Turku sai Suomen ensimmäisen pysyvän sateenkaarisuojatien

  • Uutinen
  • Pride
  • Sami Mollgren
  • 6
Sateenkaariväreihin maalattu suojatie Turussa 8. kesäkuuta 2021. Sateenkaaren värit maalattiin tiistaiaamulla suojatielle, joka ylittää Itäisen Rantakadun Turun Kaupunginteatterin kohdalla. (kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva)

Turussa on otettu käyttöön Suomen ensimmäinen pysyvä sateenkaarisuojatie. Tiistaiaamuna maalattu suojatie sijaitsee Turun kaupunginteatterin edustalla Itäisellä Rantakadulla.

Aurajoen rannalle maalatusta sateenkaarisuojatiestä teki aloitteen Turun kaupunginteatteri, ja se vastaa myös suojatien kunnossapidosta. Turun kaupungin julkaiseman tiedotteen mukaan suojatiellä viestitään ennakkoluulottomuutta, suvaitsevaisuutta ja tasa-arvoa sekä tukee seksuaalisuuden ja sukupuolen monimuotoisuutta.

Itäisen Rantakadun ylittävää suojatietä koskevat jatkossakin samat liikennesäännöt kuin aikaisemmin. Suojatie on merkitty normaaliin tapaan liikennemerkillä. Lain mukaan suojatien merkiksi riittää liikennemerkki, vaikka usein merkinnässä käytetäänkin sekä liikennemerkkiä että katuun tehtyä maalausta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Aikaisemmin kaupunki on viestinyt vastaavalla tavalla liputtamalla sateenkaarilipulla ja valaisemalla Kirjastosillan sateenkaaren värein mm. Pride-viikon aikana. Tänä vuonna kaupunki nosti sateenkaarilipun salkoon myös 17.5., joka on kansainvälinen homo-, trans- ja bifobian vastainen päivä (IDAHOBIT).

Maailmalta tuttu ilmiö

Vastaanvanlaisia sateenkaarilipun väreihin maalattuja suojateitä on useissa kaupungeissa maailmalla. Eniten sateenkaarisuojateitä on pohjoisamerikkalaisissa kaupungeissa. Euroopassa hollantilainen Almere maalasi vuonna 2019 ensimmäisen pysyvän transsukupuolisen valko-pinkki-sinisen suojatien.

Helsingissä Senaatintorilla tuomiokirkon vieressä oli kesällä 2020 tilapäinen sateenkaarisuojatie. Vuonna 2013 Helsingissä Venäjän suurlähetystön edustalle oli tehty Venäjään kohdistuneen mielenilmauksen yhteydessä sateenkaarisuojatie.

Tilapäinen sateenkaarisuojatie Helsingissä vuoden 2020 priden yhteydessä Senaatintorin ja tuomiokirkon välillä Hallituskadulla.

Päivitys: Sateenkaarisuojatie joudutaan poistaman. Poliisin mukaan toteutus on tieliikennelain vastainen.

6 kommenttia

Nyt on liikkunut tietoja, että tämä Turun kaupunginteatterin edustan sateenkaarisuojatie olisi paikallaan "ainakin kesän ajan", eli aivan pysyvästä elementistä ei olisi kyse.
Kansanedustaja Vilhelm Junnila (ps) ehti jo tiistaina kehottaa Turkua palauttamaan suojatien "tieliikennelain tiemerkintöjen mukaiseksi" ja nyt keskiviikkona Aamuset-julkaisussa ( https://aamuset.fi/artikkeli/5337424/Poliisi+Turun+sateenkaarisuojatie+on+tieliikennelain+vastainen ) komisario Tuomo Katajisto Lounais-Suomen poliisilaitokselta toteaa, että "Suojatiet on merkittävä lain tarkoittamalla tavalla. Emme voi olla varmoja siitä, etteivät suojatien kirkkaat värit vie suojatietä lähestyvän autoilijan huomiota".