Osallistu kyselyyn
ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


lepakkolaakso.net
kimmoliisa.net

Kulmakahvio
Sinuiksi - tuki- ja neuvontapalvelu
www.miestenkesken.fi
Palveluoppaassa mukana
Hyötypyörä
Hyötypyörä on 2007 perustettu kuormapyörällä toimiva lähettipalvelu. Kuljetamme kaikki lähetykset 0 - 50kg Helsingin kantakaupungissa hintaan 7,70 € (sis. alv 22%). Arvomme ovat ekologisuus, hyvä ekonomia ja luotettavuus. Tutustu palveluumme sivuillamme!

Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta

Jutut viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta, yhdellä sivulla. Saat luettavaksesi haluamasi viikon arkiston valitsemalla vuoden ja viikon oikean reunan valikosta.

Nooan arkin leijonat ovatkin homopari?

Sami Mollgren • 22.05.2015 23:16 SATTUMAT
Raamatun vedenpaisumuskertomuksen mukaan Nooa rakensi arkin, jonne kutakin eläinlajia otettiin turvaan kaksin kappalein; uros ja naaras. Kristillinen lastenkirja kuitenkin kuvaa leijonaparin molemmat osapuolet uroksiksi. Kuvituksessa esiintyvillä leijonahahmoilla on molemmilla näyttävä harja, vaikka sellainen on vain vain uroslejonilla. Naarasleijonat ovat harjattomia ja selvästi urosta pienikokoisempia.


Wikipedian mukaan urosleijonan ja naarasleijonan ulkonäön huomattavin poikkeama on uroksen harja. Uroksen harja ulottuu päälaelta ja poskilta selkään ja hartioille. Harjan väri vaihtelee yksilöstä toiseen, mahdollisia värejä ovat vaaleanruskea, ruskea, punainen tai musta. Leijonien sukupuolien erinäköisyys on poikkeuksellista suurten kissapetojen parissa.

Homoseksuaalisuuden tai homoseksuaalisen käyttäytymisen tiedetään olevan eläinkunnassa yleinen ilmiö.


» Jutun oma sivu
Moskova: Pride-tapahtuma kiellettiin

Sami Mollgren • 22.05.2015 21:10 UUTISET: PRIDE • ULKOMAAT

Moskovan Punainen tori on vallan keskipiste. Hlbti-vähemmistöjen mielenilmauksia ei sallita täällä, eikä muuallakaan Moskovassa tai koko Venäjälläkään.
Venäjän pääkaupungin Moskovan viranomaiset ovat kieltäneet 30. toukokuuta järjestettäväksi aiotun pride-tapahtuman. Kielto ei tullut yllätyksenä, sillä kaupunki on säännöllisesti vuosittain kieltänyt priden järjestämisen.

Asiasta kertoo uutistoimisto AFP.

Priden järjestäjät aikovat valittaa kiellosta, kuten aiemminkin. Kielloista huolimatta vuosittain priden järjestäjät ovat kokoontuneet ja järjestäneet tempauksia suunniteltuna pride-päivänä. Viranomaiset ovat kuitenkin nopeasti hajottaneet kokoontumiset ja ottaneet kiinni osallistujia.

Venäjällä hyväksyttiin kesällä 2013 ns. homopropagandalaki, joka käytännössä estää homoseksuaalisten suhteiden esittämisen yhdenvertaisena heterosuhteiden kanssa.

Venäjällä seksuaalivähemmistöihin kuuluvat joutuvat entistä useammin syrjinnän, häirinnän ja väkivallantekojen kohteeksi. Human Rights Watch -järjestön mukaan homopropagandalaki laillistaa seksuaalivähemmistöihin kuuluvien syrjinnän.


» Jutun oma sivu
Irlannin avioliittoäänestys synnytti some-ilmiön #hometovote

Sami Mollgren • 22.05.2015 20:10 UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • EU
Irlannin homoparien avioliitto-oikeutta koskeva äänestys on synnyttänyt massiivisen sosiaalisen median ilmiön: #hometovote. Ulkomailla asuvat irlantilaiset julkaisevat twitterissä ja muissa some-palveluissa kuvia ja videoita, joissa nämä matkustavat kotiin äänestääkseen "kyllä".


Kuvakaappaus Twitteristä


#hometovote -tunnisteen lisäksi postauksissa käytetään esimerkiksi tunnisteita #IrelandVoteYes #LoveMustWin #NOH8 #VoteYes ja #MarriageEquaility

Monissa viesteissä nostatetaan tunnelmaa muistuttamalla, että äänestämällä on mahdollista olla mukana tekemässä historiaa.
» Jutun oma sivu
Irlanti äänestää samaa sukupuolta olevien avioliitoista

Sami Mollgren • 22.05.2015 08:05 • 7 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU
Irlannissa äänestetään perjantaina 22.5. siitä, saavatko samaa sukupuolta olevat parit oikeuden solmia avioliiton.

Äänestyspaikat ovat auki aamu seitsemästä ilta kymmeneen.

Irlantilaiset äänestävät perustuslain muutoksesta: perustuslain perheen asemaa määrittelevään 41. artiklaan esitetään lisättäväksi kohta, jossa todetaan, että laillinen avioliitto voidaan solmia kahden henkilön välillä riippumatta näiden sukupuolesta.

Alemmanasteisessa lainsäädännössä avioliitto on määritelty nykyään yhden miehen ja yhden naisen väliseksi. Perustuslakiin tehtävä muutos laajentaisi siviiliavioliittoon liittyvät määräykset koskemaan myös samaa sukupuolta olevia pareja ja toisi nämä perustuslaissa määritellyn perheen suojan alle. Kirkon avioliittomäärityksiin muutos ei vaikuttaisi.

Mielipidetiedustelujen mukaan enemmistö kannattaa homoparien avioliitto-oikeutta. Kampanjoinnin aikana yhdenvertaisen avioliitto-oikeuden vastustajat ovat jonkin verran keränneet lisää kannatusta.

Voimakkaan katolista Irlantia on ylesesti ns. moraalikysymyksissä pidetty vanhoillisena. Esimerkiksi homoseksuaalisten suhteiden kielto poistettiin rikoslaista vuonna 1993.

Etenkin Irlannin katolinen kirkko vastustaa lakiuudistusta. Muutama yksittäinen näkyvä kirkon piirissä toimiva vaikuttaja on kuitenkin ilmaissut kannattavansa homoparien avioliitto-oikeutta.

Samaa sukupuolta olevat parit ovat voineet Irlannissa rekisteröidä parisuhteensa vuodeata 2011 lähtien.

Mikäli yhdenvertaisen avioliitto-oikeuden kannattajat voittavat, tulee Irlannista ensimmäinen valtio, jossa homoavioliitot on hyväksytty kansanäänestyksessä.

Avioliittokysymyksen lisäksi irlantilaiset äänestävät samalla siitä, voiko presidentinvaalissa olla ehdolla 21-vuotiaana. Nykyisin alaraja on 35 vuotta.

Äänestystuloksia odotetaan julkaistavaksi lauantai-iltapäivänä.» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
USA: avoimesti homojen oikeus toimia partiojohtajana puhuttaa

Sami Mollgren • 22.05.2015 00:02 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Yhdysvaltojen partiopoikajärjestön johtaja Robert Gates haluaisi eroon säännöstä, joka kieltää avoimesti homojen toimimisen partiojohtajina. Gates ilmaisi kantansa järjestön vuosikokouksessa Atlantassa torstaina.

Avoimesti homojen sallittiin liittyä partiojärjestön jäseniksi vuoden 2014 alusta lukien, pitkällisen kädenväännön jälkeen. Sääntöihin jätettiin kuitenkin pykälä, joka estää avoimesti homojen toimimisen partiojohtajina.

Gates katsoo, että partiojärjestön pitäisi hyväksyä yhteiskunnassa tapahtuneet muutokset ja toimia sen mukaisesti. Hän ei kuiteknaan ole aikeissa ehdottaa muutoksia järjestön asiaa koskettaviin säännöksiin, vaan ehdottaa, että yksittäiset lippukunnat voisivat ratkaista asian kohdallaan itsenäisesti.

Suomessa partiolaiset allekirjoittavat tasa-arvon

Suomen partioliike kertoo linjakseen jokaisen tasa-arvoisen kohtelun henkilön taustasta riippumatta. Kesällä 2011 Suomen Partiolaisten johto totesi haluavansa, että Suomessa kaikki lapset ja nuoret kasvavat yhteiskunnassa, jossa jokaista kohdellaan tasa-arvoisesti sukupuolestaan, seksuaalisesta suuntautumisestaan tai alkuperästään riippumatta.

Pääkaupunkiseudun partiolaiset ry:n piirineuvosto puolestaan hyväksyi saman vuoden kevätkokouksessaan jäsenaloitteen seksuaalivähemmistöjen oikeuksien tunnustamisesta partiossa. Vuonna 2013 partiolaiset nähtiin Helsinkin Priden kulkueessa.

Oliko partiopoikaliikkeen perustaja homo?

Partioliikkeen isä, brittiläinen Robert Baden-Powell, on ollut homospekulaatioiden kohteena.» Jutun oma sivu
Kansanedustajat perustivat verkoston hlbti-vähemmistöjen oikeuksien tukemiseksi

Sami Mollgren • 21.05.2015 20:15 • 2 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Kansanedustajat perustivat torstaina 21.5.2015 verkoston seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksien edistämiseksi. Verkoston on tarkoitus levittää ajankohtaista tietoa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen hyvinvointiin vaikuttavista asioista ja edistää tarvittavia uudistuksia.

Verkoston perustamisesta kertoo ihmisoikeusjärjestö Seta, joka on myös verkoston sihteeri. Verkoston puheenjohtajana toimii kansanedustaja Jani Toivola (vihr) ja varapuheenjohtajina kansanedustajat Jaana Pelkonen (kok) ja Aino-Kaisa Pekonen (vas). Kaikkien kansanedustajien kerrotaan olevan tervetulleita verkostoon.

Verkoston ajankohtaisksi lainsäädäntöasioiksi mainitaan translain uudistaminen, äitiyslain säätäminen ja moninaisten perheiden huomioiminen perhevapaajärjestelmässä. Lisäksi verkosto pitää tärkeinä teemoina esimerkiksi sateenkaarinuorten hyvinvointia, yhdenvertaisuutta vanhuuspalveluissa ja intersukupuolisten henkilöiden kohtelua.

On tärkeää, että niin sukupuoltaan pohtiva nuori, paikkaansa työelämässä etsivä sateenkaariperheen isä kuin kotipalvelua käyttävä tai palvelukodissa asuva transsukupuolinen ikäihminen tulevat kohdatuiksi asiantuntevasti ja kokonaisena omana itsenään, sanoo Jani Toivola.

Setan puheenjohtaja Panu Mäenpää arvioi verkoston perustamista historialliseksi.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Pastorin ulosheitto muistuttaa luterilaisten eriseuraisuudesta USA:ssa

jnsto • 21.05.2015 09:26 • 2 kommenttia. YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT

Eroamaan joutuneen pastorin tiedot srk:n sivulla ennen poistamista
Amerikkalainen Queerty -sivusto kertoi suomalaisnimisestä luterilaisesta pastorista, joka joutui Midlandissa, Michiganissa toukokuun puolivälissä 2015 eroamaan toimestaan, kun seurakunta ja perhe olivat saaneet tietoja miesseuran hakemisesta Grindr-palvelussa. Pastori Matthew Makela oli tullut tunnetuksi voimakkaasti homovastaisista kannanotoistaan. Suomalainen nimi viittaa siirtolaistaustaan, joka voi kuitenkin olla hyvin etäistä.

Jos pastori Mäkelä olisi ollut Amerikan Luterilaiseen ELCA -kirkkoon kuuluvassa seurakunnassa, homous ei olisi ollut ongelma. Tässä tapauksessa tosin varmaan uskottomuus. ELCA on vihkinyt homoja papeiksi vuodesta 2010. Mutta Mäkelän seurakunta St Johns kuuluu Missouri Synodiin, jonka kanta homoseksuaalisuuteen on tiukka. Synodi ei kuulu Luterilaiseen Maailmanliittoon. Vanhoillisuus alkoi siellä voimistua 70-luvulla. Suomessa sen hengenheimolainen on evl-kirkon kanssa riitelevä Luther Säätiö.

Lähimpänä Suomea Missouri-synodi vaikuttaa Venäjän Inkerinmaalla. Inkerin, Latvian ja Liettuan luterilaiset kirkot ovat virallisesti yhteydessä Missouri-synodin kanssa ja kuuluvat sekä Luterilaisen maailmanliiton että Missouri-synodin leiriin.

Suomen evl-kirkon suhtautuminen HLBT-jäseniinsä on kuitenkin ainakin avioliittokysymyksessä tosiasiallisesti lähempänä Missouri Synodin linjaa kuin esimerkiksi tilannetta liberaaleissa pohjois-amerikkalaisissa luterilaisissa kirkoissa, Amerikan ELCA:ssa ja Kanadan ECLIC -kirkossa. Missouri Synodia vastaava vanhoillinen kirkko Kanadassa on LCC. Sen toimintaan on vapaaehtoispohjalla lähtenyt pappeja Luther Säätiöstä.

Uutinen Queerty-sivustolla.

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Wienissä torstai-iltana sateenkaarimarssi

vaeltaja2006 • 21.05.2015 09:18 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA
Useat itävaltalaiset hlbti-järjestöt kutsuvat kansainväliset vieraat mukaan sateenkaarimarssille, joka torstai-iltana kulkee läpi Wienin keskustan. Lähtö on klo 18 paikallista aikaa Siegmund Freud -aukiolta. Berliinistä odotetaan marssin kärkeen suurta lippua, jossa on kaikkien niiden maiden liput, jotka edelleen lainsäädännössään jahtaavat homoja.

Tiistai-illan alkukarsinnassa ei voitu välttää politiikkaa, vaikka perinteisesti tv- ja radioyhtiöt ovat korostaneet ESC:n epäpoliittisuutta. Kun Venäjän esiintyjät olivat lavalla, sadat sateenkaariliput liehuivat salissa ja tv-kamerat ikuistivat tämän hiljaisen protestin. Viheltelystä tällä kertaa pidättäydyttiin.(sateenkaariliput vilahtavat mm. kohdassa 0:45 alusta)

Venäjän tähti, Polina Gagarina, on luonut hyvät suhteet Conchita Wurstiin, ja heidän pusuvideonsa ja halauksensa on levinnyt sosiaaliseen mediaan. Venäläistähti puhui tiistai-illan karsinnan jälkeen pressitilaisuudessa rakkauden – kaikenlaisen rakkauden – puolesta.

Tänään torstaina toisessa karsintaerässä lavalle astuu ruotsalainen Måns Zelmerlöw. Mies on esiintynyt vuosien mittaan monissa hlbti-tilaisuuksissa, mm. QX-gaalan isäntänä. Hän on ollut ruotsalaisen hlbti-yleisön suosikki. Kuitenkin vuosi sitten hän TV3:n Pluras kök -ohjelmassa paljasti ”todelliset karvansa” ja osoittutui varsin homofobiseksi: homoseksuaalisuus on epäluonnollista eikä homoliitto vastaa miehen ja naisen avioliittoa. Myöhemmin hän pyyteli anteeksi lausuntoaan.

Maaliskuussa 2014 QX julkaisi haastattelusta ko. kohdan:

Måns: ”Jag tror att mannen föds med en automatisk dragningskraft till honan. Och kvinnan likaså. Så måste det väl vara någonstans.” (suomeksi: mies tuntee automaattisesti vetovoimaa naiseen)
Miriam Bryant: "Så du menar att homosexualitet är en avvikelse?”. (onko homous siis poikkeama)
Måns: ”Ja, det menar jag. Jag menar inte att det är något fel över huvud taget. Men det naturliga är ju att det är en man och kvinna som gör barn ihop. Och därmed får hela arten att fortplantas”. (kyllä, mutta eihän siinä mitään pahaa, mutta on luonnollista että nainen ja mies tekevät lapsia, niin ihmissuku säilyy)
www.qx.se

Sosiaalinen media oli revetä. Månsia pidettiin superhomofobina tai sitten hänelle annettiin anteeksi. Jonas Gardell ja RFSL paheksuivat.

Nyt lehdistön haastatteluissa Zelmerlöw on viisaasti yrittänyt kuvata, miten hän voisi olla miehen kanssa, jos syntyisi tunneside. Ruotsalainen hlbti-julkaisu QX uskoo, että Måns Zelmerlöw nousee finaaliin kappaleellaan Heroes.

Torstai-illan marssireitti kulkee läpi Wienin ydinkeskustan.

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Kieltoyritys tekemässä Stafettkarnevalenista sateenkaarenvärisen - tuhat lippua tulossa

jnsto • 20.05.2015 23:36 • 2 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Tammisaarelainen kieltoyritys näyttää tekevän ruotsinkielisestä Stafettkarnevalen - koululaisjuhlasta sateenkaariväritteisen. Ruotsinkielinen koululaisjärjestö Finlands Svenska Skolungdomsförbund ilmoitti hankkivansa tuhat A5-kokoista sateenkaarilippua tapahtumaan.

Laajan huomion ja keskustelun siivittämänä tammisaarelainen yläaste perui keskiviikkona kielteisen kantansa sateenkaarilippujen läsnäoloon koulun joukkueessa ruotsinkielisten koulujen juhlassa Helsingissä. Rehtori Petri Nyberg sanoi koulussa saavutetun yksimielisyys lipun sopivuudesta.

Tammisaaressa annettu kielto sai aikaan tuen ilmaisuja, mutta esimerkiksi Kaunaisissa opetustoimen johdon kanta lippuihin vaikutti aluksi epäselvältä.

Kun sanomalehti Hufvudstadsbladet kyseli eri koulujen tilanteesta oli kauniaislaisen Hagelstamska skolanin oppilaskunnan puheenjohtaja Christoffer Heinonen kertonut, etteivät oppilaat saa lausua asiasta, vaan kyselyt on osoitettava koulutoimenjohtaja Heidi Backmanille. Tämä kiisti HBL:lle kieltäneensä, mutta sanoi ymmärtäneensä, että keskustelujen jälkeen keskustelujen jälkeen lippuja ei tule olemaan.

Myöhemmin illalla koulutoimenjohtaja ja opetuspäällikkö Bjarne Mollgren ilmoittivat kirjallisesti HBL:lle, että sen enempää Kauniaisten kaupunki kuin Hagelstamska skolan eivät rajoita oppilaiden ilmaisuvapautta.

Tammisaaren ruotsinkielisen yläasteen EHS:n oppilaskunnan puheenjohtaja Lukas Lundin sanoi Ylelle olleen hyvä, että aiheesta syntyi keskustelua ja totesi rehtorin ja joidenkin opettajien joutuneen aiheettoman mudanheiton kohteeksi. Lippukiellon kerrottiin alun perin johtuneen siitä, että muutamat opettajat eivät lippuja hyväksyneet. Puheenjohtaja sanoi oppilaskunnan olevan tyytyväinen ja korosti, ettei heidän tarkoituksenaan ollut mustamaalata koulua.

Helsinkiin Stafettkarnevalen -tapahtumaan 23-24.5 lähtevä joukkue harjoitteli Tammisaaren keskustassa keskiviikkona. Heillä ei vielä ollut sateenkaarilippuja, mutta yhdistys Regnbågsankan oli lupautunut auttamaan niiden hankkimisessa.

Joukkueen johtaja Olivia Casagrande sanoi tuntuvan hyvältä, että koulun johto kuunteli oppilaita ja suostui muuttamaan kantaansa. - Tämä tuntuu jo voitolta, hän sanoi, mutta tähdensi tammisaarelaisten pyrkivän myös voittamaan joukkuekilpailun.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Pohjois-Irlanti: Leipomo tuomittiin syrjinnästä kieltäydyttyään toimittamasta homoavioliittomyönteistä kakkua

Sami Mollgren • 20.05.2015 21:20 • 8 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU
Pohjois-Irlannin Belfastissa toimiva leipomo on tuomittu seksuaaliseen suuntautuneisuuteen perustuvasta syrjinnästä.

Ashers Bakery -niminen leipomo oli vuonna 2014 kieltäytynyt tekemästä kakkua, johon olisi tullut homoavioliittomyönteinen teksti Support Gay Marriage ja koristeeksi Seesamtie-sarjan Bert ja Ernie -hahmoja. Kakku oli tarkoitus saada tilaisuuteen, jossa olisi juhlistettu Andrew Muirin valintaa pormestariksi. Hän on Pohjois-Irlannin ensimmäinen avoimesti homoseksuaalisuudestaan kertonut pormestari.

Leipomo oli ehtinyt jo hyväksyä toimeksiannon, mutta perui sen ja perusteli kieltäytymistä omistajaperheen kannattamilla kristillisillä arvoilla.

Kakun Queer Space järjestön järjestämään tilaisuuteen tilannut Gareth Lee valitti asiasta tasa-arvoviranomaiselle, ja lopulta oikeus määräsi Leipomon maksettavaksi 500 punnan (vajaan 700 euron) vahingonkorvauksen.

Ratkaisun tehnyt tuomari Isobel Brownlie toteaa, että leipomon toiminta oli syrjivää. Hän muistuttaa, että leipomonpito on voittoa tavoittelevan liiketoiminnan harjoittamista ja kaikille suunnattu palvelu, ei uskonnollinen yhteisö. Tuomarin katsoo, että liikeenharjoittajalla on oikeus uskonnolliseen vakaumukseensa, mutta sen ilmaisussa on noudatettava lakia.

Demokraattisen unionistipuolueen piiristä on esitetty vaatimuksia, että palveluiden tarjoamisesta voisi kieltäytyä uskonnollisista syistä. Esimerkiksi USA:n joissain osavaltioissa on käyty kädenvääntöä tällaisista lakipykälistä.

Pohjois-Irlannin edustajakokous torjui huhtikuussa Sinn Féinin ajaman samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeuden. Demokraattinen unionistipuolue on vastustanut hanketta. Pohjois-Irlanti on ainoa osa Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistynyttä kuningaskuntaa, jossa samaa sukupuolta olevat parit eivät voi solmia avioliittoa» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Sateenkaarinuorilla vaihtoehtoisia ratkaisuja päihteettömään yhdessäoloon

JuhaniV • 20.05.2015 17:47 • 3 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA

Aikaisemmin homobaari taikka -ravintola olivat paikkoja, joissa saattoi tavata kaltaisiaan ihmisiä. Nykyisin järjestöt tarjoavat tilaisuuksia päihteettömään yhdessäoloon. Sateenkaarinuoret ovat löytäneet myös internetin kohtaamaispaikakseen.

Helsingin Kulttuuritalolla 19.-20.5.2015 pidetyssä seminaarissa käsiteltiin mm. sateenkaarinuorten alkoholinkäyttöä.


– Ei ole tutkimustietoa siitä, missä määrin suomalaisten sateenkaarinuorten keskuudessa esiintyy päihteiden riskikäyttöä. Vuonna 2013 nuorilta kysyttiin huolta omasta päihteidenkäytöstä, ja vastaukset eivät juuri eronneet muista nuorista. Ruotsalaisten tutkimusten ja kansainvälisten vertailututkimusten perusteella voidaan kuitenkin arvioida, että sateenkaarinuorilla on selvästi kohonnut riski päihteiden riskikäyttöön, toteaa Nuorisotutkimusseuran tutkija Riikka Taavetti.

Riikka Taavetin mukaan sateenkaarinuorten päihdekulttuurissa tapahtuu jatkuvasti myönteistä kehitystä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen näkyvyyden lisääntyessä yhteiskunnassa.

– Päihdeongelmat olivat enemmän pinnalla sateenkaariyhteisöissä, kun ainut paikka tavata muita ja olla oma itsensä oli homobaari. Nykyisin yhä useammat sateenkaarinuoret löytävät baareille vaihtoehtoisia paikkoja tavata muita sateenkaarinuoria, Taavetti kertoo.

Taavetti kuitenkin muistuttaa, että työ sateenkaarinuorten hyvinvoinnin eteen on vasta alkanut.

– Niin kauan, kun nuorten vapaa-ajan viettopaikat ja nuorisotoiminta ylipäätään eivät ole yhdenvertaisia, baari on helposti ainut paikka, joka toivottaa aina tervetulleeksi, Taavetti toteaa.

Internet on vahvasti suomalaisen nuoren arkipäivässä. Verkosta moni sateenkaarinuori löytää paitsi yhteisöjä, joissa olla oma itsensä ja kohdata ihmisiä, joille samat huolet ja kysymykset ovat arkipäivää, myös nuorisotyön ammattilaisia, joiden kanssa voi keskustella anonyymisti.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Tammisaarelaiskoulu eväsi sateenkaarilipun viestinään

jnsto • 20.05.2015 07:28 • 3 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA

Oppilaiden idea sateenkaarilipuista koulun joukkueella oli liikaa osalle opettajista. Kuva HBL:n sivusta 8 20.5.15
Tammisaarelainen yläaste ei ole hyväksynyt sateenkaarilipun käyttöä koulua edustavana viestinä. Helsingissä viikonloppuna 24-25.5 järjestettävässä koululaistapahtumassa koulun joukkueen oli määrä toisaalta heiluttaa sateenkaarilippuja, toisaalta esiintyä sotilaskuoseissa muistuttamassa Suomen ainoasta ruotsinkielisestä varuskunnasta.

Sateenkaariteema oli kuitenkin ollut liikaa muutamalle opettajalle ja rehtori Petri Nyberg kielsi sen. Lausunnossa Ylelle rehtori totesi, ettei aiheesta päästy yksimielisyyteen. Nyberg kirjoitti, että koulun "ei tule olla foorumi politiikalle tai propagandalle".

Ekenäs högstadieskolanin oppilaskunnan puheenjohtaja Lukas Lundin sanoi HBL:lle, että muutamat koulun kolmestakymmenestä opettajasta oli ollut sateenkaarilippua vastaan. Lundin kiisti rehtorin näkemyksen siitä, että sateenkaarilippu olisi luonteeltaan poliittinen.

Koululaistapahtuma Staffetkarnevalenin järjestäjät eivät ole mitenkään torjuneet sateenkaarilippuja. Ruotsinkielinen valtakunnallinen koululaisjärjestö FSS kehoitti vastavetona kaikkia osallistujia kantamaan sateenkaarivärejä.

Puheenjohtaja Nicholas Kujala sanoi HBL:lle (20.5.15, s8) , että koulun perustehtäviin kuuluu kasvattaa nuorisoa tasa-arvoiseen ajatteluun ja koulu ei saa olla tyyssija syrjinnälle.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Suurlähetystöjen yhteisesiintyminen Budapestissa

vaeltaja2006 • 19.05.2015 06:50 • 3 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA
Homofobian vastaisen päivän innoittamana Amnesty International pyysi kymmentä Budapestissa toimivaa suurlähetystöä mukaan valokuvatempaukseen, jolla kiinnitetään huomio transihmisten huonoon kohteluun. Amnesty pyysi, että kukin suurlähetystö toimittaisi Amnestyn nettisivulle kuvan, jossa suurlähetystön edustaja esittelisi yhden sanan Amnestyn valitsemasta homofobian vastaisen päivän motosta. Motto kuului: "A nemed a te dolgod. Nekem csak tisztelnem kell" (vapaa käännös: sukupuolesi on sinun asiasi, minunkin pitää kunnioittaa sitä).

Tempaukseen osallistuivat Iso-Britannian, Ranskan, Belgian, Espanjan, Tanskan, Norjan, Itävallan, Hollannin, Ruotsin ja Suomen suurlähetystöt. Lisäksi USAn tuore suurlähettiläs liittyi tempaukseen mukaan suurlähetystön omalla nettisivulla. Suomen suurlähettiläs Pasi Tuominen on kuvassa alimpana oikealla.

Huomiota herättää se, että suurlähetystöjen joukosta puuttuu Saksa. Syynä on ehkä se, että virallisen poliittisen Saksan asenne hlbti-ihmisten oikeuksiin on edelleen ristiriitainen.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Gambia: Presidentti uhkaa viiltää homojen kurkut auki

Sami Mollgren • 18.05.2015 00:20 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Gambian presidentti Yahya Jammeh on sanonut viiltävänsä omin käsin maansa homoseksuaaleilta kurkut auki. Jammeh ilmaisi uhkauksensa runsas viikko sitten käydessään kiertomatkalla Farafenissa.

Jammeh ilmoitti homoille osoittamassaan toteamuksessaan, että "jos teet sitä, minä viillän kurkkusi". Hän jatkoi, että "jos olet mies ja haluat avioitua toisen miehen kanssa tässä maassa ja me saamme sinut kiinni, kukaan ei enää vilkaisekaan sinua, eikä kukaan valkoihoinen voi tehdä asialle mitään.

Esimerkiksi Yhdysvallat on tuominnut Jammehin lausunnon.

Jammeh on aiemminkin esittänyt kielteisiä käsityksiään homoista. Jo vuonna 2008 Jammeh sanoi aikovansa leikata pään poikki kaikilta homoseksuaaleilta, jotka eivät lähde pois Gambiasta. Euroopan unioni kritisoi tuolloin voimakkaasti Jammehin pyrkimystä saada Gambiaan laki, jonka perusteella homoseksuaalisista suhteista voitaisiin langettaa kuolemantuomio.

Vuonna 2008 Jammeh myös kertoi löytäneensä adsiin parannuskeinon. Se perustuu yrttilääkkeisiin ja Koraanin säkeisiin.

Jammeh on pitänyt Gambiassa valtaa vuoden 1994 sotilasvallankaappauksesta lähtien.

Gambia on yksi niistä Afrikan 36 valtiosta, joissa homoseksuaaliset suhteet ovat rangaistavia. Gambiassa homoseksuaalisuudesta on voinut syksystä 2014 lähtien saada elinkautisen vankeustuomion. Sitä ennen maksimirangaistus oli 14 vuoden vankeustuomio.» Jutun oma sivu
Sateenkaaren alla elää hyvin erilaisia perheitä

JuhaniV • 18.05.2015 00:05 • 28 kommenttia. KIRJAT
Sateenkaaren alla - Kertomuksia perheistä
Toimittajat: Maria Rintamäki, Hanna-Leena Autio, Karoliina Riihiluoma, Liisa Suvanne
173 sivua. Atena Kustannus Oy, 2015
ISBN 978-952-300-163-3


Tämä kirja tuo lukijalle kolmekymmentä tarinaa erilaisista perheistä. Perheistään kertovat naisparit, miesparit, apilaperheet *, transvanhemmat, yksinhuoltajahomot ja etävanhemmat. Kirjassa ovat myös sateenkaari-isoäidin ja sateenkaariperheessä kasvaneen nuoren naisen tarinat.

Kirjan toimittajat kertoivat julkistustilaisuudessa, että ensialkuun kirjoittajia oli vaikea löytää. Erityisen vaikeaksi osoittautuivat kirjoitushalukkaiden miesten ja transvanhempien löytäminen. Lopulta varsin isolla työllä ja monien verkostojen kautta saatiin yhteensä kolmekymmentä kirjoitusta taikka haastattelujen pohjalta toimitettua tarinaa. Niistä miesten tarinoita on seitsemän. Jotkut kirjoittajista kertoivat heidän tarinansa pistämisen paperille olleen suorastaan terapeuttinen kokemus. Monet noista kertomuksista koskettivat lukijaa voimakkaasti ja saivat jopa silmän kostumaan.

Kirja toimii myös mallina ja esimerkkinä muille sateenkaariperheille ja sellaisiksi aikoville. Sateenkaariperheillä ei ole valmiita malleja tai esimerkkejä, kuten heteroperheillä. Asioista on keskusteltava perusteellisesti ja niistä on sovittava. Kirjan toimittajat olivat sitä mieltä, että juuri tämä on sateenkaariperheiden etu. Se tukee perheen onnistumista.

Usein toistettu ja hieman jo kliseeksi muodostunut on sanonta, että homo- ja lesboperheissä ei satu nk. vahinkoja. Lapsi on aina suunniteltu ja toivottu. Jossakin kyselyssä oli saatu tulokseksi, että homomiehet toivovat jopa enemmän omaa lasta kuin lesbo- ja bi-naiset.

Viimeistään tämä kirja tuo näkyväksi sen, kuinka monenlaisia perhemuotoja tässä maassa on todellisuudessa tänä päivänä.

Vanhoillisten piirien markkinoima isän, äidin ja lasten muodostama perhemuoto ainoana oikeana yhteiselämän mallina on todella kaukana tämän yhteiskunnan nykyisestä todellisuudesta. Avioerojen myötä yksinhuoltajaperheet ovat yksi suuri perhemuoto. Sitä seuraa laaja kirjo muita perhemalleja ihmisten sitoutua ja elää yhdessä lasten kanssa.

Kirjan lopussa on kirjoitus otsikolla Sateenkaariperheet ennen ja nyt. Se on katsaus sateenkaariperheiden historiaan ja nykyasemaan Suomessa.

Kirjan toimittajat kertoivat julkistustilaisuudessa myös lainsäädäntöön liittyvistä puutteista ja toiveista.

Vuonna 2017 voimaan tuleva tasa-arvoinen avioliittolaki ei paranna sinällään sateenkaariperheiden asemaa. Muutokset tulevat muiden lakien myötä. Translain kokonaisuudistus on toiveena, samoin kuin äitiyslaki ja lapsen tunnustaminen, aivan kuten nyt on mahdollista heteroiden kohdalla.*) Apilaperhe on perhe, jossa lapsi tai lapset ovat syntyneet kahden eri perheyksikön yhteisiksi lapsiksi ja joka ei ainakaan osalla vanhemmista rakennu parisuhteen ympärille. Apilaperheen voi muodostaa esimerkiksi naispari ja itsellinen mies tai miespari ja naispari yhdessä.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Obama lupasi USA:n jatkavan toimintaansa hlbti-vähemmistöjen aseman parantamiseksi

Sami Mollgren • 17.05.2015 21:43 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on kansainvälisen homo-, trans- ja bifobian vastaisen päivän merkeissä todennut, että työ hlbti-vähemmistöjen aseman parantamisen suhteen jatkuu. Valkoisen talon Obaman ja hänen vaimonsa puolesta julkaisemassa julkilausumassa Obama totesi hlbti-oikeuksien olevan ihmisoikeuksia ja työn niiden suhteen olevan vielä kesken niin kotimaassaan kuin maailmallakin.

- Kaikille ihmisille kuuluu oikeus elää ilman pelkoa, väkivaltaa ja syrintää, riippumatta siitä keitä ovat tai ketä rakastavat, hän sanoi.

Obaman presidenttikausien aikana Yhdysvallat on ulkopolitiikassaan antanut tukensa hlbti-vähemmistöille. Obaman virkakausien aikana USA on luopunut ns. Don´t Ask Don´t Tell -käytännöstään, joka esti avoimesti homoja palvelemasta asevoimissa. Hän on myös ilmaissut tuksensa samaa sukupuolta olevien välisille avioliitoille ja vaatinu kieltämään ns. eheytyshoitojen antamisen alaikäisille. Vuonna 2014 hän allekirjoitti määräyksen, jolla turvataan liittovaltion palkkalistoilla olevien transvähemmistöön kuuluvien asemaa.

Obama huomioi myös vuonna 2014 kansainvälisen homo-, trans- ja bifobian vastaisen päivän.


» Jutun oma sivu
Homojen ”parantaminen” ja vihaaminen Euroopassa yhä tavallista

vaeltaja2006 • 17.05.2015 11:38 • 1 kommentti. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI

Homojen hoitoon tarjotaan Saksassa homeopaattisia lääkkeitä. Yksityiskohta Arten dokumentista.
Saksalaiset tv-kanavat ovat viime päivinä esittäneet useita ohjelmia, joissa homoja yritetään parantaa. Apuna on mm. homeopaattisia lääkkeitä ja paholaisten karkottamista. Hampurin seudun tv-kanava NDR lähetti jo vajaa vuosi sitten ohjelman homoparantajista, ja nyt tuli ohjelman kakkosjakso. Parantaminen yhä jatkuu. Toimittaja Christian Deker, itsekin homo, käy konkreettisesti hoitopöydällä ja kuvaa tapahtumia. Sairauskassa edelleen korvaa hoitoja, vaikka asiaan kiinnitettiin huomiota jo ohjelman ykkösosassa.

Ohjelman ykkösosa löytyy myös Youtubesta
www.youtube.com


Tv-dokumentissa ”Et saa olla homo” evankelikaalipappi José Denis-Ndelengo kertoo, että hän on nähnyt tuhansien homojen parantuvan (!). Ensin on kirottava rakkauden tunteet samaa sukupuolta olevaa kohtaan ja sitten pyhä henki rientää apuun.

arte.gl-systemhaus.de

Arte-kanavan nettisivulla on tänään erityinen tietopaketti Euroopan homofobiasta. Vihasta homoja kohtaan kertoo dokumentti ”Oikea ja väärä rakkaus”. Viime aikoina on paljon puhuttu Venäjän homovihasta, mutta viharikoksia tapahtuu runsaasti eri puolilla Eurooppaa. Monissa maissa ihmiset ovat lähteneet kaduille osoittamaan, että he tuntevat vastenmielisyyttä homoja kohtaan. Kaikissa eurooppalaisissa kielissä 'homo' on yhä tehokas haukkumasana. Viha aiheuttaa sen, että homo- ja lesbonuorten itsemurhat ovat viisi kertaa yleisempiä kuin heteronuorten itsemurhat. Vihamielinen suhtautuminen homoihin on monille henkilökohtainen asenne. Sellaista esiintyy paljon myös koulutusta saaneiden ja ns. ”sivistyneiden” ihmisten piirissä. Homoja siedetään, mutta heistä ei pidetä. Saksalais-turkkilainen kirjailija Akif Pirinçci ilmoittaa, ettei hänkään pidä homoista ja haluaa sanoa sen ääneen. Pirincci ei ole kuullut, että homoja puukotettaisiin tai pahoinpideltäisiin kaduilla. Dokumentissa kuitenkin kaksi homoa kertoo, miltä väkivalta tuntui pariisilaisella kadulla.

Euroopan alueella on arviolta 20 miljoonaa homoseksuaalista ihmistä. Vastenmielisyys homoja kohtaan perustuu useimmiten vankkoihin ennakkokuuloihin. 20 miljoonaa homoa ja lesboa ei yleensä näy katukuvassa, koska he ovat tavallisia ”matti tai maija meikäläisiä”.

arte.gl-systemhaus.de

Ohjelmat löytyvät myös ranskankielisinä Arten ranskalaisilta sivuilta.

(Klo 14.30 lisätty kuva Vilnan Euro Pride -paraatista)

Homofobiaa käsittelevässä dokumentissa on pitkä osuus Liettuan tilanteesta ja tapahtumista vuoden 2013 Euro Priden aikana. Kuvassa on mm. tämä suomalainen pride-aktiivi Vilnassa Euro Priden ajoneuvossa. Dokumentissa kuvataan myös homofobisen kansanedustajajan Grazulisin hyökkäysyritystä Prideä vastaan.

» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Annika Saarikko homofobian vastaisen työn Hyvän tahdon lähettiläs 2015

Sami Mollgren • 17.05.2015 00:00 • 5 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA

Annika Saarikko
Sateenkaariyhteisöt ry nimittää vuoden 2015 homofobian vastaisen työn Hyvän tahdon lähettilääksi Keskustan varapuheenjohtajan, kansanedustaja Annika Saarikon.

Sateenkaariyhteisöt ry katsoo, että Saarikolla on mahdollisuuksia auttaa lisäämään vuoropuhelua ja murtaa ennakkoluuloja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskettavissa asioissa.

- Toivon, että voisimme yhteiskunnassa edistää ajattelua siitä, että perheiden erilaisuus hyväksyttäisiin ja tunnistettaisiin. Emme voi sulkea silmiämme siltä, että lapsemme ja nuoremme kasvavat hyvin erilaisissa perhe- ja elämäntilanteissa. Isä, äiti ja kaksi lasta on totta yhä monessa tapauksessa, mutta ei ainut totuus. Vanhemmuutta - ja lapsen oikeutta vanhempiin pitäisi lainsäädännön aina tukea, ei rajoittaa tai määrittää oikeanlaista ja hyvää elämää. Hyvinvoivissa kodeissa, myös samaa sukupuolta olevien vanhempien perheissä kasvaa onnellinen Suomi, toteaa Saarikko.

Saarikko kuvaa ajattelunsa perustuvan jakamattomaan ihmisarvoon, joka ei sisällä mutta-lauseita.

- Hyvä dialogi murtaa ennakkoluuloja. On hyväksyttävä, että vieras ja erilainen pelottaa, oudoksuttaa. Sellaista ei kuitenkaan tarvitse hyväksyä, että kokee tulevansa kohtuuttomasti tuomituksi omien parisuhdetta, seksuaalisuutta ja kiintymystä koskevien elämänvalintojensa suhteen, sanoo Saarikko.

Saarikko korostaa myös, että muutoksen sillat rakentuvat kyvylle kuunnella toista ja yritykselle ymmärtää.

- Saarikko on toiminut aktiivisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten hyvinvointiin liittyvien hankkeiden parissa ja tukenut eduskunnan äänestyksissä näiden vähemmistöjen asemaa parantavia lakiesityksiä. Sateenkaariyhteisöt ry toivoo Saarikon ja muiden hallituspuolueiden edustajien edistävän meneillään olevien seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskettavien lakialoitteiden etenemistä eduskunnassa myös tällä vaalikaudella, sanoo Sateenkaariyhteisöt ry:n puheenjohtaja Mikko Kivinen.


Annika Saarikon tervehdys kansainvälisenä homo-, trans- ja bifobian vastaisena päivänä

Olen kiitollinen ja yllättänyt kunniasta saada olla homofobian vastaisen työn hyväntahdon lähettiläs vuonna 2015. Oma tapani edistää suvaitsevaisuutta on ollut maltillinen ja pitkäjänteinen.

Toimin puolueessa, johon on perinteisesti kuulunut hyvin erilaisiakin ihmisiä, myös arvojen osalta. Keskustassa on kuitenkin aina osattu nähdä erojen keskellä ennemminkin se, mikä meitä yhdistää. Kiihkomielisyyttä on ollut vähemmän - enemmän toisen ihmisen näkemyksen, kokemuksen ja vakaumuksen kunnioitusta. Tämän koin henkilökohtaisesti hyvin voimakkaasti keskustelussa tasa-arvoisesta avioliittolaista. Hyvä dialogi murtaa ennakkoluuloja. Taidamme kaivata keskellemme nykyistä paljon enemmän kykyä kuunnella toista ja siten yritystä ymmärtää. Siten rakentuvat muutoksen sillat. On hyväksyttävä, että vieras ja erilainen pelottaa, oudoksuttaa. Sellaista ei kuitenkaan tarvitse hyväksyä, että kokee tulevansa kohtuuttomaksi tuomituksi omien parisuhdetta, seksuaalisuutta ja kiintymystä koskevien elämänvalintojensa suhteen.

Oma ajatteluni lähtee siitä, että ihmisarvo on jakamaton. Se ei sisällä mutta-lauseita. Olen kyllästynyt lauseisiin, jotka alkavat muodossa: "Periaatteessa hyväksyn homot, mutta."

Laeilla voidaan vaikuttaa ihmisten käyttäytymiseen - sallia ja toisaalta asettaa rajoja. Selvää kuitenkin on, että millään säädöksillä, päätöksillä tai edes vain puheilla rakkautta ei voi kahlita. On turha sulkea silmiä sellaiselta, mikä tapahtuu joka tapauksessa.

Ihmisarvon jakamattomuuteen liittyen toivon, että voisimme yhteiskunnassa edistää ajattelua myös siitä, perheiden erilaisuus hyväksyttäisiin ja tunnistettaisiin. Emme voi sulkea silmiämme siltä, että lapsemme ja nuoremme kasvavat hyvin erilaisissa kodeissa, hyvin erilaisissa perhe- ja elämäntilanteissa. Isä, äiti ja kaksi lasta on totta yhä monessa tapauksessa, mutta ei ainut totuus. Vanhemmuutta - ja lapsen oikeutta vanhempiin pitäisi lainsäädännön aina tukea, ei rajoittaa tai määrittää oikeanlaista ja hyvää elämää. Hyvinvoivissa kodeissa, myös samaa sukupuolta olevien vanhempien perheissä kasvaa onnellinen Suomi.

Lähettiläinä ovat toimineet aikaisempina vuosina taiteilija Arja Saijonmaa (2006), rockin monitoimimies Jone Nikula (2007), ulkoministeri Alexander Stubb (2008), piispa Wille Riekkinen (2009), kansanedustaja Minna Sirnö (2010), SLU:n puheenjohtaja Timo Laitinen (2011), laulaja/näyttelijä Olavi Uusivirta (2012), kansanedustaja Lasse Männistö (2013) ja tennispelaaja Jarkko Nieminen (2014).

Kansainvälisen homo-, trans- ja bifobian vastaisen päivän päämääränä on saada ihmiset käsittämään, että homo-, trans- ja bifobia on häpeällistä, että siihen liittyvät rakenteet on purettava yhteiskunnasta ja että homofobiaa ja transfobiaa vastaan on kamppailtava. Tarkoituksena on herättää kaikenlaista toimintaa eri puolilla maailmaa, jotta valtaväestö saataisiin paremmin tietoiseksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen olemassaolosta ja näiden kohtaamasta syrjinnästä.

Vuoden 2015 IDAHOT-päivä (International Day Against Homophobia, Transphobia & Biphobia) keskittyy sateenkaarinuorten hyvinvointiin: jokaisella on oikeus ilmaista itseään haluamallaan tavalla riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuoli-identiteetistä, sukupuolen ilmaisusta tai perhemuodosta.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Irlanti: Selvä enemmistö kannattaa tasa-arvoista avioliittolakia - kansanäänestys lähestyy

Sami Mollgren • 16.05.2015 16:45 • 6 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU
Irlantilaisista 58 kannattaa tasa-arvoista avioliittolakia The Irish Times -lehden mielipidekyselyn mukaan. Vastustajia on 25 prosenttia ja kannastaan epävarmoja on 17 prosenttia.

Irlantilaiset äänestävät samaa sukupuolta olevien parien avioliittojen sallimisesta perjantaina 22. toukokuuta.

Äänestyksen lähestyessä kampanjointi puolesta ja vastaan on kiihtynyt.

Samaa sukupuolta olevien väliset suhteet laillistettiin Irlannissa vuonna 1993. Samaa sukupuolta olevat parit ovat voineet rekisteröidä parisuhteensa vuodeata 2011 lähtien.


» Jutun oma sivu ja lukijakommentit
Setan nuorten Urheile ihan HOMONA -some-kampanjalla yli 13 000 osallistujaa

Sami Mollgren • 16.05.2015 15:59 UUTISET: URHEILU • KOTIMAA
Setan nuoret järjestävät 17. toukokuuta vietettävän kansainvälisen homo-, trans- ja bifobian vastaisen päivän (IDAHOT) yhteydessä sosiaalisessa mediassa kampanjan, joka kohdistuu erityisesti urheilumaailman epäkohtiin.

Urheile ihan HOMONA -kampanjaan osallistumalla voi osoittaa tukensa sateenkaarinuorille, jotka kokevat syrjintää, kiusaamista tai häirintää urheilu- tai liikuntaharrastuksen yhteydessä sekä tuoda esille vastustavansa homo- ja transfobiaa. Kampanjaan voi osallistua muun muassa ilmoittautumalla mukaan Facebookissa tai jakamalla oma urheilukuvansa aihetunnisteella #urheilinhomona.

Kampanjaan on jo ennen sen käynnistämistä liittynyt Facebookissa yli 13 000 henkilöä.

Nuorisotutkimusseuran ja Setan Hyvinvoiva sateenkaarinuori -hankkeen tutkimustulosten mukaan sateenkaarinuorilla on kokemuksia sekä näkymättömyydestä että suoranaisesta syrjinnästä. Sateenkaarinuorten yhdenvertaisuuden ja hyvinvoinnin edistäminen edellyttää huomiointia ja toimenpiteitä kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla. Sateenkaarinuoria ovat esimerkiksi transnuoret, muunsukupuoliset ja intersukupuoliset nuoret sekä lesbo-, homo- ja binuoret.

IDAHOT-päivän tienoilla järjestetään ympäri maailmaa tempauksia ja tapahtumia. Suomessa esimerkiksi Setan jäsenjärjestöt Pirkanmaan Seta ja Sateenkaariyhdistys Malkus ry järjestävät Tampereella tapahtuman, johon kuuluu kahvitilaisuus, muistokulkue ja muistohartaus. Seta ja Amnestyn Suomen osasto päivystivät muun muassa 15.5. Smolnan edessä Helsingissä muistuttaakseen hallitusneuvottelijoita translakiuudistuksen tärkeydestä.

Sateenkaariyhteisöt ry nimittää 17. toukokuuta uuden homofobian vastaisen työn Hyvän tahdon lähettilään. Vuonna 2014 lähettilääksi nimitetty tennispelaaja Jarkko Nieminen otti kantaa urheilun syrjimättömyyden puolesta.» Jutun oma sivu
 

Arkisto

Valitse vuosi ja viikko


vain uutiset | kaikki
  Mainonnan paikka  
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2015 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot