dtm winter pride 2015
ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


lepakkolaakso.net
kimmoliisa.net

Kulmakahvio
Sinuiksi - tuki- ja neuvontapalvelu
www.miestenkesken.fi
Palveluoppaassa mukana
Pieni Taivas ADP
ATK-palveluita, kotisivutilaa, tietokoneiden korjaukset ja asennukset.

Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta

Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta, yhdellä sivulla. Saat luettavaksesi haluamasi viikon arkiston valitsemalla vuoden ja viikon oikean reunan valikosta.

Oma hylly hlbti-teemaiselle kirjallisuudelle Kallion kirjastossa

Sami Mollgren • 29.01.2015 07:40 • 1 kommentti. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA

Helsingin Karhupuiston kupeessa sijaitseva Kallion kirjasto on saanut hlbti-teemaiselle materiaalille oman sateenkaarihyllyn.
Helsingin Kallion kirjastossa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskettavalle kirjallisuudelle ja muulle materiaalille on tehty oma sateenkaarihylly.

Uusi järjestely otettiin käyttöön vuoden 2015 alussa. Aiemmin peruskokoelman seassa ollut hlbti-aihepiiriin liittyvä kauno- ja tietokirjallisuus, sarjakuvat ja elokuvat on nyt omana kokonaisuutenaan. Mukana on myös hlbti-järjestöjen esitteitä. Kirjaston käyttäjät saivat päättää hyllyn nimen.

Kirjastonjohtaja Kirsti Tuominen kertoo hyllyn jo saaneen osakseen myönteistä palautetta. Tuominen katsoo, että kirjasto on oikea paikka tasa-arvoin, tiedonsaannin ja sananvapauden puolustamiselle. Hän kertoo uuden järjestelyn tavoitteeksi halutun aineiston löydettävyyden parantamisen, avoimuuden edistämisen ja kirjaston roolin vahvistamisen syrjintää vastustavana paikkana.

- Kallio on suvaitsevana ja moni-ilmeisenä kaupunginosana juuri oikea paikka käynnistää Suomen ensimmäinen queer-hylly. Sateenkaaritoiminnan kuuluisi olla osa jokaisen kirjaston arkea. Kirjaston tehtävä on olla tasa-arvon, tiedonsaannin ja sananvapauden puolustaja yhteiskunnassa, sanoo Tuominen.

Myönteisten huomioiden lisäksi Helsingin Sanomien aiheesta tekemää uutista kommentoineet lukijat esittävät sateenkaarihyllylle kritiikkiäkin: joidenkin mielestä hylly on koteloiva. Nähdään myös huoli, että julkinen taho pääsisi määrittelemään tällaisen kautta toivottavia elämäntyylejä itsensä toteuttamiseen. Hyllyä verrataan esimerkiksi siihen, että nuortenosaston kirjat jaettaisiin "poikakirjoihin" ja "tyttökirjoihin". Tai "naistenhyllyyn" tulisi ruoanlaittoon ja kauneudenhoitoon liittyvät kirjat sekä Harlekiini-romaanit.

Kirjastossa kuitenkin katsotaan, että oma hylly auttaa löydettävyyttä.

Kallion kirjaston sateenkaarihyllyn kohderyhmistä keskeinen on omaa seksuaalista suuntautuneisuuttaan pohtivat nuoret. Lisäksi sateenkaariperheistä kertovien lastenkirjojen katsotaan olevan hyvä väline opettaa lasta ymmärtämään moninaisuutta.

Sateenkaarihyllyä kehitetään kirjaston mukaan parhaillaan aktiivisesti. Sen aineistoa kartutetaan yhteistyössä asiakkaiden kanssa ja uusista kirjoista tilataan tuplakappaleet, jotta teos on löydettävissä Sateenkaarihyllystä ja peruskokoelmasta, hyllytyksen mukaiselta paikaltaan. Lisäksi Sateenkaarihyllyn ympärille on tulossa tapahtumia ja luentoja.

Niin Kalliossa kuin monissa muissakin kirjastoissa on ollut esimerkiksi pride-tapahtumien aikaan tilapäisiä aihepiiriin keskittyneitä esillepanoja, mutta pysyvänä ratkaisuna sateenkaarihylly lienee lajissaan ensimmäinen. Kirjakaupoista ainakin Helsingin Akateeminen kirjakauppa on koonnut hlbti-aiheisen kaunokirjallisuuden omaan hyllyynsä.

Kallion kirjastossa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyvä materiaali löytyy jatkossa sateenkaarihyllystä (Kuva: Kallion kirjasto)

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Vapaat suunnat asettavat homovastaisuuden ehdoksi yhteistyölle evl-seurakuntien kanssa

jnsto • 28.01.2015 13:56 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA

Toivakan kirkko on vuodelta 1882. Pohjois-Päijänteen itärannan alueille on ollut tyypillistä kilpailevien vapaiden suuntien melko suuri kannatus. Kuva: Toivakan seurakunta.
Suhtautuminen seurakuntatasolla HLBT-suomalaisiin määrittää evankelisluterilaisen kirkon kanssakäymistä vapaiden suuntien kanssa tilanteissa, jolloin evl.fi on paikallisesti vähemmän jyrkkä. Käytännössä evl-seurakuntia näin jaetaan ulkopuolelta oikeansuuntaisiin ja vääriin.

Toisaalta vapaat suunnat voivat jopa suosittaa evl-kirkon jumalanpalveluksiin menoa, jos julistus siellä on heille mieluisaa.

Keskisuomalaisen Toivakan seurakunnan yhteistyösuhde paikallisiin helluntailaisiin on katkennut kirkkoherra Panu Partasen toivotettua homoseksuaaliset pariskunnat ja yksittäiset ihmiset tervetulleiksi seurakunnan toimintaan. Aiheesta kertoi mm Keskisuomalainen.

Partanen sanoo maakuntalehden mukaan, että sek­suaalinen suuntautuminen on ihmisten oma asia. "Me hyväksymme homot joukkoomme samalla tavalla kuin kaikki muutkin".
"Ihmiset vastaavat asioistaan ilman meidän ohjaustamme. En näe yksioikoisesti synniksi sitä, että kaksi samaa sukupuolta olevaa ihmistä haluaa elää yhdessä", sanoo kirkkoherra.

Hän kuitenkin muistuttaa, että Toivakan seurakunnassa toimitaan joka tapauksessa kirkon opetuksen mukaan. Tässä hän viittaa mm siihen, että evl-kirkko ei hyväksy tasa-arvoista avioliittokäsitystä.

Seurakuntien yhteisessä tiedotteessa yhteistyön päättymisestä kerrotaan, että taustalla ovat erilaiset näkemykset Raamatun tulkinnasta, erityisesti puhuttaessa sukupuolineutraalista avioliitolaista.

"Kyseessä ovat niin isot näkemyserot Raamatun ymmärtämisestä ja tulkitsemisesta, että yhteistyössä kannattaa ottaa aikalisä ja miettiä, mitä tämä oikein tarkoittaa", sanoo helluntaiseurankunnan pastori Miika Huotari.
Huotarin mukaan on valitettavaa, että hyvä ja hedelmällinen yhteistyö on nyt päättynyt ainakin väliaikaisesti.
"Kyseessä on kipeä ratkaisu, mutta kaikissa asioissa ei pysty tekemään kompromissia", Huotari sanoo.

Toisaalta, jos julistus evl-kirkossa on otaksuttavasti heille sopivaa, vapaat suunnat ovat valmiita myös suosittamaan valtakirkkoon menoa.

Kun nykyisin Pitäjämäen kirkkoherrana Helsingissä toimiva Arto Antturi muutama vuosi sitten sijaisti Toronton suomalaisessa Agricolan evl-seurakunnassa, paikallinen helluntaiseurakunta Saalem jätti väliin oman jumalanpalveluksen järjestämisen ja päätti menosta joukolla Agricolaan Antturia kuuntelemaan. Antturi on saanut Suomessa äskettäin julkisuutta allekirjoittamalla Aito avioliitto -kannanoton internetissä. Aihe on ollut esillä ranneliike.netin keskustelupalstalla.

Keskisuomalaisen uutinen (19.1.15). Kuvassa kirkkoherra Panu Partanen. Kuvatekstissä hän uskoo yhteistyön paikallisen helluntaiseurakunnan suuntaan myöhemmin palaavan.

» Jutun oma sivu
Kreikan hallitustilanne: homomyönteinen Syriza ja homovihamielinen Anel muodostavat hallituksen

vaeltaja2006 • 28.01.2015 06:27 • 15 kommenttia. YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU

Sosiaalisen median reaktioita vaali-iltana
Sunnuntaina Ateenassa vasemmistopuolue Syrizan vaalijuhlassa liehuivat sateenkaariliput. Netissä ylistettiin Syrizaa ja sen johtajaa homo-oikeuksien ajajaksi. Maanantaina ilmoitettiin uudesta hallituksesta: Syriza saa apupuolueekseen äärikonservatiivisen ja homovihamielisen Anexartiti Ellines -puolueen (ANEL). Ääripäät kohtasivat.

Vanha valta sai väistyä. Sosialistinen Pasok on enää pikku puolue. 1980-luvun valta on kadonnut. Silloisen mahtisuvun, Papandreun nimi on nyt hävinnyt parlamentin listoilta – ensi kertaa 92 vuoteen. Viime vuosien oikeistolainen mahtipuolue Nea Dimokratia, uusi demokratia, koki sunnuntaina nöyryytyksen. Enää maan johdossa eivät ole Karamanlisin suvun jäsenet eikä viime vuosien pääministeri Antonis Samaras. Nea Dimokratia varoitteli kansaa ennen vaaleja vakavista seurauksista, jos Syriza voittaa. Tämä pelottelupropaganda ei tehonnut.

Hlbti-väestön kannalta viime vuodet eivät ole olleet hyvää aikaa. Parlamentissa on käyty keskustelua hlbti-ihmisten oikeuksista ja mm. Nea Dimokratian edustajat ovat puhuneet hyvin loukkaavasti homoista ja lesboista. Kerrotaan, että terveysministeri opiskeluaikoinaan kävi maalailemassa hakaristeja ja kielsi juutalaisten joukkotuhon. Edellinen terveysministeri kirjoitteli homofobisia kirjoja. Valtaeliitin mukaan pride-kulkueet ovat perkeleen aikaansaannoksia. Hlbti-ihmisten syrjintäsuojaa on vastustettu hallituksen suunnasta. Ateenassa on kerrottu, että väkivalta hlbti-ihmisiä vastaan on lisääntynyt. Väkivallan huippu oli viime vuonna, 2014. Natsimielinen Kultainen aamunkoitto-puolue on aktiivisesti toiminut homoja ja lesboja vastaan. Osa puolueen johtohahmoista istuu paraikaa vankilassa ja hoiteli sieltä vaalikampanjansa.

Mutta sitten tuli Syriza puolustamaan hlbti-ihmisten oikeuksia. Syyskuussa 2014 sukupuoli-identiteetti lisättiin viharikoslakiin yhtenä viharikosten mahdollisena kohteena, ja samalla maahan saatiin rasismin vastainen laki. Syriza edisti olennaisesti lakien läpimenoa. Yhä useammat hlbti-ihmiset alkoivat huomata, että he ovat saaneet poliittisen puolustajan vasemmalta.

Syrizan sunnuntainen historiallinen vaalivoitto muuttaa ainakin joitain asioita. Puolueen hymyilevä johtohahmo Alexis Tsipras on monelle kreikkalaiselle sankari. Eurooppalaispankkien analyytikoille hän tuntuu olevan antisankari. Ensi kertaa Kreikan historiassa vasemmisto voitti. Paavo Arhinmäki oli mukana Ateenan voitonjuhlassa. Syriza sai vuonna 2009 neljä prosenttia äänistä, nyt 36%.


Syriza haluaa Kreikkaan avoimuutta ja erilaisten vähemmistöjen kunnioittamista. Puolue ei ole uskonnollinen. Maanantaina puolueen johtaja Alexis Tsipras ei halunnut arkkipiispaa ottamaan vastaan uskollisuuden valaa. Hallituskumppani Anel eli ”Itsenäiset kreikkalaiset” on aivan toista laitaa. Puolue syntyi, kun pieni joukko kansanedustajia erotettiin hallitsevasta puolueesta 2012. He eivät hyväksyneet Troikan lainaehtoja. Anel, kreikaksi Anexartiti Ellines, uskoo ortodoksisuuteen. Syriza haluaa pakolaisille oikeuksia, Anel haluaa kaikki nopeasti ulos, takaisin Turkkiin. Syriza haluaa homoille lisää oikeuksia, Anelin johtaja Panos Kammenos ei edes halua lausua homo-sanaa. Hän sanoo, että Anel-puoleen johtolangat ovat uskonto, kansakunta ja ortodoksisuus eikä niistä livetä milliäkään.

Nyt jännityksellä odotetaan, miten kauan tämä vasemman ja oikean laidan kihlaus kestää.

Vasemmistoliitto ilmoitti jo etukäteen tukevansa Syrizaa.

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Rovaniemen Arctic Pride -tapahtuman yhteydessä mahdollisuus hiv-pikatestaukseen

Sami Mollgren • 27.01.2015 11:50 UUTISET: TERVEYS JA TUTKIMUS • KOTIMAA
Hiv-tukikeskus on vuonna 2015 Rovaniemellä järjestettävän Arctic Pride -tapahtuman yhteistyökumppani. Tukikeskus toimittaa tapahtumaan turvaseksipakkauksia ja muuta turvaseksimateriaalia sekä saapuu Rovaniemelle tekemään hiv-pikatestejä.

CHECKPOINT 2.0 -testaus järjestetään lauantaina 21.2. kello 14-18, City Hotellin Saga-kabinetissa (Pekankatu 9). Testaus on ensisijaisesti tarkoitettu homo-, bi ja muille miehille, joilla on seksiä miesten kanssa. Pride-tapahtumaa kunnioittaen myös muut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ovat tervetulleita. Käytössä on pikatesti, josta luotettavan tuloksen saa 60 sekunnissa. Testi on anonyymi ja maksuton.

- Hiv-testiin kannattaa hakeutua, jos sinulla on ollut suojaamatonta seksiä. Suurin riski saada hiv-tartunta miesten välisessä seksissä on suojaamaton anaaliyhdyntä. Suomessa miesten hiv-tartunnoista 2/3 todetaan miehillä, joilla on seksiä miesten kanssa, kerrotaan Hiv-tukikeskuksesta.

Hiv-tukikeskuksesta arvioidaan, että jopa 1000 henkilöä ei tiedä omasta tartunnastaan. Tukikeskuksen mukaan suurin osa tartunnoista tulee henkilöltä, joka ei itsekään tiedä omasta tartunnastaan.

- Nykyisin hiv on krooninen sairaus, johon on olemassa tehokas lääkitys. Hiv-tartunta on yleensä oireeton useita vuosia. Ainoa tapa selvittää onko saanut hiv-tartunnan, on käydä testissä, muistutetaan Hiv-tukikeskuksesta.

CHECKPOINT 2.0 palvelun kohderyhmänä on kaikki miehet, joilla on seksiä miesten kanssa. Palvelun tarkoituksena on madaltaa kynnystä ja helpottaa hiv testiin pääsyä. Lisätietoja CHECKPOINT 2.0 -palvelusta, hiv-testauksesta ja miesten välisestä seksistä annetaan osoitteessa miestenkesken.fi.

Arctic Pride järjestetään Rovaniemellä 20. - 22. helmikuuta 2015.


» Jutun oma sivu
Asiantuntijataso yksimielisesti irti eheytysterapioista Britanniassa

jnsto • 26.01.2015 00:05 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU

Asiakirjan allekirjoitussivulla 14 tahoa ottaa etäisyyttä eheytysterapioihin.
Englannissa on saavutettu laaja yksimielisyys ns eheytysterapian tehottomuudesta. Julkilausumaan asiasta on liittynyt 14 eri tavoin psykiatrisiin hoitoihin liittyvää organisaatiota, mukaan lukien kristillisten terapeuttien yhteistyöelin. Allekirjoittajat toteavat, että seksuaalisen suuntautumisen muuttamiseen tähtäävien hoitojen tehokkuudesta ei ole näyttöä, mutta niihin sisältyvästä potilaan vahingoittamisen mahdollisuudesta on. Osapuolet yhtyvät siihen käsitykseen, että seksuaalisen suuntautumisen muuttamiseen tähtäävä terapia on epäeettistä ja potentiaalisesti vahingollista. Muutokset kunkin allekirjoittajatahon eettisiin ohjeisiin jäävät heidän vastuulleen.

Asiakirjassa muistutetaan, että Britanniassa kuitenkin vielä vuonna 2009 tehdyssä selvityksessä noin kuudesosa terapeuteista on yrittänyt muuttaa asiakkaansa seksuaalista suuntautumista. Britannian julkisen terveydenhoidon rahoitusorganisaatio NHS ei tue tai suosita eheytyshoitoja.

Allekirjoittajat tähdentävät, että kannanotolla ei ole tarkoitus lannistaa avun tarvitsijoita kääntymästä terapeuttien puoleen. Terapeuttisia vaihtoehtoja on tarjolla ihmisille, jotka eivät ole sovussa seksuaalisen suuntautumisensa kanssa - oli kyseessä homo-, hetero- tai biseksualisuus.

Britanniassa saavutettua yksimielisyyttä nettisivuillaan käsitellyt suomalainen asiantuntija Olli Stålström kertoi, että vuonna 1974 hän oli Setan varapuheenjohtajan ominaisuudessa ryhtynyt keräämään virallisia lausuntoja juuri aloittaen brittiläisistä ammatillisista organisaatioista. - Kirjelmässä sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Työläjärvelle oli liitteenä oli 15 lausuntoa eri maiden ammatillisilta organisaatioilta, kertoi Stålström.


» Jutun oma sivu
Kaapistatulovideon nettiin ladanneet kaksospojat Ellenin vieraana

Sami Mollgren • 25.01.2015 22:50 • 1 kommentti. SATTUMAT • ULKOMAAT
Kaapistatulostaan isälleen videon Youtubeen ladanneet nyt 19-vuotiaat kaksospojat Aaron ja Austin Rhodes olivat isänsä kanssa mukana Ellen DeGeneresin keskusteluohjelmassa.

Äidilleen kaksoset olivat tulleet kaapista 17-vuotiaina, mutta poikien äidistä aikanaan eronneelle isälle kaapistatulo tapahtui vuodenvaihteessa puhelimitse.

Isä totesi reaktiosta huolissaan olleille pojillensa rakastavansa näitä ehdoitta. Isä myös kertoi välien poikiin tulleen läheisemmäksi, kun tätä salaisuutta ei enää ole. Haastattelussa pojat kertoivat päättäneensä jakaa ulostulovideon siksi, koska muiden tekemät ulostulovideot ovat auttaneet heitä.

Pojat paljastivat myös, kumpi veljeksistä kertoi omasta seksuaalisesta suuntautuneisuudestaan toiselle poikien ollessa 16-vuotiaita: Austin kertoi Aaronille asiasta - ja Aaron vastasi olevansa myös.


Kaksosten alkuperäistä ulostulovideota on katsottu Youtubessa yli 15 miljoonaa kertaa.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Arctic Pride 2015 käynnistää 20. helmikuuta Suomen pride-vuoden

Sami Mollgren • 24.01.2015 08:38 UUTISET: PRIDE • KOTIMAA

Kolmatta kertaa Rovaniemellä järjestettävä Arctic Pride edistää sateenkaarikulttuuria 20. - 22. helmikuuta 2015.
Arctic Pride järjestetään Rovaniemellä viikonloppuna 20. - 22.2.2015. Kolmatta kertaa järjestettävän Arctic Priden teemana on tänä vuonna "Sateenkaarikulttuuria Pohjolassa".

Tapahtuman järjestäjät kuvaavat tapahtumaa rennoksi ja hyväntahtoiseksi tasa-arvon ja moninaisuuden juhlaksi.

- Arctic Pride tarjoaa kohtaamispaikan ja tuo esiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen elämää arktisilla leveyksillä. Ennen kaikkea Arctic Pride rohkaisee jokaista olemaan oma itsensä ja kunnioittamaan erilaisuutta muissa.

Arctic Pride -viikonlopun ohjelman kerrotaan olevan jo alustavasti kasassa. Tapahtuman lähestymisen myötä tarkentuva ohjelma esitellään Arctic Priden verkkosivuilla.

- Viikonlopun aikana nautitaan Pride-kulttuurista teatterin, näyttelyiden, seminaarien ja keskustelutilaisuuksien sekä klubitapahtumien muodossa. Tapahtumia järjestetään ympäri kaupunkia erilaisissa kohteissa. Lauantain pääklubi järjestetään Café Tivolissa ja pääesiintyjäksi on varmistunut ruotsalainen dj-duo Emma Jennie ja Charlotte. Perjantain klubi juhlitaan Kauppayhtiöllä ja siellä esiintyy mm. Rosa Rechardt sekä Kattikopla.

Tapahtuman sivustolla kerrotaan myös Helsingistä Tampereen, Jyväskylän ja Oulun kautta Rovaniemelle järjestettävästä edestakaisesta bussikuljetuksesta.

Arctic Pride -tapahtuman järjestää Rovaniemen seksuaalinen tasavertaisuus - SETA ry.

Tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa helmikuussa 2013, jolloin 200 ihmisen pride-kulkueeseen osallistui tiettävästi ensimmäisen kerran Suomessa myös poro. Vuonna 2014 tapahtuman teemana oli "Ilmaise itseäsi".


» Jutun oma sivu
Aino-Kaisa Pekonen HIV-säätiön hallituksen puheenjohtajaksi

Sami Mollgren • 23.01.2015 21:30 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Hiv-tukikeskusta ylläpitävän HIV-säätiön hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi on valittu kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen (vas). Säätiön hallituksen varapuheenjohtajina jatkavat kansanedustaja Annika Saarikko (kesk) sekä lääketieteen opiskelija Otso Arponen.

Aiemmin hallituksen puheenjohtajana toimi kansanedustaja Jani Toivola (vihr).

HIV-säätiöstä kerrotaan, että se tulee uuden strategiansa mukaisesti vahvistamaan rooliaan keskustelussa Suomen hiv-politiikasta, hiv-positiivisten asemasta sekä tarvittaessa myös yleisestä terveyspolitiikasta.

- Esimerkiksi nyt käytävässä keskustelussa paperittomien terveydenhuollosta hiv on merkityksellinen ainakin raskaana olevien naisten ja syntymättömien lasten kohdalla. Hiv-testaus äideille ja tartunnan saaneiden saaminen lääkityksen piiriin estäisivät tartunnan siirtymisen äidiltä lapseen, sanoo tuore puheenjohtaja Pekonen.

Hiv-tukikeskus aikoo toteuttaa vuonna 2015 useita kampanjoita, joiden tarkoitus on muistuttaa kondomin käytön ja testeissä käymisen tärkeydestä. Lisäksi tukikeskus mm. kouluttaa terveydenhuollon ammattilaisia ja ylläpitää netti- ja puhelinneuvontapalveluita.

Hiv-testauksen edelläkävijä

Hiv-tukikeskus nostaa esiin innovatiivisen testaustoiminnan, jota järjestö tekee muiden tehtäviensä ohella. Vuoden 2014 aikana tukikeskuksen testeissä kävi hieman yli 2 000 ihmistä, joista lähes 20:llä todettiin hiv-tartunta. Suomessa löydetyistä kotimaisista tartunnoista tämä on noin viidennes ja kaikista tartunnoista 10 prosenttia. Kuitenkin tukikeskuksen tekemien testien määrä on alle kaksi prosenttia koko maan testeistä. Toiminnanjohtaja Jukka Keronen uskoo, että syy testauksen tuloksellisuuteen on toiminnan kynnyksen madaltamisessa ja oikeassa kohdentamisessa.

- Tukikeskuksen testaus on anonyymiä ja maksutonta. Asiakas saa lisäksi testituloksen heti. Olemme ensimmäisenä Suomessa ottaneet käyttöön minuutin pikatestin. Kerran viikossa on myös ilman ajanvarausta tapahtuvaa kohdennettua testausta miehille, joilla on seksiä miesten kanssa. Hiv-tukikeskuksessa testaustapahtuma sisältää aina myös neuvontaa ja mahdollisuuden keskustella omasta tilanteestaan, sanoo Keronen.

Hiv-tukikeskuksesta kerrotaan, että testaustoiminta on myös tärkeä osa sen asiantuntemuksen kehittämistä ja ylläpitämistä. Uskottava vaikuttamistyö ja asiantuntijarooli edellyttävät käytännössä hankittua ja jatkuvasti ajan tasalla olevaa tietoa siitä, mitä kentällä tapahtuu.

Hiv-tukikeskus toiminut jo lähes 30 vuotta

Hiv-tukikeskus perustettiin vuonna 1986, tuolloin Aids-tukikeskuksen nimellä. Perustamisen aikaan hiv ja aids katsottiin yleisesti homoseksuaalisuuteen liittyviksi. Järjestö säätiöitiin vuonna 1997, jolloin perustettiin HIV-säätiö. Koko maassa toimivan säätiön tarkoituksena on hiv-tartuntojen ennaltaehkäiseminen, tartunnan saaneiden, tartunnasta huolestuneiden ja heidän läheisten tukeminen sekä hiv-tartunnan saaneiden ihmis- ja perusoikeuksien edistäminen. HIV-säätiö on aatteellisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton järjestö. Toiminnan päärahoittaja on Raha-automaattiyhdistys, jonka avustus kattaa kuluista noin 90 prosenttia. Varoja toimintaan saadaan myös kunnilta ja ministeriöiltä sekä omalla varainhankinnalla. Vuosibudjetti on noin miljoona euroa.

Hiv-tukikeskuksen toimipisteet sijaitsevat Helsingissä, Tampereella ja Oulussa


» Jutun oma sivu
 

Arkisto

Valitse vuosi ja viikko


vain uutiset | kaikki
  Mainonnan paikka  
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2015 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot