Sateenkaarihistoriakuukausi käynnistyi - ranneliike.netin arkistossa paljon sateenkaarihistoriaa

  • Uutinen
  • Yleiset
  • Sami Mollgren

Suomen ensimmäinen sateenkaarihistoriakuukausi käynnistyi 20. lokakuuta. Se jatkuu kansainväliseen transmuistopäivään (Transgender day of Remembrance), joka on 20.11.2018.

Historiakuukauteen osallistuvat muun muassa Aineen taidemuseo Torniosta, Ateneumin taidemuseo, AV-arkki, Goethe-instituutti, Helsingin kaupunginmuseo, Kansallismuseo, Kansallisteatteri, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Svenska litteratursällskapet, Työväenarkisto, Työväenmuseo Werstas ja Yle Elävä arkisto.

Seta ja Kulttuuria kaikille -palvelu koordinoivat kuukautta.

Sateenkaarihistoriaa ranneliike.net -sivustolla

Myös ranneliike.net -sivuston historia-osiossa on hlbti-vähemmistöihin kuuluvien historiaa käsitteleviä artikkeleita niin Suomesta kuin maailmaltakin. Suomalaista hlbti-historiaa käsitellään esimerkiksi seuraavissa artikkeleissa:

Paljon ohjelmaa eri puolilla maata

Sateenkaarihistoriakuukauden koko ohjelma on koottu omille nettisivuilleen:seta.fi/historiakuukausi, kerrotaan asiaa koskevassa tiedotteessa. Lisäksi kuukaudella on oma Sateenkaarihistoriakuukausi-sivu Facebookissa, jossa tapahtumia ja tietoa nostetaan esille. Kuukauden aikana järjestetään esimerkiksi erilaisia queer -opastuksia museoihin ja nostetaan esille aiemmin vaiettua aineistoa.

- Kun puhutaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen historiasta, on vaikea välttää sellaisia sanoja kuin vaientaminen, näkymättömäksi tekeminen, salaaminen, sensuuri ja itsesensuuri. Mutta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oma historia on olemassa, se on löydettävissä rivien välistä, marginaalista, sivulauseista ja vinttikomeroiden salalokeroista. Se on läsnä kaikkialla, kaikissa aikakerrostumissa, yhteiskuntaluokissa ja kulttuureissa, mutta sen löytäminen vaatii herkkyyttä ja toisin katsomista, kuvailee Kulttuuria kaikille -palvelun toiminnanjohtaja Rita Paqvalén.

Sateenkaarihistoriakuukauden tavoitteena on tarkastella suomalaista historiaa ja kulttuuria seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen näkökulmasta ja tallentaa niitä osaksi yhteistä kulttuuriperintömme.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Organisaatiot, koulut ja yksityishenkilöt voivat osallistua Sateenkaarihistoriakuukauteen eri tavoin esimerkiksi jakamalla sateenkaarihistoriaan liittyviää aineistoa ja kuvia sosiaalisessa mediassa hashtageilla #sateenkaarihistoriakuukausi #queerhistoriskmånad #queerhistorymonth tai järjestämällä tapahtumia. Lisätietoja ja esimerkkejä osallistumisen tavoista löytyy Sateenkaarihistoriakuukauden sivuilta, jossa voi myös ilmoittaa esimerkiksi tapahtuman lomakkeella.

Historiakuukauden viimeinen viikko keskittyy sukupuolen moninaisuuteen, transihmisiin ja intersukupuolisiin.

Historiallisen muistitiedon keräämisen projekti jatkuu

Muistitiedon keruu hlbti-aihepiirin unohtumattomista hetkistä jatkuu marraskuun 2018 loppuun asti. Projektista kerrottiin alkuaan kesällä. 

Työväen Arkiston muistitietotoimikunta kerää kokoelmiinsa eri ikäisten ihmisten muistoja siitä, millaista kokemuksia heillä on sukupuolen tai seksuaalisen moninaisuuden kanssa elämisestä, tai sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöön kuuluvien henkilöiden tukena tai liittolaisena olemisesta. 

Kysely on auki 30.11.2018 asti osoitteessa unohtumattomathetket.fi

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!