Suomessa homoseksuaalisuuden sairausluokitus poistettiin kesällä 1981

  • Teema
  • Historia
  • Sami Mollgren
Homoseksuaalisuuden sairausluokitus oli Suomessa 302.00

Suomen Lääkintöhallitus ilmoitti 26.6.1981 poistavansa homoseksuaalisuuden sairausluokituksestaan. 

Esimerkiksi Seta oli vaatinut sairausdiagnoosin poistamista jo useamman vuoden ajan. Järjestö oli lähettänyt Lääkintöhallitukselle kirjelmän 29.10.1979. Siinä todettiin, että Ruotsin sosiaalihallitus oli 27.9.1979 poistanut homoseksuaalisuuden Ruotsin sairausluokituksesta.
 
Sairausluokituksen poistoa oli yritetty myös vesittää. Seta vaati Lääkintöhallitusta poistamaan kokonaan luokituksesta diagnoosin 302.00 alakohtineen. Lääkintöhallituksessa oli kuitenkin tehty päätöksiä, jotka olisivat jättäneet lääkäreille harkintavaltaa diagnoosin suhteen, tapauksissa, joissa lääkäriin oli hakeuduttu juuri homoseksuaalisuuteen liittyvien "ongelmien" vuoksi. Syksyllä 1980 Seta huomioi asian julkilausumassaan. Kirjeessä kritisoitiin erityisesti sitä, että muotoilu mahdollistaisi "hoidot", joilla pyrittäisiin muuttamaan seksuaalista suuntautumista - vaikka tällaisia "hoitoja" ei kuitenkaan tunneta.

Ilmoitus sairausluokituksen kumoamisesta annettiin 26. kesäkuuta 1981 yleiskirjeessä (nro 1 754). Asiasta uutisoitiin monissa tiedotusvälineissä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Homoseksuaaliset suhteet olivat Suomessa rangaistavia vuoteen 1971 asti. Korkeampi suojaikäraja homosuhteille ja ns. kehotuskielto olivat voimassa vuoteen 1999 asti. 

Maailman terveysjärjestön (World Health Organization / WHO) yleiskokous poisti homoseksuaalisuuden psykologisten häiriöiden luettelosta 17.5.1990.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!