Pam Ann Tour 2014 Scandinavia
ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


lepakkolaakso.net
kimmoliisa.net

Kulmakahvio
Sinuiksi - tuki- ja neuvontapalvelu
www.miestenkesken.fi
Palveluoppaassa mukana
Hannele Luhtasela-El Showk Photography
Olen pääkaupunkiseudulla toimiva valokuvaaja, vankalla hääkuvauskokemuksella. Olin aikoinaan aktiivinen SETA:ssa. Ota yhteyttä!

Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta

Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta, yhdellä sivulla. Saat luettavaksesi haluamasi viikon arkiston valitsemalla vuoden ja viikon oikean reunan valikosta.

Kuuban parlamentissa ensimmäistä kertaa erimielisyyttä

vaeltaja2006 • 20.08.2014 07:58 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Kuuban parlamentti on koolla hyväksymässä hallituksen esittämiä lakeja. Hallituksen esitys työsuojelusta synnytti ensi kertaa keskustelua, kun Mariela Castro äänesti lakiesitystä vastaan. Siitä puuuttuvat maininnat hlbt-ihmisten suojasta.

Mariela Castro on presidentti Raoul Castron tytär. Hän toimii valtiollisen seksuaalivalistuskeskuksen johtajana. Viime vuosina hän on vahvasti ottanut kantaa hlbti-ihmisten oikeuksien puolesta, ja hän on ollut järjestämässä mielenosoituksia homofobiaa vastaan. Mariela Castro vieraili Suomessa toukokuussa 2010.

ranneliike.net

Kuuban parlamentissa on 612 kansanedustajaa, ja uutistoimisto AP:n mukaan tämä oli ensimmmäinen kerta, kun jossain äänestyksessä käytettiin EI-nappia. 52-vuotias Mariela Castro kertoi, että hän toivoo parlamenttiin lisää keskustelua, jotta aito demokratia toteutuisi. Politiikan asiantuntijat maailmalla sanovat, että tämä tapaus saattaa rohkaista myös muissa asioissa olemaan eri mieltä ns. virallisen linjan kanssa. Kuitenkin pitää muistaa, että Mariela Castro on tavallinen kansanedustaja, eikä hänellä ole erityisoikeuksia, vaikka onkin entisen hallitsijan, Fidel Castron sukulainen.

Kun Fidel Castro tuli valtaan 1959, kommunistit nopeasti aloittivat homojen ja lesbojen vainot. Homous nähtiin kapitalismiin kuuluvana ilmiönä. Monet kuolivat internointileireissä. Homoseksuaalisuus laillistettiin 1979, mutta sen jälkeen homoja ja lesboja rangaistiin epäsosiaalisesta käyttäytymisestä. Vuonna 2010 Castro pyysi anteeksi homojen kohtelua. Nykytilanteesta on vaikea saada luotettavaa tietoa, kun maassa ei ole lehdistön vapautta. Tulee kuitenkin tietoja, joiden mukaan poliisi yksittäistapauksissa saattaa käyttäytyä hyökkäävästi homoja kohtaan.

(lähde: queer.de)


» Jutun oma sivu
Berliinin uinnin EM-kisojen aikataulut

vaeltaja2006 • 19.08.2014 11:11 • 1 kommentti. UUTISET: URHEILU

Tämä erikoinen betonikansi peittää suorituspaikan.
Uinnin eurooppalainen eliitti on tällä viikolla kokoontunut Berliiniin EM-kisoihin. Suomalaisten joukkueessa on mukana Ari-Pekka Liukkonen. Kisat järjestetään Europa-Sportparkissa, Landsberger Allee -S-bahn-aseman vieressä, kolmisen kilometriä Alexanderplatzilta itä-koilliseen.

Liukkosen kilpailuaikataulu:

Keskivikkona 50m SU klo 11.30

Torstaina 100m VU klo 10.47

Perjantaina 50m RU klo 11.24

Lauantaina 50m VU klo 10.40

Loppukilpailut iltaisin klo 19

Maanantain karsintaottelussa Eetu Karvonen ja Ari-Pekka Liukkonen karsiutuivat.
Kisat näkyvät suorana Areenassa.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Lisää konkretiaa yhdenvertaisen avioliittolainsäädännön tarpeen perusteluihin

Sami Mollgren • 19.08.2014 07:10 • 17 kommenttia. NÄKÖKULMAT • KOTIMAA

Keskustelu pitäisi viedä asian ytimeen.
EU-parlamenttivaalien jälkeen olemme saaneet tietää, että joukko avioliittolain uudistukselle myötämielisiä kansanedustajia siirtyy Arkadianmäeltä Brysseliin, EU-parlamenttiin. Samalla Suomen eduskuntaan nousee joukko kielteisesti lakiuudistukseen suhtautuvia. Tämän lisäksi muiden syiden vuoksi muutama kansanedustaja vaihtuu avioliittolain uudistuksen kannalta huonompaan vaihtoehtoon.

Uudistusta vastustavat kansanedustajat ovat perustelleet kantaansa esimerkiksi sillä, että vastustavat samaa sukupuolta oleville samalla tulevaa adoptio-oikeutta - hatarin perusteluin olettamaansa lapsen parhaaseen vedoten. Jotkut puolestaan ovat maailmankatsomukseensa vedoten sitä mieltä, että katsovat avioliitto-nimityksen olevan varattu ainoastaan naisen ja miehen väliselle tietyin menoin solmitulle liitolle.

Uudistuksen puolesta puhuvien viestin kärki taas liittyy usein ihmisten tasa-arvoon, ja ajatukseen siitä, että kaikilla pitäisi olla samat oikeudet.

Varmasti useimmat - myös yhdenvertaista avioliittolainsäädäntöä vastustavat - kuitenkin allekirjoittavat ihmisten tasa-arvon ja ihmisten yhdenvertaiset oikeudet. Iso kuilu on ja pysyy, koska monet yhdenvertaista avioliittolainsäädäntöä vastustavat ovat ilmaisseet, etteivät näe nykytilannetta mitenkään epätasa-arvoisena ja siten tasa-arvokysymyksenä.

Eihän siitä sitten mitään tule, kun puhutaan ja jopa huudetaan vastapuolen ohi.

Tämän ohittaen monet yhdenvertaisen avioliittolainsäädännön kannattajat valitettavan usein tykittävät ihmisoikeus- ja tasa-arvojargoniaan yhä tuohtuneempina, eivätkä tartu ensisijaisesti konkreettisiin ongelmakohtiin, joilla avioliittolain uudistuksen vastustajia olisi mahdollista haastaa.

Yhdenvertaisen avioliittolainsäädännön vastustajia pitäisikin ohjata miettimään hyvin tiedossa olevia yksittäiskysymyksiä, ja jättää tyystin ihmisoikeus- ja tasa-arvonäkökulman korostaminen. Olennaista on saada avioliittolain uudistuksen vastustajat pohtimaan sitä, miten nykytilanteeseen liittyvät ongelmakohdat käytännössä voitaisiin kestävästi ratkaista.

- Miksi samaa sukupuolta olevat parit joutuvat parisuhteen rekisteröidessään hankkimaan halutessaan yhteisen sukunimen hankkimisen vaikeammin ja kalliimmin kuin heteroparit? Ja miksi yhdysnimen hankkiminen ei onnistu ollenkaan?

- Miksi toisiinsa sitoutuneille samaa sukupuolta oleville henkilöille ei voi antaa oikeutta hakea adoptiota yhtäläisesti eri sukupuolta oleviin henkilöihin verrattuna? Kyseessähän on vain oikeus hakea ulkoista adoptiota, eikä mikään adoption ohituskaista. Adoptioprosessiin liittyvillä selvityksillä ja harkinnalla pyritään lapsen parhaan toteutumiseen.

- Millä perusteilla samaa sukupuolta olevia vanhempia arvioidaan kategorisesti huonommaksi vaihtoehdoksi?

- Miksi sukupuoltaan korjaava ja tämän elämänkumppani joutuvat muuttamaan parisuhdeinstituutiota, kun sukupuoltaan korjaavan juridinen sukupuoli halutaan vaihtaa?

- Miksi homoparit joutuvat paljastamaan seksuaalisen suuntautumisensa silloin, kun on jossain yhteydessä ilmaistava oma siviilisääty?

- Mitä hyötyä on karsinoida ihmiset eri parisuhdeinstituutioihin sen perusteella, mitä sukupuolta elämänkumppani sattuu olemaan?

Jos avioliittolain uudistamisessa halutaan tuloksia, on asiasta päättävät saatava miettimään oikeita asioita ja etsimään vastauksia oikeisiin kysymyksiin. Lopultahan kestäviä ratkaisuja on tasan yksi: unohtaa avioliittolainsäädännössä sukupuolirajoitukset.
» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Turku Pride etsii vapaaehtoisia

Sami Mollgren • 18.08.2014 09:59 UUTISET: LOUNAIS-SUOMI • KOTIMAA
20. syyskuuta järjestettävälle Turku Pride -tapahtumalle etsitään tekijöitä. Seuraava suunnittelukokous on luvassa 21. elokuuta ja Facebookissa on tapahtuman suunnittelua varten oma ryhmä.

- Turku Pride on satamakaupungin sateenkaarisyksyn startti, mielenosoitus ja tapaamispaikka. Pride-päivä sisältää piknikkiä, kulkuetta, musaa ja puheita - ja kolmet bileet, luvataan Turun pride-tapahtumaa järjestävästä ryhmästä.

- Seuraava kokous pidetään to 21.8. klo 17-19 Bar Suxesissa. Mukana tekemässä on jo iso poppoo ihmisiä aktiivisista kansalaisista yhdistysaktiiveihin ja politiikkakentän puuhaajiin, kerrotaan ryhmästä.

Turku Pridella on aluksi kolme työryhmää, joiden varaan valmistelut rakentuvat: mielenosoitus- ja puistotyöryhmä, biletyöryhmä ja tiedotusryhmä. Ryhmä kutsuu halukkaita mukaan seuraavaan kokoukseen tai ottamaan muuten yhteyttä ja kertomaan, millainen oma panos järjestelyissä voisi olla.

Ryhmä muistuttaa, että Helsinki Pride -tapahtuman kulkue keräsi mukaansa 20 000 osanottajaa, ja ettei Turussakaan niellä sitä, että lakivaliokunta äänesti tasa-arvoista avioliittolakia vastaan, tai että translain uudistustyöryhä keskeytti toimintansa keväällä - vaikka Suomen nykyinen translaki rikkoo ihmisoikeuksia ja uudistuksella on kiire.
» Jutun oma sivu
Mäntymäki Pride nosti lipun ja arvosti Olli Stålströmiä

jnsto • 17.08.2014 12:33 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Urheilutapahtuman takia vilkkaalla Helsingin Olympiastadionin tienoolla liehui lauantaina 16.8 myös näyttävä sateenkaarilippu. Mäntymäki Pride oli koonnut alun toistasataa nauttimaan elokuisesta päivästä ja muistamaan paikan tapaamishistoriaakin, tosin ei aivan Mäntymäelle vaan viereiselle. Päivän teemaan liittyi myös kesäkuussa 70-vuoden ikään ehtineen Olli Stålströmin tapaamismahdollisuus Freedom-ravintolan yläkerrassa.

Mäntymäki Pride oli julkinen tapahtuma, mutta siitä oli nyt tiedotettu niukalti. Tämän vuoden Mäntymäki Pride oli alkukesästä vielä mm HS:n tapahtumalistalla, mutta sittemmin järjestäjien toivomuksesta sieltä poistettu.

Olli Stålström kertoi, ettei aio enää ehdolle syksyn kirkollisvaaleissa. Stålström on toiminut näkyvästi evl-kirkon Kallion seurakunnan neuvostossa. Hän oli myös Helsingin piispaksi nousseen Irja Askolan tukiryhmässä. Stålström kertoi nyt keskittyvänsä kirjoittamiseen ja on mm suomentamassa mielenterveysalan kirjallisuutta. Sivustolle finnqueer.net on tulossa myös Olli Stålströmin omaelämäkerrallista aineistoa.

Mäntymäen tienoon uusi ravintola ei ollut ainakaan lauantai-iltana 16.8 mikään hyvä keskustelupaikka. Musiikki soi lujaa ja joidenkin Stålströmia tapaamaan tulleiden toivomuksiin hieman hiljentää musiikkia yläkerrasta ei ravintola ollut voinut linjaansa vedoten mitenkään suostua.

Olli Stålström kuuluu yleismediassa toistuvaa julkisuutta saaneisiin HLBT-suomalaisiin. Muutama vuosi sitten Suomen Kuvalehti teki hänestä laajan haastattelun. Homokentän sisällä viestintä ei kuitenkaan ole aina ollut asiallista ja ongelmia oli jossain vaiheessa mm suhtautumistavassa joissakin tämän ranneliike.net -palvelun kirjoituksissa. - Nyt tuo vaihe on jo menneisyyttä, Stålström korosti. Hän sanoi arvostavansa etenkin kirjoittajanimimerkki Vaeltajan panosta tässä mediassa.Olli Stålströmin onnittelijoita oikealta Liisa Tuovinen, Leena Niinivaara, Hannele Pelkonen, Jukka Vesa ja Ulf Särs.
Alhaalla kuului stadionilta palaavien ohikulkijoiden kommenteissa myös tyyliä "ai noikin on täällä". Mäntymäki Priden järjestäjiin taholta Hale Määttänen, Heide Poikela sekä vain etunimellään esiintynyt Rian kertoivat, ettei mitään poleemisia häiriöitä ollut esiintynyt. Jokunen uskonnollishenkinen oli käynyt keskustelemassa. Kallioiselle mäelle kiipeäminen vaatii ehkä myös motivaatiota.
Olli Stålström sekä Axa Saha ja Irmeli Rantanen.

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
48 yhteisen vuoden jälkeen lesbopari taistelee avio-oikeuden puolesta

Lassijuhani • 17.08.2014 09:51 • 1 kommentti. IHMISIÄ JA ILMIÖITÄ • ULKOMAAT
Lennie Gerber ja Pearl Berlin, jotka olivat vain "kaksi tyttöä Brooklynistä" tavatessaan, pelkäävät ajan loppuvan heidän taistelussaan ihmisoikeuksiensa puolesta.

Ellen Gerberin ja Pearl Berlinin vannoessa ikuista rakkautta toisilleen eräänä kesäiltana listahittinä Yhdysvalloissa oli "When a man loves a woman" ja maan presidenttinä Lyndon B. Johnson. Ensimmäinen miehittämätön luotain oli juuri laskeutunut Kuun pinnalle.

"Olemme edelleen rakastuneita, 48 vuoden jälkeen. Emme voi vieläkään aloittaa päivää hipelöimättä toisiamme." Näin Lennie kertoi äskettäin.

"2.6.1966" on kaiverrettu roomalaisin numeroin samanlaisiin kultarannekkeisiin, jotka naiset antoivat toisilleen viime vuonna uskonnollisessa seremoniassa Greensboron synagogassa tuon kaukaisen illan vuosipäivänä. Tätä seurasi kolme kuukautta myöhemmin siviiliseremonia Mainessa.

Pohjois-Carolinan lain mukaan he kuitenkin voisivat yhtä hyvin olla muukalaisia. Sitä varteen Gerber ja Berlin ovat tärkeimmät vastaajat oikeusjutussa, jolla yritetään kumota osavaltion kansalaisten hyväksymä perustuslain muutos samaa sukupuolta olevien henkilöiden välisten suhteiden laillisuuden kieltämiseksi.

"ihmiset voivat todeta sen meissä, sen, että homona tai lesbona oleminen on ihan samaa kuin heterona", Gerber totesi. "Rakastat vain jotakin, joka on omaa sukupuoltasi. Muutoin ei ole mitään eroja..Haluamme, että meidän tunnustetaan sinä mitä olemme - avioparina."

Viime kuussa neljäs piirivetoomustuomioistuin - jolla on oikeusvalta viidessä osavaltiossa Pohjois-Carolina mukaan lukien - kumosi Virginian voimassa olleen samaa sukupuolta olevien henkilöiden välisten suhteiden laillisuuden kieltävän lain. Keskiviikkona tuomioistuin kieltäytyi viivyttämästä päätöstään, minkä seurauksena homoavioliittoja voidaan ehkä alkaa solmia ensi viikolla.

Pohjois-Karoliinan oikeusministeri Roy Cooper on todennut olevan "turhaa" jatkaa osavaltion vastaavaan lain puolustamista.

Homona oleminen ja vanheneminen tuovat mukanaan todellisia murheita. Eikä aika ole tämän lesboparin puolella.

89-vuotias Berlin kaatui portaissa ennen joulua lyöden päänsä ja katkaisten kolme kylkiluuta. Seurauksena oli kolmas sairaalassa oleskelu kahden viimeisen vuoden aikana.

Gerber, joka on 78-vuotias eläkkeellä oleva asianajaja, kirjoitti aikoja sitten Berlinin terveydenhoitovaltakirjan. Mutta paperinpala ei takaa sitä, että sairaalan henkilökunta heti myöntäisi hänelle aviopuolison oikeudet, jotka hän saisi itsestään, jos hän olisi naimisissa miehen kanssa.

"On hyvin pelottavaa, että Pearlille tapahtuisi jotakin ja minut pidettäisiin hänestä erossa", Gerber kertoi. "Minua ei ehkä päästettäisi teho-osastolle hänen kanssaan. Minun ei ehkä annettaisi auttaa päätösten teossa.. Olisi ihan kauheaa, ellen voisi olla siellä hänen kanssaan pitämässä häntä kädestä. Kuolisin, ellen voisi sitä tehdä."

Yhdysvaltain korkeimman oikeuden kumottua viime vuonna avainkohdan liittovaltion avioliiton puolustuslaista (Defense of Marriage Act), samaa sukupuolta olevien henkilöiden välisten suhteiden laillisuutta puolustavat ympäri maata voittivat melkein kaksi tusinaa oikeustapausta. Tällaiset avioliitot ovat nykyään laillisia 19 osavaltiossa ja Washington DC:ssä.

Lakiasiantuntijat ennustavat, että ensimmäiset samaa sukupuolta olevien henkilöiden väliset avioliittoluvat myönnetään Pohjois-Carolinassa muutaman kuukauden kuluessa.

Mutta Gerber ja Berlin ovat huolissaan siitä, ettei aika riitä heille. Heidän asianajajansa suunnittelevat vetoamista Greensboron liittovaltion tuomariin samaa sukupuolta olevien henkilöiden välisten avioliittojen tunnustamiseksi heti.

"Avioliitto on perheesi, ystäviesi, yhteisösi edessä antamasi julistus. Sen tarkoituksena on kertoa maailmalle, kuka olet. Se on perustavaa laatua oleva osa kunkin identiteettiä", Gerber totesi.

Naiset tapasivat toisensa vuonna 1964 Gerberin vieraillessa erään ystävän luona Denverissä. Tämä kutsui Berlinin brunssille. Berlin opetti Waynen valtionyliopistossa ja Gerber oli valmistumassa Etelä-Kalifornian yliopistosta. Kyseessä ei ollut rakkaus ensi silmäyksellä, mutta heillä oli paljon yhteistä. Molemmat olivat "mukavia juutalaistyttöjä Brooklynistä." He eivät koskaan olleet olleet kovin kiinnostuneita pojista.

Kahden seuraavan vuoden aikana monine puhelinsoittoineen ja vierailuineen heidän ystävyytensä kasvoi rakkaudeksi. Gerber sai työpaikan Berlinin koulusta, ja he päättivät muuttaa yhteen.

He eivät kertoneet perheilleen olevansa pari mutteivät piilottaneetkaan sitä. He asuivat yhden makuuhuoneen huoneistossa. Gerberin äiti tarjoutui ostamaan toisen sängyn. Hei torjuivat sen. Hän alkoi ostaa Gerberille yöpukuja.

Gerber kertoi: "Äitini sanoi: 'Emme hyväksy tätä koskaan.' "Mutta hän pystyi jopa nauramaan sanoessani: 'Mutta äiti. Olet aina sanonut, että ainoa joka merkitsee sinulle jotakin, on että menen naimisiin juutalaisen kanssa. Ja niin minä tein.'

Berlin oli vahingossa tullut ulos kaapista vuosia aikaisemmin, kun hän vahingossa lähetti äidilleen rakkauskirjeen, jonka hän oli kirjoittanut toiselle naiselle. Hänen äitinsä soitti.

"Ja hän sanoi: 'Pearl, haluan kertoa sinulle yhden asian. Luin juuri päivän postin, ja luin Marianille kirjoittamasi kirjeen. Se oli erittäin hyvin kirjoitettu. Tiedän, että et ollut tarkoittanut sitä minulle. Haluan sinun tietävän, ettei isäsi koskaan näe sitä eikä kuule sanaakaan siitä.'

Lopulta Berlinin isäkin hyväksyi heidän suhteensa sanoen Gerberille: "Lennie, jos olisit mies, tämä kaikki olisi täydellistä."

Berlin muutti collegeen Massachusetissä ja Gerberkin sai sieltä töitä. Sitten vuonna 1971 Pohjois-Carolinan yliopisto Greensborossa pyysi Berliniä hoitamaan uuttaa tohtorin väitöskirjaan johtavaa ohjelmaa. Gerber kertoi yliopiston hallintoihmisten tehneen selväksi, ettei häntä koskaan palkattaisi. Hän kertoi, että heitä pidettiin liian avoimina. Heidän olisi pitänyt teeskennellä.

Joten Gerber lähti lakikouluun ja hänestä tuli lainopillinen avustaja. Sittemmin hän auttoi homo- ja lesbopareja tekemään testamentteja, valtakirjoja ja veroilmoituksia.

Mikään lakiasiakirja ei kuitenkaan suo samaa turvaa kuin aviotodistus. Gerber kertoi tapauksista, joissa sukulaiset taistelivat vainajan omaisuudesta tämän homokumppanin tappioksi tai estivät tätä osallistumasta hautajaisiin. Vaikkei Gerber usko joutuvansa samaan tilanteeseen, hän pelkää, että Berlinin kuolintodistuksessa tämä määritellään naimattomaksi.

"Luulen että kuka tahansa, joka on menettänyt puolisonsa, tulisi epätoivoiseksi jos joku tokaisisi: *Häh, tämähän ei edes ollut puolisosi'.

Berlin on jo valinnut fontit 2.6.2016 vietettävien kultahäiden kutsukortteihin.
» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Ravintolapäivänä gaykansan suosikkeja vaikea löytää

vaeltaja2006 • 17.08.2014 09:14 • 8 kommenttia. VAPAALLA
Tänään on ravintolapäivä. Tavallinen kansalainen saa perustaa päiväksi oman ravintolan. Verottaja ei ehkä kysele lisätienisteistä. Gay- tai transhenkistä ravintolaa on vaikea löytää, kun ravintoloita ei luokitella mitenkään mihinkään ryhmiin. Teimme pikaetsinnän Helsingissä, Tampereella ja Turussa.

Ainoa "alan" popup-ravintola löytyi pikaetsinnällä Helsingin Iso-Roobertinkadulta, numero 3:n kohdalta. Siinä katuravintolassa partainen dragqueen eli Sausage Queen kauppaa hotdogejaan, alkaen klo 12.

Merisatamassa Kaivopuiston länsikupeessa Marsalkan herkut -paikassa voi univormuista kiinnostunut käydä maistelemassa Mannerheimin rakastamaa Vorschmackia. Se ravintola ei kuitenkaan millään lailla ilmaise queer-henkeä, vaan ehkä vain isänmaallisuutta. Vieressä on motoristien suosittu kokoontumispiste.

Facebookissa monet ylpeinä esittelevät aamiaislautasiaan. Ravintolapäivänä voisi näyttää käytännössä, mihin pystyy.

Ensimmäinen ravintolapäivä järjestettiin vuonna 2011, ja siitä lähtien niitä on ollut neljä kertaa vuodessa ja suosio on ollut valtava. Malli on kopioitu myös ulkomaille. Helsingissä huomattava ravintolakeskittymä on tänään Karhupuistossa ja sen ympäristössä. Sinne on ilmoitettu ainakin 50 ravintolaa.
www.restaurantday.or

Ison Roban ruokakoju
Fredan torilla Helsingissä sai currywursteja Berliinin tapaan.

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Jukka Takalo julkaisi laulukirjan

Sami Mollgren • 17.08.2014 08:30 • 3 kommenttia. VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA
Jukka Takalon perjantaina julkaistu "Jokainen on vähän homo" -kirja sisältää lauluntekijän kertomuksia vuonna 2011 julkaistun Vastarannan Laulut -levyn synnystä, levyn kappaleiden taustoista ja aiheiden muotoutumisesta.

Vastarannan Laulut -levyllä on mukana myös suvaitsevaisuuden puolesta vuonna 2010 tehty laulu "Jokainen on vähän homo" - ja kappaleen mukaan nimetystä laulukirjasta löytyy muiden Vastarannan Laulujen tapaan sen sanat kitarasointuineen.

Kovakantisen kirjan kustantaja on Nispero Oy. Kirjan julkaisutapahtuma oli perjantaina Haukiputaalla ja lauantaina Oulussa. Kirjailija on liikkeellä myös Oulun taiden yönä 21.8.. Lauantaina 23.8. Takalo on Kajaanissa. Syyskuun puolella Takalo on Lappeenrannassa, Helsingissä, Lahdessa, Turussa ja Jyväskylässä.

Jukka Takalo vaikutti laulajana vuodesta 1984 vuoteen 2002 toimineessa Aknestik-yhtyeessä. Sen jälkeen Takalo on toiminut soolouralla.
» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Venäjä: Uusnatsikiihottajalle viisi vuotta vankeutta

"Occupy Pedophilia" -liikkeen alullepanija Maxim Martsinkevich tuomittiin perjantaina viiden vuoden vankeusrangaistukseen kiihotuksesta kansanryhmää vastaan. Valtionsyyttäjä oli jo tiistaina oikeudenkäynnisssä vaatinut viiden vuoden tuomiota. Se on korkein rangaistus kiihottamisesta vihaan, vihamielisyyteen tai ihmisarvon loukkaamiseen. Tuomittu aikoo valittaa tuomiosta.

Sama mies tuomittiin jo 2007 yli kolmeksi vuodeksi vankeuteen vihan lietsomisesta. Viime vuosina hän on saanut kuuluisuutta, kun hänen mallinsa mukaan on perustettu homoja vainoavia ryhmiä Venäjällä ja nyt viimeksi muissa entisen itäblokin maissa. Nimellisesti ryhmät vainosivat pedofiilejä, mutta käytännössä homoja.

Kun syyte Martsinkevichiä vastaan nostettiin viime vuonna, hän katosi maan alle. Hänet löydettiin kansainvälisen etsintäkuulutuksen perusteella havanalaisesta hotellista tammikuun 17. päivänä.

Muitakin "Occupy Pedophilia" -ryhmien jäseniä vastaan on nostettu oikeudenkäyntejä. Kamensk-Uralskin kaupungissa tällä viikolla nostettiin pitkän tutkinnan jälkeen syyte paikallisen ryhmän yhdeksää miestä vastaan. Videoilla ryhmä hakkasi ja potki uhrejaan. Kotietsinnöissä löytyi erilaisia aseita.

Viime aikoina vain muutama occupy-ryhmä on toiminut aktiivisesti.


BBC:n dokumentissa 'Cold Fear: Gay Life in Russia' esiintynyt Dima Tsisevski, jota Pietarissa ammuttiin ilmakiväärillä silmään viime vuonna marraskuussa, on hakenut turvapaikkaa USAsta. Ampuminen sattui, kun uusnatsit hyökkäsivät pietarilaisen aids-järjestön tiloihin. Dima oleskelee jo USAssa. Siitä ei ole vielä tietoa, vaikeuttaako Ukrainan tilanne olekselua tai turvapaikan saantia.

Hlbti-aktivisteja on paennut mm. Espanjaan ja Ruotsiin. Viikko sitten venäläinen media kertoi moskovalaisesta transaktivistista, joka on kesäkuussa hakenut turvapaikkaa Suomesta. Venäläistietojen mukaan hän sai turvapaikan elokuun 7. päivänä.

Myös Saksaan on tullut hlbti-pakolaisia Venäjältä. Turvapaikkahakemuksia on käsittelyssä jo yli 20. Mukana on myös lesbopareja, joilla on lapsia.


Tunnelmia Saksasta pakolaisten leiriltä. Pavel Lebedev, joka ensin vieraili Kölnin CSD-tapahtumassa, on nyt leirillä Friedlandissa Göttingenin lähellä.


Viime viikon torstaina YK:n ihmisoikeuskomitea käsitteli Venäjän hlbti-ihmisten asemaa. Venäjän edustajalta kyseltiin erityisesti hlbti-ihmisiin kohdistuvasta väkivallasta ja poliisin toiminnasta tutkinnassa.


» Jutun oma sivu
Pietarsaaressa uhataan paikallislehteä tilaajaboikotilla

vaeltaja2006 • 14.08.2014 05:49 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Pietarsaaressa Jeppis-prideen osallistui arviolta 2500 ihmistä. Paikalla olleiden mukaan huomattava osa oli heteroja, jotka halusivat tukea prideä. Viikkojen ajan ennen prideä oli yleisönosastoissa käyty lokakampanjaa prideä vastaan, ja se ilmeisesti sai ihmiset liikkeelle. Kaupunginjohtajakin oli jo avajaispuheessaan korostanut, että Pietarsaari on avoin ja suvaitsevainen.

Ikävä kirjoittelu ei loppunut siihen. Sitä on yhä jatkettu ja panoksia on yritetty koventaa. Myrskyn silmään nousi paikallinen lehti Österbottens Tidning. Priden vastustajat käynnistivät kampanjan lehteä vastaan. Lehti oli heidän mukaansa liian pride-myönteinen. Äänekkäimpien mukaan lehdessä oli homopropagandaa. Tilauksia peruttiin niin, että elokuun 5. päivänä Porvoon hiippakunnan piispa Björn Vikström nousi puolustamaan lehteä. Piispan mukaan ammattijärjestöt, puolueet ja kirkko kärsivät siitä, että yhteiskunta sirpaloituu. Hyvin herkästi ja rajusti aletaan vastustaa erilaisia yksittäisiä asioita. Ruotsalainen kansanpuolue on ollut puolue, johon ovat aikaisemmin mahtuneet liberaalit ja konservatiivit, mutta hajaannus alkaa vaikuttaa. Piispa puolustaa Österbottens Tidning -lehteä, jonka pitää tarjota tilaa kaikille näkemyksille ja poliittisille ideologioille. Olisi hyvä, että eri tavalla ajattelevatkin saisivat uudenlaisia näkökulmia monipuolisen lehden kautta.

Pietarsaaressa paikallinen kirkkoneuvosto ei suostunut sateenkaarimessun järjestämiseen kirkossa, vaan päädyttiin musiikkijumalanpalvelukseen pihamaalla. Paikallisilla kirkkoneuvostoilla on tällaisissa asioissa oikeus päättää puolesta tai vastaan. Ulkotapahtumaa pidettiin onnistuneena.

Bloggaaja ja aktiivinen keskustelija Kristian Nyman on ollut näkyvin priden vastustaja. Hän on kotoisin Pedersören kunnasta eli entisestä Pietarsaaren maalaiskunnasta. Hänen kritiikkinsä kohdistuu Österbottens Tidning -lehteen, koska lehti antoi hänen mukaansa liikaa tilaa ja huomiota pride-tapahtumalle. "Tämä meni nyt kuitenkin niin överiksi, että en muista kokeneeni mitään vastaavaa koskaan", Nyman kertoo YLEn uutisen mukaan. Kristian Nyman haluaa kansankokouksen, jossa laaditaan joukkoadressi lehden johdolle tai omistajalle tai päätetään suuremmalla joukolla tilausten lopettamisesta. Nymanin mukaan lehti aktiivisesti mainosti prideä. Lehdessä oli monta kolumnia, joissa ilmaistiin suvaitsemattomuutta priden vastustajia kohtaan. Nyman ei pidä itseään homojen vastustajana, mutta heitä suojellaan muulla tavoin kuin pridella. Nyman myöntää, että maakunnassa tarvitaan hyvä paikallislehti. Avoin kokous voisi luoda eri osapuolten välille linnarauhan - siis vihollisuudet lopetettaisiin toistaiseksi. Lehden edustajat voisivat olla mukana kokouksessa.

Österbottens Tidning -lehden päätoimittaja Margareta Björklund puolustaa lehden linjaa. Pride-uutisonnissa näkyy lehden yhteiskunnallinen ja journalistinen tehtävä. Pride on valtakunnallinen uutinen. Monenlaisen uhan alla oleva ryhmä sai äänensä kuuluviin ja syntyi keskustelua homojen oikeuksista yhteiskunnassa. Se vastaa täysin Österbottens Tidning -lehden linjaa, joka puolustaa myös ruotsinkielistä vähemmistöä ja on rasismia vastaan. Päätoimittajan mukaan lehdessä keskustelu on haluttu pitää vapaana, kunhan vain ei loukata yksittäistä henkilöä tai ryhmää. Pride-festivaali osoitti, että tasa-arvossa ja suvaitsevaisuudessa on edelleen puutteita, hän sanoo. Tilaajaboikottia hän valittelee, ja muistuttaa, että lähilehden on oltava kaikille alueen asukkaille. On siedettävä myös asioita, joista ei itse pidä.


Julkisen sanan neuvostosta valmisteleva sihteeri Nenne Hallman kertoo, että tilaajaboikotit eivät ole uusia asia. Tässä on huolestuttavaa se, että sananvapautta yritetään rajoittaa niin, että jokin ryhmä alkaa painostaa lehteä. Neuvosto tuomitsee päätoimittajan ja toimituksen painostuksen. Hallmanin mukaan Jeppis Pride täytti merkittävän tapahtuman kriteerit Keski-Pohjanmaalla. Hallman muistuttaa, että sanomalehdessä määräysvalta on toimituksella. Sitä ei saa luovuttaa ulkopuolisille.

Erityisen paljon pahennusta priden vastustajissa aiheutti Österbottens Tidning -lehden toimittajan facebook-kommentti. Hän ehdotti, että "jospa nyt vähän vainottaisiin kristittyjä ja ripustettaisiin sateenkaariväreissä olevia pyyhkeitä pyykkinarulle". Ja todellakin, monella pyykkinarulla oli vaatteita sateenkaaren väreissä. Myöhemmin sekä kirjoittaja että päätoimittaja pahoittelivat kirjoitusta. Tarkoitus ei ollut loukata kristittyjä, vaan kyseessä oli "ironia". Vanha, kulunut selitys.
» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Mansesteri ja Miss Gay Finland 2014 -kilpailijat tekivät yhdessä kappaleen

Sami Mollgren • 13.08.2014 00:30 UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA
Tamperelainen hiphop-trio Mansesteri julkaisi 13.8. tasa-arvon puolesta puhuvan kappeleen. Mukana kappaleella ovat Miss Gay Finland -kilpailijun Yleisön suosikki 2014 Emilia "Milia" Rinne sekä Miss Gay Finland 2014 Melanie "Mela9" Orenius.

Kappale on nimeltään "Sateenkaaria".

- Kysyimme taannoin kuuntelijoiltamme sosiaalisessa mediassa, että mistä aiheesta he toivoisivat kuulla meitä seuraavan kappaleen ja todella moni toivoi "letkeää kesäträkkiä", mutta muutama heitti sellaisen pallon ilmoille kuin "Tasa-arvosta" sekä "hyväksynnästä" kertovaa, että myös "seksuaalivähemmistöjen puolesta" puhuvaa kappaletta. Ajattelimme täyttää näiden kaikkien toiveet, tästä aihetta kun ei aiemmin ole sen pahemmin käsitelty biisimuodossa miltään taholta, kerrotaan Mansesterista.

- Päätimme aivoriihenä koota letkeän ja hyvänmielen kesäbiisin, johon sisällytämme samalla nimenomaan tasa-arvon ja hyväksynnän teeman kaikkia ihmisiä kohtaan ihonväristä tai seksuaalisesta suuntautumisesta huolimatta. Kaiken kruunasi se, että itse Miss Gay finlandin voittaja, sekä yleisön suosikki halusi tulla mukaan tähän projektiin!


Mansesteri feat Milia & Mela9 - Sateenkaaria

Mansesteri ft. Milia & Mela9 - Sateenkaaria -lyriikkavideo on julkisessa jakelussa Youtubessa, sekä kuunneltavissa Spotifyssa ja Itunesissa 13. elokuuta. Kappaleen ensimmäinen live-esitys on 16.8.2014 TubeCon-tapahtumassa Helsingin Hartwall Areenalla.
» Jutun oma sivu
 

Arkisto

Valitse vuosi ja viikko


vain uutiset | kaikki
  Mainonnan paikka  
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2014 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot