ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


Palveluoppaassa mukana
Vinokino
Lesbo- ja homoelokuvan festivaali

Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta

Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta, yhdellä sivulla. Saat luettavaksesi haluamasi viikon arkiston valitsemalla vuoden ja viikon oikean reunan valikosta.

Saamelaisten pride-kulkue ensimmäistä kertaa Suomessa

Sami Mollgren • 20.08.2017 23:57 UUTISET: PRIDE • KOTIMAA
Inarin kirkonkylällä järjestettiin lauantaina Sápmi Pride -tapahtuman pride-kulkue, jossa osallistujia oli toistasataa. Neljättä kertaa Saamelaisalueella vuorovuosin Norjassa, Ruotsissa ja Suomessa järjestettävä tapahtuma järjestettiin nyt ensimmäistä kertaa Suomessa.

Tapahtuma käynnistyy keskiviikkona, ja sitä vietettiin 17.-20.8.2017. Lauantain aamu ja alkuiltapäivä Inarissa olivat sateinen, mutta sade taukosi hieman ennen kulkueen starttia. Inarin kirkonkylän halki edennyt kulkue lähti liikkeelle lauantai-iltapäivänä kello 14.15.

KATSO KUVAGALLERIA JUTUN OMALTA SIVULTA


» Jutun oma sivu
Kuvagalleria: Åland Pride 2017

Camille • 20.08.2017 20:55 PRIDE • KOTIMAA
Åland Pride huipentui lauantaina 19. elokuuta kulkueeseen, johon otti osaa noin 900 ihmistä. Kulkueessa kävelivät mukana myös muiden muassa Ahvenanmaan maakuntapäivien jäseniä ja Mark Levengood.

KATSO KUVAGALLERIA JUTUN OMALTA SIVULTA


» Jutun oma sivu
Åland Pride 2017 kulkueessa marssi noin 900 osallistujaa

Camille • 19.08.2017 23:30 UUTISET: PRIDE • KOTIMAA

(Kuva: Mikko Kivinen)

Lauantaina 19. elokuuta 2017 Maarianhaminan Västerhamnista liikkeelle lähteneeseen Åland Priden kulkueeseen osallistui noin 900 ihmistä. Aamun rankkasateisesta ilmasta yllättäen lämpimäksi ja aurinkoiseksi keliksi muuttunut päivä ei riittänyt keräämään samaa määrää ihmisiä kulkueeseen kuin edellisenä vuonna, jolloin kulkueessa oli useampi sata ihmistä enemmän.

Möckelöbrinken tien varrelle kokoontunut kulkue lähti liikkeelle klo 16.00. Kulkueessa oli tänä vuonna 24 eri etukäteen ilmoittautunutta ryhmää. Näiden joukossa oli muun muassa Strandnäsin vapaapalokunta.

Åland Pride 2017 kulkuereitti kulki Maarianhaminan keskustan läpi ja päätyi Maarianhaminan pääaukiolle, Torgetille, jossa järjestettiin Åland Priden puistojuhla. Puistojuhlassa kuultiin useampia puheita ja nähtiin tanssiesitys Queersalsa tanssiryhmältä.

Ahvenanmaan maakunnan hallituksen tervehdyksen puistojuhlaan toi kanslia- ja kuntaministeri Nina Fellman. Puistojuhlassa jaettiin myös Vuoden Majakka (Årets Fyr) -palkinto, joka annetaan vuosittain henkilölle, ryhmälle, yhteisölle tai yritykselle, joka on toiminut esimerkillisesti HLBTQ-asioiden ympärillä tai niiden hyväksi.

Vuoden 2017 Majakka -palkinnon sai Ahvenanmaan seurakunnan seurakuntapastori Maria Widén.Åland Priden pääorganisaattoreina toimineet Emilia Blomqvist ja Sofia Enholm kertoivat ranneliike.netille, että Ahvenanmaan hallinto on osallistunut tänä vuonna aktiivisesti Pride -tapahtumaan ja kulkueeseen ja sateenkaarilippu on liehunut ensimmäistä kertaa Ahvenanmaan itsehallintotalon edustalla.

Åland Prideen osallistuvien ihmisten määrä suhteessa Ahvenanmaan väkilukuun aina ollut korkea. Blomqvistin ja Enholmin mukaan kuitenkin Ahvenanmaalla asuvien seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten ei ole aina helppoa olla oma itsensä ja he saattavat tuntea olonsa ulkopuolisiksi. Iso osa kulkueeseen osallistuvista ihmisistä ei välttämättä kuulu seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin, vaan ovat tukemassa asiaa. Varsinkin vanhempien ihmisten saattaa olla vaikeampi tulla ulos kaapista, puhua asioista ja löytää osaksi yhteisöä. Osa löytää Regnbågsfyren järjestön kautta vertaistukea, mutta monet nuoret muuttavat pois Ahvenanmaalta. Enholm sanookin, että Ahvenanmaalla moni elää edelleen kaapissa.Åland Priden päätösjuhla järjestettiin lauantai-iltana Pub Bastunissa, jossa esiintyi ruotsalainen Systraskap yhtye.

Ahvenanmaan HLBT-järjestö Regnbågsfyren järjesti Åland Priden tänä vuonna neljättä kertaa. Tapahtuman teemana tänä vuonna oli "Vill du?", eli Tahdotko. Teeman ajatus lähti vasta voimaan tulleen Tasa-arvoisen avioliittolain hyväksynnästä ja kannusti tulemaan mukaan toimintaan ja yhteisöön.

Åland Priden kulkueeseen osallistui noin 900 ihmistä. (Kuva: Mikko Kivinen)
Ahvenanmaan maakunnan hallituksen tervehdyksen puistojuhlaan toi kanslia- ja kuntaministeri Nina Fellman. (Kuva: Mikko Kivinen)
Vuoden 2017 Majakka -palkinnon sai Ahvenanmaan seurakunnan seurakuntapastori Maria Widén. (Kuva: Mikko Kivinen)
Kulkueessa oli mukana myös Mark Levengood (kuva: Mikko Kivinen)
Puistojuhlassa nähtiin tanssiesitys Queersalsa tanssiryhmältä. (Kuva: Mikko Kivinen)
Åland Priden pääorganisaattoreina toimivat Emilia Blomqvist ja Sofia Enholm (oikealta vasemmalle) (Kuva: Mikko Kivinen)
Åland Priden päätösbileet järjestettiin Pub Bastunissa. (Kuva: Mikko Kivinen)

» Jutun oma sivu
Porvoo vietti ensimmäistä prideaan lauantaina

Sami Mollgren • 19.08.2017 14:20 UUTISET: PRIDE • KOTIMAA
Porvoossa vietettiin lauantaina 19.8. kaupungin historian ensimmäistä pride-tapahtumaa.

Puoliltapäivin torilta startannut kulkue eteni läpi kaupungin keskustan, ja kello 13 käynnistyi juhla kaupunginpuistossa. Kaupunginpuistossa kaupunginjohtaja Jukka Pekka Ujula esitti kaupungin tervehdyksen ja toimittaja Heidi Finnilä luki juhlapuheen.

Viihteellisempää ohjelmaa tarjosi Isa Akkilan, Joel Hermanin ja Heidi Mäkelän stand up -show sekä Lee Angelin musiikki. Tilaisuuden juonsi Madame de la Menopaux eli Kim Gustafsson.

Puistossa telttoineen läsnä olleet puolueet tarjoilivat kahvia ja purtavaa.

KATSO KUVAGALLERIA JUTUN OMALTA SIVULTA


» Jutun oma sivu
Hanko Pride 2017 -kulkue järjestettiin toista kertaa

Sami Mollgren • 19.08.2017 13:59 UUTISET: PRIDE • KOTIMAA

Hanko Pride 2017 (kuva: hb)

Lauantai-iltapäivänä 19.8. Hangossa järjestettiin kaupungin historian toinen pride-kulkue, johon osallistui arvion mukaan runsas 200 ihmistä. Kulkueen lähtöpaikka oli länsisatamassa, ja kello 13 jälkeen startannut kulkue suuntasi keskustan läpi Plagenille rantajuhlaan. Juuri ennen kulkuetta välillä rajuksikin yltynyt sade väistyi ja puuskainen tuuli rauhoittui. Rantajuhlan mittaan aurinko tuli esiin pilvien takaa, ja lämpötila lähenteli 20 astetta.

Hanko Pride 2017 -tapahtumaa vietetään 18.-20. elokuuta.

Hanko Pride on viihteellinen

Hanko Pride on luonteeltaan selvästi viihteellisempi kuin monet muut suomalaisissa kaupungeissa järjestetyt pride-tapahtumat, ja etenkin kulkueen ja ulkoilmajuhlan luonne on joidenkin mielestä keveämpi kuin monissa muissa paikoissa; sateenkaarilippuja, värikyyttä ja erilaisten toimijoiden bannereita sekä musiikkia on enemmän, kun taas megafoneja, iskulauseita, paatosta ja plakaatteja vähemmän. Tapahtuma myös toteutetaan vahvemmin kaupallisten yhteistyökumppaneidensa tuella kuin Suomessa yleensä on totuttu.

Priden jälkeinen ulkoilmapiknik Plagenin rantaravintolan ympäristössä oli luonteeltaan jotain, josta moni paikallaolija käytti nimitystä "bileet"; musiikin jytkeessä rentoa oleskelua oman kaveriporukan kanssa, kohtaamisia uusien ihmisten kanssa ja virvokkeita. Ohjelmaakin oli: drag-show, pukeutumiskilpailu ja bilettämistä vaahdon seassa.

Priden ajatusta - siis hlbtiq+ -vähemmistöjen yhdenvertaisen aseman edistämistä - ei ole unohdettu viihteellisemmän lähestymiskulman taakse, ei sen paremmin kulkueessa kuin muussakaan. Esimerkiksi tapahtuman verkkosivuilla on esillä erilaisten asian parissa toimivien henkilöiden laatimia kirjoituksia, joissa esitetyistä huomioista on hyvä ottaa tukea vaikkapa silloin, jos joskus joutuu tilanteeseen, jossa joutuu puolustelemaan yhdenvertaisuuden edistämiseksi tehtävää työtä.

Hanko Priden kolmipäiväinen ohjelma on viihteellisyydestään huolimatta monipuolinen ja se sisältää yhteisöllisyyttä edistäviä osia. Perjantaina oli ohjelmassa keilaamista, taidenäyttelyn avajaiset, tanssikoulu samaa sukupuolta oleville pareille, risteily ja paritkin bileet. Pääpäivä lauantai alkoi lastentapahtumalla. Pride-kulkueen ja rantapiknikin lisäksi ohjelmaan kuului lemmikkieläinten omistajien tapahtuma, poliittishenkinen keskustelutilaisuus ja päätöstilaisuus. Sunnuntaille oli vielä brunssi ja bingo.

Rantajuhlassa puhuivat tapahtuman järjestäjän edustajat Anders Augustsson ja Titti Myhrberg. Lisäksi Hangon kaupunginjohtaja Denis Strandell piti puheen. Strandell muistutti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien olevan täysin normaaleja kansalaisoikeuksia ja arvoja, ja toivoi, ettei niistä 100-vuotiaassa Suomessa olisi pian enää erityistä tarvetta puhua. Priden osalta hän totesi, että niille on tarvetta tulevaisuudessakin.

- Hyviä bileitä ja yhdessäoloa tarvitaan aina, sanoi Strandell.

Kuvagalleria laajenee vielä.

KATSO KUVAGALLERIA JUTUN OMALTA SIVULTA


» Jutun oma sivu
Vältti täpärästi kaksi terrori-iskua kolmen kuukauden sisällä

vaeltaja2006 • 19.08.2017 04:41 • 2 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA

Kuva Chris Pawleyn facebook-sivulla
Manchesterin keskustassa asuva Chris Pawley vältti täpärästi toukokuun 22. päivänä 2017 Ariana Granden konsertissa tapahtuneen terrori-iskun. Tällä viikolla hän oli Barcelonassa La Ramblasilla lähellä pakettiautolla tehtyä terrori-iskua. Hän oli käymässä kumppaninsa Corey Lorden kanssa Barcelonan Circuit-festivaalilla. Kaksiviikkoinen juhlakausi loppuu tänä viikonloppuna pääjuhlaan. Kaupungissa on kymmeniä tuhansia homoja juhlimassa.

Torstaina 17.8.2017 pakettiauto syöksyi suurella nopeudella Barcelonassa Ramblas-kävelykadun ihmismassaan. Chris Pawley osui paikalle heti iskun jälkeen ja oli vain muutaman metrin päässä kävelykadusta. Hän kertoo asiasta Manchester Evening News -lehdelle. Facebookiin hän lähetti videon Carrer de Pelai -kadulta, joka on Ramblasin poikkikatu ja Catalunya-aukiota eteläpuolelta kiertävä katu. Videolla ihmisilllä on älypuhelimet kädessä tai korvalla ja monet näyttävät kiinnostuneilta ja uteliailta. Tärkeintä on saada hyvää videomateriaalia omille facebook-sivuille. Pakokauhua ei ole, vaan kokoonnutaan ja viipyillään kadunkulmissa.

Chris lähetti viestejä ystävilleen: ”Kaikkialla oli poliiseja ja ambulansseja, kaupat alkoivat sulkea ja laskea alas metallisia sälekaihtimiaan”. Puhelimesta Chris näki, mitä oli tapahtunut. Paikalle virtasi tv-ryhmiä ja pelastushenkilökuntaa. Palattiin hotelliin ja siellä annettiin ohje pysytellä omissa huoneissa.
Toukokuussa Chris oli juuri lähtenyt Manchester Areenalta Ariana Ganden konsertin päätyttyä ja oli kävelysillalla kohti Manchester Victoria -asemaa, kun hän kuuli pommin jysähtävän Areenan aulassa. Täpärästi hän pelastui pahimmalta.

http://www.manchestereveningnews.co.uk/news/greater-manchester-news/manchester-bomb-survivor-barcelona-attack-13493420

- - - - -

Tätä uutista kirjoitettaessa on vielä epäselvää, oliko Turun puukotusten sarja terroriteko vai oliko taustalla jokin muu motiivi.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Tutkimus: Perhemalli ei näytä vaikuttavan adoptiolasten sukupuolikäsitykseen

Sami Mollgren • 18.08.2017 22:50 • 3 kommenttia. UUTISET: TERVEYS JA TUTKIMUS
Sukupuolikäsityksen kehittymisessä ei näytä olevan suurta eroa samaa tai eri sukupuolta olevien vanhempien kasvattamien adoptiolasten välillä. Asia käy ilmi tutkimuksessa, joka julkaistiin Sex Roles -tiedejulkaisussa.

Tutkimukseen osallistui 106 perhettä. Osassa vanhemmat olivat samaa ja osassa eri sukupuolta. Tutkimusta johti Rachel Farr Kentuckyn yliopistosta. Farr tiimeineen vertaili, miten lapsen "sukupuolelle tyypillinen käytös" kehittyi ajan mittaan erilaisissa perheissä lasten kasvaessa.

Tutkimuksessa vanhemmat täyttivät kyselylomakkeen ja tutkijat haastattelivat lapsia sekä tarkkailivat lasten käytöstä, esimerkiksi millaisia leluja nämä lapset suosivat.

Suurin osa lapsista suosi leluja ja käyttäytyi "sukupuolelle tyypillisesti". Tutkijoiden palattua viisi vuotta myöhemmin, ne lapset, joiden kohdalla oli havaittu ennen kouluikää "sukupuolelle epätyypillistä" toimintaa, suosivat myös vanhempina asioita, jotka eivät ole "sukupuolelle tyypillisiä".

Farr päättelee, että perhemallilla olisi vain vähän vaikutusta siihen, miten lasten käsitys sukupuolesta kehittyy. Samaa sukupuolta olevien vanhempien havaittiin kuitenkin sallivan lapsille hieman enemmän tilaa poiketa "sukupuolelle tyypillisestä".

Farr toteaa tulosten viittaavan siihen, että samaa sukupuolta olevien vanhempien kasvattamien adoptiolasten sukupuoleen liittyvä kehitys etenee samalla tavoin kuin eri sukupuolta olevien vanhempien kasvattamilla adoptiolapsillakin. Hänen mukaansa tyypillinen sukupuoleen liittyvä kehitys ei edellytä molempia sukupuolia edustavia vanhempia roolimalleina, eikä molempia sukupuolia edustavat vanhemmat roolimalleina sen paremmin estä poikkeamista "sukupuolelle tyypillisestä" kehityksestä.

Farr uskoo löydösten auttavan asianajajia, tuomareita, sosiaalityöntekijöitä ja adoptiotoimistoja, kun nämä pohtivat vanhempien seksuaalisen suuntautuneisuuden vaikutuksia lasten sukupuolikäsityksiin.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Terrori-isku Barcelonan Ramblas-kävelykadulla


Terrori-isku tehtiin tällä Ramblas-kävelykadulla.
Barcelonan Ramblas-kävelykadulla pakettiauto on ajanut jalankulkijoiden päälle tahallaan. Ainakin 13 ihmisen kerrotaan kuolleen ja loukkaantuneita on kymmeniä. Barcelona on yksi Espanjan hlbtiq-keskuksista. Juuri nyt Katalonian pääkaupungissa on paljon homoturisteja, koska siellä vietetään sunnuntaihin saakka suosittua Circuit Festivalia. Kaksiviikkoista juhlaa on vietetty vuodesta 2008 alkaen. Tilaisuuksiin osallistuu kymmeniä tuhansia homoja.

Katalonian poliisi Mossos d’Esquadra on pikku hiljaa illan mittaan kertonut kuolleista. Jo klo 20 aikaan twitterissä puhuttiin 13 kuolleesta. Ylen tv-uutisissa puhuttiin slloin vain yhdestä kuolleesta. Ramblas-kävelykatu on pituudeltaan 1,3 kilometriä. Se alkaa Catalunya-aukiolta ja kulkee kohti satama-aluetta. Yleensä se on tupaten täynnä turisteja. Tänä yönä se on ensi kertaa tyhjä.

El Pais -lehti kertoo, että pakettiauto kulki suurella nopeudella pitkin kävelykatua 530 metrin matkan ja tahallaan yritti ”siksakkia” ajamalla osua kävelijöihin. Mossos pitää tapahtumaa terroritekona. Päivälehti El Periodico ketoo, että Mossos sai jo kaksi kuukautta sitten varoituksen CIAlta.

Espanjan yleisradio RTVE on kertonut, että auton kuljettaja pakeni jalkaisin. Myöhemmistä vaiheista on paljon ristiriitaista tietoa mediassa. Mahdollisesti on käytetty toista autoa pakenemiseen. Turisteja on kehotettu välttämään Catalunya-aukiota ja Ramblasia sekä Boqueriaa, tunnettua toria. Läheiset metro- ja juna-asemat on suljettu.

Barcelona on myös suomalaisten suosima turistikohde. Viime päivinä on kerrottu, että vasemmistoaktivistiryhmät ovat osoittaneet mieltä sen takia, että kaupungissa on liikaa turisteja. Kaupungin väestörakenne ja asumisolot vääristyvät, kun koko keskusta on turistien hallussa.

Circuit Festivalin viimeiset päivät ovat menossa. Kuudentoista päivän juhlajakso päättyy sunnuntaina.
Kaupunkinäkymä ja Sagrada Família -kirkko

» Jutun oma sivu
Teemu Laajasalo Helsingin piispaksi

Sami Mollgren • 16.08.2017 16:36 • 5 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA

Teemu Laajasalo (kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva)
Kallion kirkkoherra Teemu Laajasalo, 43, on valittu Helsingin hiippakunnan uudeksi piispaksi keskiviikkona 16.8. pidetyssä Helsingin hiippakunnan piispanvaalissa.

Uusi piispa aloittaa tehtävässään 1.11.2017. Piispan virkaan vihkimys järjestetään Helsingin tuomiokirkossa 12.11.2017.

Laajasalo sai yhteensä 795 ääntä. Hänen vastaehdokkainaan olleet Jaana Hallamaa 388 ääntä ja Kaisamari Hintikka 359 ääntä. Laajasalo sai yli puolet annetuista äänistä, eikä toista äänestyskierrosta tarvita.

Vuonna 1974 syntynyt Teemu Laajasalo on kasvatustieteiden tohtori vihittiin papiksi vuonna 1997 ja hän on toiminut vuodesta 2013 Helsingin Kallion seurakunnan kirkkoherrana. Viime ajat hän on ollut johtamassa Seurakuntayhtymää eli Helsingin seurakuntien yhteistä hallintoelintä.

Sekä Laajasalo että hänelle vaalissa hävinneet ehdokkaat ovat suhtautuneet samaa sukupuolta olevien kirkolliseen avioliittoon vihkimiseen ja laajemminkin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien yhdenvertaisuuteen myönteisesti.

Laajasalo seuraa tehtävässään eläkkeelle jäävää Irja Askolaa.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Pakolaisilla ei sisäänpääsyä stuttgartilaiseen Kings Clubiin

vaeltaja2006 • 16.08.2017 13:09 • 2 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU
Stuttgarter Nachrichten -lehti kertoo, että Stuttgartin tunnetuimpaan homodiskoon Kings Clubiin pakolaisia ei päästetä sisään. Kings Club on yksi Saksan vanhimista homoklubeista. Omistaja on saanut solidaarisuustyöstään mitalleja.

Klubin omistaja myöntää, että sisäänpääsyä kontrolloidaan tarkemmin. Omistaja on romanialaissyntyinen ”Laura” eli vasemmistopuolue Linken kaupunginvaltuutettu Laura Halding-Hoppenheit. Hän on ollut kaikkien homojen ”homomamma”. Hän kertoo, että ovella jotkut miespuolisista tulijoista väittävät olevansa homoja vaikka eivät olisikaan. On tapauksia, että tällaiset vieraat ovat kähmineet naispuolisia asiakkaita. Diskossa käy paljon naisia, jotka haluavat tanssia, mutta eivät halua miesten lähentelyjä.

Tällaisten tapausten yleistyttyä on päätetty tiukentaa kontrollia ovella. Kuitenkaan mitään pakolaisen elämän kartoitusta ei ovella voida tehdä. Myös joiltakin heteroilta pääsy estetään, mm. heteropareilta. Klubin asiakkaat eivät halua, että heitä tullaan ”tirkistelemään” kuin eläintarhassa.

Laura sanoo, että virheitä voi tulla ja se on ikävää. Hänellä itsellään on maahanmuuttotausta. Hän tuli sosialistisesta Romaniasta länteen 1960-luvulla. Hän sanoo, että tässä ei ole kysymys syrjinnästä, vaan siitä, että paikka on eräänlainen turvapaikka sellaisille ihmisille, joita ei ymmärretä heidän homoseksuaalisuutensa takia. Pakolaisiakin saa tulla, koska monet heistä haluavat rauhaan omalta suvultaan.

Lauralle on myönnetty ainoa Saksan valtion jakama kunniamerkki, Bundesverdienstkreuz. Laura on päässyt julkisuuteen mm. osallistumalla itäisen Euroopan levottomiin pride-kulkueisiin ja keräämällä sinne homojärjestöille tukipaketteja.


”Ovipolitiikka” nousi julkisuuteen, kun 24-vuotias Hair & Beauty -artisti Dennis Neumann oli viikonlopppuna diskon edessä tupakkatauolla ja kaksi hänen tuntemaansa pakolaista tuli kertomaan, ettei heitä päästetä sisään. He kyselivät, onko siellä jokin yksityistilaisuus. Toinen pakolaisista on syyrialainen matemaatikko. Klubi, joka vuosikymmenet on ollut suvaitsevaisuuden paikka, ei päästä heitä sisään.

Dennis Neumannista on hyvä, että asiasta syntyi julkinen keskustelu. On hyvä miettiä, missä homopakolaiset voivat olla muiden homojen kanssa yhdessä, jos ovia suljetaan turvapaikkaa hakevilta.

Kings Club on ollut otsikoissa tänä kesänä aikaisemminkin. Kesäkuussa klubi tyhjennettiin pahoinpitelyn vuoksi.www.stuttgarter-nachrichten.de

ranneliike.net

Suomessa on keskusteltu viime keväänä DTM- ja Hercules -yökerhojen ovipolitiikasta.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Australiassa suunnitellaan samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeutta vastustavaa mielenosoitusta

Sami Mollgren • 16.08.2017 11:30 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Australiassa keskustelu samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeudesta on kuumennut. Hallitus on päättänyt järjestää avioliittokysymyksestä neuvoa-antavan postikyselyn. Avioliittokysymys on otettaisiin parlamentin käsittelyyn, mikäli enemmistö kyselyyn vastanneista niin haluaisi.

Jotkut yhdenvertaista postikyselyä vastustavat, mutta avioliitto-oikeutta puolustavat ovat jättäneet korkeimmalle oikeudelle valituksen asiasta. Oikeuden on määrä käsitellä asiaa syyskuun alussa.

Samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeutta puolustajat arvioivat postitse tapahtuvan mielipiteen ilmaisun houkuttelevan niukasti nuoria. Nuoret taas tukevat samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeutta vanhempia ikäryhmiä laajemmin. Lisäksi kampanjoinnin pelätään altistavan homot ja heidän perheensä aihepiirin asiattomalle käsittelylle.

Party for Freedom aikoo järjestää samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeutta vastustavan mielenosoituksen otsikolla "Straight Lives Matter". Mielenosoitus on määrä järjestää 23. syyskuuta Sydneyssä, Taylor Squarella, joka on keskeinen paikka kaupungin hlbti-elämälle.

Tapahtuman nimi on mukailtu USA:n Black Lives Matter -liikkeen nimestä. Se puolestaan on perustettu protestoimaan Yhdysvalloissa poliisin mustaihoisia kohtaan herkkää liipaisinsormea.

- Uskomme perinteen merkitykseen, ja avioliittoa biologisena instituutiona ei pidä uudelleenmääritellä vähemmistön seksuaaliseen suuntautumiseen sopivaksi, kirjoittaa Party for Freedom -ryhmä Facebookissa.

Party for Freedom -ryhmittymä kutsuu homoavioliittoja vasemmistopoliitikkojen ja vasemmistomedian ajamaksi "viimeisimmäksi villitykseksi"

- Seksuaalivähemmistöjen oikeuksia ajavat liikkeet perustuvat myötätunnolle samalla kun ne jättävät huomioimatta elämäntapa-kokeilun mahdollisesti aiheuttaman vaaran lapsille, todetaan ryhmittymän Facebook-sivulla.

Party for Freedom -ryhmittymä on myös vaatinut esimerkiksi muslimien maahanmuuton kieltämistä.

Suomessa vastaavanlaisia puheenvuoroja on esitetty Aito avioliitto ry:n piiristä. Myös yhdistyksen aiemman puheenjohtajan sosiaalisessa mediassa esittämät kannat muslimeista ovat verrattavissa Party for Freedomin piiristä esitettyihin. Aito avioliitto ry on läheisessä yhteistyössä ranskalaisen La Manif pour tous -ryhmittymän ja saksalaisen Demo für alle -ryhmittymän kanssa. Näillä puolestaan on yhteyksiä amerikkalaiseen homovihaa lietsovaksi määriteltyyn MassResistance-järjestöön.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen aseman yhdenvertaistamista edistävät toimijat ovat muistuttaneet, että samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeudella ei ole vaikutusta eri sukupuolta olevien avioliittoihin, eivätkä hlbti-vähemmistöihin kuuluvat halua erikoiskohtelua - vain yhdenvertaisuutta.

Australiassa samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeudesta on käyty keskustelua pitkään. Mielipidekysyselyjen mukaan enemmistö maan asukkaista tukee samaa sukupuolta olevien oikeutta avioliittoon. Monissa osavaltioissa samaa sukupuolta olevat voivat nykyisin rekisteröidä parisuhteensa ja käytännössä samaa sukupuolta olevien parisuhteet tunnustetaan jollain tavoin koko maassa, mutta ei liittovaltion tasolla. Monissa osavaltioissa homoparit voivat tulla myös adoptiovanhemmiksi.

Useat samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeutta tukevat sekä Australian oppositio pitävät postikyselyä vääränä tapana viedä avioliittoasiaa eteenpäin. He vaativat puoluekurista vapaata äänestystä parlamentissa.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Air Berlin konkurssiin. Ovatko Folsom-vierailijoiden matkat uhattuina?

vaeltaja2006 • 16.08.2017 05:23 • 2 kommenttia. UUTISET: YLEISET
Tieto Air Berlinin konkurssista levisi toimituksiin eilen klo 14. Mitä se merkitsee kaikille niille, jotka ovat ostaneet hyvissä ajoin lippunsa Berliinin kuuluisaan fetissitapahtumaan Folsom Europaan syyskuun toisella viikolla?

Lehtitietojen mukaan arabilentoyhtiö Etihad ei enää halua pönkittää Air Berlinin taloutta uusilla lainoilla, koska ennusteissa ei näy merkkejä Air Berlinin taloudellisesta toipumisesta.

Air Berlinin tilanne on nopeasti heikentynyt. Normaalisti konkurssi merkitsee, että lentokoneet jäävät maahan eikä lentoja lennetä. Nyt tilanne on toisenlainen. Air Berlinin siirtymisestä esim. Lufthansan haltuun on ollut neuvotteluja ja yhtiö on saamassa 150 miljoonan euron hätälainan, jonka takaa käytännössä Saksan talousministeriö. Arvioidaan, että tämän lainan turvin lentoja voidaan jatkaa kolmen kuukauden ajan. Lainaa perustellaan sillä, että lomakautena saksalaisia on paljon ympäri Eurooppaa, ja heidän kotiin kyyditsemisensä tulisi kalliiksi.

Varatut lentoliput pysyvät voimassa. Lentokenttäyhtiö Finaviasta kerrotaan Helsingin Sanomille, että Air Berlinillä on Helsingistä viikottain 25 lähtöä. Jos lentoja alkaa peruuntua, se voi vaikeuttaa tuhansien matkustajien matkantekoa. Finnairista kerrotaan, että konkurssihakemuksella ei ole välittömiä vaikutuksia lentoihin.

Konkurssitilanteessa kuluttajan asema on heikko. Vain luottokortilla maksaneet voivat saada rahansa takaisin.

Ainakin nyt näyttää siltä, että Berliinin Folsom-tapahtumaan 6.-10. syyskuuta lippunsa ostaneet pääsevät lennoilleen. Vieraita Berliinin fetissitapahtumaan saapuu kaikkialta Euroopasta. Monet ovat ostaneet lippunsa Air Berliiniltä, joka on Saksan toiseksi suurin reittilentojen järjestäjä.

Oma kysymyksensä on se, mitä tapahtuu Air Berlinin 8 500 työntekijälle. Heidän kohtalonsa riippuu siitä, miten ostoneuvottelut sujuvat. Luultavasti ainakin osa työpaikoista on vaarassa tai korvataan halvemmalla työvoimalla.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Upseerien asennetta seksuaalivähemmistöjä kohtaan selvitetty

Sami Mollgren • 15.08.2017 19:43 • 3 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Puolustusvoimien upseerien asenteita seksuaalivähemmistöjä kohtaan on selvitetty maanpuolustuskorkeakoulussa sotatieteiden maisterioksi opiskelevan Jenni Saalimon pro gradu -tutkimuksessa, jonka aiheena on “Puolustusvoimien upseerien asenteet seksuaalivähemmistöjä kohtaan”.

- Puolustusvoimien yleinen asenneilmapiiri seksuaalivähemmistöjä kohtaan näyttäytyi tutkimustulosten valossa pääasiassa asiallisena ja syrjimättömänä, todetaan tutkimuksen tiivistelmässä.

- Kuitenkin tarkempi tulosten tarkastelu osoitti, että seksuaalivähemmistöön kuuluminen Puolustusvoimissa koetaan haasteelliseksi ja siitä puhumista vältellään.

Asenteiden havaittiin olevan yhteydessä vastaajan sukupuoleen ja kotipaikkakuntaan, samoin puolustushaaraan, sotilasarvoon ja työkokemukseen. Myös kontaktit ja tiedot vaikuttivat asenteisiin.

Naisilla oli miehiä myönteisempi asenne seksuaalivähemmistöjä kohtaan, ja he kokivat miehiä useammin, että Puolustusvoimissa yleinen suhtautuminen homoseksuaaleihin ei ole yhtä avointa. Mitä pienemmältä paikkakunnalta vastaaja oli kotoisin, sitä kielteisemmin hän suhtautui erilaisuuteen ja sitä helpommin hän leimasi homoseksuaalisuuden. Pääkaupunkiseudulta kotoisin olevien asenteet olivat myönteisimpiä.

Asenteellisimpia tutkimustuloksen mukaan olivat 40–50-vuotiaat upseerit. Heidän asenteensa seksuaalivähemmistöjä kohtaan oli muita tutkimuksen ikäluokkia rajoittuneempi. Majurit ja everstiluutnatit sekä vastaavissa arvoissa Merivoimissa palvelivat näkivät homoseksuaalisuuden muita kielteisempänä. Upseerit, jotka eivät työskennelleet esimiestehtävässä olivat alttiimpia kategorisoimaan ja arvostelemaan ihmisiä erilaisuuden perusteella.

Homoseksuaalisuuden stigmatisointi oli yleisintä Maavoimissa ja harvinaisinta Merivoimissa. Erilaisuuden suvaitsemisessa korkeimmat keskiarvot olivat Pääesikunnalla ja Merivoimilla, kun taas Maavoimien keskiarvo oli pienin. Ilmavoimat sijoittui jokaisessa ulottuvuudessa keskivaiheille.

Tutkimusraportin klusterianalyysissa vastaajat jaettiin kolmeen ryhmään. Jaon taustalla oli henkilön oman asenne seksuaalivähemmistöjä kohtaan ja käsitys siitä, miten puolustusvoimien piirissä suhtaudutaan seksuaalivähemmistöihih kuuluviin.

"Idealisteihin" kuului 38 prosenttia vastaajista. He pitivät itseään ennakkoluulottomina ja avarakatseisina henkilöinä ja näkivät Puolustusvoimat yleisesti omia suvaitsevaisia asenteita vastaavana organisaationa.

"Realisteihin" kuului 45 prosenttia vastaajista. He pitivät itseään ensimmäisen ryhmän tavoin suvaitsevaisina ja avoimina erilaisuudelle, mutta kokivat Puolustusvoimissa olevan varautunutta tai ennakkoluuloista asennetta seksuaalivähemmistöjä kohtaan.

"Konservatiiveihin" kuului 17 prosenttia vastaajista. Ryhmään sijoittuneet vastaajat olivat muiden ryhmien vastaajia kärkkäämpiä leimaamaan homoseksuaalisuuden negatiiviseksi ja epänormaaliksi. Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo yleisesti eivät näyttäytyneet yhtä merkittävinä arvoina ryhmän vastaajille kuin muiden ryhmien vastaajille. Lisäksi he vastustivat muutosta muita ryhmiä enemmän ja olivat asenteiltaan muita vanhoillisempia.

Tutkimuksen tekijän johtopäätöksien mukaan Puolustusvoimissa on melko varautunut asennekulttuuri ja keskustelua seksuaalivähemmistöistä kartetaan.

Syksyllä 2016 yhteistyössä Upseeriliiton kanssa toteutettuun kyselyyn vastasi noin 40 prosenttia kutsun saaneista.

Satunnaista hlbti-aihepiirin ilmituloa puolustusvoimissa

Vaikka puolustusvoimien piirissä hlbti-vähemmistöihin liittyviä aiheita käsitellään niukasti, on organisaatio on kuitenkin viime vuosina puuttunut määrätietoisesti ilmitulleisiin yksittäisiin tapauksiin, joissa hlbti-vähemmistöihin kuuluvat ovat joutuneet asiattoman toiminnan kohteeksi. Puolustusvoimien yleiseen vaikenemiseen kohdistuvassa kritiikissä kuitenkin muistutetaan, että puolustusvoimien olisi syytä selvemmin toivottaa myös vähemmistöihin kuuluvat tervetulleiksi palvelukseen, ja tuoda esiin oikeus syrjimättömyyteen.

- Seksuaalivähemmistöjen asema Puolustusvoimissa on myös ajoittain vilahtanut mediassa, jolloin Puolustusvoimien kannanotto on ollut varovaista ja jopa epämääräistä. Tämä on todennäköisesti lisännyt jo vallitsevaa oletusta Puolustusvoimien negatiivisesta asenneilmapiiristä seksuaalivähemmistöjä kohtaan, kirjoittaa tutkija pro gradu -tutkimuksensa pohdintaa-osiossa.

Tutkijan mukaan oletukset eivät tule pelkästään Puolustusvoimien ulkopuolelta, sillä tutkimuksen perusteella myös monet upseerit pitävät ilmapiiriä ennakkoluuloisena. Hän toteaa, että upseerien näkemys ei kuitenkaan perustu kokemuksiin suhtautumisesta ja käyttäytymisestä vaan yleisesti vallitsevaan haluun kartella ilmiötä.

Kesällä 2016 syntyi kohu, kun ylikersantti Juho Pylvänäisen tuki hlbti-vähemmistöjen yhdenvertaista asemaa osallistumalla Helsinki Pride -kulkueeseen virka-asussaan. Tapaus herätti henkiin keskustelua yhdenvertaisuudesta ja hlbti-vähemmistöihin kuuluvien asepalvelusta suorittavien asemasta. Joissakin Puolustusvoimien piiristä pride-kulkueen jälkeen esitetyissä puheenvuoroissa varusmiespalvelus on nähty yhtenä tasa-arvoisimmista ympäristöistä ja vedottu Puolustusvoimien ohjeeseen tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta, jonka mukaan henkilöön liittyvät ominaisuudet eivät saa vaikuttaa tämän kohteluun.

- Olisi kuitenkin itsensä huijaamista ajatella, että kun viralliset ohjeet on annettu, asia on sillä selvä. Ajatella, että tasa-arvo ja yhdenvertaisuus on käskemällä valmis, todettiin 14.7.2016 julkaistun Ruotuväki-lehden pääkirjoituksessa.

Puolustusvoimien ylemmiltä tasoilta ei hlbti-yhdenvertaisuuteen liittyviin kysymyksiin ole otettu suoranaisesti kantaa, ja syntynyt keskustelu aiheesta hiljentyi nopeasti. Marraskuussa 2016 julkaistun päivitetyn palvelusohjesäännön mukaan sotilaspuvussa esiintymiseen esimerkiksi priden kaltaisissa tilaisuuksissa otettiin aiempaa kielteisempi kanta.

Vielä 2000-luvun puolella, vuosikymmenen vaihteeseen asti alokkaan seksuaalisesta suuntautuneisuudesta kysyttiin monissa kunnissa mahdollista seksuaalista kiinnostusta samaan sukupuoleen. Käytännössä asian tultua esille sai palveluksesta vapautuksen, jos katsoi palveluksen sen vuoksi tuntuvan ahdistavalta. Joissain tapauksissa kutsuntatarkastuksen tehnyt lääkäri oli vapauttanut alokkaan palveluksesta vastoin tämän tahtoa.» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Laulaja Aaron Carter kertoi biseksuaalisuudestaan - ja kiinnostuksestaan suomalaisillekin tuttuun laulajaan

Sami Mollgren • 15.08.2017 07:14 UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • ULKOMAAT

Aaron Carter (kuva: Rich Fury / AP Invision / Lehtikuva)
Laulaja Aaron Carter kertoi Twitterissä 5. elokuuta olevansa biseksuaali. Samalla hän kertoi suhteensa tyttöystävänsä kanssa päättyneen, ja olevansa vapaana.

Hän kertoi sosiaalisessa mediassa, että 13-vuotiaana hän huomasi kiinnostuvansa pojista ja tytöistä. Joidenkin tyttöystävien jälkeen 17-vuotiaana hänellä oli myös kokemus miespuolisen henkilön kanssa.

Aaron Carter on kertonut kiinnostuksestaan laulaja Adam Lambertiin, joka takavuosina seurusteli pitkään suomalaisen tosi-tv-julkkiksen Sauli Koskisen kanssa. Lambert puhui Carterista kauniisti tämän tultua kaapista. Carter ilmaisi TMZ:n haastattelussa kiinnostuksensa myös Tom Hardyyn, joka kuitenkin on naimisissa Charlotte Rileyn kanssa.

TMZ:lle antamassaan haastattelussa Aaron Carter kertoo saaneensa paljon tukea kaapistatulonsa yhteydessä, mutta hänen isoveljensä Nick Carter ei ole ollut yhteydessä kaapistatulon jälkeen. Isoveli on vaikuttanut 1990-luvun suosituimpiin kuuluneessa Backstreet Boys -poikabändissä.

Veljensä tunnettuuden myötävaikutuksella Aaron Carter levytti kymmenvuotiaana ja hän nousikin listoille eri puolilla maailmaa. Aaron Carter on myös näytellyt.

Nyt 29-vuotiaalla Aaron Carterilla on viime vuosina ollut ongelmia päihteiden kanssa. Hänellä oli myös suuret verovelat suosionsa huimimmilta vuosilta, vuosituhannen alusta. Hän on puhunut myös kärsivänsä palleatyrästä ja laktoosi-intoleranssista sen jälkeen, kun hänestä julkaistiin kuvia, joissa hän näyttää huonokuntoiselta.

Aaron Carterin nyt entinen naisystävä Madison Parker on todennut, että kaapistatulo tai Carterin biseksuaalisuus ei liittynyt suhteen päättymiseen, vaikka asiat sattuivatkin samaan aikaan. Parker on pahoitellut sitä, että joissain medioissa on esitetty Carterin kommentteja siitä, että eron taustalla olisi Parkerin ymmärtämättömyys Carterin seksuaalista suuntautuneisuutta kohtaan. E! News -julkaisulle Parker kertoi pyrkineensä tukemaan Carteria, ja toivovansa hänelle kaikkea parasta. Hän sanoo olevansa iloinen Carterin puolesta siksi, että tällä on rohkeutta elää elämäänsä rehellisenä itselleen.


» Jutun oma sivu
Helsingin piispanvaalissa samanmielisiä ehdokkaita

vaeltaja2006 • 14.08.2017 10:10 • 3 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA

Kirkko keskellä kylää. Tumma taivas taustalla kertoo myrskyn uhasta. Kirkkokin on keskellä erilaisia myrskyjä.
Millainen piispa saadaan Helsinkiin? Nykyinen piispa Irja Askola jää eläkkeelle syksyllä 2017. Säilyykö seurakunnissa liberaali linja vai astutaanko askel takaisinpäin kohti konservatiivisempia ja tiukempia Raamatun tulkintoja? Valitsijoilla on nyt sanan valta.

Helsingin piispanvaalissa äänioikeutettuja on 1800. Puolet on hiippakunnan pappeja ja lehtoreita, puolet maallikkoäänestäjiä. Kuka tahansa ei pääse äänestämään, vaan mm. seurakuntaneuvostot ja kirkkovaltuustot valitsevat maallikkoäänestäjät. Vaalin ensimmäinen kierros on keskiviikkona elokuun 16. päivänä. Jos kukaan ei saa yli puolta äänistä, toinen kierros on syyskuun alussa.

Helsingin piispanvaalissa on ehdokkaina on kaksi naista ja yksi mies. Jaana Hallamaa on yliopistopiireistä, teologian tohtori ja Helsingin yliopiston sosiaalietiikan professori. Kaisamari Hintikka on myös teologian tohtori ja toimii nykyään Luterilaisen maailmanliiton apulaispääsihteerinä Genevessä. Teemu Laajasalo on kasvatustieteiden tohtori ja hän on toiminut vuodesta 2012 Helsingin Kallion seurakunnan kirkkoherrana. Viime ajat hän on ollut johtamassa Seurakuntayhtymää eli Helsingin seurakuntien yhteistä hallintoelintä.

Ehdokkaat ovat joutuneet tekemään vaalityötä. Kunkin ehdokkaan tueksi on koottu kansalaisten kannattajalistoja. Nyt haastatteluissa ja paneeleissa ehdokkaat vaikuttavat melko samanmielisiltä. Ennen oli toista, kun oli körttiläisten ja evankelisten ehdokkaat ja joku yliopistolta ja viime vuosina on ollut myös poliittisten puolueiden vaikutusvaltaa.

Sateenkaariväen kiinnostus kohdistuu Kallion kirkkoherraan Teemu Laajasaloon. Hän on julkkiskirkkoherra, on esiintynyt tv:n viihdeohjelmissa ja soittaa kitaraa. Kallion seurakunta on vahvasti leimautunut hlbtiq-ystävälliseksi seurakunnaksi. Kuukausittain pidetään sateenkaarimessuja ja sateenkaarityötä varten on oma henkilökunta. Kuitenkin samaan aikaan tiedetään, että Helsingissä on kuusi seurakuntaa, jotka avaavat kirkkonsa ovia avioliitton meneville homo- ja lesbopareille ja Kallio ei ole siinä listassa mukana. Asiaa tuntevat sanovat, että Teemu Laajasalo ei ole muuttunut konservatiivisemmaksi, vaan hän yrittää tietoisesti luoda itsestään mielikuvaa ehdokkaasta, joka kelpaisi myös ”vanhoillisille”.

Ylen aamu-tv:n haastattelussa maanantaiaamuna ehdokkaat vastasivat kysymykseen: Kirkon virallinen kanta on, että sateenkaaripareja ei vihitä avioliittoon. Jotkut papit vihkivät ja heistä on kanneltu tuomiokapituliin, joka päättää mahdollisista rankaisutoimenpiteistä. Asia voi tulla uuden piispan pöydälle, miten toimitte?

Jaana Hallamaan mukaan rankaisemiseen ei pidä ryhtyä, koska ei ole rikottu lakia. Teemu Laajasalo vältteli vastaamasta, koska hän on tuomiokapitulin jäsen ja tavallaan ”asianosainen” tässä kiistassa. Yleisellä tasolla hän sanoi, että tämä on tasapainoilua. Osa papeista haluaa vihkiä jo nyt, osa haluaa, että seurataan käynnissä olevaa keskusteluprosessia eikä kiirehditä. Hän ei julkisesti kerro, pitäisikö syytettyjä rangaista, mutta hän puolustautuu omalla historiallaan: 20 vuotta hän on kannattanut sitä, että kaikki parit pitäisi vihkiä. Kaisamari Hintikka haluaa muistuttaa, että tässä asiassa on kysymys yksittäisten ihmisten, siis kihlaparien elämästä eikä sitä saa unohtaa. Pappien osalta on kysymys omantunnon asiasta. Koska asia on yksittäisille ihmisille tärkeä, kirkossa olisi voitava käydä kunnollinen prosessi, jonka lopputuloksena olisi yhteinen päätös asiasta. Toivottavasti rankaisu ei ole nyt ensimmäinen keino hoitaa asia.

Jaana Hallamaa muistutti, että tämä kysymys on samanlainen kuin siirtyminen maakeskisestä maailmankuvasta aurinkokeskiseen tai evoluution hyväksymisestä. On tullut paljon tutkimustuloksia ihmisen sukupuolisuuden luonteesta ja kirkon opetus on muuttunut vuosisatojen ajan. Koko ajan on rajankäyntiä erilaisten näkemysten välillä. Teemu Laajasalo on huolissaan, että kirkko politisoituu, samoin nämä ihmisten tärkeimmät hetket.

areena.yle.fi


Tänään maanantaina klo 17 on Sanomatalossa viimeinen vaalipaneeli ennen ensimmäistä äänestyskierrosta. Se nähdään myös Helsingin Sanomien videosivulla suorana.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
 

Arkisto

Valitse vuosi ja viikko


vain uutiset | kaikki
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2017 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy