Maanantaina yli viisi tuhatta ihmistä kokoontui Unkarin pääkaupungissa Budapestissa parlamenttirakennuksen luo osoittamaan mieltä hallituksen suunnittelemaa lakia vastaan, joka rajoittaisi merkittävästi asiallisen tiedon kertomista hlbti-teemaisista asioista.
Lain arvioidaan saavan tiistaina parlamenttikäsittelyssä hyväksynnän siitäkin huolimatta, että suurin osa oppositiopuolueista on kertonut aikovansa boikotoida äänestystä.
Unkaria johtava konservatiivinen Fidesz-puolue esitteli edellisellä viikolla lakialoitteen, jolla kiellettäisiin toiminta, jonka katsotaan edistävän homoseksuaalisuutta tai sukupuolenkorjauksia alaikäisten parissa.
Lakiesityksen mukaan kielletyksi tulisi alle 18-vuotiaille suunnattu hlbti-teemainen kirjallisuus mukaanlukien opetuksellinen materiaali. Samoin kiellettäisiin seksuaalivähemmistöjen oikeuksia koskeva mainonta. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskettavat yksityiskohdat liittyvät Fidesz-puoleen lakihankkeeseen, jolla kielletään myös alaikäisten näkyminen pornografisessa sisällössä.
Lakiesitystä on kritisoitu ilmaisuvapauden ja lasten oikeuksien rajoittamisesta, ja sitä on verrattu Venäjällä vuonna 2013 voimaantulleeseen ns. homopropagandalakiin.
Käytännössä laki hankaloittaisi hlbti-vähemmistöjen yhdenvertaisen aseman puolesta toimivien järjestöjen toimintaa ja tiedottamista. Lisäksi lakihankkeen katsotaan vaarantavan hlbti-vähemmistöihin kuuluvien nuorten mielenterveyttä ja heikentävät näiden mahdollisuutta saada tietoa sekä tukea oikeaan aikaan. Pääministeri Viktor Orbánin torstaina esittämä lakihanke nähdään myös ennakkoluuloja vahvistavana. Erityistä kritiikkiä on herättänyt se, että samassa yhteydessä esillä on pedofiliaa koskevia aloitteita.
Hlbti-vähemmistöjen asema Unkarissa vaikeutuu
Alkuvuodesta Unkarin hallitus hermostui lastenkirjasta, jossa katsottiin olevan "perinteisiä sukupuolirooleihin sopimatonta sisältöä". Lesboaktivistiryhmän julkaisemassa Meseország mindenkié (suom. "Kaikkien satumaa") -kirjassa oli erilaisia vähemmistöryhmiä myönteisesti käsittelevää sisältöä. Tuolloin Unkarin hallitus määräsi julkaisijan lisäämään näihin ja vastaaviin kirjoihin sisältövaroituksen.
Unkarissa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien asemaa on viime vuosina heikennetty usein eri tavoin. Eurooppalaisten hlbti-järjestöjen kattojärjestö ILGA Europe on nostanut Unkarin esiin maana, jossa sukupuolivähemmistöjen oikeuksissa on otettu takapakkia.
Loppuvuodesta 2020 Unkari hyväskyi lain, joka mahdollistaa adoption vain vain avioliitossa olevalle miehelle ja naiselle. Laittomaksi on säädetty myös juridisen sukupuolen vahvistamisen, joten transsukupuoliset henkilöt eivät voi tulla juridisesti tunnustetuksi kokemassaan sukupuolessa. Lisäksi perhe määritellään miehen, naisen ja lasten muodostamaksi yksiköksi. Unkarissa samaa sukupuolta olevat parit voivat rekisteröidä parisuhteensa, mutta eivät avioitua.
Vaalit lähestyvät
Unkarissa valtamedia on lähes täysin valtapuolueen ja sitä lähellä olevien toimijoiden hallinnassa. Joidenkin arvioiden mukaan lakihanke liittyy vuoden 2022 alun vaalien kampanjointiin, ja sillä pyritään innostamaan arvokonservatiivisia voimia. Unkarin pääministeri Viktor Orbán ja tämän johtama kansalliskonservatiivinen Fidesz-puolue on mielipidemittausten mukaan menettänyt kannatustaan, ja arvioiden mukaan puolue yrittää etsiä keinoja pitää kannatusta kasassa.