Samaan aikaan kun orkesterin soitto kuvaa myrskyä, merihädässä oleva laiva jonka mukana ovat oopperan sankarit, saapuu näyttämölle. Laiva heilahtelee edestakaisin, sitten katkeaa kahtia ennenkuin se uppoaa näyttämön alle tehtyyn uuteen tilaan.
Näin ohjaaja Pier Luigi Pizzi kuvailee näyttämökuvaa Antonio Salierin oopperaan "Europa Riconosciuta". Tämä ooppera on ensi-illassa tiistaina, ja samalla juhlitaan Milanon kuuluisan La Scala oopperan uudelleenavajaisia lähes kolmen vuoden korjaustöiden jälkeen.
Salierin oopperan kahden näytöksen lavasteet, laivanhylky ja 23 muuta lavastetta mahdollistaa uusi lavastetorni joka on rakennettu oopperatalon takaosaan. Myöskin lavan takaosaa on laajennettu.
Vain muutama päivä ennen avajaisiltaa Pizzi kertoi milanolaiselle Corriere della Sera -sanomalehdelle että hän ja hänen tiiminsä on hieman aikataulusta jäljessä. "Uudessa näyttämössä on hieman totuttelemista, mutta tällä hetkellä olemme matkalla kohti onnellista loppua, aivan kuten oopperassakin," Pizzi sanoi.
Lavastetornia ja näyttämön muutoksia ollaan vastustettu etenkin sellaisten puristien taholta jotka vastustivat teatterin symmetrian muuttamista, ja jopa veivät asian oikeuteen vuonna 2002 estääkseen korjaustyöt niiden alettua. Koko projekti maksoi 67 miljoonaa dollaria,
tämä sisältää ylimääräiset harjoitustilat, uudet parvien istuimet, parannellut lattiat ja kangastapetit, kynttiläkruunujen kiiloittamisen ja istuimien selkänojiin asennetut tietokoneohjatut tekstityslaitteet.
La Scalaa on kunnostettu kerran aikaisemmin, kun se vaurioitui pahasti liittoutuneiden pommituksissa 2. maailmansodan aikana. Toukokuussa 1946 Arturo Toscanini johti oopperatalon avajaiskonsertin.
Tässä viimeisimmässä korjauksessa näyttämön alle laitetut tarpeettomat tavarat ja roskat poistettiin, tällä saatiin lisää tilaa lavasteille, sekä parannettua akustiikkaa.
"Europa Riconosciuta":n valinta avajaisoopperaksi on hyvin kekseliästä. Kapellimestari Riccardo Muti päätti valita Salierin kauan unohduksissa olleen teoksen ennemmin kuin jonkun oopperasuosikin. Salierin ja Mozartin kilpailu on ikuistettu elokuvassa Amadeus. Oopperan tilasi keisarinna Maria Theresa, silloinen Milanon hallitsija, La Scalan avajaisiin 1778. "Aika on juuri sopiva Salierin muistamiselle", Muti sanoi marraskuussa pitämässään luennossa. Tämä italialainen säveltäjä, hovimuusikko, oli vain 28 vuotias säveltäessään teoksen.
(Lähde: San Francisco Chronicle, 03.12.2004)