ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta

Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta, yhdellä sivulla. Saat luettavaksesi haluamasi viikon arkiston valitsemalla vuoden ja viikon oikean reunan valikosta.

Bermudasta tulossa ensimmäinen tasa-arvoisen avioliittolain kumoava maa

Sami Mollgren • 15.12.2017 19:21 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Britannialle kuuluva itsehallinnollinen Bermuda on kumoamassa sukupuolineutraalin avioliittolain. Samaa sukupuolta olevat saivat avioliitto-oikeuden vasta toukokuussa, korkeimman oikeuden hyväksyttyä ne.

Parlamentissa sekä ylähuone että alahuone ovat jo hyväksyneet muutoksen, ja voimaantulo on kiinni kuvernööri John Rankinista.

Samaa sukupuolta olevilla on lakimuutoksen todennäköisen voimaantulon jälkeen mahdollisuus rekisteröidä parisuhteensa erillisen instituution puitteissa. Jo solmitut avioliitot samaa sukupuolta olevien välillä ovat kuitenkin jäämässä voimaan.

Britannian merentakaisiin alueisiin kuuluvalla Bermudalla asuu noin 70 000 ihmistä, mutta siellä vierailee vuosittain yli 600 000 turistia, pääasiassa USA:sta ja Kanadasta. Turismi on merkittävä osa Bermudan taloutta. Turismin on arvioitu kärsivän, mikäli yhdenvertainen avioliittolainsäädäntö todella kumotaan.

Vuonna 2016 Bermudalla äänestettiin samaa sukupuolta olevien avioliitoista. Äänestäneistä suurin osa ilmoitti vastustavansa niitä, mutta äänestysprosentti jäi alle 50:n, joten tulos hylättiin.


» Jutun oma sivu
Italia ei hyväksynyt ulkomailla solmittuja homoavioliittoja – joutuu maksamaan vahingonkorvausta

Kuusi samaa sukupuolta olevaa paria saa saa vahingonkorvauksia, koska Italia ei suostunut hyväksymään heidän ulkomailla solmittuja avioliittojaan. Vuodesta 2016 alkaen Italia on hyväksynyt tällaiset avioliitot.

Strassbourgissa sijaitseva ihmisoikeustuomioistuin määräsi kullekin kärsineelle henkilölle 5 000 euron vahingonkorvauksen, yhteensä 60 000 euroa. Nämä henkilöt olivat valittaneet kohtelustaan ihmisoikeustuomioistuimelle vuonna 2012. Heidän avioliittonsa oli solmittu USAssa, Kanadassa
ja Hollannissa.

Ihmisoikeustuomioistuimen mukaan parit olivat useita vuosia eläneet ”oikeudellisessa tyhjiössä”. Euroopan ihmisoikeussopimuksen mukaan heillä tulee olla oikeus yksityis- ja perhe-elämänsä kunnioittamiseen.

Oikeuden seitsemästä tuomarista puolalainen ja tsekkiläinen tuomari äänestivät päätöstä vastaan.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on Euroopan neuvoston perustama oikeusistuin (ei EU:n). Euroopan neuvostoon kuuluu 47 eurooppalaista valtiota.


» Jutun oma sivu
Mika Niikko otti Tom of Finlandin esiin seksuaalista häirintää koskevassa eduskuntakeskustelussa

Sami Mollgren • 13.12.2017 19:18 • 21 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA

Finlaysonin Tom of Finland -mallistoon kuuluvat esimerkiksi pyyhkeet ja vuodevaatteet.
Kansanedustaja Mika Niikko (ps) kritisoi tiistaina eduskunnassa käydyssä seksuaalista häirintää koskevassa keskustelussa suomalaisessa yhteiskunnassa lisääntynyttä seksuaalisuuden tuputtamista.

Niikko otti puheenvuorossaan esimerkiksi Tom of Finland -vuodevaatteet, ja kertoi tarinan äidistä, joka oli suivaantunut tällaisten petivaatteiden esilläolosta kaupassa.

- Eräs saamani palaute koski sellaista, että eräs äiti meni pienen lapsensa kanssa liikkeeseen ostamaan petivaatteita ja yllätyksekseen hän huomasi, että siellä takaseinällä roikkui suuri Finlaysonin lakana, jossa oli tämmöinen Tom of Finlandin niin sanottu taideteos, jossa mies alastomana esitti ylpeänä elintään, ja äiti hämmästyneenä meni tietenkin sanomaan, että miten te kehtaatte pitää tällaisia julkaisuja täällä seinällä, kun tämä on perhekauppa. Hän ei saanut poistettua millään muulla uhkauksella sitä lakanaa sieltä kuin sanomalla, että hän tekee rikosilmoituksen lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, kertoi Niikko.

Sosiaalisessa mediassa on kuitenkin ihmetelty sitä, että missä Finlaysonin lakanamallissa olisi kuva-aiheena Niikon esittelemä asetelma.

Suomessa keskustelua aika-ajoin on herättänyt mainonnassa yleisesti näkyvillä oleva eroottisuus ja vähäpukeisuus. Niikko kuitenkin samassa puheenvuorossa tarttui toisenakin esimerkkinä Tom of Finland -brändiin ja homoiksi oletettujen miesten esilläoloon päivittäistuotteissa.

- Toinen esimerkki koskee sitä, että kuka tarvitsee nahkahousuisia homomiehiä kahvipaketeissaan, kun mennään ostamaan elintarvikkeita, sanoi Niikko.

Mika Niikko on vastustanut voimakkaasti erilaisia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien asemaa parantavia laki- ja muita hankkeita, sekä kritisoinut kaikenlaista kyseisten vähemmistöjen esilläoloa.

Finlayson julkisti vuonna 2014 Tom of Finland -malliston, joka sai suuren huomion niin Suomessa kuin maailmallakin. Mallistoon on kuulunut esimerkiksi pyyhkeitä ja vuodevaatteita.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Pentagon ilmoitti transsukupuolisten henkilöiden palveluskiellon päättymisestä vuodenvaihteessa

Sami Mollgren • 12.12.2017 16:10 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon on ilmoittanut, että transsukupuoliset henkilöt voivat värväytyä Yhdysvaltain asevoimiin vuodenvaihteesta lähtien.

Pentagon ilmoitti asiasta sen jälkeen, kun maanantaina liittovaltion tuomari hylkäsi presidentti Trumpin hallinnon esityksen siitä, että transsukupuolisten henkilöiden pääsyä armeijaan yhä lykättäisiin. Sitä ennen liittovaltion tuomioistuimissa oli kahdesti todennut presidentti Donald Trumpin määräämän transsukupuolisten henkilöiden palveluskiellon maan asevoimissa.

Presidentti Trump ilmoitti Twitterissä heinäkuussa, että transsukupuoliset henkilöt eivät voi palvella maan asevoimissa "missään asemassa". Trump perusteli asiaa lääketieteellisillä kustannuksilla ja häiriöillä. Virallinen määräys asiasta annettiin elokuussa.

Trumpin määräämän uuden käytännön oli määrä astua voimaan 23. maaliskuuta 2018. Sen oli tarkoitus kumota edellisen presidentin Barack Obaman ajama päätös, jonka myötä transsukupuoliset henkilöt saattoivat olla palveluksessa avoimia sukupuolivähemmistöön kuulumisestaan. Alkuaan transsukupuolisten palveluskieltoon liittyvien käytäntöjen oli määrä olla historiaa jo kesällä 2017.


» Jutun oma sivu
Kansanedustaja Toivola vaatii hallitukselta toimia sukupuolivähemmistöjen aseman parantamiseksi

Sami Mollgren • 12.12.2017 15:52 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA

Kansanedustaja Jani Toivola (vihr) kertoi kirjallisesta kysymyksestään esimerkiksi Facebook-sivullaan.
Kansanedustaja Jani Toivola (vihr) vaatii hallitukselle osoitetussa kirjallisessa kysymyksessä ns. kolmannen sukupuolen käyttöönottoa Suomessa sekä muitakin toimia sukupuolivähemmistöihin kuuluvien aseman parantamiseksi.

Kirjalliseen kysymykseen tulee vastata 21 päivän kuluessa sen toimittamisesta valtioneuvostolle. Vastaus jaetaan kirjallisena kaikille kansanedustajille.

Eduskunnan hlbti-verkoston puheenjohtajana toimiva Toivola katsoo, että kolmas vaihtoehto juridiseksi sukupuoleksi miehen ja naisen ohella edistää merkittävästi transsukupuolisten, muunsukupuolisten ja intersukupuolisten itsemääräämisoikeutta. Se vahvistaisi hänen mukaansa sukupuolivähemmistöjen oikeuksia sekä hyvinvointia, kun juridinen sukupuoli vastaisi heidän sukupuoli-identiteettiään.

Asiaa koskevassa tiedotteessa Toivola kolmannen sukupuolen kohdalla viittaa esimerkiksi Saksan perustuslakituomioistuimen päätökseen, jossa todetaan ihmisillä olevan oikeuden valita miehen tai naisen lisäksi kolmaskin vaihtoehto. Vastaavanlainen mahdollisuus on myös Australiassa, Intiassa, Kanadassa, Maltassa, Nepalissa, Pakistanissa, Tanskassa ja Uudessa-Seelannissa.

Suomen nykyisen translainsäädännön steriliteettivaatimus juridisen sukupuolen vahvistamiseksi puolestaan loukkaa Toivolan mukaan kehollista integriteettiä.

- Nykyinen translaki ei ainoastaan vaadi lisääntymiskyvyttömyyttä ja psykiatrin lausuntoa, mutta pakottaa ihmiset asettamaan itsensä kaksijakoiseen sukupuolijärjestelmään. Tämän takia trainslain uudistuksessa onkin huomioitava sukupuolen moninaisuus., kirjoittaa Toivola Facebookissa.

- Lainsäädäntö, joka perustavanlaatuisesti loukkaa kansalaistemme oikeuksia, luo hiljaista hyväksyntää myös seksuaaliselle väkivallalle ja häirinnälle. Kolmannen vaihtoehdon lisääminen juridiseksi sukupuoleksi ja translain uudistaminen ovat välttämättömiä toimenpiteitä tasa-arvoisemman yhteiskunnan luomiseksi, toteaa Toivola.


» Jutun oma sivu
Golden Globe: Call Me By Your Name ehdolla parhaaksi draamaelokuvaksi - Tom of Finland ei ehdolle

Sami Mollgren • 12.12.2017 09:19 • 3 kommenttia. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI

Golden Globe -palkinnot jaetaan 75. kerran 7. tammikuuta 2018.
Taiteilija Touko Laaksosen elämästä kertova Dome Karukosken ohjaama Tom of Finland -elokuva ei saanut vieraskielisen elokuvan Golden Globe 2018 -ehdokkuutta. Sateenkaariteemainen Call Me By Your Name sen sijaan on ehdolla parhaaksi draamaelokuvaksi.

Ehdolle päässeet ilmoitettiin maanantaina.

Suomen elokuvasäätiö myönsi lokakuun lopussa kulttuuriviennin hanketukea Tom of Finlandin lisäksi AJ Annilan ohjaaman Ikitien-elokuvan Golden Globe -kampanjoihin. Kumpikaan elokuvista ei kuitenkaan päässyt varsinaisiksi ehdokkaiksi parhaan vieraskielisen elokuvan palkinnon saajaksi. Ehdolle nousivat elokuvat Chilestä, Saksasta, Venäjältä ja Ruotsista. Ehdolle pääsi myös Angelina Jolien elokuva Kambodžan punakhmerien vallan aikaisesta ihmiskohtalosta.

André Acimanin romaaniin perustuvan Call Me by Your Name -elokuvan on ohjannut Luca Guadagnino. Elokuvan aiheena on 17-vuotiaan Elionin (Timothée Chalamet) ja 24-vuotiaan Oliverin (Armie Hammer) rakkaustarina. Chalamet on myös ehdolla draamaelokuvan parhaan miespääosan esittäjän palkinnolle ja Hammer parhaan sivuosan esittäjän palkinnolle.

Golden Globe palkinnot jaetaan 75. kerran Los Angelesissa 7. tammikuuta 2018. Gaalassa palkitaan elokuvia sekä niiden tekijöitä 14 eri palkintosarjassa ja televisiotuotantoja ja tekijöitään 11 kategoriassa.

Tom of Finland ehdolla Suomen Oscar-ehdokkaaksi

Tom of Finland valittiin syyskuussa Suomen viralliseksi ehdokkaaksi tavoittelemaan varsinaista parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-ehdokkuutta. Oscar-ehdokkaat paljastetaan 23. tammikuuta 2018. Oscarit jaetaan 90. kerran ympäri maailmaa televisioitavassa gaalassa 4. maaliskuuta.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Oikeusministeriön kysely vihapuheen ja häirinnän ilmenemisestä

Sami Mollgren • 11.12.2017 14:39 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Owal Group toteuttaa oikeusministeriön kanssa kyselyn, jossa selvitetään eri vähemmistöryhmiin kohdistuvan vihapuheen ja häirinnän ilmenemistä ja vaikutuksia turvallisuuden tunteeseen. Kysely on osa Kotouttamisen kumppanuusohjelman lupausprosessia.

Selvityksen kohderyhmiä ovat vieraskieliset, ulkomaan kansalaiset tai maahanmuuttajataustaiset, romanit, suomenruotsalaiset, saamelaiset, vammaiset, seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluvat sekä uskonnolliseen vähemmistöryhmään kuuluvat.

Seurantakyselyllä halutaan saada lisätietoa siitä, millaista vihapuhetta tai häirintää kohderyhmään kuuluvat ovat mahdollisesti kokeneet tai havainneet ja minkälaisia vaikutuksia tällä on ollut heille ja läheisilleen.

Seurantakyselyn tuloksia hyödynnetään tilannekatsauksen päivittämisessä ja tuotettaessa lisätietoa siitä, minkälaisia toimenpiteitä tulisi edelleen kohdentaa vihapuheen ja häirinnän ennaltaehkäisemiseksi. Kyselyyn on mahdollista vastata aina vuoden loppuun saakka.

Vastaava kysely toteutettiin syksyllä 2015, ja sen raportti julkaistiin seuraavana vuonna.

- Aineiston perusteella kuvataan ilmiötä ja kokemuksia, mutta ei tehdä yleistettäviä kohderyhmäkohtaisia johtopäätöksiä vihapuheen ja häirinnän yleisyydestä. Kohderyhmien kokeman häirinnän tai vihapuheen tapahtumapaikkoina korostuivat kadut, parkkipaikat, puistot ja muut julkiset paikat. Seuraavaksi yleisimmin sitä kohdattiin internetissä, julkisilla keskustelupalstoilla ja erityisesti Facebookissa. Kolmanneksi yleisimpiä tapahtumapaikkoja olivat kahvilat, ravintolat ja baarit ja neljänneksi yleisimpänä oli julkiset kulkuneuvot. Koko aineistoa tarkasteltaessa vihapuhe ja häirintä ovat vaikuttaneet vahvimmin yleiseen turvallisuuden tunteeseen (61 %) ja psyykkiseen terveyteen (52 %). Lähes kolmanneksella ne ovat vaikuttaneet myös viranomaisluottamukseen. Häirinnän ja vihapuheen ennaltaehkäisemiseksi ja puuttumiseksi on selvityksessä tunnistettusuosituksia päättäjille, julkiselle sektorille ja medialle, kerrotaan edellisen tutkimuksen raportissa.

Kyselyvastauksia ja haastatteluja käsitellään luottamuksellisesti eikä niitä luovuteta muille tahoille. Vastauksia hyödynnetään vain selvityksen raportin laadinnassa.» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Australiassa alkoi vihkilupien hakeminen - ensimmäiset samaa sukupuolta olevien avioliitot 9. tammikuuta

Sami Mollgren • 09.12.2017 08:57 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Australiassa samaa sukupuolta olevat parit saivat lauantaina 9. joulukuuta oikeuden hakea vihkilupaa. Jotkut virastot ovat auki poikkeuksellisesti. Vihkiluvan saaminen kestää kuukauden, joten ensimmäiset samaa sukupuolta olevien avioliitot solmitaan 9. tammikuuta 2018.

Australian parlamentti hyväksyi torstaina 7. joulukuuta samaa sukupuolta olevien avioliitot. Jatkossa laki määrittelee avioliiton "kahden ihmisen liitoksi". Australian kenraalikuvernööri Peter Cosgrove vahvisti lakiuudistuksen perjantaina. Kenraalikuvernööri edustaa Australiassa kuningatar Elisabet II:sta.


» Jutun oma sivu
 

Arkisto

Valitse vuosi ja viikko


vain uutiset | kaikki

Viimeksi kommentoidut

»»»»»»»»»»»»»»» RSS-syöte viimeksi kommentoiduista jutuista
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2017 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy