Lippukiistoja Euroviisuissa - myös sateenkaarilipun osalta

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren
  • 6

Sateenkaarilipun "poliittista" liehuttamista rajoitetaan Venäjän esityksen aikana Euroviisuissa, kertoo PinkNews. Laulukilpailun lippupolitiikasta on noussut laajempikin keskustelu, kun kiellettyjen lippujen esimerkkilista päätyi julkisuuteen.

Sateenkaarilipun liehuttaminen Venäjän esittämisen aikana on viime vuosien aikana tullut protestikeinoksi, jolla halutaan kiinnittää huomiota hlbti-vähemmistöjä kaltoin kohtelevan Venäjän toimintaan.

Nyt laulukilpailun järjestäjät vaativat "kunnioittamaan ja arvostamaan Eurovision laulukilpailun epäpoliittista luonnetta". Aiempina vuosina laulukilpailun järjestäjät ovat pyrkineet rajoittamaan Venäjän esityksen aikana yltyvän "buuauskonsertin" kuulumista euroviisulähetyksessä.


Laulukilpailun lippupolitiikasta on noussut laajempikin keskustelu. Kilpailupaikan yleisöllä on lupa liehuttaa osallistujamaiden ja muiden YK:n jäsenmaiden lippuja. Lisäksi sallittuihin lippuihin kuuluu EU-lippu sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen sateenkaarilippu. Esimerkiksi erilaisten itsehallintoalueiden liput sen sijaan ovat kiellettyjä.

Julkisuuteen päätyi todennäköisesti vahingossa kiellettyjen lippujen esimerkkilista. Euroopan yleisradiounioni EBU kertoi Facebookissa perjantaina, että kilpailupaikka Globen Arenan ja lipunmyyjä AXS:n sivuilla julkaistu esimerkkilista kielletyistä lipuista ei ollut tarkoitettu julkaistavaksi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Laulukilpailun järjestäjät pyytävät anteeksi ihmisiltä, jotka ovat loukkaantuneet erilaisten lippujen esittämisestä yhdessä nipussa. Esimerkiksi Baskimaan itsehallintoalueen lippua Ikurriñaa seuraa listassa terroristijärjestö Isisin lippu.

EBU ei ole sinänsä kiistänyt ohjeistuksensa pätevyyttä ja paikkansapitävyyttä. Lippu- ja kylttisäännöillä yritetään estää poliittiset kannanotot.


Eurovision 61. laulukilpailu järjestetään Tukholmassa. Kilpailun semifinaalit järjestetään 10. sekä 12. toukokuuta ja finaali 14. toukokuuta 2016.

PinkNews: Eurovision bans ´political´ waving of rainbow flags during Russian entry
Helsingin Sanomat: Euroviisut kieltää tuomasta katsomoon Englannin ja Isisin lippuja – Espanjassa pillastuttiin Baskimaan rinnastamisesta terroristijärjestöön

6 kommenttia

-- "laulukilpailun järjestäjät vaativat "kunnioittamaan ja arvostamaan Eurovision laulukilpailun epäpoliittista luonnetta""

Tämä uuskielinen ilmaisu pitää lienee ymmärtää niin että meidän tulee kunnitoittaa ja arvostaa Eurovison laulukilpailun kaupallista luonnetta. Sama koskee myös urheilua, johon ei pidä sotkea politiikkaa, ihmisoikeuksia, demokratiaa jne., koska raha.
Onpas perin ortodoksisen outoa tuo Sateenkaari-liputuksen rajoittaminen Venäjän viisuesityksen aikana, kun Sergey Lazarevilla on kummiskin tämmöinen transseksuaalien fanittaman lopun biisi-videokin

https://www.youtube.com/watch?v=9zSrMi-C_iQ

Saakohan tuolloin viisu-huiskutella trans-bi -lippuja sitten?