Poliisimuseon Rikos ja rakkaus -verkkonäyttely käsittelee poliisin ja homoseksuaalisuuden suhdetta

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren
  • 6

Poliisimuseon verkkonäyttely Rikos ja rakkaus – Homoseksuaalisuuden dekriminalisointi kertoo esimerkiksi homoseksuaalisen kanssakäymisen dekriminalisoinnin (1971) ja sairausluokituksen poistamisen (1981) merkityksestä poliisin toiminnalle ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksille. 

- Dekriminalisointia edeltäneessä keskustelussa lakimuutosta kannattaneet tahot vetosivat tieteeseen, ihmisten omaan kokemuksellisuuteen, ainutlaatuisuuteen ja yksityisyyteen. Vastustajat taas pitivät homoseksuaalisuutta kieroutuneena, moraalisesti sopimattomana ja pelottavana. Tällaiset asenteet elävät pitkään, vaikka laki muuttuisi, toteaa intendentti Tiina Tuulasvaara-Kaleva Poliisimuseosta. 

Verkkonäyttely kertoo muun muassa, miten poliisissa ennen lakimuutosta valvottiin homoseksuaalisia tekoja ja miten suhtauduttiin homoseksuaalien kohtaamaan väkivaltaan tai rikoksiin. 

Tuulasvaara-Kalevan mukaan valvonta oli vähäistä; kyse oli paremminkin "itse teossa" kiinni jääneisiin tai taustalla oli ilmiantoja. Tapausten tutkintaa ei juurikaan opetettu poliisikoulutuksessa eikä rikosoikeuden oppikirjoissa. 

Ennakkoasenteiden pelossa toisaalta seksuaalivähemmistöihin kuuluvat eivät uskaltaneet turvautua poliisin apuun jouduttuaan väkivallan uhriksi. 

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Näyttelyssä ovat esillä myös seksuaalivähemmistöön kuuluvat poliisit. Homoseksuaalisuudesta on pitkään vaiettu ja epäasialliset asenteet ovat olleet avoimuuden tiellä pitkään. Selkeää muutosta on tapahtunut vasta vuosituhannen vaihteen paikkeilta alkaen. Nykyään hlbti-vähemmistöihin kuuluvilla poliiseilla on järjestäytynyttä toimintaa

Näyttely yhteistyössä Turun yliopiston kanssa

Rikos ja rakkaus -verkkonäyttelyn sisältö pohjautuu Poliisimuseon tilaamaan selvitykseen, joka tehtiin Turun yliopistossa kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen tutkinto-ohjelman opiskelijaprojektina.

Tarkennus 17.11. tekstiin: muokattu näyttelyn esittelytekstistä poimittu maininta homoseksuaalisuuden dekriminalisoinnista muotoon homoseksuaalisen kanssakäymisen dekriminalisointi.

6 kommenttia

Nolo virhe heti näyttelysivuston avaustekstissä. "Homoseksuaalisuus oli Suomessa rikos vuoteen 1971."

Annoin jo heille palautetta.

Homoseksuaalisuus on ihmisen ominaisuus, joka ei voinut olla rangaistava ainakaan Suomessa.
Kieltämättä tuossa on vähän pistelty mutka suoriksi, kuten myös näyttelyn nimen alaotsikossa "homoseksuaalisuuden dekriminalisointi". Rikoshan kuitenkin oli tietynlainen teko: seksuaalinen kanssakäyminen samaa sukupuolta olevan henkilön kanssa.

Tämä sama toistuu aika usein, kun käsitellään sitä, että joissain maailman maissa homoseksuaaliset suhteet ovat edelleen rangaistavia. Usein asiasta puhutaan niin, että siinä ja siinä maassa homoseksuaalisuus on rikollista. Lienen joskus itsekin ilmaissut asian suunnilleen noin. Näissäkin maissa (käytännössä aina) rangaistavaa on nimenomaan seksuaalinen kontakti. Toki epäilys/oletus homoseksuaalisuudesta voi johtaa hankaluuksiin - ja voi joutua todistelemaan, ettei ole ollut (lihallisessa) suhteessa.

Tietysti avaustekstissä ja alaotsikossa on voitu tarttua ajatukseen jonkinlaisesta yksilön kokonaisvaltaisuudesta, johon liittyvät erottamattomasti tämän teotkin. Toisaalta menneinä aikoina oli niinkin, että homoseksuaalisuutta ei nähty yksilön ominaisuutena, vaan teko(i)na: ihminen ei ollut homo paitsi harjoittaessaan homoseksuaalisuutta tai laveammin, kun tämä ryhtyi sellaiseksi.

Olisi tosiaan paikallaan muuttaa tuota avaustekstiä - ja ikävä kyllä, muutos olisi perusteltua viedä erheellistä viestiä tuovaan näyttelyn nimeen asti.