ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


Palveluoppaassa mukana
Bear Park Cafe - Karhupuiston kioski/kahvila
Kesäkahvila on avoinna huhti-syyskuussa joka päivä. Säävaraus. Björnparkens sommarkafe är öppet varje dag från april till September. Bärenpark-Café ist von Aprill bis September geöffnet jeden Tag. Karupargi kohvik on avatud aprillist septembrini iga päev.

Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta

Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta, yhdellä sivulla. Saat luettavaksesi haluamasi viikon arkiston valitsemalla vuoden ja viikon oikean reunan valikosta.

Taiwan sallii samaa sukupuolta olevien avioliitot ensimmäisenä Aasiassa

Sami Mollgren • 24.05.2017 11:39 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT

Taiwanin pääkaupungissa Taipeissä iloitaan perustuslakituomioistuimen päätöksen tultua julki keskiviikkona (kuva: Chiang Ying-Ying / AP / Lehtikuva)
Taiwanissa perustuslakituomioistuin on keskiviikkona määrännyt maan parlamentin säätämään tarvittavat lait samaa sukupuolta olevien avioliittojen sallimiseksi. Aikaa lakien muuttamiseksi tuomioistuin antoi kaksi vuotta.

Asiasta kertoo uutistoimisto AFP.

Tuomioistuimen mukaan nykyinen lainsäädäntö, jossa avioliitto määritellään vain miehen ja naisen väliseksi, loukkaa perustuslaissa mainittuja vapautta avioitua ja ihmisten yhdenvertaisuutta. Vähintään kymmenen perustuslakituomioistuimen 14 tuomarista oli puollettava muutosta.

Lain voimaantulon myötä Taiwanista tullee ensimmäinen samaa sukupuolta olevien avioliitot laillistava alue Aasiassa, ellei joku muu maa ehdi ensin.

Päätöstä odotetiiin Taiwanin pääkaupungin Taipein keskustassa keskiviikkona iltapäivällä paikallista aikaa. Paikalla oli niin samaa sukupuolta olevien avioliittojen kannattajia kuin vastustajiakin.

Samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeutta on puolustettu esimerkiksi mielenosoituksin. Hlbti-aktivistien mukaan tuomioistuimen ratkaisu oli odotettu. Vuonna 2016 valittu Taiwanin uusi presidentti Tsai Ing-wen tukee samaa sukupuolta olevien oikeutta avioliittoon.

Uudistusta on myös vastustettu näkyvästi, niin ikään massiivisten mielenosoitusten muodossa.

Toistaiseksi on vielä epäselvää, miten lakimuutokset käytännössä toteutetaan, ja onko parlamentti valmis laajentamaan avioliitto-oikeuden yhdenvertaisesti samaa sukupuolta oleville pareille. On esitetty myös arvioita, että samaa sukupuolta oleville pareille saatettaisiin luoda rinnakkainen avioliittoa muistuttava parisuhdelainsäädäntö, jonka oikeusvaikutukset olisivat avioliittoa vähäisemmät.

Taiwanissa odotettiin keskiviikkona perustuslakituomioistuimen päätöstä samaa sukupuolta olevien avioliitoista (kuva: Tyrone Siu / Reuters / Lehtikuva)

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Ariana Grande on hlbti-yhdenvertaisuuden puolestapuhuja


Ariana Grande julkaisi Twitterissä viestin tapahtuneen jälkeen.
Ariana Grande esiintyi maanantai-iltana Ison-Britannian Manchesterissa. Konsertti päättyi terrori-iskuun. Laulaja selvisi räjähdyksestä fyysisesti vahingoittumattomana, mutta yli 20 henkeä sai surmansa ja kymmeniä haavoittui. Konsertissa oli paljon nuoria.

Konsertti oli osa Ariana Granden helmikuussa alkanutta maailmankiertuetta, mutta nyt hän on ilmoittanut keskeyttävänsä kiertueen. Tapahtuman jälkeen Grande julkaisi twitter-viestin, jossa hän kertoi järkytyksestään.

Yhdysvaltain Floridasta kotoisin oleva nyt 23-vuotias laulaja-näyttelijä Ariana Grande on erittäin seurattu henkilö sosiaalisessa mediassa. Vuonna 2016 Time -lehti nimesi Ariana Granden yhdeksi maailman vaikutusvaltaisimmista ihmisistä.

Ariana Grande on samalla tunnettu seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien yhdenvertaisuuden puolestapuhujana. Ariana Granden kymmenen vuotta vanhempi veli Frankie Grande on avoimesti homo. Haastattelussa puolisisarukset ovat kertoneet tukevansa toisinaan.

Italialaistaustainen Grande tuli tunnetuksi vuonna 2011 Nickelodeon-televisiokanavan Victorious-nuortensarjassa Cat Valentine -hahmona ja hänen ensimmäiset levytyksensä. julkaistiin sarjan soundtrackillä. Soolouran hän aloitti vuonna 2013 ja esikoisalbumi Yours Truly nousi USA:ssa listaykköseksi. Toukokuussa 2016 ilmestyi albumi Dangerous Woman.


» Jutun oma sivu
Novaja Gazeta kertoo: Groznyi hankaloittaa homovainojen tutkimista

vaeltaja2006 • 22.05.2017 21:01 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA
Novaja Gazeta kertoo homovainojen tutkimisesta maanantaina 22.5.2017. Venäjän valtionsyyttäjän virasto törmäsi Tsetseniassa vaikeneviin viranomaisiin. On kuitenkin saatu kootuksi mm. pidätettyjen homojen nimilista.


Novaja Gazeta kertoo maanantaina, että liittovaltion syyttäjän viraston toimet ovat aiheuttaneet tsetsenialaisissa viranomaisissa paniikki- ja sabotaasireaktion. Jo huhtikuussa Venäjän viranomaisille on jätetty tiedot homovainoissa kuolleista kolmesta miehestä. Yksi kuolleista on venäläisen kansalliskaartin sotilas. Tieto julkistettiin Novaja Gazetassa tänään maanantaina. Samassa yhteydessä luovutettiin nimitiedot vainoihin syyllistyneistä ja osoitetiedot kahdesta pidätyskeskuksesta.


Novaja gazeta on luovuttanut Venäjän viranomaisille tiedot 26 muusta kuolleesta miehestä. Virallinen esitutkinta on alkanut, ja se tapahtuu ensimmäisen kerran kymmeneen vuoteen, vaikka vuosien mittaan media ja ihmisoikeusjärjestöt ovat raportoineet ihmisoikeusloukkauksista ja laittomista väkivallanteoista.

Tutkintaa on johtanut huhtikuun lopusta alkaen Igor Sobol. Hän on tavannut journalisteja ja työskentelee Novaja Gazetan mukaan hyvin tunnollisesti. Hän selvittää paitsi homojen kidutuksia myös Novaja Gazeta -lehdelle tulleita uhkauksia.

Tutkinnasta saadaan selville jonkinlainen yleiskuva. Tutkinta on tarkasti rajattua. Ei ole valaehtoisia kuulusteluja eikä kotietsintöjä tai rikosoikeudellista tutkintaa. Esitutkinta on kuitenkin aiheuttanut Tsetseniassa paniikin. Kadyrov lupasi tutkintaan apua, mutta esim. turvallisuusjoukot ovat tietoisesti sabotoineet tutkintaa. Poliisit ovat kieltäytyneet osallistumasta tutkintaan ja tutkijoita on suostuttu tapaamaan vain uhkaamalla pakotteilla. Kaikki Tsetseniasta tihkuneet tiedot on kielletty, mutta samalla puhuteltavat ovat olleet hermostuneita.

Argunin aluepoliisin (OMVD) johtaja Ajub Kataev, joka on vastuussa vankilaan tuoduista, on ilmoittautunut sairaaksi, kun hän sai tietää, että tutkinnassa selvitellään yli kymmenen surmatun henkilön henkilötietoja ja haudat mahdollisesti kaivetaan auki.

Groznyin poliisit ovat väittäneet, että homoja ei vainota. Kuitenkin Tsetsenian ihmisoikeusneuvoston tiedottaja Heda Saratov sairastui, kun tutkijat yrittivät haastatella häntä. Huhtikuussa hän lausui julkisuuteen, että Tsetseniassa perinteitä ja itseään kunnioittavat ihmiset tekevät kaikkensa, ettei Tsetseniassa olisi sellaisia ihmisiä (homoja). Myöhemmin hän perui puheitaan.

Tsetsenian ihmisoikeusneuvosto kertoi taannoin myös, että he ovat käyneet Argunin laitoksessa eikä siellä ollut homoja. Nyt venäläistutkijat ovat myös käyneet Argunin vankileirillä, ja vankeina olleiden kertomukset pitivät paikkansa mm. tilojen sijoittelun suhteen. He ovat siis olleet siellä vankeina. Nyt kuitenkin äskettäin Argunin laitos on täytetty lattiasta kattoon kivimurskeella.

Groznyin viranomaiset ovat tutkinnan alettua painostaneet ja pelotelleet pidätettyjä homoja ja heidän omaisiaan. Omaiset ovat joutuneet kirjoittamaan tunnustuksen, että heidän poikansa tai tämän veljet ovat olleet jo helmikuun lopusta lähtien Moskovassa töissä. Tällä tavoin ei voisi nostaa syytteitä Tsetsenian viranomaisia vastaan. Tsetseniasta paenneiden omaisia on on kielletty kääntymästä valtionsyyttäjän puoleen. Novaja gazetalla on yksi tällainen puhuttelu hallussaan. Äänitallenteesta pahoinpitelyn uhri tunnistaa kiusaajansa. Äänitteestä on tarkat tiedot ja se luovutetaan tutkijoille.

LGBT Network on pietarilainen järjestö, joka on auttanut ainakin 40 miestä pakenemaan Tsetseniasta. Järjestö on saanut lännestä 176 000 dollaria lahjoituksina.

Toukokuun alkuun mennessä vaino on loppunut ja viimeisetkin vangitut ovat päässeet vapaiksi. Novaja gazetan mukaan vaino kuitenkin jatkuu. Nyt pidätetyt ovat ”äärimmäisyysliikkeen” miehiä, extremistejä. Yksi kuolemantapaus on sattunut sen jälkeen kun tutkinta alkoi.

Tsetsenien vainon kohteeksi on joutunut myös yksi venäläinen. Udmurtiasta kotoisin oleva mies oli Tsetseniassa helmikuun lopusta maaliskuun alkuun. Hänetkin vietiin pidätyskeskukseen. Vapauttamisen jälkeen hänet etsittiin esiin Venäjän alueella ja surmattiin. Tietoa on saatu tsetsenialaisilta informateilta. Kuolleiden nimiä on kerätty vankilaviranomaisilta.

Putin on antanut tukensa tutkinnalle. Jotain positiivista on siis näkyvissä.

(Lähteenä käytetty queer.den saksankielelle kääntämää Novaja gazetan materiaalia)


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
NHL-kapteeni purki raivoaan homokielteisin solvauksin - sai sakkoa

Sami Mollgren • 22.05.2017 11:25 • 1 kommentti. UUTISET: URHEILU • ULKOMAAT

Ryan Getzlaf Anaheim Ducks vs. Nashville Predators -ottelussa. (kuva: Bruce Bennett / AFP / Lehtikuva)
NHL-kiekkojoukkue Anaheim Ducksin kapteeni Ryan Getzlaf purki kiukkuaan torstai-iltaisessa ottelussa tuomarille osoittaminsa homokielteisin sanankääntein ja sai teostaan 10 000 euron sakon. Tuomari ei purkausta kuullut, mutta tapaus näkyi tv-kameroille.

Suomeksi asiaa käsitteli ensin SuomiKiekko.

Pohjois-Amerikan jääkiekkoliigan NHL:n varapresidentti Colin Campbell totesi, että Getzlafin lausumat kommentit ovat jäällä toimivalle henkilölle sopimattomia, alentavia ja epäkunnioittavia, eikä niitä voida hyväksyä.

NHL määräsi Getzlafin maksamaan 10 000 sakon, joka on liigan ja pelaajayhdistyksen välisen työehtosopimuksen mukainen maksimisumma. Vastaavanlaisista tapauksista on aiemmin langetettu myös lyhyitä pelikieltoja, mutta arvioiden mukaan tähän ei nyt ryhdytty, koska meneillään ovat joukkueen kannalta ratkaisevat pudotuspelit. Silti, Montreal Canadiensissa pelaava Andrew Shaw sai vuoden 2016 pudotuspeleissä 5000 dollarin sakon ja yhden ottelun mittaisen pelikiellon vastaavantyyppisestä huutelusta.

Rangaistuksen vähäisyys on herättänyt keskustelua, sillä sakon suuruus ei ole kovin suuri NHL-pelaajan tuloihin nähden. Getzlaf ansaitsee päivää kohden useamman kymmenen tuhatta dollaria - vuodessa yli kahdeksan miljoonaa dollaria. Tapaus on herättänyt keskustelua siksikin, että Getzlaf on myös ehdolla Mark Messier Leadership -palkinnon saajaksi. Palkinto myönnetään pelaajalle, jonka katsotaan johtaneen toimintaa kiekkokaukalossa myönteisenä esimerkkinä ja sillä tavoin motivoineen joukkuetovereitaan.

Sittemmin Getzlaf on pahoitellut sanomisiaan ja todennut olevansa vastuussa kielenkäytöstään. Hän totesi, ettei ollut osoittanut sanojaan suoranaisesti kenellekään. Sanomistensa sisällöstä hän ei sen sijaan ole kuitenkaan tarkemmin julkisesti avautunut.

Getzlafin kommentteihin on ottanut kantaa uransa jälkeen kaapista tullut nyt 33-vuotias puoliammattilaisena Ontario Hockey League -joukkueessa pelannut jääkiekkoilija Brock McGillis.

- Minua ei kiinnosta miten sanasi tarkoitit, mutta kyse oli homofobisesta möläyksestä, sanoi McGillis The Canadian Pressille.

- Hän ei minusta kuulosta olevan kovinkaan pahoillaan. Hän vertaa sanomisiaan kiroilemiseen, eikä osoita anteeksipyyntöään hlbti-yhteisölle tai ota vastuuta teostaan. Se on melko iso pettymys, totesi McGillis.

McGillis toteaa Getzlafin olevan tähtipelaajana sosiaalinen vaikuttaja, ja että hänellä olisi mahdollisuus tehdä hyviä asioita. Hän myös hämmästelee sakkojen pienuutta. McGillis on marraskuussa 2016 tapahtuneen kaapistatulonsa jälkeen tehnyt hlbti-vähemmistöön liittyvää asennekasvatusta Ontarion alueen kouluissa.

Philadelphia Flyersin valmentajan Patrick Burken ja hänen isänsä Calgary Flamesin presidentti Brian Burken perustama urheilun homokielteisyyttä vastaan toimiva järjestö toteaa, että homokielteisellä kielenkäytöllä ei ole tilaa urheilussa.Anaheim Ducks voitti Nashville Predatorsia vastaan käydyn kyseisen ottelun.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Romaniassa pridessa vastustettiin kaavailuja määritellä avioliitto vain naisen ja miehen väliseksi

Sami Mollgren • 22.05.2017 07:07 • 3 kommenttia. UUTISET: PRIDE • EU

Bukarestin priden kulkue järjestettiin lauantaina 20.5.2017.
Bukarestin järjestyksessä 13. pridessa lauantaina vastustettiin EU-maa Romanian hallituksen kaavailua määritellä avioliitto perustuslaissa vain naisen ja miehen väliseksi. Kulkue huomioi myös Tšetšenian homovainon.

Bukarestin pridesta raportoivat useat paikalliset tiedotusvälineet sekä kansainväliset uutistoimistot.

Kulkueessa oli sateesta huolimatta noin 1 000 osallistujaa. Marssijoiden joukossa oli noin 30 eri maan suurlähettilästä.

Romanian perustuslaissa määritellään avioliitto "puolisoiden väliseksi liitoksi", mutta hallituksella on halua määritellä se "naisen ja miehen väliseksi liitoksi". Samaa sukupuolta olevien avioliitot on estetty perustuslailla EU:n alueella Bulgariassa, Kroatiassa, Unkarissa, Latviassa, Liettuassa, Puolassa ja Slovakiassa.

Romaniassa ei tällä hetkellä tunnusteta mitenkään samaa sukupuolta olevien parisuhteita. Pride-kulkueen viestissä vaadittiin myös samaa sukupuolta olevien liittoja koskevan parisuhdelain säätämistä maahan. Romanian lisäksi EU-maista Bulgaria, Latvia, Liettua, Puola ja Slovakia eivät tunnusta samaa sukupuolta olevien parisuhteita.

Homoseksuaaliset suhteet dekriminalisoitiin Romaniassa vuonna 2001. Mielipidemittausten mukaan Romaniassa asenneilmapiiri seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan on yksi EU-maiden kielteisimmistä.

Bukarestin Pride-kulkue huomioi lisäksi Tšetšeniassa meneillään olevan homovainon pysähtymällä Venäjän lähetystön edessä ja pitämällä paikalla minuutin hiljaisen hetken.

Viikonloppuna Pride-kulkueita järjestettiin myös esimerkiksi Belgian Brysselissä, Moldovan Chisinaussa ja Suomen Joensuussa.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Kuvagalleria: Pohjois-Karjala Pride 2017

Camille • 21.05.2017 13:36 PRIDE
Joensuussa järjestettiin lauantai-iltapäivänä 20.5. pride-kulkue. Kulkue lähti liikkeelle rautatieasemalta kello 14 ja suuntasi keskustan kautta kohti Taidemuseon puistoa, jossa käynnistyi kulkueen jälkeen puistojuhla.

KATSO KUVAGALLERIA JUTUN OMALTA SIVULTA


» Jutun oma sivu
Useampi sata ihmistä osallistui lauantain pride-kulkueeseen Joensuussa

Sami Mollgren • 20.05.2017 14:38 UUTISET: PRIDE • KOTIMAA

Pohjois-Karjala Pride 2017 -tapahtuman kulkue lauantai-iltapäivänä 20.5. Kuva: Mikko Kivinen
Joensuussa lauantai-iltapäivänä järjestetty pride-kulkue keräsi kaupungin kadulle useamman sata osallistujaa. Kulkue lähti liikkeelle rautatieasemalta noin kello 14 ja suuntasi keskustan kautta kohti Taidemuseon puistoa, jossa käynnistyi kulkueen jälkeen puistojuhla.

Puistojuhlassa esitettiin toistakymmentä tervehdystä, joita esittivät esimerkiksi tapahtuman järjestäneen Pohjois-Karjalan Setan lisäksi esimerkiksi valtakunnallinen Seta, ISY, Joensuun nuorisovaltuusto, Mannerheimin lastensuojeluliitto, Pohjois-Karjalan sosiaaliturvayhdistys, SDP, Vasemmistonuoret sekä Keskustanuoret. Tervehdyksissä korostettiin translakiuudistuksen tärkeyttä, yhdenvertaisuuden ja rakkauden merkitystä ihmisoikeutena, sekä sitä, että voimaan astuneesta avioliittolain uudistuksesta huolimatta asenteiden muuttamisessa on vielä tehtävää.

Puistojuhlassa esiintyivät myös paikalliset yhtyeet Kettublaster, Luontokerho ja (proto)Torvinen.

Pohjois-Karjala Priden viralliset päätösbileet pidettiin Kerubissa, Siltakatu 1. Discobileissä musiikista vastasi DJ Teppo-Johannes.

Kulkueen lähtötunnelmissa Pohjois-Karjalan Setan puheenjohtaja Jussi Hermaja kertoi ranneliike.netille pride-viikon järjestelyjen sujuneen jouhevasti. Hän kertoi, että ilman noin kahtakymmentä talkoolaista ei tapahtuman järjestäminen olisi ollut mahdollista. Edellisvuonna tapahtuma nimettiin prideksi ja tänä vuonna uutuutena on nelituntinen puistojuhla.

Hermaja kertoi myös, että kuluneen viikon aikana tapahtumissa on riittänyt yleisöä, ja tänä vuonna on ensimmäistä kertaa myös päällekkäisiä tapahtumia. Pride-kulkueosallistujien määrä on kasvanut merkittävästi vuosittain ja kaupungissa yleinen asenneilmapiiri on parantunut.

Hermajan mukaan Pohjois-Karjalan paikallinen Seta on pyrkinyt laajentamaan toimintaa alueen pienemmillekin paikkakunnille, Joensuun ulkopuolelle.

Hlbti-yhdenvertaisuuden edistämisen haasteiksi Pohjois-Karjalassa hän mainitsi samat asiat kuin muuallakin maassa; kuinka hyvin kuntapäättäjät toiminnassaan toteuttavat lainsäädännössä edellytettyä yhdenvertaisuutta. Esimerkiksi kaikkiin kouluihin ei edelleenkään toivoteta tervetulleeksi kertomaan yhdenvertaisuudesta.

Pride-tapahtumaviikkoa on vietetty Joensuussa 16.–21. toukokuuta. Pohjois-Karjala Pride jatkaa Hohto-sateenkaariviikon yli kymmenvuotista perinnettä. Aiemmin Hohto-nimellä tunnettua sateenkaaritapahtumaa on järjestetty vuodesta 2005.


Pohjois-Karjala Pride 2017 -tapahtuman kulkue järjestäytymässä lauantai-iltapäivänä 20.5.(Kuva: Mikko Kivinen)

» Jutun oma sivu
Filosofi radiossa: On käynnissä kulttuurivallankumous, epänormaali muuttuu normaaliksi

vaeltaja2006 • 20.05.2017 09:04 • 2 kommenttia. YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA
Kulttuurivallankumous on käynnissä. Se, mikä on normaalia, laajenee. Ennen poikkeavina pidettyjä pidetään nyt normaaleina.Tällainen moninaisuus alkoi murtautua esiin seksuaalisuudessa. Mutta osa Euroopasta haluaa edelleen kaventaa normaalina pidettyä.

Kirjailija ja filosofi, kulttuurihistorian ja sosiologian dosentti Jari Ehrnroothilla on säännöllisesti kolumni Ylen Radio 1:n Ykkösaamussa. Keskiviikkona, kansainvälisenä homofobian, transfobian yms. vastaisena päivänä hän pohti normaaliutta. Hänen mielestään tämä on asia, joka halkoo kansakuntia vanhalla ja uudella mantereella. Normaalius ymmärretään laajemmin. Aikaisemmin marginaaliin työnnetyt ihmiset ”outoine” tai ”erityisine” ominaisuuksineen muuttuvat arvostetuiksi kansalaisiksi. Ihmiskunta saa erilaisten ihmisten ihmisluonnonvarat laajempaan käyttöön. Esimerkiksi hän ottaa ns. erityisherkät ihmiset, joista ennen tehtiin sairausdiagnooseja, mutta nyt heidän erityisominaisuuksiaan yritetään ottaa hyötykäyttöön.

Tällainen uusi normaalius ei synny riidatta. Toiset pelkäävät ja vastustavat, toiset toivovat ja juhlivat moninaisuutta yksilönvapauden korkeampana tasona. On tapahtumassa kulttuurinen vallankumous. Jari Ernrooth päättää kolumninsa: Kun ominaisuudet jotka aiemmin määriteltiin onnettomuuden aiheuttajiksi muuttuvat juhlituksi arvokkuudeksi, se totta tosiaan on uusi asioiden järjestys.

yle.fi

Kolumnin voi myös kuunnella Areenasta

areena.yle.fi


Hieman samaan teemaan liittyy Maria Pettersonin kolmuni huhtikun lopulla. Siinä hän paljastaa, että heteroseksuaalisuus syntyi 1868.

yle.fi
Maailman Perheiden kongressi haluaa homoille avioliittokiellon ja naisille aborttikiellonKun läntisissä Euroopan maissa perhe- ja avioliittokäsitystä on laajennettu ja homot ja lesbot ovat päässeet naimisiin, itäisessä Euroopassa suunta on päinvastainen. Perheen käsitettä kavennetaan ja avioliitto-oikeutta rajoitetaan. Puola ja Unkari ovat hyviä esimerkkejä. Tiukkaa aatemaailmaa levittää amerikkalainen äärioikeisto, tukena venäläiset kansallismieliset.

Unkarissa pidetään alkavalla viikolla kansainvälinen ”Maailman perheiden konferenssi” WCF. Joka vuosi konferenssi pidetään eri maassa. Se on paikka, jossa edistetään amerikkalaisen äärioikeiston kristillistä perhemallia eli ”Christian right-wing family values”. Amerikkalainen Southern Poverty Law Center on vuonna 2014 määritellyt tapahtuman hlbtiq-vastaiseksi viharyhmäksi. WCF on sekaantunut Venäjän homopropagandalakien edistämiseen vuonna 2013.Vuoden 2014 Maailman Perheiden kongressi pidettiin Moskovassa. Amerikkalaiset järjestöt joutuivat vetäytymään pois Krimin valloituksen ja Ukrainan tapahtumien vuoksi, mutta monista eurooppalaisista äärioikeistopuolueista oli paikalla edustajia, mm. Ranskan National Frontista ja Itävallan vapauspuolueesta FPÖstä.

Tänä vuonna Unkari isännöi ja osittain kustantaa kongressin. Se alkaa torstaina 25.5.2017 ja päättyy sunnuntaina. Pääorganisoija on Unkarin hallituksen perhe-, nuoriso- ja kansainvälisten asioiden alivaltiosihteeri.

Kongressin tarkoituksena on levittää ajatusta ”luonnollisesta perheestä”, ”natural family”, siis varmaan suunnilleen samaa kuin ”aito avioliitto”. Lasten tulee kasvaa ”luonnollisessa perheessä”, ei yksinhuoltajaperheissä, ei isovanhempien hoidossa eikä homo- ja lesboparien luona. Kongressin taustavoimien homovastaisuus tunnetaan hyvin. He yrittävät vaikuttaa erityisesti Afrikkaan, ja lobbaustyö on onnistunut. Moniin Afrikan maihin on tullut homovastainen lainsäädäntö, esim. Nigeriaan ja Ugandaan. Viime vuonna WCF:n puheenjohtajaksi valittiin Brian Brown, joka on USAn tunnetuimpia homojen vastustajia. Kun USAn Korkein oikeus hyväksyi homojen ja lesbojen avioliitot, Brian Brown on suuntautunut enemmän kansainväliseen vaikuttamiseen. Unkari on ollut hyvin otollinen maaperä. Southern Poverty Law Center on julkaissut yhteenvedon Brian Brownin aatemaailmasta hlbtiq-väestöä vastaan

www.splcenter.org

Maailman Perheiden Kongressi WCF tekee läheistä yhteistyötä Venäjän nationalistien kanssa. Kongressin synty liittyy Venäjään ja vuoteen 1995. Kolme perhearvoja ajavaa amerikkalaista oli kutsuttu vieraiksi Moskovaan ja he puhuivat epäedullisesta väestökehitytksestä. Lapsia ei synny, kun feminismi ja homoseksuaalisuus leviävät. Syntyi ajatus perhekongressista. WCF:llä on tiiviit yhteydet Venäjään, ortodoksiseen kirkkoon ja Putinin hallintoon.

Puola on yksi WTC:n vahvoista tukijoista. Suhteet olivat erityisen tiiviit 2007, jolloin Varsovassa pidettiin Maailman perheiden kongressi. Samaan aikaan Varsovan Pridet olivat kuumimmassa vaiheessa. Niitä kiellettiin ja uudelleen sallittiin ja lukuisista Euroopan maista, mm. Suomesta, oli paljon ihmisiä mukana tukemassa puolalaisten prideja. Puolan pääministeri Jarosław Kaczyński oli erityisen homovastainen.

Viime vuosina WCF:n johto on ottanut huostaansa Serbian. Johtoryhmä osallistui 2013 Belgradin Priden vastaisiin laajoihin mielenosoituksiin ja pride kiellettiin. Seuraavina vuosina propagandan kohteina ovat olleet Ukraina, Slovakia, Albania, Latvia, Romania ja Tsekki. Tavoitteena on ollut saada maiden perustuslakiin homoavioliittokielto. Unkarissa se jo on.

Selvitys WCF:n homovastaisesta historiasta:

hrc-assets.s3-website-us-east-1.amazonaws.com


Runsas viikko sitten Unkarissa julkaistiin tietoja Maailman perhekongressista ja oppositiolehdet kirjoittivat: Maailman homofobit tulossa Budapestiin. Ministeri kiirehti korostamaan: Ei homofobit vaan hyvät partnerit. ”Mielellämme otamme vastaan jokaisen, joka tukee perhettä”, ministeri sanoi RTL Klub -tv-lähetyksessä. Lähetyksessä muistutettiin, että homovastaisia ja abortinvastaisia aktivisteja saapuu maailman kaikilta kolkilta.

Torstaina on unkarilaisten oma väestökonferenssi, perjantaina ja lauantaina on Maailman perheiden kongressi. Ohjelmasta ei löydy suomalaisluennoitsijoita ja vain yksi ruotsalainen nimi.

www.budapestfamilysummit.com

HVG-sanomalehden otsikoita: homofobeja tulossa Budapestiin. Ministeri Balog korjaa: Ei homofobeja vaan partnereita

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Wikileaks-vuotaja Chelsea Manning vapautui vankilasta

Sami Mollgren • 19.05.2017 13:35 UUTISET: YLEISET • ULKOMAAT
Sotilasvankilassa seitsemän vuotta viettänyt Chelsea Manning julkaisi vapautumistaan seuraavana päivänä, torstaina itsestään kuvan Instagramissa. Kuvan yhteydessä oli teksti "Here I am everyone!!" ja postaus oli merkitty #helloworld-tunnisteella.

Okay, so here I am everyone!! 😜 . CC BY-SA! . #HelloWorld

Henkilön Chelsea E. Manning (@xychelsea87) jakama julkaisu


Virkakautensa lopulla presidentti Barack Obama lyhensi Manningin alunperin 35 vuoden vankeustuomiota. Vankeuden oli vuonna 2013 annetun tuomion mukaan määrä kestää vuoteen 2045 asti. Manning oli kirjoittanut Obamalle marraskuussa 2016 armonanomuksen, ja presidentin myöntämä osittainen armahdus astui voimaan kansainvälisenä homofobian, bifobian ja transfobian vastaisena päivänä 17.5.2017. Yhteensä väistyvä presidentti armahti tuolloin 64 vankia.

USA:n armeijan sotilaana toiminut Manning otettiin kiinni vuonna 2010, kun hän oli kopioinut luvatta kopioinut suuren määrän sisältöä armeijan huonosti suojatusta tietoverkosta. Tiedot hän toimitti paljastussivusto Wikileaksille, joka puolestaan julkaisi tiedot. Manningin tuomion perusteena oli asiakirjavarkaus ja vakoilu.

Aiemmin etunimellä Bradley tunnettu Manning kertoi transsukupuolisuudestaan elokuussa 2013, vankeustuomion julistamista seuraavana päivänä. Tuolloin hän kirjoitti NBC:lle antamassaan lausunnossa olevansa nyt Chelsea Manning. Manning on syntynyt joulukuussa 1987.


» Jutun oma sivu
Euroopan parlamentti: Tšetšenian homovainosta tultava loppu

Sami Mollgren • 18.05.2017 15:35 • 7 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU

EU-parlamenttirakennus Brysselissä
EU-parlamentti vaatii päätöslauselmassaan Tšetšenian viranomaisia lopettamaan seksuaalivähemmistöihin kuuluvien vainot ja aloittamaan asiasta kiireellisen tutkinnan. Parlamentti keskusteli tiistaina - kansainvälisen homofobian, transfobian ja bifobian vastaisen päivän (17.5.) aattona - hlbti-vähemmistöistä ja tarkasteli erityisesti tilannetta Tšetšeniassa.

Kevään mittaan tulleiden tietojen mukaan Tšetšeniassa on käynnissä suoranainen homoseksuaaleihin kohdistuva vaino ja homoseksuaaleiksi epäiltyjä on vangittu epävirallisiin vankiloihin. Venäjän kansalliset viranomaiset eivät ole puuttuneet raportoituihin ongelmiin.

EU-parlamentti ilmaisee tiedotteessaan syvän huolensa homoiksi epäiltyjen miesten mielivaltaisista pidätyksistä ja kidutuksesta. Parlamentti myös tuomitsee Tšetšenian viranomaisten antamat lausunnot, joissa kiistetään homoseksuaalien olemassaolo alueella ja yllytetään väkivaltaan seksuaalivähemmistöjä kohtaan. Viranomaisten vaaditaan myös vapauttavan välittömästi laittomasti pidätetyt henkilöt.

Vastuu Tšetšeniassa tapahtuvasta on EU-parlamentin päätöslauselman mukaan Venäjällä ja sen hallituksella. EU-parlamentaarikot vaativat “välitöntä, riippumatonta, puolueetonta ja perinpohjaista tutkintaa” ja pyytävät komissiota, jäsenmaita ja Euroopan neuvostoa tukemaan Venäjää tutkinnassa. Kansainvälisen painostuksen myötä Venäjän presidentti antoi toukokuun alkupuolella lupauksia siitä, että Tšetšenian tilanne otetaan tutkittavaksi.

Seksuaalivähemmistöön kuuluvien miesten ahdinko Tšetšeniassa tuli julkisuuteen, kun Novaja Gazeta -lehti huhtikuun alussa kertoi, että homoiksi epäiltyjä on pidätetty, viety pidästyskeskuksiin ja pahoinpidelty kuulustelujen yhteydessä Tšetšeniassa. Suomalaisjärjestö Seta on kuvannut tapahtumia yhdeksi lähihistoriamme raaimmista homovainoista.

Euroopan parlamentin hlbti-oikeuksia ajavan laajennetun työryhmän jäsenenä toimiva europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok) sanoo Verkkouutiset-julkaisun mukaan, että Tšetšeniassa kyse on perustavanlaatuisesta ihmisoikeuksien rikkomisesta. Sarvamaa toteaa, että on väärin laittaa ihmisiä vankilaan heidän seksuaalisen suuntautumisensa perusteella, eikä kidutukselle tai epäinhimilliselle kohtalulle ole koskaan hyväksyttäviä perusteluja.

- EU:n pitää vaikuttaa myös näissä asioissa varsinkin naapuruuspolitiikan avulla lähialueilla. Kyse on ihmisoikeuksista. Ihmisarvo ja syrjimättömyys ovat EU:n perustavanlaatuisia arvoja, sanoo Sarvamaa Verkkouutisten mukaan.

Päivitys 19.5. klo 12.10: korjattu kirjoitusvirhe.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Kanadan hallitus aikoo esittää anteeksipyynnön seksuaalisen suuntautuneisuutensa takia syrjityiltä

Sami Mollgren • 18.05.2017 15:10 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT

Kanadan parlamentti kokoontuu Ontariossa.
Kanadan hallitus aikoo esittää anteeksipyyntönsä tämän vuoden aikana niille kansalaisilleen, jotka ovat joutuneet kokemaan epätasa-arvoista kohtelua seksuaalisen suuntautuneisuutensa takia.

Kanadan puolustusvoimista ja muista julkishallinnon tehtävistä erotettiin 1950-luvulta 1990-luvulle tuhansia työntekijöitä "kansallisen turvallisuuden" nimissä.

Anteeksipyyntöaikeista ilmoitti pääministeri Justin Trudeaun hlbti-asioiden erikoisneuvoantaja, jonka mukaan hallituksen on määrä myöntää lainsäädännön ja politiikan vaikuttaneen aiemmin yleiseen syrjintään.


CBC: Ottawa to formally apologize to LGBT community for past wrongs
www.cbc.ca


» Jutun oma sivu
Liettua antoi turvapaikan kahdelle Tšetšenian homovainoja paenneelle miehelle

Sami Mollgren • 18.05.2017 12:50 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Kaksi Tšetšenian homovainoja paennutta miestä on saanut turvapaikan Liettuasta. Liettuan ulkoministeri Linas Linkevičius vahvisti hallituksen myöntäneen turvapaikan heille.

Linkevičiusin mukaan Liettua on yksi ensimmäisistä EU-maista, jotka ovat antaneet turvapaikan homovainoa paenneille tšetšeenimiehille. Hän kehotti muitakin EU-maita toimimaan samoin. Linkevičius sanoi myös maan ottaneen asian esille EU:n elimissä ja Euroopan neuvostossa. Hän lupasi Liettuan olevan käytettävissä asiaan liittyvässä koordinoinnissa.

Homomiesten ahdinko tuli julkisuuteen, kun Novaja Gazeta -lehti huhtikuun alussa kertoi, että homoiksi epäiltyjä on pidätetty, viety pidästyskeskuksiin ja pahoinpidelty kuulustelujen yhteydessä Tšetšeniassa. Suomalaisjärjestö Seta on kuvannut tapahtumia yhdeksi lähihistoriamme raaimmista homovainoista.

Tšetšenian ja Venäjän viranomaiset ovat johdonmukaisesti kieltäneet tapahtumat eivätkä ole puuttuneet tilanteeseen. Paikalliset viranomaiset ovat myös paljastaneet asenteensa kerrottuaan medialle, ettei homojen murhia edes tutkittaisi. Venäjältä on myös esitetty syytöksiä, että länsimaat käyttäisivät Tšetšenia-aihetta Venäjän vastaisessa kampanjoinnissaan propaganda-aseena.

Kansainvälisen painostuksen myötä Venäjän presidentti antoi kuitenkin toukokuun alkupuolella lupauksia siitä, että Tšetšenian tilanne otetaan tutkittavaksi.

Erilaisista lähteistä saatujen tietojen mukaan kymmeniä Tšetšeniasta vainoa paenneita on Venäjällä, lähinnä suurissa kaupungeissa. Joitakin tiedetään paenneen Venäjältä ilman tarvittavia maastapoistumisasiakirjoja.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Aceh: Ruoskaniskuja homoparille vastoin ihmisoikeuksia

vaeltaja2006 • 10.04.2017 19:07 • päivitetty: 18.05.2017 07:15 • 6 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA

Acehissa ruoskimistilaisuudet ovat yleisötilaisuuksia. Kuva yhdestä youtube-videosta vuodelta 2015 www.youtube.com/watch?v=9Y-RkT_MFas
Indonesian Acehin maakunnassa on tiukka sharia-kuri. Homopari pidätettiin ilmiannon ja videon perusteella. Nyt he saavat 100 ruokokepin iskua. Martti Ahtisaari sai 2005 Nobelin rauhanpalkinnon rauhanvälittäjänä, yhtenä osoituksena Acehin rauhansopimus.

Acehilainen miespari tunnusti painostuksen alla, että heillä on ollut suhde ja he ovat harjoittaneet kolme kertaa seksiä keskenään. Rangaistus, 100 ruokokepin iskua, on julkinen tapahtuma. Nyt ensimmäistsä kertaa konservatiivinen aluehallinto toteuttaa sharia-sääntöjä homoihin.

Ihmisoikeusaktiivit ovat protestoineet ja vaativat presidentti Joko Vidodoa puuttumaan tähän asiaan. Presidentti on 55-vuotias, demokraattisen puolueen jäsen ja pari kuukautta sitten hän tuomitsi homojen vastaisen väkivallan ja sanoi, ettei maassa ole minkään ihmisryhmän syrjintää. Human Right Watch vaatii nyt, että presidentti toimii sanojensa mukaisesti.

Human Right Watchin Aasian toimistosta sanotaan, että miesten pidätys ja internointi on selvä ilmaus Acehin hlbtiq-vastaisista säännöksistä. Presidentin on nyt toimittava ja lopetettava homoihin kohdistuva syrjintä. Syrjivät säännökset on poistettava lainsäädännöstä.

Pidätettyjen miesten yksityisyyttä loukattiin rumalla tavalla. Pidätys tapahtui 28. maaliskuuta 2017. Islamistinen aluepoliisi, jonka tehtävänä on sharia-lakien valvonta, tunkeutui miesten asuntoon. Viikkoa myöhemmin vuoteessa olleita miehiä voi katsella youtube-videolta. Yksi tuntematon henkilö oli kuvannut koko pidätystilanteen ja 21- ja 23-vuotiaat miehet ovat kuvissa alastomina. Youtube on poistanut videon, koska se oli vastoin youtuben vihapuhe-säädöksiä.

Sharia on ollut Acehissa vuodesta 2003. Poliisi ei toimi Indonesian valtion nimissä vaan oman maakunnan nimissä. Rikollisia ovat alkoholia nauttivat, uhkapeliä harrastavat ja ei-traditionaalisia seksijuttuja harrastavat. Mm. naiset, jotka eivät pukeudu hibabiin, ovat syyllisiä. Vuonna 2014 tuli voimaan erityinen sodomialaki, joka huolestuttaa maakunnan homoyhteisöä.

Martti Ahtisaari kävi vuonna 2005 rauhanneuvotteluja Acehin kapinallisten ja Indonesian hallituksen välillä. Vuonna 2015, elokuun 15. päivänä, Smolnassa vietettiin rauhansopimuksen 10-vuotispäiviä. Läsnä oli Vapaan Acehin ja Indonesian hallituksen edustajia. Rauhanneuvottelut olivat vuonna 2005 kestäneet kahdeksan kuuukautta. Kolme vuosikymmentä kestänyt aseellinen konflikti Indonesiassa loppui, mutta jäljelle jäivät tiukat asenteet joitakin ihmisryhmiä kohtaan. Kymmenvuotisjuhlan juhlapuheissa sanottiin, että rauha ei ole kertaluontoinen, nopea tapahtuma, vaan pitkäjänteinen prosessi johon tulee saada sitoutetuksi koko yhteiskunta.

Vieläkin on matkaa jäljellä ainakin näiden ikävien uutisten mukaan.


Päivitys 18.5.2017:

Lehtitietojen mukaan tuomio miesparille luettiin eilen, homo- ja transfobian päivänä. Rangaistuksena oli 85 ruokokepin iskua. Rangaistus oli kovempi kuin mitä valtionsyyttäjä vaati.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Kansanedustaja Outi Ojala on kuollut

vaeltaja2006 • 17.05.2017 12:00 • 6 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Vasemmistoliiton entinen kansanedustaja ja europarlamentaarikko Outi Ojala on kuollut Terhokodissa tiistai-iltana. Hän oli kuollessaan 70-vuotias.

Ojala on sairastanut syöpää yli neljä vuotta. Outi Ojala oli ensimmäinen kansanedustaja, joka ajoi homo- ja lesbopareille rekisteröityä parisuhdetta.

Outi Ojala oli niitä kansanedustajia, jotka ovat panneet itsensä likoon ajaessaan sateenkaariväen oikeuksia.

Oikeusministerinä toimineen Tarja Halosen (sd) asettama Perhetoimikunta esitti (1992) samaa sukupuolta olevien parisuhteiden saattamista oikeudellisen sääntelyn piiriin. Esko Ahon (kesk) hallitus ei kuitenkaan ryhtynyt toimiin asiassa.

Niinpä Outi Ojala jätti (1993) eduskunnalle aloitteen parisuhdelaista. Aloite ei kuitenkaan johtanut mihinkään jo yksin radikaalin sisältönsä vuoksi. Ojalan toista lakialoitetta (1996) hiottiin vähän laajemmalla poliittisella pohjalla ja siitä jätettiin pois vaikeiksi koetut adoptio ja yhteinen sukunimi.

Samalla, kun eduskunta hylkäsi aloitteen, se kehotti hallitusta ryhtymään toimiin parisuhdelain säätämiseksi. Hallitus toimi, kuten käsky kävi. Eduskunta hyväksyi hallituksen esityksen parisuhdelaiksi marraskuussa 2001. Laki astui voimaan 1.3.2002.

Outi Ojalasta tuli parisuhdelain "äiti". Hän sai niskaansa kaikenlaista törkyä. Voittopuolisesti palaute oli kuitenkin myönteistä.

Ojala oli välillä yhden kauden europarlamentissa ja osallistui poliittisten ryhmien rajat ylittävän sateenkaariväen oikeuksia edistävän ryhmän perustamiseen. Eduskunnan hän jätti 2007 ja Helsingin kaupunginvaltuuston 2012. Ruotsia taitavana hän osallistui monin tavoin pohjoismaiseen yhteistyöhön.

Outi Ojala syntyi 28.6.1946 Viipurin-evakkojen perheeseen. Ammatiltaan hän oli erikoissairaanhoitaja ja ennen poliittista uraansa hän toimi parikymmentä vuotta osastonhoitajana Marian sairaalassa Helsingissä.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Suomi ILGA-Europen hlbti-maavertailussa taas seitsemännellä sijalla - Malta kärjessä

Sami Mollgren • 17.05.2017 09:59 • 3 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA

ILGA-Europen kuudes maavertailu julkaistiin 17.5.2017.
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaista asemaa edistävien toimijoiden eurooppalainen kattojärjestö ILGA-Europe julkaisi keskiviikkona vuosiraporttinsa sekä sateenkaarikartan 49 eri Euroopan maan ihmisoikeustilanteesta. Raportissa vertaillaan ja pisteytetään Euroopan valtiota sen mukaan, miten niiden lainsäädännössä ja viranomaistoiminnassa kohdellaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä.

Suomi vertailun seitsemäs, toteuttaa 68 prosenttia ILGA-Europen tavoitteista

Vuoden 2017 vertailun mukaan Suomi on seitsemännellä sijalla hlbti-vähemmistöön kuuluvien ihmisoikeuksien toteuttamisessa, samoin kuin vuotta aiemmin. Suomessa toteutuu tällä hetkellä 68 prosenttia ILGA-Europen edellyttämistä toimista, kun vuotta aiemmin vastaava luku oli 67.

Suomen sijoitusta laskevat hlbti-yhdenvertaisuuteen liittyvän toimintaohjelman puute, sukupuoli-identiteetin esiintymättömyys perustuslaissa, laajat puutteet transsukupuolisten kohtelussa ja se, että ei-biologisen äidin vanhemmuutta ei tunnusteta automaattisesti.

ILGA-Europen kolme suositusta Suomelle

ILGA-Europe kehottaa Suomea mahdollistamaan synnyttäneen äidin puolisolle mahdollisuuden tunnustaa vanhemmuutensa. Asiaa käsitellään parhaillaan eduskunnassa Äitiyslaki-kansalaisaloitteen muodossa.

Järjestö kehottaa myös uudistamaan nykyistä sukupuolen vahvistamista koskevaa lainsäädäntöä. Suomi on saanut translainsäädännön nykytilasta aiemminkin huomautuksia. Jo laadittu lakiesitys uudesta translainsäädännöstä ei ole toistaiseksi edennyt.

ILGA-Europe katsoo myös, että Suomen olisi laadittava hlbti-vähemmistöjen yhdenvertaisuuteen liittyvä toimintasuunnitelma.

Malta kirkkaasti kärjessä - heikoimmissa maissa hltbi-vähemmistöjen tilanne vaikea

Vertailun kärkikolmikosta Maltan prosenttiluku on 88, Norjan 78 ja Ison-Britannian 75. Suomen edellä ovat myös Belgia, Ranska ja Portugal. Suomen tuntumassa ovat Tanska, Espanja, Alankomaat, Kroatia ja Ruotsi. Lähialueiden maista Viron luku on 33 prosenttia, Puolan 18, Liettuan ja Latvian 17.

Vertailun viimeisinä ovat Turkki (9%), Armenia (7%), Venäjä (6%) ja Azerbaidzhan (5%).

Kuudes vuotuinen raportti

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kattojärjestö ILGA-Europe julkaisi nyt viidettä kertaa kattavan vuosiraportin lesbojen, homojen, biseksuaalien ja transihmisten asemasta eri maissa sekä kartan, jossa kaikki Euroopan maat on pisteytetty sen mukaan, miten hyvin ne huolehtivat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien asemasta.

Vertailu on julkaistu vuodesta 2012 lähtien vuosittain 17.5. vietettävän kansainvälisen homo-, trans- ja bifobian vastaisen päivän (IDAHOT) alla.

Pisteytyskriteeristöä on uudistettu eri vuosien välillä, joten pisteet eivät ole suoraan verrannollisia keskenään, vaikka maiden keskinäiset sijoitukset antavat kattavan kuvan eri maiden tilanteesta. Vertailu perustuu kymmeniin yksittäisiin eri tavoin painotettuihin kriteereihin kuudella eri alueella: yhdenvertaisuus ja syrjimättömyys; perhe; viharikokset ja -puhe; sukupuolisuuden oikeudellinen tunnustaminen ja ruumiillinen koskemattomuus; kokoontumis-, yhdistymis- ja sananvapaus sekä turvapaikka.

Ensimmäisessä vertailussa Suomen sijoitus oli kahdestoista. Sen jälkeen sijoitus on ollut 14. (2013), 17. (2014), 13. (2015) ja vuosina 2016 sekä 2017 seitsemäs.

ILGA-Europe on maailmanlaajuisen ILGA-järjestön (the International Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender and Intersex Association) Euroopan aluejärjestö. Se on yli 300 hlbti-järjestön kattojärjestö, joka vaikuttaa asiantuntijana muun muassa Euroopan Unioniin, Euroopan neuvostoon ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestöön seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksien toteuttamiseksi.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Viimeinen lähettiläs - vahvistuva sateenkaarikansan oma ääni

Camille • 17.05.2017 01:00 • 26 kommenttia. NÄKÖKULMAT
Tänään vietetään jälleen Kansainvälistä homo-, bi- ja transfobian vastaista päivää. Päivää on vietetty jo vuodesta 2005 lähtien. Monella tapaa katsomme asioita Suomessa eri laseilla kuin tuolloin 12 vuotta sitten. Aluksi päivän nimenä oli vain Kansainvälinen homofobian vastainen päivä. Sittemmin päivän nimeen on yhdistetty lähes koko seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kirjo. Päivästä on tullut näiden vähemmistöjen yleisellä syrjinnän vastaisella sanomalla varustettu päivä.

Monen asian muuttuessa on tärkeää osata katsahtaa menneisyyteen ja pohtia mihin ollaan tultu.

Ranneliike.netin taustajärjestönä toimiva Sateenkaariyhteisöt ry on järjestänyt tempauksia ja erilaisia kampanjoita päivän ympärillä vuodesta 2006. Sateenkaariyhteisöt ry piti päivää sinnikkäästi esillä Suomessa alusta saakka, vaikka kaikki eivät “taas yhden päivän” tarpeellisuutta suinkaan aluksi nähneet edes vähemmistön sisällä. Vuosien varrella päivä sai kuitenkin paljon aktiivisia osallistujia ja tilaisuuksia alettiin järjestää eri puolilla Suomea eri järjestöjen ja ryhmien toimesta. Paljon hyvää on siis saatu aikaan.

Päivän alkuperäisen hengen keskiöksi Sateenkaariyhteisöt ry loi vuonna 2006 Homofobian vastaisen työn Hyvän tahdon lähettilään käsitteen. Lähettilään tehtävänä oli pyrkiä omien asenteidensa ja tekojensa kautta vähentämään suomalaisessa yhteiskunnassa esiintyvää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kohtaamaa syrjintää ja eriarvoisuutta, joka ilmenee muun muassa homofobiana.

Kun ensimmäinen lähettiläs nimitettiin, elettiin Suomessa vielä aikaa, jolloin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöillä ei ollut kovin kuuluvaa julkista ääntä yhdenvertaisen aseman tavoittelussaan. Äänet olivat monessa tilanteessa lähinnä kuriositeetteja ja omituisuuksia julkisessa yhteiskunnassa ja sillä tavalla niitä myös käsiteltiin. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kohtaamasta syrjinnästä puhuttiin hyvin vähän valtamediassa, muut aiheet tuntuivat aina olevan tärkeämpiä. Siksi oli tarpeen etsiä hyvän tahdon lähettiläiksi näiden vähemmistöjen ulkopuolelta sellaisia henkilöitä, jotka olivat valmiita omalla tunnettuudellaan tuomaan esiin ja herättämään keskustelua vähemmistöjen asemasta.

Lähettiläsvalinnat onnistuivat monena vuonna kohauttamaan ja sohaisemaan niitä muurahaispesiä, jotka olivat eniten jumiutuneet ennakkoluuloihinsa ja -käsityksiinsä homoista. Vähimmillään nimitykset saivat ainakin ihmiset ajattelemaan asiaa.

Korvaamattoman arvokasta työtä ovat tehneet lähettiläiksi nimitetyt taiteilija Arja Saijonmaa (2006), rockin monitoimimies Jone Nikula (2007), ulkoministeri Alexander Stubb (2008), piispa Wille Riekkinen (2009), kansanedustaja Minna Sirnö (2010), SLU:n puheenjohtaja Timo Laitinen (2011), laulaja/näyttelijä Olavi Uusivirta (2012), kansanedustaja Lasse Männistö (2013), tennispelaaja Jarkko Nieminen (2014), Keskustan varapuheenjohtaja Annika Saarikko (2015) ja viimeisenä, mutta ei suinkaan vähäisimpänä Kokoomuksen kansanedustaja Jaana Pelkonen (2016). Iso kiitos kuuluu heille siitä.

Tänä päivänä tilanne on erilainen. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille on kovaa vauhtia kasvamassa kuuluva julkinen oma ääni. Nykyisin ei ole omituista, että vaikkapa yhdessä Suomen seuratuimmista viihdetapahtumista, Euroviisuissa, kisaa juontava Mikko Silvennoinen ihastelee - ja hiukan kuolaakin - miesesiintyjien komeutta ihan luontevasti. Tai vaikkapa Suomen seuratuimpiin tubettajiin lukeutuva Tuure Boelius puhuu suoraan homoudestaan ja saa yli 110 000 tilaajaa. Tai se, että kansanedustajana toimii tällä hetkellä jo kaksi julkisesti seksuaalivähemmistöön kuuluvaa ja pätevää yhdenvertaisuuden puolustajaa Silvia Modig ja Jani Toivola. Tämä ei ole pieni asia. Samanlaisia ääniä löytyy Suomesta monia muitakin.

Emme ole enää näkymättömiä vaan osa yhteiskuntaa. Osa, jonka ääni kuuluu kuten muidenkin.

Sateenkaariyhteisöt ry katsoo, että nyt seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien oma ääni on vihdoin kasvanut riittävän voimakkaaksi, eikä erityisen lähettilään nimittäminen vähemmistön ulkopuolelta ole enää tarpeen. Sitä osoittaa sekin, että Helsinki Pride 2016 -tapahtuman, jonka kulkueessa marssi 30 000 ihmistä, suojelijana toimi avoimesti vähemmistöön itse kuuluva henkilö.

Oman äänen saamisesta ja yhdenvertaisuuden edistymisestä huolimatta työtä on edelleen paljon tehtävänä. Lainsäädäntöhankkeista kesken ovat äitiyslaki ja translain kokonaisuudistus. Vähemmän konkreettinen ja ehkä jopa tärkeämpi asenteiden muokkaaminen kaikkialla Suomessa ihmisten yhdenvertaisuutta tukevaksi vaatii yhä paljon työtä.

Siksi on tärkeää, että kaikki seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ihmiset ymmärtävät, että meidän oma jokapäiväinen näkyvyytemme on olennainen osa yleisen asenneilmapiirin muuttumista. Jokainen meistä voi kantaa oman kortensa kekoon asian hyväksi olemalla oma itsensä julkisestikin, eikä koskaan kieltää itseltään sitä oikeutta. Siitä nämä edellä mainitut ihmiset ovat hieno esimerkki.

Sateenkaariyhteisöt ry ja ranneliike.net jatkaa edelleen tehtäväänsä niin iloisten asioiden kuin epäkohtienkin esiintuojana. Samalla pyrimme uudistumaan ja löytämään uusia keinoja edistää yhdenvertaisuutta ja vahvistaa sateenkaarikansan omaa ääntä. Varaamme oikeuden nimittää lähettilään tulevaisuudessa, mikäli Suomen yhteiskunnallinen tilanne sitä vaatii.

Ja, vaikka hlbti-vähemmistöihin kuuluvien oma ääni on kasvanut kuuluvammaksi, on vähemmistöihin kuulumattomien tuki kaikkien ihmisten yhdenvertaisuudelle tulevaisuudessakin yhtä lailla tarpeen. Yhdenvertaisuus koskettaa kaikkia, myös vähemmistöihin kuulumattomia.

Mikko Kivinen
Sateenkaariyhteisöt ry:n puheenjohtaja


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
 

Arkisto

Valitse vuosi ja viikko


vain uutiset | kaikki
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2017 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy