Serbian pääministeri osallistui sunnuntaina 17. syyskuuta järjestettyyn pääkaupunki Belgradin pride-kulkueeseen, laajojen turvatoimien saattelemana. Avoimesti lesbo Ana Brnabic, 41, aloitti Serbian pääministerinä kesäkuussa.
Kulkueeseen osallistui noin 1 000 ihmistä ja tapahtuman teema oli "haluamme muutosta". Kulkue eteni Kukkien aukiolta Tasavallanaukiolle.
Turvatoimiin kuului noin 2 000 poliisia ja esimerkiksi helikopteri. Turvatoimet eivät kuitenkaan ollut yhtä järeät kuin vuotta aiemmin, jolloin kulkuetta oli turvaamalla enemmän kuin kaksinkertainen määrä poliiseja.
- Serbian hallitus on kaikkia kansalaisia varten, niin enemmistöä kuin vähemmistöäkin varten, näyttääkseen kunnioitusta moninaisuudella, sanoi pääministeri Brnabic ennen liittymistään pride-kulkueeseen uutistoimisto Betan mukaan.
Sunnuntaiaamuna Politika-lehdessä julkaistussa haastettalussa Brnabic iloitsi viime vuosien edistyksestä hlbti-aihepiirin suhteen.
Serbiassa asenneilmapiiri on kuitenkin kielteinen hlbti-vähemmistöjä kohtaan. Maan vahva ortodoksikirkko esimerkiksi pyrki estämään Brnabicin valinnan pääministeriksi. Vuonna 2006 avioliitto määriteltiin perustuslakiin vain naisen ja miehen väliseksi. Samaa sukupuolta oleville pareille on kuitenkin uudessa perhelainsäädännössä suunnitteilla mahdollisuus rekisteröidä suhteensa, ja mahdollisuudesta adoptioon on myös keskusteltu.
Serbian Brnabic on yksi maailman kolmesta avoimesti seksuaalivähemmistöön kuuluvasta pääministeristä. Kaksi muuta ovat Irlannin Leo Varadkar ja Luxembourgin Xavier Bettel. Brnabicin nimitystä pääministeriksi on joissakin puheenvuoroissa arvosteltu "pinkkipesuksi", jolla halutaan esittää Serbia myönteisessä valossa EU:n silmissä. Moni hlbti-vähemmistöihin kuuluva kuitenkin kokee Brnabicin pääministeriyden ja mukanaolon pridessa toivoa paremmasta herättävänä asiana.
Neljäs rauhallisesti sujunut pride
Vuonna 2010 ääriainekset hyökkäsivät pride-kulkueen ja sitä turvanneiden poliisien kimppuun. Sen jälkeisinä vuosina pride-tapahtumat peruttiin turvallisuussyihin vedoten. Vuonna 2014 lähtien pride-kulkue sallittiin, paljolti EU:n vaatimuksesta, ja kulkuetta turvaamaassa oli laaja poliisioperaatio. Myös vuoden 2015 ja 2016 kulkueet sujuivat rauhallisesti.
Korjaus: viittaus perustuslakiin säädettyyn avioliiton rajaamispykälään.