ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


dtm
Sinuiksi - tuki- ja neuvontapalvelu
www.seksipertti.fi
Palveluoppaassa mukana
Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ry
Valtak. vihreä nuorisojärjestö. Vihreys on ympäristön suojelemista, mutta yhtälailla demokratian, ihmisoikeuksien ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ajamista. ViNOssa toimii seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksiin keskittyvä sateenkaariverkosto.

Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta

Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta, yhdellä sivulla. Saat luettavaksesi haluamasi viikon arkiston valitsemalla vuoden ja viikon oikean reunan valikosta.

Useamman tuhannen osallistujan Turku Pride -kulkue vaati äitiyslakia ja translakia lauantaina

Sami Mollgren • 27.08.2016 15:30 • päivitetty: 27.08.2016 18:22 UUTISET: PRIDE • KOTIMAA

Turku Pride 2016 -kulkue valmistautumassa lähtemään matkaan. (kuva: Mikko Kivinen)

Teksti: Sami Mollgren, kuvat Mikko Kivinen

Turussa lauantai-iltapäivänä 27. elokuuta järjestetty pride-kulkue keräsi järjestäjän ennakkoarvion mukaan lähes kolmetuhatta osallistujaa kaupungin keskustaan. Kulkuereitti oli Vanhalta Suurtorilta puistojuhlapaikalle Puolalanpuistoon.

Kulkueen järjestäytyminen Vanhalla Suurtorilla alkoi ennen yhtä, ja kulkue lähti liikkeelle kello 13.30 kohti Puolalanpuistoa. Ajoneuvoja tai musiikkia ei kulkueessa ollut, lukuunottamatta joitain yksittäisiä äänentoistolaitteita.

Kulkueen iskulauseissa ja kylteissä uuden translain tarve oli esillä voimakkaasti, sekä siihen liittyvä oikeus omaan kehoon. Myös äitiyslain voimaansaattamista vaadittiin. Muistutettiin myös rakkauden kuulumisesta kaikille.

Puolalanpuistossa käynnistyi kulkueen jälkeen puistojuhla, jonne järjestäjät ennakkoon kehottivat ottamaan viltin mukaan. Elävää musiikkia esittivät punk-yhtye Sammuneet Katulyhdyt, folk-rock -henkisempi yhtye Harmi sekä vuoden 2016 virallisen pride-kappaleen taustalla oleva Mia Renwall.

Ohjelmaan kuului myös puheenvuoroja, kuten varapuheenjohtaja Viima Lampisen esittämä valtakunnallisen Setan tervehdys. Priden historiasta kertoi Camille Auer. Esimerkiksi pelosta ja pelkoa vastaan kamppailemisesta, hlbti-yhteisöllisyydestä puhui Miss Gay Finland -kilpailussa ranneliike.netin järjestämässä äänestyksessä yleisön suosikikseen äänestämä Tuuli Kamppila, joka on ensimmäinen transnainen kilpailun finaalissa. Myös Turku Pride ry:n puheenjohtaja Enni Rasimus ja yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä ovat puhujina. Puistojuhlan juontajana oli Rätt Queen.


Puistojuhlapaikalle oli pystytetty myös järjestäjän infoteltta, eri järjestöjen esittelykojuja sekä ruoka- ja muita myyntikojuja. Myös Hiv-tukipisteen maksuton pikatestauspiste oli paikalla. Lapsillekin oli järjestetty ohjelmaa; tarinankerrontaa ja leikkejä.

Puistojuhlan ohjelma sai joiltain paikallaolijoilta myös kritiikkiä; artistivalintoja pidettiin yksipuolisina ja ranneliike.netin toimittajan mukaan eräät osallistuneet kokivat tapahtuman juontajan kielenkäytön olleen kyseenalaista, varsinkin ottaen huomioon paikalla olleen nuoremman väen ja lapsiperheet. Järjestäjien ilmoitus puistojuhlan ruoanmyynnin rajaamisesta vain kasvisruokaan synnytti tapahtuman alla myös keskustelua. Puistojuhlassa oli kuitenkin makkaran grillausta ja saatavilla muutakin kuin kasvisruokaa.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä on yksi Turku Priden kummeista

Turussa opiskeluaikana asunut Pimiä muistutti puheessaan, että pride-tapahtumat ovat suuria ilon ja vapauden juhlia - mutta toisaalta samalla voidaan kysyä, että millä tolalla ovat ihmisoikeudet. Ollaanko menty ylöspäin vai alaspäin. Pimiän mielestä viime vuosina on otettu edistysaskelia, mutta edessä on vielä paljon tehtävää. Näköpiirissä on myös uhkia ja on mietittävä, mitä on tehtävä seuraavaksi, jotta kaikki voisivat elää yhdenvertaisesti ja kaikilla olisi samat oikeudet.

Pimiä esitteli myös yhdenvertaisuusvaltuutetun tehtäviä. Hän kertoi, että vuoden 2015 alussa uudella yhdenvertaisuuslailla perustetun viran toimivalta koskee kaikkia syrjintäasioita. Syrjintäilmoitusten määrä on hänen mukaansa kasvussa, mutta hlbti-syrjintää koskevia kanteluita ei tule kovin säännöllisesti. Pimiä arvioi, että kanteluiden suhteellinen vähäinen määrä ei tarkoita sitä, etteikö syrjintää tapahtuisi. Hän arvioi, että syrjinnän kohteeksi joutuneet ja sellaista havainneet eivät välttämättä tiedä, että on taho, jolle asiasta voi ilmoittaa. Pimiä muistutti, että uuden lain myötä niin julkisille kuin yksityisillekin toimijoille tuli velvollisuus edistää yhdenvertaisuutta.

Pimiä piti syrjinnän vastaisten lakien suhteen tilannetta hyvänä, mutta käytäntöjen jalkautumista hän piti haastavana. Yhdenvertaisuussuunnitelmien laadintaan hän kehotti ottamaan mukaan heidät, keitä asia koskee. Hän toivoi yhdenvertaisuusasioiden nousevan esille esimerkiksi seuraavissa kunnallisvaaleissa - ja kampanjoinnin olevan sanankäytöltään siistiä. Pimiä otti esiin myös sen, että uutta translakia ei edelleenkään ole saatu säädettyä. Pimiä otti esiin myös kansainvälisen tilanteen: monissa maissa samaa sukupuolta olevien suhteet ovat edelleen laittomia, turvapaikkaa haetaan myös seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuulumiselta vainolta.


Turku Pridesta kasvoi nopeasti suuri tapahtuma

Aurinkoisella mutta erittäin tuulisella puistojuhlapaikalla Turku Priden pääkoordinaattori Panda Eriksson kertoi ranneliike.netin Mikko Kiviselle Turku Priden infoteltan lähteneen tuulessa aiemmin lauantaina lentoon.

Eriksson kertoi ranneliike.netille, että pride-viikko on sujunut hyvin. Viikon ohjelmista hän nosti esiin erityisesti paljon yleisöä keränneen "tarinaklubin", jossa osallistujat saattoivat jakaa esimerkiksi kaapistatulotarinoita. Eriksson pohti myös havahtumista siihen, että Turun pride-tapahtuma on kasvanut isoksi tapahtumaksi. Hänen mukaansa Turku Pride on saanut selvästi poliittisemman tapahtuman leiman kuin esimerkiksi Helsinki Pride.

Järjestyksessään kolmatta Turku pride -viikkoa on vietetty maanantaista 22. elokuuta alkaen. Tapahtuman päätöspäivä on sunnuntai 28. elokuuta.

Maanantaina pride-viikon avajaistilaisuudessa Turun kaupungin edustaja kertoi kaupungin suhtautuvan tapahtumaan myönteisesti. Kaupungin puolesta on esimerkiksi järjestetty sateenkaariliputus. Lisäksi kaupunki omasta aloitteestaan oli päättänyt valaista lauantai-iltana Kirjastosillan sateenkaaren väreillä.

Turku Priden Panda Eriksson kertoi ranneliike.netille, että aiemmin yksinomaan sponsorituloilla ja varankeruutapahtumilla rahoitettu Turku Pride on tänä vuonna ensimmäistä kertaa hakenut ja myös saanut rahallista avustusta Turun kaupungin kulttuurilautakunnan myöntämänä.[TULOSSA ERILLINEN KUVAGALLERIA.]

Sateenkaariliputusta kaupungintalon tuntumassa (kuva: Mikko Kivinen)
Pride-kulkue järjestäytymässä lähtöön (kuva: Mikko Kivinen)
(kuva: Mikko Kivinen)
(kuva: Mikko Kivinen)
(kuva: Mikko Kivinen)
(kuva: Mikko Kivinen)
Puistojuhlaa Puolalanpuistossa (kuva: Mikko Kivinen)
Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä (kuva: Mikko Kivinen)
Turku Priden puistojuhlan juontaja Rätt Queen. (kuva: Mikko Kivinen)

» Jutun oma sivu
Uudessa kirjassa MSC Finlandin neljä vuosikymmentä

vaeltaja2006 • 27.08.2016 09:06 • 1 kommentti. KIRJAT

\\\\\\\\
Perjantai-iltana, MSC:n 40-vuotisjuhlien tervetulojuhlassa DTM:ssä julkistettiin MSC:n uusi historiikki. Kirjan nimi on: "MSC Finland - 40 vuotta historiaa". Kirja on suomeksi ja englanniksi.

Luin kirjan heti tuoreeltaan tänä aamuna. Löytyykö siitä se MSC, jonka 80- ja 90-luvuilla tunsin hyvin ja nyt iän varttuessa huonommin? Tunnistin siitä erinomaisesti suomalaisen nahka- ja fetissikerhon ja löysin tietoa viime vuosien ilmiöistä.

Kirjan ja historiallisen selvitystyön on tehnyt tietokirjailija, taidehistorioitsija Antti Kauppinen. Hänet tunnetaan mm. matkakirjoistaan. Antti on itse aktiivisesti mukana MSC:ssä ja Tom of Finland -seurassa. Hän pystyy hämmästyttävällä taidolla nostamaan esiin erilaisia kehityskaaria.

Kirjassa ei ole juuri lainkaan nimiä, ei edes tekijän nimeä. Tom of Finland, kerhon kunniapuheenjohtaja, on esillä muutaman kerran, mutta häntäkään ei ylistetä kuuluisuutensa vaan aktiivisen osanoton takia.

MSC Finland Tom's Club on elänyt nousu- ja laskukausia, mutta koskaan 40 vuoden aikana kerhon toiminta ei ole ollut pysähdyksissä. 1970- ja 80-luku olivat kaveruuden aikaa, jolloin tärkeintä oli yhteydenpito samanmielisiin. 1980-luvun lopulla kerhoon tuli aktiivisia jäseniä, jotka halusivat vaikuttaa yhteiskuntaan. AIDS-kriisi oli pahimmillaan. 1990-luvun alussa MSC liittyi Setaan yhdeksi sen suurimmmista jäsenjärjestöistä, mutta seta-polulla oli monia esteitä. MSC-läisiä vierastettiin. MSC:ssä koettiin, että seksuaalisuus on Setalle vaikea aihe. Se ajaa vain perhe-, parisuhde- ja avioliittoasioita. MSC irtosi Setasta 2007.

Viime vuosina on tullut uusia ilmiöitä. Nuoria on saatu mukaan mm. sporttiryhmän tapahtumien kautta. Keski-Euroopan monissa kerhoissa on uhkana ukkoutuminen.

Antti Kauppinen sanoo, että MSC on yhä undergroundia. Seta ei ole, vaan Seta istuu mukana päättäjien pöydissä ja saa sieltä rahansa. MSC:lle on ollut tyypillistä, että sen jäsenet ovat hyvin monenlaisia ja joukosta löytyy monenlaisia osaajia: on sähkömiehiä, tietokoneasiantuntijoita, lavastajia, graafikoita, talousosaajia, ravintolabisneksen tuntijoita, niitä joilla vasara pysyy kädessä, jne. Se on tehnyt mahdolliseksi, että asioita tehdään yhteisvoimin, vapaaehtoistyönä.

Kirjaa saa MSC Finlandin tilaisuuksissa, hinta oli eilen 10 euroa (oliko syntymäpäiväjuhlan tarjous, en tiedä).

Kirjan tekijä Antti Kauppinen kertoo lisää historia-projektistaan.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Kirkko tiivistää sääntöjä vihkimisrikkuruuden estämiseksi

jnsto • 26.08.2016 09:17 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Kirkkohallitus on varmistanut, ettei papiston ohjeistuksesta löydy epäselvyyttä tai tulkintamahdollisuuksia, kun todennäköistä vihkimisrikkuruutta ensi vuonna käsitellään.

Hallinnollisia sääntöjä on täsmennetty. Seurakuntiin on saapunut virastonhoidon päivitetty säännöstö. Siinä korostetaan, että avioliittoon vihkiminen edellyttää avioliittolain ja kirkkolain noudattamista. Sen tulee täyttää kirkkolainsäädännössä määritellyt ehdot ja muodot eli esimerkiksi noudattaa kirkkokäsikirjassa määriteltyä kaavaa. Ohjeessa myös todetaan, että vihkiminen on mitätön, jos vihkijällä ei ole vihkimisoikeutta.

Sanomalehti Kotimaa tiivisti ohjeistuksen viestiksi sen, että pappi ei voi toimittaa siviilivihkimistä.

Kirkkohallituksen hallinto-osaston johtaja kirkkoneuvos Pirjo Pihlaja kiisti Kotimaalle, että ohjeiden täsmentäminen jotenkin liittyisi avioliittolain muuttumiseen. Kyse on Pihlajan mukaan "aivan tavallisesta ohjeen päivitysprosessista". Virastonhoidon ohje otettiin evl-kirkossa käyttöön 2013. Tässä mainittu päivitys hyväksyttiin kirkkohallituksen virastokollegiossa huhtikuussa. Kotimaa otti aiheen esille elokuun alussa.

Julkisuudessa on kerrottu yksittäisten pappien aikovan evl-kirkon linjasta riippumatta vihkiä samasukupuolisia pareja lain muututtua. Hallinnollisin ohjein kirkko varmistuu siitä, että samasukupuolisten parien vihkimisille ei löydy säädösaukkoja, joilla vihkimisiä voitaisiin perustella tai suorittaa kirkollinen vihkiminen siviilivihkimisenä.

Kirkon julkisuuskuvassa eri asteinen tasa-arvomyönteisyys on esillä. Kirkkohallitus organisaationa kuitenkin toteuttaa kirkon yksiselitteisesti kielteistä asennetta tasa-arvoiseen avioliittolakiin.


» Jutun oma sivu
Äitiyslaki-kansalaisaloite luovutetaan eduskunnalle 9.9.

Sami Mollgren • 26.08.2016 08:18 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Äitiyslain säätämistä koskeva kansalaisaloite on määrä luovuttaa eduskunnan puhemiehelle 9. syyskuuta.

Asiasta kertoo Sateenkaariperheet ry uutiskirjeessään.

Väestörekisterikeskus on vahvistanut kesäkuun alussa tarkistettavaksi jätettyjen kannatusilmoitusten määräksi 55 707.

Kun eduskunta aloittaa aloitteen käsittelyn, siitä käydään aluksi lähetekeskustelu, jonka jälkeen asia lähetetään todennäköisesti lakivaliokuntaan jatkokäsittelyyn. Lopullinen päätös aloitteen hyväksymisestä on odotettavissa vuoden 2017 puolella.

Äitiyslaki mahdollistaisi, että naisparille hedelmöityshoidoilla syntyvän lapsen juridinen suhde molempiin vanhempiinsa voitaisiin vahvistaa tunnustamalla lapsi neuvolassa, ilman tarvetta perheen sisäiseen adoptioon. Tällainen käytäntö on voimassa kaikissa muissa Pohjoismaissa ja lukuisissa muissa Euroopan maissa kuten Maltalla ja Espanjassa.

Nykyisin lapsi saa oikeuden toiseen vanhempaansa vasta kun perheen sisäinen adoptio on vahvistettu. Tähän voi mennä useita kuukausia, jopa vuosi. Siihen asti lapsi on turvattomassa asemassa, jos toinen vanhemmista menehtyy tai vanhemmat eroavat.


» Jutun oma sivu
Suomenuskoiset vihkivät myös samasukupuolisia kunhan laki on voimassa

jnsto • 26.08.2016 01:19 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Suomalaista muinaisuskoa elvyttävä Karhun kansa -yhdyskunta tarjoaa lainmukaiset mahdollisuudet avioliiton solmimiseen myös uuden avioliittolain aikana. Viranomaiset ovat äskettäin myöntäneet Karhun kansan jäsenelle Miika Vanhapihalle vihkimisoikeuden. Toinen oikeushakemus on vielä kesken.

Uuspakanallinen Karhun kansa sai uskonnollisen yhdyskunnan aseman vuoden 2013 lopulla. Maistraatin myöntämä vihkimisoikeus on henkilökohtainen, mutta sitä anoo nimeämälleen henkilölle uskonnollinen yhdyskunta.


Ensimmäisiä suomenuskoisia häitä vietetään syyskuussa, kertoo aiheesta uutisoinut Kotimaa24. Avioliittolain muutosten astuttua voimaan ensi keväänä yhdyskunta ilmoittaa vihkivänsä myös samaa sukupuolta olevia pareja.

Karhun kansa edellyttää vihittäviltä, että ainakin toinen heistä on suomenuskoinen. Yhteisön jäsenyyttä ei vaadita, vaan oman suomenuskoisuutensa voi osoittaa esimerkiksi keskustelemalla vihkioikeuden haltijan kanssa. Avioliittolaissa määriteltävien ehtojen on oltava voimassa.

Vihkikaavaa ei ole. – Vihkimisen suunnittelussa lähdetään liikkeelle avioliittoon aikovien tarpeista, ajatuksista ja tunteista, Vanhapiha sanoi Kotimaalle.

– Kotoperäisen uskomusperinteen ja kansanuskoisen hääperinteen tarkastelu antaa aineksia sen pohtimiseen, minkälaisia juttuja toimitukseen voidaan ottaa mukaan.

Syyskuiseen vihkimiseen on Kotimaan mukaan tulossa esimerkiksi rituaali, jossa hääpari polvistuu karhuntaljalle ja Vanhapiha lyö kirveellä parin ympärille suojaavaa väkeä tai voimaa edustavan ringin.


» Jutun oma sivu
Homomotoristien Bike Run pidettiin vuonna 2012 Italiassa silloisella maanjäristysalueella

vaeltaja2006 • 24.08.2016 08:56 • 2 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA
Tämän aamun maanjäristys paikallistuu Firenzen ja Rooman väliselle vuoristoalueelle. Neljä vuotta sitten järisi Firenzen pohjoispuolella. Järistysjakson loppupuolella eurooppalaisilla homomotoristeilla oli kokoontumisajo eli Bike Run samoissa maisemissa.

Vuonna 2012 ensimmäinen järistys, voimakkuudeltaan 5,9, oli toukokuun 20. päivänä ja jälkijäristyksiä seuraavina päivinä, mm. 29.5.2012. Kuolleita oli 36. Bike Run alkoi tiistaina kesäkuun 5. päivänä ja jatkui viikon loppuun. Myös suomalaisia motoristeja oli mukana. Kesäkuun alkupuolella tuli uusi, vaimeampi järistysjakso.


Kartassa järistyksen keskus oli sinisellä merkitty alue Bolognan lähellä, Bike Runin päätukikohta nuolimerkin kohdalla Pievepelagon kylässä. Firenze on kaakossa 60 km:n päässä. Viime yön järistys oli Firenzen eteläpuolella Perugian alueella, ja mediassa voimakkuudeksi on ilmoitettu 6,0.
Homomotoristien Bike Runeja on koordinoinut Euroopan nahka- ja fetissikerhojen kattojärjestö ECMC (European Confederation of Motorcycle Clubs ). Parina viime vuonna Bike Run -ajoja ei enää ole järjestetty, koska ei ole löytynyt järjestelyistä vastaavia kerhoja.

ECMC:n eri maiden kerhojen edustajat ovat juuri saapumassa Helsinkiin vuosikokoukseensa. Se pidetään lauantaina ja sen yhteydessä Töölössä Kulttuurikeskus Korjaamolla iltajuhlassa klo 22 jälkeen valitaan Mr. Leather Europa 2016. Monet kokousedustajat ovat luultavasti olleet mukana Italian Bike Runissa, joten maanjäristyksestä varmaan puhutaan viikonlopun aikana.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Etsivätkö sosialidemokraatit uutta puoluesihteeriä Paanasen tilalle?

vaeltaja2006 • 23.08.2016 17:14 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA

Reijo Paananen, SDP:n puoluesihteeri
MTV:n uutisten nettikolumnissa Timo Haapala arvioi, että sosialidemokraattien keskuudessa on ollut halua etsiä Reijo Paanasen tilalle uusi puoluesihteeri. Puolueväki risteilee ensi viikonvaihteessa. Rinne kertoo jatkostaan vasta marraskuussa.

Timo Haapala pitää kolumnissaan Paanasen lähtöä "vuorenvarmana". Syyksi hän sanoo vain, että Paanasta on yritetty sijoittaa uusiin tehtäviin jo kauan, mutta mies ei ole halunnut. Rivien välistä voi kolumnista lukea, että nyt tarvittaisiin "hehkeä" puoluesihteeri. Nyt pitää löytää sellainen, joka ei vehkeillyt Antti Rinteen valintaa vastaan puheenjohtajavaalissa.

Paananen kertoi Ilta-Sanomissa kesällä 2012, ettei hän koskaan ole kaapissa ollut. Facebookin ilkeämielisissä kommenteissa joskus viitataan Paanasen pehmeään puhetapaan, josta on vaikea löytää "nyrkkiä pöytään" -tyyliä.

SDP:n opiskelijaliitto SONKin puheenjohtaja Hanna Huumonen arvelee, että kenttäväki kaipaa henkilöä haastamaan nykyistä puoluejohtoa, mukaan lukien puoluesihteeri. Koskaan ei argumenttina ole käytetty kenenkään seksuaalista suuntautumista. Hän on itse tyytyväinen puoluejohtoon ja tukeen, jota opiskelijajärjestö on sieltä saanut. Tärkeintä olisi keskittyä asiakysymyksiin, ei henkilövalintoihin.

Hanna Huumonen on myös kansainvälisen Rainbow Rosen hallituksen jäsen. Se on hlbtiq-verkosto, joka yhdistää Euroopan sosialistien, sosialidemokraattien ja työväen puolueiden LGBT-ryhmiä.


» Jutun oma sivu
Saksassa joukkio jahtaa homoja

vaeltaja2006 • 23.08.2016 14:59 • 3 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA

Saksalaista maisemaa
Saksassa Güterslohin kaupungissa Hannoverin ja Düsseldorfin puolivälissä miesjoukko houkuttelee homoja ulos eräälle bussipysäkille. Tapaamispaikalla uhrien kimppuun on hyökätty. Homofobia elää edelleen vahvana. Monet miehet ovat jo kertoneet netissä joutuneensa ahdistelluiksi Brockhäger-kadun bussipysäkin lähellä. Kontakti on luotu "Planet Romeon" kautta.

Viimeksi viikko sitten lauantaina yksi 42-vuotias mies vain viime tingassa selviytyi tukalasta tilanteesta. Hän sai peräänsä munia ja kiviä. Nyt hän pelkää iskua kotiinsa. Tapahtumasta kerrottiin deittisivustolla, ja nyt on jo yksitoista miestä kertonut samankaltaisesta ahdistelusta.

Neue Westfälische -lehdellä on hallussaan netissä käytyjä kontaktikeskusteluja. Keskeisenä hahmona on Uwe-niminen mies (keksitty nimi, varastettu identiteetti). Hän on ollut uhreihinsa myös puhelinyhteydessä. Samana lauantaina Uwe oli hankkinut useampia uhreja bussipysäkille. Siellä perillä oli useampia miehiä, jotka huusivat: "Nyt tehdään siitä selvää". 58-vuotias uhri ehti autoon ja karkuun.

Yksi uhreista kertoo, että hänet oli houkuteltu ansaan jo vuosi sitten. Hänen piti tulla pysäkille ja tuoda poppersia. Yksi mies oli odottamassa ja vaati poppersit maahan ja samalla kehotti nopeasti häipymään.

Saksan maanlajuinen homojärjestö LSVD ilmaisee tyrmistyksensä, että tällaista yhä tapahtuu Saksassa. Kaikkien ihmisten hyväksyntään on vielä pitkä matka. Ensimmäiset kontaktit suositellaan aina vilkkaille kaduille tai baariin, eikä missään nimessä syrjäiselle paikalle.

Poliisi ei ole aloittanut tutkintaa, koska yksikään näistsä uhreista ei ole tehnyt rikosilmoitusta. Tässä on kyse rikoksesta, jota ei voida tutkia ilman, että joku tekee rikosilmoituksen. Jos joku olisi loukkaantunut, poliisi voisi alkaa tutkinnan.

Gütersloh on lähes 100 000 asukkaan kaupunki.

Kuva tapahtumapaikalta
www.lz.de


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Olympialaisissa lähes puolet hlbti-urheilijoista pääsi mitaleille

Sami Mollgren • 22.08.2016 19:24 • 3 kommenttia. UUTISET: URHEILU
Riossa päättyneissä olympialaisissa mitelleistä sateenkaarivähemmistöihin kuuluvista 53 urheilijasta 25 pääsi mitaleille. Heistä kymmenen sai kultaa. Outsports kokosi listan Riossa mitaleille päässeistä avoimesti sateenkaarivähemmistöihin kuuluvista.

Kultaa voittivat Nicola Adams (nyrkkeily, Iso-Britannia), Rafaela Silva (judo, Brasilia) ja Caster Semenya (800 metrin juoksu, Etelä-Afrikka). Lisäksi Ison-Britannian naisten maahockey-joukkueen voiton myötä Kate ja Helen Richardson-Walsh sekä Susannah Townsend saivat mitalit, samoin USA:n naisten koripallojoukkueen Seimone Augustus, Elena Delle Donne, Brittney Griner ja Angel McCoughtry.

Hopeamitalisteja olivat Alexandra Lacrabère (käsipallo, Ranska), Sunette Viljoen (keihäänheitto, Etelä-Afrikka), Rachele Bruni (10 kilometrin avovesiuinti, Italia). Hopeamitaleille pääsi myös Ruotsin naisten jalkapallojoukkueen Lisa Dahlkvist, Nilla Fisher, Hedvig Lindahl ja Carolina Seger, samoin Alankomaiden naisten maahockey-joukkueen Carlien Dirkse van den Heuvel ja Maartje Paumen sekä Ison-Britannian joukkueratsastajat Carl Hester ja Spencer Wilton.

Pronssimitalisteja olivat Tom Daley (uimahyppy, Iso-Britannia), Jen Kish (rugby, Kanada) sekä Kanadan naisten jalkapallojoukkueen Stephanie Labbe ja Marie-Eve Nault.

Olympialaisten aikana nähtiin myös kaapistatuloja. Ennen kisoja Outsports teki listan 43 avoimesti sateenkaarivähemmistöön kuuluvista, mutta lista täydentyi.

Italian Rachele Bruni sanoi omistavansa hopeamitalinsa perheelleen ja tyttöystävälleen Diletta Fainalle. Muita Outsportsin listalle lisättyjä olivat Anne Buijs (Lentopallo, Alankomaat), Isadora Cerullo (rugby, Brasilia), Valentina Kogan (käsipallo, Argentina), Jen Kish (rugby, Kanada), Eefje Muskens (sulkapallo, Alankomaat), Fiona Pennie (kanootti, Iso-Britannia), Tessie Savelkouls (judo, Alankomaat), Rafaela Silva (judo, Brasilia), Marleen van Iersel (rantalentopallo, Netherlands) ja Linda Vilumsen (pyöräily, Uusi-Seeltanti).

Suomalaisuimari Ari-Pekka Liukkonen on yksi olympialaisiin osallistuneista avoimesti seksuaalivähemmistöön kuuluvista urheilijoista. Liukkonen karsiutui jatkosta 50 metrin vapaauinnissa. Hän oli alkuerissä sijalla 23.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Kasvisruoka-pride?

Sami Mollgren • 22.08.2016 11:10 • 27 kommenttia. NÄKÖKULMAT • KOTIMAA
Turku Pride -tapahtuman suunniteltu ruokatarjonta aiheutti sosiaalisessa mediassa kalabaliikin, kun järjestäjät ilmoittivat hyväksyvänsä puistojuhlan kojuihin myytäväksi ainoastaan kasvisruokaa.

Mikä tällaisessa rajoituksessa sitten on väärin, kun kasvisruoka on vieläpä todettu terveelliseksi ja ympäristöystävälliseksikin vaihtoehdoksi? Eihän sinänsä ole pahasta edistää kasvisten käyttöä ruokana, lihan kustannuksella. Mutta hlbtiq+ -vähemmistöihin ja näiden asemaan täysin liittymätön ideologis-taustainen julkisesti ilmaistu ehto ruokaa myyville tahoille?

Pride-tapahtumien pitäisi välttää sitoutumista prideen liittymättömiin ideologioihin.

Tässä tapauksessa johonkin ideologiaan sitoutuminen kävi ilmi siten, että tapahtuman järjestäjä ilmoitti julkisesti hyväksyvänsä myytäväksi vain kasvisruokaa - sen asemesta, että edellyttäisi myös kasvisruokaa ja vegaaneille sopivaa einettä olevan saatavissa. Tällaiset poissulkevat ehdot näkyvät tapahtuman yhteydessä liehuvassa sateenkaarilippussa epämääräisenä ruskeana raitana, jota loaksikin voi kutsua.

Järjestäjille esitettyyn kritiikkiin voisi ajatella voitavan vastata, että järjestäjällä on oikeus päättää vaikkapa nyt ruoanmyyntikojujen ehdoista, ja että kuka tahansa voi järjestää oman tapahtumansa mieleisillään ehdoilla. Mutta samalla järjestäjät toimivat pride-käsitteen alla. Ei ole ensimmäinen kerta, kun pride-tapahtumaa on käytetty tai yritetty käyttää jonkin hlbtiq+ -vähemmistöihin liittymättömän ideologian keppihevosena.

On vähintäänkin suotavaa pitää huolta siitä, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen aseman parantamiseen ja yhteisöllisyyden ylläpitämiseen liittyvä toiminta pidetään muiden aatevirtausten ulko- ja yläpuolella. Priden henkeen nimenomaan kuuluu tilan antaminen inhimilliselle moninaisuudelle, ja meitä hlbtiq+ -vähemmistöihin kuuluvia on kovin monenlaisia. Siihen perustellusti myös liittyy toimiminen yhdessä kaikkien ihmisten yhdenvertaisuutta edistävien tahojen kanssa - ja samalla hyväksyttävää on ihmisten yhdenvertaisuutta vastaan toimimisen rajaaminen ulos.

On luonnollisesti hienoa, että tässä maassa on aktiivisia pride-järjestäjiä ja lukuisia pride-tapahtumia, joilla edistetään yhdenvertaisuutta ja hlbtiq+ -vähemmistöjen tasa-arvoista asemaa. Sen sijaan ulkoisiin ideologioihin sitoutuminen vetää maton jalkojen alta esimerkiksi sellaiselta käsitykseltä, että pride-tapahtuman ei pidä sitoutua vaikkapa ns. maahanmuuttokriittisyyteen.

Kirjoittaja syö erittäin mielellään kasviksia, eikä tämän ruokavalioon kuulu nisäkkäiden liha.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Turku Pride käynnistyi pride-rauhan julistuksella

Sami Mollgren • 22.08.2016 11:10 UUTISET: PRIDE • KOTIMAA
Turussa käynnistettiin pride-viikko sateenkaari- ja Trans Pride -lippujen nostolla. Järjestyksessään kolmatta Turku pride -viikkoa vietetään 22.-28. elokuuta.

Avajaistilaisuus järjestettiin maanantaiaamupäivänä kymmeneltä sadekuurojen lomassa Aurajokirannassa. Tilaisuuteen kuului Pride-rauhan julistaminen teemaviikolle. Julistus kuultiin virallisten kielten lisäksi venäjäksi ja englanniksi.

Turun kaupungin kansainvälisyyspäällikkö Mika Akkanen kertoi kaupungin tervehdyksessä Turun olevan suvaitsevainen kaupunki. Sen osoituksena lauantaina kirjastosilta on määrä kaupungin aloitteesta valaista sateenkaaren värein.


Avajaistilaisuus oli katsottavissa livelähetyksenä Turku Priden Facebook-sivulla.

Viikon varrella järjestetään päivittäin monenlaista ohjelmaa erilaisista tapaamisista ja keskustelutilaisuuksista bileisiin. Lauantaina 27.8. viikko huipentuu pride-kulkueeseen, jonka reitti on Vanhalta Suurtorilta Puolalanpuistoon. Puolalanpuistossa järjestetään kulkueen jälkeen puistojuhla.» Jutun oma sivu
Åland Pride 2016 kulkueessa toistatuhatta osallistujaa

Camille • 20.08.2016 21:57 • päivitetty: 21.08.2016 20:38 UUTISET: PRIDE • KOTIMAA

Åland Priden kulkueessa nähtiin paljon kirkkaita värejä ja sateenkaarilippuja. (Kuva: Mikko Kivinen)

Lauantaina 20. elokuuta 2016 kello 16.00 lähti liikkeelle Maarianhaminan Västerhamnista historian kolmannen Åland Priden kulkue. Kulkue kulki kaupungin halki melko pilvisessä, mutta sateettomassa säässä.

Kulkue alkoi kokoontua iltapäivällä kello 15.00 Möckelöbrinken tien varrelle. Yhteensä kulkueessa oli 26 eri etukäteen ilmoittautunutta ryhmää. Kulkueeseen osallistui yhteensä noin 1500 ihmistä ja sitä oli seuraamassa Maarianhaminan keskustassa joitakin satoja ihmisiä. Kulkueessa mukana oli myös muun muassa Strandnäsin vapaapalokunta.

Tänä vuonna kulkue oli pienempi kuin viime vuonna. Tämä johtui ilmeisesti siitä, että Ahvenanmaalla järjestettiin toinen suuri tapahtuma samaan aikaan, mikä verotti Åland Pride kulkueen osallistujamäärää.

Kulkue eteni Havsgatania Storagatanille, Ålandsvägenille, Nygatanille ja Torggatania pitkin Torgetille, jossa järjestettiin Åland Priden puistojuhla.

Puistojuhlassa nähtiin esityksiä muun muassa Out'n'Loudilta ja Alandia Square Dancersilta.

Juhlassa jaettiin myös Majakka -palkinto, joka annetaan vuosittain henkilölle, ryhmälle, yhteisölle tai yritykselle, joka on toiminut esimerkillisesti HLBTQ-asioiden ympärillä tai niiden hyväksi.

Vuoden 2016 Majakka -palkinnon sai Ahvenanmaan posti, Åland post. Palkinnon vastaanotti yrityksen puolesta henkilöstöjohtaja Johan Haglöf.

Åland Priden päätösjuhla järjestettiin lauantai-iltana Pub Bastunissa, jossa esiintyivät tukholmalaislähtöinen rockbändi Spiral Skies ja punkbändi Mordhundarna.


KATSO KUVAGALLERIA JUTUN OMALTA SIVULTA

Åland Pride 2016 kulkuereitti kulki Maarianhaminan keskustan läpi.
Åland Postin henkilöstöpäällikkö Johan Haglöf otti vastaan Vuoden majakka (Årets fyr) palkinnon. (Kuva: Mikko Kivinen)
Åland Priden päätösbileet järjestettiin Pub Bastunissa. (Kuva: Mikko Kivinen)
Åland Priden päätösbileiden yksi esiintyjistä oli Spiral Skies. (Kuva: Mikko Kivinen)

» Jutun oma sivu
Suomen eteläisimmän kaupungin ensimmäinen pride-kulkue

Sami Mollgren • 20.08.2016 14:05 • päivitetty: 21.08.2016 02:40 • 18 kommenttia. PRIDE • KOTIMAA

Lauantai-iltapäivänä Hangossa järjestettiin kaupungin historian ensimmäinen pride-kulkue, johon osallistui alustavan arvion mukaan noin 500 ihmistä. Merenrantatunnelmissa järjestettyä Hanko Pride -tapahtumaa helli auringonpaiste ja kesäinen lämpö. Hangon maamerkkeihin kuuluvan Hangon Casinon lippusaloissa liehuivat sateenkaariliput, kuten myös Itäsataman makasiineilla.

Kolmipäiväisen tapahtuman ohjelma käynnistyi perjantaina opastetulla kävelykierroksella, kolmituntisella saaristoristeilyllä, keskustelulla eroottisesta pääomasta, karaokella ja iltabileillä. Hangon Casinolla esiintyi Janna Hurmerinta.

Hanko Pride -tapahtuman järjestäjiin kuuluvat Titti Myhrberg kertoi ranneliike.netille, että edellisillan loppuunmyydyllä saaristoristeilyllä oli ollut 150 ihmistä ja lisäksi illan tapahtumissa vartavasten pridea varten kaupunkiin saapuneita useampi sata ihmistä. Hän myös totesi, että tapahtuma saa jatkoa tulevina kesinä.


Lauantain ohjelma käynnistyi aamuyhdeksältä Plagenilla sijaitsevan Yhteisötorin avautumisella. Kymmeneltä käynnistyi viereisessä Hangon Casinon puistossa Lasten Pride, jossa esimerkiksi vieraili joulupukki ja esiintyi taikuri.

Puoliltapäivin alkoi Hangon Itäsatamassa kokoontuminen pride-kulkueeseen, josta se lähti noin neljännestä yli yhden etenemään kohti Plagenin uimarantaa ja siellä olevaa yhteisötoria. Kulkueen saavuttua määränpäähänsä käynnistyi rantakahvilan ympäristössä rantapiknik, jossa tunnelmaa nosti dj:n soittama musiikki. Rantabaarilla prideen osallistuvia kävi myös tervehtimässä Hangon kaupunginjohtaja Denis Strandell.


- Hangon kaupunki haluaa olla tasa-arvon, suvaitsevaisuuden, hyvän elämän, ilon ja rakkauden kaupunki, totesi kaupunginjohtaja Strandell.

Rantapiknikin yhteydessä mm. palkittiin paras Hanko Pride -asu. Viereisessä Hangon Casinon puistossa esiintyi samaan aikaan priden merkeissä Saara Aalto. Myöhemmin iltapäivällä Plagenilla oli mahdollisuus osallistua myös vaahtobileisiin. Rantapiknikin ohjelmaan kuului myös talkoohenkinen rannan siivous.

Illalla Pride jatkui useammassa ravintolassa erilaisin ohjelmin; valittavana oli akustista rockia, 80- ja 90-luvun musiikkia, drag-show ja poppia livenä.

Sunnuntaina voi hiljentyä suomen- ja ruotsinkielisissä messuissa. Päivemmällä vuorossa on brunssi ja Kalkkunan bingo - bingoemännän mukaan ensi kertaa ulkoilmassa.

Hanko pride -tapahtuman järjestelyistä vastasi joukko yksityishenkilöitä. Tapahtuman suojelijana toimi Katariina Souri.

KATSO KUVAGALLERIA JUTUN OMALTA SIVULTA

Hanko Pride -tapahtuman tapahtuman järjestäjiin kuuluva Titti Myhrberg
Hangon kaupunginjohtaja Denis Strandell
Kaupunginjohtajan tervehdys Plagenilla

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
 

Arkisto

Valitse vuosi ja viikko


vain uutiset | kaikki
  Mainonnan paikka  
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2016 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy