ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta

Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta, yhdellä sivulla. Saat luettavaksesi haluamasi viikon arkiston valitsemalla vuoden ja viikon oikean reunan valikosta.

Freedom Bar Helsingissä myyty - luvassa läksiäiset

smo • 21.04.2018 00:07 • 4 kommenttia. UUTISET: VAPAALLA • KOTIMAA
Helsingin Töölössä Kisahallin parkkipaikan reunalla, Mäntymäen kupeessa sijaitsevan Freedom Barin Facebook-sivulla kerrotaan, että paikasta on allekirjoitettu kauppakirjat.

- Tänään on allekirjoitettu kauppakirjat Freedom Barista, todetaan Freedomin Facebook-sivulla.

Läksiäisiä kerrotaan vietettävän viitenä iltana, joista viimeinen on vapunpäivän ilta. Toistaiseksi asiasta ei ole vielä tarkempaa tietoa

- Tämä monen sydämen valloittanut paikka ansaitsee arvoisensa läksiäiset ja niinpä korkkarit nostetaan kohti taivaita vielä viitenä iltana 27.4 - 1.5.2018.

Postauksen kommentissa ravintolan edustaja toteaa, että paikka ei jatka nykyisessä muodossaan.

Freedom avattiin keväällä 2014 Kisahallin parkkipaikan laidalla sijaitsevaan vanhaan käymälärakennukseen, ja paikka mainosti olevansa kaupungin aurinkoisin terassi. Paikka on ollut auki vapusta loppukesään. Sisällä asiakaspaikkoja on ollut runsaat 30 ja terassilla 200. Freedomissa on laulettu mm. karaokea.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
TV-vinkki perjantai-iltaan: Brokeback Mountain

smo • 20.04.2018 09:38 TELEVISIO • KOTIMAA

Kolmella Oscarilla palkittu Brockeback Mountain sai ensi-iltansa loppuvuodesta 2005.
Televisiokanava AVA esiittää perjantai-iltana 20.4. kello 21 alkaen kolme Oscaria voittaneen Brokeback Mountain.

Kahden miehen kielletystä suhteesta 1960-luvun Wyomingissa kertovan Annie Proulxin novelliin perustuvan elokuvan pääosissa ovat Heath Ledger, Jake Gyllenhaal, Michelle Williams ja Randy Quaid.

Vuonna 2005 ensi-iltansa saaneen elokuvan on ohjannut Ang Lee.


» Jutun oma sivu
Oikeusministeriö: Äitiyslaki tulossa voimaan huhtikuussa 2019

smo • 19.04.2018 18:07 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Hallitus esittää helmikuun lopussa eduskunnassa hyväksytyn äitiyslain ja siihen liittyvien muutosten vahvistamista. Tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa lait tulemaan voimaan 1. huhtikuuta 2019. Oikeusministeriö kertoo asiasta verkkosivuillaan.

Noin vuoden pituinen siirtymäaika lain vahvistamisesta sen voimaantuloon on tarpeen, koska uusi äitiyslaki edellyttää viranomaisten tietojärjestelmien muuttamista. Lisäksi on tarpeen muun muassa antaa alemman asteista sääntelyä sekä huolehtia koulutuksesta ja tiedottamisesta.

Lakiin kirjataan periaate, jonka mukaan lapsen synnyttäjä on lapsen äiti. Lisäksi laki sisältää säännökset äitiyden vahvistamisesta hedelmöityshoitoon annetun suostumuksen perusteella. Lapsen synnyttäneen äidin naispuolinen kumppani voidaan vahvistaa äidiksi lapsen synnyttäjän ohella, kun lapsi on hankittu yhteistuumin hedelmöityshoidon avulla. Äitiys vahvistetaan maistraatin tai tuomioistuimen päätöksellä noudattaen menettelyä, joka vastaa pitkälti isyyden vahvistamismenettelyä. Nykyisin äitiys vahvistetaan tällaisissa tapauksissa perheen sisäisellä adoptiolla.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Brittimies arvelee särkylääkkeen muuttaneen hänet homoksi

smo • 19.04.2018 14:30 • 1 kommentti. UUTISET: YLEISET • EU
Britannialainen 23-vuotias Scott Purdy kertoo särkylääkkeen käyttämisen vieneen hänen kiinnostuksensa naisiin, mutta herättäneen kiinnostuksen miehiin.

Kyse on lääkefirma Pfizerin valmistamasta Pregabalin-nimisestä lääkkeestä. Sitä käytetään epilepsian hoitoon, aivoihin liittyvän kivun ja ahdistushäiriön hoitoon. Lääkkeen sivuvaikutuksiksi on kerrottu libidon lasku ja mielialan vaihtelut. Purdy käytti ensin toista särkylääkettä murrettuaan jalkansa mikroautolla sattuneessa tapaturmassa, mutta lääkäri vaihtoi sivuvaikutusten vuoksi helmikuussa sen sijalle Pregabalinin.

Purdy kertoi asiasta julkisesti, koska hän katsoo, että ihmisten on saatava tietää mitä lääke voi aiheuttaa. Purdy kertoo menettäneensä muutamassa päivässä lääkkeen käytön aloittamisen jälkeen seksuaalisen kiinnostuksensa naisiin, mutta mielenkiinnon heränneenkin miehiä kohtaan. Purdy myös kertoo eronneensa tyttöystävästään, jonka kanssa hän oli seurustellut puoli vuotta. Hän kertoo, ettei kokenut tyttöystäväänsä enää fyysisesti haluttavaksi. Tyttöystävän hän sanoo tienneen lääkkeen käytöstä - ja suhtautuneen ymmärtäväisesti miehen ilmoitukseen.

Purdy myös kertoo, että kiinnostus tyttöystävää kohtaan palasi lääkkeen käytön keskeyttämisen jälkeen. Arvelemastaan vaikutuksesta huolimatta Purdy on jatkanut lääkkeen käyttämistä, koska hän kokee sen saavan olonsa tuntumaan onnelliselta ja avoimemmalta seksuaalisuutensa suhteen. Hän kertoo, ettei ole vihainen, koska lääke teki hänestä sen, kuka hän on.

Brittiläinen ITV-kanavan This Morning -makasiiniohjelma haastatteli aiemmin “kuumaveriseksi heteroksi” kuvattua Purdya asiasta. Hänen kerrotaan rakastaneen naisten tapaamista. Ohjelmassa oli haastateltavana myös lääkäri Ranj Singh, joka kyseenalaistaa Purdyn käsityksen muuttumisesta. Hän uskoo miehen tunteneen aina kiinnostusta myös miehiä kohtaan, mutta kivun ohella ahdistushäiriön hoitoon käytetyn lääkkeen saaneen hänet ehkä avoimemmin hyväksymään asian. Purdy on myös kertonut myöhäisteininä suudelleensa uteliaisuuttaan samaa sukupuolta olevan henkilön kanssa.

Metro UK kertoo lääkevalmistaja Pfizerin ottaneen kantaa asiaan. Se kehottaa ilmoittamaan odottamattomista sivuvaikutuksista välittömästi omalle lääkärille. Lääkevalmistaja vakuuttaa potilasturvallisuuden olevan etusijalla. Lääkkeiden turvallisuutta kerrotaan valvottavan sääntelyviranomaisten kanssa.» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Conchita Wurst kertoi hiv-positiivisuudestaan

smo • 17.04.2018 20:10 • 1 kommentti. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • EU
Euroviisut vuonna 2014 voittanut drag-taiteilija Conchita Wurst on kertonut olevansa hiv-positiivinen.

Sairaudestaan vuosia tiennyt Wurst kertoi asiasta maanantaina julkaisemassaan Instagram-päivityksessä. Hän päätti kertoa yksityisasiastaan itse, sillä hänen aiempi poikaystävänsä uhkasi julkistaa asian, eikä hän halua elämäänsä vaikutettavan pelottelemalla. Hän päätti kertoa asiasta mieluummin itse kuin antaa jonkun muun tuoda asia julkisuuteen.

Wurst myös toivoo, että hänen rohkeutensa auttaa vähentämään hiv-positiivisten ihmisten kantamaa leimaa.

Wurst kertoo halunneensa pitää tiedon poissa julkisuudesta ennen kaikkea perheensä vuoksi. Hän ei ole halunnut huomion kohdistumista heihin. Wurstin mukaan perhe on tiennyt hiv-positiivisuudesta koko ajan ja olleensa tukena. Hän myös kertoo olleensa lääkehoidossa diagnoosin saamisesta lähtien ja virusten määrän olevan veressä lääkehoidon ansiosta alle mittausrajan. Hän kertoo hiv-statuksen olevan merkityksellinen lähinnä petikumppaneille.

heute ist der tag gekommen, mich für den rest meines lebens von einem damoklesschwert zu befreien: ich bin seit vielen jahren hiv-positiv. das ist für die öffentlichkeit eigentlich irrelevant, aber ein ex-freund droht mir, mit dieser privaten information an die öffentlichkeit zu gehen, und ich gebe auch in zukunft niemandem das recht, mir angst zu machen und mein leben derart zu beeinflussen. seit ich die diagnose erhalten habe, bin ich in medizinischer behandlung, und seit vielen jahren unterbrechungsfrei unter der nachweisgrenze, damit also nicht in der lage, den virus weiter zu geben. ich wollte aus mehreren gründen bisher nicht damit an die öffentlichkeit gehen, nur zwei davon will ich hier nennen: der wichtigste war mir meine familie, die seit dem ersten tag bescheid weiss und mich bedingungslos unterstützt hat. ihnen hätte ich die aufmerksamkeit für den hiv-status ihres sohnes, enkels und bruders gerne erspart. genauso wissen meine freunde seit geraumer zeit bescheid und gehen in einer unbefangenheit damit um, die ich jeder und jedem betroffenen wünschen würde. zweitens ist es eine information, die meiner meinung nach hauptsächlich für diejenigen menschen von relevanz ist, mit denen sexueller kontakt infrage kommt. coming out ist besser als von dritten geoutet zu werden. ich hoffe, mut zu machen und einen weiteren schritt zu setzen gegen die stigmatisierung von menschen, die sich durch ihr eigenes verhalten oder aber unverschuldet mit hiv infiziert haben. an meine fans: die information über meinen hiv-status mag neu für euch sein – mein status ist es nicht! es geht mir gesundheitlich gut, und ich bin stärker, motivierter und befreiter denn je. danke für eure unterstützung!

Henkilön conchita (@conchitawurst) jakama julkaisu


Itävaltalainen Conchita Wurst (oikealta nimeltään Thomas Neuwirth) voitti Kööpenhaminassa järjestetyn 59. Eurovision laulukilpailun vuonna 2014 kappaleella "Rise Like a Phoenix".


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Aito avioliitto ry ristiretkellä kouluissa sukupuolen moninaisuuden tunnustamista vastaan

smo • 17.04.2018 10:26 • 6 kommenttia. NÄKÖKULMAT • KOTIMAA
Aito avioliitto ry on lähettänyt moniin kouluihin esitteen, jonka näkökulma sukupuoleen on yksinomaan lisääntymisbiologinen: "Ihminen on joko nainen eli hedelmöittyvä tai mies eli hedelmöittävä".

- Tulkintamme mukaan sukupuoli on ihmisten erilaisuutta kuvaava käsite, joka perustuu kehosta todennettavissa oleviin lisääntymiseen liittyviin ominaisuuksiin ja jonka avulla ihmiset jaetaan miessukupuolta ja naissukupuolta oleviksi, todetaan Aito avioliitto ry:n julkaisussa.

Yleistekstin lisäksi esitteessä on kolmen kirjoittajan allekirjoittamat puheenvuorokirjoitukset. Luokanopettaja Tuulikki Tepora kirjoittaa "Opettajan kynästä" ja peräänkuuluttaa opettajia “tukemaan terveellä tavalla ja tosiasiallisesti tyttöjen kasvua naisiksi ja poikien kasvua miehiksi” ja kritisoi “sukupuolineutraalia ideologiaa”. Aito avioliitto ry:n puheenjohtaja Susanna Koivula kohdistaa viestinsä opetushenkilökunnalle otsikolla "Arvoisat opettajat ja rehtorit". Kasvatustieteen professori Tapio Puolimatka kirjoittaa otsikolla "Uusgnostilaista sukupuoliopetusta" ja esittää sukupuolen moninaisuutta edistävien pitävän “ruumista välineenä, jota voidaan muokata ja manipuloida palvelemaan persoonan tavoitteita”.

Esitteen yleistekstissä tunnustetaan intersukupuolisuus-ilmiön olemassaolo, mutta sen ei katsota aiheuttavan säröä ajatukseen yksinomaisesta kahdesta sukupuolesta. Toteamista syvemmälle intersukupuolisuutta ei käsitellä. Transsukupuolisuus taas tulee esiin vain Puolimatkan kirjoituksessa, jossa tämä kritisoi sukupuolenkorjausprosessia.

Opetushallituksen julkaisema "Tasa-arvotyö on taitolaji" -opas saa Aito avioliitto ry:n julkaisuussa kritiikkiä, ja käsite "sukupuolen moninaisuus" nähdään ajatuksellisena ja epämääräisenä. Erikseen mainitaan, että käsitettä ei ole käytetty tasa-arvolaissa. Esitteen mukaan käsitteet "sukupuoli" ja "sukupuoli-identiteetti" tarkoittavat eri asioita, eikä "sukupuoli-identiteetti" ole osa käsitettä "sukupuoli".

Aito avioliitto ry:n käsitystä sukupuolisuudesta kritisoitu

Nykykäsityksen mukaan aivot sukupuolittuvat samoin kuin muutkin yksilön sukupuolisuuteen liittyvät ominaisuudet, kuten lisääntymiseen liittyvät elimet. Yksilön kohdalla sukupuolittuminen ei aina käy täysin käsi kädessä sen mukaan, mitkä sukupuolikromosomit tällä on. Eri ajankohtana raskauden aikana kehittyvät sukupuoleen liittyvät piirteet voivat lisäksi kehittyä erilaisten olosuhteiden vallitessa, jolloin sukupuolisuuden eri ulottuvuudet saattavat olla yksilössä joko enemmän tai vähemmän geneettisen sukupuolen kanssa linjassa. Esimerkiksi puheäänessä ja ulkomuodossa on piirteitä, jotka vaihtelevat yksilöissä tyypillisesti sukupuolittuneesti. Aivojen osien sukupuolittuminen vaikuttaa esimerkiksi sukupuoleen samastumiseen ja parinvalintaan. Nämä sukupuolisuuteen liittyvät asiat vaikuttavat vuorovaikutuksessa muiden kanssa identiteetin kehittymiseen.

Aito avioliitto ry:n julkaisua kritisoineet ovat lisäksi huomauttaneet, että Mitä tarkoittaa käsite "sukupuoli"? -julkaisu pyrkii todistamaan sukupuolisuuden kaiken kattavaa kaksijakoisuutta lisääntymisbiologisiin tyypillisyyksiin liittyvien huomioiden ohella lähinnä suomen kielen ilmiöihin ja Suomen lainsäädäntöön sekä väestötietojärjestelmään liittyvillä kehäpäätelmillä.

Esitteessä esimerkiksi palastellaan käsite "sukupuoli", jossa "suku" viittaisi lisääntymiseen ja "puoli" tarkoittaisi puolta kahdesta ihmisestä.

- Ihmisen luonnolliseen lisääntymisen tarvitaan kaksi ihmistä, mies ja nainen.

Esiin nostetaan myös Suomen nykyinen henkilötunnusjärjestelmä, jossa ihmisen sukupuolelle on kaksi vaihtoehtoa.

- Koska lapsen rekisteröinnin yhteydessä lapsesta kirjataan väestötietojärjestelmään sukupuolitieto josta selviää, onko lapsi sukupuoleltaan miessukupuolta vai naissukupuolta oleva, on selvää, että ihmisen sukupuolia on kaksi.

Myös tasa-arvolaki ja sen yksiselitteisyys otetaan esiin erilaisten lainkohtien kautta.

- Koska sukupuoli-käsitettä ei ole määritelty lainsäädännössä, niin sille täytyy olla olemassa riittävän yksiselitteinen ja yleiskäyttöinen määritelmä.

Säädökset ja Kielitoimiston sanakirja osoittavat esitteen tekijöiden mukaan sukupuoli-käsitteen sekä miessukupuolen ja naissukupuolen itsestäänselvyyden, ja heidän esittämänsä malli mahdollistaa sen, että "henkilön sukupuoli on mahdollista todentaa objektiivisesti".

Kristillisdemokraattien kansanedustajat tapasiet opetushallituksen pääjohtajan

Kristillisdemokraattien kansanedustajien delegaatio tapasi huhtikuun alussa opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinosen, jätettyään tälle tapaamispyynnön. Neljä KD:n kansanedustajaa kävivät pääjohtajan kanssa keskustelua koulujen seksuaali- ja sukupuolikasvatuksesta.» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Häirintä naisten joukkuelajeissa: lisää paljastuksia on tulossa

vaeltaja2006 • 17.04.2018 01:37 • 4 kommenttia. URHEILU
Mtv:n Tulosruudun toimittaja Timo Innanen kertoi maanantaina 16.4.2018 Ylen radiohaastattelussa, että hänellä on tiedossa kymmeniä ”syyllisiä” ahdistelijoita, ja nyt odotellaan, että uhrit tulevat kasvoillaan esiin ja kertovat. Selvitetyt ahdistelutapaukset sijoittuvat aikaan ennen vuotta 2008. Sen takia nykyisillä nuorilla pelaajilla ei tällaisia kokemuksia ole.

”Urheiluhullut”-nimisessä radio-ohjelmassa ohjelman vetäjä Jussi Paasi kertoi soitelleensa eri tahoille eikä löytänyt ihmisiä, jotka olisivat kokeneet häirintää tai kuulleet sellaisesta. Paljastusuutiset tehneen Tuosruudun toimittajan Timo Innasen mukaan asia on todistettu niin, että Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti kertoi useista häirintätapauksista ennen hänen aikaansa. Myös Harri Nummela jääkiekon puolelta on kertonut, että tapauksia on ollut, samoin Reima Kokko on kertonut päävalmentajana tästä ”alakulttuurista” vuosilta 1995-2000. Nykyiset nuoret pelaajat eivät tiedä tästä menneen ajan ”alakulttuurista”. Innasen mukaan on eri asia ihastua kuin manipuloida ja uhkailla. Asialla ovat olleet ”avainpelaajat”. Kyseessä on selkeä ”keissi” ja on nimilistat ja nyt odotellaan, että löytyy niitä, jotka paljastavat syylliset. Häirintä on ollut ”laajamittaista”, vaikka 80% pelaajista ei ole ollut tietoisia tapahtumista.

Uhrien on ollut vaikea puhua asiasta. Mtv:n haastateltavat ovat esiintyneet selkä kameraan päin. Kymmeniltä pelaajilta on kuitenkin kerätty tietoja. Radio-ohjelmassa toivottiin lisää konkretiaa, ettei tästä lankea varjoa naisten joukkuelajien päälle. Timo Innasen mukaan 2000-luvulla pitkään maajoukkuetasolla toiminut pelaaja aikoo piakkoin tulla kasvoillaan esiin. Hän on raivostunut asian vähättelystä.

Radio-ohjelmassa asiasta oli keskustelemassa Heidi Pihlaja, joka pelasi 11 kautta vuoden 2005 jälkeen naisten pääsarjassa. Hänellä on kokemusta myös maajoukkueesta. Hän ei ole kokenut omalla kohdallaan häirintää eikä ole kuullut siitä. Hän kuitenkin haluaa erottaa erilaiset seksuaaliset suuntaukset sallivan kulttuurin ja häirintä- ja ahdistelukulttuurin.

Studiossa oli myös Sari Valtonen, joka on toiminut VALOn (Valtakunnallinen liikunta- ja urheiluorganisaatio) tasa-arvotyön asiantuntijana. Hän arvelee, että seksuaalisiin vähemmistöihin kuuluu sellaisiakin ihmisiä, jotka voivat käyttää valta-asemaansa väärin. Sari Valtonen on ollut mukana jenkkifutiksessa. Joukkuelajit ovat monelle paikka, jossa voi olla vapaasti oma itsensä. Naisten lajeihin on liitetty stereotypia: ”kaikki siellä ovat lesboja”. Tällaisella leimaamisella ja yleisemminkin homofobialla on pyritty alentamaan naisten urheilun arvoa. USAssa oli tapauksia, joissa mm. miesvalmentaja on vapautettu tehtävistään huonon käytöksen vuoksi. Häirintätilanteet voivat olla hyvin monenlaisia: huoltaja-pelaaja, valmentaja-pelaaja, pelaaja-pelaaja.


Se yllättää, että puhutaan ”kymmenistä syyllisistä”. Monissa julki tulleissa haastatteluissa käy ilmi, että kyseessä on ollut pelaajan tulkinta tilanteista. Onko tulkittu kosketusta tai samassa hotellihuoneessa yöpymisiä häirinnäksi. Virheellinen tulkinta voi syntyä myös ns. seurustelusuhteista, kun muut kertovat niistä. Tärkeää olisi kuulla omia kokemuksia eikä muiden kertomaa. Vaarana on, että tässä leimataan seksuaalivähemmistöihin kuuluvat. Tietenkin kaikilla on velvollisuus puuttua, jos he näkevät huonoa käyttäytymistä, vaikka ei olisikaan kyse omasta kokemuksesta.


Häirintää muussakin kuin naisten urheilussa on ollut pitkän aikaa. Voimisstelupiireistä on viimeisin skandaali USAsta. Monet urheilijat ova kertoneet häirintäkokemuksistaan. Suomessa asiaan on kiinitetty huomiota jo vuonna 2002, mutta asiasta on puhuttu melko vähän. Nyt seuroissa kiinnitetään huomiota toimintakulttuureihin. Eilen avattiin ”Et ole yksin” -tukipalvelu.

Kohu sai alkunsa pari viikkoa sitten, kun Mtv3:n Tulosruudussa kerrottiin, että naisten joukkuelajeissa on esiintynyt häirintää ja asiatonta vallankäyttöä. Vanhemmat pelaajat ovat painostaneet nuoria pelaajia läheisempiin suhteisiin keskenään. Jos nuori pelaaja ei ole suostunut, hänet on jätetty porukan ulkopulelle.

Radiokeskustelu 16.4.2018
areena.yle.fi


Mtv3:n uutinen ja videot 16.4.2018, jutussa kuvataan, millaista ahdistelu käytännössä oli.
www.mtv.fi


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Kiinalainen sosiaalisen median palvelu perui homoseksuaalisuuteen viittaavan sisällön siivoussuunnitelman

smo • 16.04.2018 14:53 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT

Sina Weibo on Kiinassa suosittu mikroblogipalvelu.
Kiinassa laajasti käytetty sosiaalisen median palvelu Sina Weibo ilmoitti perjantaina poistavansa lähikuukausien aikana "siivouskampanjassa" kaiken pornografisen, väkivaltaisen ja homoseksuaalisuuteen viittaavan video- ja kuvamateriaalin.

Jo lauantaina suosittu seksuaalivähemmistöjen tili poistettiin palvelusta. Viikonlopun aikana käynnistyi kuitenkin vastareaktio, jossa monet palvelun käyttäjät jakoivat viikonlopun aikana palvelussa itsestään kuvia, jonka yhteydessä he kertoivat kuuluvansa seksuaalivähemmistöön.

Sina Weibo ilmoitti maanantaina peruvansa siivouksen homoseksuaalisuuteen liittyvän sisällön osalta, joskin palvelusta kerrottiin, että senkin osalta asiattomaksi katsottu sisältö luonnollisesti poistetaan.

Asiasta kertoo The New York Times.

Pyörtämisen taustalla arvellaan olevan palvelun toimenpiteistä seuranneen reaktion, etenkin seksuaalivähemmistöihin kuuluvan yleisön aktivoitumisen.

Useissa viesteissä oli sateenkaaria ja sydämiä. Monissa avoimissa kirjeissä pahoiteltiin sitä, että homoseksuaalisuus yhdistetään pornografiseen sisältöön. Yleinen tunniste viestien yhteydessä sisälsi ajatukseen, että "olen homo, en perverssi", ja sillä merkittyjä viestejä kerrotaan näytetyn toista miljoonaa kertaa.

Myös valtiollisessa sanomalehdessä julkaistussa artikkelissa kritisoitiin palvelun toimintaa todeten, että homoseksuaalisuus ja biseksuaalisuus eivät ole sairauksia. Lehti kuitenkin lisäsi, että homojen on "muistettava omat sosiaaliset velvollisuutensa oikeuksiaan puolustaessaan".

Varsinkin suurten kaupunkien ulkopuolella asenteet homoseksuaalisuutta kohtaan ovat Kiinassa yhä vanhoilliset, ja verkkopalveluista on tullut monille henkireikä; keskustelukanava ja keino saada tietoa seksuaalisesta suuntautuneisuudestaan.

Samaa sukupuolta olevien väliset suhteet laillistettiin Kiinassa vuonna 1997. Sen jälkeen seksuaalivähemmistöihin liittyvät asenteet ovat muuttuneet sallivammiksi, mutta muutaman viime vuoden aikana elokuvien ja televisioviihten homoviittauksiin on puututtu yhä useammin. Monissa oppikirjoissa homoseksuaalisuus esitetään yhä mielenterveyden häiriönä.


» Jutun oma sivu
Trinidad-Tobago: Oikeus katsoo samaa sukupuolta olevien suhteet kieltävän lain olevan perustuslain vastainen

smo • 16.04.2018 11:14 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Karibialla sijaitseva runsaan miljoonan asukkaan Trinidad ja Tobago sallii aikuisten väliset samaa sukupuolta olevien väliset suhteet. Korkein oikeus päätti torstaina, että saarivaltion siirtomaa-ajalta peräisin oleva lainsäädäntö ei ole perustuslain mukainen.

Samaa sukupuolta olevien suhteet kieltänyt lainsäädäntö on alkuaan peräisin Britannian vuonna 1962 päättyneeltä siirtomaa-ajalta. Alkuaan maksimirangaistus oli viisi vuotta vankeutta, mutta vuonna 1986 sitä nostettiin kymmeneen vuoteen ja vuonna 2000 maksimirangaistukseksi määrättiin 25 vuoden vankeus. Alkuaan ainoastaan miesten välisiä suhteita koskenut laki laajentui koskemaan myös naisten välisiä suhteita.

Tuomioistuimen torstaisen ratkaisun mukaan laki oli perustuslain vastainen, ja se rikkoi yksityisyyteen ja ilmaisuvapauteen liittyviä ihmisoikeuksia. Lopullista tuomiota perustuslain vastaisiksi todettujen pykälien 13 ja 16 kohtalosta odotetaan heinäkuussa. Tuolloin päätetään, siivotaanko niistä aikuisten välisiä suhteita koskevat osat vai poistetaanko pykälät kokonaisuudessaan.

Nyt tehdyn päätöksen taustalla on hlbti-aktivisti Jason Jones, joka on Trinidad ja Tobagon sekä Ison-Britannian kaksoiskansalainen. Hän haastoi hallituksen oikeuteen ja käynnisti vuoden 2017 alussa rahankeruukampanjan lain kumoamiseksi. Kampanjointi on aiheuttanut voimakkaita vastareaktioita tappouhkauksineen, ja Jones on kertonut elävänsä pelossa. Hän joutui myös eristäytymään ystävistään ja perheestään, koska on pelännyt heidän turvallisuutensa puolesta.

Uutistietojen mukaan oikeustalon ulkopuolella olleet hlbti-aktivistit hurrasivat päätöksen tultua. Myöhemmin samana päivänä joidenkin hlbti-aktivistien kimppuun hyökättiin.

PinkNews arvioi, että päätös voi johtaa muissakin Karibian alueen valtioissa vastaavanlaisin päätöksiin. Julkaisu mainitsee Antiguan, Barbadoksen, Grenadan, Jamaikan, Saint Kittsin, Saint Lucian ja Saint Vincentin.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
 

Arkisto

Valitse vuosi ja viikko


vain uutiset | kaikki
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy