Unkarissa lakihanke hlbti-aihepiiristä kertomisen kieltämisestä alaikäisille

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • Sami Mollgren
Unkarin parlamentin rakennus pääkaupunki Budapestissa

Unkaria johtava konservatiivinen Fidesz-puolue on tehnyt lakialoitteen, jolla kiellettäisiin toiminta, jonka katsotaan edistävän homoseksuaalisuutta tai sukupuolenkorjauksia alaikäisten parissa.

Lakihankkeesta ovat kertoneet useat uutistoimistot ja mediat.

Lakiesityksen mukaan kielletyksi tulisi alle 18-vuotiaille suunnattu hlbti-teemainen kirjallisuus mukaanlukien opetuksellinen materiaali. Samoin kiellettäisiin seksuaalivähemmistöjen oikeuksia koskeva mainonta. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskettavat yksityiskohdat liittyvät Fidesz-puoleen lakihankkeeseen, jolla kielletään myös alaikäisten näkyminen pornografisessa sisällössä.

Käytännössä laki hankaloittaisi hlbti-vähemmistöjen yhdenvertaisen aseman puolesta toimivien järjestöjen toimintaa ja tiedottamista.

Esimerkiksi Amnesty International ja Budapestin Pride ovat kritisoineet lakiesitystä ilmaisuvapauden ja lasten oikeuksien rajoittamisesta. Lakiesitystä on verrattu Venäjällä vuonna 2013 voimaantulleeseen ns. homopropagandalakiin. Lakihankkeen katsotaan vaarantavan hlbti-vähemmistöihin kuuluvien nuorten mielenterveyttä ja heikentävät näiden mahdollisuutta saada tietoa sekä tukea oikeaan aikaan. Pääministeri Viktor Orbánin torstaina esittämä lakihanke nähdään myös ennakkoluuloja vahvistavana. Erityistä kritiikkiä on herättänyt se, että samassa yhteydessä esillä on pedofiliaa koskevia aloitteita.

Kirjakohu lastenkirjasta

Alkuvuodesta Unkarin hallitus hermostui lastenkirjasta, jossa katsottiin olevan "perinteisiin sukupuolirooleihin sopimatonta sisältöä". Siinä oli esimerkiksi runo toisen prinssin kanssa naimisiin menevästä prinssistä sekä tarina naaraspeurasta, joka haluaisi tulla urokseksi. Kirjassa oli muitakin vähemmistöryhmiä myönteisesti käsittelevää sisältöä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Meseország mindenkié (suom. "Kaikkien satumaa") -kirjan taustalla on lesboaktivistien ryhmä Labrisz, jonka mukaan kirjan tarkoitus on opettaa lapsia kunnioittamaan erilaisia ihmisiä. Unkarin hallitus määräsi julkaisijan lisäämään näihin ja vastaaviin kirjoihin sisältövaroituksen.

Hlbti-vähemmistöjen asema Unkarissa vaikeutuu

Unkarissa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien asemaa on viime vuosina heikennetty usein eri tavoin. Eurooppalaisten hlbti-järjestöjen kattojärjestö ILGA Europe on nostanut Unkarin esiin maana, jossa sukupuolivähemmistöjen oikeuksissa on otettu takapakkia.

Loppuvuodesta 2020 Unkari hyväskyi lain, joka mahdollistaa adoption vain vain avioliitossa olevalle miehelle ja naiselle. Laittomaksi on säädetty myös juridisen sukupuolen vahvistamisen, joten transsukupuoliset henkilöt eivät voi tulla juridisesti tunnustetuksi kokemassaan sukupuolessa. Lisäksi perhe määritellään miehen, naisen ja lasten muodostamaksi yksiköksi. Unkarissa samaa sukupuolta olevat parit voivat rekisteröidä parisuhteensa, mutta eivät avioitua.

Unkarissa valtamedia on lähes täysin valtapuolueen ja sitä lähellä olevien toimijoiden hallinnassa. Joidenkin arvioiden mukaan lakihanke liittyy vuoden 2022 alun vaalien kampanjointiin, ja sillä pyritään innostamaan arvokonservatiivisia voimia. Unkarin pääministeri Viktor Orbán ja tämän johtama kansalliskonservatiivinen Fidesz-puolue on mielipidemittausten mukaan menettänyt kannatustaan, ja arvioiden mukaan puolue yrittää etsiä keinoja pitää kannatusta kasassa.

Päivitys klo 12.30: Lisätty tiedot lastenkirjaa koskevasta kohusta.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!