Turun sateenkaarisuojatie

Nyt on liikkunut tietoja, että tämä Turun kaupunginteatterin edustan sateenkaarisuojatie olisi paikallaan "ainakin kesän ajan", eli aivan pysyvästä elementistä ei olisi kyse.
Kansanedustaja Vilhelm Junnila (ps) ehti jo tiistaina kehottaa Turkua palauttamaan suojatien "tieliikennelain tiemerkintöjen mukaiseksi" ja nyt keskiviikkona Aamuset-julkaisussa ( https://aamuset.fi/artikkeli/5337424/Poliisi+Turun+sateenkaarisuojatie+on+tieliikennelain+vastainen ) komisario Tuomo Katajisto Lounais-Suomen poliisilaitokselta toteaa, että "Suojatiet on merkittävä lain tarkoittamalla tavalla. Emme voi olla varmoja siitä, etteivät suojatien kirkkaat värit vie suojatietä lähestyvän autoilijan huomiota".
  • 4 / 6
  • Public eye
  • 9.6.2021 20:01
Pysyvyys taisi jäädä tässä tapauksessa arvaamattoman lyhyeksi. Asiasta älähtäneen poliisiviranomaisen tulkinta maalauksen lainvastaisuudesta haiskahtaa kyllä vahvasti ennakkoasenteelta aivan muuta kuin autoiljoiden havainnointikykyä kohtaan.
  • 5 / 6
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 9.6.2021 21:02
Lopputuloksena sateenkaariasia sai jälleen mahtavasti julkisuutta. Siitä piti osaltaan huolta myös joku perussuomalainen moittimalla tuota maalausta.
Tuo maarianhaminalaisten toteutus (joka minulta oli jo täysin jäänyt unohduksiin) olisi ehkä tieliikennelain mukainen, koska sateenkaaren värit olisivat itse tiessä, ei tiemerkinnässä.

Tällaiset hankkeet näyttävät olevan kovin vaikeita toteuttaa laillisesti. Aina jollain on sanottavaa: "ei, ei ja ei". Aina löytyy verukkeeksi jotain, jolla kieltää asia, josta ei pidä. Mistään ratkaisukeskeisyydestä ei voi puha. Ei ollut persulla eikä pollarillakaan esittää vaihtoehtoista ideaa, kuinka toteuttaa jotain vastaavaa lain kirjaimen mukaisesti.

Ehkäpä jokaiseen Suomen kaupunkiin pitäisi virallisesti nimetä jokin suht' keskeisellä paikalla oleva puistikko tai aukio "Yhdenvertaisuuden aukioksi" ja sinne panna jysäyttää tilataiteeksi vaikka pystyyn sateenkaaren väreissä oleva pylväs, joka ei ole kenenkään tiellä - ja persu ja pollarikin näkee sen kaukaa, eikä törmää. Pistetäänkö projekti pystyyn? Vähän taivuttelua, niin eiköhän tuolle saisi riittävän tuen.