Unkarilaiset äänestivät sunnuntaina parlamenttivaaleissa ja kertoivat mielipiteensä kansanäänestyksessä kesällä 2021 voimaan astuneesta laista, joka käytännössä esimerkiksi estää kertomasta kouluopetuksessa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä.
Pääministeri Vikor Orbánin ja tämän Fidesz-puolueensa neljännelle kaudelle vieneiden parlamenttivaalien kanssa samanaikaisesti järjestettiin kansanäänestys, jolla kansalaiset saivat kertoa mielipiteensä hlbti-teemojen esilläolosta kouluopetuksessa.
Bloombergin mukaan hyväksyttyjen äänten määrä kuitenkin jäi liian matalaksi, että äänestystulos olisi sitova. Hyväksyttyjen äänten joukossa hallituksen päättämiä rajoituksia tukevien osuus oli noin 90 prosenttia, mutta kaikkiaan kolmannes annetuista äänistä mitätöitiin ylimääräisten merkintöjen vuoksi ja hyväksyttyjä äänestyslippuja jätettiin uurnaan alle puolet äänioikeutettujen määrästä. Oppositioryhmät olivat kehottaneet äänestäjiä rastittamaan useampia vaihtoehtoja äänestyslipusta.
Orbánin puolue sai noin 53 prosentin ääniosuuden ja noin 2/3 enemmistön parlamenttipaikoissa. Orbán on ollut vallassa 12 vuotta.
Kielto hlbti-teemoista kouluopetuksessa
Kesällä 2021 kerrottiin, että Unkarin hallitus järjestää kansanäänestyksen 8. heinäkuuta 2021 voimaan astuneesta laista, joka käytännössä esimerkiksi estää kertomasta kouluopetuksessa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä. Laki oli hyväksytty parlamentissa kuukautta sitä ennen; hallitus asettui lain taakse yksimielisesti ja oppositio boikotoi äänestystä. Unkarin hallitus ja pääosin hallituksen kontrollin alla oleva media on kutsunut lakia lastensuojelulaiksi, ja esimerkiksi pääministeri Orbánin mukaan tarkoitus on suojella lapsia. Monissa muissa yhteyksissä sitä on verrattu Venäjällä vuonna 2013 voimaan astuneeseen ns. homopropagandalakiin.
Unkarissa valtamedia on lähes täysin valtapuolueen ja sitä lähellä olevien toimijoiden hallinnassa, eikä oppositiolla ollut juuri mahdollisuuksia olla vaaliteemoineen esillä valtamediassa.
Joidenkin arvioiden mukaan ns. homopropagandalaki liittyi vaalien kampanjointiin, ja sillä pyritään innostamaan arvokonservatiivisia voimia. Unkarin pääministeri Viktor Orbán ja tämän johtama kansalliskonservatiivinen Fidesz-puolue oli mielipidemittausten mukaan menettänyt kannatustaan, ja arvioiden mukaan puolue pyrki etsimään keinoja pitää kannatusta kasassa. Venäjän hyökkäys Ukrainaan kuitenkin muutti vaaliasetelmia, ja sen arvioitiin auttaneen Orbánia voittoon.