Turku poistaa sateenkaarisuojatien - Poliisihallitus: tieliikennelain vastainen

  • Uutinen
  • Pride
  • Sami Mollgren
  • 3
Sateenkaariväreihin maalattu suojatie Turussa 8. kesäkuuta 2021. Sateenkaaren värit maalattiin tiistaiaamulla suojatielle, joka ylittää Itäisen Rantakadun Turun Kaupunginteatterin kohdalla. (kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva)

Turun kaupunki poistaa tiistaina maalatun sateenkaarisuojatien poliisin pyynnöstä. Turun kaupungin mukaan Kaupunginteatterin edustalle maalatun sateenkaarisuojatien poistamisen syynä on poliisin tulkinta tieliikennelaista, jonka mukaan sateenkaarimaalaus on liikenteenohjauslaite, jonka tulee olla vain valkoinen.

Turun kaupungin tulkinta tieliikennelaista oli, että suojatien edessä olevat suojatietä osoittavat liikennemerkit ovat lain vaatimia liikenteenohjauslaitteita. Sateenkaarisuojatien vieressä on valkoinen suojatie ja näitä osoittamassa kahdeksan liikennemerkkiä.

- Lakia tarkentavan asetuksen mukaan suojatie voidaan osoittaa liikennemerkeillä tai ajoratamaalauksella tai niillä molemmilla. Sateenkaarimaalausta tehdessään kaupunki ei pitänyt sateenkaarimaalausta liikenteenohjauslaitteena. Vastaavia tieliikennelaissa tuntemattomia ajoratamaalauksia ovat pyöräkaistojen punainen väri, sähkölatauspaikkojen vihreä väri ja inva-paikoilla toisinaan käytetty sininen väri, sanoo Turun kaupungin liikennesuunnittelupäällikkö Matti Salonen.

Poliisihallitus otti kantaa sateenkaarisuojatiehen keskiviikkona Turun kaupungille osoittamassaan sähköpostiviestissä. Kannanotossaan poliisihallitus katsoo sateenkaarivärien käytön suojatien kohdalla tieliikennelain vastaiseksi liikenteenohjauslaitteeksi. 

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Sateenkaaren väreillä Turun kaupunki ja Turun kaupunginteatteri halusivat viestiä ennakkoluulottomuutta, suvaitsevaisuutta ja tasa-arvoa sekä tukea seksuaalisuuden ja sukupuolen monimuotoisuutta.

Maailmalta sateenkaarisuojateistä on paljon esimerkkejä Rainbow Crossroads -nimellä. Turku ja Turun Kaupunginteatteri halusivat olla osa globaalia sateenkaariviestintää ja antaa sillä vahvan viestin.

3 kommenttia

Kieltämättä sateenkaaren värinen suojatie voi olla vähän hämäänä näköinen, varsinkin kun valkoista on jäänyt aika vähän näkyviin tuolle yhdelle reunalle. Voisiko steenkaaren maalata vaikka jollekin kävelykadulle? Ei siis suojatieksi, vaan muuten vain käveltäväksi. Turkua en tunne, joten pohdin asiaa ihan minkä tahansa kaupungin osalta, missä on jokin kävelykatu tai tori.

"Vastaavia tieliikennelaissa tuntemattomia ajoratamaalauksia ovat pyöräkaistojen punainen väri, sähkölatauspaikkojen vihreä väri ja inva-paikoilla toisinaan käytetty sininen väri"

En oikein tiedä, mitä Turun kaupungin liikennesuunnittelupäällikkö noilla esimerkeillä ajaa takaa, mutta esimerkit tuntuvat liittyvän eri asiaan kuin suojatie. Suojatien voi käsittää merkintänä, joka osoittaa autoilijan olevan väistämisvelvollinen. Mikään noista muista esimerkeistä ei osoita väistämisvelvollisuutta, eivät edes pyöräkaistat, oli väri mikä tahansa. Pyöräkaistan osalta laissa määrittämätön punainen väri lisää turvallisuutta, sen sijaan sateenkaaren väreihin maalattu suojatie saattaa heikentää turvallisuutta, jos tienkäyttäjät eivät tunnista paikkaa suojatieksi erikoisen värityksen vuoksi.
Turun sateenkaarisuojatien voisi tehdä siten, ettei hankauksia laillisuuden kanssa tule: Maalata valkeiden raitojen välit sateenkaaren väreillä. Näin sanoo Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen Iltalehdelle ( https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/33fafa93-5a78-49aa-99c7-3ecc00417dac ).

Välit maalaamalla oli toimittu Ahvenanmaan Maarianhaminassa vuonna 2016 ( https://ranneliike.net/uutiset/12534/sateenkaariliputettu-maarianhamina-myos-yritykset-ja-oppilaitokset-mukana ) ja myös Brysselin sateenkaarisuojatiet on toteutettu näin. Helsingissä pride-viikolla 2020 Senaatintorille tehty sateenkaarisuojatie ( https://ranneliike.net/uutiset/15855/helsinki-pride-2020-viikko-kaynnistyi ) oli kadunpätkällä, joka on suljettu ajoneuvoliikenteeltä.

Helsingin Kampissa Narinkkatorille toteutettiin katutaiteena keskiviikkona pitkä sateenkaarisuojatie - ja sitä pyrittiin hetimiten tärvelemään ( https://ranneliike.net/blogit/sateenkaariluuppi/nuorten+sateenkaari-katutaidetta+yritettiin+tarvella/27755 ).

Melkoista kuohuntaa tällaiset näyttävät aiheuttavan.