Sveitsin artisti Nemo voitti Eurovision vuoden 2024 laulukilpalun kappaleellaan The Code. Sveitsiä edustava 24-vuotias Nemo on kertonut muunsukupuolisuudestaan, ja haastatteluissa hän on todennut pitävänsä tärkeänä mahdollisuutta lisätä tietoutta aiheesta.
- On mahtavaa, että tämän vuoden Euroviisuissa on artisteina paljon seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia. Muiden kaltaisteni näkeminen auttoi minua itseäni ymmärtämään, kuka minä todella olen, Nemo sanoi Helsingin Sanomille antamassaan haastattelussa. Hän on kertonut haluavansa edistää kolmannen juridisen sukupuolen mahdollisuutta kotimaassaan.
Finaalin alussa esiintyjien sisääntulossa Nemolla oli liehutettavanaan paitsi Sveitsin lippu, myös muunsukupuolisten lippu. Myös ns. green roomissa esillä pitämänsä muunsukupuolisten lipun hän kertoi salakuljettaneensa, koska se ei ole sallittujen lippujen joukossa.
Viime vuosikymmenellä lippujen ympärille virisi keskustelu. Venäjän esityksen aikana katsomossa oli tullut tavaksi liehuttaa sateenkaarilippuja erityisen näkyvästi ja tuoda siten esiin Venäjän hlbti-vähemmistöihin kohdennetut kielteiset asenteet. Sateenkaarilipun "poliittista" liehuttamista haluttiin suitsia vuonna 2016, ja siinä yhteydessä julki tullut lista kielletyistä lipuista herätti kohun. Kilpailupaikan yleisöllä on lupa liehuttaa osallistujamaiden ja muiden YK:n jäsenmaiden lippuja. Lisäksi sallittuihin lippuihin on aiemmin kuulunut EU-lippu sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen sateenkaarilippu. Esimerkiksi erilaisten itsehallintoalueiden liput ovat kiellettyjä.
Vuonna 1956 ensi kertaa järjestetty Eurovision Song Contest, ESC, suomalaisittain Eurovision laulukilpailut ja kansan suussa Euroviisut ovat historiallisesti olleet erityisesti homomiesten suosiossa, ja monissa lauluissa on viitattu samaa sukupuolta olevien väliseen rakkauteen - jopa aikana, jolloin tällainen on katsottu sairaaksi tai rikolliseksikin. Laajemminkin sateenkaarivähemmistöihin kuuluvat ovat fanittaneet euroviisuja. Kilpailussa on ollut mukana seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia sekä perinteiseksi katsottuja sukupuolen rajoja ylittäviä artisteja ja lauluja. Nämä ovat saaneet osakseen menestystäkin, jos kohta myös kohuja.
Myös kuudenneksi sijoittunut Irlannin Bambie Thug on kertonut muunsukupuolisuudestaan. Sijalle 14 sijoittunut Liettuan Silvester Belt on kertonut avoimesti biseksuaalisuudestaan. Britanniaa edustanut avoimesti homoseksuaalisuudestaan ja muunsukupuolisuudestaan kertonut sekä hlbti-aktivistinakin tunnettu Olly Alexander sen sijaan jäi visuaalisuudellaan fetisismistä ammentavaksi ja homoeroottiseksi luonnehdittavalla esityksellään vaille suurempaa menestystä.
Semifinaaleissa karsiutuneista San Marinon Kenzy Loevett ja Tanskan Saba ovat kertoneet olevansa lesboja, Belgian Mustii ja Australian kaksikon Michael Ross sekä Zaachariaha Fielding määrittelevät itsensä termillä queer.
Kilpailussa sijoittui toiseksi ennakkosuosikkinakin pidetty Kroatia, kolmanneksi Ukraina, neljänneksi Ranska ja viidenneksi Israel. Suomen Windows95man sijoittui laulukilpailun finaalissa sijalle 19.
Ruotsin Malmössä järjestettyjen Euroviisujen ympärillä oli poikkeuksellisen rajua kuohuntaa. Lähi-idän tapahtumien vuoksi vaadittiin laajasti Isreaelin boikotointia, mihin Euroopan yleisradioliitto ei ryhtynyt. Tapahtuman aikana Malmössä nähtiin aiheeseen liittyviä mielenosoituksia. Alankomaat puolestaan diskattiin finaalissa välikohtauksen vuoksi.