ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


Palveluoppaassa mukana
RK Teknik
Rakennustekniset kokonaisuudet lattiasta kattoon. Luomme Sateenkaaren löysin Rantein. Erittäin trendikäs rakennusalan yritys pääkaupunkiseudulla. Käy sivuillamme ja tiedät mistä ja mitä.

Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta

Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta, yhdellä sivulla. Saat luettavaksesi haluamasi viikon arkiston valitsemalla vuoden ja viikon oikean reunan valikosta.

Uusi Amerikan uhka vähemmistöille sai liikkeelle myös Helsingissä

jnsto • 21.01.2017 19:56 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA

Naisten marssin Helsingin-tapahtuman alussa yleisöä oli viitisensataa. Loppuun asti kuunnelleet kerääntyivät lavan eteen ryhmäkuvaan.

Kansainvälisten naisten marssien suomalainen versio nähtiin Helsingissä Kansalaistorilla. Lyhyellä varoitusajalla järjestettyyn tapahtumaan oli lähetetty kutsuja kaikille puolueille, mutta paikalla esiintyi puhujia vain vihreistä, vasemmistosta ja liberaalista oikeistosta.

Ainoana puoluejohtajana paikalla ollut Ville Niinistö (vihr) sanoi Trumpin tarjoavan vastauksena, että ongelmat olisivat heikompiosaisten, kuten naisten ja vähemmistöjen vika. Tällainen puhe on vain rikkovaa. Niinistö huomautt, ettei Trump voi romuttaa esimerkiksi kansainvälisesti maiden välistä yhteistyötä yhdessä yössä. Hänestä Trumpia pitää yrittää sitouttaa ilmastonmuutoksen torjumiseen ja yhtäläisiin arvoihin.
- Ihmiset voivat omilla toimillaan rakentaa parempaa huomista. Jokainen voi vaikuttaa, ja se on se toivon viesti, jonka haluamme antaa, Niinistö sanoi.

Muut puhujat olivat Eva Biaudet (sfp) Paavo Arhinmäki (vas) ja Ozan Yanar (vihr).

Naisten marssia Yleisradiossa paikan päältä kommentoinut Aija Salo korosti, ettei kyse ole vain Trumpista, vaan jo pitkään jatkuneesta populististen poliitikkojen esiinmarssista. Hän sanoi, ettei työssä käyvä keskiluokkainen väestö ehkä huomaa tilannetta niin selkeästi, kuin ne jotka ovat ”polttoaineena populistien retoriikalle” ja joutuvat itse vihapuheen kohteeksi. Tällaisina hän mainitsi etniset vähemmistöt ja HBTL-ihmiset

Salo sanoi olevan hienoa, että tartutaan toimeen eikä vain hyväksytä tilannetta ja surra kotona, vaan vaihtoehtoja tuodaan esille. Salo ei sortunut pessimismiin, vaan totesi kauniin talvipäivän viittaavan viihen, että ”kevät tulee”.

Aija Salo toimi pitkään Setan pääsihteerinä ja on nykyisin ylitarkastaja yhdenvertaisuusvaltuutetun toimistossa.


» Jutun oma sivu
Gambian homovihamielinen presidentti Jammeh luopui vallasta

Sami Mollgren • 21.01.2017 10:16 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Gambiassa vaalit hävinnyt Yahya Jammeh on vahvistanut siirtyvänsä syrjään.

Jammeh hävisi joulukuussa vaalit oppositiojohtaja Adama Barrow'lle. Kun vaalilautakunta julkisti 2. joulukuuta vaalituloksen, ilmaisi Jammeh tyytyvänsä tulokseen ja väistyvänsä.

Aluksi kerrottiin Barrowin voittaneen Jammehin yhdeksän prosentin äänierolla, mutta muutamaa päivää myöhemmin eron kerrottiin olevan neljä prosenttia. Taustalla oli yhden alueen virheellisesti lasketut äänet.

Tämän jälkeen Jammeh puhui vaalien vilpillisyydestä, vaati uusia vaaleja ja kieltäytyi luopumasta vallasta.

Erityisesti Afrikan unioni otti tiukan linjan Jammehin haluttomuuteen hyväksyä vaalitulosta. Se vaati Jammehia väistymään. Tilanne ehti kiristyä erityisesti pääkaupungissa Banjulissa Noin 45 000 gambialaista ehti paeta levottomuuksien pelossa Senegaliin. Turisteja evakuoitiin ja kehotettiin poistumaan maasta.

Länsi-Afrikan maiden joukot marssivat torstaina Gambian rajan yli tukeakseen uutta presidenttiä ja ajaakseen Jammehin virasta väkisin, jos tämä ei suostuisi väistymään. Barrow vannoi virkavalansa jo torstaina Gambian lähetystössä Senegalissa. Perjantaina Jammeh neuvotteli Guinean ja Mauritanian presidenttien kanssa, ja varhain lauantaina Jammeh ilmoitti lopulta väistyvänsä. Hän sanoi valtiollisella televisiokanavalla, että "ei ole tarpeen vuodattaa tippaakaan verta".

Jammeh hallitsi Gambiaa 22 vuoden ajan, vuoden 1994 sotilaskaappauksesta lähtien. Hän oli valtaan noustessaan 29-vuotias luutnantti. Sen jälkeen hänet on valittu presidentiksi vaaleilla, mutta niitä on pidetty vilpillisinä. Nyt hän oli ehdolla viidettä kertaa.

Jammehin valtakautta ovat leimanneet monet ihmisoikeusrikkomukset. Joidenkin arvioiden mukaan vallasta luopumiseen voisi liittyä sopimus syytesuojasta, jolloin hänen valtakautensa toiminta ei päätyisi oikeuden käsiteltäväksi.

Esimerkiksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema on ollut maassa vaikea. Jammeh itsekin on tunnettu homovihamielisistä lausunnoistaan. Hän on esimerkiksi todennut katkaisevansa homoilta kaulat omin käsin. Jammeh on myös ajanut maahan lakia, jolla homoseksuaalisista suhteista voitaisiin langettaa kuolemantuomio. Gambiassa homoseksuaalisuudesta on voinut syksystä 2014 lähtien saada elinkautisen vankeustuomion. Sitä ennen maksimirangaistus oli 14 vuoden vankeustuomio.

Barrow on ilmaissut toimivansa siirtymäkauden presidenttinä. Hän aikoo jättää presidentin viran kolmen vuoden jälkeen. Sinä aikana hän aikoo ajaa läpi demokraattisia uudistuksia. Barrow on luvannut toteuttaa oikeuslaitoksen ja tiedotusvälineiden riippumattomuuden sekä vapaan kansalaisyhteiskunnan.

Nykyisin noin kahden miljoonan asukkaan Gambia itsenäistyi vuonna 1965 viimeisenä brittien siirtomaana Afrikassa. Noin 90 prosenttia maan asukkaista tunnustaa islaminuskoa.


» Jutun oma sivu
Trumpin aikakausi alkoi

vaeltaja2006 • 21.01.2017 00:19 • 5 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT

Kuvakaappaus Valkoisen talon etusivulta. Aikakausi on vaihtunut.
USAn uusi presidentti Donald Trump on vannonut virkavalansa ja pitänyt linjapuheensa. Erilaiset vähemmistöt ovat huolissaan tulevaisuudestaan ja perjantaina ja lauantaina kaduilla USAssa ja muualla on mielenilmauksia Trumpia vastaan.

Valan vannominen tapahtui perjantaina klo 19 Suomen aikaa. Sitä seurasi 21 tykinlaukausta. Sen jälkeen tärkeänä kohokohtana oli Trumpin virkaanastujaispuhe. Helsingin Sanomat kuvasi virkaanastujaispuhetta näin: ”Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus”. Ruotsalainen Svenska Dagbladet otsikoi: ”Suora isku Obaman kasvoihin”. Saksassa Spiegel kirjoitti: ”Häpeämätön julistus”. Ylen suorassa lähetyksessä erikoistoimittaja Reijo Lindroos totesi: ”Tällaista puhetta en ole koskaan ennen kuullut”.

Trump ei sanonut sanaakaan siitä enemmistöstä ja kansanosasta, joka ei kannattanut Trumpin valintaa presidentiksi. Trump ei sanonut sanaakaan demokraateista tai Hillary Clintonista, ja hän ei sanonut sanaakaan sellaisista vähemmistöistä kuin naiset tai hlbtiq-ihmiset. Mutta Trump puhui Capitol-kukkulan eliitistä, joka nyt menettää valtansa, ja valta siirretään kansalle. Nyt kansa saa äänen ja tuota kansan ääntä edustaa monimiljardööri Trump. Hän lupasi aina muistaa kansan, kun tekee päätöksiä. Sivustakatsojia ihmetyttää: mitä on kansa? Ketkä kuuluvat kansaan eli ”pieniin ihmisiin”? Paikalla virkaanastujaisissa oli Trump-kansaa. Trump-kansa oli laiskaa suosionosoituksissaan. Kun Trump piti tauon suosionosoituksia odotellen, kukaan ei aplodeerannutkaan.

Trump lupaa olla myös sillanrakentaja, mutta hän rakentaa oikeita siltoja laaksojen ja jokien yli, ei ihmisryhmien välillä.

Trump julisti kuin helluntaiherätyksen saarnaaja, joka lupaa syöpäpotilaalle parannuksen NYT. Trump lupasi, että monet ongelmat, mm. rikollisuus ja huumeongelmat loppuvat maassa NYT. Huumeet, rikokset, terrorismi häviävät maapallolta Tumpin toimesta. "Miten", kysyi Ylen kommentaattori puheen jälkeen.

Trumpin puhe ei ollut sellaisen valtiomiehen puhetta, joka raastavan vaalitaistelun jälkeen haluaisi yhdistää ja parantaa haavat. Se oli vallankumousjohtajan puhetta ja se oli suunnattu Trump-kansalle.

Trump aloittaa kautensa hyvin epäsuosittuna. Vain 37% kyselyn vastaajista antaa hänelle tukensa.

Ylen tv-lähetyksessä yhtenä kommentaattorina oli Mikko Silvennoinen. Häntä häiritsi mm. raamatun siteeraaminen. Koko kansahan ei ole uskovaista.

Puheessaan Trump mainitsi huomiota herättävän monta kertaa Jumalan, joka tarjoaa suojaansa Amerikalle. Trumpin tiimi oli valinnut tilaisuuteen useita pappeja suorittamaan rukouksia. Mukana oli mm. New Yorkin homofobiseksi sanottu arkkipiispa, kardinaali Timothy Dolan. Mukana oli myös Franklin Graham, joka on iäkkään saarnaajan Billy Grahamin poika. Billy Graham saarnasi 1980-luvulla useita kertoja Helsingissä olympiastadionilla, ja niiden tapahtumien innoituksena syntyi Helsinki-missio. Billy Grahamin kotisivulla on jo kuva Trumpin virkaanastujaisista, joten Grahameille Trump on oikea valinta. Sen sijaan kristityt homot ovat olleet Billy Grahamille ”vihollisia”.

Valkoisen talon nettisivut

Valkoisen talon verkkosivusto on uudistunut. Kaikki Obaman aikainen on poissa ja tilalla ovat Trumpin tiimin luomat, toistaiseksi suppeat nettisivut. Obaman ajan sivuilla oli omat kohtansa hlbtiq-oikeuksista ja kansalaisoikeuksista. Nyt ne kaikki löytyvät enää arkistoista.


Protesteja

Tv-uutisissa on nähty kuvia protesteista eri puolilla USAta. Lauantaina on naisten protestimarsseja eri kapungeissa. Myös Suomessa järjestetään lauantiana ns. Women’s March -tapahtuma kansalaistorilla Helsingissä klo 13. Samoihin aikoihin marssitaan myös esim. Berliinissä ja Tukholmassa.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Helsingin DocPoint-festivaalin ohjelmistossa hlbti-teemaa

Sami Mollgren • 20.01.2017 05:22 UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA
Maanantaina Helsingissä käynnistyvän DocPoint-dokumenttielokuvafestivaalin ohjelmiston LGBT-kategoriaan kuuluu viisi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä sivuavaa filmiä. Festivaali järjestetään 16. kertaa 23.-29. tammikuuta 2017.

Grey Violet – Odd One Out
Suomi 2016.
Ohjaus: Reetta Aalto.

Dokumentti seuraa venäläiseen Voina-ryhmään kuuluvan aktivisti Grey Violet turvapaikanhakuprosessia Suomessa.

The Pearl
Yhdysvallat 2016.
Ohjaus: Jessica Dimmock, Christopher LaMarca.

Elokuva seuraa neljää transsukupuolista päähenkilöä Yhdysvaltain luoteisrannikon pikkupaikkakunnilla. Samalla käsitellään transidentiteetin muovautumista ja sukupuoliroolien tukahduttavuutta.

The Pearl of Africa
Ruotsi, Kenia, Thaimaa, Uganda 2016.
Ohjaus: Jonny von Wallström.

Elokuvan aiheena on Ugandan hlbti-vihamielisen lainsäädännön varjossa eläminen.

Uncle Howard
Yhdysvallat, Iso-Britannia 2015.
Ohjaus: Aaron Brookner

Aidsiin vuonna 1989 kuolleen ohjaaja Howard Brooknerin veljenpojan arkistofilmeistä koostama dokumentti setänsä urasta ja 1980-luvun taiteilijaelämästä New Yorkissa.

What He Did / Det Han Gjorde
Tanska 2015.
Ohjaus: Jonas Poher Rasmussen.

Elokuvassa seurataan näytelmän harjoituksia. Tositapahtumiin perustuvan näytelmän kirjoittaja surmasi 1980-luvun lopulla kumppaninsa, tunnetun kirjailijan.


» Jutun oma sivu
TV-sarja Will & Grace saa uusia jaksoja

Sami Mollgren • 19.01.2017 22:03 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Televisiosarja Will & Grace saa jatkoa. Asian ovat vahvistaneet sarjaa Yhdysvalloissa esittänyt NBC sekä sarjan näyttelijät. Usaita Emmy-palkintoja voittaneelle tilannekomedialle kerrotaan olevan tulossa uusia jaksoja kymmenen. Kaksi muuta vakiohahmoa ovat Gracen assistentti Karen Walker (Megan Mullally) ja Willin ystävä Jack McFarland (Sean Hayes).

Heidän lisäkseen säännöllisesti mukana on ollut joukko päähenkilöiden lähipiiriin kuuluvia hahmoja. Lisäksi sarjassa on esiinynyt esimerkiksi Madonna, Britney Spears, Matt Damon, Elton John, Kevin Bacon ja Demi Moore.

Sarjaa tuotettiin alkuaan kahdeksan kauden verran vuodesta 1998 vuoteen 2006.

Syksyllä 2016 sarjan näyttelijät tekivät Hillary Clintonia tukevan minijakson, jota on katsottu lähes seitsemän miljoonaa kertaa. Tämän jälkeen alkoivat keskustelut NBC:n edustajan kanssa» Jutun oma sivu
Nostetaanko kissa vihdoin pöydälle? Voidaanko PrEP-estolääkityksen avulla ehkäistä hiv-tartuntoja myös Suomessa?

Sami Mollgren • 19.01.2017 18:45 • 4 kommenttia. UUTISET: TERVEYS JA TUTKIMUS
Lontoossa homomiesten uusien hiv-tartuntojen määrä on romahtanut hivin estolääkitys PrEPin ansiosta

Neljä Lontoon johtavaa seksuaaliterveysklinikkaa julkaisi viime kuussa uutisen, jonka mukaan uusien hiv-tartuntojen määrä homoseksuaalisten miesten keskuudessa on romahtanut dramaattisesti, jopa 40 % vuoden 2016 aikana. Romahduksen päällimmäiseksi syyksi arvellaan hivin estolääkitys prepin käytön yleistymistä. Koska lääkettä ei vielä ole mahdollista saada Brittien julkisesta terveydenhuollosta, suurin osa tilaa sitä netistä.

Lontoossa seksuaaliterveyden asiantuntijat suhtautuvat ilmiöön myönteisesti ja pyrkivät auttamaan prepin tarpeessa olevia ihmisiä löytämään luotettavat nettisivustot lääkkeen tilaamiseen. Lisäksi he tarjoavat mahdollisuuden veri- ja virtsakokeisiin, joiden avulla varmistetaan, että lääkkeet ovat aitoja eikä niistä ole aiheutunut sivuvaikutuksia käyttäjille. Ohjauksen ja neuvonnan avulla Lontoossa on tähän mennessä vältetty lääkkeiden nettitilauksiin liittyvä lääkeväärennysten mahdollisuus. Suosittuja prepin käytössä ja tilaamisessa ohjeistavia sivustoja ovat London School of Hygiene and Tropical Medicinen ylläpitämä PrEPster-sivusto sekä iwantprepnow.co.uk, jota ylläpitää joukko lontoolaisia prep-aktivisteja. Greg Owen, yksi nettisivun ylläpitäjistä arvioi, että yli 2000 ihmistä tilaa lääkettä sivuston kautta.

Ennen seksiä otettava prep-lääke, kauppanimeltään Truvada, estää oikein otettuna jopa 90 % hiv-tartunnoista. Lontoon klinikoiden asiantuntijat toteavat, että täyttä varmuutta prepin ja vähentyneiden tartuntojen yhteydestä ei vielä ole, mutta he eivät keksi ilmiölle muutakaan selitystä. Käsitystä tukee se, että prepin käyttö Lontoossa lisääntyi huomattavasti seksuaalisesti aktiivisilla homomiehillä viime vuonna. Lontoon 56 Dean Street -klinikalla työskentelevän Sheena McCormackin mukaan kondomin käytön lisääntymisellä ei voida selittää hiv-tartuntojen määrän laskua, koska muiden seksitautitartuntojen määrä on säilynyt ennallaan.

Prepin käyttö lisääntynyt ympäri maailmaa – Truvadan hinnasta huolimatta

Prepin käyttö on lisääntynyt myös muualla maailmassa. Euroopassa Truvada on ilmaista sitä tarvitseville Ranskassa ja Norjassa. Yhdysvalloissa se on ollut saatavilla jo neljä vuotta ja osa vakuutuksista korvaa lääkkeen kustannukset. San Franciscossa vuonna 2016 todetut hiv-tartunnat vähentyivät 17 % verrattuna vuoteen 2015. Tätä on prepin lisäksi selitetty myös tehokkailla matalan kynnyksen testauspalveluilla. Kun hiv-tartunnan saanut saa diagnoosin ja hänellä aloitetaan lääkitys mahdollisimman pian tartuntatilanteen jälkeen, laskee todennäköisyys hivin edelleen tartuttamiseen lähes olemattomaksi.
Truvadan käyttö prep-estolääkkeenä sai viranomaisten hyväksynnän EU:ssa viime vuoden lopulla. Myös Maailman terveysjärjestö WHO on antanut suosituksen prepin käytöstä riskiryhmille. Se on tällä hetkellä ainoa Euroopassa tarjolla oleva prep-lääke, jonka suurena ongelmana on sen kallis hinta. Euroopassa sen hinta vaihtelee 400–800 euron välillä. Siitä johtuen Lontoossa homomiehet ovat ryhtyneet tilaamaan Truvadan rinnakkaislääkkeitä kaukomailta.

Suomessa lääkkeiden tilaaminen EU:n ulkopuolelta on laitonta. Prepiä kuitenkin hankitaan jo tälläkin hetkellä kierrättämällä lääkkeet esim. Brittien kautta. Estolääkettä käyttäviä homomiehiä löytyy siis jo Suomestakin.

Milloin PrEP käyttöön Suomessa?

Suomen hiv-strategiasta vastaa kansallinen asiantuntijaryhmä, johon Hivpoint kuuluu yhdessä viranomaistahojen ja muiden hiv-työtä tekevien järjestöjen kanssa. Asiantuntijaryhmässä alkaa keväällä 2017 virallisen ohjeistuksen laatiminen siitä, miten prepiä tullaan jatkossa käyttämään, kenelle sitä voidaan määrätä ja millä perusteella, mikä terveydenhuollon taho vastaa lääkehoidosta sekä siihen olennaisena osana kuuluvasta seurannasta ja säännöllisestä hiv-testauksesta. Työ on vasta alussa ja vielä tässä vaiheessa on vaikea sanoa, mikä prepin kohtalo Suomessa tulee olemaan. Vastauksia saadaan vuoden 2017 aikana.

Hiv-säätiön hallituksen jäsen, infektiolääkäri Jussi Sutinen arvelee Ylen 14.1. julkaisemassa artikkelissa, että prep-lääkitys olisi mahdollista saada käyttöön Suomessa, kun EU-markkinoille tulee ensimmäisiä edullisia rinnakkaislääkkeitä. Truvadan lääkepatentti raukeaa vuoden 2017 puolessa välissä, jolloin rinnakkaislääkkeet tulevat myyntiin myös EU:n markkinoille. Sutinen on perehtynyt prepin haittoja ja hyötyjä selvittäneisiin kansainvälisiin tutkimuksiin, jotka kiistattomasti osoittavat, että lääkityksellä on erittäin hyvä vaste hiv-tartuntojen ennaltaehkäisyyn silloin, kun sitä käytetään ohjeiden mukaan.

Sutinen pitää turhana huolta siitä, että riskikäyttäytyminen lisääntyisi hurjasti, jos prepiä on helposti saatavilla. Tutkimuksissa sellaisesta on havaintoja vain vähän. Myös lontoolaisten klinikoiden kokemus vahvistaa tätä käsitystä. Muiden seksitautien määrä homomiehillä ei ole lisääntynyt. Tämä näyttäisi johtuvan siitä, että Lontoossa prep-lääkitystä ovat käyttäneet nimenomaan ne ihmiset, joilla seksitautien kannalta riskikäyttäytymistä olisi joka tapauksessa. Voidaan siis todeta, että silloin, kun lääkityksen piiriin saadaan ohjattua sen todellisessa tarpeessa olevat henkilöt, prepin käyttö ei näyttäisi lisäävän muiden seksitautien määrää, mutta estää muuten hyvin mahdollisen hiv-tartunnan. Se on merkittävä asia niin yksilön oman hyvinvoinnin kuin kansanterveydenkin kannalta. Hiv on koko elämän mittainen krooninen sairaus, jonka hoidosta aiheutuu kustannuksia yhteiskunnalle. Estolääkityksen lisääminen hivin ennaltaehkäisyn keinovalikoimaan on siis tervetullut kehitys.

Arktikkelin on tuottanut Hivpoint

Lähteet:


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Taidekoti Kirpilä aloittaa opastukset queer-näkökulmasta

vaeltaja2006 • 19.01.2017 17:21 UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA
Taidekoti Kirpilä aloittaa keväällä 2017 uudenlaiset opastukset. Kirpilän taidekokoelmia tarkastellaan heteronormatiivisesta näkökulmasta poikkeavilla tavoilla. Keväällä tulee joitakin sateenkaariväen näkökulmaa tarjoavia opastuksia.

Taidehistorian dosentti Juha-Heikki Tihinen on kouluttanut Taidekodin henkilökuntaa queer-teemoihin. Tiitinen on aikaisemmin opastanut pride-viikoilla joidenkin taidemuseoiden teosten tarkasteluun sateenkaari-näkökulmasta.

Reumalääkäri Juhani Kirpilän (1931–1988) tunsivat monet vieläkin elävät iäkkäämmät miehet. Kirpilän entinen elämäntoveri elää yhä. Upeassa asunnossa vietettiin muinoin hienoja juhlia. Töölöläisasunto muuttui taidekoti Kirpiläksi, kun Juhani Kirpilä lahjoitti kotinsa, taidekokoelmansa ja muun omaisuutensa Suomen Kulttuurirahastolle, ja taidekoti avattiin yleisölle kesäkuussa 1992.

Ranneliike.netin blogissa nimim. ”Hulivilipoika” viime kesänä kertoi vierailustaan Taidekoti Kirpilässä. Blogissa hän kirjoitti: ”Museo voisi ottaa mallia esimerkiksi queer-henkisistä opastetuista kierroksista, joita Ateneum ja Sinebrychoffin taidemuseo ovat viime vuosina järjestäneet Pride-viikolla. Queer-näkökulma olisi hyvä huomioida myös teosesittelyissä ja taidekodin tulevissa julkaisuissa. Tarvitaan vain Harri Kalha tai Juha-Heikki Tihinen puhumaan ja kirjoittamaan, niin avot!”

Nyt se on tapahtunut! Taidekotiin voi mainiosti ensi alkuun tutustua tämän blogin avulla.

ranneliike.net


Maksuttomia queer-opastuksia järjestetään keväällä 2017 sunnuntaisin 19.2., 19.3. ja 2.4. Opastukset alkavat klo 14.30 ja kestävät noin tunnin. Lisäksi teemaopastuksia voi maksusta tilata ryhmille muina ajankohtina

Taidekoti Kirpilän kotisivut:

www.taidekotikirpila.fi

Tässä talossa 6. kerroksessa, Pohjoinen Hesperiankatu 7. Nyt tammikuun iltana maisema on synkkä.

» Jutun oma sivu
EU-parlamentille uusi äärikonservatiivinen puheenjohtaja

vaeltaja2006 • 19.01.2017 14:23 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU
Europarlamentti valitsi tiistai-iltana uudeksi puheenjohtajakseen konservatiivisen, italialaisen Antonio Tajanin. Vastaehdokkaana viime metreillä oli italialainen sosialidemokraatti Gianni Pitella. Nyt valittu Tajani (63v) on vuosien mittaan ollut hlbti-vähemmistön tasa-arvon vastustaja. Tajanin valinnan turvasi europarlamentin suurin ryhmä, EPP-ryhmä (Euroopan kansanpuolue), johon kuuluvat meiltä Suomesta kokoomuslaiset ja kristillisdemokraattiset edustajat.

Antonio Tajani on ollut hlbti-oikeuksien vastustaja pitkään. Vuonna 1993 hän oli mukana perustamassa puoluetta ”Forza Italia”. Se oli Berlusconin puolue. Vuonna 1996 Tajani vastasi Italian parlamentissa kirjalliseen kysymykseen homopariskuntien lasten tulevaisuudesta, että keskimäärin näillä lapsilla on enemmän psyykkisiä ongelmia ja pystyvät vain huonosti sopeutumaan ympäröivään yhteiskuntaan.

Vuonna 2014, ennen EU-vaaleja, Tajani oli yhtenä allekirjoittajana äärikonservatiivien ”Lupaus”-nimisessä kirjelmässä, jonka yhtenä lupauksena oli pyrkiä homoavioliittojen kieltämiseen. Vuonna 2016 Tajani osallistui mielenosoitukseen Italian rekisteröityjä parisuhteita vastaan.

Euroopan sateenkaariperhejärjestöjen verkoston kattojärjestö piti valitettavana Tajanin valintaa EU-parlamentin johtoon. Sateenkaariperhejärjestöt lupaavat nyt olla valppaina.

EU-parlamentin edellinen puheenjohtaja oli saksalainen sosialidemokraatti Martin Schultz. Hän oli hlbti-ihmisten oikeuksien puolesta. Schultz muistetaan siitä, miten hän istunnoissa ”pöyristyi” ja näytti ilmeillään, kun joku puhuja esitti EU-vastaisia tai demokratian vastaisia näkemyksiä. Erityisesti hän pöyristyi Unkarin ja Puolan meppien puheenvuoroista.


» Jutun oma sivu
Illan elokuva saanut poikkeuksellisen hyvät arvostelut

vaeltaja2006 • 18.01.2017 18:15 • 2 kommenttia. ELOKUVAT JA SARJAFILMIT
Torstaina tammikuun 18. päivänä Teemalla klo 21.45 alkava romanialaiselokuva ”Yli vuorten” kuvaa takapajuista, uskonnon täyttämää yhteiskuntaa, jossa seksuaalisuus aiheuttaa vakavia ristiriitoja. Helsingin Sanomien arvostelussa sitä kuvataan ”shokkina”.

Elokuva on vuodelta 2005. Ohjaaja Cristian Mungiulla on lähtökohtana tositapaus. Jo elokuvan alussa on päähenkilöiden, Alinan ja Voichitan kiellettyä rakkautta. Tytöt ovat kasvaneet lastenkodissa ja asuneet samassa huoneessa. Elokuvan arvostelun Helsingin Sanomissa on kirjoittanut Leena Virtanen.

www.hs.fi


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Obama määräsi Chelsea Manningin vapautettavaksi kansainvälisenä homo- ja transfobian päivänä

vaeltaja2006 • 18.01.2017 06:16 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Viime töinään presidentti Obama armahti 64 vankia, joukossa wikileaks-vuotaja Chelsea Manning. Hänet oli tuomittu vankeuteen vuoteen 2045 saakka. Vankeusaikanaan hän muutti nimensä ja sai luvan korjata sukupuolensa.

Kun amerikkalaissotilas Bradley Manning otettiin kiinni vuonna 2010, hän oli kopioinut salaa satoja tuhansia amerikkalaisia asiakirjoja ja videoita ja toimittanut Wikileaksiin. Hän osittain tunnusti tekonsa 2013 ja sai 35 vuoden vankeustuomion mm. asiakirjavarkaudesta ja vakoilusta. Häntä ei kuitenkaan tuomittu ”vihollisen tukemisesta”. Siitä olisi tullut 90 vuoden tuomio. Obama antoi nyt Manningille osittaisen armahduksen, ja Manning vapautetaan toukokuun 17. päivänä. Viime marraskuussa Manning oli lähettänyt Obamalle armonanomuksen. Toukokuun 17. on kansainvälinen homo- ja transfobian vastainen päivä.

Kun Manning vangittiin seitsemän vuotta sitten, hänet siirrettiin Fort Leavenworthin sotilasvankilaan. Olosuhteita kuvattiin lähes epäinhimillisiksi. Manning on kooltaan pienikokoinen ja hän sai maailmalta myötätuntoa: voiko tuollainen "pikku poika" olla suuri rikollinen. Sotilasvankilassa Manning esitti pyynnön sukupuolensa korjaamisesta. Aluksi se torjuttiin, mutta valituksen, nälkälakon ja itsemurhayrityksen jälkeen asia hyväksyttiin ja Pentagon suostui hormonikäsittelyyn.

Manning on nyt 29-vuotias. Hänen saamansa vankeusrangaistus oli laatuaan ankarin tähänastisista. Armonanomuksessaan Obamalle Manning kirjoitti, että hän oikeudessa tunnusti tekojaan, koska uskoi tunnustuksen lieventävän rangaistusta. Siinä hän oli erehtynyt. Obama oli jo viime viikkoina puhunut Manningista myönteiseen sävyyn. Olihan Manning asianmukaisesti ollut oikeudenkäynnissä ja tunnustanut. Seuraava askel voi olla toisen asiakirjavuotajan Julian Assangen antautuminen USAn viranomaisille. Hän on luvannut harkita asiaa, jos Manning armahdetaan.


» Jutun oma sivu
Orlandon verilöylyn tekijän vaimo pidätetty

Sami Mollgren • 17.01.2017 20:32 UUTISET: YLEISET • ULKOMAAT
FBI on pidättänyt orlandolaisessa Pulse-yökerhossa viime kesänä 49 ihmistä surmanneen ja yli 50 ihmistä haavoittaneen Omar Mateenin vaimon Noor Salmanin. FBI nouti Salmanin sunnuntaina huostaansa San Franciscon lähellä sijainneesta kodista, jossa tämä asuu poikansa kanssa.

Maanantaina viranomaiset kertoivat, että naista syytetään verilöylyn tutkinnan vaikeuttamisesta. Lisäksi häntä syytetään avunannosta ja aineellisen tuen tarjoamisesta rikokseen.

Tutkijat ovat kuulustelleet Salmania verilöylyn jälkeen toistuvasti. Hän on kiistänyt tienneensä ennakolta miehensä suunnitelmista. Salman oli todistetusti nähty miehensä kanssa Pulse-yökerhon ulkopuolella ennen kesäkuisia tapahtumia. Hän kuitenkin kertoo, ettei tiennyt matkan tarkoitusta. Lisäksi Salman on sanonut eläneensä parisuhteessa hyväksikäytettynä ja eläneensä pelossa.

Omar Mateen sai surmansa poliisin luodeista. Mateen viittasi ammuskelunsa yhteydessä yhteyksiinsä islamistijärjestöihin, mutta FBI ei ole tutkinnassa löytänyt suoria kytköksiä.


» Jutun oma sivu
Tieteen vapaus ja homoseksuaalisuuden tutkiminen

vaeltaja2006 • 16.01.2017 21:03 • 9 kommenttia. TERVEYS JA TUTKIMUS

Seta-lehdessä no 3/1989 olivat aiheena antiikin runot ja kuvat
Tieteen päivillä viime viikolla yhden luentojakson aihe oli tieteen, taiteen ja uskonnon vapaus. Vaikka tieteen tulisi olla avointa ja kriittistä, aikaisemmin tiedeyhteisö saattoi suhtautua nuivasti homoseksuaalisuuden tutkimiseen. Tutkijaan saattoi kohdistua epäilyjä.

Lauantaina tieteen päivien iltapäivässä emeritusprofessori Ilkka Niiniluoto Helsingin yliopistosta hahmotteli tieteen vapauden rajoja. Pohjana on ajattelun vapaus, mutta siinä on vuosisatojen kuluessa ollut reunaehtoja ja hankaluuksia. Kirkko on kontrolloinut tieteellistä toimintaa ja tieteen tuloksia on pidetty harhaoppina. Luterilainen teologia on myös ollut modernia tietoa vastaan. 1800-luvulla olivat voimassa sensuurilait: ei saanut loukata keisaria eikä Jumalaa. Meillä oli uskontopakko vuoteen 1922 saakka. Painovapauslaki saatiin 1919.

Perustuslaissa määritellään tieteelle, tutkimukselle ja taiteelle vapaus. Tieteessä on oikeus etsiä tietoa ilman ulkoisia rajoituksia. Tiede itse määrittelee, mikä on tiedettä, mikä epätiedettä ja tiedeyhteisö määrittelee, mikä on tieteellistä. Tieteeseen kuuluu tieteellinen metodi, jonka mukaan totuutta etsitään. Ei ole mitään ennalta asetettuja dogmeja tai opinkappaleita, joiden mukaan pitää toimia tai asioita, joita ei saa kyseenalaistaa. Tärkeintä on näyttö, evidenssi. Vapaus tarkoittaa että voi tutkia asioita mistä näkökulmasta haluaa.

Tieteessäkin on auktoriteetteja, siis henkilöitä, joiden kompetenssia arvostetaan. On tutkimuksen valtavirtoja ja joskus vaarana on, että muut ehkä vaiennetaan. On valtanäkemyksiä. Jos ei niitä hyväksy ja noudata, voi tulla ristiriitatilanne. Se saattaa rajoittaa tieteen vapautta sisältä päin, tiedeyhteisöstä päin.


Homoseksuaalisuuden tutkiminen

Kun tekee hakuja verkossa, huomaa hyvin nopeasti, että homoseksuaalisuuden tutkimus ennen 1970-lukua oli pääasiassa rikollisten ja sairaiden tutkimista. Kinseyn tutkimukset 1940-luvun lopussa otettiin yllättyneinä vastaan. Homoseksuaalisuus opiskelijoiden keskuudessa olikin aika tavallista, arkista.


Historian kirjoissa on kerrottu antiikin Kreikasta ja siellä vallinneesta homoseksuaalisuudelle nyönteisestä ilmapiiristä vapaiden miesten keskuudessa. 1980-luvun alussa alettiin julkisuudessa kertoa siitä, että museoissa on paljon antiikin ajan maljakoita, joissa on hyvin rohkeita homoseksuaalisesti värittyneitä vaasimaalauksia. Mutta niitä vaaseja ei pidetty näkyvillä museon kokoelmissa, vaan ne oli lukittu johonkin varastohuoneeseen. Vain valikoidut tutkijat pääsivät niitä katsomaan. Vähitellen kuitenkin ilmapiiri alkoi vapautua ja kirjoissa ja lehtiartikkeliessa nähtiin noiden vaasien kuvia jo 1970-luvulla.


Suomessa julkisuuteen nousi apulaisprofessori Saara Lilja, joka alkoi 1970-luvun lopulla tutkia Rooman valtakunnassa ilmenevää homoseksuaalisuutta ja sitä koskevaa lainsäädäntöä. Hän joutui syventymään samalla Kreikan vastaaviin ilmiöihin. Saara Lilja piti 1980-luvun puolivälissä monia yleisöluentoja kreikkalaisista vaaseista ja Rooman vallan aikaisesta lainsäädännöstä. Luennot olivat hyvin suosittuja, koska erityisesti Kreikka oli suosittu matkailukohde.

Apulaisprofessori Lilja paljasti, miten tutkijapiireissä hän kohtasi torjuntaa. Hänen tutkimuskohdettaan pidettiin outona, mutta häntä ei avoimesti kuitenkaan epäilty ”sellaiseksi”. Opiskelijat eivät suostuneet ottamaan professori Liljan tarjoamia homoaihetta omien opinnäytteidensä aiheiksi. Voisihan joku luulla, että he tekevät tutkimusta ”omassa asiassaan”.

Vanhassa äänitteessä apulaisprofessori Saara Lilja kertoo tutkimustensa taustaa ja hieman sivuaa syntyneitä epäluuloja.
Luennon jälkeisessä yleisökeskustelussa puhuttiin vapaammin suhtautumisesta seksuaalisuuteen. Elettiin vuotta 1984, eikä monetkaan olleet vielä tottuneet tällaiseen keskusteluteemaan.

Lauantaina radiohaastattelussa tutkija Osmo Kontula kertoi samansuuntaisesti, että kun hän alkoi tutkia suomalaisten seksuaalisuutta, se herätti huomiota. Kaikenlainen seksuaalisuuden tutkiminen aiheutti vielä 1970-luvulla kummastusta kollegoissa.


Huomautus: Tieteen päivien esityksissä ei käsitelty homoseksuaalisuutta. Se on tämän artikkelin kirjoittajan omaa tekstiä ja omia äänitallenteita.

Äänite on vuodelta 1984.

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
ChemSex - huumeet miesten välisessä seksissä

Sami Mollgren • 16.01.2017 20:10 TERVEYS JA TUTKIMUS
Chemsex-käsitteellä tarkoitetaan huumausaineiden käyttöä seksitilanteissa. Yleisimmät tähän tarkoitukseen käytettävät huumeet ovat stimulantteja eli esimerkiksi amfetamiinia ja metamfetamiinia, joita voidaan käyttää myös suonensisäisesti.

Syitä käyttää huumausaineita seksitilanteessa ovat esimerkiksi seksuaalisen itsevarmuuden ja halukkuuden lisääminen, kestävyyden lisääminen ja seikkailunhalu. Käyttäjät ovat tavallisia homo- ja bimiehiä, jotka eivät pidä itseään huumeidenkäyttäjinä eivätkä tiedosta käytön riskejä. Aineisiin ei olla "totuttu" ja toisaalta liikkeellä on myös muuntohuumeita, joiden koostumus ei ole tiedossa, eikä niiden annosteluun tästä syystä ole myöskään tuntumaa.

Huumeiden yhteisvaikutuksista erilaisten lääkeaineiden ja päihteiden kanssa ei myöskään välttämättä tiedetä tai niitä ei osata ennakoida. Seksitilanteeseen voi liittyä esimerkiksi erektiolääkkeiden tai poppersin käyttöä, jotka jo itsessään vaikuttavat verenpaineeseen ja voivat rasittaa sydäntä. Piristävät huumeet vaikuttavat keskushermoston lisäksi juuri sydämeen, keuhkoihin ja muihin elimiin. Jo suhteellisen pienillä annoksilla on vaikutusta hengitykseen ja sydämen lyöntitiheyteen sekä verenpaineeseen. Erittäin suurten annoksien vaikutuksia ovat sydämen rytmihäiriöt, kouristukset ja jopa aivoverenvuodot ja -halvaukset.

Hivin ja muiden seksitautien lisäksi chemsexin riskeinä ovat C-hepatiitti, yliannostukset ja erilaiset mahdollisen väkivaltaisen käyttäytymisen muodot ja jopa kuolema. Pitkäaikainen käyttö voi altistaa myös vakaville mielenterveysongelmille.

Chemsex on Suomessa vielä esimerkiksi Iso-Britannian tilanteeseen verrattuna pienempi ilmiö, mutta se on kuitenkin selvästi nähtävissä esimerkiksi homoille suunnatuissa sosiaalisen median seuranhakupalveluissa.

Huumeiden käyttöä seksitilanteissa ei välttämättä nähdä ongellisena ja apua ei välttämättä haeta helposti. Apua voi olla vaikea saada myös siksi, että ilmiö on hyvin tuntematon, eikä asiaa varmasti ole helppo ottaa puheeksi edes läheisten ihmisten kanssa saati terveydenhuollossa.

Britannian johtava seksuaaliterveysklinikka 56 Dean Street ohjeistaa homo- ja bimiehiä chemseksiin liittyen, koska esimerkiksi Lontoossa se on huomattava ongelma. Homo- ja bimiesten ennenaikaiset kuolemat huumeiden viihdekäytön takia ovat lisääntyneet. Heidän ohjeidensa mukaan, jo ennen kun chemsexiin ryhtyy, voi miettiä, onko se omassa seksielämässä välttämätöntä ja pohtia omia syitään käytölle. Mikäli haluaa huumeiden liittyvän seksitilanteisiin, on klinikan mukaan hyvä ottaa huomioon keinoja, joilla haittoja voidaan vähentää ja pitää omasta terveydestään ja seksuaaliterveydestään parasta mahdollista huolta.

Mikäli oma tai läheisen huumeiden tai muiden päihteiden käyttö huolestuttaa, kannattaa tilanteeseen hakea apua. Keskusteluapua saa esimerkiksi Hivpointin Checkpoint –palvelussa.

Arkikkelin ovat kirjoittaneet Miesten kesken –työn suunnittelija Veera Leppänen ja Checkpoint-palveluiden koordinaattori Sami Tuunainen.


» Jutun oma sivu
KD-lehti: Myönteinen suhtautuminen homoavioliittoihin seurausta yleisen oikeuskäsityksen vääristymisestä

Sami Mollgren • 15.01.2017 13:40 • 4 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Kristillisdemokraattien äänenkannattajan, KD-lehden verkkosivuilla julkaistiin sunnuntaina moniosainen Kd ideologia -tekstikokonaisuus. Kirjoituksen neljännessä osassa, joka on otsikoitu "tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus", otetaan esille myös samaa sukupuolta olevien avioliitot.

Kirjoituksessa Suomen Kristillisdemokraattien kesällä päivitettyä puolueohjelmaa peilataan Euroopan kansanpuolueen (EPP) periaateohjelmaan sekä esimerkiksi Euroopan parlamentissa EPP:n ryhmään kuuluvan Suomen Kokoomuksen harjoittamaan politiikkaan. EPP on Euroopan parlamentin suurin ryhmä, ja siihen kuuluvat kuuluvat Euroopan unionin jäsenmaiden merkittävimmät maltilliset keskustalaiset ja keskustaoikeistolaiset poliittiset puolueet. Myös Suomen kristillisdemokraatit ovat kuuluneet EPP-ryhmään. KD on kuitenkin halunnut tuoda omaa aatteellista pohjaansa selkeämmin esiin, ja se suhtautuu EPP:hen kriittisesti.

KD-lehdessä julkaistun kirjoituksen mukaan suomalaisiin on syvästi juurtunut asenne, jonka mukaan lait eivät saa olla mielivaltaisia ja sortaa vähemmistöjä.

- Esimerkiksi kysyttäessä pitääkö homoseksuaaleilla olla yhtäläinen oikeus avioliittoon kuin heteroseksuaaleilla, välitön reaktio on, että kaikkien pitää olla tasavertaisessa asemassa.

Kirjoituksen mukaan asiaa ei ajatella loppuun asti.

Vaikka kristillisdemokraatit vastustivat konkreettisesti vuosituhannen vaihteessa samaa sukupuolta olevien parisuhteiden virallista tunnustamista, katsotaan nyt julkaistussa kirjoituksessa, että "perinnönjaon kaltaisissa juridisissa kysymyksissä on rekisteröityjen parisuhteiden oltava tasavertaisessa asemassa avioliittojen kanssa, mutta kristityille avioliitto on sakramentti miehen ja naisen välillä".

- Lainsäädännön antama uusi sisältö avioliitolle ei tee siitä avioliittoa kristillisessä mielessä, eikä kirkkoja pidä pakottaa muuttamaan opetustaan, todetaan kirjoituksessa.

Avioliitto-oikeuden yhdenvertaisuuteen viitaten kirjoittaja tekee johtopäätöksen, että "Yleinen oikeuskäsitys voi siis vääristyä".


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Suomalainen ex-huippu-urheilija: ulostulot oikea tapa edistää huippu-urheilun seksuaalista tasa-arvoa

Sami Mollgren • 15.01.2017 11:10 • 3 kommenttia. UUTISET: URHEILU • KOTIMAA
Suomalainen jo aktiiviuransa päättänyt seitsenottelija Tiia Hautala kommentoi Iltalehdelle suomalaisjoukkueessa pelaavan kanadalaislentopalloilija Chris Vothin avoimuutta homoseksuaalisuudestaan ja kokemuksistaan.

Hautalan mielestä Vothin kaltaiset tapaukset ovat omiaan edistämään seksuaalisen tasa-arvon toteutumista urheilussa.

- Kaiketi tietoisuuden lisääminen on paras tapa. Ja se, että asioille annetaan kasvot, sanoo Hautala Iltalehdelle.

Itse aktiiviuransa jälkeen kaapista tullut Hautala kertoi vuonna 2013 Urheilulehdelle urheilleensa "vakuumimuovi koko persoonallisuuden ympärillä" ja ymmärtäneensä vasta aktiiviuransa jälkeen, että miten tärkeä asia seksuaali-identiteetti on urheilussa.

Vothin sopimuksesta Lentopallon Mestaruusliigassa pelaavan rovaniemeläisen Team Lakkapään kanssa kerrottiin syksyllä 2016.

Homoseksuaalisuudestaan avoimesti puhunut kanadalainen ammattilaislentopalloilija Voth jäi aiemmin syksyllä ilman sopimusta, sillä joukkue, jonka kanssa sopimusneuvottelut olivat jo pitkällä, veti yllättäen tarjouksen pois - Vothin mukaan juuri avoimen homoseksuaalisuuden vuoksi. Voth ei ole kertonut, mistä joukkueesta tai maasta on kyse.

Lauantaina Iltalehti julkaisi laajemman Chris Vothin haastattelun.

Voth kertoo haastattelussa, että sopimuksen peruuntuminen oli aluksi pettymys pelaajana, koska kyse on hänen työtään ja halusta pelata. Hän kertoo asian laajemman merkityksen iskeneen sen jälkeen.

- Se, että syy oli homouteni, ei se, minkälainen pelaaja olen.

Nyt julkaistussa haastattelussa Voth kertoo, että vaikka kaikki Team Lakkapään pelaajat hyväksyivät hänet, aisti hän alussa pientä kiusallisuutta. Voth kertoo hämmästyneensä sitä, että rovaniemeläisjoukkueen jäsenistä kukaan ei olisi koskaan tuntenut ketään, joka olisi homo.

- He ovat uteliaita ja kysyvät koomisia, likaisia kysymyksiä, Voth kertoo huvittuneena Iltalehdelle.

Voth kehuu rovaniemeläisten osoittamaa hyväksyntää uskomattomaksi, kun he eivät aiemmin tunteneet ketään homoa.

Iltalehti nostaa esiin urheilun piirissä visusti kiinni pidetyt kaappien ovet. Etenkin joukkueurheilun piirissä miespuolisia avoimia homoseksuaalisuudestaan olevia ei ole.

- Kun tulin ulos, se muutti elämäni. Sen jälkeen olen ensimmäistä kertaa pystynyt rentoutumaan, pelaamaan vapautuneemmin ja paremmin, perustelee Voth tarvetta voida olla avoin.» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
F-Secure Safe -ohjelman "lapsilukko" sensuroi hlbti-sivustoja

Sami Mollgren • 15.01.2017 09:39 • 15 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA

F-Securen esto-ohjelman mukaan ranneliike.netissä on rajoitettua sisältöä.
Keskisuomalaisessa julkaistun artikkelin mukaan mobiililaitteisiin tarkoitetun F-Secure Safe -tietoturvaohjelman lapsilukkotoiminto suodattaa esimerkiksi ranneliike.net -sivuston ja joukon muitakin palveluja. Ranneliike.netin testin mukaan sensuroiduksi joutuu useitan muitakin sateenkaarivähemmistölle suunnattuja sivustoja ja palveluja.

Sunnuntaisuomalainen oli testannut ohjelmaa, ja pääsy estyi esimerkiksi YouTubeen, urheiluseuran sivuille, IRC-galleriaan ja homoyhteisön Ranneliike-sivustolle.

Ranneliike.netin tekemä testi vahvisti Sunnuntaisuomalaisen testin tuloksen: pääsy ranneliike.net -sivustolle estyi. Lisäksi merkittävä joukko muitakin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille suunnattuja sivustoja jäi eston taakse.

Keskisuomalaisen Sunnuntaisuomalaisen mukaan operaattorit Sonera, Elisa ja DNA käyttävät samaa tietoturvayhtiö F-Securen esto-ohjelmaa tarjoamissaan tietoturvapaketeissa. F-Secure Safe -ohjelman voi ladata myös erikseen operaattorista riippumatta.

- Tällainen voi johtua siitä, että sivustolla on niin sanotusti huono maine. Se voi sisältää mainossyötteitä ja linkkejä sisältöihin, jotka on luokiteltu haitallisiksi tai vihamielisiksi, F-Securen tietoturva-asiantuntija Erkki Mustonen perustelee Keskisuomalaisessa julkaistussa artikkelissa.

Erilaisten suodatus- ja esto-ohjelmien toiminnasta on Suomessa keskusteltu aika ajoin.

Viime vuosikymmenellä kulttuuriministerinä toiminut Tanja Saarela (kesk) ajoi kouluihin ja kirjastoihin Internetin esto-ohjelmaa, jolla olisi ollut tarkoitus estää pääsy epäilyttäville www-sivuille avainsanojen perusteella. Ohjelmaa myyvä yritys olisi vastannut suodatuskriteereistä. Tuolloin Saarelan ajama ohjelma oli hanakasti sensuroimassa pois sellaisia tahoja kuten Helsingin Seta, useita maakunta-Setoja ja ranneliike.net, koska lähtökohtaisesti sana "homoseksuaali" oli pahojen kirjassa.

Myöhemmin viestintäministerinä toiminut Suvi Lindén (kok) asetti työryhmän pohtimaan, miten lapsia ja nuoria voitaisiin suojella internetin ja sähköisen median haitallisilta sisällöiltä. Tuolloin työryhmästä jätettiin pois useita internet-asiantuntijoita, mutta mukana oli esimerkiksi tekijänoikeusjärjestöjen edustajia.

- Entä kuuluuko työryhmän tehtäviin myös sen miettiminen, mikä ja mitä on "lapsille ja nuorille haitallista sisältöä"? Tämä nimittäin on joillekin vaikea kysymys. On ihmisiä, joiden mielestä kaikki seksuaalivähemmistöihin liittyvät asiat ovat haitallisia - aikuisillekin. Jos netti olisi ollut kaiken kansan hupia jo 1960-luvulla, olisi todennäköisesti homojen oikeuksia ajavat sivut sensuroitu sopimattomina, pohti allekirjoittanut keväällä 2008 ranneliike.netissä julkaistussa kirjoituksessa.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
 

Arkisto

Valitse vuosi ja viikko


vain uutiset | kaikki
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2017 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy