitkin Koskipuistoon. Puistossa vuorossa oli puisto-piknikin muotoinen puistojuhla.

Illalla pride-tapahtuman merkeissä juhlittiin Mixeissä järjestetyissä päätösbileissä. Yo-talolla järjestettiin lisäksi leimarit.

Tampere Pride -tapahtuman järjestää Tampere Pride ry. Tapahtuman ja yhdistyksen tarkoituksena on edistää seksuaali- ja sukupuolivähemmistökulttuuria, sateekaarivähemmistöjen yhteiskunnallista tasavertaisuutta sekä moninaisuutta.

Kesäkuun alussa järjestetyn Pirkanmaan Pride -tapahtuman järjesti Pirkanmaan Seta ry.

KATSO KUVAGALLERIA JUTUN OMALTA SIVULTA


» Jutun oma sivu
Berliinin CSD-paraati Münchenin verilöylyn varjossa

vaeltaja2006 • 23.07.2016 17:41 • 5 kommenttia. UUTISET: PRIDE
Berliinin CSD-paraati alkoi samaan aikaan, kun poliisi piti tiedotustilaisuutta Münchenin veriteoista. Paraatin radioselostuksessa muisteltiin Saksan pahamaineista homolakia, jonka seurauksena 50 000 miestä tuomittiin vuosina 1945-1969 vankeuteen.

Rbb:n radiolähetyksessä haastateltiin yhtä miestä, peitenimeltään Heinz Schmitz. Hän eli nuoruuttaan Freiburgissa. Hän oli 17-vuotias 1960-luvun alussa, kun siveyspoliisi oli oven takana. Heinz vietiin poliisilaitokselle. Siitä käynnistyi painajaismainen prosessi. Otettiin sormenjälkiä ja kuvia. Kuulusteluissa painostettiin koko ajan: "Jos et kerro, ilmoitamme työpaikkaasi ja menetät työharjoittelupaikan". Se oli järkyttävää ujolle, pelokkaalle nuorelle. Hän myönsi poliisille olleensa kontaktissa 4-5 mieheen. Vuoden 1962 alussa oikeus tuomitsi hänet kahdeksi vuodeksi vankeuteen, ehdollisena, mutta kolmena viikonloppuna hänen oli oltava arestissa yksityissellissä - yksityissellissä tartuntavaaran vuoksi. Perjantaina töiden jälkeen hän lähti poliisiasemalle arestiin. Toisena viikonloppuna hän sai lukemisiksi Valittuja Paloja, kolmantena viikonloppuna hänet pantiin poliisiasemalla "näyttelykierrokselle", että kaikki tietäisivät, miltä pykälän 175 "rikkojasika" näyttää. Heinz Schmitzistä oli tullut pykälän 175 rikkoja, perverssi, "takatuuppari". Koko ehdollisaikansa hän joutui välttelemään homopiireissä liikkumista, ettei vankeutta olisi pantu toimeen. Tapahtumasarjalla oli valtavat vaikutukset nuoren ihmisen elämään.

Pari vuotta sitten Süddeutsche Zeitung tutki tällaisia tapauksia. Lehdessä oli useita haastatteluja sen ajan kokeneilta. Sama henkilö, Heinz, kertoi lisää. Hän kävi päivittäin ulkoiluttamassa koiraa, ja hän oli saanut selville, missä miehiä liikkui. Siellä hän tutustui mm. yli kaksikymppiseen sisustussuunnittelijaan. Oma äiti sai selville asioiden luonteen ja teki huolestuneena ilmoituksen nuorisoviranomaisille. Hän pyysi apua ja tukea. Poliisi kiinnostui asiasta. Poliisin luo hän sai useita kutsuja, ja poliisi yritti selvittää kaikki kontaktit. Se oli aikaa, jolloin kuka tahansa voi ilmiantaa toisen. Tuhannet miehet ilmiannettiin, kun heidän luonaan kävi miesvieraita. Varsinainen tuomio tuli elokuvateatterikäynnistä. Toinen mies oli hyväillyt hänen reittään. Oli myös pari käsikontaktia. Myöhemmin hän meni naimisiin, mutta vähitellen avioliitto alkoi ajautua karille. Esim. omalle veljelleen hän ei koskaan puhunut kokemastaan nöyryytyksestä.

www.sueddeutsche.de


Wolfenbüttelissä asuva Helmut Kramer on 84-vuotias. Hän kertoo olleensa oikeudessa tuomarina, kun nuoren sotilaan tapaus tuli valituksena hänen eteensä. Sotilas oli saanut vuoden tuomion, mutta sitä ei pystynyt kokonaan pyyhkimään pois, joten Kramer lyhensi tuomion puoleen vuoteen. Jos hän olisi nollannut tuomion, tapaus olisi mennyt ylempään oikeusasteeseen, ja sieltä olisi tullut kovempi tuomio.


Saksan homoja koskeva rikospykälä oli peräisin jo 1800-luvulta, mutta sitä kovennettiin natsiaikana. Kovennettu laki jäi voimaan Saksan Liittotasavaltaan. Laki koski vain miehiä. Vuonna 1957 perustuslakituomioistuin totesi, että miehen sukuelin on toiminnaltaan sellainen, että se on pakottavan tunkeutuva ja vaativa, naisen elin on antautuva (miehellä "drängende und fordernde" naisella "zur Hingabe bereite"). On perusteltua rangaista vain miehiä.

Oli paljon miehiä, jotka menettivät työpaikkansa ja opiskelupaikkansa ja muuttuivat halveksituiksi. Jotkut tekivät itsemurhan. Mielenkiintoista on, että DDR:ssä homoja kohdeltiin paljon lievemmin.

Nyt pohditaan, tulisiko kaikki tuomiot peruuttaa ja maksaa elossa oleville korvaus kärsimyksistä. Toukokuussa 2016 julkistettiin mietintö, joka suosittelee vanhojen tuomioiden kumoamista. Mietinnössä müncheniläinen valtio-oikeuden asiantuntija Martin Burgi suosittelee kollektiivista maineen palauttamista kaikille tuomion saaneille. Vahingonkorvaukset tulisi järjestää perustettavan säätiön kautta.

Syrjinnän vastaisen viraston johtaja piti mietinnön lopputulosta merkittävänä. Myös oikeusministeri Heiko Maas (SPD) myöntää, että valtio on aiheuttanut tuhansien ihmisten elämään vakavia vaurioita. Ministerin mukaan lakipykälä oli alusta alkaen perustuslain vastainen. Vanhat tuomiot ovat epäoikeudenmukaisia ja loukkaavat ihmisarvoa.

Heinäkuun alussa 2016 Tagesspiegel-lehti kertoi, että aikataulu lakimuutoksille on vielä auki, mutta on todennäköistä, että vanhat tuomiot perutaan.

Radiohaastattelussa tänään Heinz Schmitz sanoi, että hän on joutunut niin paljon kärsimään, salailemaan ja pelkäämään esim. sensaatiojuttuja, että mikään ei hyvitä hänen katkeria kokemuksiaan.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
 

Arkisto

Valitse vuosi ja viikko


vain uutiset | kaikki
  Mainonnan paikka  
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2016 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy