EU-komissio on viemässä Unkarin EU-tuomioistuimeen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaisuutta rajoittavien lakien sekä tiedotusvälineiden kohtelun vuoksi.
Unkarilainen Népszava-julkaisun uutisoimasta, ja EU-komission perjantaina vahvistamasta asiasta uutisoi Suomessa Helsingin Sanomat. .
Unkarissa kesällä 2021 säädetyn ja voimaan tulleen lain mukaan alaikäisille ei saa lasten suojelemisen nimissä levittää materiaalia, joka käsittelee seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä. Sillä kielletään esimerkiksi homoseksuaalisuudesta, sukupuolenkorjausprosessista ja sukupuolen moninaisuudesta kertomisen nuorille. Lakia on kritisoitu ilmaisuvapauden ja lasten oikeuksien rajoittamisesta, ja sitä on verrattu Venäjällä vuonna 2013 voimaantulleeseen ns. homopropagandalakiin.
Hlbti-vähemmistöjä koskettavan lain tultua kesällä 2021 voimaan Euroopan unioni uhkasi Unkaria sanktioilla. Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen varoitti Unkaria oikeudellisista seuraamuksista, jos lakia ei korjata. Hän viittasi unionin perussopimukseen. Von der Leyen myös kutsui lakia häpeälliseksi ja Euroopan unionin arvojen vastaiseksi.
Huhtikuussa 2022 järjestettyjen pääministeri Viktor Orbánille neljännen kauden tuoneiden parlamenttivaalien yhteydessä kansalaiset saivat kertoa mielipiteensä ns. homopropagandalaista. Hyväksyttyjen äänten määrä kuitenkin jäi liian matalaksi, että äänestystulos olisi sitova.
Toinen tapaus koskee median vapautta; Hallitus katsoo Klub Rádió -kanavan rikkoneen ohjelmatoiminnasta annettuja säännöksiä ja peruutti sen toimiluvan. Kanava on tunnettu hallitukseen kriittisesti suhtautuvana. Orbánin hallitus hyväksyi uuden medialain, jolla mediaa suitsitaan tiukemmin.
Komissio on valmistellut asiaa vuoden ajan ja käynnistäneet tapauksista rikkomusmenettelyt. Komissio vie asian oikeuteen, koska Unkarin viranomaiset eivät ole antaneet tyydyttäviä vastauksia komission esittämiin kysymyksiin, eikä myöskään korjaavia toimia ole tehty.
Hlbti-vähemmistöjen asema Unkarissa vaikeutuu
Alkuvuodesta 2021 Unkarin hallitus hermostui lastenkirjasta, jossa katsottiin olevan "perinteisiä sukupuolirooleihin sopimatonta sisältöä". Lesboaktivistiryhmän julkaisemassa Meseország mindenkié (suom. "Kaikkien satumaa") -kirjassa oli erilaisia vähemmistöryhmiä myönteisesti käsittelevää sisältöä. Tuolloin Unkarin hallitus määräsi julkaisijan lisäämään näihin ja vastaaviin kirjoihin sisältövaroituksen.
Unkarissa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien asemaa on viime vuosina heikennetty usein eri tavoin. Eurooppalaisten hlbti-järjestöjen kattojärjestö ILGA Europe on nostanut Unkarin esiin maana, jossa sukupuolivähemmistöjen oikeuksissa on otettu takapakkia. Unkarin sijoitus ILGA Europen maavertailussa on viime vuosina heikentynyt.
Loppuvuodesta 2020 Unkari hyväskyi lain, joka mahdollistaa adoption vain vain avioliitossa olevalle miehelle ja naiselle. Laittomaksi on säädetty myös juridisen sukupuolen vahvistamisen, joten transsukupuoliset henkilöt eivät voi tulla juridisesti tunnustetuksi kokemassaan sukupuolessa. Lisäksi perhe määritellään miehen, naisen ja lasten muodostamaksi yksiköksi. Unkarissa samaa sukupuolta olevat parit voivat rekisteröidä parisuhteensa, mutta eivät avioitua.
Joidenkin arvioiden mukaan ns. homopropagandalaki liittyi vaalien kampanjointiin, ja sillä pyrittiin innostamaan arvokonservatiivisia voimia. Unkarin pääministeri Viktor Orbán ja tämän johtama kansalliskonservatiivinen Fidesz-puolue oli mielipidemittausten mukaan menettänyt kannatustaan, ja arvioiden mukaan puolue pyrki etsimään keinoja pitää kannatusta kasassa. Venäjän hyökkäys Ukrainaan kuitenkin muutti vaaliasetelmia, ja sen arvioitiin auttaneen Orbánia voittoon.